EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010L0020

Directiva 2010/20/UE a Comisiei din 9 martie 2010 de modificare a Directivei 91/414/CEE a Consiliului pentru a elimina tolilfluanidul ca substanță activă și privind retragerea autorizațiilor pentru produsele de protecție a plantelor care conțin această substanță (Text cu relevanță pentru SEE)

JO L 60, 10.3.2010, p. 20–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 13/06/2011; abrogare implicită prin 32009R1107

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2010/20/oj

10.3.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 60/20


DIRECTIVA 2010/20/UE A COMISIEI

din 9 martie 2010

de modificare a Directivei 91/414/CEE a Consiliului pentru a elimina tolilfluanidul ca substanță activă și privind retragerea autorizațiilor pentru produsele de protecție a plantelor care conțin această substanță

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 91/414/CEE a Consiliului din 15 iulie 1991 privind introducerea pe piață a produselor de uz fitosanitar (1), în special articolul 6 alineatul (1) a treia liniuță,

întrucât:

(1)

Tolilfluanidul este inclus în anexa I la Directiva 91/414/CEE, care stabilește lista substanțelor active a căror utilizare în produsele de protecție a plantelor este autorizată.

(2)

Prin Decizia 2007/322/CE a Comisiei din 4 mai 2007 de stabilire a măsurilor de protecție privind utilizările produselor de protecție a plantelor care conțin tolilfluanid și cauzează contaminarea apei potabile (2) s-a decis ca statele membre în care ozonul este utilizat pentru tratarea apei potabile să interzică orice utilizare a tolilfluanidului, care ar putea determina contaminarea apei potabile cu nitrozamine. Măsura respectivă a fost motivată de faptul că s-a descoperit că, în urma unui astfel de tratament, un metabolit al substanței active menționate anterior, N’,N’-dimetilsulfamida, se poate transforma în nitrozamine, care sunt dăunătoare pentru sănătatea umană.

(3)

În temeiul Deciziei 2007/322/CE, statele membre au trebuit, de asemenea, să se asigure că notificatorul la cererea căruia tolilfluanidul a fost inclus în anexa I la Directiva 91/414/CEE a prezentat studii privind comportamentul la percolare al substanței active menționate și condițiile în care formarea de nitrozamine poate fi exclusă.

(4)

La 5 iulie 2007, notificatorul Bayer CropScience a prezentat statului membru raportor studiile cerute, inclusiv studiile și informațiile privind evoluția și comportamentul fizice, chimice și toxicologice ale metabolitului N’,N’-dimetilsulfamidă și privind proprietățile sale ecotoxicologice.

(5)

La 20 februarie 2008, statul membru raportor a transmis Comisiei un addendum la raportul de evaluare, cu privire la evaluarea studiilor și informațiilor menționate mai sus. Acest addendum a fost examinat de statele membre și Comisie în cadrul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală la 22 ianuarie 2010.

(6)

În addendum s-a concluzionat că aspectele problematice legate de comportamentul la percolare al tolilfluanidului și de formarea nitrozaminelor nu puteau fi înlăturate. În plus, s-a constatat că utilizarea produselor de protecție a plantelor care conțin tolilfluanid poate determina concentrații inacceptabile ale metabolitului N’,N’-dimetilsulfamidă în apele subterane. Prin urmare, s-a concluzionat că tolilfluanidul nu îndeplinește cerințele de la articolul 5 alineatul (1) literele (a) și (b) din Directiva 91/414/CEE.

(7)

Notificatorul și-a prezentat observațiile în legătură cu addendumul la raportul de evaluare. Observațiile respective au fost examinate cu atenție. Cu toate acestea, în ciuda argumentelor prezentate de notificator, aspectele problematice identificate nu au putut fi înlăturate, iar evaluările efectuate pe baza informațiilor transmise și a examinării acestora nu au demonstrat că, în condițiile de utilizare propuse, produsele de protecție a plantelor care conțin tolilfluanid ar îndeplini în general cerințele prevăzute la articolul 5 alineatul (1) literele (a) și (b) din Directiva 91/414/CEE.

(8)

Prin urmare, tolilfluanidul ar trebui eliminat din anexa I la Directiva 91/414/CEE.

(9)

Ar trebui luate măsuri care să garanteze că autorizațiile acordate pentru produsele de protecție a plantelor care conțin tolilfluanid sunt retrase într-o perioadă determinată cât mai scurtă posibil și nu sunt reînnoite, precum și că nu se mai acordă autorizații noi pentru astfel de produse.

(10)

Ținând cont de natura riscurilor determinate de substanța activă respectivă, orice perioadă de grație acordată de un stat membru pentru eliminarea, depozitarea, introducerea pe piață și utilizarea stocurilor existente de produse de protecție a plantelor care conțin tolilfluanid ar trebui să fie cât mai scurtă cu putință și să expire cel târziu la un an după intrarea în vigoare a prezentei directive.

(11)

Prezenta directivă nu aduce atingere înaintării unei cereri pentru tolilfluanid în conformitate cu articolul 6 alineatul (2) din Directiva 91/414/CEE, în vederea unei posibile includeri în anexa I la directiva respectivă.

(12)

Măsurile prevăzute în prezenta directivă sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

Articolul 1

În anexa I la Directiva 91/414/CEE, rândul 122, privind tolilfluanidul, se elimină.

Articolul 2

Statele membre adoptă și publică, până la 31 august 2010 cel târziu, actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive. Statele membre comunică de îndată Comisiei textele acestor acte, precum și un tabel de corespondență între respectivele acte și prezenta directivă.

Statele membre aplică aceste acte începând cu 1 septembrie 2010.

Atunci când statele membre adoptă aceste acte, ele conțin o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o asemenea trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

Articolul 3

Statele membre se asigură că:

(a)

autorizațiile pentru produsele de protecție a plantelor care conțin tolilfluanid sunt retrase până la 30 noiembrie 2010;

(b)

autorizațiile pentru produsele de protecție a plantelor care conțin tolilfluanid nu se mai acordă sau nu se mai reînnoiesc începând cu 1 decembrie 2010.

Articolul 4

Orice perioadă de grație acordată de statele membre în conformitate cu articolul 4 alineatul (6) din Directiva 91/414/CEE este cât mai scurtă posibil și expiră cel târziu la 31 mai 2011.

Articolul 5

Prezenta directivă intră în vigoare la 1 iunie 2010.

Articolul 6

Prezenta directivă se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 9 martie 2010.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 230, 19.8.1991, p. 1.

(2)  JO L 119, 9.5.2007, p. 49.


Top