Atlasiet eksperimentālās funkcijas, kuras vēlaties izmēģināt!

Šis dokuments ir izvilkums no tīmekļa vietnes EUR-Lex.

Dokuments 52017XC0907(04)

    Publicarea unei cereri în temeiul articolului 17 alineatul (6) din Regulamentul (CE) nr. 110/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind definirea, desemnarea, prezentarea, etichetarea și protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 1576/89 al Consiliului

    JO C 296, 7.9.2017., 23./26. lpp. (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    7.9.2017   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 296/23


    Publicarea unei cereri în temeiul articolului 17 alineatul (6) din Regulamentul (CE) nr. 110/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind definirea, desemnarea, prezentarea, etichetarea și protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 1576/89 al Consiliului

    (2017/C 296/06)

    Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cerere în temeiul articolului 17 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 110/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (1).

    SPECIFICAȚII DE BAZĂ DIN DOSARUL TEHNIC

    Rachiu de vin cu indicația geografică

    „КАРНОБАТСКА ГРОЗДОВА РАКИЯ”/„ГРОЗДОВА РАКИЯ ОТ КАРНОБАТ”/„KARNOBATSKA GROZDOVA RAKYA”/„GROZDOVA RAKYA OT KARNOBAT”

    Nr. UE: PGI-BG-01865 – 7.1.2014

    1.   Indicația geografică de înregistrat

    „Карнобатска гроздова ракия”/„Гроздова ракия от Карнобат”/„Karnobatska grozdova rakya”/„Grozdova rakya ot Karnobat”

    2.   Categoria băuturii spirtoase

    Винена дестилатна спиртна напитка/Rachiu de vin

    3.   Descrierea băuturii spirtoase

    „Карнобатска гроздова ракия”/„Гроздова ракия от Карнобат”/„Karnobatska grozdova rakya”/„Grozdova rakya ot Karnobat” este un rachiu de vin având o concentrație alcoolică minimă de 40 % vol., care:

    este obținut prin distilare simplă sau dublă la mai puțin de 65 % vol. din vinul produs din struguri, în cazul în care se poate obține o cantitate maximă de 75 de litri de vin din 100 kg de struguri, și care

    sub aspectul compoziției și al caracteristicilor organoleptice, îndeplinește cerințele pentru producerea de rachiu de vin.

    3.1.   Caracteristici fizice

    Un lichid transparent caracterizat printr-un luciu, fără sedimente și fără particule în suspensie. Acesta prezintă o nuanță pală de galben ca urmare a maturării în butoaie de stejar sau a adăugării de caramel și o aromă caracteristică materiilor prime utilizate și dezvoltată ulterior prin maturare.

    3.2.   Caracteristici chimice

    Rachiul de vin are o concentrație alcoolică minimă de 40 % vol. și este produs sub rezerva conformității cu cerința de a nu se produce mai mult de 75 de litri de vin din 100 kg de struguri, vinul fiind ulterior distilat la mai puțin de 65 % vol. de alcool.

    Concentrația alcoolică – 40 % vol.; conținut de metanol – 11 g/hl la alcool 100 % vol.; substanțe volatile – 140-200 g/hl la alcool 100 % vol.

    Substanțele volatile constituie o altă particularitate-cheie care influențează proprietățile organoleptice ale băuturii. Acestea reprezintă un amestec de alcooluri superioare, acizi totali, esteri și aldehide. Aroma băuturii este determinată de cantitatea de esteri (14-30 g/hl la alcool 100 % vol.) și aldehide (7-9 g/hl la alcool 100 % vol.), iar gustul acesteia este determinat de cantitatea de alcooluri superioare pe care le conține (120-150 g/hl la alcool 100 % vol.).

    3.3.   Caracteristici organoleptice

    „Карнобатска гроздова ракия”/„Гроздова ракия от Карнобат”/„Karnobatska grozdova rakya”/„Grozdova rakya ot Karnobat” are un gust bogat, puternic și intens de struguri copți, cu nuanțe de măr verde și smochină, un gust ulterior echilibrat de vanilie și o aromă imperceptibilă de lemn.

    3.4.   Caracteristici specifice (comparativ cu alte băuturi spirtoase din aceeași categorie)

    „Карнобатска гроздова ракия”/„Гроздова ракия от Карнобат”/„Karnobatska grozdova rakya”/„Grozdova rakya ot Karnobat” este un produs obținut prin distilarea vinului produs din soiul de viță-de-vie Cherven Misket (20 %) și a vinurilor produse din orice combinație a următoarelor soiuri albe și roșii de viță-de-vie (80 %):

    —   albe: Chardonnay, Muscat Ottonel, Muscat à Petit Grains, Viognier, Ugni Blanc, Traminer, Rkatsiteli, Cherven Misket, Riesling, Sauvignon Blanc, Victoria, Chasselas;

    —   roșii: Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Mavrud, Primitivo, Pamid, Alicante Bouschet, Gamay de Bouze, Pinot Noir, Cabernet Franc, Muscat of Hamburg, Rubin.

    Cherven Misket este un soi aromatic și produce nuanțele bogate de măr verde și smochină în aroma rachiului de vin.

    Fermentarea la rece a strugurilor, care are loc la temperaturi controlate de maximum 22 °C, asigură păstrarea întregii arome. Aroma și buchetul potențial al produsului „Карнобатска гроздова ракия”/„Гроздова ракия от Карнобат”/„Karnobatska grozdova rakya”/„Grozdova rakya ot Karnobat” sunt îmbogățite și concentrate prin utilizarea unei metode de producție bazate pe distilarea continuă a vinului având mai puțin de 65 % vol. obținut din struguri.

    Pentru a dobândi echilibrul și armonia, distilatele sunt maturate în butoaie de stejar în care acestea își dezvoltă și mai mult potențialul. Astfel se dobândește culoarea aurie caracteristică și gustul bogat, puternic și intens al strugurilor copți cu o aromă imperceptibilă de lemn.

    Băutura se amestecă prin combinarea distilatelor având diferite vârste și caracteristici organoleptice și apoi prin adăugarea cantității necesare de apă dedurizată pentru a produce o concentrație alcoolică a băuturii de 40 % vol. Apoi, aceasta este tratată pentru a împiedica tulburarea și stabilizată conform practicilor enologice admise. Dacă este cazul, se folosește caramelul pentru ajustarea culorii.

    4.   Aria geografică vizată

    Aria include următoarele localități (zemlishta):

    Municipiul Karnobat – șase localități (microregiuni): Venets, Devetak, Iskra, Ognen, Asparuhovo și Raklitsa;

    Municipiul Sungurlare – o localitate (microregiune): Terziysko;

    Municipiul Aytos – patru localități (microregiuni): Karageorgievo, Pirne, Topolitsa și Chernograd;

    Municipiul Tsarevo – o localitate (microregiune): Lozenets;

    Municipiul Straldzha – o localitate (microregiune): Straldzha.

    Băutura poate fi îmbuteliată în afara ariei geografice definite.

    5.   Metoda de obținere a rachiului de vin

    „Карнобатска гроздова ракия”/„Гроздова ракия от Карнобат”/„Karnobatska grozdova rakya”/„Grozdova rakya ot Karnobat” este produs printr-o tehnică clasică de origine bulgară. Strugurii sunt recoltați prin culegerea fiecărui soi de struguri separat după ce s-a atins gradul de coacere tehnică; aceștia sunt desprinși de pe peduncul și, dacă este cazul, pulpa obținută din struguri este lăsată să se răcească. Condițiile de fermentare și drojdia utilizată se află printre sursele esențiale ale compușilor aromatici.

    Fermentarea la rece a strugurilor asigură păstrarea întregii arome. După încheierea procesului de fermentare, vinul este limpezit, dacă este necesar, și transferat pentru distilare. O distilare controlată cu strictețe la un vin de mai puțin de 65 % vol. obținut din struguri, în cazul în care se poate obține o cantitate maximă de 75 de litri de vin din 100 kg de struguri, asigură în mod consecvent calitatea superioară a produsului „Карнобатска гроздова ракия”/„Гроздова ракия от Карнобат”/„Karnobatska grozdova rakya”/„Grozdova rakya ot Karnobat” și are un efect semnificativ asupra conținutului aromatic al distilatului rezultat. În timpul distilării, ca urmare a procesării termice, se formează noi compuși precum esteri, aldehide, acetali etc. Pentru a asigura precizia optimă în captarea profilului aromatic, se folosește o metodă diferită de producere a distilatelor pentru realizarea băuturii: se recurge la proprietățile unui metal prețios sub forma unor filtre speciale din argint care sunt montate pe recipientele utilizate pentru distilarea băuturii.

    Distilatele rezultate sunt adunate în loturi în funcție de analiza fizico-chimică și organoleptică și sunt maturate timp de cel puțin șase luni în butoaie de stejar având o capacitate maximă de 500 de litri.

    Băutura se amestecă prin combinarea distilatelor având diferite vârste și caracteristici organoleptice și apoi prin adăugarea cantității necesare de apă dedurizată pentru a produce o concentrație alcoolică a băuturii de 40 % vol. Apoi, aceasta este tratată pentru a împiedica tulburarea și stabilizată conform practicilor enologice admise. Aceasta are o culoare galben pal ca urmare a maturării în butoaie de stejar sau a adăugării de caramel pentru a obține culoarea dorită.

    6.   Legătura cu mediul geografic sau originea

    6.1.   Detalii privind aria geografică sau originea, relevante pentru legătură

    Clima din municipiul Karnobat este tranzițional continentală, cu o puternică influență maritimă în zona de coastă care se întinde pe o distanță de 20-30 km față de coastă. Sezonul de creștere a viței-de-vie în această zonă este de 205 zile. Suma medie a temperaturilor active din punct de vedere biologic este de 3 911 °С, având un interval de încredere de 3 713 °C-4 109 °C. Aceste sume corespund condițiilor necesare pentru soiuri cu coacere timpurie, mediu timpurie și, respectiv, târzie.

    Suprafața plantată cu viță-de-vie pe rod este de 2 766,56 ha. Viile din care se obține materia primă folosită pentru a produce „Карнобатска гроздова ракия”/„Гроздова ракия от Карнобат”/„Karnobatska grozdova rakya”/„Grozdova rakya ot Karnobat” se află în regiunea viticolă a sub-Balcanilor (Valea Trandafirilor/Rozova dolina) (municipiile Karnobat și Sungurlare), partea de vest a regiunii viticole estice (Marea Neagră/Chernomorski) (municipiile Aytos și Tsarevo) și regiunea viticolă de sud (Câmpiile Trace/Trakiyska nizina) (municipiul Straldzha). Aria geografică include subregiunea Tundzha–Straldzha și cuprinde versanții de sud ai lanțului estic al munților Balcani din jurul Karnobat și Aytos și o parte din Câmpiile Burgas.

    Crestele înalte și bazinele joase cu suprafață plană, care sunt, de asemenea, o caracteristică a terenului din municipiul Karnobat, sunt favorabile pentru cultivarea viței-de-vie, inclusiv a soiului Cherven Misket. Acesta este un soi vechi autohton din Bulgaria cu o creștere medie, fertilitate bună și producție medie. Din punctul de vedere al rezistenței la îngheț, acesta este cel mai bun dintre soiurile locale și întrece multe soiuri de struguri din afara Bulgariei. Misket este un soi aromat și îmbină nuanțe bogate de măr verde și smochină cu aroma produsului „Карнобатска гроздова ракия”/„Гроздова ракия от Карнобат”/„Karnobatska grozdova rakya”/„Grozdova rakya ot Karnobat”.

    6.2.   Caracteristicile specifice ale băuturii spirtoase care se pot datora ariei geografice

    Condițiile naturale și climatice favorabile, care constituie o condiție prealabilă pentru struguri copți de bună calitate și bine copți, în combinație cu o recoltare nocturnă a strugurilor pentru a păstra aroma acestora, precum și fermentarea la o temperatură joasă și tehnicile de distilare continuă, ajută la concentrarea aromei delicate din struguri, iar maturarea distilatului în butoaie de stejar ajută la dezvoltarea continuă a potențialului buchetului și gustului băuturii. Astfel se dobândește culoarea aurie caracteristică și gustul bogat, puternic și intens al strugurilor copți cu o aromă imperceptibilă de lemn.

    „Карнобатска гроздова ракия”/„Гроздова ракия от Карнобат”/„Karnobatska grozdova rakya”/„Grozdova rakya ot Karnobat” are un gust bogat, puternic și intens de struguri copți, cu nuanțe de măr verde și smochină, un gust ulterior echilibrat de vanilie și o aromă imperceptibilă de lemn pe baza cărora produsul este recunoscut, foarte apreciat și căutat de consumatori. Băutura ocupă o poziție stabilă pe piață și combină tradiția cu inovația.

    Documentele care constituie dosarul pentru această băutură sunt ținute la Direcția de Înregistrare, Licențiere și Control din cadrul Ministerului Bulgar al Economiei.

    7.   Dispozițiile Uniunii Europene sau dispozițiile naționale/regionale

    Procedura națională de aprobare a băuturii spirtoase cu indicație geografică este prevăzută la secțiunea VII, „Producția băuturilor spirtoase cu indicație geografică”, din capitolul 9 intitulat „Băuturi spirtoase” din Actul privind vinurile și băuturile spirtoase (ZVSN), (SG nr. 45 din 15 iunie 2012, în vigoare de la 16 septembrie 2012).

    Indicația geografică „Карнобатска гроздова ракия”/„Гроздова ракия от Карнобат”/„Karnobatska grozdova rakya”/„Grozdova rakya ot Karnobat” a fost aprobată conform ordinului nr. T-RD-27-21 al Ministerului Economiei și al Energiei din 27 noiembrie 2013. Acest ordin a fost publicat pe site-ul Ministerului Economiei: http://www.mi.government.bg/bg/library/zapoved-za-utvarjdavane-na-vinena-destilatna-spirtna-napitka-grozdova-rakiya-i-vinena-rakiya-s-geograf-73-c28-m361-2.html

    8.   Solicitant

    —   Statul membru

    Bulgaria

    —   Adresa completă (strada și numărul, localitatea/orașul și codul poștal, țara)

    ul. Slavyanska 8, 1052 Sofia, Bulgaria

    —   Numele persoanei fizice sau juridice

    Министерство на икономиката/Ministerul Economiei

    9.   Completare a indicației geografice

    Nu există.

    10.   Norme specifice privind etichetarea

    În ceea ce privește produsul „Карнобатска гроздова ракия”/„Гроздова ракия от Карнобат”/„Karnobatska grozdova rakya”/„Grozdova rakya ot Karnobat”, nu se aplică reguli specifice obligatorii privind etichetarea (cu excepția regulilor orizontale).


    (1)  JO L 39, 13.2.2008, p. 16.


    Augša