Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015TA1209(16)

    Raportul privind conturile anuale ale Agenției Europene de Mediu pentru exercițiul financiar 2014, însoțit de răspunsul agenției

    JO C 409, 9.12.2015, p. 143–150 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    9.12.2015   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 409/143


    RAPORTUL

    privind conturile anuale ale Agenției Europene de Mediu pentru exercițiul financiar 2014, însoțit de răspunsul agenției

    (2015/C 409/16)

    INTRODUCERE

    1.

    Agenția Europeană de Mediu (denumită în continuare „agenția”), cu sediul la Copenhaga, a fost instituită prin Regulamentul (CEE) nr. 1210/90 al Consiliului (1). Agenția are ca misiune instituirea unei rețele de observare care să furnizeze Comisiei, Parlamentului, statelor membre și publicului în general informații fiabile cu privire la starea mediului înconjurător. Aceste informații ar trebui, în special, să permită Uniunii Europene și statelor membre să ia măsurile necesare pentru a proteja mediul și să evalueze eficacitatea acestor măsuri (2).

    INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL DECLARAȚIEI DE ASIGURARE

    2.

    Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea directă a operațiunilor și o evaluare a controalelor-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control ale agenției. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea altor auditori, precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii.

    DECLARAȚIA DE ASIGURARE

    3.

    În temeiul dispozițiilor articolului 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Curtea a auditat:

    (a)

    conturile anuale ale agenției, care cuprind situațiile financiare (3) și rapoartele privind execuția bugetară (4) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2014; și

    (b)

    legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

    Responsabilitatea conducerii

    4.

    Conducerea este responsabilă de întocmirea și de prezentarea fidelă a conturilor anuale ale agenției, precum și de legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora (5):

    (a)

    Responsabilitățile conducerii în ceea ce privește conturile anuale ale agenției includ conceperea, implementarea și menținerea sistemului de control intern necesar pentru întocmirea și pentru prezentarea fidelă a unor situații financiare care să nu fie afectate de denaturări semnificative, fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori; aceste responsabilități includ, de asemenea, alegerea și aplicarea politicilor contabile corespunzătoare, pe baza normelor contabile adoptate de contabilul Comisiei (6), precum și elaborarea unor estimări contabile rezonabile în lumina circumstanțelor existente. Directorul executiv aprobă conturile anuale ale agenției după ce contabilul acesteia le-a întocmit pe baza tuturor informațiilor disponibile și după ce acesta a elaborat o notă ce însoțește conturile, în care declară, inter alia, că a obținut o asigurare rezonabilă conform căreia aceste conturi prezintă, sub toate aspectele semnificative, o imagine corectă și fidelă a situației financiare a agenției.

    (b)

    Responsabilitățile conducerii în ceea ce privește asigurarea legalității și regularității operațiunilor subiacente și respectarea principiului bunei gestiuni financiare constau în conceperea, implementarea și menținerea unui sistem eficace și eficient de control intern, care să facă apel la o supraveghere adecvată și la măsuri corespunzătoare de prevenire a neregularităților și a fraudei, precum și, dacă se dovedește necesar, la acțiuni în justiție pentru recuperarea fondurilor plătite sau utilizate în mod incorect.

    Responsabilitatea auditorului

    5.

    Responsabilitatea Curții este de a furniza Parlamentului European și Consiliului (7), pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Auditul Curții este efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codul deontologic formulate de IFAC și cu standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit formulate de INTOSAI. Aceste standarde impun Curții să planifice și să efectueze auditul astfel încât să obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor anuale ale agenției și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

    6.

    Auditul implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile prezentate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Procedurile de audit sunt alese pe baza raționamentului auditorului, care se întemeiază pe evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor subiacente să existe neconformități semnificative cu cerințele din legislația Uniunii Europene, fie că aceste denaturări sau neconformități rezultă din acte de fraudă, fie că rezultă din erori. Atunci când evaluează aceste riscuri, auditorul analizează controalele interne referitoare la întocmirea și la prezentarea fidelă a conturilor, precum și sistemele de supraveghere și de control introduse pentru a asigura legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente, și definește proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Auditul include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor. La întocmirea prezentului raport și a declarației de asigurare, Curtea a luat în considerare activitatea de audit desfășurată de auditorul extern independent cu privire la conturile agenției, în conformitate cu prevederile articolului 208 alineatul (4) din Regulamentul financiar al UE (8).

    7.

    Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza declarației sale de asigurare.

    Opinia privind fiabilitatea conturilor

    8.

    În opinia Curții, conturile anuale ale agenției prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acesteia la 31 decembrie 2014, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar și cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei.

    Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

    9.

    În opinia Curții, operațiunile subiacente conturilor anuale aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2014 sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare sub toate aspectele semnificative.

    10.

    Observațiile prezentate în continuare nu pun în discuție opiniile exprimate de Curte.

    OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA LEGALITATEA ȘI REGULARITATEA OPERAȚIUNILOR

    11.

    În 2014, agenția a lansat o procedură de ofertare pentru achiziționarea de servicii de consultanță privind sisteme informatice și de informații geografice (GIS) în vederea implementării componentei RDA (Reference Data Access) și pentru sprijinirea agenției în cadrul altor activități legate de programul Copernicus. Valoarea acestor servicii se ridica la 1,7 milioane EUR. Un aspect important al licitației, intitulat „deficiențe cunoscute” (known shortcomings), nu a fost definit în caietul de sarcini. Un caiet de sarcini întocmit mai clar ar fi contribuit la o procedură de achiziții mai eficace și mai competitivă.

    OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA CONTROALELE INTERNE

    12.

    În pofida faptului că agenția a inițiat punerea în aplicare a unei noi politici de control ex ante și ex post al granturilor, procedurile de verificare nu fuseseră documentate încă. Totuși, au fost publicate orientări destinate beneficiarilor (centrele tematice europene) privind întocmirea declarațiilor de cheltuieli.

    13.

    Cu toate acestea, au fost identificate deficiențe în ceea ce privește operațiunile auditate aferente granturilor. În cazul unuia dintre centrele tematice europene, verificatorul a identificat prezența unor cheltuieli neeligibile în declarația de cheltuieli, însă ordonatorul de credite a aprobat plata întregii sume solicitate în declarație. Într-un al doilea caz, întreaga sumă aferentă declarației de cheltuieli a fost plătită, deși majoritatea partenerilor selectați în vederea unei verificări ex ante nu furnizaseră agenției documentele solicitate. În plus, auditorul intern a participat atât la verificările ex ante, cât și la cele ex post, în pofida incompatibilității acestor două sarcini. Trebuie remarcat că sistemul de verificări ex ante face obiectul unor discuții între Curte și agenție încă din 2012.

    ALTE OBSERVAȚII

    14.

    Agenția a contractat servicii de păstrare în siguranță a datelor (backup), inclusiv servicii de e-mail, de la un furnizor de servicii de tip cloud, prin intermediul unui contract interinstituțional încheiat inițial de DIGIT. Termenii contractului nu definesc în mod corespunzător locația datelor agenției. Contractantul și-a rezervat dreptul de a transfera datele agenției în afara teritoriului geografic al Uniunii Europene fără să aibă obligația de a trimite o notificare în acest sens. O astfel de situație poate interveni, de exemplu, atunci când, pentru a preveni funcționarea lentă a sistemului, datele de rutare trebuie să fie copiate în diferite centre de date din diferite regiuni. În consecință, agenția nu s-a asigurat că privilegiile și imunitățile Uniunii Europene, pe care trebuie să le respecte, sunt garantate și că furnizorul de servicii respectă întru totul garanțiile privind protecția vieții private prevăzute la articolul 7 din Carta drepturilor fundamentale a UE.

    SITUAȚIA ACȚIUNILOR ÎNTREPRINSE ÎN URMA OBSERVAȚIILOR DIN EXERCIȚIILE ANTERIOARE

    15.

    Anexa I conține o prezentare generală a acțiunilor corective întreprinse în urma observațiilor formulate de Curte în exercițiile anterioare.

    Prezentul raport a fost adoptat de Camera IV, condusă de domnul Milan Martin CVIKL, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 15 septembrie 2015.

    Pentru Curtea de Conturi

    Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

    Președinte


    (1)  JO L 120, 11.5.1990, p. 1.

    (2)  În anexa II sunt prezentate în mod sintetic și în scop informativ competențele și activitățile agenției.

    (3)  Acestea cuprind bilanțul, situația performanței financiare, tabelul fluxurilor de numerar, situația modificărilor în structura activelor nete, precum și o sinteză a principalelor politici contabile, alături de o serie de alte note explicative.

    (4)  Acestea cuprind contul rezultatului bugetar și anexa la contul rezultatului bugetar.

    (5)  Articolele 39 și 50 din Regulamentul delegat (UE) nr. 1271/2013 al Comisiei (JO L 328, 7.12.2013, p. 42).

    (6)  Normele contabile adoptate de contabilul Comisiei derivă din Standardele internaționale de contabilitate pentru sectorul public (International Public Sector Accounting Standards – IPSAS) adoptate de Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants – IFAC) sau, după caz, din Standardele internaționale de contabilitate (International Accounting Standards – IAS)/Standardele internaționale de raportare financiară (International Financial Reporting Standards – IFRS) adoptate de Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (International Accounting Standards Board – IASB).

    (7)  Articolul 107 din Regulamentul (UE) nr. 1271/2013.

    (8)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 298, 26.10.2012, p. 1).


    ANEXA I

    Situația acțiunilor întreprinse în urma observațiilor din exercițiile anterioare

    Exercițiul

    Observația Curții

    Stadiul acțiunii corective

    (finalizată/în desfășurare/nedemarată încă/nu se aplică)

    2012

    În 2012, agenția a acordat, în cadrul a trei programe majore (1), mai multe granturi către diverse consorții formate din instituții și organisme de protecție a mediului din Europa, către organizații ale ONU și către o serie de organisme naționale cu responsabilități în acest domeniu. În 2012, totalul cheltuielilor aferente granturilor a fost de 11,9 milioane EUR, reprezentând 27 % din totalul cheltuielilor operaționale. Verificările ex ante efectuate de agenție înainte de rambursarea cheltuielilor declarate de către beneficiari constau într-o verificare documentară a declarațiilor de cheltuieli. În cele mai multe cazuri, agenția nu solicită din partea beneficiarilor documente care să ateste eligibilitatea și exactitatea cheltuielilor de personal declarate, care constituie partea cea mai importantă a costurilor (2). Verificările ex ante la fața locului ale cheltuielilor suportate la nivelul beneficiarilor sunt rare (3).

    În desfășurare

    2013

    În 2013, agenția a acordat, în cadrul a cinci programe de grant (4), mai multe granturi către diverse consorții formate din instituții și organisme de protecție a mediului din Europa, organizații ale ONU și organisme naționale cu responsabilități în acest domeniu. Totalul cheltuielilor aferente granturilor acordate în 2013 a fost de 13,9 milioane EUR, reprezentând 31 % din totalul cheltuielilor operaționale. Verificările ex ante efectuate de agenție constau într-o analiză documentară a declarațiilor de cheltuieli. În urma comentariului formulat de Curte în anul precedent, agenția și-a intensificat controalele cu privire la eligibilitatea și exactitatea cheltuielilor de personal declarate în cadrul programelor de grant, având în vedere faptul că aceste cheltuieli constituie partea cea mai importantă a costurilor. În special, s-au obținut fișele de înregistrare a timpului de lucru pentru un eșantion de beneficiari, cu scopul de a verifica cheltuielile cu salariile declarate, fără a se obține însă fișele de salariu. Verificările la fața locului ale cheltuielilor suportate la nivelul beneficiarilor sunt rare.

    Prin urmare, controalele existente furnizează doar o asigurare limitată cu privire la eligibilitatea și exactitatea cheltuielilor declarate de beneficiari. În cazul operațiunilor auditate de Curte, s-au obținut documente justificative care au oferit o asigurare rezonabilă cu privire la legalitatea și regularitatea acestora.

    În desfășurare


    (1)  Centrele tematice europene (European Topic Centers – ETC), Instrumentul european de vecinătate și parteneriat (IEVP), exploatarea inițială a programului Monitorizarea globală pentru mediu și securitate.

    (2)  Pentru alte tipuri de costuri (costurile de subcontractare, costurile de achiziție de echipamente), documentele aferente sunt solicitate și verificate.

    (3)  În 2012 și în 2011 s-a efectuat o singură verificare ex ante privind sistemele de control ale unui beneficiar. În 2010, fusese efectuată o singură verificare ex ante pentru a controla eligibilitatea cheltuielilor declarate de un beneficiar.

    (4)  Centrele tematice europene (European Topic Centers – ETC), Instrumentul european de vecinătate și parteneriat (IEVP), exploatarea inițială a programului Monitorizarea globală pentru mediu și securitate, coordonarea in situ a GMES (GISC) și Instrumentul de asistență pentru preaderare (IPA2).


    ANEXA II

    Agenția Europeană de Mediu (Copenhaga)

    Competențe și activități

    Domenii de competență a Uniunii conform tratatului

    (articolul 191 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene)

    Politica de mediu

    Politica Uniunii în domeniul mediului contribuie la următoarele obiective: conservarea, protecția și îmbunătățirea calității mediului, ocrotirea sănătății persoanelor, utilizarea prudentă și rațională a resurselor naturale, promovarea pe plan internațional a unor măsuri destinate să contracareze problemele de mediu la scară regională sau mondială și în special lupta împotriva schimbărilor climatice.

    Politica Uniunii în domeniul mediului urmărește un nivel ridicat de protecție, ținând seama de diversitatea situațiilor din diferitele regiuni ale Uniunii. Aceasta se bazează pe principiile precauției și acțiunii preventive, pe principiul remedierii, cu prioritate la sursă, a daunelor provocate mediului și pe principiul „poluatorul plătește”. [...] În elaborarea politicii sale [...], Uniunea ține seama de datele științifice și tehnice disponibile, de condițiile de mediu din diferitele regiuni ale Uniunii, de avantajele și costurile care pot rezulta din acțiune sau din inacțiune, de dezvoltarea economică și socială a Uniunii în ansamblul său și de dezvoltarea echilibrată a regiunilor sale.

    Competențele agenției

    [Regulamentul (CEE) nr. 1210/1990 al Consiliului]

    Obiective

    Să instituie o rețea europeană de informare și observare pentru mediu care să furnizeze Uniunii și statelor membre:

    1.

    Informații obiective, fiabile și comparabile la nivel european care să le permită:

    (a)

    să ia măsurile necesare pentru a proteja mediul;

    (b)

    să evalueze rezultatele aplicării acestor măsuri;

    (c)

    să se asigure că publicul este informat în mod corespunzător cu privire la starea mediului.

    2.

    Suportul tehnic și științific necesar.

    Sarcini

    să instituie, în colaborare cu statele membre, și să coordoneze Rețeaua europeană de informare și observare pentru mediu;

    să furnizeze Uniunii și statelor membre informațiile obiective necesare pentru formularea și punerea în aplicare a unor politici de mediu judicioase și eficiente;

    să contribuie la supravegherea măsurilor de mediu prin acordarea unui sprijin adecvat pentru respectarea obligațiilor în materie de informare;

    să consilieze statele membre individuale cu privire la dezvoltarea, crearea și extinderea sistemelor lor de supraveghere a măsurilor de mediu;

    să înregistreze, să coroboreze și să evalueze datele privind starea mediului; să întocmească rapoarte privind calitatea mediului și presiunile la care este supus acesta pe teritoriul Uniunii; să furnizeze criterii uniforme pentru evaluarea datelor privind mediul care să se aplice în toate statele membre; să dezvolte în continuare și să subvenționeze costurile unui centru de referință pentru informare în probleme de mediu;

    să contribuie la asigurarea faptului că datele privind mediul la nivel european sunt comparabile și, în cazul în care este necesar, să încurajeze prin mijloace corespunzătoare o mai bună armonizare a metodelor de măsurare;

    să promoveze includerea informațiilor europene privind mediul în programele internaționale de monitorizare a mediului;

    să publice din cinci în cinci ani un raport privind starea, evoluția și perspectivele mediului, suplimentat de rapoarte indicative orientate pe probleme specifice;

    să stimuleze elaborarea tehnicilor de prognoză în domeniul mediului, schimbul de informații cu privire la tehnologiile disponibile pentru prevenirea și reducerea daunelor cauzate mediului, elaborarea metodelor de evaluare a costurilor daunelor aduse mediului și a costurilor politicilor de prevenire, de protecție și de restaurare a mediului;

    să asigure larga difuzare a unor informații fiabile și comparabile privind mediul, în special asupra stării mediului, adresate publicului larg și, în acest scop, să promoveze utilizarea de noi tehnologii telematice în acest domeniu;

    să coopereze în mod activ cu alte organisme și programe ale Uniunii și cu alte organisme internaționale, iar în domeniile de interes comun, cu instituțiile unor țări care nu sunt membre ale Uniunii Europene, ținând seama de necesitatea de a evita orice suprapunere;

    să sprijine Comisia în procesul de schimb de informații asupra dezvoltării metodelor și a celor mai bune practici de evaluare a impactului asupra mediului și în difuzarea informațiilor asupra rezultatelor cercetărilor de mediu relevante, într-o formă care să contribuie în mod optim la elaborarea politicilor în acest domeniu.

    Organizare

    Consiliul de administrație

    Componență

    Câte un reprezentant al fiecărui stat membru, câte un reprezentant al fiecărei țări care participă la agenție, doi reprezentanți ai Comisiei și două personalități științifice desemnate de Parlamentul European.

    Sarcini

    Adoptă programul multianual de activitate și programul anual de activitate și asigură implementarea acestora; adoptă raportul anual privind activitățile agenției.

    Directorul executiv

    Numit de Consiliul de administrație pe baza unei propuneri din partea Comisiei.

    Comitetul științific

    Format din experți având ca domeniu de specialitate mediul, desemnați de Consiliul de administrație.

    Auditul extern

    Curtea de Conturi Europeană.

    Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune

    Parlamentul European, la recomandarea Consiliului.

    Resurse puse la dispoziția agenției în 2014 (2013)

    Bugetul definitiv

    52,6 (41,7) milioane EUR

    Subvenție din partea Uniunii: 80 % (100 %)

    Situația personalului la 31 decembrie 2014

    Numărul posturilor prevăzute în schema de personal: 135 (138)

    Posturi ocupate: 130 (132), plus 74 (78) de alte posturi (agenți contractuali și experți naționali detașați)

    Total personal: 204 (210)

    Posturile prevăzute în schema de personal sunt repartizate pentru îndeplinirea următoarele sarcini:

    operaționale: 97 (98)

    administrative: 38 (40)

    Produse și servicii furnizate în 2014 (2013)

    Articole

    14 (48)

    Informații de interes publicate (highlights)

    46 (53)

    Comunicate de presă

    (11)

    Seturi de date

    54 (29)

    Indicatori

    34 (46)

    Hărți, grafice

    48 (217)

    Broșuri, pliante etc.

    (5)

    Documente privind agenția

    (5)

    Rapoarte

    10 (13)

    Rapoarte tehnice

    17 (21)

    Raportul Signals

    (1)

    SOER (The European environment – state and outlook – Mediul european – stare și perspective)

    (0)

    Sursa: Anexă furnizată de agenție.


    RĂSPUNSUL AGENȚIEI

    11.

    Potrivit înțelegerii AEM, principiul transparenței a fost respectat. „Deficiențele cunoscute” au fost descrise în mod corespunzător în secțiunea 6.3.2 din caietul de sarcini, folosindu-se termeni ca: îmbunătățire, corectare, ajustare și asigurarea coerenței. Caietul de sarcini complet poate fi consultat pe site-ul AEM (http://www.eea.europa.eu/about-us/tenders/eea-mdi-14-005-it).

    12.

    La implementarea noii politici de verificare ex ante și ex post pentru granturi începând cu luna mai 2014, AEM a acordat prioritate orientărilor privind întocmirea declarațiilor de cheltuieli, destinate beneficiarilor. Din acel moment au fost elaborate „orientările AEM de verificare” și au fost distribuite responsabililor cu gestionarea resurselor bugetare și a contractelor, care se ocupă de verificările ex ante ale granturilor, și se aplică începând cu exercițiul financiar 2016.

    13.

    Ca urmare a observației Curții de Conturi Europene, AEM a inițiat recuperarea de la beneficiarul respectiv.

    AEM va asigura o implementare riguroasă a SCI nr. 18 pentru a justifica orice cazuri de nesocotire a controalelor sau de abateri de la politicile și procedurile stabilite, care ar putea apărea în viitor.

    În ceea ce privește a doua parte a observației, agenția nu a considerat că este eficient să urmărească documentele solicitate deoarece s-au obținut dovezi importante din partea acelorași parteneri în eșantioanele trecute. În plus, agenția a purtat un dialog cu auditorii Curții la momentul respectiv cu privire la formularea politicii celei mai adecvate de verificare, având ca scop să asigure acoperirea oricăror riscuri și eligibilitatea.

    AEM ia notă de cea de a treia remarcă din această observație și o va lua în considerare la revizuirea politicii actuale de verificare a centrelor tematice europene. Va fi elaborată o strategie oficială de verificare ex post care va asigura compatibilitatea cu sarcinile AEM privind structurile de audit intern. Auditorul intern va efectua în mod exclusiv controale ex post, acoperind astfel atât verificările la fața locului, cât și eficacitatea procesului de verificare ex ante al AEM.

    14.

    Anterior implementării unui serviciu de e-mail de tip cloud, AEM a realizat un studiu de testare și apoi o evaluare a riscurilor schimbărilor determinate care implică experții în managementul calității și informatică ai AEM, precum și responsabilul cu protecția datelor. Ca urmare a procesului de evaluare, au fost solicitate furnizorului clarificări și garanții suplimentare pentru a asigura conformitatea cu Regulamentul european privind protecția datelor cu caracter personal. Din acest punct de vedere, furnizorul a confirmat că:

    garantează sediul centrelor de date în Europa (Dublin ca prim sediu principal și Amsterdam ca bază de date în oglindă și copie de rezervă) și că se criptează comunicarea dintre AEM și centrele de date;

    aderă la Regulamentul UE privind protecția datelor și la cadrul „sferei de siguranță” al UE;

    se va strădui să redirecționeze cererile juridice sau să notifice imediat AEM cu privire la astfel de cereri, permițând autorității împuternicite să facă numiri să adopte o decizie cu privire la transferul de date, dacă este posibil;

    serviciile lor de tip cloud sunt certificate în conformitate cu noua certificare ISO 27018/2014 și fac obiectul unor audituri periodice;

    măsurile de securitate în vigoare permit aplicarea imediată și constantă a actualizărilor și posibilități mai mari de a descoperi, urmări și soluționa eventualele intruziuni.

    Prin urmare, AEM consideră riscurile reziduale identificate ca fiind acceptabile și tratate în mod corespunzător prin clauzele contractuale convenite. AEM va efectua totuși examinări periodice a implementării contractelor în scopul reevaluării riscurilor, adoptării de măsuri adecvate și întreprinderii de acțiuni, dacă se consideră necesar.

    Mai mult, AEM consideră că imunitățile și privilegiile care îi protejează datele nu sunt afectate de utilizarea serviciilor de tip cloud.

    În ceea ce privește respectarea dreptului la viața privată și la viața de familie, astfel cum este prevăzut în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, AEM și-a actualizat politica de utilizare a e-mail-ului, incluzând o clauză de exonerare de răspundere adresată personalului cu privire la utilizarea personală limitată a sistemului de e-mail.


    Top