Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Encefalopatii spongiforme transmisibile (EST)

Encefalopatii spongiforme transmisibile (EST)

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (CE) nr. 999/2001 de stabilire a unor reglementări pentru prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiformă

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Regulamentul stabilește reglementările pentru prevenirea, controlul și eradicarea formelor transmisibile de encefalopatie spongiformă (EST)* în Uniunea Europeană (UE).
  • Acesta acoperă producția, introducerea pe piață și, în anumite cazuri, exportul animalelor vii și al produselor de origine animală.

ASPECTE-CHEIE

Comisia Europeană clasifică statele membre sau regiunile UE în funcție de nivelul lor de risc la encefalopatia spongiformă bovină (ESB):

  • nivelul 1: risc neglijabil;
  • nivelul 2: risc controlat;
  • nivelul 3: risc nedeterminat.

Statele membre trebuie să implementeze un program de monitorizare, cu teste screening efectuate pe animale suspecte de contaminare cu ESB sau scrapie. De asemenea, trebuie să se efectueze teste screening rapide post-mortem.

Animalele suspecte și toate animalele dintr-o exploatație nu vor fi mutate până la cunoașterea rezultatelor testelor. Dacă animalele au fost expuse în alte zone, atunci vor fi monitorizate și alte exploatații.

Atunci când se confirmă oficial un caz de ESB, se aplică următoarele măsuri.

  • Se efectuează o investigație în scopul identificării originii bolii și a tuturor animalelor sau produselor de origine animală potențial afectate.
  • Exploatația afectată va fi plasată sub supraveghere oficială. Orice circulație a animalelor (sau a produselor de origine animală) susceptibile de EST va necesita autorizare.
  • Sacrificarea și distrugerea completă a bovinelor expuse riscului. Se aplică alte reglementări ovinelor și caprinelor.

Se oferă despăgubiri fără întârziere pentru pierderea animalelor sau a produselor de origine animală.

Măsuri pentru reducerea riscului

  • Este interzisă hrănirea rumegătoarelor cu proteine animale, cu excepția proteinelor hidrolizate provenite de la nerumegătoare sau din piei de rumegătoare, a gelatinei și a colagenului de la nerumegătoare, precum și a ouălor, a produselor din ouă, a laptelui, a produselor lactate și a colostrului.
  • Este interzisă hrănirea oricărui animal de fermă (cu excepția carnivorelor producătoare de blănuri, cum ar fi nurca) cu proteine animale prelucrate (PAP) provenite de la rumegătoare, gelatină sau produse din sânge de la rumegătoare.
  • Pe baza avizelor favorabile ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) din 2015 (PAP provenite din insecte), 2018 (PAP provenite din porci și păsări de curte) și 2020 (colagen și gelatină derivate de la rumegătoare), anumite interdicții care nu se mai justificau au fost abrogate prin Regulamentul (UE) 2021/1372 din 17 august 2021. De atunci, s-a autorizat:
    • hrănirea animalelor de fermă care nu sunt rumegătoare (de exemplu, porci și păsări de curte) cu colagen și gelatină de origine rumegătoare;
    • hrănirea porcilor cu PAP provenite din păsări de curte și a păsărilor de curte cu PAP provenite din porci;
    • hrănirea porcilor și a păsărilor de curte cu PAP provenite din insecte.
  • Materialele cu riscuri specificate trebuie îndepărtate din carcase, chiar și în zonele unde există un risc neglijabil de ESB. În zonele cu risc controlat sau nedeterminat nu se vor utiliza oasele de la bovine, ovine și caprine pentru carne separată mecanic. Există metode specifice pentru anumite părți ale corpului, precum carnea capului și limba.
  • Animalele pentru export și import trebuie să fie însoțite de certificate de sănătate. Reglementări similare se aplică importurilor din țări din afara UE, cu excepția celor cu risc neglijabil de ESB.

Lucrătorii responsabili de producție și inspecție trebuie să beneficieze de o formare de bază în ceea ce privește EST.

Se vor desemna laboratoare naționale și europene de referință pentru a asigura examinări științifice uniforme și rezultate de încredere.

Statele membre trebuie să asigure notificarea autorităților cu privire la animalele suspecte de EST și vor informa periodic celelalte țări și Comisia de astfel de cazuri. Acestea trebuie, de asemenea, să efectueze inspecții oficiale frecvente pentru a verifica respectarea reglementărilor.

Este posibilă acordarea de derogări de la aceste reglementări pentru a reflecta noile cunoștințe științifice.

Modificări ale Regulamentului (CE) nr. 999/2001

  • Regulamentul a fost modificat de mai multe ori, în principal pentru a aduce ajustări la anexe. Aceste modificări au fost integrate în versiunea consolidată a regulamentului.
  • Regulamentul (UE) 2017/625 de modificare introduce un sistem mai armonizat și coerent de controale oficiale și de măsuri de asigurare a aplicării normelor de-a lungul lanțului agroalimentar și consolidează principiul controalelor în funcție de riscuri (a se vedea sinteza). Regulamentul de modificare a eliminat articolele 19 (privind laboratoarele de referință) și 21 (privind controalele la fața locului) din Regulamentul (CE) nr. 999/2001 și capitolele A și B din anexa X la acesta (care se refereau la laboratoarele de referință) și a stabilit normele privind desemnarea și sarcinile laboratoarelor de referință și ale centrelor de referință ale UE.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 1 iulie 2001.

CONTEXT

TERMENI-CHEIE

Encefalopatii spongiforme transmisibile (EST). EST sunt maladii mortale care provoacă degenerarea țesutului cerebral, conferind un aspect similar cu buretele.

Printre acestea se numără:

  • boala Creutzfeldt-Jakob la oameni;
  • encefalopatia spongiformă bovină (ESB) la bovine;
  • boli cronice cașectizante a cervidelor;
  • scrapia la rumegătoarele de talie mică, precum ovinele și caprinele.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2001 de stabilire a unor reglementări pentru prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiformă (JO L 147, 31.5.2001, pp. 1-40)

Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 999/2001 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Comunicare a Comisiei către Parlamentul European și către Consiliu: Foaie de drum nr. 2 pentru EST – Document de strategie privind encefalopatiile spongiforme transmisibile pentru 2010-2015 [COM(2010) 384 final, 16 iulie 2010]

Decizia 2007/453/CE a Comisiei din 29 iunie 2007 de stabilire a statutului privind ESB al unui stat membru, al țărilor terțe sau al uneia dintre regiunile acestora în funcție de riscul de contaminare cu ESB (JO L 172, 30.6.2007, pp. 84-86)

A se vedea versiunea consolidată.

Comunicare a Comisiei: Foaie de drum pentru EST [COM(2005) 322 final, 15 iulie 2005]

Decizia 2002/1003/CE a Comisiei din 18 decembrie 2002 de stabilire a cerințelor minime privind studierea genotipurilor proteinei prion la rasele ovine (JO L 349, 24.12.2002, pp. 105-107)

Data ultimei actualizări: 01.01.2023

Top