This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Better Law-Making — Agreement between EU institutions
O mai bună legiferare – acord între instituțiile UE
O mai bună legiferare – acord între instituțiile UE
O mai bună legiferare – acord între instituțiile UE
SINTEZĂ PRIVIND:
CARE ESTE ROLUL ACESTUI ACORD?
ASPECTE-CHEIE
Programarea anuală și multianuală
La începutul fiecărei legislaturi, cele trei instituții vor conveni asupra priorităților multianuale. În plus, acestea vor adopta în fiecare an o declarație comună privind prioritățile interinstituționale anuale pe baza programului de lucru anual al Comisiei. Prima astfel de declarație comună a fost adoptată pentru 2017.
Evaluările impactului
Acordul stabilește că Comisia ar trebui să efectueze evaluări de impact în cazul tuturor propunerilor sale legislative și fără caracter legislativ importante. Printre elementele care ar trebui cuprinse în evaluările de impact se numără:
Comisia se va baza pe un comitet de analiză a reglementării, alcătuit parțial din experți externi, pentru realizarea unei verificări obiective a evaluării impactului Comisiei.
Parlamentul și Consiliul pot efectua evaluări de impact în ceea ce privește modificările lor substanțiale atunci când consideră că acest lucru este adecvat și necesar. În plus, acordul stabilește norme pentru consultarea opiniei publice și a părților interesate și pentru evaluarea ex post a legislației UE.
Transparență
Acordul subliniază importanța îmbunătățirii transparenței procedurilor legislative, inclusiv:
Acte delegate și acte de punere în aplicare
Acordul stabilește norme pentru a clarifica și a facilita utilizarea actelor delegate și a actelor de punere în aplicare în conformitate cu articolele 290 și 291 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) și conține o anexă cu clauze standard în acest scop. În special, s-a convenit că:
Transpunerea și aplicarea legislației UE
Acordul cuprinde trei inovații care să contribuie la îmbunătățirea și clarificarea transpunerii și aplicării legislației UE:
țările UE trebuie să informeze clar opinia publică asupra măsurilor luate în țările UE care transpun legislația UE în legislația națională sau care pun în aplicare legislația UE, în conformitate cu Declarația comună din 2011 privind documentele explicative care însoțesc măsurile respective;
țărilor UE li se cere să identifice clar în actul de transpunere (adică actul care încorporează legislația UE în dreptul național) sau în documentul asociat când adaugă la legislația națională aspecte care nu au nicio legătură cu conținutul actului UE (gold plating – „suprareglementare”);
Comisia trebuie să includă orice cazuri de suprareglementare în raportul său anual către Parlament și Consiliu.
Simplificare
Acordul obligă cele trei instituții să coopereze pentru simplificarea legislației și reducerea sarcinilor, asigurând, în același timp, îndeplinirea obiectivelor legislației. Cele trei instituții confirmă:
Comisia prezintă un studiu anual asupra sarcinilor, pentru a oferi o imagine de ansamblu a rezultatelor eforturilor UE de simplificare a legislației și de reducere a sarcinilor administrative, folosind programul său privind o reglementare adecvată și funcțională (REFIT).
Punerea în aplicare a acordului
Potrivit punctului 50 al acordului, cele trei instituții vor monitoriza periodic punerea în aplicare a acestuia prin Grupul de coordonare interinstituțională și se vor reuni anual la nivel politic pentru a evalua progresele.
DE CÂND SE APLICĂ ACORDUL?
Se aplică de la 13 aprilie 2016.
CONTEXT
Pentru informații suplimentare, consultați:
TERMEN-CHEIE
DOCUMENTUL PRINCIPAL
Acord interinstituțional între Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană privind o mai bună legiferare (JO L 123, 12.5.2016, pp. 1-14)
DOCUMENTE CONEXE
Decizia Parlamentului European din 9 martie 2016 privind încheierea unui Acord interinstituțional privind o mai bună legiferare dintre Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană [2016/2005(ACI)] (JO C 50, 9.2.2018, pp. 91-97)
Declarație comună privind prioritățile legislative ale UE pentru 2018-2019 (JO C 446, 29.12.2017, pp. 1-3)
Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a șasea – Dispoziții instituționale și financiare – Titlul I – Dispoziții instituționale – Capitolul 2 – Actele juridice ale Uniunii, procedurile de adoptare și alte dispoziții – Secțiunea 1 – Actele juridice ale Uniunii – articolul 290 (JO C 202, 7.6.2016, p. 172)
Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a șasea – Dispoziții instituționale și financiare – Titlul I – Dispoziții instituționale – Capitolul 2 – Actele juridice ale Uniunii, procedurile de adoptare și alte dispoziții – Secțiunea 1 – Actele juridice ale Uniunii – articolul 291 (JO C 202, 7.6.2016, p. 173)
Versiune consolidată a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene – Partea a șasea – Dispoziții instituționale și financiare – Titlul I – Dispoziții instituționale – Capitolul 2 – Actele juridice ale Uniunii, procedurile de adoptare și alte dispoziții – Secțiunea 2 – Proceduri de adoptare a actelor și alte dispoziții – Articolul 295 (JO C 202, 7.6.2016, p. 175)
Declarație comună privind prioritățile legislative ale UE pentru 2017 (JO C 484, 24.12.2016, pp. 7-8)
Declarația Parlamentului European și a Comisiei cu ocazia adoptării Acordului interinstituțional privind o mai bună legiferare din 13 aprilie 2016 (JO L 124, 13.5.2016, p. 1)
Declarație politică comună din 28 septembrie 2011 a statelor membre și a Comisiei privind documentele explicative (JO C 369, 17.12.2011, p. 14)
Declarație politică comună din 27 octombrie 2011 a Parlamentului European, a Consiliului și a Comisiei privind documentele explicative (JO C 369, 17.12.2011, p. 15)
Acord-cadru privind relațiile dintre Parlamentul European și Comisia Europeană (JO L 304, 20.11.2010, pp. 47-62)
Acordul interinstituțional privind o mai bună legiferare (JO C 321, 31.12.2003, pp. 1-5)
Data ultimei actualizări: 31.07.2018