EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014TA1210(34)

Raportul privind conturile anuale ale Oficiului European de Poliție pentru exercițiul financiar 2013, însoțit de răspunsurile oficiului

JO C 442, 10.12.2014, p. 290–300 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

10.12.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 442/290


RAPORTUL

privind conturile anuale ale Oficiului European de Poliție pentru exercițiul financiar 2013, însoțit de răspunsurile oficiului

(2014/C 442/34)

INTRODUCERE

1.

Oficiul European de Poliție (denumit în continuare „oficiul”), cu sediul la Haga, a fost instituit prin Decizia 2009/371/JAI a Consiliului (1). Obiectivul oficiului constă în susținerea și consolidarea acțiunii autorităților polițienești și a altor servicii de aplicare a legii din statele membre, precum și a cooperării acestora pentru prevenirea și combaterea criminalității grave care afectează două sau mai multe state membre, a terorismului și a formelor de criminalitate ce aduc atingere unui interes comun care face obiectul unei politici a Uniunii (2).

INFORMAȚII ÎN SPRIJINUL DECLARAȚIEI DE ASIGURARE

2.

Abordarea de audit adoptată de Curte cuprinde proceduri analitice de audit, testarea directă a operațiunilor și o evaluare a controalelor-cheie din cadrul sistemelor de supraveghere și de control ale oficiului. Acestea sunt completate cu probe de audit rezultate din activitatea altor auditori (acolo unde este cazul), precum și cu o analiză a declarațiilor conducerii.

DECLARAȚIA DE ASIGURARE

3.

În temeiul dispozițiilor articolului 287 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), Curtea a auditat:

(a)

conturile anuale ale oficiului, care cuprind situațiile financiare (3) și rapoartele privind execuția bugetară (4) pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2013; și

(b)

legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestor conturi.

Responsabilitatea conducerii

4.

Conducerea este responsabilă de întocmirea și de prezentarea fidelă a conturilor anuale ale oficiului, precum și de legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora (5):

(a)

Responsabilitățile conducerii în ceea ce privește conturile anuale ale oficiului includ conceperea, implementarea și menținerea sistemului de control intern necesar pentru întocmirea și pentru prezentarea fidelă a unor situații financiare care să nu fie afectate de denaturări semnificative, fie rezultate din acte de fraudă, fie rezultate din erori; aceste responsabilități includ, de asemenea, alegerea și aplicarea politicilor contabile corespunzătoare, pe baza normelor contabile adoptate de contabilul Comisiei (6), precum și elaborarea unor estimări contabile rezonabile în lumina circumstanțelor existente. Directorul aprobă conturile anuale ale oficiului după ce contabilul acestuia le-a întocmit pe baza tuturor informațiilor disponibile și după ce acesta a elaborat o notă ce însoțește conturile, în care declară, inter alia, că a obținut o asigurare rezonabilă conform căreia aceste conturi prezintă, sub toate aspectele semnificative, o imagine corectă și fidelă a situației financiare a oficiului.

(b)

Responsabilitățile conducerii în ceea ce privește asigurarea legalității și regularității operațiunilor subiacente și respectarea principiului bunei gestiuni financiare constau în conceperea, implementarea și menținerea unui sistem eficace și eficient de control intern, care să facă apel la o supraveghere adecvată și la măsuri corespunzătoare de prevenire a neregularităților și a fraudei, precum și, dacă se dovedește necesar, la acțiuni în justiție pentru recuperarea fondurilor plătite sau utilizate în mod incorect.

Responsabilitatea auditorului

5.

Responsabilitatea Curții este de a furniza Parlamentului European și Consiliului (7), pe baza auditului pe care l-a desfășurat, o declarație de asigurare cu privire la fiabilitatea conturilor anuale și la legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Auditul Curții este efectuat în conformitate cu standardele internaționale de audit și codul deontologic formulate de IFAC și cu standardele internaționale ale instituțiilor supreme de audit formulate de INTOSAI. Aceste standarde impun Curții să planifice și să efectueze auditul astfel încât să obțină o asigurare rezonabilă referitor la prezența sau la absența unor denaturări semnificative în cadrul conturilor anuale ale oficiului și la conformitatea operațiunilor subiacente cu legile și reglementările în vigoare.

6.

Auditul implică aplicarea unor proceduri în vederea obținerii de probe de audit privind sumele și informațiile prezentate în conturi și privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente acestora. Procedurile de audit sunt alese pe baza raționamentului auditorului, care se întemeiază pe evaluarea riscului ca în cadrul conturilor să se regăsească denaturări semnificative sau ca la nivelul operațiunilor subiacente să existe neconformități semnificative cu cerințele din legislația Uniunii Europene, fie că aceste denaturări sau neconformități rezultă din acte de fraudă, fie că rezultă din erori. Atunci când evaluează aceste riscuri, auditorul analizează controalele interne referitoare la întocmirea și la prezentarea fidelă a conturilor, precum și sistemele de supraveghere și de control introduse pentru a asigura legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente și definește proceduri de audit corespunzătoare în raport cu circumstanțele. Auditul include, în egală măsură, aprecierea caracterului adecvat al politicilor contabile și a caracterului rezonabil al estimărilor contabile, precum și evaluarea prezentării globale a conturilor.

7.

Curtea consideră că probele de audit obținute sunt suficiente și adecvate pentru a sta la baza declarației sale de asigurare.

Opinia privind fiabilitatea conturilor

8.

În opinia Curții, conturile anuale ale oficiului prezintă în mod fidel, sub toate aspectele semnificative, situația financiară a acestuia la 31 decembrie 2013, precum și rezultatele operațiunilor sale și fluxurile sale de numerar pentru exercițiul încheiat la această dată, în conformitate cu dispozițiile regulamentului său financiar și cu normele contabile adoptate de contabilul Comisiei.

Opinia privind legalitatea și regularitatea operațiunilor subiacente conturilor

9.

În opinia Curții, operațiunile subiacente conturilor anuale aferente exercițiului încheiat la 31 decembrie 2013 sunt conforme cu legile și reglementările în vigoare sub toate aspectele semnificative.

10.

Observațiile prezentate în continuare nu pun în discuție opiniile exprimate de Curte.

OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA LEGALITATEA ȘI REGULARITATEA OPERAȚIUNILOR

11.

Deși oficiul și-a îmbunătățit de-a lungul anilor modul de pregătire, de execuție și de documentare a procedurilor de achiziții, nu toate deciziile luate în 2013 s-au bazat pe criterii de selecție suficient de specifice și pe oferte de preț realiste și nu toate au fost în conformitate cu cerințele de natură profesională din domeniu. Aceasta a influențat eficacitatea procedurilor de achiziții.

OBSERVAȚII CU PRIVIRE LA GESTIUNEA BUGETARĂ

12.

Ratele de execuție bugetară s-au îmbunătățit în continuare în 2013 și totalul creditelor angajate reportate a scăzut la 9,4 milioane de euro, respectiv 11,6 % (în 2012, acest total a fost de 16,3 milioane de euro, respectiv 19,6 %). Cu toate acestea, nivelul creditelor angajate reportate s-a menținut ridicat în ceea ce privește titlul II (cheltuieli administrative), situându-se la 3,0 milioane de euro, respectiv 41 % (în 2012, acesta a fost de 4,2 milioane de euro, respectiv 49 %). Această situație a fost determinată în principal de modificările legate de clădirea oficiului, planificate târziu în cursul exercițiului (1,8 milioane de euro), și de alte costuri administrative pentru care facturile aferente nu fuseseră încă primite la sfârșitul exercițiului.

SITUAȚIA ACȚIUNILOR ÎNTREPRINSE ÎN URMA OBSERVAȚIILOR DIN EXERCIȚIILE ANTERIOARE

13.

Anexa I conține o prezentare generală a acțiunilor corective întreprinse în urma observațiilor formulate de Curte în exercițiile anterioare.

Prezentul raport a fost adoptat de Camera IV, condusă de domnul Pietro RUSSO, membru al Curții de Conturi, la Luxemburg, în ședința sa din 16 septembrie 2014.

Pentru Curtea de Conturi

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Președinte


(1)  JO L 121, 15.5.2009, p. 37.

(2)  În anexa II sunt prezentate în mod sintetic și în scop informativ competențele și activitățile oficiului.

(3)  Acestea cuprind bilanțul, contul rezultatului economic, tabelul fluxurilor de numerar, situația modificărilor în structura activelor nete, precum și o sinteză a principalelor politici contabile, alături de o serie de alte note explicative.

(4)  Acestea cuprind contul rezultatului bugetar și anexa la contul rezultatului bugetar.

(5)  Articolele 39 și 50 din Regulamentul delegat (UE) nr. 1271/2013 al Comisiei (JO L 328, 7.12.2013, p. 42).

(6)  Normele contabile adoptate de contabilul Comisiei derivă din Standardele internaționale de contabilitate pentru sectorul public (International Public Sector Accounting Standards – IPSAS) adoptate de Federația Internațională a Contabililor (International Federation of Accountants – IFAC) sau, după caz, din Standardele internaționale de contabilitate (International Accounting Standards –IAS)/Standardele internaționale de raportare financiară (International Financial Reporting Standards – IFRS) adoptate de Consiliul pentru Standarde Internaționale de Contabilitate (International Accounting Standards Board – IASB).

(7)  Articolul 107 din Regulamentul (UE) nr. 1271/2013.


ANEXA I

Situația acțiunilor întreprinse în urma observațiilor din exercițiile anterioare

Exercițiul

Observația Curții

Stadiul acțiunii corective

(finalizată/în desfășurare/nedemarată încă/nu se aplică)

2011

Nivelurile ridicate de reportare și de anulare, precum și numărul mare al transferurilor bugetare care au avut loc în 2011 semnalează existența unor dificultăți la nivelul planificării și/sau al implementării activităților oficiului.

Finalizată

2011

Nivelul plăților era scăzut în raport cu angajamentele, și anume de 34 % pentru titlul II și de 45 % pentru titlul III, și contravine principiului bugetar al anualității.

Nu se aplică

2011

Nu s-au adoptat proceduri privind determinarea, aprobarea și înregistrarea excepțiilor și a devierilor de la politici și de la proceduri. S-au înregistrat excepții și devieri pentru 7 % din plățile aferente exercițiului 2011.

Proceduri: finalizată

Nivelul excepțiilor și al devierilor: în desfășurare

2011

Sistemul contabil nu a fost validat în întregime de contabil. O serie de procese esențiale, cum ar fi închiderea de la sfârșitul exercițiului și determinarea drepturilor financiare ale membrilor personalului, nu sunt încă acoperite.

Finalizată

2011

S-au constatat deficiențe în ceea ce privește verificarea fizică și înregistrarea activelor anterior și ulterior mutării în noul sediu. În plus, contractele de asigurare nu reflectă valoarea activelor oficiului. Anterior mutării, activele nete erau asigurate la o valoare mai mare cu circa 17 milioane de euro față de valoarea reală, în timp ce, în prezent, sunt asigurate la o valoare mai mică cu circa 21 de milioane de euro față de valoarea reală.

Finalizată

2011

Regulamentul financiar al oficiului face trimitere la norme și proceduri detaliate stabilite în normele de aplicare a acestui regulament. Totuși, aceste norme de aplicare nu au fost încă adoptate.

Nu se aplică

2011

Se pot aduce îmbunătățiri considerabile în ceea ce privește transparența procedurilor de recrutare: întrebările pentru testele scrise și pentru interviuri au fost stabilite după ce candidaturile fuseseră examinate de către comisia de selecție; nu au fost stabilite punctajele minime pentru admiterea la testele scrise și la interviuri sau pentru includerea pe lista candidaților considerați corespunzători; comisiile de selecție nu au consemnat în documente toate reuniunile care au avut loc și toate deciziile pe care le-au luat.

Finalizată

2012

Oficiul a reportat peste 1,2 milioane de euro pentru modificări legate de clădirea sediului său în ceea ce privește înființarea Centrului european de combatere a criminalității informatice. Deși a convenit aceste modificări cu statul membru gazdă în iulie 2012, contractul pentru lucrările necesare a fost semnat abia în aprilie 2013. În plus, oficiul a reportat 0,1 milioane de euro în legătură cu introducerea unui nou sistem de gestionare a resurselor umane. Contractul a expirat la sfârșitul exercițiului și nu a fost prelungit. Niciuna dintre aceste reportări nu a corespuns angajamentelor juridice efectuate la sfârșitul exercițiului și, în consecință, au fost neconforme.

Finalizată

2012

Oficiul nu solicită de la personalul său informații actualizate cu privire la cuantumul alocațiilor pentru copii, primite din alte surse. Prin urmare, s-au identificat o serie de cazuri în care alocația pentru copil nu a fost redusă în consecință și toate sumele plătite în mod necuvenit ar trebui să fie recuperate.

Finalizată

2012

O serie de angajamente în valoare de 2,6 milioane de euro (dintr-un cuantum de 15 milioane de euro) reportate din 2011 au trebuit să fie anulate în 2012, întrucât depășeau nevoile reale.

Finalizată

2012

Oficiul a reportat în 2013 credite angajate în valoare de 16,3 milioane de euro (19,64 % din totalul creditelor angajate). Aceste reportări privesc în principal titlul II – alte cheltuieli administrative – (4,2 milioane de euro) și titlul III –activități operaționale – (11,2 milioane de euro) și sunt legate în cea mai mare parte de noua sarcină atribuită oficiului în iunie 2012, aceea de a conduce Centrul european de combatere a criminalității informatice. Execuția acestei sarcini a condus la efectuarea unor angajamente bugetare semnificative la sfârșitul exercițiului și a afectat suma reportată în 2013.

Nu se aplică

2012

Oficiul a efectuat 19 transferuri bugetare în cuantum de 4,5 milioane de euro, care au afectat 82 dintre cele 115 linii bugetare. Efectuarea acestor transferuri a vizat în principal achiziționarea de echipamente informatice pentru Centrul european de combatere a criminalității informatice.

Finalizată

2012

Procedurile de recrutare examinate prezentau următoarele deficiențe: întrebările pentru testele scrise și pentru interviuri au fost stabilite după ce candidaturile fuseseră examinate de către comisia de selecție; nu a existat nicio dovadă a faptului că punctajele aferente criteriilor de selecție utilizate pentru includerea pe lista candidaților considerați corespunzători fuseseră stabilite înainte de examinarea candidaturilor; comisiile de selecție nu au consemnat în mod corespunzător în documente toate reuniunile care au avut loc și toate deciziile pe care le-au luat.

Finalizată


ANEXA II

Oficiul European de Poliție (Haga)

Competențe și activități

Domenii de competență a Uniunii conform tratatului

(articolul 88 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene)

„Europol are misiunea de a susține și a consolida acțiunea autorităților polițienești și a altor servicii de aplicare a legii din statele membre, precum și cooperarea acestora pentru prevenirea și combaterea criminalității grave care afectează două sau mai multe state membre, a terorismului și a formelor de criminalitate ce aduc atingere unui interes comun care face obiectul unei politici a Uniunii.”

Competențele oficiului

[Decizia 2009/371/JAI a Consiliului privind înființarea Oficiului European de Poliție (Europol)]

Competență

Competența Europol include criminalitatea organizată, terorismul și alte forme grave de criminalitate care afectează două sau mai multe state membre, astfel încât să fie necesară o abordare comună din partea statelor membre, ca urmare a amplorii, a importanței și a consecințelor infracțiunilor.

Competența Europol include și infracțiunile conexe, așa cum sunt definite acestea la articolul 4 alineatul (3) din Decizia Consiliului de înființare a Europol.

Sarcini principale

să culeagă, să stocheze, să prelucreze, să analizeze și să facă schimb de informații publice și secrete;

să comunice fără întârziere autorităților competente ale statelor membre, prin intermediul unităților naționale menționate la articolul 8, informațiile care le privesc, precum și orice conexiuni constatate între infracțiuni;

să sprijine anchetele desfășurate în statele membre, în special prin transmiterea tuturor informațiilor relevante către unitățile naționale;

să solicite autorităților competente ale statelor membre implicate să inițieze, să deruleze sau să coordoneze anchete și să sugereze în anumite cazuri constituirea de echipe comune de anchetă;

să furnizeze informații secrete și sprijin analitic statelor membre cu privire la evenimente internaționale majore;

să pregătească evaluări privind amenințările, analize strategice și rapoarte generale de situație care au legătură cu obiectivul său, inclusiv evaluări privind amenințările care decurg din criminalitatea organizată;

să sprijine statele membre în culegerea și analizarea informațiilor de pe internet în vederea identificării actelor cu caracter infracțional facilitate de internet sau comise prin intermediul internetului.

Sarcini suplimentare

să dobândească cunoștințe de specialitate în domeniul procedurilor de investigație ale autorităților competente ale statelor membre și să ofere consiliere în desfășurarea anchetelor;

să furnizeze informații secrete strategice pentru a sprijini și a promova utilizarea eficientă și efectivă a resurselor disponibile la nivel național și la nivelul Uniunii pentru activități operaționale și să sprijine aceste activități.

În plus, să sprijine statele membre prin asigurarea de asistență, consiliere și activități de cercetare în următoarele domenii:

formarea membrilor autorităților competente ale acestora, după caz în colaborare cu Colegiul European de Poliție;

organizarea și dotarea autorităților respective, prin facilitarea furnizării de sprijin tehnic între statele membre;

metode de prevenire a criminalității;

analiza și metodele tehnice și de medicină legală, precum și procedurile de investigație.

Oficiul îndeplinește, de asemenea, rolul de birou central pentru combaterea falsificării monedei euro, în conformitate cu Decizia 2005/511/JAI a Consiliului din 12 iulie 2005 privind protecția monedei euro împotriva falsificării, prin desemnarea oficiului ca fiind biroul central pentru combaterea falsificării monedei euro.

De asemenea, oficiul prelucrează și transferă datele de mesagerie financiară în conformitate cu Acordul dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii privind prelucrarea și transferul datelor de mesagerie financiară din Uniunea Europeană către Statele Unite ale Americii în cadrul Programului de urmărire a finanțărilor în scopuri teroriste (Terrorist Finance Tracking Program – TFTP).

De asemenea, oficiul depune în continuare eforturi în vederea creării serviciului de asistență Prüm pentru a susține aplicarea cotidiană a „Deciziilor Prüm”, în conformitate cu concluziile Consiliului din 13 decembrie 2011 privind intensificarea punerii în aplicare a „Deciziilor Prüm”.

De asemenea, oficiul sprijină ciclul de politici ale UE privind formele grave de criminalitate internațională și criminalitatea organizată, precum și proiectele derulate de Platforma multidisciplinară europeană împotriva amenințărilor infracționale (EMPACT) (1) în conformitate cu concluziile Consiliului privind crearea și punerea în aplicare a unui ciclu de politici ale UE privind formele grave de criminalitate internațională și criminalitatea organizată și cu concluziile ulterioare ale Consiliului din 27 mai 2011 privind stabilirea priorităților UE pentru combaterea criminalității organizate în perioada 2011-2013.

De asemenea, oficiul găzduiește Centrul european de combatere a criminalității informatice (EC3) și acționează ca punct focal al luptei Europei împotriva criminalității informatice, în conformitate cu Comunicarea Comisiei către Consiliu și Parlamentul European COM(2012) 140 final din 28 martie 2012 – „Combaterea criminalității în era digitală actuală: instituirea unui centru european de combatere a criminalității informatice”.

Organizare

Consiliul de administrație

Consiliul de administrație este compus din câte un reprezentant al fiecărui stat membru și un reprezentant al Comisiei.

Directorul

este numit de către Consiliu, hotărând cu majoritate calificată, pe baza unei liste care cuprinde cel puțin trei candidați propuși de Consiliul de administrație, pentru un mandat de patru ani (care poate fi prelungit o singură dată pentru o perioadă de maximum patru ani);

este asistat de trei directori adjuncți, numiți pentru un mandat de patru ani, care poate fi prelungit o singură dată;

conduce oficiul și răspunde în fața Consiliului de administrație pentru îndeplinirea sarcinilor sale;

este reprezentantul legal al oficiului.

Auditul extern

Curtea de Conturi Europeană.

Auditul intern

Serviciul de Audit Intern al Comisiei Europene;

Serviciul de audit intern din cadrul oficiului.

Protecția datelor cu caracter personal și a drepturilor persoanei

Organismul comun de supraveghere;

Responsabilul pentru protecția datelor.

Autoritatea responsabilă de descărcarea de gestiune

Parlamentul European, ținând seama de recomandarea Consiliului, care decide cu majoritate calificată.

Resurse puse la dispoziția oficiului în 2013 (2012)

Bugetul definitiv pe 2013

82,5 (84,2) milioane de euro

Situația personalului în 2013

Agenți temporari: 457 (457) de posturi de agenți temporari prevăzute în schema de personal; numărul efectiv de posturi ocupate la 31 decembrie 2013: 426

Experți naționali detașați: 34 (37) (numărul efectiv de la sfârșitul exercițiului)

Agenți contractuali: 94 (94) (numărul efectiv de la sfârșitul exercițiului)

Produse și servicii furnizate în 2013 (2012)

Europol ca principal centru de asistență în UE pentru operațiunile de aplicare a legii

Asistența operațională acordată operațiunilor și echipelor comune de anchetă cuprinde: prelucrarea datelor, rapoarte de identificare a unor elemente comune între anchete, notificări, sprijin și expertiză tehnică și de medicină legală, desfășurarea unor birouri mobile, rapoarte de analiză, coordonare operațională la sediul oficiului, reuniuni operaționale, asistență financiară etc. S-a înregistrat din nou o creștere a nivelului asistenței operaționale acordate statelor membre, ceea ce confirmă tendința observată în anii anteriori, și anume cea de creștere a numărului solicitărilor pentru toate serviciile din cadrul oficiului.

Sprijin acordat în 18  310 de cazuri transfrontaliere, o creștere cu 15 % față de 2012 (15  949).

684 de anchete desfășurate în statele membre, care au fost sprijinite activ de oficiu și care se axau pe domenii de criminalitate prioritare.

Elaborarea a 2  250 de rapoarte operaționale în 2013, în comparație cu cele 2  141 din 2012 (inclusiv rapoarte de identificare a unor elemente comune între anchete, rapoarte de analiză operațională, notificări și rapoarte de analiză tehnică ad hoc).

Anchetatorii principali din cadrul operațiunilor desfășurate în statele membre și experții din partea statelor membre au exprimat un nivel ridicat de satisfacție față de asistența operațională acordată de oficiu.

Oficiul a oferit sprijin financiar pentru 214 reuniuni operaționale și 36 de reuniuni ale EMPACT.

Oficiul a oferit sprijin financiar pentru 39 de anchete privind cazuri de falsificare a monedei euro.

Oficiul a oferit sprijin pentru 41 (30) de echipe comune de anchetă, la care a participat în calitate de membru deplin.

Centrul european de combatere a criminalității informatice a oferit asistență într-o serie de acțiuni operaționale de succes desfășurate alături de diverse state membre și de țări terțe, inclusiv cu participarea sectorului privat (de exemplu, anihilarea unor rețele internaționale de falsificare a cărților de credit, fiind identificate 15  000 de cărți de credit compromise și două locații în care se copia conținutul benzilor magnetice ale cărților de credit; acțiuni operaționale comune de combatere a activităților internaționale online de exploatare sexuală a copiilor; anihilarea unei rețele botnet care infectase aproape două milioane de computere).

Punerea în aplicare a articolelor 4, 9 și 10 din Acordul privind Programul de urmărire a finanțărilor în scopuri teroriste (TFTP) prin prelucrarea tuturor solicitărilor în acest sens adresate de Statele Unite ale Americii și urmărirea tuturor pistelor comunicate.

Capacitatea de analiză strategică

Produse strategice, inclusiv evaluări privind amenințările și rapoarte de situație.

Elaborarea a 38 de rapoarte strategice privind criminalitatea organizată și a 14 rapoarte strategice privind terorismul, printre care: evaluarea amenințărilor pe care le prezintă criminalitatea organizată (Serious Organised Crime Threat Assessment –SOCTA), o evaluare a amenințărilor pentru fiecare prioritate a EMPACT (ciclul de politici 2013-2017), rapoarte strategice ad hoc cu privire la amenințările emergente nou-identificate, rapoarte elaborate în comun de oficiu și de OEDT (2), rapoarte strategice privind criminalitatea cibernetică, raportul privind situația și tendințele în materie de terorism în Uniunea Europeană (TE-SAT) și un raport privind situația în materie de deplasări în scopuri teroriste.

Europol ca centru de informare al UE privind criminalitatea

Capacitățile de gestionare a informațiilor, Aplicația de rețea pentru schimbul securizat de informații (Secure Information Exchange Network Application – SIENA), Sistemul informațional Europol (Europol Information System – EIS), Rețeaua birourilor de legătură.

Oficiul, statele membre și partenerii externi au participat, în total, la 4 56  598 de schimburi de mesaje operaționale prin intermediul SIENA, ceea ce reprezintă o creștere cu 10 % în comparație cu 2012 (4 14  334).

La sfârșitul anului 2013, 67 % din toate mesajele transmise prin SIENA erau mesaje partajate cu oficiul.

La sfârșitul anului 2013, sistemul EIS includea 2 45  142(1 86  896) de înregistrări, observându-se un procent crescut de referințe la persoane (datele cele mai importante și mai semnificative din punctul de vedere al aplicării legii).

La sfârșitul anului 2013, birourile naționale de recuperare a activelor din 21 de state membre erau conectate prin intermediul SIENA. În 2013, oficiul a oferit asistență în cazul a 93 de solicitări de urmărire a unor cazuri de recuperare a activelor legate de crima organizată.

O rețea unică, alcătuită din aproape 165 de ofițeri de legătură, asigură o interacțiune în timp real între sediul de la Haga al oficiului și unitățile naționale ale acestuia situate în capitalele statelor membre. Aceștia facilitează schimbul de informații și oferă asistență și coordonare pentru anchetele în curs. De asemenea, oficiul găzduiește ofițeri de legătură din zece țări și organizații din afara UE, care lucrează împreună cu oficiul pe baza unor acorduri de cooperare. În plus, oficiul a detașat doi ofițeri de legătură la Washington (SUA) și un ofițer la sediul Interpol de la Lyon (Franța).

Europol ca pol de expertiză al UE în materie de aplicare a legii

Platforme Europol dedicate experților (Europol Platforms for Experts – EPE), platforme pentru schimbul de date și soluții de stocare, produse și servicii legate de cunoaștere, formare, conferințe și sesiuni de sensibilizare.

Platforma Europol dedicată experților acoperă 32 de domenii specializate, inclusiv 4  419 conturi active (25 de platforme și 2  663 de utilizatori la sfârșitul anului 2012).

Oficiul a acordat sprijin în vederea organizării a 83 de cursuri de formare (organizate de Europol, CEPOL sau statele membre).

Organizarea, la sediul oficiului, a unei mari conferințe anuale a forțelor de poliție din Europa.

Relații externe

Oficiul cooperează cu mai mulți parteneri din UE, cu țări terțe și cu diverse organizații internaționale. Schimbul de informații cu acești parteneri are loc pe baza unor acorduri de cooperare. Acordurile strategice fac posibilă comunicarea tuturor informațiilor, cu excepția datelor cu caracter personal, între părțile implicate, în timp ce acordurile operaționale permit și schimbul de date cu caracter personal.

21 de acorduri strategice și 11 acorduri operaționale încheiate la sfârșitul lui 2013 (18 țări din afara UE, 11 organe și agenții ale UE și alte trei organizații internaționale, inclusiv Interpol).

Schimbul de informații cu partenerii externi (8  663) a crescut ușor în comparație cu 2012 (8  547).

În total, opt parteneri în materie de cooperare operațională și cinci parteneri în materie de cooperare strategică au acces direct la aplicația SIENA.


(1)  Platforma multidisciplinară europeană împotriva amenințărilor infracționale (EMPACT).

(2)  Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT).

Sursa: Anexă furnizată de oficiu.


RĂSPUNSURILE OFICIULUI

11.

Europol ia notă de observația Curții de Conturi Europene în legătură cu cele trei proceduri de achiziții. În primul trimestru al exercițiului 2014, ca urmare a constatărilor Curții, Europol a inițiat o examinare la nivelul întregii organizații cu privire la procesul global de achiziții (în special în ceea ce privește etapele esențiale ale acestuia: licitațiile, contractările și monitorizarea contractelor), în vederea îmbunătățirii structurii de organizare internă actuală și a proceselor subiacente (inclusiv controalele de calitate aferente).

12.

Europol ia notă de observația Curții privind nivelul ridicat al creditelor reportate legate de cheltuielile administrative și va continua să depună eforturi pentru a reduce reportările viitoare cât mai mult posibil.


Top