Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022XC0727(03)

    Publicarea documentului unic modificat ca urmare a aprobării unei modificări minore în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 2022/C 286/13

    C/2022/5385

    JO C 286, 27.7.2022, p. 54–56 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    27.7.2022   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 286/54


    Publicarea documentului unic modificat ca urmare a aprobării unei modificări minore în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012

    (2022/C 286/13)

    Comisia Europeană a aprobat această modificare minoră în temeiul articolului 6 alineatul (2) al treilea paragraf din Regulamentul delegat (UE) nr. 664/2014 al Comisiei (1).

    Cererea de aprobare a acestei modificări minore poate fi consultată în baza de date eAmbrosia a Comisiei.

    DOCUMENT UNIC

    „IDIAZABAL”

    Nr. UE: PDO-ES-0082-AM02-16.2.2021

    DOP (X) IGP

    1.   Denumire

    „Idiazabal”

    2.   Statul membru sau țara terță

    Spania

    3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

    3.1.   Tipul de produs

    Clasa 1.3. Brânzeturi

    3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

    Brânza „Idiazabal” este o brânză cu pastă presată nefiartă, făcută exclusiv din lapte crud de la oi din rasele Latxa și Carranzana și maturată timp de cel puțin 60 de zile. Brânza prezintă următoarele caracteristici: greutate minimă de 1 kg și maximă de 3,5 kg, înălțimea între minimum 8 cm și maximum 12 cm și diametrul între minimum 10 cm și maximum 30 cm. Pentru fiecare dintre aceste caracteristici se admite o toleranță de ±10 %. Brânza poate fi și afumată.

    Nu se permite adăugarea în lapte a niciunei alte substanțe în afară de fermenți lactici, lizozimă, cheag și sare.

    Brânza are formă cilindrică și coaja netedă, tare, de culoare gălbuie sau, în cazul brânzei afumate, de culoare maro închis. Suprafața (culoare și prezența ochiurilor în pastă) este omogenă, variind de la ivoriu la galben-pai, cu câteva ochiuri mici de formă neregulată. Textura brânzei este mai degrabă elastică și fermă, prezentând o oarecare granulozitate. Din punct de vedere aromatic și gustativ, produsul se caracterizează printr-o aromă puternică de lapte de oaie și de cheag, precum și printr-un gust echilibrat și intens, cu slabe note picante, acide și, după caz, de fum. Aroma sa pronunțată persistă mult timp după degustare.

    Conținutul său de grăsime nu trebuie să fie mai mic de 45 % din substanța uscată; conținutul total de proteine trebuie să fie de cel puțin 25 % din substanța uscată, iar substanța uscată în sine trebuie să fie de cel puțin 55 %. Produsul trebuie să aibă un pH situat între 4,9 și 5,5.

    3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

    Hrană pentru animale: oile din rasele Latxa și Carranzana sunt scoase de obicei la pășunat pe aproape întreg parcursul anului. Turmele sunt mutate periodic între zonele joase ale văilor și versanții superiori ai munților, în funcție de anotimp. Datorită faptului că oile trăiesc practic tot timpul în natură, alimentația lor se bazează iarna pe vegetația spontană din pădurile aflate mai jos pe versanți, iar vara pe cea a pajiștilor situate la altitudini mari în munți. Atunci când pășunatul este dificil sau când anumite stadii fiziologice (lactație) impun acest lucru, alimentația oilor este completată cu rații furajere.

    Materii prime: lapte crud provenit de la oi din rasele Latxa și Carranzana, produs în aria geografică delimitată.

    Nu se permite adăugarea în lapte a niciunei alte substanțe în afară de fermenți lactici, lizozimă, cheag și sare.

    3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

    Producția laptelui și a brânzei și etapele de maturare trebuie să aibă loc în aria geografică delimitată; cu alte cuvinte, toate etapele de producție trebuie să se desfășoare în limitele acesteia.

    3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. ale produsului la care se referă denumirea înregistrată

    Brânza „Idiazabal” poate fi prezentată spre vânzare întreagă sau sub formă de bucăți (porționată).

    Ambalarea brânzei „Idiazabal” sau a bucăților de brânză „Idiazabal”, după caz, trebuie realizată întotdeauna după perioada minimă de maturare de 60 de zile a brânzei.

    Brânza poate fi porționată și, dacă este cazul, ambalată doar în aria geografică delimitată. Există două motive care conduc la această obligație.

    În primul rând, atunci când brânza este porționată, cel puțin două fețe ale bucăților rămân fără crusta protectoare. Astfel, pentru a se menține caracteristicile organoleptice, atunci când brânza „Idiazabal” este pusă la dispoziție sub formă de bucăți, acestea trebuie ambalate la foarte scurt timp după ce au fost tăiate.

    În al doilea rând, în urma porționării, semnele de identificare care atestă autenticitatea și originea produsului pot să dispară sau să nu mai fie vizibile. Prin urmare, brânza trebuie porționată și ambalată la sursă, pentru a se asigura faptul că autenticitatea produsului porționat nu este compromisă.

    Prin derogare de la cele de mai sus, brânza „Idiazabal” poate fi porționată la punctele de vânzare cu amănuntul dacă acest lucru se face în fața consumatorului în momentul vânzării.

    3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

    Brânza „Idiazabal” trebuie să poarte în mod obligatoriu următoarele semne de identificare:

    O plăcuță de cazeină inscripționată cu un număr de serie unic trebuie plasată pe fiecare produs în etapa de punere în forme sau de presare a brânzei. Plăcuța trebuie furnizată de organismul de gestionare.

    Etichetele comerciale sub care se comercializează brânza pe piață trebuie să includă denumirea și logoul denumirii de origine protejate.

    În cazul brânzeturilor obținute exclusiv din lapte provenit de la aceeași exploatație, la logoul DOP „Idiazabal” pot fi adăugate cuvintele „baserrikoa – de caserío” (de la fermă).

    Etichetele utilizate pentru brânză, indiferent dacă este lăsată întreagă sau porționată, trebuie fixate în cadrul unităților de produse lactate înscrise în registrele DOP, în conformitate cu legislația spaniolă.

    Brânza trebuie prevăzută cu o contraetichetă inscripționată cu un număr de serie individual și cu un cod în funcție de dimensiunea și de formatul brânzei pe care o certifică. Pe această contraetichetă trebuie să figureze denumirea „Idiazabal” și logoul denumirii de origine protejate. Contraetichetele trebuie să fie furnizate și controlate de organismul de gestionare și trebuie puse la dispoziția tuturor operatorilor care le solicită și care îndeplinesc cerințele caietului de sarcini, în mod nediscriminatoriu.

    4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

    Aria geografică include ariile naturale de răspândire a raselor ovine Latxa și Carranzana din Álava, Vizcaya, Guipúzcoa și Navarra, cu excepția localităților din valea Roncal. Aria de producție este situată în nordul Peninsulei Iberice, între coordonatele de 43o 27' și 41o 54' latitudine nordică și 1o 05' și 3o 37' longitudine vestică în raport cu meridianul Greenwich.

    5.   Legătura cu aria geografică

    Specificitatea ariei geografice:

    Există vestigii care demonstrează activitatea pastorală legată de rasele Latxa și Carranzana în zonă începând din jurul anului 2200 î. Hr. Caracteristicile specifice ale ariei geografice sunt indispensabile pentru dezvoltarea și gestionarea corectă a acestor rase, care s-au adaptat la aria respectivă pe parcursul unei perioade atât de îndelungate. Aria de producție este un teritoriu montan complex, cu un relief accidentat și denivelat, care îngreunează comunicațiile. Acest fapt a contribuit la permanența sistemelor pastorale în multe văi și pe multe culmi muntoase. Solurile sale sunt bogate în elemente de bază și nutritive, efectele erodării fiind atenuate de caracteristicile naturale ale rocii și, în unele cazuri, de prezența rocii carbonatice în profilul solului, ceea ce le face să fie excelente soluri pentru pășuni. Caracteristicile topografice ale ariei dau naștere unei diversități climatice care variază de la climă atlantică la climă mediteraneeană, cu fronturi de tranziție generate de efectul de barieră produs de lanțurile muntoase. Rețeaua hidrografică este extinsă și bogată, datorită diversității reliefului și abundenței precipitațiilor. Există două bazine hidrografice: cel cantabric, care colectează apele râurilor Biscaya, Guipúzcoa și din văile nordice ale Álava și Navarra, și cel mediteraneean, care cuprinde Álava, Navarra Media și La Ribera. În ceea ce privește flora, există numeroase pajiști și pășuni naturale. Condițiile pedoclimatice favorabile au încurajat dezvoltarea de populații de plante higrofile și subhigrofile, tipice climei maritime din Țara Bascilor și din nordul regiunii Navarra.

    Specificitatea produsului:

    Brânza „Idiazabal” prezintă caracteristici senzoriale distincte care o diferențiază de alte brânzeturi. Acestea pot fi detectate în bogăția nuanțelor aromatice și gustative ale produsului; la ele se adaugă o textură cu elasticitate și granulozitate de la slabă la medie, precum și o fermitate de la medie la ridicată. Brânza prezintă un gust intens care persistă mult timp, integrând într-un echilibru perfect aromele de lapte, de cheag și de torefiere care constituie caracteristicile senzoriale fundamentale ale produsului, la care se adaugă o gamă largă de nuanțe senzoriale ce îi conferă o personalitate originală.

    Legătura cauzală dintre aria geografică și caracterul specific al produsului:

    Caracteristicile specifice ale laptelui utilizat pentru prepararea brânzei „Idiazabal” se datorează în mod esențial raselor autorizate de la care este obținut (Latxa și Carranzana). Adaptarea acestor oi la aria geografică delimitată și relația istorică dintre mediul înconjurător, oi și păstori creează o legătură permanentă, care explică în mare măsură caracteristicile specifice la brânzei „Idiazabal”. Latxa și Carranzana sunt rase de oi foarte potrivite pentru producția de lapte, cu o mare rezistență și adaptate zonei montane, modelate de cultura pastorală bască și de topografia și caracteristicile ecologice ale habitatului lor.

    Mai mult, motivul pentru care toate aceste caracteristici determinate de mediul natural (care se schimbă în funcție de anotimp, de tipurile de pășune, de climă etc.) se regăsesc în brânza „Idiazabal” este că produsul este obținut din lapte crud, netratat termic. Încălzirea laptelui ar anula sau ar diminua nuanțele senzoriale care îi conferă produsului gustul său distinctiv și care îl leagă de tradițiile îndelungate din zonă.

    Trimitere la publicarea caietului de sarcini

    www.mapa.gob.es/es/alimentacion/temas/calidad-diferenciada/dop-igp/htm/DOP-Idiazabal-modificacion-menor.aspx


    (1)  JO L 179, 19.6.2014, p. 17.


    Top