Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009R0639

    Regulamentul (CE) nr. 639/2009 al Comisiei din 22 iulie 2009 de stabilire a normelor de implementare a Regulamentului (CE) nr. 73/2009 al Consiliului în ceea ce privește ajutorul specific

    JO L 191, 23.7.2009, p. 17–25 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2009; abrogat prin 32009R1120

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/639/oj

    23.7.2009   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 191/17


    REGULAMENTUL (CE) NR. 639/2009 AL COMISIEI

    din 22 iulie 2009

    de stabilire a normelor de implementare a Regulamentului (CE) nr. 73/2009 al Consiliului în ceea ce privește ajutorul specific

    COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

    având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 73/2009 al Consiliului din 19 ianuarie 2009 de stabilire a unor norme comune pentru sistemele de ajutor direct pentru agricultori în cadrul politicii agricole comune și de instituire a anumitor sisteme de ajutor pentru agricultori, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1290/2005, (CE) nr. 247/2006, (CE) nr. 378/2007 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1782/2003 (1), în special articolul 68 alineatul (7), articolul 69 alineatul (6) primul paragraf litera (a), articolul 69 alineatul (7) al patrulea paragraf, articolul 71 alineatul (6) al doilea paragraf, articolul 71 alineatul (10) și articolul 142 literele (c) și (q),

    întrucât:

    (1)

    Titlul III capitolul 5 din Regulamentul (CE) nr. 73/2009 prevede acordarea unui ajutor specific agricultorilor. Trebuie stabilite norme de implementare a capitolului respectiv.

    (2)

    În conformitate cu articolul 68 alineatul (6) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009, trebuie să existe compatibilitate între ajutorul specific acordat în temeiul articolului respectiv și alte măsuri de sprijin comunitar sau măsuri finanțate de ajutoarele de stat. În vederea gestionării corecte a schemelor, măsurile similare nu trebuie finanțate de două ori, atât în temeiul schemelor de ajutor specific, cât și în temeiul altor scheme de sprijin comunitar. De altfel, având în vedere diversele posibilități de implementare a ajutorului specific, responsabilitatea de a asigura compatibilitatea trebuie să revină statelor membre, în conformitate cu decizia de implementare a măsurilor de ajutor specific pe care o iau acestea, în cadrul prevăzut de Regulamentul (CE) nr. 73/2009 și în conformitate cu condițiile prevăzute de prezentul regulament.

    (3)

    În conformitate cu articolul 71 alineatul (10) și cu articolul 140 din Regulamentul (CE) nr. 73/2009, statele membre prezintă Comisiei informații detaliate cu privire la măsurile luate pentru implementarea, în special, a articolelor 68 și 72 din respectivul regulament. Prin urmare, trebuie avută în vedere specificarea termenelor și a conținutului acestor informații, astfel încât Comisia să poată monitoriza implementarea acestor măsuri.

    (4)

    Ajutorul specific nu trebuie să reprezinte o compensație acordată agricultorilor pentru respectarea cerințelor juridice, dat fiind că aceștia au obligația permanentă de a le respecta.

    (5)

    În conformitate cu articolul 68 alineatul (1) litera (a) punctul (i) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009, ajutorul specific se poate acorda pentru tipuri specifice de agricultură care sunt importante pentru protejarea sau ameliorarea mediului. Pentru a da statelor membre libertate de acțiune și, totodată, pentru a garanta buna gestionare a măsurilor, responsabilitatea de a defini tipurile specifice de agricultură trebuie să le revină statelor membre, măsurile trebuind să urmărească obținerea unor beneficii de mediu semnificative și măsurabile.

    (6)

    În conformitate cu articolul 68 alineatul (1) litera (a) punctul (ii) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009, ajutorul specific se poate acorda pentru îmbunătățirea calității produselor agricole. Pentru a sprijini statele membre, trebuie stabilită o listă indicativă a condițiilor care trebuie îndeplinite.

    (7)

    În conformitate cu articolul 68 alineatul (1) litera (a) punctul (iii) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009, ajutorul specific se poate acorda pentru îmbunătățirea comercializării produselor agricole, sub rezerva dispozițiilor articolului 68 alineatul (2) litera (c) din regulamentul respectiv, care prevede că ajutorul trebuie să satisfacă criteriile stabilite la articolele 2-5 din Regulamentul (CE) nr. 3/2008 al Consiliului din 17 decembrie 2007 privind acțiunile de informare și promovare pentru produsele agricole pe piața internă și în țările terțe (2). Trebuie avută în vedere specificarea conținutului măsurilor eligibile, precum și a dispozițiilor aplicabile ale Regulamentului (CE) nr. 501/2008 al Comisiei din 5 iunie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 3/2008 al Consiliului privind acțiunile de informare și promovare pentru produsele agricole pe piața internă și în țările terțe (3).

    (8)

    În conformitate cu articolul 68 alineatul (1) litera (a) punctul (iv) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009, ajutorul specific se poate acorda pentru realizarea unor standarde sporite de bunăstare a animalelor. Pentru a realiza standarde sporite de bunăstare a animalelor trebuie să li se încredințeze statelor membre responsabilitatea de a institui un sistem care să permită o evaluare a planurilor solicitantului care dorește să abordeze diverse aspecte ale bunăstării animalelor.

    (9)

    În conformitate cu articolul 68 alineatul (1) litera (a) punctul (v) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009, ajutorul specific se poate acorda pentru activități agricole specifice care conduc la beneficii suplimentare de agromediu. În temeiul articolului 68 alineatul (2) litera (a), ajutorul se poate acorda numai în cazul în care a fost aprobat de Comisie. Prin urmare, trebuie avută în vedere precizarea în detaliu a cadrului care trebuie respectat de statele membre la elaborarea criteriilor de eligibilitate pentru ajutorul respectiv. De asemenea, trebuie avută în vedere stabilirea procedurii de notificare, evaluare și aprobare a măsurii de către Comisie.

    (10)

    În conformitate cu articolul 68 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009, ajutorul specific se poate acorda pentru a compensa dezavantaje specifice care îi afectează pe agricultorii din sectoare specifice, în regiunile vulnerabile din punct de vedere economic sau sensibile din punct de vedere ecologic sau pentru tipuri de agricultură vulnerabile din punct de vedere economic, utilizate în sectoarele respective. Pentru a da statelor membre libertate de acțiune și, totodată, pentru a garanta buna gestionare a măsurilor, trebuie să li se încredințeze statelor membre responsabilitatea de a defini regiunile și/sau tipurile de agricultură eligibile pentru ajutor și de a stabili nivelul corespunzător. Pentru a evita perturbarea pieței, plățile nu trebuie însă să se bazeze pe fluctuațiile prețurilor pieței sau să fie echivalente cu un sistem de plăți compensatorii, prin care statele membre plătesc agricultorilor ajutorul pentru agricultura națională pe baza diferenței dintre un preț indicativ și prețul de pe piața internă.

    (11)

    În conformitate cu articolul 68 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009, ajutorul specific se poate acorda în regiunile care fac obiectul programelor de restructurare și/sau de dezvoltare, cu scopul de a se asigura împotriva abandonului de teren și/sau de a compensa dezavantaje specifice pentru agricultorii din zonele în cauză. Trebuie prevăzute, în special, dispoziții cu privire la stabilirea unor cuantumuri de referință per agricultor eligibil, la alocarea drepturilor de plată și la calcularea majorării valorii acestora, precum și la controlul programelor de către statele membre, care trebuie să corespundă, în scopul menținerii compatibilității, cu dispozițiile privind alocarea cuantumurilor din rezerva națională.

    (12)

    În conformitate cu articolul 68 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009, ajutorul specific se poate acorda sub formă de contribuții la primele pentru asigurarea culturilor, animalelor și plantelor. Trebuie stabilit un cadru normativ minim în care statele membre să prevadă, în conformitate cu legislația națională, norme de definire a modului de alocare a contribuției financiare la primele pentru asigurarea culturilor, animalelor și plantelor, pentru a garanta că respectivele contribuții sunt menținute la un nivel corespunzător, asigurându-se, totodată, salvgardarea intereselor comunității agricole.

    (13)

    Articolul 68 alineatul (1) litera (e) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009 conține dispoziții foarte detaliate cu privire la ajutorul specific acordat, prin intermediul unor contribuții financiare la fonduri mutuale, pentru despăgubirea agricultorilor pentru anumite pierderi economice cauzate de boli ale animalelor și plantelor, precum și de incidente de mediu. Trebuie stabilit un cadru normativ minim în care statele membre să prevadă, în conformitate cu legislația națională, norme de definire a modului de organizare a contribuției financiare la fondurile mutuale, pentru a garanta că respectivele contribuții sunt menținute la un nivel corespunzător, asigurându-se, totodată, salvgardarea intereselor comunității agricole.

    (14)

    Cuantumurile menționate la articolul 69 alineatul (6) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009 trebuie calculate de Comisie în conformitate cu alineatul (7) din același articol. Prin urmare, trebuie ca, pentru fiecare stat membru, să se stabilească cuantumurile respective, precum și condițiile aplicabile pentru revizuirea acestor cuantumuri de către Comisie.

    (15)

    Întrucât anumite dispoziții privind ajutorul specific, prevăzute la articolul 69 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009, devin aplicabile la 1 august 2009, normele corespunzătoare trebuie să se aplice cât mai curând posibil după adoptarea acestora.

    (16)

    Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului de gestionare privind plățile directe,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    CAPITOLUL I

    NORME GENERALE

    Articolul 1

    Definiții

    În sensul prezentului regulament:

    (a)

    „măsuri de ajutor specific” înseamnă măsuri de implementare a ajutorului specific prevăzut la articolul 68 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009;

    (b)

    „alte instrumente de sprijin comunitar” înseamnă:

    (i)

    măsurile prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului din 20 septembrie 2005 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) (4), de Regulamentul (CE) nr. 509/2006 al Consiliului din 20 martie 2006 privind specialitățile tradiționale garantate din produse agricole și alimentare (5), de Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului din 20 martie 2006 privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare (6), de Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului din28 iunie 2007 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, precum și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2092/91 (7), de Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a piețelor agricole și privind dispoziții specifice referitoare la anumite produse agricole („Regulamentul unic OCP”) (8) și de Regulamentul (CE) nr. 3/2008 al Consiliului; și

    (ii)

    măsuri finanțate de Fondul european de garantare agricolă, în temeiul articolului 3 din Regulamentul (CE) nr. 1290/2005 al Consiliului din 21 iunie 2005 privind finanțarea politicii agricole comune (9), inclusiv măsuri din domeniul veterinar și al sănătății plantelor.

    Articolul 2

    Eligibilitatea pentru măsurile de ajutor specific

    (1)   Statele membre stabilesc criteriile de eligibilitate pentru măsurile de ajutor specific în conformitate cu cadrul prevăzut de Regulamentul (CE) nr. 73/2009 și cu dispozițiile prezentului regulament.

    (2)   Statele membre implementează prezentul regulament, în special alineatul (1), în conformitate cu criteriile obiective și astfel încât să asigure un tratament echitabil în rândul agricultorilor și să evite perturbarea pieței și denaturarea concurenței.

    Articolul 3

    Compatibilitate și cumularea ajutorului

    (1)   Statele membre asigură compatibilitatea între:

    (a)

    măsurile de ajutor specific și măsurile implementate în temeiul altor instrumente de sprijin comunitar;

    (b)

    diverse măsuri de ajutor specific;

    (c)

    măsurile de ajutor specific și măsurile finanțate de ajutoarele de stat.

    Statele membre se asigură, în mod special, că măsurile de ajutor specific nu perturbă buna funcționare a măsurilor implementate în temeiul altor instrumente de sprijin comunitar sau a măsurilor finanțate de ajutoarele de stat.

    (2)   În cazul în care un ajutor acordat în temeiul unei măsuri de ajutor specific se poate acorda și în temeiul unei măsuri implementate în cadrul altor instrumente de sprijin comunitar sau în temeiul unei alte măsuri de ajutor specific, statele membre se asigură că agricultorul poate beneficia de ajutor pentru o anumită operațiune numai în temeiul unei singure măsuri.

    Articolul 4

    Condiții aplicabile măsurilor de ajutor

    (1)   Măsurile de ajutor specific nu reprezintă o compensație pentru respectarea obligațiilor și, în special, a cerințelor legale în materie de gestionare și a standardelor privind bunele condiții agricole și de mediu, prevăzute în anexele II și, respectiv, III la Regulamentul (CE) nr. 73/2009, sau a celorlalte dispoziții menționate la articolul 39 alineatul (3) primul paragraf din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005.

    (2)   Măsurile de ajutor specific nu pot servi la finanțarea taxelor.

    (3)   Statele membre se asigură că măsurile de ajutor specific pe care le implementează pot fi verificate și controlate.

    Articolul 5

    Informarea Comisiei

    (1)   Statele membre informează Comisia cu privire la măsurile de ajutor specific pe care intenționează să le aplice, până la data de 1 august a anului anterior primului an de aplicare al respectivei măsuri.

    Conținutul informațiilor se stabilește în conformitate cu anexa I partea A, cu excepția măsurilor de ajutor specific pentru activități agricole specifice care conduc la beneficii suplimentare de agromediu, al căror conținut se stabilește în conformitate cu anexa I partea B.

    (2)   Statele membre informează Comisia cu privire la orice decizie luată până la 1 august 2009, în conformitate cu articolul 136 din Regulamentul (CE) nr. 73/2009.

    (3)   Statele membre informează anual Comisia cu privire la plățile acordate agricultorilor per măsură și per sector, până la data de 15 septembrie a anului următor celui în raport cu care se acordă plățile.

    (4)   Raportul anual cu privire la implementarea articolului 71 din Regulamentul (CE) nr. 73/2009, pe care statele membre trebuie să îl prezinte Comisiei, se trimite până la data de 15 septembrie a fiecărui an și conține informațiile enumerate în anexa II la prezentul regulament.

    (5)   Statele membre trimit Comisiei, până la 1 octombrie 2012, un raport privind măsurile de ajutor specific implementate în 2009, 2010 și 2011, impactul acestora asupra obiectivelor stabilite și problemele cu care s-au confruntat.

    CAPITOLUL II

    NORME SPECIFICE

    Articolul 6

    Tipuri specifice de agricultură care sunt importante pentru protejarea sau ameliorarea mediului

    Statele membre definesc tipurile specifice de agricultură care sunt importante pentru protejarea și ameliorarea mediului, pentru care se prevede o plată anuală suplimentară la articolul 68 alineatul (1) litera (a) punctul (i) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009. Aceste tipuri specifice de agricultură conduc la beneficii de mediu semnificative și măsurabile.

    Articolul 7

    Îmbunătățirea calității produselor agricole

    Plata anuală suplimentară pentru îmbunătățirea calității produselor agricole, prevăzută la articolul 68 alineatul (1) litera (a) punctul (ii) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009, le poate permite agricultorilor, în special:

    (a)

    să îndeplinească condițiile necesare pentru a adera la schemele comunitare de calitate alimentară, după cum se prevede la articolul 68 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009 și în regulamentele următoare: Regulamentul (CE) nr. 1898/2006 al Comisiei din 14 decembrie 2006 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare (10), Regulamentul (CE) nr. 1216/2007 al Comisiei din 18 octombrie 2007 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 509/2006 al Consiliului privind specialitățile tradiționale garantate din produse agricole și alimentare (11), Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei din 5 septembrie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice în ceea ce privește producția ecologică, etichetarea și controlul (12) și Regulamentul (CE) nr. 114/2009 al Comisiei din 6 februarie 2009 de stabilire a unor măsuri tranzitorii pentru aplicarea Regulamentului (CE) nr. 479/2008 al Consiliului în ceea ce privește trimiterile la vinurile cu denumire de origine protejată și indicație geografică protejată (13); sau

    (b)

    să adere la scheme private sau naționale de certificare a calității alimentare.

    În cazul în care măsurile de ajutor specific se acordă în scopul aplicării literei (b) de la primul paragraf, se aplică mutatis mutandis cerințele articolului 22 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1974/2006 al Comisiei din 15 decembrie 2006 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1698/2005 al Consiliului privind sprijinul pentru dezvoltarea rurală acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) (14).

    Articolul 8

    Îmbunătățirea comercializării produselor agricole

    (1)   Plata anuală suplimentară acordată agricultorului pentru îmbunătățirea comercializării produselor agricole, prevăzută la articolul 68 alineatul (1) litera (a) punctul (iii) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009, îi încurajează pe agricultori să îmbunătățească comercializarea produselor lor agricole prin asigurarea unei mai bune informări cu privire la calitatea sau la caracteristicile produselor sau ale metodelor de producție utilizate și/sau a unei mai bune promovări a acestora.

    (2)   Articolele 4, 5 și 6 din Regulamentul (CE) nr. 501/2008, precum și anexele I și II la acesta se aplică mutatis mutandis.

    Articolul 9

    Realizarea unor standarde sporite de bunăstare a animalelor

    (1)   La stabilirea condițiilor de eligibilitate pentru acordarea ajutorului specific agricultorilor care aplică standarde sporite de bunăstare a animalelor, prevăzute la articolul 68 alineatul (1) litera (a) paragraful (iv) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009, statele membre țin seama, dacă este cazul, de următoarele aspecte:

    (a)

    tipul de agricultură;

    (b)

    mărimea exploatației din punct de vedere al densității sau al numărului de animale și al forței de muncă; și

    (c)

    sistemul de gestionare agricolă aplicabil.

    (2)   Standardele sporite de bunăstare a animalelor sunt standardele care depășesc cerințele minime prevăzute de legislația comunitară și națională aplicabilă, în special dispozițiile menționate la partea C din anexa II la Regulamentul (CE) nr. 73/2009. Standardele respective pot include standardele îmbunătățite menționate la articolul 27 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 1974/2006.

    Articolul 10

    Activități agricole specifice care conduc la beneficii suplimentare de agromediu

    (1)   La stabilirea condițiilor de eligibilitate pentru acordarea ajutorului specific agricultorilor care realizează activități agricole specifice care duc la beneficii suplimentare de agromediu, prevăzute la articolul 68 alineatul (1) litera (a) punctul (v) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009, statele membre iau în considerare, în special, următoarele aspecte:

    (a)

    obiectivele de mediu din regiunea în care urmează să se aplice măsura; și

    (b)

    ajutoarele deja acordate în temeiul altor instrumente de sprijin comunitar sau al măsurilor finanțate de ajutoarele de stat.

    (2)   Articolul 27 alineatele (2)-(6), (8), (9) și (13), articolul 48 și articolul 53 din Regulamentul (CE) nr. 1974/2006 se aplică mutatis mutandis ajutorului specific acordat agricultorilor care realizează activități agricole specifice ce conduc la beneficii suplimentare de agromediu.

    (3)   Comisia verifică dacă măsurile de ajutor specific propuse în favoarea agricultorilor care realizează activități agricole specifice ce conduc la beneficii suplimentare de agromediu, notificate de către statele membre, sunt conforme cu Regulamentul (CE) nr. 73/2009 și cu prezentul regulament.

    În cazul în care consideră că măsurile propuse sunt conforme cu regulamentele respective, Comisia aprobă măsurile în temeiul articolului 62 alineatul (2) litera (a) punctul (ii) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009, în termen de patru luni de la primirea informațiilor comunicate în conformitate cu articolul 5 alineatul (1) din prezentul regulament.

    În cazul în care consideră că măsurile propuse nu sunt conforme cu regulamentele respective, Comisia solicită statului membru să revizuiască aceste măsuri în consecință și să le notifice Comisiei. Comisia aprobă măsurile în cazul în care consideră că acestea au fost revizuite în mod corespunzător.

    Articolul 11

    Dezavantaje specifice care îi afectează pe agricultorii din sectoarele lactatelor, cărnii de vită și mânzat, de oaie și de capră și orezului

    (1)   La stabilirea condițiilor de eligibilitate pentru ajutorul specific acordat pentru a compensa dezavantaje specifice care îi afectează pe agricultori în sectoarele lactatelor, cărnii de vită și mânzat, de oaie și de capră și orezului, în regiunile vulnerabile din punct de vedere economic sau sensibile din punct de vedere ecologic sau, în aceleași sectoare, pentru tipurile de agricultură vulnerabile din punct de vedere economic, în temeiul articolului 68 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009, statele membre definesc regiunile vulnerabile din punct de vedere economic și/sau sensibile din punct de vedere ecologic și/sau tipurile de agricultură vulnerabile din punct de vedere economic, eligibile pentru ajutor, luând în considerare, în special, structurile și condițiile de producție pertinente.

    (2)   Ajutorul specific nu poate să se bazeze pe fluctuațiile prețurilor pieței sau să fie echivalent cu un sistem de plăți compensatorii.

    Articolul 12

    Regiuni care fac obiectul programelor de restructurare și/sau de dezvoltare

    (1)   Condițiile de eligibilitate aplicabile măsurilor de ajutor specific în favoarea regiunilor care fac obiectul programelor de restructurare și/sau de dezvoltare, cu scopul de a se asigura împotriva abandonului de teren și/sau de a compensa dezavantaje specifice pentru agricultorii din zonele în cauză, prevăzute la articolul 68 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009 se referă, în special, la:

    (a)

    modul de stabilire a sumelor individuale de referință care se acordă agricultorilor eligibili; și

    (b)

    programele de restructurare și/sau de dezvoltare și/sau condițiile de aprobare a acestora.

    (2)   Un agricultor care nu beneficiază de niciun drept la plată și care solicită ajutorul menționat la alineatul (1) nu poate primi decât un număr de drepturi la plată mai mic sau egal cu numărul de hectare pe care le deține (în proprietate sau în arendă) la data respectivă.

    Un agricultor care beneficiază de drepturi la plată și care solicită ajutorul menționat la alineatul (1) nu poate primi decât un număr de drepturi la plată mai mic sau egal cu numărul de hectare pe care le deține (în proprietate sau în arendă) la data respectivă.

    Valoarea unitară a fiecărui drept la plată pe care agricultorul îl deține deja poate fi majorată.

    Valoarea fiecărui drept la plată primit în conformitate cu prezentul alineat, cu excepția celui de-al treilea paragraf, se calculează prin împărțirea cuantumului individual de referință stabilit de statul membru la numărul de drepturi menționate în paragraful precedent.

    (3)   Majorarea cuantumului per hectar în cadrul schemei de plată unică pe suprafață menționată la articolul 131 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009 se stabilește prin împărțirea cuantumului de referință al agricultorului la numărul de hectare eligibile pe care acesta le declară pentru a beneficia de plată în cadrul schemei de plată unică pe suprafață.

    (4)   Statele membre se asigură că dezavantajele specifice care îi afectează pe agricultorii din regiunile care fac obiectul programelor de restructurare și/sau de dezvoltare, pentru care se acordă ajutorul specific, nu sunt despăgubiți, în același scop, în temeiul niciunei alte prevederi ale programelor respective.

    Articolul 13

    Asigurarea culturilor, a animalelor și a plantelor

    (1)   Statele membre stabilesc condițiile pe care trebuie să le îndeplinească contractele pentru a fi eligibile pentru ajutorul specific acordat sub formă de contribuții la primele pentru asigurarea culturilor, a animalelor și a plantelor, în conformitate cu articolul 68 alineatul (1) litera (d) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009.

    (2)   În contracte se stipulează:

    (a)

    riscurile specifice pentru care se efectuează asigurarea;

    (b)

    pierderile economice specifice acoperite; și

    (c)

    prima plătită, excluzând taxele.

    (3)   Contractele nu acoperă decât producția unui singur an. În cazul în care durata unui contract include perioade din doi ani calendaristici, statele membre se asigură că despăgubirea nu se acordă de două ori în temeiul aceluiași contract.

    (4)   Statele membre adoptă regulile care urmează să se aplice la stabilirea modului de calculare a proporției în care a fost distrusă producția medie anuală a unui agricultor, în conformitate cu articolul 70 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009.

    (5)   Agricultorul comunică în fiecare an statului membru numărul poliței de asigurare pe care o deține și transmite o copie a contractului, precum și dovada achitării primei.

    Articolul 14

    Fonduri mutuale pentru bolile animalelor și ale plantelor și pentru incidentele de mediu

    (1)   Normele definite de statele membre, în conformitate cu articolul 71 alineatul (9) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009, cu privire la fondurile mutuale care pot beneficia de contribuții financiare pentru boli ale animalelor și ale plantelor și pentru incidente de mediu, menționate la articolul 68 alineatul (1) litera (e) din regulamentul respectiv, se referă, printre altele, în special, la următoarele aspecte:

    (a)

    condițiile de finanțare a fondului mutual;

    (b)

    apariția unor boli ale animalelor sau ale plantelor sau a unor incidente de mediu care pot duce la acordarea unor despăgubiri agricultorilor, inclusiv aria geografică, dacă este cazul;

    (c)

    criteriile pe baza cărora se stabilește dacă un anumit eveniment atrage după sine plătirea unei despăgubiri agricultorilor;

    (d)

    metodele de calculare a costurilor suplimentare care constituie pierderi economice în temeiul articolului 71 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009;

    (e)

    calcularea costurilor administrative menționate la articolul 71 alineatul (6) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009;

    (f)

    orice limitări impuse costurilor care sunt eligibile pentru o contribuție financiară, aplicate în temeiul articolului 71 alineatul (7) al doilea paragraf din Regulamentul (CE) nr. 73/2009;

    (g)

    o procedură de acreditare a unui anumit fond mutual în temeiul legislației naționale;

    (h)

    norme procedurale; și

    (i)

    auditurile de conformitate și de închidere a conturilor al căror obiect îl vor face fondurile mutuale în urma acreditării.

    (2)   În cazul în care sursa despăgubirii financiare care urmează să fie plătită din fondul mutual este un împrumut comercial, durata minimă a acestuia va fi de 1 an, iar durata maximă, de 5 ani.

    (3)   Statele membre asigură informarea comunităților agricole în legătură cu următoarele aspecte:

    (a)

    toate fondurile mutuale acreditate;

    (b)

    condițiile de afiliere la un anumit fond mutual; și

    (c)

    modalitățile de finanțare ale fondurilor mutuale.

    Articolul 15

    Dispoziții financiare aplicabile măsurilor de ajutor specific

    (1)   Cuantumurile menționate la articolul 69 alineatul (6) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009 sunt stabilite în anexa III la prezentul regulament.

    (2)   În sensul articolului 69 alineatul (7) al patrulea paragraf din Regulamentul (CE) nr. 73/2009, statele membre pot solicita, până la data de 1 august a oricărui an calendaristic începând cu 2010, o revizuire a cuantumurilor menționate la alineatul (1) al prezentului articol, în cazul în care cuantumul rezultat din aplicarea calculului prevăzut la articolul 69 alineatul (7) primul paragraf din Regulamentul (CE) nr. 73/2009 pentru exercițiul financiar în cauză diferă cu mai mult de 20 % față de cuantumul stabilit în anexa III.

    Cuantumurile revizuite prevăzute de Comisie se aplică începând cu anul calendaristic următor celui în care se prezintă cererea de revizuire.

    CAPITOLUL III

    DISPOZIȚII FINALE

    Articolul 16

    Intrarea în vigoare

    Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 22 iulie 2009.

    Pentru Comisie

    Mariann FISCHER BOEL

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 30, 31.1.2009, p. 16.

    (2)  JO L 3, 5.1.2008, p. 1.

    (3)  JO L 147, 6.6.2008, p. 3.

    (4)  JO L 277, 21.10.2005, p. 1.

    (5)  JO L 93, 31.3.2006, p. 1.

    (6)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12.

    (7)  JO L 189, 20.7.2007, p. 1.

    (8)  JO L 299, 16.11.2007, p. 1.

    (9)  JO L 209, 11.8.2005, p. 1.

    (10)  JO L 369, 23.12.2006, p. 1.

    (11)  JO L 275, 19.10.2007, p. 3.

    (12)  JO L 250, 18.9.2008, p. 1.

    (13)  JO L 38, 7.2.2009, p. 26.

    (14)  JO L 368, 23.12.2006, p. 15.


    ANEXA I

    Conținutul informațiilor care trebuie comunicate Comisiei în temeiul articolului 5 alineatul (1)

    PARTEA A

    Pentru toate măsurile de ajutor specific, cu excepția măsurilor aplicabile activităților agricole specifice care conduc la beneficii suplimentare de agromediu, informațiile trebuie să conțină:

    titlul fiecărei măsuri, cu trimitere la dispozițiile corespunzătoare ale articolului 68 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009;

    o descriere a fiecărei măsuri, incluzând cel puțin:

    (a)

    sectoarele în cauză;

    (b)

    durata măsurii;

    (c)

    obiectivele acesteia;

    (d)

    condițiile de eligibilitate aplicabile;

    (e)

    un nivel indicativ al ajutorului;

    (f)

    cuantumul total stabilit pentru măsura respectivă;

    (g)

    informațiile necesare pentru stabilirea plafoanelor bugetare aferente; și

    (h)

    sursa finanțării;

    eventualele măsuri existente, aplicate în temeiul altor scheme de ajutoare comunitare sau al măsurilor finanțate de ajutoarele de stat, în aceeași regiune și în același sector ca și măsura de ajutor specific și, dacă este cazul, delimitarea acestor măsuri;

    dacă este cazul, o descriere:

    (a)

    a tipurilor specifice de agricultură care sunt importante pentru protejarea și ameliorarea mediului, menționate la articolul 68 alineatul (1) litera (a) punctul (i) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009;

    (b)

    a standardelor sporite de bunăstare a animalelor, menționate la articolul 68 alineatul (1) litera (a) punctul (iv) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009;

    (c)

    a regiunilor vulnerabile din punct de vedere economic și/sau sensibile din punct de vedere ecologic și/sau a tipurilor de agricultură vulnerabile din punct de vedere economic, menționate la articolul 68 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009, precum și a nivelurilor actuale ale producției, menționate la articolul 68 alineatul (3) din regulamentul respectiv;

    (d)

    a regiunilor care fac obiectul programelor de restructurare și/sau de dezvoltare, menționate la articolul 68 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009.

    PARTEA B

    Pentru toate măsurile de ajutor specific aplicabile activităților agricole specifice care conduc la beneficii suplimentare de agromediu, informațiile trebuie să conțină:

    titlul măsurii;

    regiunea geografică în care se aplică măsura;

    o descriere a măsurii propuse și a impactului preconizat al acesteia asupra mediului, din perspectiva necesităților și a priorităților de mediu, precum și a unor obiective specifice care pot fi verificate;

    justificarea intervenției, obiectivele, domeniul de aplicare și acțiunile, indicatorii, obiectivele cuantificate și, dacă este cazul, beneficiarii;

    criteriile și normele administrative menite să garanteze faptul că operațiunile nu beneficiază de sprijin și din partea altor scheme de ajutoare comunitare;

    documentele justificative menționate la articolul 48 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 1974/2006, care permit Comisiei verificarea compatibilității și a caracterului plauzibil al calculelor;

    o descriere detaliată a implementării, la nivel național, a cerințelor minime pentru utilizarea îngrășămintelor și a produselor de protecție a plantelor și a altor cerințe obligatorii pertinente, menționate la punctul 5.3.2.1 din partea A a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1974/2006;

    o descriere a metodologiei și a ipotezelor și parametrilor agronomici (inclusiv descrierea cerințelor minime menționate la articolul 39 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 care corespund fiecărui tip particular de angajament) utilizați ca punct de referință pentru calculele care justifică: (a) costurile suplimentare și (b) pierderile de venituri care rezultă din angajamentele luate; dacă este cazul, metodologia respectivă ține seama de ajutoarele acordate în temeiul Regulamentului (CE) nr. 73/2009; dacă este cazul, metoda de conversie utilizată pentru alte unități, în conformitate cu articolul 27 alineatul (9) din Regulamentul (CE) nr. 1974/2006;

    cuantumurile ajutorului;

    dacă este cazul, informațiile menționate în anexa II partea A punctul 5.3.2.1.4 liniuțele a cincea și a șasea din Regulamentul (CE) nr. 1974/2006.


    ANEXA II

    Conținutul informațiilor care trebuie incluse în raportul anual privind fondurile mutuale în temeiul articolului 5 alineatul (4)

    o listă a fondurilor mutuale acreditate și numărul de agricultori afiliați la fiecare fond;

    dacă este cazul, costurile administrative aferente creării unor noi fonduri mutuale;

    sursa finanțării, în conformitate cu articolul 69 alineatul (6) litera (a) sau litera (c) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009 și, dacă este cazul, cuantumul reducerii liniare aplicate, precum și plățile în cauză;

    pentru fiecare fond acreditat, tipurile de pierderi economice pentru care s-au acordat despăgubiri, repartizate în funcție de cauze, în conformitate cu articolul 71 alineatul (1) din regulamentul respectiv;

    pentru fiecare fond acreditat, numărul agricultorilor cărora li s-au acordat despăgubiri, repartizați în funcție de tipul pierderii economice și de cauze, în conformitate cu articolul 71 alineatul (1) din regulamentul respectiv;

    cheltuielile aferente fiecărui fond acreditat, în funcție de tipul de pierdere economică;

    procentajul și cuantumul contribuției financiare plătite din fiecare fond, menționate la articolul 71 alineatul (7) din regulamentul respectiv; și

    eventuala experiență dobândită, în cadrul implementării măsurii de ajutor specific privind fondurile mutuale.


    ANEXA III

    Cuantumurile menționate la articolul 15 alineatul (1), așa cum au fost calculate în temeiul articolului 69 alineatul (6) litera (a) din Regulamentul (CE) nr. 73/2009

    (milioane EUR)

    Belgia

    8,6

    Danemarca

    15,8

    Germania

    42,6

    Irlanda

    23,9

    Grecia

    74,3

    Spania

    144,4

    Franța

    97,4

    Italia

    144,9

    Luxemburg

    0,8

    Malta

    0,1

    Țările de Jos

    31,7

    Austria

    11,9

    Portugalia

    21,7

    Finlanda

    4,8

    Slovenia

    2,4

    Suedia

    13,9

    Regatul Unit

    42,8


    Top