EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62011CN0488

Cauza C-488/11: Cerere de pronunțare a unei hotărâri preliminare introdusă de het Gerechtshof te Amsterdam (Țările de Jos) la 23 septembrie 2011 — D.F. Asbeek Brusse & K. de Man Garabito/Jahani BV

JO C 13, 14.1.2012, p. 3–3 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

14.1.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 13/3


Cerere de pronunțare a unei hotărâri preliminare introdusă de het Gerechtshof te Amsterdam (Țările de Jos) la 23 septembrie 2011 — D.F. Asbeek Brusse & K. de Man Garabito/Jahani BV

(Cauza C-488/11)

2012/C 13/06

Limba de procedură: olandeza

Instanța de trimitere

Gerechtshof te Amsterdam

Părțile din acțiunea principală

Reclamanți: D.F. Asbeek Brusse

K. de Man Garabito

Pârâtă: Jahani BV

Întrebările preliminare

1.

O persoană juridică având obiect de activitate închirierea de spații locative și care închiriază unei persoane fizice o locuință trebuie considerată vânzător sau furnizor de servicii în sensul Directivei 93/13 (1)? Contractul de închiriere încheiat între o persoană juridică din domeniul închirierii de spații locative și un locatar persoană fizică intră sub incidența acestei directive?

2.

Împrejurarea că articolul 6 din Directiva 93/13 trebuie considerat o normă echivalentă cu dispozițiile naționale care constituie norme de ordine publică în ordinea juridică națională înseamnă că, într-un litigiu între persoane fizice, legislația națională de transpunere referitoare la clauzele abuzive este de ordine publică, astfel încât instanța națională, atât prima instanță, cât și instanța de apel, poate și trebuie să examineze din oficiu (și, prin urmare, alături de motivele invocate de părți) o clauză contractuală din perspectiva legislației naționale de transpunere și să constate nulitatea clauzei, dacă ajunge la concluzia că are un caracter abuziv?

3.

Este compatibil cu efectul util al dreptului Uniunii faptul că instanța națională nu înlătură aplicarea unei clauze penale care trebuie considerată abuzivă în sensul Directivei 93/13, ci reduce doar penalitățile în aplicarea normelor naționale, atunci când o persoană fizică a invocat competența instanței referitoare la reducerea penalităților, nu însă și nulitatea clauzei?


(1)  Directiva 93/13/CEE a Consiliului din 5 aprilie 1993 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii (JO L 95, p. 29, Ediție specială, 15/vol. 2, p. 273).


Top