Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021AR4801

    Avizul Comitetului European al Regiunilor – Către o punere în aplicare echitabilă din punct de vedere social a Pactului verde

    COR 2021/04801

    JO C 301, 5.8.2022, p. 70–101 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    5.8.2022   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 301/70


    Avizul Comitetului European al Regiunilor – Către o punere în aplicare echitabilă din punct de vedere social a Pactului verde

    (2022/C 301/12)

    Raportor:

    Csaba BORBOLY (RO-PPE), președintele Consiliului Județean Harghita, România

    Documente de referință:

    Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Fondului pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice

    COM(2021) 568 final

    Propunere de directivă a Consiliului privind restructurarea cadrului Uniunii de impozitare a produselor energetice și a energiei electrice (reformare)

    COM(2021) 563 final

    I.   RECOMANDĂRI DE AMENDAMENTE

    Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Fondului pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice

    COM(2021) 568 final

    Amendamentul 1

    Considerentul (7)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    În vederea punerii în aplicare a angajamentelor asumate în direcția neutralității climatice, legislația Uniunii în domeniul climei și al energiei a fost revizuită și modificată pentru a accelera reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

    În vederea punerii în aplicare a angajamentelor asumate în direcția neutralității climatice, legislația Uniunii în domeniul climei și al energiei a fost revizuită și modificată pentru a accelera reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Aceste modificări ar trebui să fie în conformitate cu principiile Pilonului european al drepturilor sociale, asigurându-se că toată lumea poate beneficia pe deplin de tranziția justă și că nimeni nu este lăsat în urmă. Un nou Fond pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice ar contribui la protejarea și capacitarea celor mai vulnerabile gospodării și a celor mai vulnerabili utilizatori de mobilitate în vederea eradicării sărăciei energetice și în materie de mobilitate în întreaga Europă.

    Expunere de motive

    Motivele sunt evidente.

    Amendamentul 2

    Considerentul (8)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Aceste modificări au efecte economice și sociale diferite asupra diferitelor sectoare ale economiei, asupra cetățenilor și a statelor membre. În special, includerea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de clădiri și de transportul rutier în domeniul de aplicare al Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului (1) ar trebui să ofere un stimulent economic suplimentar pentru a investi în reducerea consumului de combustibili fosili, accelerând astfel reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Împreună cu alte măsuri, acest lucru ar trebui, pe termen mediu și lung, să reducă costurile pentru clădiri și transportul rutier și să ofere noi oportunități pentru crearea de locuri de muncă și investiții.

    Aceste modificări au efecte economice și sociale diferite asupra diferitelor sectoare ale economiei, asupra gospodăriilor, microîntreprinderilor și întreprinderilor mici, asupra regiunilor și orașelor și a statelor membre. În special, includerea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de clădiri și de transportul rutier în domeniul de aplicare al Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului (2) ar trebui să ofere un stimulent economic suplimentar pentru a investi în reducerea consumului de combustibili fosili, accelerând astfel reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Împreună cu alte măsuri, acest lucru ar trebui, pe termen mediu și lung, să reducă costurile pentru clădiri și transportul rutier și să ofere noi oportunități pentru crearea de locuri de muncă și investiții.

    Expunere de motive

    Motivele sunt evidente.

    Amendamentul 3

    Considerentul (10)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Creșterea prețului la combustibilii fosili poate afecta în mod disproporționat gospodăriile vulnerabile, microîntreprinderile vulnerabile și utilizatorii de transport vulnerabili care cheltuiesc o parte mai mare a veniturilor lor pentru energie și transporturi, care, în anumite regiuni, nu au acces la soluții alternative de mobilitate și transport la prețuri accesibile și care ar putea să nu dispună de capacitatea financiară necesară pentru a investi în reducerea consumului de combustibili fosili.

    Creșterea prețului la combustibilii fosili poate afecta în mod disproporționat gospodăriile vulnerabile, microîntreprinderile și întreprinderile mici vulnerabile , precum și utilizatorii de mobilitate vulnerabili care cheltuiesc o parte mai mare a veniturilor lor pentru energie și transporturi, care, în anumite regiuni, nu au acces la soluții alternative de mobilitate și transport la prețuri accesibile și care ar putea să nu dispună de capacitatea financiară necesară pentru a investi în reducerea consumului de combustibili fosili . Impactul acestor măsuri ar putea fi, de asemenea, foarte diferit, în funcție de condițiile specifice și de contextul diferitelor regiuni ale UE, iar aceste diferențe ar trebui explorate în mod explicit .

    Expunere de motive

    Este important să se sublinieze faptul că diferențele regionale și locale ar trebui explorate și analizate. Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice ar trebui să își extindă domeniul de aplicare la microîntreprinderile și întreprinderile mici vulnerabile, în loc să vizeze doar microîntreprinderile.

    Amendamentul 4

    Considerentul (11)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Prin urmare, o parte din veniturile generate de includerea transportului rutier și a clădirilor în domeniul de aplicare al Directivei 2003/87/CE ar trebui să fie utilizate pentru a aborda impactul social al acestei includeri, astfel încât tranziția să fie justă și favorabilă incluziunii, fără a lăsa pe nimeni în urmă.

    Prin urmare, veniturile generate de includerea transportului rutier și a clădirilor în domeniul de aplicare al Directivei 2003/87/CE trebuie utilizate pentru a aborda impactul social și economic al acestei includeri, astfel încât tranziția să fie justă și favorabilă incluziunii, fără a lăsa pe nimeni în urmă.

    Expunere de motive

    Toate veniturile generate de ETS pentru clădiri și transportul rutier trebuie cheltuite pentru măsuri de abordare a impactului social cauzat de stabilirea unui preț al carbonului.

    Amendamentul 5

    Considerentul (12)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Acest lucru este cu atât mai relevant având în vedere nivelurile actuale ale sărăciei energetice. Sărăcia energetică este o situație în care gospodăriile nu pot avea acces la servicii energetice esențiale , cum ar fi răcirea, pe măsură ce temperaturile cresc, și încălzirea . Aproximativ 34 de milioane de europeni au raportat incapacitatea de a-și încălzi locuințele în mod adecvat în 2018, iar 6,9  % din populația Uniunii a declarat, în cadrul unui sondaj realizat în 2019 la nivelul UE, că nu își poate permite să își încălzească suficient locuința (3). Per ansamblu, Observatorul sărăciei energetice estimează că peste 50 de milioane de gospodării din Uniunea Europeană se confruntă cu sărăcia energetică. Sărăcia energetică este , prin urmare, o provocare majoră pentru Uniune. Deși tarifele sociale sau sprijinul direct pentru venit pot oferi ajutor imediat gospodăriilor care se confruntă cu sărăcia energetică, numai măsurile structurale specifice, în special renovările energetice, pot oferi soluții durabile.

    Acest lucru este cu atât mai relevant având în vedere nivelurile actuale ale sărăciei energetice. Sărăcia energetică este o situație în care gospodăriile nu au acces la servicii energetice esențiale care stau la baza unui nivel de trai și de sănătate decent, cum ar fi încălzirea, răcirea, iluminatul adecvate și energia necesară funcționării aparatelor, în contextul național sau regional relevant și în cadrul politicilor sociale existente relevante și al altor politici relevante, adesea ca rezultat al veniturilor mici, al faptului că se confruntă cu cheltuieli pentru energie care au o pondere ridicată în cadrul venitului lor disponibil și al eficienței energetice scăzute . Aproximativ 34 de milioane de europeni au raportat incapacitatea de a-și încălzi locuințele în mod adecvat în 2018, iar 6,9  % din populația Uniunii a declarat, în cadrul unui sondaj realizat în 2019 la nivelul UE, că nu își poate permite să își încălzească suficient locuința (4). Per ansamblu, Observatorul sărăciei energetice estimează că peste 50 de milioane de gospodării din Uniunea Europeană se confruntă cu sărăcia energetică. Sărăcia energetică și sărăcia în materie de mobilitate reprezintă , prin urmare, o provocare majoră pentru Uniune. În pofida faptului că, la nivelul Uniunii, importanța acestei provocări a fost recunoscută de peste un deceniu, prin diferite inițiative, acte legislative și orientări, nu există o definiție standardizată la nivelul Uniunii a sărăciei energetice sau a sărăciei în materie de mobilitate; ca atare, indicatorii necesari pentru măsurarea acestora trebuie elaborați acordând o atenție deplină diversității regionale și locale, întrucât numai o treime dintre statele membre au instituit la nivel național o definiție a sărăciei energetice. Din acest motiv, nu sunt disponibile date transparente și comparabile cu privire la sărăcia energetică din Uniune. Prin urmare, ar trebui stabilită o definiție la nivelul Uniunii pentru a aborda în mod eficace sărăcia energetică și a măsura progresele înregistrate în toate statele membre . Deși tarifele sociale sau sprijinul direct pentru venit pot oferi ajutor imediat gospodăriilor care se confruntă cu sărăcia energetică, numai măsurile structurale specifice, aplicarea principiului „eficiența energetică înainte de toate”, instalarea de sisteme pentru surse de energie regenerabile suplimentare, inclusiv prin proiecte plasate sub răspunderea comunității, în special reabilitările energetice, pot oferi soluții durabile și pot contribui în mod real la combaterea sărăciei energetice .

    Expunere de motive

    Ar trebui stabilite o definiție și un concept clare și standardizate pentru sărăcia energetică, printr-o abordare comună, transversală, flexibilă și coordonată a diferitelor aspecte sociale, tehnice, economice și bugetare.

    Amendamentul 6

    Considerentul (14)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    În acest scop, fiecare stat membru ar trebui să prezinte Comisiei un plan pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice (denumit în continuare „planul”). Planurile respective ar trebui să urmărească două obiective. În primul rând, acestea ar trebui să ofere gospodăriilor vulnerabile, microîntreprinderilor vulnerabile și utilizatorilor de transport vulnerabili resursele necesare pentru a finanța și a realiza investiții în eficiența energetică, decarbonizarea încălzirii și răcirii și în vehicule și mobilitate cu emisii zero și cu emisii scăzute. În al doilea rând, acestea ar trebui să atenueze impactul creșterii costului combustibililor fosili asupra persoanelor celor mai vulnerabile și, prin urmare, să prevină sărăcia energetică și sărăcia din perspectiva transporturilor în perioada de tranziție, până la punerea în aplicare a unor astfel de investiții. Planurile ar trebui să aibă o componentă de investiții care să promoveze soluția pe termen lung de reducere a dependenței de combustibilii fosili și ar putea avea în vedere alte măsuri , inclusiv sprijin temporar direct pentru venit, pentru a atenua efectele negative asupra veniturilor pe termen mai scurt .

    În acest scop, fiecare stat membru ar trebui să prezinte Comisiei un plan pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice (denumit în continuare „planul”). Planurile respective ar trebui să urmărească două obiective. În primul rând, acestea ar trebui să identifice și să cartografieze gospodăriile aflate în situație de sărăcie energetică și în materie de mobilitate sau expuse riscului de a se confrunta cu sărăcia energetică, microîntreprinderile și întreprinderile mici vulnerabile, și să furnizeze o analiză detaliată, realizată împreună cu autoritățile locale și regionale, cu partenerii sociali și cu societatea civilă, cu privire la principalele cauze ale sărăciei energetice și în materie de mobilitate de pe teritoriile lor respective . Planurile ar trebui, de asemenea, să stabilească obiective pentru eradicarea progresivă și eficace a sărăciei energetice și în materie de mobilitate . În al doilea rând, acestea ar trebui să ofere gospodăriilor afectate de sărăcia energetică și persoanelor care se confruntă cu sărăcia în materie de mobilitate, precum și microîntreprinderilor și întreprinderilor mici, resursele necesare pentru a finanța și a efectua investiții în renovarea aprofundată a clădirilor, în special a clădirilor cu cele mai slabe performanțe și a locuințelor sociale, în alimentarea cu energie din surse regenerabile a oricărei cereri reziduale de încălzire și răcire și în mobilitatea cu emisii zero . Planurile ar trebui să aibă , în principal, o componentă de investiții care să promoveze soluțiile pe termen lung de eliminare treptată a dependenței de combustibilii fosili . Pot fi avute în vedere și alte măsuri , cum ar fi sprijinul direct, dar acestea ar trebui să fie limitate în timp și condiționate de investiții pe termen lung cu impact de lungă durată .

    Expunere de motive

    Cartografierea ar trebui să includă și gospodăriile care nu se caracterizează încă prin sărăcie energetică, dar care ar putea ușor ajunge să se confrunte cu aceasta în viitorul apropriat, din cauza izolațiilor necorespunzătoare și a creșterii prețurilor la energie.

    Amendamentul 7

    Considerentul (15)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Statele membre, în consultare cu autoritățile de la nivel regional, sunt cele mai în măsură să elaboreze și să pună în aplicare planuri adaptate și orientate către circumstanțele lor locale, regionale și naționale, cum ar fi politicile existente în domeniile relevante și utilizarea planificată a altor fonduri UE relevante. Acest lucru permite ca marea diversitate a situațiilor, cunoștințele specifice ale autorităților locale și regionale, cercetarea și inovarea, relațiile industriale și structurile de dialog social, precum și tradițiile naționale să fie cel mai bine respectate și să contribuie la eficacitatea și eficiența sprijinului global acordat persoanelor vulnerabile.

    Statele membre, în consultare cu autoritățile de la nivel local, regional, cu cele urbane și alte autorități publice, cu societatea civilă și partenerii economici și sociali, sunt cele mai în măsură să elaboreze și să pună în aplicare planuri adaptate și orientate către circumstanțele lor locale, regionale și naționale, cum ar fi politicile existente în domeniile relevante și utilizarea planificată a altor fonduri UE relevante. Acest lucru permite ca marea diversitate a situațiilor, cunoștințele specifice ale autorităților locale și regionale, ale partenerilor sociali și economici și ale societății civile, cercetarea și inovarea, relațiile industriale și structurile de dialog social, precum și tradițiile naționale să fie cel mai bine respectate și să contribuie la eficacitatea și eficiența sprijinului global acordat persoanelor vulnerabile.

    Expunere de motive

    Autoritățile locale și regionale ar trebui să fie recunoscute ca actori-cheie în punerea în aplicare și elaborarea planurilor.

    Societății civile și partenerilor economici și sociali le revine, la rândul lor, un rol important.

    Amendamentul 8

    Considerentul (16)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Asigurarea faptului că măsurile și investițiile vizează în special gospodăriile sărace din punct de vedere energetic sau vulnerabile, microîntreprinderile vulnerabile și utilizatorii de transport vulnerabili este esențială pentru o tranziție echitabilă către neutralitatea climatică. Măsurile de sprijin pentru promovarea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră ar trebui să ajute statele membre să abordeze impactul social al comercializării emisiilor pentru sectorul clădirilor și al transportului rutier.

    Asigurarea faptului că măsurile și investițiile vizează în special gospodăriile sărace din punct de vedere energetic sau vulnerabile, microîntreprinderile și întreprinderile mici vulnerabile , precum și utilizatorii de mobilitate vulnerabili este esențială pentru o tranziție echitabilă către neutralitatea climatică. Măsurile de sprijin pentru promovarea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră ar trebui să ajute statele membre , regiunile și orașele să abordeze impactul social al comercializării emisiilor pentru sectorul clădirilor și al transportului rutier.

    Expunere de motive

    Administrațiile subnaționale sunt, la rândul lor, responsabile de protejarea gospodăriilor vulnerabile, a microîntreprinderilor și a întreprinderilor mici vulnerabile, precum și a utilizatorilor de mobilitate în cadrul tranziției juste; pentru a-și exercita competențele în mod eficace, ele au nevoie, de asemenea, de scheme de sprijin.

    Amendamentul 9

    Considerentul (20)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Statele membre ar trebui să își prezinte planurile împreună cu actualizarea planurilor lor energetice și climatice naționale integrate, în conformitate cu articolul 14 din Regulamentul (UE) 2018/1999 al Parlamentului European și al Consiliului. Planurile ar trebui să includă măsurile care urmează să fie finanțate, costurile estimate ale acestora și contribuția națională. Acestea ar trebui să includă, de asemenea, jaloane și ținte esențiale pentru a evalua punerea în aplicare efectivă a măsurilor.

    Statele membre ar trebui să își prezinte planurile împreună cu actualizarea planurilor lor energetice și climatice naționale integrate, în conformitate cu articolul 14 din Regulamentul (UE) 2018/1999 al Parlamentului European și al Consiliului , elaborate în strânsă și substanțială cooperare cu autoritățile locale și regionale, în conformitate cu principiile Codului european de conduită privind parteneriatele, instituit prin Regulamentul delegat (UE) nr. 240/2014 al Comisiei . Planurile ar trebui să includă estimarea impactului preconizat și a finanțării în diferitele regiuni, cel puțin la nivelul NUTS 3, măsurile care urmează să fie finanțate, costurile estimate ale acestora și contribuția națională. Acestea ar trebui să includă, de asemenea, jaloane și ținte esențiale pentru a evalua punerea în aplicare efectivă a măsurilor , precum și un sistem de monitorizare. Ar trebui să existe posibilitatea pentru regiuni, în special cele rurale, montane, periferice și insulare, de a-și elabora propriul plan .

    Expunere de motive

    Planurile ar trebui să includă o estimare a impactului preconizat în diferite regiuni și să prevadă un sistem de monitorizare a punerii în aplicare, dat fiind că autoritățile locale și regionale cunosc mai bine contextul socioeconomic al zonelor lor locale. Implicarea semnificativă a autorităților locale și regionale în elaborarea și punerea în aplicare a planurilor pentru atenuarea impactului social al schimbărilor climatice este esențială pentru succesul fondului, deoarece o parte importantă a măsurilor trebuie pusă în aplicare la nivel local pentru a avea succes, având în vedere factorii și diferențele teritoriale.

    Amendamentul 10

    Considerentul (21)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Fondul și planurile ar trebui să fie coerente și încadrate în reformele planificate și în angajamentele asumate de statele membre în cadrul planurilor lor naționale integrate privind energia și clima actualizate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1999, în temeiul Directivei [aaaa/nnn] a Parlamentului European și a Consiliului [Propunere de reformare a Directivei 2012/27/UE privind eficiența energetică], al Planului de acțiune privind Pilonul european al drepturilor sociale  (5) , al Fondului social european Plus (FSE+) instituit prin Regulamentul (UE) 2021/1057 al Parlamentului European și al Consiliului  (6) , al planurilor pentru o tranziție justă în temeiul Regulamentului (UE) 2021/1056 al Parlamentului European și al Consiliului  (7) și al strategiilor pe termen lung ale statelor membre de renovare a clădirilor în temeiul Directivei 2010/31/UE a Parlamentului European și a Consiliului (8). Pentru a asigura eficiența administrativă, dacă este cazul, informațiile incluse în planuri ar trebui să fie în concordanță cu legislația și planurile enumerate mai sus.

    Fondul și planurile , pe lângă faptul că ar trebui să fie aliniate cu alte fonduri structurale și de tranziție, respectiv FEDR, FSE+, Fondul de coeziune și Fondul pentru o tranziție justă, ar trebui să fie coerente și încadrate în reformele planificate și în angajamentele asumate de statele membre în cadrul planurilor lor naționale integrate privind energia și clima actualizate în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1999, în temeiul Directivei [aaaa/nnn] a Parlamentului European și a Consiliului [Propunere de reformare a Directivei 2012/27/UE privind eficiența energetică], al Directivei [aaaa/nnn] a Parlamentului European și a Consiliului [de modificare a Directivei (UE) 2018/2001 a Parlamentului European și a Consiliului, a Regulamentului (UE) 2018/1999 al Parlamentului European și al Consiliului și a Directivei 98/70/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește promovarea energiei din surse regenerabile] și al strategiilor pe termen lung ale statelor membre de renovare a clădirilor în temeiul Directivei 2010/31/UE a Parlamentului European și a Consiliului (9). Pentru a asigura eficiența administrativă, dacă este cazul, informațiile incluse în planuri ar trebui să fie în concordanță cu legislația și planurile enumerate mai sus.

    Amendamentul 11

    Considerentul (22)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Uniunea ar trebui să sprijine statele membre cu mijloace financiare pentru a-și pune în aplicare planurile prin intermediul Fondului pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice. Plățile din Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice ar trebui să fie condiționate de îndeplinirea jaloanelor și a țintelor incluse în planuri. Acest lucru ar permite luarea în considerare în mod eficient a circumstanțelor și priorităților naționale și în același timp simplificarea finanțării și facilitarea integrării acesteia în alte programe naționale de cheltuieli, garantând totodată impactul și integritatea cheltuielilor UE .

    Uniunea ar trebui să sprijine statele membre cu mijloace financiare cu gestiune partajată pentru a-și pune în aplicare planurile prin intermediul Fondului pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice. Pentru a asigura cea mai eficientă utilizare a fondurilor UE, plățile din Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice ar trebui să fie condiționate de îndeplinirea jaloanelor și a țintelor incluse în planuri , precum și de adoptarea de către statele membre a unor ținte și măsuri obligatorii din punct de vedere juridic pentru eliminarea treptată a tuturor combustibililor fosili într-un interval de timp compatibil cu obiectivul de limitare a încălzirii globale la 1,5  oC peste nivelurile preindustriale, inclusiv eliminarea treptată a combustibililor fosili solizi până cel târziu în 2030 și a gazelor fosile până în 2040 .

    Expunere de motive

    Motivele sunt evidente.

    Amendamentul 12

    Considerentul (23)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Pachetul financiar al fondului ar trebui, în principiu, să fie proporțional cu sumele corespunzătoare unui procent de 25 % din veniturile preconizate provenite din includerea clădirilor și a transportului rutier în domeniul de aplicare al Directivei 2003/87/CE în perioada 2026-2032. În temeiul Deciziei (UE, Euratom) 2020/2053 a Consiliului, statele membre ar trebui să pună aceste venituri la dispoziția bugetului Uniunii ca resurse proprii. Statele membre trebuie să fie cele care finanțează 50 % din costurile totale ale planului lor. În acest scop, precum și pentru investiții și măsuri de accelerare a tranziției necesare și de atenuare a impactului acesteia pentru cetățenii afectați în mod negativ, statele membre ar trebui , printre altele, să utilizeze veniturile preconizate din comercializarea certificatelor de emisii pentru clădiri și transportul rutier în temeiul Directivei 2003/87/CE.

    Pachetul financiar al fondului ar trebui să fie proporțional cu sumele corespunzătoare unui procent de cel puțin 25 % din veniturile provenite din includerea clădirilor și a transportului rutier în domeniul de aplicare al Directivei 2003/87/CE în perioada 2026-2032. În temeiul Deciziei (UE, Euratom) 2020/2053 a Consiliului, statele membre ar trebui să pună aceste venituri la dispoziția bugetului Uniunii ca resurse proprii. Statele membre trebuie să fie cele care finanțează 35 % din costurile totale ale planului lor. În acest scop, precum și pentru investiții și măsuri de accelerare a tranziției necesare și de atenuare a impactului acesteia pentru cetățenii afectați în mod negativ, statele membre ar trebui să utilizeze veniturile preconizate din comercializarea certificatelor de emisii pentru clădiri și transportul rutier în temeiul Directivei 2003/87/CE.

     

    Statele membre stabilesc un prag minim de 35 % din venituri care urmează să fie alocate autorităților locale și regionale și utilizate pentru punerea în aplicare a măsurilor de abordare a impactului social al includerii sectorului construcțiilor și a transportului rutier în sistemul de comercializare a certificatelor de emisii.

    Ar trebui prevăzută o flexibilitate care să permită ca o parte mai mare din fond să fie direcționată către regiunile cele mai vulnerabile .

    Expunere de motive

    Pachetul financiar al Fondului pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice își poate atinge potențialul numai printr-o cofinanțare mai mare, întrucât pachetul propus ar putea penaliza statele membre și regiunile cu o capacitate bugetară mai limitată. ALR ar trebui, de asemenea, să aibă acces direct la finanțare și resurse.

    Amendamentul 13

    Considerentul (24)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

     

    Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice va beneficia de alocarea unei linii de bază în bugetul UE, care va profita și de pe urma unei consolidări anuale aliniate la un preț mai mare al carbonului, prin intermediul unei ajustări automate a plafoanelor CFM relevante, pentru a oferi și mai mult sprijin gospodăriilor și utilizatorilor de transport în realizarea tranziției climatice. Acesta ar trebui să facă parte integrantă din bugetul UE pentru a menține unitatea și integritatea bugetului, a respecta metoda comunitară și a garanta că autoritatea bugetară, alcătuită din Parlament și Consiliu, exercită un control eficace.

    Expunere de motive

    Motivele sunt evidente.

    Amendamentul 14

    Considerentul (25)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Pentru a se asigura o alocare eficientă și coerentă a fondurilor și pentru a se respecta principiul bunei gestiuni financiare, acțiunile întreprinse în temeiul prezentului regulament ar trebui să fie în concordanță cu programele Uniunii aflate în curs și complementare acestora , evitându-se totodată dubla finanțare din cadrul fondului și al altor programe ale Uniunii a acelorași cheltuieli. […]

    Pentru a se asigura o alocare eficientă și coerentă a fondurilor și pentru a se respecta principiul bunei gestiuni financiare, acțiunile întreprinse în temeiul prezentului regulament ar trebui să fie în concordanță cu programele Uniunii aflate în curs și complementare programelor, instrumentelor și fondurilor Uniunii, naționale și, după caz, regionale în curs, evitându-se totodată dubla finanțare din cadrul fondului și evitând ca Fondul să se substituie altor programe , instrumente și fonduri pentru aceleași cheltuieli. […]

    Expunere de motive

    Motivele sunt evidente.

    Amendamentul 15

    Articolul 1

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Se instituie Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice (denumit în continuare „fondul”).

    Se instituie Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice (denumit în continuare „fondul”).

    Acesta oferă sprijin statelor membre pentru finanțarea măsurilor și a investițiilor incluse în planurile lor pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice („planurile”).

    Acesta oferă sprijin în temeiul gestiunii partajate statelor membre și regiunilor pentru finanțarea măsurilor și a investițiilor incluse în planurile lor naționale sau regionale pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice („planurile”) , ca parte din fondurile lor structurale destinate acestora .

    Măsurile și investițiile sprijinite de fond sunt în beneficiul gospodăriilor, al microîntreprinderilor și al utilizatorilor de transport, care sunt vulnerabili și afectați în mod deosebit de includerea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de clădiri și de transportul rutier în domeniul de aplicare al Directivei 2003/87/CE, în special gospodăriile aflate în situație de sărăcie energetică și cetățenii care nu dispun de mijloace de transport public alternative la automobilele individuale (în zonele îndepărtate și rurale).

    Măsurile și investițiile sprijinite de fond sunt în beneficiul gospodăriilor, al microîntreprinderilor , al întreprinderilor mici și al utilizatorilor de transport, care sunt vulnerabili și afectați în mod deosebit de includerea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de clădiri și de transportul rutier în domeniul de aplicare al Directivei 2003/87/CE, în special gospodăriile aflate în situație de sărăcie energetică și cetățenii aflați în situație de sărăcie din perspectiva transporturilor, incluzând sprijinirea mobilității motorizate individuale în zonele îndepărtate și rurale care se confruntă cu provocări legate de mobilitate fără transport public .

    Obiectivul general al fondului este de a contribui la tranziția către neutralitatea climatică prin abordarea impactului social al includerii emisiilor de gaze cu efect de seră generate de clădiri și de transportul rutier în domeniul de aplicare al Directivei 2003/87/CE. Obiectivul specific al fondului este de a sprijini gospodăriile vulnerabile, microîntreprinderile vulnerabile și utilizatorii de transport vulnerabili prin sprijin temporar direct pentru venit și prin măsuri și investiții menite să sporească eficiența energetică a clădirilor, decarbonizarea încălzirii și răcirii clădirilor, inclusiv integrarea energiei din surse regenerabile și acordarea unui acces îmbunătățit la mobilitate și transporturi cu emisii zero și cu emisii scăzute.

    Obiectivul general al fondului este de a contribui la tranziția către neutralitatea climatică prin abordarea impactului social al includerii emisiilor de gaze cu efect de seră generate de clădiri și de transportul rutier în domeniul de aplicare al Directivei 2003/87/CE.

    Obiectivul specific al fondului este de a sprijini gospodăriile vulnerabile, microîntreprinderile și întreprinderile mici vulnerabile , precum și utilizatorii de mobilitate vulnerabili prin sprijin temporar direct pentru venit și prin măsuri și investiții menite să sporească eficiența energetică a clădirilor, decarbonizarea încălzirii și răcirii clădirilor, inclusiv integrarea energiei din surse regenerabile și acordarea unui acces îmbunătățit la soluții durabile de mobilitate cu emisii zero și cu emisii scăzute și servicii integrate de transport , inclusiv transport public durabil, transport partajat, folosirea bicicletelor și o proiectare în beneficiul pietonilor .

    Expunere de motive

    Fondul se axează pe persoanele vulnerabile. Considerentele geografice, climatice, sociale și economice care pot determina vulnerabilitatea unei persoane au o componentă teritorială. Factorii regionali au un rol esențial în definirea vulnerabilității. Dacă doresc, autoritățile locale și regionale ar putea să elaboreze planuri pentru atenuarea impactului social al climei care să detalieze măsurile concrete de combatere a inegalităților cauzate de tranziția verde.

    Cetățenii care au o alternativă de transport public, dar care nu dispun de mijloace economice suficiente sau care se confruntă cu dificultăți sociale ar trebui, de asemenea, să fie incluși în grupul-țintă.

    Fondul ar trebui să facă parte din fondurile structurale.

    Amendamentul 16

    Articolul 2

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    […]

    […]

    (2)

    „sărăcie energetică” înseamnă sărăcia energetică astfel cum este definită la articolul 2 punctul [49] din Directiva (UE) [aaaa/nnn] a Parlamentului European și a Consiliului[50]

    (2)

    „sărăcie energetică” înseamnă sărăcia care afectează gospodăriile vulnerabile ale căror cheltuieli cu energia au o pondere ridicată în cadrul venitului lor disponibil sau care au un acces limitat la servicii energetice esențiale și la prețuri accesibile care stau la baza unui nivel de trai și de sănătate decent, inclusiv încălzirea, răcirea, iluminatul adecvate și energia necesară funcționării aparatelor, din cauza, printre altele, a locuințelor de calitate inferioară, precum și a veniturilor scăzute.

    […]

    […]

     

    (9a)

    „întreprindere mică” înseamnă o întreprindere care are mai puțin de 50 de angajați și a cărei cifră de afaceri anuală și/sau al cărei bilanț anual total nu depășește 10 milioane EUR;

    (10)

    „utilizatori de transport ” înseamnă gospodării sau microîntreprinderi care utilizează diverse opțiuni de transport și de mobilitate;

    (10)

    „utilizatori de mobilitate ” înseamnă gospodării , persoane sau microîntreprinderi și întreprinderi mici care utilizează diverse opțiuni de transport și de mobilitate;

    (11)

    „gospodării vulnerabile” înseamnă gospodăriile care se confruntă cu sărăcia energetică sau gospodăriile, inclusiv gospodăriile cu venituri medii inferioare, care sunt afectate în mod semnificativ de impactul asupra prețurilor al includerii clădirilor în domeniul de aplicare al Directivei 2003/87/CE și care nu dispun de mijloacele necesare pentru renovarea clădirii pe care o ocupă;

    (11)

    „gospodării vulnerabile” înseamnă gospodăriile sau persoanele care se confruntă sau sunt expuse unui risc mare de a se confrunta cu sărăcia energetică sau în materie de mobilitate , sau gospodăriile, inclusiv gospodăriile cu venituri medii inferioare, care sunt afectate în mod semnificativ de impactul asupra prețurilor al includerii clădirilor și a transporturilor rutiere în domeniul de aplicare al Directivei 2003/87/CE , care sunt vulnerabile în fața riscului sărăciei energetice, din cauza creșterii prețurilor la energie și a performanței energetice ineficiente a locuințelor lor și care nu dispun de mijloacele sau de drepturile necesare pentru renovarea clădirii pe care o ocupă și care pot depinde adesea de proprietari, ceea ce constituie unul dintre cele mai mari obstacole care împiedică dezvoltarea renovărilor durabile ale clădirilor rezidențiale în Europa ;

    (12)

    „microîntreprinderi vulnerabile” înseamnă microîntreprinderi care sunt afectate în mod semnificativ de impactul asupra prețurilor al includerii clădirilor în domeniul de aplicare al Directivei 2003/87/CE și care nu dispun de mijloacele necesare pentru renovarea clădirii pe care o ocupă;

    (12)

    „microîntreprinderi și întreprinderi mici vulnerabile” înseamnă microîntreprinderi și întreprinderi mici care sunt afectate în mod semnificativ de impactul asupra prețurilor al includerii clădirilor și a transporturilor rutiere în domeniul de aplicare al Directivei 2003/87/CE și care nu dispun de mijloacele necesare pentru renovarea clădirii pe care o ocupă sau de a trece la moduri de transport sustenabile ;

     

    (13a)

    „sărăcia în materie de mobilitate” se referă la gospodării sau persoane care nu își pot permite mijloacele de transport necesare pentru a beneficia de servicii esențiale, pentru a-și satisface nevoile culturale și socioeconomice fundamentale, în special locuri de muncă de calitate și educație și formare profesională, într-un anumit context, și care pot fi cauzate de unul dintre următorii factori sau de combinația acestora: venituri scăzute, cheltuieli ridicate cu combustibilul și/sau costuri ridicate ale transportului public, disponibilitatea alternativelor de mobilitate și accesibilitatea și localizarea acestora, distanțele parcurse și practicile de transport, în special în zonele rurale, insulare, montane și îndepărtate, inclusiv în zonele periurbane.

    Expunere de motive

    Pentru includerea definițiilor, astfel încât să se clarifice cine sunt beneficiarii.

    Amendamentul 17

    Articolul 3 alineatul (1)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Fiecare stat membru transmite Comisiei un plan pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice (denumit în continuare „planul”) împreună cu actualizarea planului național integrat privind energia și clima menționat la articolul 14 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2018/1999, în conformitate cu procedura și calendarul prevăzute la articolul respectiv. Planul trebuie să conțină un set coerent de măsuri și investiții menite să abordeze impactul stabilirii prețului carbonului asupra gospodăriilor vulnerabile, microîntreprinderilor vulnerabile și utilizatorilor de transport vulnerabili, astfel încât să asigure încălzirea, răcirea și mobilitatea la prețuri accesibile, însoțind și accelerând totodată măsurile necesare pentru îndeplinirea obiectivelor climatice ale Uniunii.

    Fiecare stat membru transmite Comisiei , ca parte a documentelor de programare pentru fondurile structurale și pe baza principiilor parteneriatului și guvernanței pe mai multe niveluri, un plan pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice (denumit în continuare „planul”) împreună cu actualizarea planului național integrat privind energia și clima menționat la articolul 14 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2018/1999, în conformitate cu procedura și calendarul prevăzute la articolul respectiv. Planul trebuie să conțină un set coerent de măsuri și investiții menite să abordeze impactul stabilirii prețului carbonului asupra gospodăriilor vulnerabile, microîntreprinderilor și întreprinderilor mici vulnerabile și utilizatorilor de transport vulnerabili, astfel încât să asigure încălzirea, răcirea și mobilitatea la prețuri accesibile, însoțind și accelerând totodată măsurile necesare pentru îndeplinirea obiectivelor climatice ale Uniunii. La elaborarea planurilor lor, statele membre cooperează îndeaproape cu autoritățile locale și regionale, care ar trebui să fie implicate în procesul de elaborare.

    Expunere de motive

    Un plan pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice ar trebui să facă parte din fondurile structurale și ar trebui elaborat de fiecare stat membru, în temeiul principiilor parteneriatului și guvernanței pe mai multe niveluri.

    Amendamentul 18

    Articolul 3 alineatul (2)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Planul poate include măsuri naționale care să ofere sprijin temporar direct pentru venit gospodăriilor vulnerabile și gospodăriilor care sunt utilizatori de transport vulnerabili, pentru a reduce impactul creșterii prețului combustibililor fosili care rezultă din includerea clădirilor și a transportului rutier în domeniul de aplicare al Directivei 2003/87/CE .

    Planul poate include măsuri naționale și/sau subnaționale care să ofere sprijin direct gospodăriilor și persoanelor, cu condiția ca acestea să demonstreze că un astfel de sprijin este proporțional și face parte dintr-o strategie holistică de eliminare a sărăciei energetice și în materie de mobilitate a acestor gospodării și persoane, acordând o atenție deosebită femeilor și persoanelor care locuiesc în zone îndepărtate și mai puțin accesibile, inclusiv în zone periurbane, pentru a contribui la reducerea costurilor imediate ale energiei și mobilității, oferind acces facilitat la soluții ecologice eficiente din punct de vedere energetic și la servicii de mobilitate partajate și integrate .

    Expunere de motive

    Motivele sunt evidente.

    Amendamentul 19

    Articolul 3 alineatul (3)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Planul trebuie să includă proiecte naționale pentru:

    Planul trebuie să includă proiecte naționale , regionale și locale pentru:

    (a)

    finanțarea unor măsuri și investiții care vizează creșterea eficienței energetice a clădirilor, punerea în aplicare a măsurilor de îmbunătățire a eficienței energetice, renovarea clădirilor și decarbonizarea încălzirii și răcirii clădirilor, inclusiv integrarea producției de energie din surse regenerabile de energie;

    (a)

    finanțarea unor măsuri și investiții care vizează creșterea eficienței energetice a clădirilor, punerea în aplicare a măsurilor de îmbunătățire a eficienței energetice, renovarea clădirilor și decarbonizarea încălzirii și răcirii clădirilor, inclusiv integrarea producției de energie din surse regenerabile de energie , termoficarea și răcirea centralizată ;

    (b)

    finanțarea unor măsuri și investiții care vizează intensificarea utilizării mobilității și a transporturilor cu emisii zero și cu emisii scăzute .

    (b)

    furnizează sprijin financiar și tehnic comunităților de energie din surse regenerabile și proiectelor de dezvoltare locală plasate sub responsabilitatea comunității din zonele urbane, periurbane și rurale, inclusiv sistemelor energetice deținute la nivel local, precum și modalități de implicare și consolidare a capacităților la nivel local;

     

    (c)

    finanțarea unor măsuri și investiții care vizează accesul la locuințe decente, la prețuri accesibile și durabile, inclusiv prin reabilitarea clădirilor abandonate;

     

    (d)

    finanțarea unor măsuri care să abordeze barierele nemonetare din calea îmbunătățirii eficienței energetice a clădirilor și a utilizării energiei din surse regenerabile, precum și barierele din calea accesului la mobilitatea durabilă și la serviciile de transport public, în vederea combaterii sărăciei energetice și a sărăciei în materie de mobilitate; acestea pot include măsuri care abordează barierele administrative și deficitul de informare, cum ar fi consultările energetice și serviciile de consiliere, inclusiv la nivel comunitar;

     

    (e)

    finanțarea unor măsuri și investiții cu impact de durată pentru a accelera tranziția către o mobilitate cu emisii zero, acordând prioritate măsurilor axate pe cerere și aplicând principiul „eficiența energetică pe primul loc”, începând cu măsuri și investiții care conduc la un transfer modal de la mobilitatea privată la cea publică, partajată și activă.

    Expunere de motive

    Regiunile și orașele Europei trebuie să aibă un rol esențial în punerea în aplicare a politicilor și proiectelor individuale din cadrul fondului. Considerentele geografice, climatice, sociale și economice care pot determina vulnerabilitatea unei persoane au o componentă teritorială.

    Amendamentul 20

    Articolul 4 alineatul (1) litera (b)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    (b)

    măsuri de însoțire concrete necesare pentru realizarea măsurilor și a investițiilor planului și pentru reducerea efectelor menționate la litera (c) , precum și informații privind finanțarea existentă sau planificată a măsurilor și a investițiilor din alte surse ale Uniunii, internaționale, publice sau private;

    (b)

    măsuri de însoțire și reforme concrete care sunt necesare pentru realizarea măsurilor și a investițiilor planului, precum și informații privind finanțarea existentă sau planificată a măsurilor și a investițiilor din alte surse ale Uniunii, internaționale, publice sau private , inclusiv măsuri menite să garanteze că renovările clădirilor nu duc la evacuări sau evacuări indirecte prin creșterea chiriilor persoanelor vulnerabile, consolidând în același timp protecția și garanțiile chiriașilor și promovând dreptul la locuințe decente, accesibile și durabile ;

    Expunere de motive

    Motivele sunt evidente.

    Amendamentul 21

    Articolul 4 alineatul (1) litera (d)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

     

    (d)

    o evaluare a impactului de gen și o explicație a modului în care măsurile și investițiile cuprinse în plan iau în considerare obiectivele de a contribui la egalitatea de gen și la egalitatea de șanse pentru toți, precum și integrarea acestor obiective, în conformitate cu principiile 2 și 3 ale Pilonului european al drepturilor sociale, cu obiectivul de dezvoltare durabilă nr. 5 al ONU și, după caz, cu strategia națională privind egalitatea de gen;

    Expunere de motive

    Motivele sunt evidente.

    Amendamentul 22

    Articolul 4 alineatul (1) litera (e)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

     

    (e)

    măsuri și investiții pentru a garanta veniturile micilor agricultori europeni, care sunt obligați să respecte standardele de producție exigente ale UE. Pentru produsele importate sunt necesare clauze de reciprocitate sau clauze-oglindă.

    Expunere de motive

    Este necesar să se garanteze respectarea unor standarde înalte în materie de calitate și siguranță alimentară, indiferent de originea produselor. Acest lucru va încuraja difuzarea acestor standarde sanitare, de muncă sau sociale în țările terțe, generând, astfel, beneficii globale.

    Amendamentul 23

    Articolul 4 alineatul (1) litera (i)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    (i)

    modalitățile pentru monitorizarea și punerea în aplicare eficace a planului de către statul membru în cauză, în special a jaloanelor și a țintelor propuse, incluzând indicatori privind punerea în aplicare a măsurilor și a investițiilor, care, după caz, sunt indicatorii disponibili la Oficiul de Statistică al Uniunii Europene și la Observatorul european al sărăciei energetice, astfel cum au fost identificați în Recomandarea 2020/1563 (10) a Comisiei privind sărăcia energetică;

    (i)

    modalitățile pentru monitorizarea și punerea în aplicare eficace a planului de către statul membru și autoritățile regionale și locale în cauză, inclusiv implicarea partenerilor economici și sociali și a societății civile în proces, în special a jaloanelor și a țintelor propuse, incluzând indicatori privind punerea în aplicare a măsurilor și a investițiilor, care, după caz, sunt indicatorii disponibili la Oficiul de Statistică al Uniunii Europene și la Observatorul european al sărăciei energetice, astfel cum au fost identificați în Recomandarea 2020/1563 (11) a Comisiei privind sărăcia energetică;

    Expunere de motive

    Motivele sunt evidente.

    Amendamentul 24

    Articolul 4 alineatul (1) litera (j)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    (j)

    pentru pregătirea și , după caz, pentru implementarea planului, un rezumat al procesului de consultare, desfășurat în conformitate cu articolul 10 din Regulamentul (UE) 2018/1999 și cu cadrul juridic național, a autorităților locale și regionale, a partenerilor sociali, a organizațiilor societății civile, a organizațiilor de tineret și a altor părți interesate relevante, precum și al modului în care contribuțiile părților interesate se reflectă în plan;

    (j)

    pentru pregătirea și pentru implementarea planului, un aviz scris al autorităților locale și regionale și un rezumat al procesului de consultare, desfășurat în conformitate cu articolul 10 din Regulamentul (UE) 2018/1999 și cu cadrul juridic național, a autorităților locale și regionale, a partenerilor sociali, a organizațiilor societății civile, a organizațiilor de tineret și a altor părți interesate relevante, cu descrierea modului în care contribuțiile părților interesate se reflectă în plan și a modului în care s-au avut în vedere diferitele grade de vulnerabilitate ale regiunilor, acordând o atenție specială situației teritoriilor cu handicapuri naturale permanente și deosebit de vulnerabile, cum ar fi regiunile insulare și montane ;

    Expunere de motive

    Autoritățile locale și regionale știu ce este cel mai bine pentru regiunile și orașele lor, fiind conștiente de problemele și circumstanțele socioeconomice ale zonelor lor locale. O consultare nu este suficientă pentru a include punctul lor de vedere în planurile naționale pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice. Autoritățile locale și regionale trebuie să fie în măsură să comunice și să exprime nevoile cetățenilor lor, iar această comunicare trebuie luată în considerare la nivel național, evidențiind diferențele dintre regiuni și particularitățile acestora.

    Amendamentul 25

    Articolul 4 alineatul (1) litera (l)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

     

    (l)

    proporția fondului prevăzută pentru strategiile de tranziție climatică plasate sub responsabilitatea comunităților locale cu alocarea a minimum 5 % din pachetul total;

    Expunere de motive

    DLRC s-a dovedit a fi un instrument adaptat pentru planificarea strategică locală în cele mai multe state membre și ar putea contribui la îmbunătățirea coordonării și acțiunii în zonele rurale și în vecinătățile urbane deopotrivă.

    Amendamentul 26

    Articolul 4 alineatul (3)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Atunci când își elaborează planurile, statele membre pot solicita Comisiei să organizeze un schimb de bune practici. Statele membre pot solicita, de asemenea, sprijin tehnic în cadrul facilității ELENA, instituită printr-un acord al Comisiei cu Banca Europeană de Investiții în 2009, sau în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic instituit prin Regulamentul (UE) 2021/240 al Parlamentului European și al Consiliului.

    Atunci când își elaborează planurile, statele membre și autoritățile locale și regionale pot solicita Comisiei să organizeze un schimb de bune practici. Statele membre pot solicita, de asemenea, sprijin tehnic în cadrul facilității ELENA, instituită printr-un acord al Comisiei cu Banca Europeană de Investiții în 2009, sau în cadrul Instrumentului de sprijin tehnic instituit prin Regulamentul (UE) 2021/240 al Parlamentului European și al Consiliului.

    Expunere de motive

    Motivele sunt evidente.

    Amendamentul 27

    Articolul 5 alineatul (1)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Fondul oferă sprijin financiar statelor membre pentru a finanța măsurile și investițiile prevăzute în planurile lor.

    Fondul oferă sprijin financiar statelor membre și regiunilor, prin gestiune partajată și respectând principiile parteneriatului și guvernanței pe mai multe niveluri, pentru a finanța măsurile și investițiile prevăzute în planurile lor.

    Fiecare stat membru ar trebui să stabilească un prag minim de cel puțin 35 % din aceste fonduri disponibile, cotă care să fie gestionată direct de autoritățile locale și regionale.

    Expunere de motive

    Componenta regională este esențială pentru punerea în aplicare și succesul Fondului pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice. Autoritățile locale și regionale cunosc cel mai bine problemele și circumstanțele socioeconomice ale teritoriului, fiind în măsură să identifice mai bine persoanele și sectoarele cele mai vulnerabile, astfel încât ar trebui să li se pună la dispoziție și resurse din fond. Fondul ar trebui să fie gestionat prin gestiune partajată, cu respectarea principiilor parteneriatului și guvernanței pe mai multe niveluri.

    Amendamentul 28

    Articolul 5 alineatul (2)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Plata sprijinului este condiționată de atingerea jaloanelor și a țintelor pentru măsurile și investițiile stabilite în planuri. Aceste jaloane și ținte trebuie să fie compatibile cu obiectivele climatice ale Uniunii și să vizeze în special:

    Plata sprijinului este condiționată de atingerea jaloanelor și a țintelor pentru măsurile și investițiile stabilite în planuri. Aceste jaloane și ținte trebuie să fie compatibile cu obiectivele climatice ale Uniunii și să vizeze în special:

    (a)

    eficiența energetică,

    (a)

    eficiența energetică,

    (b)

    renovarea clădirilor,

    (b)

    reabilitarea energetică a clădirilor ;

    (c)

    mobilitatea și transporturile cu emisii zero și cu emisii scăzute,

    (c)

    dezvoltarea și utilizarea surselor regenerabile de energie, inclusiv prin intermediul comunităților de energie din surse regenerabile,

    (d)

    reducerile emisiilor de gaze cu efect de seră,

    (d)

    mobilitatea cu emisii zero sau cu emisii scăzute (electrică, hibridă sau pe bază de hidrogen), serviciile de mobilitate integrată și transportul public ;

    (e)

    reducerea numărului gospodăriilor vulnerabile, în special al gospodăriilor afectate de sărăcia energetică , al microîntreprinderilor vulnerabile și al utilizatorilor de transport vulnerabili, inclusiv în zonele rurale și îndepărtate.

    (e)

    reducerile emisiilor de gaze cu efect de seră,

     

    (f)

    reducerea numărului gospodăriilor, microîntreprinderilor și întreprinderilor mici vulnerabile , precum și al utilizatorilor de mobilitate vulnerabili, inclusiv în zonele rurale și îndepărtate, defalcate pe gen;

    (g)

    adaptarea la efectele negative ale schimbărilor climatice pentru gospodăriile vulnerabile.

    (h)

    protejarea naturii, obiectivele în materie de biodiversitate și soluțiile bazate pe natură.

    Expunere de motive

    Motivele sunt evidente.

    Amendamentul 29

    Articolul 6 alineatul (2)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Statele membre pot include costurile următoarelor măsuri și investiții în costurile totale estimate ale planurilor, cu condiția ca acestea să aducă beneficii în principal gospodăriilor vulnerabile, microîntreprinderilor vulnerabile sau utilizatorilor de transport vulnerabili și să fie menite:

    Statele membre și regiunile pot include costurile următoarelor măsuri și investiții în costurile totale estimate ale planurilor, cu condiția ca acestea să aducă beneficii în principal gospodăriilor vulnerabile – concentrându-se asupra cetățenilor care nu au acces la servicii bancare și a gospodăriilor cu venituri mici – , microîntreprinderilor și întreprinderilor mici vulnerabile sau utilizatorilor de mobilitate vulnerabili și să fie menite:

    Expunere de motive

    Componenta regională este esențială pentru punerea în aplicare și succesul Fondului pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice. Autoritățile locale și regionale cunosc cel mai bine problemele și circumstanțele socioeconomice ale zonelor lor locale, fiind în măsură să identifice mai bine persoanele și sectoarele cele mai vulnerabile. Cetățenii cu resurse foarte limitate și care nu sunt în măsură sau nu doresc să deschidă un cont bancar ar trebui, de asemenea, să fie vizați și sprijiniți prin măsuri ale fondului.

    Amendamentul 30

    Articolul 6 alineatul (2) litera (d)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    (d)

    să asigure accesul la vehicule și biciclete cu emisii zero și cu emisii scăzute, inclusiv sprijin financiar sau stimulente fiscale pentru achiziționarea acestora, precum și accesul la infrastructuri publice și private adecvate, inclusiv pentru reîncărcare și realimentare;

    (d)

    să asigure accesul la vehicule și biciclete cu emisii zero și cu emisii scăzute, inclusiv sprijin financiar sau stimulente fiscale pentru achiziționarea acestora, precum și accesul la infrastructuri publice și private adecvate, inclusiv pentru reîncărcare și realimentare , ținând seama de faptul că soluțiile furnizate ar trebui să fie accesibile pentru gospodăriile vulnerabile din punctul de vedere al costurilor, al întreținerii și al sustenabilității și în timp util, pentru a asigura eficacitatea măsurilor ;

    Expunere de motive

    Sprijinul economic pentru achiziționarea unui vehicul electric nu este soluția cea mai potrivită pentru gospodăriile vulnerabile, din cauza costurilor ridicate de întreținere. Trebuie să se asigure că măsurile sunt rezonabile și pragmatice pentru a aborda problemele reale ale cetățenilor vulnerabili (costul facturilor la energie).

    Amendamentul 31

    Articolul 6 alineatul (2) litera (e)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    (e)

    să acorde acces gratuit la transportul public sau tarife adaptate pentru accesul la transportul public, precum și să promoveze mobilitatea durabilă la cerere și serviciile de mobilitate partajată ;

    (e)

    să acorde acces gratuit la transportul public sau tarife adaptate pentru accesul la transportul public, precum și să promoveze mobilitatea cu emisii zero și cu emisii scăzute la cerere și să partajeze serviciile de mobilitate , în special în zonele rurale, insulare, montane, îndepărtate și mai puțin accesibile sau în regiunile sau teritoriile mai puțin dezvoltate, inclusiv în zonele periurbane mai puțin dezvoltate ;

    Expunere de motive

    Regulamentul ar trebui să fie neutru din punct de vedere tehnologic din perspectiva ciclului de viață. Dacă sunt luate în considerare exclusiv emisiile directe la țeava de evacuare, există riscul de a crește emisiile generate de producția de energie electrică și de a exclude alți combustibili din surse regenerabile.

    Amendamentul 32

    Articolul 6 alineatul (2) litera (g)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

     

    (g)

    să sprijine inițiativele comunității de energie din surse regenerabile, inclusiv producția colectivă și autoconsumul de energie din surse regenerabile, ca modalitate de combatere a sărăciei energetice.

    Expunere de motive

    Motivele sunt evidente.

    Amendamentul 33

    Articolul 8

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Statele membre pot include în costurile totale estimate sprijinul financiar acordat entităților publice sau private, altele decât gospodăriile vulnerabile, microîntreprinderile vulnerabile și utilizatorii de transport vulnerabili, dacă aceste entități efectuează măsuri și investiții de care beneficiază în cele din urmă gospodăriile vulnerabile, microîntreprinderile vulnerabile și utilizatorii de transport vulnerabili.

    Statele membre și regiunile pot include în costurile totale estimate sprijinul financiar acordat entităților publice sau private, altele decât gospodăriile vulnerabile, microîntreprinderile și întreprinderile mici vulnerabile și utilizatorii de mobilitate vulnerabili, dacă aceste entități efectuează măsuri și investiții de care beneficiază în cele din urmă gospodăriile vulnerabile, microîntreprinderile și întreprinderile mici vulnerabile și utilizatorii de mobilitate vulnerabili.

    Statele membre trebuie să prevadă garanțiile legale și contractuale necesare pentru a se asigura că întregul beneficiu este transferat gospodăriilor, microîntreprinderilor și utilizatorilor de transport .

    Statele membre trebuie să prevadă garanțiile legale și contractuale necesare pentru a se asigura că întregul beneficiu este transferat gospodăriilor, microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și utilizatorilor de mobilitate și că acest lucru este sustenabil din punct de vedere financiar pentru aceștia pe termen lung .

    Expunere de motive

    Componenta regională este esențială pentru punerea în aplicare și succesul Fondului pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice. Sprijinul economic pentru achiziționarea unui vehicul electric nu este soluția cea mai potrivită pentru gospodăriile vulnerabile, problemele reale fiind modalitățile de acoperire a costului facturilor la energie.

    Amendamentul 34

    Articolul 10 alineatul (2)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Statele membre pot încredința autorităților de management al Fondului social european Plus (FSE +) instituit prin Regulamentul (UE) 2021/1057 și al programelor operaționale din cadrul politicii de coeziune în temeiul Regulamentului (UE) 2021/1058 punerea în aplicare a măsurilor și a investițiilor […]

    Statele membre pot încredința autorităților de management al Fondului social european Plus (FSE +) instituit prin Regulamentul (UE) 2021/1057 și al programelor operaționale din cadrul politicii de coeziune în temeiul Regulamentului (UE) 2021/1058 punerea în aplicare de măsuri și investiții […]

    Expunere de motive

    Motivele sunt evidente.

    Amendamentul 35

    Articolul 11

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Fondul este executat de Comisie în cadrul gestiunii directe , în conformitate cu normele relevante adoptate în temeiul […]

    Fondul este executat de Comisie și de statele membre în cadrul gestiunii partajate , în conformitate cu principiul parteneriatului și al guvernanței pe mai multe niveluri, astfel cum este prevăzut în Regulamentul privind dispozițiile comune, precum și cu normele relevante adoptate în temeiul […]

    Expunere de motive

    Fondul ar trebui să fie executat prin gestiune partajată, cu respectarea principiilor parteneriatului și guvernanței pe mai multe niveluri.

    Amendamentul 36

    Articolul 14 alineatul (1)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Statele membre contribuie cu cel puțin 50 % din costurile totale estimate ale planurilor lor.

    Statele membre contribuie cu cel puțin 50 % din costurile totale estimate ale planurilor lor , în cadrul gestiunii partajate .

    Expunere de motive

    Motivele sunt evidente.

    Amendamentul 37

    Articolul 14 alineatul (2)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Statele membre utilizează, printre altele, veniturile obținute în urma licitării certificatelor lor de emisii în conformitate cu capitolul IVa din Directiva 2003/87/CE pentru contribuția lor națională la costurile totale estimate ale planurilor lor.

    Statele membre utilizează, printre altele, veniturile obținute în urma licitării certificatelor lor de emisii în conformitate cu capitolul IVa din Directiva 2003/87/CE pentru contribuția lor națională la costurile totale estimate ale planurilor lor.

    (a)

    Fiecare stat membru ar trebui să stabilească un prag minim de cel puțin 20 % din veniturile obținute în urma licitării certificatelor de emisii, cotă care să fie gestionată direct de administrațiile locale și regionale. Veniturile gestionate de autoritățile locale și regionale ar trebui să fie folosite exclusiv pentru eforturile de atenuare a schimbărilor climatice și de adaptare la acestea, în special pentru sprijinirea tranziției energetice și pentru abordarea riscurilor cu care se confruntă cele mai vulnerabile teritorii și gospodării. În cazul în care prețul carbonului conduce la venituri mai mari decât cele preconizate, pachetul financiar al Fondului pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice se va majora în consecință.

    Expunere de motive

    Este esențial ca noul Fond pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice să sprijine, de asemenea, în mod direct investițiile autorităților locale și regionale în renovarea și îmbunătățirea locuințelor sociale locale și a accesibilității transportului public local.

    Amendamentul 38

    Articolul 15 alineatul (1)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Comisia evaluează planul și, după caz, orice modificare a planului respectiv prezentată de un stat membru în conformitate cu articolul 17, din punctul de vedere al conformității cu dispozițiile prezentului regulament. Atunci când efectuează evaluarea, Comisia acționează în strânsă cooperare cu statul membru în cauză. Comisia poate face observații sau solicita informații suplimentare. Statul membru în cauză furnizează informațiile suplimentare solicitate și poate revizui planul, dacă este necesar, inclusiv după transmiterea oficială a acestuia. Statul membru în cauză și Comisia pot stabili de comun acord să prelungească termenul pentru evaluare cu o perioadă rezonabilă, dacă este necesar.

    Comisia evaluează planul și, după caz, orice modificare a planului respectiv prezentată de un stat membru în conformitate cu articolul 17, din punctul de vedere al conformității cu dispozițiile prezentului regulament. Atunci când efectuează evaluarea, Comisia acționează în strânsă cooperare cu statul membru în cauză. Comisia poate face observații sau solicita informații suplimentare. Statul membru în cauză furnizează informațiile suplimentare solicitate și poate revizui planul, dacă este necesar, inclusiv după transmiterea oficială a acestuia. Statul membru în cauză și Comisia pot stabili de comun acord să prelungească termenul pentru evaluare cu o perioadă rezonabilă, dacă este necesar. Planurile regionale pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice elaborate de regiunile care doresc să solicite pachetul financiar suplimentar vor fi evaluate de statul membru, pentru a asigura coerența cu planul național pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice și pentru a evita suprapunerea măsurilor.

    Expunere de motive

    Componenta regională este esențială pentru punerea în aplicare și succesul Fondului pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice. Autoritățile locale și regionale cunosc cel mai bine problemele și circumstanțele socioeconomice ale teritoriilor lor, fiind în măsură să identifice mai bine persoanele și sectoarele cele mai vulnerabile.

    Amendamentul 39

    Articolul 15 alineatul (2)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Comisia evaluează relevanța, eficacitatea, eficiența și coerența planului după cum urmează:

    Comisia evaluează relevanța, eficacitatea, eficiența și coerența planului după cum urmează:

    (a)

    în scopul evaluării relevanței, Comisia ține seama de următoarele criterii:

    (a)

    în scopul evaluării relevanței, Comisia ține seama de următoarele criterii:

     

    (i)

    dacă planul reprezintă un răspuns la impactul social și la provocările cu care se confruntă gospodăriile vulnerabile, microîntreprinderile vulnerabile și utilizatorii de transport vulnerabili din statul membru în cauză generate de instituirea sistemului de comercializare a certificatelor de emisii pentru clădiri și transportul rutier instituit în temeiul capitolului IVa din Directiva 2003/87/CE, în special gospodăriile afectate de sărăcia energetică, ținând seama în mod corespunzător de provocările identificate în evaluările Comisiei privind actualizarea planului național integrat privind energia și clima al statului membru în cauză și de progresele înregistrate în temeiul articolului 9 alineatul (3) și al articolelor 13 și 29 din Regulamentul (UE) 2018/1999, precum și în recomandările Comisiei către statele membre referitoare la obiectivul pe termen lung de realizare a neutralității climatice în Uniune până în 2050, emise în temeiul articolului 34 din Regulamentul (UE) 2018/1999. Aceasta ține seama de provocările specifice și de alocarea financiară a statului membru în cauză;

     

    (i)

    dacă planul reprezintă un răspuns la impactul social și la provocările cu care se confruntă gospodăriile vulnerabile, microîntreprinderile vulnerabile și utilizatorii de transport vulnerabili din statul membru în cauză generate de instituirea sistemului de comercializare a certificatelor de emisii pentru clădiri și transportul rutier instituit în temeiul capitolului IVa din Directiva 2003/87/CE, în special gospodăriile afectate de sărăcia energetică, ținând seama în mod corespunzător de provocările identificate în evaluările Comisiei privind actualizarea planului național integrat privind energia și clima al statului membru în cauză și de progresele înregistrate în temeiul articolului 9 alineatul (3) și al articolelor 13 și 29 din Regulamentul (UE) 2018/1999, precum și în recomandările Comisiei către statele membre referitoare la obiectivul pe termen lung de realizare a neutralității climatice în Uniune până în 2050, emise în temeiul articolului 34 din Regulamentul (UE) 2018/1999. Aceasta ține seama de provocările specifice și de alocarea financiară a statului membru în cauză;

     

    (ii)

    dacă se preconizează că planul va garanta că nicio măsură sau investiție inclusă în plan nu prejudiciază în mod semnificativ obiectivele de mediu în sensul articolului 17 din Regulamentul (UE) 2020/852;

     

    (ii)

    dacă se preconizează că planul va garanta că nicio măsură sau investiție inclusă în plan nu prejudiciază în mod semnificativ obiectivele de mediu în sensul articolului 17 din Regulamentul (UE) 2020/852;

     

    (iii)

    dacă planul conține măsuri și investiții care contribuie la tranziția verde, inclusiv la abordarea provocărilor rezultate din aceasta și, în special, la îndeplinirea obiectivelor Uniunii în materie de climă și energie pentru 2030 și a jaloanelor pentru 2030 ale Strategiei pentru mobilitate;

     

    (iii)

    dacă planul conține măsuri și investiții care contribuie la tranziția verde, inclusiv la abordarea provocărilor rezultate din aceasta și, în special, la îndeplinirea obiectivelor Uniunii în materie de climă și energie pentru 2030 și a jaloanelor pentru 2030 ale Strategiei pentru mobilitate;

     

     

    (iv)

    dacă planul a fost elaborat și dezvoltat printr-o participare semnificativă și favorabilă incluziunii a tuturor părților interesate relevante;

     

     

    (v)

    dacă planul conține o analiză a impactului de gen și o explicație a modului în care se preconizează că măsurile și investițiile cuprinse în plan vor aborda dimensiunea de gen a sărăciei energetice și în materie de mobilitate și vor asigura un impact echilibrat din punctul de vedere al genului, contribuind totodată la integrarea egalității de gen, în conformitate cu strategia națională privind egalitatea de gen, cu Pilonul european al drepturilor sociale și cu obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU;

     

     

    (vi)

    dacă planul îmbunătățește condițiile de adaptare la efectele schimbărilor climatice pentru gospodăriile și IMM-urile care se confruntă cu sărăcia energetică și în materie de mobilitate;

    (b)

    în scopul evaluării eficacității, Comisia ține seama de următoarele criterii:

    (b)

    în scopul evaluării eficacității, Comisia ține seama de următoarele criterii:

     

    (i)

    dacă se preconizează că planul va avea un impact de durată asupra provocărilor abordate de plan și, în special, asupra gospodăriilor vulnerabile, microîntreprinderilor vulnerabile și utilizatorilor de transport vulnerabili, în special asupra gospodăriilor afectate de sărăcia energetică, în statul membru în cauză;

     

    (i)

    dacă se preconizează că planul va avea un impact de durată asupra provocărilor abordate de plan și, în special, asupra gospodăriilor vulnerabile, microîntreprinderilor vulnerabile și utilizatorilor de transport vulnerabili, în special asupra gospodăriilor afectate de sărăcia energetică, în statul membru în cauză;

     

    (ii)

    dacă se preconizează că măsurile propuse de statul membru în cauză vor asigura o monitorizare și o implementare eficace a planului, inclusiv a calendarului, a jaloanelor și a țintelor prevăzute și a indicatorilor aferenți;

     

    (ii)

    dacă se preconizează că măsurile propuse de statul membru în cauză vor asigura o monitorizare și o implementare eficace a planului, inclusiv a calendarului, a jaloanelor și a țintelor prevăzute și a indicatorilor aferenți;

     

    (iii)

    dacă măsurile și investițiile propuse de statul membru în cauză sunt coerente și conforme cu cerințele prevăzute în Directiva [aaaa/nnn] [Propunere de reformare a Directivei 2012/27/UE], Directiva (UE) 2018/2001, Directiva 2014/94/UE a Parlamentului European și a Consiliului, Directiva (UE) 2019/1161 a Parlamentului European și a Consiliului și Directiva 2010/31/UE;

     

    (iii)

    dacă măsurile și investițiile propuse de statul membru în cauză sunt coerente și conforme cu cerințele prevăzute în Directiva [aaaa/nnn] [Propunere de reformare a Directivei 2012/27/UE], Directiva (UE) 2018/2001, Directiva 2014/94/UE a Parlamentului European și a Consiliului, Directiva (UE) 2019/1161 a Parlamentului European și a Consiliului și Directiva 2010/31/UE;

    (c)

    în scopul evaluării eficienței, Comisia ține seama de următoarele criterii:

    (c)

    în scopul evaluării eficienței, Comisia ține seama de următoarele criterii:

     

    (i)

    dacă justificarea furnizată de statul membru cu privire la valoarea costurilor totale estimate ale planului este rezonabilă și plauzibilă și dacă este coerentă cu principiul eficienței din punctul de vedere al costurilor și proporțională cu impactul economic și social național preconizat;

     

    (i)

    dacă justificarea furnizată de statul membru cu privire la valoarea costurilor totale estimate ale planului este rezonabilă și plauzibilă și dacă este coerentă cu principiul eficienței din punctul de vedere al costurilor și proporțională cu impactul economic și social național preconizat;

     

    (ii)

    dacă se preconizează că măsurile propuse de statul membru în cauză vor duce la prevenirea, depistarea și corectarea corupției, fraudei și conflictelor de interese la utilizarea fondurilor puse la dispoziție în cadrul fondului, inclusiv măsurile care vizează evitarea dublei finanțări din cadrul fondului și al altor programe ale Uniunii;

     

    (ii)

    dacă se preconizează că măsurile propuse de statul membru în cauză vor duce la prevenirea, depistarea și corectarea corupției, fraudei și conflictelor de interese la utilizarea fondurilor puse la dispoziție în cadrul fondului, inclusiv măsurile care vizează evitarea dublei finanțări din cadrul fondului și al altor programe ale Uniunii;

     

    (iii)

    dacă jaloanele și țintele propuse de statul membru sunt eficiente din punctul de vedere al domeniului de aplicare, al obiectivelor și al acțiunilor eligibile ale fondului;

     

    (iii)

    dacă jaloanele și țintele propuse de statul membru sunt eficiente din punctul de vedere al domeniului de aplicare, al obiectivelor și al acțiunilor eligibile ale fondului;

    (d)

    în scopul evaluării coerenței, Comisia analizează dacă planul conține măsuri și investiții care reprezintă acțiuni coerente.

    (d)

    în scopul evaluării coerenței, Comisia analizează dacă planul conține măsuri și investiții care reprezintă acțiuni coerente.

    Expunere de motive

    Evaluările sunt esențiale pentru monitorizarea evoluției, eficienței și efectelor fondului. După cum s-a menționat, componenta regională este esențială pentru a ține seama de diferențele și particularitățile tuturor cetățenilor vulnerabili și ale celor mai afectați de modificarea ETS.

    Amendamentul 40

    Articolul 21

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Comisia și statele membre în cauză, într-o manieră direct proporțională cu responsabilitățile lor, încurajează sinergiile și asigură o coordonare eficace între fond și alte programe și instrumente ale Uniunii, inclusiv programul InvestEU, Instrumentul de sprijin tehnic, Mecanismul de redresare și reziliență și fondurile care intră sub incidența Regulamentului (UE) 2021/1060. În scopul menționat, acestea:

    Comisia , statele membre și regiunile în cauză, într-o manieră direct proporțională cu responsabilitățile lor, încurajează sinergiile și asigură o coordonare eficace între fond și alte programe și instrumente ale Uniunii, inclusiv programul InvestEU, Instrumentul de sprijin tehnic, Mecanismul de redresare și reziliență și fondurile care intră sub incidența Regulamentului (UE) 2021/1060. În scopul menționat, acestea:

    (a)

    asigură complementaritatea, sinergia, coerența și consecvența dintre diferitele instrumente de la nivelul Uniunii, de la nivel național și, dacă este cazul, de la nivel regional, atât în faza de planificare, cât și în timpul implementării;

    (a)

    asigură complementaritatea, sinergia, coerența și consecvența dintre diferitele instrumente de la nivelul Uniunii, de la nivel național și, dacă este cazul, de la nivel regional și local , atât în faza de planificare, cât și în timpul implementării;

    (b)

    optimizează mecanismele de coordonare pentru a se evita dublarea eforturilor și

    (b)

    optimizează mecanismele de coordonare pentru a se evita dublarea eforturilor și

    (c)

    asigură o cooperare strânsă între autoritățile responsabile cu implementarea și controlul la nivelul Uniunii, la nivel național și, dacă este cazul, la nivel regional pentru a îndeplini obiectivele fondului.

    (c)

    asigură o cooperare strânsă între autoritățile responsabile cu implementarea și controlul la nivelul Uniunii, la nivel național și, dacă este cazul, la nivel regional și local pentru a îndeplini obiectivele fondului.

    Expunere de motive

    Evaluările sunt esențiale pentru monitorizarea evoluției, eficienței și efectelor fondului. După cum s-a menționat, componenta regională este esențială pentru a ține seama de diferențele și particularitățile tuturor cetățenilor vulnerabili și ale celor mai afectați de modificarea ETS.

    Amendamentul 41

    Articolul 22

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Statele membre pun datele menționate la articolul 20 alineatul (2) litera (d) punctele (i), (ii) și (iv) din prezentul regulament la dispoziția publicului și le actualizează pe un site internet unic, în formate deschise și prelucrabile automat, astfel cum se prevede la articolul 5 alineatul (1) din Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului, care permit sortarea, căutarea, extragerea, compararea și reutilizarea datelor. Informațiile menționate la articolul 20 alineatul (2) litera (d) punctele (i) și (ii) din prezentul regulament nu se publică în cazurile menționate la articolul 38 alineatul (3) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 sau în cazul în care sprijinul direct pentru venit plătit este mai mic de 15 000 EUR.

    Statele membre și regiunile pun datele menționate la articolul 20 alineatul (2) litera (d) punctele (i), (ii) și (iv) din prezentul regulament la dispoziția publicului și le actualizează pe un site internet unic, în formate deschise și prelucrabile automat, astfel cum se prevede la articolul 5 alineatul (1) din Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului, care permit sortarea, căutarea, extragerea, compararea și reutilizarea datelor. Informațiile menționate la articolul 20 alineatul (2) litera (d) punctele (i) și (ii) din prezentul regulament nu se publică în cazurile menționate la articolul 38 alineatul (3) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 sau în cazul în care sprijinul direct pentru venit plătit este mai mic de 15 000 EUR.

    Expunere de motive

    Componenta regională este esențială pentru punerea în aplicare și succesul Fondului pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice. Autoritățile locale și regionale cunosc cel mai bine problemele și circumstanțele socioeconomice ale teritoriilor lor, fiind în măsură să identifice mai bine persoanele și sectoarele cele mai vulnerabile.

    Amendamentul 42

    Articolul 23 alineatul (1)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Fiecare stat membru în cauză prezintă Comisiei, o dată la doi ani, un raport privind punerea în aplicare a planului său, ca parte a raportului său național intermediar integrat privind energia și clima în temeiul articolului 17 din Regulamentul (UE) 2018/1999 și în conformitate cu articolul 28 din același regulament. Statele membre în cauză includ în raportul lor intermediar:

    Fiecare stat membru și regiune în cauză prezintă Comisiei, o dată la doi ani, un raport privind punerea în aplicare a planului său, ca parte a raportului său național intermediar integrat privind energia și clima în temeiul articolului 17 din Regulamentul (UE) 2018/1999 și în conformitate cu articolul 28 din același regulament. Statele membre în cauză includ în raportul lor intermediar:

    (a)

    informații cantitative detaliate privind numărul de gospodării afectate de sărăcia energetică;

    (a)

    informații cantitative detaliate privind numărul de gospodării afectate de sărăcia energetică;

    (b)

    după caz, informații detaliate cu privire la progresele înregistrate în direcția atingerii obiectivului național orientativ de reducere a numărului de gospodării afectate de sărăcia energetică;

    (b)

    după caz, informații detaliate cu privire la progresele înregistrate în direcția atingerii obiectivului național orientativ de reducere a numărului de gospodării afectate de sărăcia energetică;

    (c)

    informații detaliate privind rezultatele măsurilor și investițiilor incluse în planurile lor;

    (c)

    informații detaliate privind rezultatele măsurilor și investițiilor incluse în planurile lor;

    (d)

    informații raportate cu privire la politicile și măsurile privind gazele cu efect de seră și la previziuni, precum și cu privire la sărăcia energetică, furnizate în temeiul articolului 18 și al articolului 24 din Regulamentul (UE) 2018/1999;

    (d)

    informații raportate cu privire la politicile și măsurile privind gazele cu efect de seră și la previziuni, precum și cu privire la sărăcia energetică, furnizate în temeiul articolului 18 și al articolului 24 din Regulamentul (UE) 2018/1999;

    (e)

    informații raportate în cadrul strategiilor de renovare a clădirilor pe termen lung în temeiul Directivei 2010/31/UE;

    (e)

    informații raportate în cadrul strategiilor de renovare a clădirilor pe termen lung în temeiul Directivei 2010/31/UE;

    (f)

    în 2027, o evaluare a planului menționat la articolul 17 alineatul (5), având în vedere efectele directe reale ale sistemului de comercializare a certificatelor de emisii pentru clădiri și transportul rutier instituit în temeiul capitolului IVa din Directiva 2003/87/CE;

    (f)

    în 2027, o evaluare a planului menționat la articolul 17 alineatul (5), având în vedere efectele directe reale ale sistemului de comercializare a certificatelor de emisii pentru clădiri și transportul rutier instituit în temeiul capitolului IVa din Directiva 2003/87/CE;

    (g)

    informații privind modificările aduse planului lor în conformitate cu articolul 17.

    (g)

    informații privind modificările aduse planului lor în conformitate cu articolul 17;

     

    (h)

    o revizuire periodică a evaluării vulnerabilității teritoriilor din regiuni, în special în teritoriile cu handicapuri naturale permanente și deosebit de vulnerabile, cum ar fi regiunile insulare și montane, și monitorizarea impactului real al măsurilor suplimentare din cadrul ETS la nivelul NUTS 2 sau NUTS 3;

    Expunere de motive

    Evaluările sunt esențiale pentru monitorizarea evoluției, eficienței și efectelor fondului. După cum s-a menționat, componenta regională este esențială pentru a ține seama de diferențele și particularitățile tuturor cetățenilor vulnerabili și ale celor mai afectați de modificarea ETS.

    Propunere de directivă a Consiliului privind restructurarea cadrului Uniunii de impozitare a produselor energetice și a energiei electrice (reformare)

    COM(2021) 563 final

    Amendamentul 43

    Considerentul (28)

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    Se pot dovedi necesare reduceri specifice ale nivelului de impozitare pentru a se aborda impactul social al taxelor pe energie. Se poate dovedi necesară, cu titlu temporar, o scutire de la impozitare pentru a se proteja gospodăriile vulnerabile.

    Se pot dovedi necesare reduceri specifice ale nivelului de impozitare pentru a se aborda impactul social al taxelor pe energie. Se poate dovedi necesară, cu titlu temporar, o scutire de la impozitare pentru a se proteja gospodăriile vulnerabile , microîntreprinderile și întreprinderile mici vulnerabile și utilizatorii de mobilitate vulnerabili, inclusiv în regiunile rurale, montane, periferice sau insulare .

    Expunere de motive

    Adaptarea formulării la propunerea privind Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice, deoarece impozitarea energiei poate fi utilizată pentru a completa măsurile sociale planificate.

    Amendamentul 44

    Articolul 17

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    În sensul literei (c), produsele energetice și energia electrică utilizate de gospodăriile recunoscute ca fiind vulnerabile pot fi scutite pe o perioadă maximă de zece ani de la intrarea în vigoare a prezentei directive . În sensul prezentului paragraf, „gospodării vulnerabile” înseamnă gospodăriile afectate în mod semnificativ de impactul prezentei directive ceea ce, în sensul prezentei directive, înseamnă că se află sub pragul „riscului de sărăcie”, definit ca 60 % din mediana națională a venitului disponibil pe adult-echivalent.

    În sensul literei (c), produsele energetice și energia electrică utilizate de gospodăriile recunoscute la nivel național sau regional ca fiind vulnerabile pot fi scutite. În sensul prezentului paragraf, „gospodării vulnerabile” înseamnă gospodăriile afectate în mod semnificativ de impactul prezentei directive ceea ce, în sensul prezentei directive, înseamnă că se află sub pragul „riscului de sărăcie”, definit ca 60 % din mediana națională a venitului disponibil pe adult-echivalent , iar consumul lor nu depășește minimul necesar pentru condiții de viață decente aplicabile regiunii respective . „Gospodării vulnerabile” înseamnă, de asemenea, gospodăriile care se confruntă cu sărăcia energetică sau gospodăriile, inclusiv cele cu venituri sub medie, care sunt afectate în mod semnificativ de impactul asupra prețurilor al includerii clădirilor și transporturilor în domeniul de aplicare al Directivei 2003/87/CE .

    Expunere de motive

    Nu ar trebui să existe o perioadă maximă de derogare în cazul în care gospodăria respectivă se află încă într-o situație vulnerabilă. Definiția „gospodăriei vulnerabile” este adaptată la cea inclusă în Regulamentul privind fondul.

    Amendamentul 45

    Articolul 31

    Textul propus de Comisia Europeană

    Amendamentul CoR

    […]. Raportul ține seama de buna funcționare a pieței interne, de aspectele sociale și de mediu, de valoarea reală a nivelurilor minime de impozitare și de obiectivele relevante mai ample ale tratatelor.

    […]. Raportul ține seama de buna funcționare a pieței interne, de aspectele sociale și de mediu, de cele regionale și locale, de valoarea reală a nivelurilor minime de impozitare și de obiectivele relevante mai ample ale tratatelor.

    Expunere de motive

    Perspectiva regională ar trebui evaluată.

    II.   RECOMANDĂRI POLITICE

    COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR (CoR)

    1.

    salută anunțarea instituirii Fondului pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice ca modalitate de a echilibra efectele negative asupra celor mai amenințate grupuri și teritorii și de a asigura o tranziție durabilă din punct de vedere social; subliniază că politicile privind clima și energia, precum și piața carbonului nu trebuie să afecteze gospodăriile, microîntreprinderile și întreprinderile mici vulnerabile și utilizatorii de mobilitate, inclusiv din zonele rurale și îndepărtate, deoarece s-a înregistrat o creștere semnificativă a ponderii persoanelor care se confruntă cu sărăcia energetică și în materie de mobilitate din vara anului 2021, din cauza creșterii susținute a prețurilor la energie;

    2.

    subliniază că autoritățile locale și regionale sunt actori foarte relevanți în domeniul energiei și al climei, deoarece cunosc cel mai bine caracteristicile teritoriilor și contextul social și economic în care sunt puse în aplicare aceste politici, având, de asemenea, competențe în acest domeniu, și pot adopta abordarea cea mai adecvată pentru a le spori eficacitatea;

    3.

    solicită ca evaluarea și aprobarea planurilor să se concentreze pe asigurarea faptului că măsurile prevăzute sunt adaptate în funcție de cei vizați și, prin urmare, că grupurile definite în propunere sunt efectiv sprijinite. Resursele alocate în cadrul Fondului pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice sunt limitate, astfel încât trebuie să se acorde o atenție deosebită sprijinirii celor mai vulnerabile gospodării, microîntreprinderi și întreprinderi mici, precum și a celor mai vulnerabili utilizatori de mobilitate, inclusiv din zonele rurale și îndepărtate;

    4.

    consideră că toate politicile care afectează întreprinderile și gospodăriile ar trebui să se bazeze pe dovezi și, în acest sens, Comisia, Eurostat și autoritățile locale și regionale ar trebui să coopereze pentru crearea unor structuri fiabile de gestionare și colectare a datelor, cu acces liber pentru toți factorii de decizie și toate părțile interesate;

    5.

    subliniază că autonomia strategică este esențială în ceea ce privește aprovizionarea cu energie a Europei; subliniază că nu este suficientă eliminarea treptată a dependenței noastre de aprovizionarea cu combustibili fosili numai din Federația Rusă, dar consideră planul REPowerEU drept un mod de a accelera tranziția energetică curată, de a reduce dependența UE de importurile de energie și de materii prime și, astfel, de a diminua riscurile politice, economice și de securitate ce rezultă din aceste importuri. Aceasta înseamnă că investițiile masive și măsurile concrete menite să accelereze dezvoltarea energiei din surse regenerabile și să crească eficiența energetică, circularitatea și energia electrică curată și hidrogenul verde, precum și cercetarea în domeniul combustibililor sustenabili alternativi trebuie prioritizate și corelate;

    6.

    consideră că este important ca statele membre să aibă posibilitatea de a combate sărăcia energetică și în materie de mobilitate prin multe mijloace diferite. Una dintre acestea este modelul chiriei cu toate cheltuielile incluse, ceea ce înseamnă că proprietarul este responsabil pentru o temperatură interioară adecvată și, prin urmare, are un stimulent clar pentru creșterea eficienței energetice. Acest lucru contravine în prezent interpretării Comisiei cu privire la raportul cost-eficacitate din Directiva privind eficiența energetică, care se axează pe contorizarea și facturarea individuală a căldurii.

    7.

    solicită Comisiei să inițieze cercetări și consultări cu actorii relevanți pentru a defini clar necesarul minim de energie al unei gospodării pentru condiții de trai decente, pe baza unor date și serii de timp fiabile, ținând cont de diferențele regionale și, în același timp, pe baza unui concept inovator;

    8.

    salută Comunicarea Comisiei Europene intitulată „Un set de măsuri de acțiune și de sprijin pentru abordarea creșterii prețurilor energiei”, încurajând statele membre să utilizeze măsurile definite în „setul de măsuri”; salută propunerea Comisiei Europene de recomandare a Consiliului privind asigurarea unei tranziții echitabile către neutralitatea climatică; invită autoritățile naționale să ia în considerare de urgență aceste măsuri, pentru a asigura o tranziție echitabilă, fără a lăsa pe nimeni în urmă, determinând în același timp autoritățile locale și regionale să participe la punerea lor în aplicare și respectând diferențele teritoriale;

    9.

    reamintește că Convenția primarilor pentru climă și energie și-a demonstrat utilitatea în ceea ce privește contribuția la aspectele legate de eficiența energetică și climă, astfel încât Directiva privind impozitarea energiei reformată (ETD) și noul Fond pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice (denumit în continuare „noul fond”) ar trebui să profite de cunoștințele și expertiza membrilor convenției, precum și de acțiunile accelerate incluse în planurile de acțiune privind energia durabilă (PMUD) la nivel local sau regional;

    10.

    salută faptul că CE însoțește propunerea de revizuire a Directivei privind impozitarea energiei cu o grilă de subsidiaritate, deși își exprimă regretul cu privire la faptul că aceasta lipsește din propunerea privind Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice. Raționamentul prezentat în legătură cu valoarea adăugată europeană a propunerilor și cu punerea în aplicare a măsurilor care decurg din competențele UE în domeniul transporturilor, al schimbărilor climatice, al mediului și al pieței interne este în conformitate cu principiile subsidiarității și proporționalității;

    11.

    subliniază că există regiuni din întreaga Europă în care încălzirea și răcirea centralizată ar putea fi o soluție mai fiabilă, mai eficientă și mai accesibilă pentru cetățeni, astfel încât noul fond ar trebui să fie armonizat cu alte fonduri ESI pentru a oferi un sprijin suficient pentru costurile de renovare a apartamentelor și a locuințelor, astfel încât acestea să se poată conecta la noile sisteme;

    12.

    consideră că viitorul producției de energie electrică are un caracter mai descentralizat decât înainte și, în acest sens, gospodăriile și întreprinderile pregătite să se implice în implementarea energiei fotovoltaice sau eoliene au nevoie de un sprijin mai adaptat pentru rețelele inteligente descentralizate și pentru a elimina birocrația inutilă; aceasta presupune și sprijin specific din partea Fondului pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice pentru comunitățile de energie din surse regenerabile;

    13.

    constată că există mai multe scheme de sprijin din fondurile ESI în statele membre care favorizează măsurile de eficiență energetică care vizează gospodăriile și întreprinderile, astfel încât ar putea fi util să se elaboreze orientări clare și mecanisme de sprijin pentru cele mai vulnerabile gospodării, microîntreprinderi și întreprinderi mici care se confruntă cu sărăcia energetică și din perspectiva mobilității, pentru a elimina orice risc de a exclude persoanele care au cea mai mare nevoie de sprijin;

    14.

    recomandă statelor membre, regiunilor și localităților să actualizeze planurile urbane și de utilizare a terenurilor, precum și accesul la practicile legate de autorizațiile de construcție, pentru a reduce taxele și costurile și a evita birocrația pentru investițiile gospodăriilor și întreprinderilor în eficiența energetică;

    Referitor la propunerea privind Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice

    15.

    salută propunerea privind Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice, ca o declarație de solidaritate și de angajament pentru realizarea unei tranziții juste și echitabile din punct de vedere social, ca instrument esențial pentru sprijinirea cetățenilor cei mai afectați de tranziția către neutralitatea climatică și ca răspuns la apelul nostru de a consolida integritatea și funcționarea schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), oferind, în același timp, sprijin pentru regiunile și grupurile vulnerabile;

    16.

    solicită ca cel puțin 35 % din pachetul financiar al Fondului pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice să fie gestionat direct de autoritățile locale și regionale, deoarece acestea pot cartografia mai exact vulnerabilitățile și sunt responsabile pentru punerea în aplicare eficientă, cu succes și cu obiective precise a măsurilor definite în planuri, care pot viza și aborda cu adevărat nevoile grupurilor cu venituri mai mici, inclusiv ale celor expuse riscului de sărăcie;

    17.

    regretă faptul că nu a fost efectuată nicio evaluare concretă și specifică a impactului înainte de prezentarea propunerii privind Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice. O astfel de evaluare ar fi permis o apreciere exactă a impactului distributiv al mecanismului, funcționării, gestionării și măsurilor fondului, punând accentul pe consecințele și beneficiile pentru cetățenii cei mai vulnerabili, precum și la nivel local și regional, permițând, de asemenea, o mai bună identificare a categoriilor celor mai vulnerabile din punct de vedere financiar, pentru a canaliza corespunzător sprijinul către cei care au cea mai mare nevoie de el;

    18.

    recomandă ca CoR, în calitate de organism care reprezintă autoritățile locale și regionale, să joace un rol de facilitare în modelarea și punerea în aplicare a planurilor pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice, oferind o oportunitate suplimentară de a ajunge la nivel local și regional dincolo de cadrele naționale ale statelor membre;

    19.

    solicită recunoașterea rolului autorităților locale și regionale ca factori-cheie care contribuie la planurile naționale pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice, având în vedere că acestea sunt nivelul de guvernare cel mai apropiat de cetățeni și pot furniza cunoștințe și expertiză importante dezvoltate pe teren, garantând, în același timp, că elaborarea planurilor pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice nu adaugă o sarcină administrativă pentru autoritățile locale și regionale; propune ca autoritățile locale și regionale să aibă posibilitatea de a elabora planuri regionale pentru atenuarea impactului social al climei în conformitate cu cele de la nivel național, în conformitate cu principiile parteneriatului, guvernanței pe mai multe niveluri, subsidiarității și proporționalității;

    20.

    menționează că una dintre poverile renovării eficiente din punct de vedere energetic a fondului locativ este lipsa accesului la cunoștințe privind eficiența energetică și la soluțiile de ultimă generație deja accesibile pe piață; pentru a rezolva această problemă, CoR sugerează finanțarea acestor măsuri și din noul fond;

    21.

    subliniază că există o legătură foarte slabă între prețurile la energie și puterea generală de cumpărare și, deși utilizarea PIB-ului sau a VNB-ului în SPC ca indicator global este adecvată pentru politica generală de coeziune, în ceea ce privește consumul de energie, solicită Comisiei să găsească un indicator la fel de fiabil ca PIB-ul și VNB-ul, dar care să reflecte mai bine comportamentul legat de consumul de energie al gospodăriilor și al întreprinderilor din Europa și care să ofere statelor membre mai multă flexibilitate pentru a elimina discrepanțele cauzate de statistici în alocarea fondurilor UE;

    22.

    subliniază că, deși obiectivul Fondului pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice este un pas în direcția cea bună către realizarea unei tranziții verzi echitabile, ar trebui să se depună eforturi suplimentare în termeni financiari. Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice în sine nu va fi suficient pentru a aborda efectele sociale nedorite și deficiențele economice ale măsurilor de atingere a neutralității climatice. Sugerează ca veniturile provenite din ETS II să fie alocate parțial Fondului pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice și măsurilor care vizează asigurarea faptului că nimeni nu se confruntă cu dezavantaje în urma realizării neutralității climatice; sugerează ca, în cazul în care prețul carbonului conduce la venituri mai mari decât cele preconizate, pachetul financiar al Fondului pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice să se majoreze în consecință. CoR pledează pentru mai multe forme de sprijin economic care să poată ține seama de particularitățile teritoriilor, populațiilor, sectoarelor, orașelor și regiunilor. Deși există voința de a sprijini persoanele cele mai vulnerabile, va trebui să se acorde o atenție deosebită caracterului adecvat al măsurilor și ajutorului acordat persoanelor fără adăpost, femeilor, cetățenilor fără resurse, tinerilor și entităților mai slabe din punct de vedere financiar;

    23.

    solicită Parlamentului European și Consiliului să nu promoveze niciun tip de mobilitate individuală motorizată din noul fond și, în schimb, să sprijine soluțiile de mobilitate durabilă cu emisii zero și cu emisii scăzute (electrice, hibride sau pe bază de hidrogen) și serviciile de mobilitate integrate;

    Referitor la revizuirea Directivei privind impozitarea energiei

    24.

    salută propunerea de directivă care are scopul de a alinia impozitarea energiei la conținutul energetic real și la performanța de mediu, oferind astfel stimulente pentru reducerea emisiilor de CO2 și contribuind la realizarea noilor obiective climatice ale UE. Structura actuală a directivei nu reflectă acest lucru, după cum a subliniat și Curtea de Conturi Europeană (12).

    25.

    regretă lipsa unei grile specifice de subsidiaritate pentru propunerea privind Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice, deși salută faptul că propunerea legislativă se bazează pe articolul 91 alineatul (1) litera (d), articolul 192 alineatul (1) și articolul 194 alineatul (1) litera (c) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene („TFUE”), care se referă la transporturi, schimbări climatice și energie și consideră că propunerea evidențiază în mod clar valoarea sa adăugată europeană și respectă principiile subsidiarității și proporționalității;

    26.

    salută includerea posibilității ca statele membre să sprijine grupurile vulnerabile și să protejeze gospodăriile împotriva sărăciei energetice, contracarând posibilele efecte negative ale taxei;

    27.

    salută revizuirea Directivei privind impozitarea energiei, astfel încât conținutul acesteia să fie modificat și adaptat la nevoia de intensificare a acțiunilor climatice și de protecție a mediului, fiind totodată în măsură să sprijine dezvoltarea și extinderea energiei din surse regenerabile și să mențină funcționarea corectă a pieței interne, aliniind impozitarea produselor energetice și a electricității la politicile UE în domeniul energiei și al climei;

    28.

    sugerează analizarea modelelor teritoriale pentru statele membre la nivel regional, pentru a permite scutiri aplicate la nivel regional sau chiar locale sau reduceri ori alte măsuri compensatorii acordate în circumstanțe speciale, cum ar fi riscul de sărăcie, pentru gospodăriile și întreprinderile cele mai afectate;

    29.

    subliniază că în Europa există regiuni în care lemnul de foc este utilizat pentru încălzire și gătit, ca un semn clar al sărăciei energetice; în astfel de circumstanțe, atât reformarea ETD, cât și a ETS2 vor afecta acești consumatori și, în consecință, recomandă instituirea de programe suplimentare pentru a sprijini, în ceea ce privește combustibilii, trecerea de la lemnul de foc la sursele de energie curată și eficientă din surse regenerabile.

    Bruxelles, 27 aprilie 2022.

    Președintele Comitetului European al Regiunilor

    Apostolos TZITZIKOSTAS


    (1)  Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii (JO L 275, 25.10.2003, p. 32).

    (2)  Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii (JO L 275, 25.10.2003, p. 32).

    (3)  Date din 2018. Eurostat, SILC [ilc_mdes01])

    (4)  Date din 2018. Eurostat, SILC [ilc_mdes01])

    (5)   Aprobat de Consiliul European la 24 și 25 iunie 2021.

    (6)   Regulamentul (UE) 2021/1057 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 iunie 2021 de instituire a Fondului social european Plus (FSE+) și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1296/2013 (JO L 231, 30.6.2021, p. 21).

    (7)   Regulamentul (UE) 2021/1056 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 iunie 2021 de instituire a Fondului pentru o tranziție justă (JO L 231, 30.6.2021, p. 1).

    (8)  Directiva 2010/31/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 mai 2010 privind performanța energetică a clădirilor (JO L 153, 18.6.2010, p. 13).

    (9)  Directiva 2010/31/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 mai 2010 privind performanța energetică a clădirilor (JO L 153, 18.6.2010, p. 13).

    (10)  JO L 357, 27.10.2020, p. 35.

    (11)  JO L 357, 27.10.2020, p. 35.

    (12)  Analiza Curții de Conturi Europene 01/2022: Impozitarea energiei, stabilirea prețului carbonului și subvențiile pentru energie.


    Top