This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52015XC0620(02)
Publication of an amendment application pursuant to Article 50(2)(a) of Regulation (EU) No 1151/2012 of the European Parliament and of the Council on quality schemes for agricultural products and foodstuffs
Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare
Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare
JO C 204, 20.6.2015, p. 24–30
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
20.6.2015 |
RO |
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene |
C 204/24 |
Publicarea unei cereri de modificare în temeiul articolului 50 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare
(2015/C 204/09)
Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție în temeiul articolului 51 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (1).
CERERE DE APROBARE A UNEI MODIFICĂRI CARE NU ESTE MINORĂ A CAIETULUI DE SARCINI AL UNEI DENUMIRI DE ORIGINE PROTEJATE/INDICAȚII GEOGRAFICE PROTEJATE
Cerere de aprobare a unei modificări în conformitate cu articolul 53 alineatul (2) primul paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012
„HUILE D’OLIVE DE NICE”
Nr. UE: FR-PDO-0105-01278 – 17.11.2014
DOP ( X ) IGP ( )
1. Grupul solicitant și interesul legitim
Syndicat interprofessionnel de l’olive de Nice
Box 58 MIN Fleurs 6 |
06296 Nice Cedex 3 |
FRANCE |
Tel. +33 497257644 |
Fax +33 493176404 |
E-mail: aoc.olive@aocolivedenice.com |
„Syndicat interprofessionnel de l’olive de Nice” este alcătuit din producători și prelucrători ai produsului „Huile d’olive de Nice” și deține un interes legitim de a prezenta cererea de modificare.
2. Statul membru sau țara terță
Franța
3. Rubrica din caietul de sarcini care face obiectul modificării (modificărilor)
—
—
—
—
—
—
—
—
4. Tipul modificării (modificărilor)
—
—
5. Modificare (modificări)
Descrierea produsului
Descrierea produsului a fost revizuită și completată.
Se menționează în special că este vorba despre ulei de tip „fructat, obținut din măsline mature”, cu aromă principală de migdale. Rezultatele degustărilor efectuate de mai mulți ani încoace și ale activităților desfășurate de centrul tehnic oleicol (CTO) al asociației franceze interprofesionale de oleicultură (AFIDOL), care a reunit rezultatele a peste 10 ani de analize, au arătat, într-adevăr, că „Huile d’olive de Nice” se caracterizează în primul rând prin gustul de migdale (proaspete sau uscate), dar și prin următoarele arome secundare: de anghinare crudă, de flori de drobiță, de fân, de produse de patiserie, precum și prin note de lămâie. Aceste arome vin în completarea aromelor de fructe uscate și de măr ajuns la maturitate care erau menționate în caietul de sarcini trimis la momentul depunerii cererii de înregistrare a DOP.
De asemenea, pentru o mai bună descriere a produsului, se propune să se definească un nivel maxim al gustului picant stabilit la 2 și al gustului amar stabilit la 1,5, conform scării organoleptice a Consiliului Oleicol Internațional. Aceste limite au fost fixate și pe baza concluziilor lucrărilor desfășurate de centrul tehnic oleicol (CTO).
Conținutul maxim de aciditate liberă a fost redus de la valoarea inițială de 1,5 g/100 g la 1 g/100 g, din preocuparea de a se menține cât mai bine calitatea.
Indicele de peroxid este limitat la 16 miliechivalenți de oxigen peroxidic la 1 kg de ulei de măsline, în etapa primei comercializări, datorită preocupării de a menține calitatea pentru consumator.
Se elimină menționarea caracterului „virgin” („vierge”) al uleiului, deoarece această caracteristică este legată numai de caracteristicile analitice ale uleiului, iar „Huile d’olive de Nice” poate să aparțină categoriei uleiului virgin („vierge”) sau celei a uleiului extravirgin („vierge extra”).
Aria geografică
În caietul de sarcini, au fost corectate unele greșeli privind denumirile localităților din aria geografică a denumirii de origine, dar aceste corecturi nu modifică limitele ariei geografice de producție, care rămân neschimbate.
În plus, s-au adus clarificări privind etapele care trebuie să se desfășoare în aria geografică a denumirii: „toate operațiunile, de la producția de măsline până la prelucrarea lor în ulei de măsline, se desfășoară în aria geografică delimitată”.
De altfel, modalitățile de identificare a parcelelor au fost specificate în conformitate cu noile proceduri naționale.
Dovada originii
Având în vedere evoluțiile legislației și ale reglementărilor naționale, rubrica „Elemente care dovedesc că produsul este originar din aria geografică” a fost consolidată și regrupează obligațiile referitoare la declarare și la ținerea de registre privitoare la trasabilitatea produsului și la monitorizarea condițiilor de producție.
De altfel, în cadrul acestei rubrici au fost adăugate și completate mai multe dispoziții referitoare la registrele și documentele ce țin de declarare, prin care se garantează trasabilitatea și controlul conformității produselor cu cerințele caietului de sarcini.
Metoda de obținere
Modificarea vizează eliminarea procentului maxim de măsline ce provin de la soiuri polenizatoare sau de la soiuri locale vechi, care este autorizat pentru producția de ulei și care era fixat inițial la 5 % (procent identic cu cel al numărului de copaci proveniți din aceste soiuri în livezi). Într-adevăr, livezile sunt recoltate în mod tradițional dintr-o singură trecere, cantitățile de măsline culese din copacii aparținând soiurilor polenizatoare sau soiurilor locale vechi sunt, în general, integrate în cantitatea totală de măsline aduse la presă pentru fabricarea uleiului cu denumire de origine și rămân minime. Pentru a ține seama de această prezență redusă a măslinelor din soiuri polenizatoare, propoziția „Uleiurile trebuie să fie obținute numai din măsline din soiul Cailletier.” se înlocuiește cu propoziția „Uleiurile sunt obținute din măsline din soiul Cailletier.”
În fine, se introduce definiția „soiurilor locale vechi”. Este vorba despre „soiuri plantate înaintea gerului din 1956, reprezentate printr-un număr semnificativ de copaci în aria de producție”.
Scopul modificării este de a ține cont de situația specială a măslinilor plantați pe terase în comparație cu cea a măslinilor plantați pe terenuri plate, dat fiind că majoritatea plantațiilor care beneficiază de denumirea de origine sunt situate pe terenuri foarte înclinate și aceasta reprezintă chiar una dintre caracteristicile lor specifice. Acest tip de plantare nu împiedică dezvoltarea rădăcinilor copacilor și nu duce la competiție pentru a obține suficientă lumină, având în vedere înclinația pantelor pe care sunt situate terenurile respective. Prin urmare, se propune să se țină cont de înălțimea terasei atunci când se calculează distanța minimă care trebuie să fie respectată între copaci și să nu se aplice, în acest caz, suprafața minimă de 24 m2 per copac.
Se aduc clarificări referitoare la dispozițiile privind distanța minimă dintre copaci (fixată la 4 metri) pentru arborii plantați începând cu 27 aprilie 2001 (data publicării decretului inițial de recunoaștere a DOC).
În conformitate cu practicile locale, prezența pomilor fructiferi dispersați în livadă, considerată a nu avea consecințe asupra calității finale a produsului, este autorizată cu condiția ca numărul pomilor fructiferi să nu depășească 5 % din numărul copacilor de pe parcela luată în considerare.
Se propune fixarea unei date-limită pentru irigare care să înlocuiască dispoziția inițială ce autorizează irigarea „până la momentul coacerii”, dat fiind că această dispoziție nu este suficient de clară și că data coacerii poate să prezinte o ușoară variație în funcție de sectoarele geografice din interiorul ariei geografice (litoral sau zone interioare), ceea ce poate îngreuna controlul.
Prin urmare, data-limită este fixată la 1 noiembrie.
Productivitatea maximă autorizată este modificată de la 6 t/ha la 10 t/ha. Într-adevăr, copacii din plantațiile tinere încep în prezent să dea roade și productivitatea acestor livezi de măslini este de aproape 8 până la 10 t/ha. De asemenea, livezile de măslini multiseculari sunt des întâlnite și, în acest caz, copacii prezintă o dezvoltare semnificativă a ramurilor și o producție de măsline în consecință. Profesionalizarea producătorilor și reamenajarea parcelelor contribuie, de asemenea, la optimizarea productivității.
În plus, au fost făcute precizări privind modul de calcul al productivității, pentru a se evita orice interpretare. Astfel, se menționează că productivitatea este calculată ținând cont de cantitatea recoltată (și nu de producția totală a copacului, care cuprinde măslinele căzute pe jos și nerecoltate, care nu beneficiază de denumire).
Se fac precizări privind vârsta intrării în producție a pomilor (minimum 5 ani), pentru a se garanta o calitate suficientă a măslinelor utilizate.
Inițial, data începerii recoltării era fixată printr-o hotărâre a prefectului, pe baza propunerii efectuate de serviciile autorității competente.
În contextul simplificării procedurilor administrative pe plan național, se propune ca această dată să fie fixată printr-o hotărâre a directorului INAO, pe baza propunerii motivate a grupului.
Expresia „baterea cu mijloace mecanice” este înlocuită cu „procedee mecanice”. Această modificare a formei nu modifică diferitele tehnici de recoltare autorizate pentru DOP „Huile d’olive de Nice”.
În redactarea inițială a caietului de sarcini se preciza că măslinele livrate la presă trebuie să fie „sănătoase”. Formularea inițială este modificată, pe de o parte cu scopul de a se menționa cu exactitate calitatea așteptată în ceea ce privește sănătatea și, pe de altă parte, pentru a se controla măslinele folosite în producție mai degrabă decât măslinele livrate. Prevederea este formulată astfel:
„Măslinele folosite în producție sunt sănătoase. Este acceptată, cu toate acestea, o proporție totală de măsline cu viermi, ciugulite sau înghețate mai mică de 3 % din numărul de măsline pentru fiecare lot folosit în producție. Măslinele mucegăite sau fermentate sunt excluse de la folosirea pentru obținerea uleiului cu denumire de origine.”
În scopul de a respecta reglementările generale cu privire la extracția „la rece”, temperatura maximă a pastei de măsline în cursul procedeului de extracție a uleiului este scăzută de la 30 °C la 27 °C.
Pentru o mai mare claritate a formulării, producătorii au dorit să enumere în mod exhaustiv diferitele procedee și tratamente autorizate pentru producerea uleiului de măsline. S-au adăugat: îndepărtarea frunzelor, zdrobirea, malaxarea, extracția prin centrifugare sau prin presare.
În scopul menținerii calității produsului în stadiul comercializării, se adaugă următoarele precizări:
„«Huile d’olive de Nice» se depozitează într-un spațiu adaptat pentru conservarea produsului, într-un recipient alimentar care să fie ferit de lumină, aer și căldură și să permită conservarea caracteristicilor produsului.”
Etichetarea
Mențiunile de etichetare specifice denumirii au fost puse în conformitate cu dispozițiile Regulamentului (UE) nr. 1151/2012.
De asemenea, utilizarea simbolului DOP al Uniunii Europene, precum și a mențiunii „appellation d’origine protégée” (denumire de origine protejată) sau „D.O.P.” sunt prevăzute ca mențiuni obligatorii de etichetare a produsului cu denumirea de origine „Huile d’olive de Nice”.
Altele: control
Având în vedere evoluțiile legislației și ale reglementărilor naționale, rubrica „Cerințe naționale” prezintă sub formă de tabel principalele puncte care trebuie controlate, valorile de referință ale acestora și metoda de evaluare aferentă.
DOCUMENT UNIC
„HUILE D’OLIVE DE NICE”
Nr. UE: FR-PDO-0105-01278 – 17.11.2014
DOP ( X ) IGP ( )
1. Denumirea (denumirile)
„Huile d’olive de Nice”
2. Statul membru sau țara terță
Franța
3. Descrierea produsului agricol sau alimentar
3.1. Tip de produs
Clasa 1.5. Uleiuri și grăsimi (unt, margarină, uleiuri etc.)
3.2. Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1
„Huile d’olive de Nice” este un ulei de măsline de tip „fructat, obținut din măsline mature”, iar aroma sa principală este de migdale. Pot fi prezente și una sau mai multe arome secundare, și anume: anghinare crudă, flori de drobiță, fân, frunze, iarbă, produse de patiserie, măr ajuns la maturitate, fructe uscate și note de lămâie.
Nivelul maxim al gustului picant este mai mic sau egal cu 2, iar cel al gustului amar este mai mic sau egal cu 1,5 pe scara organoleptică a Consiliului Oleicol Internațional.
Uleiul este produs în principal din măsline aparținând soiului Cailletier.
Conținutul de acid liber, exprimat în acid oleic, este mai mic sau egal cu 1 g/100 g de ulei de măsline. În stadiul primei comercializări, indicele de peroxid este limitat la 16 miliechivalenți de oxigen peroxidic la 1 kg de ulei de măsline.
3.3. Hrană pentru animale (doar în cazul produselor de origine animală) și materii prime (doar în cazul produselor prelucrate)
Uleiul de măsline se obține din măsline provenite din livezi alcătuite în proporție de cel puțin 95 % din soiul Cailletier și în proporție de cel mult 5 % din soiuri polenizatoare și „soiuri locale vechi” (soiuri plantate înaintea gerului din 1956, reprezentate de un număr semnificativ de copaci în cadrul ariei de producției).
3.4. Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată
Totalitatea operațiunilor, de la producția de măsline până la prelucrarea lor în ulei de măsline, trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată.
3.5. Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc. a produsului la care se referă denumirea înregistrată
—
3.6. Norme specifice privind etichetarea produsului la care se referă denumirea înregistrată
În afara indicațiilor obligatorii prevăzute de reglementările privind etichetarea și prezentarea produselor alimentare, etichetarea uleiurilor cu denumirea de origine „Huile d’olive de Nice” include următoarele mențiuni:
— |
denumirea de origine „Huile d’olive de Nice”, mențiunea „denumire de origine protejată” sau „D.O.P.”. Aceste mențiuni trebuie să apară grupate în același câmp vizual. Ele sunt prezentate cu caractere clare, lizibile, indelebile și suficient de mari, care ies bine în evidență pe fondul pe care sunt imprimate, astfel încât aceste mențiuni să se poată distinge în mod clar de celelalte indicații scrise sau de ilustrații. |
— |
simbolul DOP al Uniunii Europene. |
4. Delimitarea concisă a ariei geografice
Aria geografică de producție a „Huile d’olive de Nice” este situată în cadrul următoarelor localități din departamentul Alpes-Maritimes:
— |
Aiglun, Antibes, Biot, Bouyon, Cannes, Clans, Conségude, Les Ferres, Malaussène, Mandelieu-la-Napoule, Massoins, Nice, Roquestéron-Grasse, La Tour, Tournefort, Vallauris, Villars-sur-Var; |
— |
localitățile din cantoanele: Le Bar-sur-Loup (cu excepția localităților Caussols și Courmes), Breil-sur-Roya, Cagnes-sur-Mer-Centre, Cagnes-sur-Mer-Ouest, Le Cannet, Carros, Contes, L’Escarène, Grasse-Nord, Grasse-Sud, Lantosque, Levens, Menton-Est, Menton-Ouest (cu excepția localității Roquebrune-Cap-Martin), Mougins, Nice 13e Canton, Roquebillière (cu excepția localității Belvédère), Roquesteron, Saint-Laurent-du-Var-Cagnes-sur-Mer-Est, Saint-Vallier-de-Thiey (cu excepția localităților Escragnolles și Saint-Vallier-de-Thiey), Sospel (cu excepția localității Moulinet), Vence, Villefranche-sur-Mer (cu excepția localităților Cap-d’Ail și Saint-Jean-Cap-Ferrat). |
5. Legătura cu aria geografică
5.1. Specificitatea ariei geografice
Această arie geografică face parte dintr-un ansamblu de regiuni cu tradiții de implantare a livezilor de măslini și unități de prelucrare și se bazează pe caracteristicile originale ale mediului natural (topografie, pedologie, climă).
Plantațiile de măslini din regiunea Nisei sunt situate în centrul unei regiuni în care muntele și marea se întâlnesc și se contopesc. Principalul fluviu care drenează zona este fluviul Var, cu văile afluenților săi Vésubie, Tinée și Estéron. Cultura măslinilor s-a dezvoltat în aval de aceste văi, în văi mai largi decât cele situate mai în amonte. Aceste plantații de măslini în pantă sunt situate pe dealuri, platouri subdeluroase și pante adeseori amenajate în „terase”. Solurile, deosebit de favorabile culturii măslinului, sunt coluviale și bogate în gelifracte calcaroase sau marno-calcaroase, cu textură de mâl și argilă.
Regiunea în care se cultivă măslinii este caracterizată printr-o climă de tip mediteraneean, câteodată cu influențe montane. Temperaturile sunt blânde (4 până la 11 °C iarna), precipitațiile abundente (800 până la 1 100 mm) și expunerea la soare este excelentă (2 760 de ore/an). Perioadele de îngheț puternic nu apar pe litoral și sunt rare în zonele interioare, la o altitudine mai mică de 750 m. În aceste condiții, în absența vânturilor puternice, soiul Cailleter, cu coroană înaltă și ramuri lungi și aplecate spre pământ, s-a impus de-a lungul secolelor ca soi dominant în livezile situate în regiunea Nisei.
Măslinul a reprezentat întotdeauna una dintre principalele culturi ale populațiilor din „comté de Nice” (diviziune administrativă a statelor Casei de Savoia, din 1526 până în 1847) și de pe Coasta de Azur. Recoltarea începe, de obicei, în luna noiembrie și se prelungește până în aprilie, cu o perioadă de recoltare mai intensă între ianuarie și martie, când se recoltează măslinele „care își schimbă culoarea” (cel puțin 50 % au culoarea drojdiei de vin).
5.2. Specificitatea produsului
„Huile d’olive de Nice” este obținut în principal din soiul local de măsline Cailletier (cel puțin 95 % din măslinii din livadă). „Huile d’olive de Nice” este un ulei de tip „fructat, obținut din măsline mature”, apreciat pentru „dulceața” sa (este vorba despre un ulei puțin picant și puțin amar).
Aroma de migdale este caracteristică și dominantă. Sunt specifice produsului „Huile d’olive de Nice” și unele arome secundare, mai mult sau mai puțin prezente în funcție de ulei, ca aroma de „flori de drobiță”, de „produse de patiserie” sau nota „de lămâie”.
5.3. Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP)
Caracteristicile ariei geografice au influențat peisajul plantațiilor de măslini din regiunea Nisei și specificitățile produsului „Huile d’olive de Nice”.
Regiunea Alpes-Maritimes, din cauza situării sale geografice (capătul Alpilor, care se prelungesc în mare), include o suprafață agricolă redusă. Terenul arabil este rar și măslinii sunt plantați pe terase amenajate. Plantațiile de măslini din regiunea Nisei formează un peisaj caracteristic de pante valorificate prin construirea de ziduri din pietre uscate care rețin solul și constituie o protecție împotriva eroziunii. În cazul terenurilor fragilizate, cultura măslinilor este singura alternativă la abandonul terenurilor.
Clima mediteraneeană specifică a ariei geografice, cu puține vânturi puternice și o apariție rară a înghețului, o expunere la soare excelentă și ploi abundente primăvara și toamna, este propice cultivării măslinului, până la o altitudine de 700 de metri. Suprafețele de pe care se obțin culturile pentru „Huile d’olive de Nice” se situează atât în zone de litoral, cât și în zone montane de altitudine medie.
În aceste condiții, 95 % din măslinii ce alcătuiesc livezile situate în aria geografică aparțin soiului Cailletier, care este perfect adaptat. În acest spațiu special, soiul tipic cu crengile aplecate spre pământ se recoltează în mod tradițional dintr-o singură trecere prin copacii înalți. Recoltarea este mai degrabă târzie în comparație cu celelalte regiuni de cultivare a măslinilor, mai ales în zone montane de altitudine medie unde recoltarea se amână până la sfârșitul iernii, după coacerea fructelor, lucru care este posibil datorită climei blânde.
Prin combinarea folosirii acestui soi local cu recoltarea sa târzie se obțin dulceața și aromele specifice ale „Huile d’olive de Nice”, cum sunt cele de „migdale”, dar și de „flori de drobiță”, „produse de patiserie” sau notele de „lămâie”, care au determinat reputația produsului.
Trimitere la publicarea caietului de sarcini
[Articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf din prezentul regulament (2)]
https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-0e3dc185-56cd-4d6b-be3e-d82ae3a731ce/telechargement
(1) JO L 343, 14.12.2012, p. 1.
(2) A se vedea nota de subsol 1.