Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016XC0422(04)

    Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

    JO C 141, 22.4.2016, p. 21–23 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    22.4.2016   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 141/21


    Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare

    (2016/C 141/09)

    Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cerere în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1).

    DOCUMENT UNIC

    „ORIEL SEA SALT”

    Nr. UE: IE-PDO-0005-01318 – 26.2.2015

    DOP ( X ) IGP ( )

    1.   Denumire (denumiri)

    „Oriel Sea Salt”

    2.   Statul membru sau țara terță

    Irlanda

    3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar

    3.1.   Tip de produs

    Clasa 2.6. Sare

    3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1

    „Oriel Sea Salt” este denumirea dată sării de mare recoltate din golful portului Oriel, Clogherhead, Drogheda, comitatul Louth, Irlanda. Aceasta este o sare de mare cu granulație fină, albă cristalină și fără aditivi. Granulația sa fină se măsoară în „um”, care este notația pentru un „micrometru”. 90 % din granule au dimensiuni cuprinse între 90 și 500 um, iar restul de 10 % au dimensiuni cuprinse între 500 și 1 000 um. Este aproape ca pulberea la atingere. Acest tip de granule (care nu sunt cristale de mici sau mari dimensiuni) permit sării marine să pătrundă în produsele alimentare mai rapid, deoarece se dizolvă și se dispersează în alimente fără a întâlni nicio rezistență.

    Sarea de mare are un gust sărat concentrat. Ea are un gust fin, care nu este nici iute și nici acru, datorită faptului că este recoltată într-un sistem închis presurizat care asigură că sarea de mare nu intră deloc în contact cu aerul, cu pământul sau cu oamenii până când iese din sistem gata de a fi ambalată. În acest mod se asigură că sarea de mare virgină „Oriel Sea Salt” este perfectă pentru a fi utilizată ca ingredient, datorită dimensiunii unice a granulelor sale, texturii și profilului de gust fin. În cadrul unor teste în orb independente de gust și de textură s-a dovedit că profilul său de gust intens permite reducerea cantității de sare de mare utilizate ca ingredient în produsele alimentare cu până la 30 %.

    „Oriel Sea Salt” este o sare de mare albă cristalină în mod natural, drept care nu este nevoie să fie spălată sau clătită. Acest fapt asigură o prezență mai mare a mineralelor marine naturale, precum magneziul, potasiul și până la 65 de oligoelemente. (Se obișnuiește ca sarea marină recoltată în aer liber sau din mlaștini sărăturate să fie spălată.)

    Certificatul de analiză pentru „Oriel Sea Salt” respectă valorile din tabelul de mai jos ± 10 %.

    Analiza „Oriel Sea Salt”

    Testare: ICP MS

    Oriel Sea Salt

     

    mg/kg

    NaCl

    Clorură de sodiu

    peste 88 % din greutate

    H2O

    Apă

    sub 5 %

    Ca

    Calciu

    sub 5 mg/kg

    Mg

    Magneziu

    500 mg-800 mg/kg

    K

    Potasiu

    sub 3 000 mg/kg

    Cu

    Cupru

    sub 2,0 mg/kg

    Zn

    Zinc

    sub 2,0 mg/kg

    Cr

    Crom

    sub 1,3 mg/kg

    Ni

    Nichel

    sub 0,5 mg/kg

    Pb

    Plumb

    sub 0,4 mg/kg

    Mn

    Mangan

    sub 0,1 mg/kg

    Cd

    Cadmiu

    sub 0,04 mg/kg

    Fe

    Fier

    în cantități minime

    P

    Fosfor

    în cantități minime

    B

    Bor

    în cantități minime

    Co

    Cobalt

    în cantități minime

    Hg

    Mercur

    în cantități minime

    3.3.   Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)

    Sare de mare recoltată natural din Marea Irlandei.

    3.4.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată

    Etape de producție și de prelucrare:

    Toate procesele de recoltare, evaporare, separare și cristalizare se derulează în aria geografică delimitată, în condiții controlate și monitorizate pentru a asigura omogenitatea produselor finite. Sunt incluse:

    pomparea și filtrarea apei de mare printr-un sistem de filtrare;

    concentrarea saramurii într-un sistem închis, sub presiune;

    cristalizarea sării de mare într-un sistem închis, sub presiune;

    recoltarea cristalelor de sare de mare cu granulație fină.

    3.5.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. a produsului la care se referă denumirea înregistrată

    3.6.   Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată

    4.   Delimitarea concisă a ariei geografice

    Portul Oriel, Clogherhead, este situat în partea de nord-vest a capului Clogher Head care se întinde până în ape adânci. Aria delimitată specific se întinde de la cel mai sudic punct al Clogher Head cu latitudinea 53.79497 nord și longitudinea -6.21778 vest, latitudinea 53°47′42″ nord și longitudinea 6°13′04″ vest, la punctul nordic al Dunany Point cu latitudinea 53.86144 nord și longitudinea -6.23838 vest, latitudinea 53°51′41″ nord și longitudinea 6°14′18″ vest. Aria acoperă de asemenea o distanță de 5 mile marine din zonele de producție a moluștelor bivalve vii clasificate în 2014 din Golful Dundalk, codul zonei fiind LH-DB-DB, astfel cum a fost emis de autoritatea pentru protecția pescăriilor marine.

    5.   Legătura cu aria geografică

    Sarea de mare care provine din această arie are un gust și un aspect caracteristice. La fel cum strugurii sunt influențați de condițiile pedoclimatice, „Oriel Sea Salt” este influențată de curenții adânci, de curățenia, de conținutul de minerale și de puritatea apei din această zonă, dar și de procesele utilizate pentru a obține, a conserva și a defini aceste caracteristici.

    Recoltarea sării de mare din această regiune se face de secole. Următorul text este extras din Archaelogical & Historical Journal (Jurnalul arheologic și istoric) al comitatului Louth. „La 28 ianuarie 1667, vicontele Dungannon a arendat colonelului Cooke din Chiswick, Middlesex, în calitate de fabricant de sare, o parcelă de teren situată aproape de orașul Carlingforde pentru construcția unor saline.” De sute de ani, portul Oriel este sinonim cu apele bogate în pește, din care localnicii pescuiesc pești de adâncime direct de pe stânci și din port. Sarea este un ingredient vital în conservarea peștelui debarcat în port în vederea consumului, a depozitării și a transportului ulterior la piață. (La „pt mp 16 pm” aproape de Newry Street, conform unei hărți din 1797, exista o salină, iar în documente locale sunt de asemenea înregistrate detalii despre porțile/ecluzele de sare.)

    Curentul Golfului ajunge până pe coasta de vest a Irlandei și, atunci când întâlnește apele mai reci ale Mării Norvegiei, se înfășoară în jurul capurilor nordic și nord-estic până la destinația finală, aflată la cinci mile distanță mai departe de golf în portul Oriel. În acest punct curentul se oprește atunci când întâlnește gura de vărsare puternică a râului Boyne (al doilea fluviu ca mărime din Irlanda).

    Portul Oriel este situat în partea de nord-vest a capului Clogher Head care ajunge direct în ape adânci. În cadrul testelor, salinitatea înregistrată în aceste ape este comparabilă cu cea întâlnită, în mod normal, în apele adânci ale mării. Această salinitate ridicată a fost legată de curenții neobișnuit de adânci ai Curentului Golfului din zonă. Testele au arătat sistematic că apele portului Oriel au o densitate de 3,5-3,6 %, valoare caracteristică apelor mai adânci.

    De ani, Marine Institute of Ireland (Institutul Marin din Irlanda) clasifică în mod sistematic apele portului Oriel în categoria „A” de calitate internațională pentru conchiliocultură, ceea ce înseamnă cea mai pură apă de mare. Creșterea midiilor, a scoicilor, a crabilor, a homarilor și a moluștelor-lamă este o afacere prosperă atât în golful portului Oriel, cât și în împrejurimi, această proliferare a crustaceelor și moluștelor contribuind, de asemenea, la înalta calitate și la bogatul conținut de minerale al apei. În fapt, regiunea în cauză este de asemenea inclusă în zonele de producție a moluștelor bivalve vii clasificate în 2014 din Golful Dundalk, codul zonei fiind LH-DB-DB, astfel cum a fost emis de autoritatea pentru protecția pescăriilor marine de scoici și moluște-lamă.

    Calitățile „Oriel Sea Salt” sunt legate direct de curenții neobișnuit de adânci din aria geografică, de conținutul ridicat de minerale care de obicei nu se găsește în astfel de ape de mică adâncime, precum și de maree și de curenții Curentului Golfului care se deplasează în jurul coastei nordice a Irlandei până în Golful Dundalk, care este mai mare, pentru a ajunge apoi în golful portului Oriel. Aceste ape de înaltă calitate și cu un bogat conținut mineral sunt supuse apoi unor procese de extracție și de rafinare fără expunere la aer, la pământ sau la interacțiunea cu oamenii până la obținerea sării de mare albe, cristaline și bogate în minerale, care nu necesită spălare. Astfel se obține granulația fină a sării de mare.

    Rezumat:

    Sarea de mare obținută este caracteristică ariei de origine, fiind legată direct de salinitatea apei, de calitatea ei și de densitatea mineralelor din aceasta. Toate acestea se reflectă în granulația fină, în gustul intens și în conținutul mai bogat de minerale al „Oriel Sea Salt”.

    Trimitere la publicarea caietului de sarcini

    [articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf din prezentul regulament]

    http://www.agriculture.gov.ie/gi/pdopgitsg-protectedfoodnames/products/


    (1)  JO L 343, 14.12.2012, p. 1.


    Top