EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D0206

Decizia 2008/206/JAI a Consiliului din 3 martie 2008 privind definirea 1-benzilpiperazinei (BZP) drept substanță psihoactivă nouă care trebuie supusă unor măsuri de control și unor dispoziții penale

JO L 63, 7.3.2008, p. 45–46 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/206/oj

7.3.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 63/45


DECIZIA 2008/206/JAI A CONSILIULUI

din 3 martie 2008

privind definirea 1-benzilpiperazinei (BZP) drept substanță psihoactivă nouă care trebuie supusă unor măsuri de control și unor dispoziții penale

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Uniunii Europene,

având în vedere Decizia 2005/387/JAI a Consiliului din 10 mai 2005 privind schimbul de informații, evaluarea riscurilor și controlul noilor substanțe psihoactive (1), în special articolul 8 alineatul (3),

având în vedere inițiativa Comisiei,

după consultarea Parlamentului European,

întrucât:

(1)

A fost elaborat un raport de evaluare a riscurilor asociate 1-benzilpiperazinei (BZP), în temeiul Deciziei 2005/387/JAI, în cadrul unei sesiuni speciale a Comitetului științific extins al Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie, iar acesta a fost prezentat ulterior Consiliului și Comisiei la 31 mai 2007.

(2)

BZP este o substanță de sinteză. Aceasta a fost semnalată pentru prima dată în Uniunea Europeană în 1999. Ca și amfetamina și metamfetamina, BZP este un stimulant al sistemului nervos central, însă puterea sa este mult mai mică (aproximativ 10 % din cea a d-amfetaminei). Metabolismul BZP poate fi afectat de polimorfisme genetice ale sistemelor enzimatice, conducând la o largă susceptibilitate interindividuală la efectele BZP. Există, de asemenea, posibilitatea unor interacțiuni cu alte droguri, însă lipsesc, în general, datele farmacokinetice la om.

(3)

În unele state membre, BZP este comercializată în mod legal de furnizori cu amănuntul de produse chimice; în scopuri recreative, este vândută sub formă de tablete și capsule prin intermediul unor site-uri Internet sau, în unele state membre, în așa-numitele „smart shops” sau „herbal shops”. Pe piața drogurilor ilicite, BZP poate, de asemenea, să fie vândută/cumpărată sub denumirea cunoscutului drog ecstasy.

(4)

Treisprezece state membre și un stat terț (Norvegia) au semnalat capturi de BZP sub formă de pulbere, capsule sau tablete, variind de la 1 capsulă/tabletă până la 64 900 de tablete. Există puține informații care ar putea indica faptul că BZP este sintetizată, prelucrată sau distribuită pe scară largă, precum și implicarea criminalității organizate.

(5)

BZP nu are o valoare medicală stabilită și recunoscută; în Uniunea Europeană nu există produse medicinale autorizate cunoscute cu conținut de BZP.

(6)

BZP nu face în prezent și nu a făcut obiectul unei evaluări de către sistemul Organizației Națiunilor Unite. În cinci state membre, BZP este supus unor măsuri de control și unor sancțiuni penale în conformitate cu legislațiile acestor state, în temeiul obligațiilor acestora care decurg din Convențiile ONU din 1961 sau 1971. Două state membre aplică măsuri de control cu privire la BZP în conformitate cu legislația acestora în domeniul produselor farmaceutice.

(7)

BZP a fost constatată în eșantioane post mortem. Cu toate acestea, nu este cunoscută măsura în care BZP a avut un rol în aceste în decese deoarece, în toate cazurile, au fost implicate și alte substanțe sau alte circumstanțe.

(8)

Raportul de evaluare a riscurilor asociate BZP dezvăluie absența unor dovezi științifice concludente cu privire la riscurile generale ale BZP. Cu toate acestea, având în vedere proprietățile sale stimulante, riscul prezentat pentru sănătate, lipsa proprietăților medicale pozitive și aplicarea principiului precauției, controlul BZP este necesar, însă măsurile de control ar trebui să fie corespunzătoare cu riscurile relativ mici prezentate de substanța în cauză.

(9)

Instituirea controlului asupra 1-benzilpiperazinei poate să ajute la evitarea problemelor în domeniul cooperării internaționale între autoritățile judiciare și cele care aplică legea,

DECIDE:

Articolul 1

Statele membre adoptă toate măsurile necesare, în conformitate cu legislația națională, pentru a supune 1-benzilpiperazina (cunoscută și sub denumirea de 1-benzil-1,4-diazaciclohexan, N-benzilpiperazină sau – mai puțin precis – benzilpiperazină sau BZP) unor măsuri de control, proporționale cu riscurile prezentate de substanță, precum și unor sancțiuni penale, în conformitate cu legislația statelor membre și respectând obligațiile acestora care decurg din Convenția Organizației Națiunilor Unite privind substanțele psihotrope din 1971.

Articolul 2

Prezenta decizie se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Aceasta intră în vigoare în ziua următoare datei publicării.

Adoptată la Bruxelles, 3 martie 2008.

Pentru Consiliu

Președintele

J. PODOBNIK


(1)  JO L 127, 20.5.2005, p. 32.


Top