Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015TA1209(03)

Raportul privind conturile anuale ale Oficiului Organismului Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice pentru exercițiul financiar 2014 însoțit de răspunsul oficiului

JO C 409, 9.12.2015, p. 27–32 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

9.12.2015   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 409/27


RAPORTUL

privind conturile anuale ale Oficiului Organismului Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice pentru exercițiul financiar 2014 însoțit de răspunsul oficiului

(2015/C 409/03)

INTRODUCERE

1.

Oficiul Organismului Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice (denumit în continuare „oficiul”), cu sediul la Riga, a fost instituit prin Regulamentul (CE) nr. 1211/2009 al Parlamentului European și al Consiliului (1). Sarcina principală a oficiului este de a furniza servicii de sprijin profesional și administrativ Organismului Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice (OAREC) și, sub îndrumarea Consiliului autorităților de reglementare, să culeagă și să analizeze informații cu privire la comunicațiile electronice, precum și să disemineze în rândul autorităților naționale de reglementare cele mai bune practici de reglementare, precum abordările comune, metodologiile sau liniile directoare privind punerea în aplicare a cadrului de reglementare al UE (2).

INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL DECLARAȚIEI DE ASIGURARE

2.

Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea directă a operațiunilor și o evaluare a controalelor-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control ale oficiului. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea altor auditori, precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii.

DECLARAȚIA DE ASIGURARE

3.

În temeiul dispozițiilor articolului 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Curtea a auditat:

(a)

conturile anuale ale oficiului, care cuprind situațiile financiare (3) și rapoartele privind execuția bugetară (4) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2014; și

(b)

legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

Responsabilitatea conducerii

4.

Conducerea este responsabilă de întocmirea și de prezentarea fidelă a conturilor anuale ale oficiului, precum și de legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora (5):

(a)

Responsabilitățile conducerii în ceea ce privește conturile anuale ale oficiului includ conceperea, implementarea și menținerea sistemului de control intern necesar pentru întocmirea și pentru prezentarea fidelă a unor situații financiare care să nu fie afectate de denaturări semnificative, fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori; aceste responsabilități includ, de asemenea, alegerea și aplicarea politicilor contabile corespunzătoare, pe baza normelor contabile adoptate de contabilul Comisiei (6), precum și elaborarea unor estimări contabile rezonabile în lumina circumstanțelor existente. Directorul administrativ aprobă conturile anuale ale oficiului după ce contabilul acestuia le-a întocmit pe baza tuturor informațiilor disponibile și după ce acesta a elaborat o notă ce însoțește conturile, în care declară, inter alia, că a obținut o asigurare rezonabilă conform căreia aceste conturi prezintă, sub toate aspectele semnificative, o imagine corectă și fidelă a situației financiare a oficiului.

(b)

Responsabilitățile conducerii în ceea ce privește asigurarea legalității și regularității operațiunilor subiacente și respectarea principiului bunei gestiuni financiare constau în conceperea, implementarea și menținerea unui sistem eficace și eficient de control intern, care să facă apel la o supraveghere adecvată și la măsuri corespunzătoare de prevenire a neregularităților și a fraudei, precum și, dacă se dovedește necesar, la acțiuni în justiție pentru recuperarea fondurilor plătite sau utilizate în mod incorect.

Responsabilitatea auditorului

5.

Responsabilitatea Curții este de a furniza Parlamentului European și Consiliului (7), pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Auditul Curții este efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codul deontologic formulate de IFAC și cu standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit formulate de INTOSAI. Aceste standarde impun Curții să planifice și să efectueze auditul astfel încât să obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor anuale ale oficiului și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

6.

Auditul implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile prezentate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Procedurile de audit sunt alese pe baza raționamentului auditorului, care se întemeiază pe evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor subiacente să existe neconformități semnificative cu cerințele din legislația Uniunii Europene, fie că aceste denaturări sau neconformități rezultă din acte de fraudă, fie că rezultă din erori. Atunci când evaluează aceste riscuri, auditorul analizează controalele interne referitoare la întocmirea și la prezentarea fidelă a conturilor, precum și sistemele de supraveghere și de control introduse pentru a asigura legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente, și definește proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Auditul include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor. La întocmirea prezentului raport și a declarației de asigurare, Curtea a luat în considerare activitatea de audit desfășurată de auditorul extern independent cu privire la conturile oficiului, în conformitate cu prevederile articolului 208 alineatul (4) din Regulamentul financiar al UE (8).

7.

Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza declarației sale de asigurare.

Opinia privind fiabilitatea conturilor

8.

În opinia Curții, conturile anuale ale oficiului prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acestuia la 31 decembrie 2014, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar și cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei.

Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

9.

În opinia Curții, operațiunile subiacente conturilor anuale aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2014 sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare sub toate aspectele semnificative.

10.

Observațiile prezentate în continuare nu pun în discuție opiniile exprimate de Curte.

OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA GESTIUNEA BUGETARĂ

11.

Nivelul global al creditelor angajate s-a ameliorat, situându-se la 98 % (87 % în 2013). Cu toate acestea, volumul creditelor angajate reportate a crescut la 0,9 milioane EUR sau 23 % (0,5 milioane EUR sau 13 % în 2013), acestea privind în special activități operaționale (titlul III), precum studii în curs referitoare la comunicațiile electronice.

12.

Numărul mare de transferuri bugetare a modificat considerabil structura inițială a bugetului: creditele aferente titlului I (costuri legate de personal) s-au redus cu 17 %, cele aferente titlului II (cheltuieli administrative) s-au diminuat cu 44 %, iar creditele aferente titlului III (cheltuieli operaționale) au crescut cu 60 %, îndeosebi pentru a se finanța studiile aflate în desfășurare (punctul 11).

13.

În bugetul pe 2014 al oficiului s-au prevăzut credite aferente contribuțiilor din partea autorităților naționale de reglementare din țările AELS (9) care au un statut de observator în cadrul oficiului. Cu toate acestea, în lipsa unor acorduri cu țările membre ale AELS, aceste contribuții nu au fost vărsate.

SITUAȚIA ACȚIUNILOR ÎNTREPRINSE ÎN URMA OBSERVAȚIILOR DIN EXERCIȚIILE ANTERIOARE

14.

Anexa I conține o prezentare generală a acțiunilor corective întreprinse în urma observațiilor formulate de Curte în exercițiile anterioare.

Prezentul raport a fost adoptat de Camera IV, condusă de domnul Milan Martin CVIKL, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 8 septembrie 2015.

Pentru Curtea de Conturi

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Președinte


(1)  JO L 337, 18.12.2009, p. 1.

(2)  În anexa II sunt prezentate în mod sintetic și în scop informativ competențele și activitățile oficiului.

(3)  Acestea cuprind bilanțul, situația performanței financiare, tabelul fluxurilor de numerar, situația modificărilor în structura activelor nete, precum și o sinteză a principalelor politici contabile, alături de o serie de alte note explicative.

(4)  Acestea cuprind contul rezultatului bugetar și anexa la contul rezultatului bugetar.

(5)  Articolele 39 și 50 din Regulamentul delegat (UE) nr. 1271/2013 al Comisiei (JO L 328, 7.12.2013, p. 42).

(6)  Normele contabile adoptate de contabilul Comisiei derivă din Standardele internaționale de contabilitate pentru sectorul public (International Public Sector Accounting Standards – IPSAS) adoptate de Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants – IFAC) sau, după caz, din Standardele internaționale de contabilitate (International Accounting Standards – IAS)/Standardele internaționale de raportare financiară (International Financial Reporting Standards – IFRS) adoptate de Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (International Accounting Standards Board – IASB).

(7)  Articolul 107 din Regulamentul (UE) nr. 1271/2013.

(8)  Regulamentul (UE, Euratom) nr. 966/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 298, 26.10.2012, p. 1).

(9)  Asociația Europeană a Liberului Schimb.


ANEXA I

Situația acțiunilor întreprinse în urma observațiilor din exercițiile anterioare

Exercițiul

Observația Curții

Stadiul acțiunii corective

(finalizată/în desfășurare/nedemarată încă/nu se aplică)

2011

Oficiul nu adoptase și nu implementase încă toate standardele de control intern.

Finalizată (adoptare)

În desfășurare (implementare)

2012

Oficiul nu implementase încă standardele de control intern 5, 8, 11 și 12, intitulate „Obiective și indicatori de performanță”, „Procese și proceduri”, „Gestionarea documentelor” și, respectiv, „Informații și comunicare”.

Finalizată

2012

O sumă de aproximativ 1 01  000 EUR, reprezentând 45 % din creditele angajate reportate din 2011, a fost anulată. O serie de credite aferente exercițiului 2012, în valoare de 5 45  000 EUR, reprezentând 17 % din totalul creditelor pentru 2012, nu au fost utilizate, astfel încât ele au trebuit să fie anulate. Nivelul creditelor angajate reportate în exercițiul 2013 a fost ridicat, și anume de 6 11  000 EUR, reprezentând 19 % din total. Acest lucru semnalează existența unor dificultăți la nivelul planificării și/sau al implementării activităților oficiului. Cauzele care au stat la baza reporturilor de credite din exercițiul 2012 erau legate în cea mai mare parte de întârzieri în procesul de recrutare și de lipsa unei politici eficace pentru a se asigura prezentarea și rambursarea în timp util a costurilor declarate de experți pentru misiunile efectuate.

Nu se aplică

2013

Nivelul execuției bugetare s-a îmbunătățit în mod considerabil, ceea ce semnalează o mai bună planificare și o ameliorare în ceea ce privește realizarea la timp a activităților. Deși nivelul reporturilor din 2012 anulate este în continuare destul de ridicat, situându-se la 28 % (45 % în 2012), volumul creditelor angajate reportate a scăzut la 4 61  983 EUR sau 13 % (6 11  223 EUR sau 19 % în 2012). Cauzele care au stat la baza reporturilor de credite erau legate în cea mai mare parte de contracte semnate în a doua jumătate a anului 2013 pentru activități planificate pentru 2013 și 2014.

Nu se aplică

2013

Din cele 1  183 de rambursări către experți care au fost efectuate în 2013, 1  078 s-au efectuat cu întârziere. În cazurile în care plățile au fost efectuate cu întârziere, durata medie a acesteia a fost de 78 de zile în prima jumătate a lui 2013, în comparație cu 33 de zile în a doua jumătate a lui 2013.

În desfășurare


ANEXA II

Oficiul Organismului Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice (Riga)

Competențe și activități

Domenii de competență a Uniunii conform tratatului

(articolul 114 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene)

Apropierea legislațiilor în domeniul comunicațiilor electronice.

Competențele oficiului

[Regulamentul (CE) nr. 1211/2009 al Parlamentului European și al Consiliului]

Competențele oficiului sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 1211/2009 al Parlamentului European și al Consiliului.

Oficiul menționat la articolul 6 furnizează servicii de sprijin administrativ și profesional Organismului Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice.

Oficiul își exercită atribuțiile sub îndrumarea Consiliului autorităților de reglementare.

Organizare

Oficiul cuprinde un comitet de gestionare și un director administrativ, care își împart totalitatea responsabilităților administrative și financiare, inclusiv pe cele legate de personal.

Cu toate acestea, doar Comitetul de gestionare este responsabil de numirea în funcție a personalului [articolul 7 alineatul (4)].

Orientările referitoare la serviciile și la produsele specificate în secțiunea „Produse și servicii furnizate în 2014” sunt stabilite de Consiliul autorităților de reglementare.

Resurse puse la dispoziția oficiului în 2014 (2013)

Bugetul definitiv:4 1 62  874,00 EUR (3 5 57  218,93 EUR) (buget rectificativ și incluzând veniturile interne alocate)

Situația personalului la 31 decembrie: 24 (25)

Produse și servicii furnizate în 2014

Sub îndrumarea Consiliului autorităților de reglementare, oficiul a furnizat următoarele servicii:

servicii de sprijin profesional și administrativ către Organismul Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice;

colectarea de informații de la ANR-uri (autoritățile naționale de reglementare), precum și schimbul și diseminarea de informații;

diseminarea, în rândul ANR-urilor din cadrul UE, precum și în rândul terților, a celor mai bune practici în domeniul reglementării;

asistență acordată președintelui la pregătirea lucrărilor Consiliului autorităților de reglementare și ale Comitetului de gestionare al oficiului;

sprijin pentru grupurile de lucru ale experților create la cererea Consiliului autorităților de reglementare.

Sursa: Anexă furnizată de oficiu.


RĂSPUNSUL OFICIULUI

11.

Oficiul OAREC ia notă de observația despre gestiunea bugetară cu privire la îmbunătățirea creditelor angajate la 98 % față de 2013: 87 %. Bugetul pentru 2014 a fost planificat în 2012, când Oficiul OAREC era în faza timpurie a gestionării bugetare. De atunci, pentru a îmbunătăți urmărirea regulată se folosesc instrumente, ceea ce a dus la o mai bună planificare.

Oficiul OAREC recunoaște importanța deosebită a chestiunii evidențiate în observația Curții cu privire la faptul că nivelul creditelor angajate reportate a crescut la 0,9 milioane EUR, adică cu 23 % (2013: 0,5 milioane EUR, 13 %), în special în legătură cu activitățile operaționale (titlul III), de exemplu studiile aflate în desfășurare cu privire la comunicațiile electronice. Acest lucru s-a datorat cererilor semnificative din partea Comitetului de gestionare de a lansa proiecte operaționale (studiul privind neutralitatea rețelei – aproximativ 3 90  000 EUR, rețeaua OAREC – 1 05  000 EUR, studii sectoriale – peste 2 60  000 EUR aproximativ). De asemenea, schimbările considerabile de management au întârziat implementarea timpurie a proiectelor menționate mai sus, având în vedere că în aprilie 2014 a fost numit un nou director administrativ, iar în august 2014, un nou șef al unității de gestionare a proiectelor.

Oficiul OAREC și-a propus ca obiectiv să reducă nivelul creditelor angajate reportate în 2015.

12.

Oficiul OAREC înțelege importanța deosebită a chestiunii evidențiate în observația Curții cu privire la numărul mare de transferuri bugetare, care au schimbat considerabil structura bugetului inițial: titlul I (cheltuieli de personal) a fost redus cu 17 %, titlul II (cheltuieli administrative) a fost redus cu 44 % și titlul III (cheltuieli operaționale) a fost mărit cu 60 %, în principal pentru a finanța studii aflate în curs de desfășurare. Oficiul lucrează în permanență la îmbunătățirea sistemului de planificare bazat pe activitate, care ar putea duce la o reducere mai mare a transferurilor bugetare.

13.

Oficiul OAREC ia notă de observația potrivit căreia bugetul pe 2014 de credite aferente contribuțiilor din partea autorităților naționale de reglementare din țările AELS (1) care au statut de observator în cadrul OAREC nu s-a concretizat, în lipsa acordurilor cu țările AELS. Prin urmare, bugetul pentru 2015 a fost corectat în consecință. Acordul AELS se negociază însă între Comisie și țările respective, iar Oficiul OAREC nu are puterea de a influența negocierile și procesul de semnare a acordului.


(1)  Asociația Europeană a Liberului Schimb.


Top