This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52011XC0629(09)
Publication of an application pursuant to Article 6(2) of Council Regulation (EC) No 510/2006 on the protection of geographical indications and designations of origin for agricultural products and foodstuffs
Publicarea unei cereri în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare
Publicarea unei cereri în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare
JO C 189, 29.6.2011, p. 37–41
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
29.6.2011 |
RO |
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene |
C 189/37 |
Publicarea unei cereri în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare
2011/C 189/14
Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.
DOCUMENT UNIC
REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI
„MELON DE GUADELOUPE”
NR. CE: FR-PGI-0005-0844-18.01.2011
IGP ( X ) DOP ( )
1. Denumire:
„Melon de Guadeloupe”
2. Statul membru sau țara terță:
Franța
3. Descrierea produsului agricol sau alimentar:
3.1. Tip de produs:
Clasa 1.6: |
Fructe, legume și cereale în stare proaspătă sau prelucrate |
3.2. Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1:
Pepenele galben „Melon de Guadeloupe” este un produs sezonier, recoltat din noiembrie până în iunie și cultivat în câmp deschis (fără a fi acoperit sau protejat).
„Melon de Guadeloupe” este un pepene din soiul „charentais” galben, întreg, cu un aspect proaspăt și ferm și cu o greutate minimă de 450 de grame.
Coaja acestuia are culoarea spre verde, spre galben sau galbenă. La maturitate deplină, prezintă un inel uleios sau crăpături fine la punctul de prindere a pedunculului.
Pepenele poate prezenta defecte ușoare în ceea ce privește forma, culoarea sau epiderma, cu condiția ca acestea să nu afecteze aspectul general al produsului, calitatea, conservarea și prezentarea acestuia.
„Melon de Guadeloupe” este foarte dulce. Indicele refractometric obligatoriu este de minimum 12 °Brix.
Produsul se caracterizează printr-un gust dulce, extrem de aromat și de parfumat, și printr-un miez fondant. Miezul este de culoare portocalie și are o fermitate deosebită.
Anual, grupul efectuează teste de selecție a soiurilor de tip „charentais” galben înscrise în Catalogul oficial al speciilor și soiurilor și le selectează pe cele adaptate condițiilor locale și care corespund caracteristicilor așteptate de la „Melon de Guadeloupe”. Sunt autorizate numai soiurile care au trecut testul de introducere și testul de confirmare.
3.3. Materii prime (numai pentru produsele prelucrate):
—
3.4. Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală):
—
3.5. Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată:
Operațiunile de cultivare și de recoltare se realizează în aria geografică.
3.6. Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.:
Intervalul de transportare între momentul recoltării pepenelui și sosirea acestuia la stație este de maximum 4 ore. Stațiile realizează aprobarea loturilor, apoi spălarea și sortarea manuală a fructelor, unul câte unul, în conformitate cu dispozițiile din caietul de sarcini.
Ambalajele utilizate sunt ambalaje individuale și/sau tăvi (într-un singur strat).
3.7. Norme specifice privind etichetarea:
Pe fiecare ambalaj trebuie să figureze:
— |
denumirea IGP „Melon de Guadeloupe”; |
— |
logoul IGP. |
Pe fiecare fruct trebuie aplicat un autocolant cu textul „Melon de Guadeloupe”.
4. Delimitarea concisă a ariei geografice:
Aria geografică este alcătuită din teritoriul a 10 comune din arhipelagul Guadelupa, repartizate pe două „insule” ale arhipelagului:
— |
insula Grande Terre, cu următoarele comune: Saint François, Sainte Anne, Le Moule, Morne à L’eau, Petit Canal, Anse Bertrand, Port Louis; |
— |
insula Marie-Galante, care cuprinde următoarele comune: Grand Bourg, Capesterre, Saint Louis. |
Această arie, care corespunde zonei în care s-a instalat producția de „Melon de Guadeloupe”, se caracterizează prin condiții pedoclimatice deosebite, favorabile producției de pepeni galbeni de calitate.
5. Legătura cu aria geografică:
5.1. Specificitatea ariei geografice:
Arhipelagul Guadelupa este o zonă tropicală cu un anotimp secetos (sau „carême”) care ține, în general, din decembrie până în aprilie. Cu toate acestea, lunile din noiembrie până în iunie sunt dominate de zile însorite.
Aria geografică delimitată este situată pe partea dinspre Atlantic a insulei Grande Terre și pe insula Marie Galante, care sunt regiuni expuse vânturilor, unde cantitatea de precipitații pluviale este mai scăzută decât în interiorul insulelor. Tot datorită expunerii lor, aceste zone sunt mai sănătoase și prezintă mai puține infestări parazitare decât alte regiuni din Guadelupa.
Insula Grand-Terre, ca și insula Marie-Galante, este formată dintr-o bază calcaroasă de origine coraliană, înaltă, acoperită în trecut de proiecții vulcanice care au dat naștere unui sol caracteristic.
Această arie geografică, în care are loc cultivarea pepenelui galben, se caracterizează prin soluri argiloase gonflante, organizate în toposecvențe de vertisoluri și soluri calcimagnezice mai mult sau mai puțin dense și pietroase. Argila gonflantă conferă solurilor o capacitate de schimb cationic foarte ridicată, în general saturată, în principal în calciu. Proporția calciu/magneziu este optimă pentru pepene. Potasiul este bine reținut, iar fosforul nu este, în general, retrogradat. Cu un pH neutru până la ușor bazic, solurile au o fertilitate minerală crescută. Abundența de calciu schimbabil face ca, în ciuda bogăției în argilă gonflantă, aceste soluri să aibă o stabilitate structurală ridicată.
Argilele rămân floculate, prin urmare solurile, pe de o parte, sunt puțin susceptibile la eroziune, în ciuda ploilor tropicale intense, și, pe de altă parte, conțin o rezervă importantă de apă disponibilă în micropori tubulari de origine biologică foarte stabili. Aceste proprietăți favorabile pepenilor sunt durabile, cu condiția ca prelucrarea solului să nu fie excesivă.
Chiar dacă pepenele este cultivat în arhipelagul Guadelupa încă din secolul al XVII-lea, fiind importat de coloniști, de-abia în timpul celui de Al Doilea Război Mondial apar dovezi scrise cu privire la prezența pepenelui galben pe piața locală.
De la sfârșitul anilor ’70 și începutul anilor ’80, producția din Guadelupa a început să se organizeze sub egida domnului Etienne CRANE. Se semnează acorduri de export încrucișat cu grupări din Franța metropolitană, iar pepenele galben figurează printre produsele selecționate.
Încă din 1984, se instaurează o colaborare între domnii CRANE, BOYER și FABRE pentru a produce și exporta pepene originar din Guadelupa în afara sezonului. Astfel, pepenele recoltat este transportat în aceeași zi, pe cale aeriană, către metropolă și comercializat chiar de a doua zi. Esențialul strategiei de dezvoltare la acea vreme era de a produce pepenele în extra-sezon față de sezonul european, și anume din ianuarie până în mai.
Tehnicile de producție, bazate pe o promovare a calității produsului (alegerea soiurilor, stadiul optim de recoltare, fertilizarea rațională, irigarea corespunzătoare, selecționarea riguroasă a fructelor în momentul ambalării etc.) s-au dezvoltat semnificativ și au fost urmate de operatori din ce în ce mai numeroși.
Încă de la sfârșitul anilor ’80, „Melon de Guadeloupe” a reușit să pătrundă pe piața franceză și europeană. După o creștere rapidă a producției de pepene în anii ’89, aceasta s-a stabilizat la o producție totală de aproximativ 7 500 până la 8 000 de tone.
Filiera pepenelui cuprinde astăzi cinci structuri de comercializare. În prezent, pepenele a devenit al treilea produs de export din arhipelagul Guadelupa, după banane și trestie de zahăr.
5.2. Specificitatea produsului:
Pepenele pe care producătorii din Guadelupa au ales să îl cultive este pepenele din soiul „charentais” galben. Dintre toate soiurile de pepene, acesta poate pune cel mai mult în valoare specificitatea regiunii. Într-adevăr, aceștia sunt pepeni care, în afara conținutului ridicat de zahăr, au parfum, arome excepționale și, de asemenea, un gust tămâios pentru anumite soiuri. Fructele lor sunt cele mai apreciate de către amatorii de pepeni.
Clima din arhipelagul Guadelupa, prin specificul său, face ca multe soiuri care se comportă bine într-o țară temperată să nu se poată adapta în Guadelupa. Prin urmare, producătorii de „Melon de Guadeloupe” selectează din soiurile de tip „charentais” galben pe cele care își exprimă cel mai bine caracteristicile în Guadelupa. Această selecție este însoțită de degustare: aromele pepenelui, culoarea și textura miezului sunt astfel luate în considerare.
O anchetă realizată în rândul comercianților cu ridicata și cu amănuntul care cumpără „Melon de Guadeloupe” a confirmat că produsul este perceput ca un pepene de o calitate excelentă, regulat, cu o rezistență bună, aromat și care se distinge, prin urmare, de pepenii de alte proveniențe vânduți în aceeași perioadă.
„Melon de Guadeloupe” se caracterizează printr-o savoare dulce, fiind deosebit de aromat și de parfumat și având un miez fondant. Miezul acestui pepene prezintă, în special, o bună rezistență. Nivelul minim de zahăr este stabilit la 12 °Brix.
Un meșteșug care se transpune într-un mod de cultivare adaptat condițiilor locale
Producătorii au ales să practice numai cultivarea în câmp deschis, fără a recurge la sere, pentru ca pepenii să profite cât mai bine de potențialul pedoclimatic din arhipelagul Guadelupa. În plus, producătorii au ales să își producă pepenele în perioada optimă pentru exprimarea aromelor fructelor, în anotimpul cel mai secetos, în condițiile în care producerea pepenelui este posibilă pe tot parcursul anului.
Aceștia au adaptat lucrările solului la potențialul mediului. Într-adevăr, pentru a-și păstra calitățile (stabilitate, rezervă de apă), solurile speciale și favorabile pepenelui care se regăsesc în insulele Grande-Terre și Marie-Galante necesită o limitare a lucrărilor solului și efectuarea acestora numai pe sol uscat. Prin urmare, caietul de sarcini definește aceste practici.
În plus, de mulți ani, producătorii au făcut eforturi pentru raționalizarea fertilizării și a irigării, precum și pentru limitarea utilizării erbicidelor chimice, în scopul protejării solurilor și a apelor la nivel local. Tehnicile de cultivare sunt definite cu privire la aceste aspecte.
Reputația produsului Melon de Guadeloupe
Mai multe articole de presă de la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90 menționează deja reputația produsului „Melon de Guadeloupe”, care este recunoscut ca un produs „nesezonier” (în raport cu Europa) de calitate.
Încă de la sfârșitul anilor ’80, pepenele de Guadelupa a pătruns pe piața franceză și europeană. Astăzi, pepenele nesezonier de Guadelupa este un produs de sine stătător, este cunoscut pe plan mondial și își menține poziția.
Prin urmare, prețul de referință din mercurialele pieței internaționale Rungis a pepenelui nesezonier se stabilește în funcție de originea în Guadelupa pentru Antilele Franceze, ceea ce ilustrează notorietatea mai mare a producției guadelupene atât în ceea ce privește volumul, cât și calitatea sa.
În general, pepenii de Guadelupa sunt mai bine cotați decât pepenii cu alte origini din aceeași perioadă, piața recunoscând calitățile și reputația acestui produs. Acest lucru a putut fi confirmat prin studiul prețurilor de vânzare ale pepenilor din soiul „charentais” cu diferite origini pe piața internațională Rungis, din 2000 până în 2006.
5.3. Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP):
Clima care domnește în arhipelagul Guadelupa în perioada secetoasă permite ca pe solurile argilo-calcaroase din insulele Grande Terre și Marie Galante să se producă un pepene de calitate, în mod natural, în câmp deschis. Teritoriul insulelor Grande Terre și Marie Galante, datorită climei secetoase și expusă vânturilor, proximității mării care limitează excesele de căldură și bolile și, în sfârșit, solurilor argilo-calcaroase, favorizează obținerea pepenilor dulci bogați în arome speciale. Pe de altă parte, prezența importantă a calcarului în sol conduce la obținerea unor fructe caracterizate de o rezistență excepțională. Regiunea este favorabilă în special pepenelui „charentais” galben, neted sau aspru, fiecare tip putându-și dezvolta la maximum potențialul de arome, parfum, culoare a învelișului și gust.
Calitatea pepenelui nu se obține decât dacă producția nu este forțată, nici în rotația culturilor, nici în diferitele prelucrări ale solului, nici în modul de irigare sau fertilizare în fiecare etapă vegetativă a plantei, nici în modul de gestionare a culturii. Astfel, meșteșugul producătorilor, atât în prelucrarea solului, cât și în întreținerea plantațiilor și recoltarea zilnică a fructului, permite obținerea unei calități optime. O selecție manuală, tactilă, vizuală, atentă și riguroasă a permis ridicarea produsului „Melon de Guadeloupe” la un nivel superior, apreciat în prezent de toți distribuitorii europeni care îi recunosc acestui fruct rezistența extraordinară după recoltare, bogăția în zahăr și arome și, în consecință, specificitatea sa în raport cu alți pepeni de alte origini comercializați în aceeași perioadă.
Trimitere la publicarea caietului de sarcini:
[Articolul 5 alineatul (7) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006]
https://www.inao.gouv.fr/fichier/CDCIGPMelonDeGuadeloupe.pdf
(1) JO L 93, 31.3.2006, p. 12.