Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015TA1209(40)

    Raportul privind conturile anuale ale Agenției Executive pentru Inovare și Rețele pentru exercițiul financiar 2014, însoțit de răspunsul agenției

    JO C 409, 9.12.2015, p. 362–370 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    9.12.2015   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 409/362


    RAPORTUL

    privind conturile anuale ale Agenției Executive pentru Inovare și Rețele pentru exercițiul financiar 2014, însoțit de răspunsul agenției

    (2015/C 409/40)

    INTRODUCERE

    1.

    Agenția Executivă pentru Inovare și Rețele (denumită în continuare „agenția”), cu sediul la Bruxelles, a fost instituită prin Decizia 2013/801/UE a Comisiei (1), pentru a înlocui și pentru a succede Agenției Executive pentru Rețeaua Transeuropeană de Transport. Agenția a fost înființată pentru perioada 1 ianuarie 2014–31 decembrie 2024, în scopul gestionării acțiunilor UE legate de Mecanismul pentru interconectarea Europei, de programul de finanțare a cercetării și inovării „Orizont 2020”, de rețeaua transeuropeană de transport (2) și de programul Marco Polo.

    INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL DECLARAȚIEI DE ASIGURARE

    2.

    Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea directă a operațiunilor și o evaluare a controalelor-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control ale agenției. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea altor auditori (acolo unde este cazul), precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii.

    DECLARAȚIA DE ASIGURARE

    3.

    În temeiul dispozițiilor articolului 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Curtea a auditat:

    (a)

    conturile anuale ale agenției, care cuprind situațiile financiare (3) și rapoartele privind execuția bugetară (4) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2014; și

    (b)

    legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

    Responsabilitatea conducerii

    4.

    Conducerea este responsabilă de întocmirea și de prezentarea fidelă a conturilor anuale ale agenției, precum și de legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora (5):

    (a)

    Responsabilitățile conducerii în ceea ce privește conturile anuale ale agenției includ conceperea, implementarea și menținerea sistemului de control intern necesar pentru întocmirea și pentru prezentarea fidelă a unor situații financiare care să nu fie afectate de denaturări semnificative, fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori; aceste responsabilități includ, de asemenea, alegerea și aplicarea politicilor contabile corespunzătoare, pe baza normelor contabile adoptate de contabilul Comisiei (6), precum și elaborarea unor estimări contabile rezonabile în lumina circumstanțelor existente. Directorul aprobă conturile anuale ale agenției după ce contabilul acesteia le-a întocmit pe baza tuturor informațiilor disponibile și după ce acesta a elaborat o notă ce însoțește conturile, în care declară, inter alia, că a obținut o asigurare rezonabilă conform căreia aceste conturi prezintă, sub toate aspectele semnificative, o imagine corectă și fidelă a situației financiare a agenției.

    (b)

    Responsabilitățile conducerii în ceea ce privește asigurarea legalității și regularității operațiunilor subiacente și respectarea principiului bunei gestiuni financiare constau în conceperea, implementarea și menținerea unui sistem eficace și eficient de control intern, care să facă apel la o supraveghere adecvată și la măsuri corespunzătoare de prevenire a neregularităților și a fraudei, precum și, dacă se dovedește necesar, la acțiuni în justiție pentru recuperarea fondurilor plătite sau utilizate în mod incorect.

    Responsabilitatea auditorului

    5.

    Responsabilitatea Curții este de a furniza Parlamentului European și Consiliului (7), pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Auditul Curții este efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codul deontologic formulate de IFAC și cu standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit formulate de INTOSAI. Aceste standarde impun Curții să planifice și să efectueze auditul astfel încât să obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor anuale ale agenției și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

    6.

    Auditul implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile prezentate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Procedurile de audit sunt alese pe baza raționamentului auditorului, care se întemeiază pe evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor subiacente să existe neconformități semnificative cu cerințele din legislația Uniunii Europene, fie că aceste denaturări sau neconformități rezultă din acte de fraudă, fie că rezultă din erori. Atunci când evaluează aceste riscuri, auditorul analizează controalele interne referitoare la întocmirea și la prezentarea fidelă a conturilor, precum și sistemele de supraveghere și de control introduse pentru a asigura legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente, și definește proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Auditul include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor.

    7.

    Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza declarației sale de asigurare.

    Opinia privind fiabilitatea conturilor

    8.

    În opinia Curții, conturile anuale ale agenției prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acesteia la 31 decembrie 2014, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar și cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei.

    Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

    9.

    În opinia Curții, operațiunile subiacente conturilor anuale aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2014 sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare sub toate aspectele semnificative.

    10.

    Observațiile prezentate în continuare nu pun în discuție opiniile exprimate de Curte.

    OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA GESTIUNEA BUGETARĂ

    11.

    Nivelul creditelor angajate reportate era ridicat în ceea ce privește titlul II, și anume 0,8 milioane de euro, respectiv 25 % (0,7 milioane de euro, respectiv 27 %, în 2013), și în ceea ce privește titlul III, și anume 0,4 milioane de euro, respectiv 56 % (0,1 milioane de euro, respectiv 22 %, în 2013). Principalele cauze erau achiziționarea de echipamente pentru spațiile suplimentare de birouri care au fost închiriate pentru a instala personalul sporit al agenției, o serie de contracte în domeniul informatic care fuseseră încheiate, conform planificării, în a doua jumătate a anului 2014, dar care nu au fost facturate decât în 2015, și cheltuielile legate de acordurile privind nivelul serviciilor încheiate cu Comisia și pentru care facturile nu au fost primite până în 2015.

    SITUAȚIA ACȚIUNILOR ÎNTREPRINSE ÎN URMA OBSERVAȚIILOR DIN EXERCIȚIUL ANTERIOR

    12.

    Anexa I conține o prezentare generală a acțiunilor corective întreprinse în urma observațiilor formulate de Curte în exercițiul anterior.

    Prezentul raport a fost adoptat de Camera IV, condusă de domnul Milan Martin CVIKL, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 8 septembrie 2015.

    Pentru Curtea de Conturi

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    Președinte


    (1)  JO L 352, 24.12.2013, p. 65.

    (2)  În anexa II sunt prezentate în mod sintetic și în scop informativ competențele și activitățile agenției.

    (3)  Acestea cuprind bilanțul, situația performanței financiare, tabelul fluxurilor de numerar, situația modificărilor în structura activelor nete, precum și o sinteză a principalelor politici contabile, alături de o serie de alte note explicative.

    (4)  Acestea cuprind contul rezultatului bugetar și anexa la contul rezultatului bugetar.

    (5)  Articolele 62 și 68 coroborate cu articolele 53 și 58 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 298, 26.10.2012, p. 1).

    (6)  Normele contabile adoptate de contabilul Comisiei derivă din Standardele internaționale de contabilitate pentru sectorul public (International Public Sector Accounting Standards – IPSAS) adoptate de Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants – IFAC) sau, după caz, din Standardele internaționale de contabilitate (International Accounting Standards – IAS)/Standardele internaționale de raportare financiară (International Financial Reporting Standards – IFRS) adoptate de Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (International Accounting Standards Board – IASB).

    (7)  Articolul 162 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012.


    ANEXA I

    Situația acțiunilor întreprinse în urma observațiilor din exercițiile anterioare

    Exercițiul

    Observația Curții

    Stadiul acțiunii corective

    (finalizată/în desfășurare/nedemarată încă/nu se aplică)

    2013

    Agenția nu efectuează verificări ex ante satisfăcătoare cu privire la costurile legate de sediul său, facturate de administratorul clădirii. Majoritatea contractelor, a facturilor și a chitanțelor subiacente nu se aflau la dispoziția agenției.

    Finalizată

    2013

    Potrivit Protocolului privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene (1) și Directivei privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, (2) agenția este scutită de la plata impozitelor indirecte. Totuși, până la sfârșitul anului 2013, agenția plătise, dar nu recuperase TVA-ul pentru perioada 2011-2013, în valoare de 1 13  513 euro, în legătură cu costurile aferente sediului său.

    Finalizată

    2013

    În timp ce execuția bugetară era satisfăcătoare pentru titlurile l și III, rata creditelor angajate reportate era ridicată pentru titlul II, situându-se la 27 % (6 66  119 euro). Aceste reportări erau legate în special de bunuri și servicii informatice contractate și/sau comandate la sfârșitul exercițiului, care urmau a fi furnizate conform planificării, la sfârșitul exercițiului 2013 sau în 2014 (2 96  486 de euro), precum și de facturi aferente unor cheltuieli din 2013, care nu fuseseră primite până la sfârșitul exercițiului (2 86  197 de euro).

    Nu se aplică


    (1)  Protocolul (nr. 7) privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene (JO C 115, 9.5.2008, p. 266).

    (2)  Directiva 2006/112/CE a Consiliului (JO L 347, 11.12.2006, p. 1).


    ANEXA II

    Agenția Executivă pentru Inovare și Rețele (Bruxelles)

    Competențe și activități

    Domenii de competență a Uniunii conform tratatului

    (articolele 26, 170, 171, 172, 174, 179 și 180 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene)

    Uniunea adoptă măsurile pentru instituirea sau asigurarea funcționării pieței interne. Piața internă cuprinde un spațiu în care libera circulație a mărfurilor, a persoanelor, a serviciilor și a capitalurilor este asigurată. Uniunea are de asemenea ca obiectiv consolidarea bazelor sale științifice și tehnologice, prin crearea unui spațiu european de cercetare în care cercetătorii, cunoștințele științifice și tehnologiile să circule liber, precum și favorizarea creșterii competitivității sale, inclusiv în industrie.

    În scopul promovării unei dezvoltări armonioase a întregii Uniuni, aceasta își dezvoltă și desfășoară acțiunea care conduce la consolidarea coeziunii sale economice, sociale și teritoriale.

    Pentru a contribui la realizarea acestor obiective și pentru a permite cetățenilor Uniunii, agenților economici, precum și colectivităților regionale și locale să beneficieze pe deplin de avantajele care decurg din realizarea unui spațiu fără frontiere interne, Uniunea contribuie la crearea și dezvoltarea de rețele transeuropene în sectoarele infrastructurilor de transporturi, telecomunicații și energie. Acțiunea Uniunii urmărește să favorizeze interconectarea și interoperabilitatea rețelelor naționale, precum și accesul la aceste rețele.

    În scopul realizării acestor obiective, Uniunea stabilește un ansamblu de orientări care cuprinde obiectivele, prioritățile, precum și liniile directoare ale acțiunilor preconizate în domeniul rețelelor transeuropene (Trans-European Networks – TEN).

    Uniunea încurajează de asemenea întreprinderile, inclusiv întreprinderile mici și mijlocii, centrele de cercetare și universitățile, în eforturile lor de cercetare și dezvoltare tehnologică de înaltă calitate; aceasta susține eforturile de cooperare ale acestora, urmărind, în special, să permită cercetătorilor să coopereze liber, dincolo de frontiere, iar întreprinderilor să exploateze pe deplin potențialul pieței interne, îndeosebi prin […] definirea normelor comune și prin eliminarea obstacolelor juridice și fiscale din calea acestei cooperări.

    Competențele agenției

    Decizia 2013/801/UE a Comisiei din 23 decembrie 2013 de înființare a Agenției Executive pentru Inovare și Rețele

    Decizia C(2013) 9235 din 23 decembrie 2013 privind delegarea de atribuții Agenției Executive pentru Inovare și Rețele

    Obiective

    Regulamentul (CE) nr. 58/2003 al Consiliului conferă Comisiei competența de a înființa agenții executive care să îndeplinească sarcini legate de programele Uniunii. În temeiul noii Decizii C(2013) 9235 privind delegarea de atribuții Agenției Executive pentru Inovare și Rețele, aceasta din urmă gestionează aspectele restante ale programelor TEN-T și Marco Polo, precum și cele trei sectoare ale Mecanismului pentru interconectarea Europei (transporturi, energie și telecomunicații), promovând creșterea economică, crearea de locuri de muncă și competitivitatea prin intermediul unor investiții în infrastructură direcționate la nivel european. Agenția gestionează de asemenea părți din programul Orizont 2020 în domeniile de cercetare „Mijloace de transport inteligente, ecologice și integrate” și „Energie sigură, curată și eficientă” cu scopul de a promova creșterea economică prin sprijinirea cercetării și a inovării.

    Agenția a fost așadar înființată pentru a gestiona acțiunile Uniunii în legătură cu Mecanismul pentru interconectarea Europei și cu Orizont 2020, în temeiul Regulamentului financiar și al normelor sale de punere în aplicare, al Regulamentului TEN-T, al Regulamentului Marco Polo, al Regulamentului privind Mecanismul pentru interconectarea Europei, al Orientărilor privind TEN-T și TEN-E și al Regulamentelor Orizont 2020, și pentru a continua să gestioneze programele TEN-T și Marco Polo. În prezent, agenția este sub supravegherea direcțiilor generale sub tutela căreia se află – DG MOVE, DG ENER, DG CNECT și DG RTD – și care dețin responsabilitatea pentru respectivele chestiuni legate de politici.

    Agenția este responsabilă de gestionarea implementării la nivel tehnic și financiar a acestor programe, prin urmărirea întregului ciclu de viață al proiectului. În activitatea sa cotidiană, agenția urmărește să amelioreze eficacitatea și flexibilitatea implementării, la un cost mai scăzut, mobilizând în același timp expertiză de un nivel înalt, prin recrutarea mai multor persoane specializate. Agenția contribuie, de asemenea, la consolidarea legăturilor cu părțile interesate care joacă un rol determinant în acest domeniu, la asigurarea unei mai bune coordonări a fondurilor cu alte instrumente ale UE, la sporirea vizibilității și a beneficiilor rezultate în urma finanțării acordate de UE și la acordarea de sprijin/feedback Comisiei.

    Organizare

    Comitetul de conducere

    Activitățile agenției sunt supervizate de un Comitet de conducere compus din cinci membri (câte unul din fiecare direcție generală sub tutela căreia se află agenția și unul din cadrul DG HR) și din patru observatori numiți de Comisia Europeană. Comitetul adoptă organigrama agenției și programul anual de activitate al acesteia după aprobarea de către Comisie, precum și bugetul administrativ, raportul anual de activitate și conturile anuale ale agenției.

    Directorul

    Numit de Comisia Europeană, directorul administrează agenția, împreună cu Comitetul de conducere, instituie sisteme de gestionare și de control intern adaptate sarcinilor care au fost încredințate agenției și întocmește rapoartele pe care agenția trebuie să le prezinte Comisiei.

    Auditul intern

    Serviciul de Audit Intern al Comisiei Europene și structura de audit intern a agenției.

    Auditul extern

    Curtea de Conturi Europeană.

    Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune

    Parlamentul European, la recomandarea Consiliului. În ceea ce privește execuția bugetului administrativ al agenției, decizia privind descărcarea de gestiune este adresată directorului. Răspunderea pentru execuția bugetului operațional delegat agenției de către Comisie revine acesteia din urmă.

    Resurse la dispoziția agenției în 2014

    Bugetul operațional 2014

    În total, 3  059 de milioane de euro în credite de angajament au fost transferate agenției pentru gestionarea celor două programe-cadru în contextul Cadrului financiar multianual 2014-2020, și anume Mecanismul pentru interconectarea Europei (2  692 de milioane de euro) și Orizont 2020 (367 de milioane de euro).

    În 2014, agenția a efectuat plăți în valoare totală de 606 milioane de euro, din care 590 de milioane de euro au fost plătite pentru programul TEN-T și 16 milioane de euro pentru finalizarea programului Marco Polo.

    Agenția execută bugetul operațional al Comisiei în baza unei decizii de delegare.

    Bugetul administrativ 2014

    13,4 milioane de euro, sumă care provine în proporție de 100 % din subvenția din partea UE și pe care agenția o gestionează în mod autonom.

    Situația personalului la 31 decembrie 2014

    Personal temporar: 49 de posturi prevăzute în schema de personal, dintre care 44 erau ocupate.

    Personal contractual: 113 posturi prevăzute în schema de personal, dintre care 107 erau ocupate.

    Total personal: 162 (151 de posturi ocupate).

    Repartizat pe sarcini:

    (a)

    operaționale: 121 (113 posturi ocupate)

    (b)

    administrative: 41 (38 de posturi ocupate)

    Produse și servicii furnizate în 2014

    Pe lângă aspectele restante din cadrul programului TEN-T, agenția a preluat gestionarea programului Marco Polo II de la o altă agenție executivă (EASME), în februarie 2014. În cursul celei de a doua jumătăți a anului 2014, agenția a preluat de asemenea, în mod gradual, noile activități delegate pentru Mecanismul pentru interconectarea Europei (pentru transporturi și energie) și pentru provocările societale 3 (Energie sigură, curată și eficientă) și 4 (Mijloace de transport inteligente, ecologice și integrate) din cadrul programului Orizont 2020. Predarea activităților delegate pentru Mecanismul pentru interconectarea Europei pentru telecomunicații urma să aibă loc la sfârșitul lunii ianuarie 2015.

    Programul TEN-T 2007-2013

    Agenția a evaluat propunerile prezentate în cadrul cererii de propuneri multianuale și anuale pentru 2013 și a selectat spre finanțare 106 propuneri care priveau o sumă de 320,7 milioane de euro. În continuare, au fost adoptate 104 noi decizii de finanțare (două decizii au fost anulate înainte de adoptare). La sfârșitul exercițiului 2014, agenția gestiona 439 de proiecte aflate în curs de desfășurare. De asemenea, o acțiune din cadrul programului TEN-T pe 2000-2006 era încă în curs de desfășurare. Agenția a utilizat în totalitate creditele de plată, cu o durată medie de 17 zile pentru efectuarea plății.

    Programul Marco Polo II

    În urma evaluării de către EASME a cererii de propuneri pe 2013 pentru programul Marco Polo și a predării subsecvente a programului, agenția a elaborat și a semnat 26 de noi acorduri de grant. La sfârșitul exercițiului 2014, 80 de proiecte erau încă în curs de desfășurare. Agenția a utilizat în totalitate creditele de plată, cu o durată medie de 27 de zile pentru efectuarea plății.

    Mecanismul pentru interconectarea Europei – Transporturi

    În strânsă cooperare cu DG MOVE, agenția a elaborat cererile de propuneri multianuală și anuală pentru 2014 pentru o finanțare totală de 11 miliarde de euro și, respectiv, 930 de milioane de euro (cererile au fost publicate în septembrie 2014, termenul de prezentare a propunerilor fiind în februarie 2015).

    Mecanismul pentru interconectarea Europei – Energie

    În strânsă cooperare cu DG ENER, agenția a elaborat cererea de propuneri multianuală pentru 2014 pentru o finanțare totală de 750 de milioane de euro (închiderea acestei cereri a avut loc în august 2014). În continuare, agenția a evaluat propunerile primite în cadrul acestei cereri și a selectat în vederea finanțării 34 de propuneri prin care se solicitau 647,3 milioane de euro. În prezent, agenția elaborează acordurile de grant aferente.

    Mecanismul pentru interconectarea Europei – Telecomunicații

    Mecanismele de predare a activităților aferente au fost convenite în strânsă cooperare cu DG CNECT. Până la sfârșitul lunii ianuarie 2015, agenția urma să preia elaborarea acordurilor de grant aferente cererii din 2014 pentru programul „Un internet mai sigur”, lansarea cererii din 2014 privind identificarea electronică și elaborarea altor cereri care urmau să fie lansate în 2015.

    Orizont 2020 – Energie

    Agenția a sprijinit direcția generală sub tutela căreia se află în procesul de evaluare a trei cereri de propuneri din cadrul părții din programul Orizont 2020 consacrate energiei, precum și a subcererilor aferente acestora. În urma finalizării listelor privind clasamentul, 28 de propuneri au fost transferate agenției, iar etapa de elaborare a acordurilor de grant a fost finalizată cu succes în termenul de opt luni prevăzut.

    Orizont 2020 – Transporturi

    Agenția a sprijinit direcția generală sub tutela căreia se află în etapa de evaluare a cererilor deschise de propuneri din cadrul părții din programul Orizont 2020 consacrate transporturilor. Predarea acestor cereri urma să aibă loc la începutul etapei de elaborare a acordurilor de grant, la începutul lui 2015. Mai mult, etapa de elaborare a acordului de grant a fost încheiată cu succes pentru o propunere predată agenției în august. Trei proiecte din cadrul cererii „Creștere albastră” au fost transferate în noiembrie, elaborarea acordurilor de grant aferente acestora aflându-se în curs de desfășurare, sub responsabilitatea agenției.

    Sursa: Anexă furnizată de agenție.


    RĂSPUNSUL AGENȚIEI

    11.

    Agenția confirmă că reporturile sunt legate în principal de trei tipuri de cheltuieli la care face referire Curtea. Acestea sunt cheltuieli care nu au putut fi facturate în 2014 deoarece privesc servicii furnizate până la sfârșitul anului sau care nu au putut fi amânate pe 2015; prin urmare, reporturile legate de aceste cheltuieli sunt pe deplin justificate.


    Top