This document is an excerpt from the EUR-Lex website
European Union forest action plan
Planul de acţiune al Uniunii Europene pentru păduri
Planul de acţiune al Uniunii Europene pentru păduri
This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.
Planul de acţiune al Uniunii Europene pentru păduri
Acest plan de acţiune vizează instituirea unui cadru coerent pentru iniţiativele pentru păduri la nivelul Uniunii Europene. Acesta reprezintă, de asemenea, un instrument de coordonare a acţiunilor europene şi a politicilor forestiere ale statelor membre. Acest plan propune optsprezece acţiuni-cheie, care trebuie implementate în decurs de cinci ani (2007-2011).
ACT
Communication from the Commission to the Council and the European Parliament of 15 June 2006 on an EU Forest Action Plan [COM(2006) 302 final – Not published in the Official Journal] (Comunicare a Comisiei către Consiliu şi Parlamentul European din 15 iunie 2006 privind un plan de acţiune al Uniunii Europene pentru păduri [COM(2006) 302 final – Nepublicată în Jurnalul Oficial]).
SINTEZĂ
Pădurile reprezintă un domeniu important pentru Uniunea Europeană (UE): suprafaţa acestora acoperă 37,8 % din teritoriul european şi asigură existenţa a 3,4 milioane de persoane (silvicultura şi industriile bazate pe resurse forestiere). În plus, UE este al doilea producător de lemn rotund industrial după Statele Unite ale Americii şi produce aproximativ 80 % din pluta disponibilă la nivel mondial. În contextul schimbărilor climatice, pădurile joacă un rol important, nu doar pentru captarea dioxidului de carbon, ci şi prin producţia de biomasă * şi prin potenţialul pe care îl au în domeniul energiilor regenerabile. În sfârşit, pădurile au importanţă şi din punct de vedere social şi cultural: sunt atractive pentru populaţia urbană, permit desfăşurarea de activităţi recreative sau benefice pentru sănătate şi reprezintă un patrimoniu cultural important.
De aceea, Comisia Europeană a definit patru obiective principale care trebuie puse în aplicare pentru a optimiza gestionarea durabilă a pădurilor şi rolul lor multifuncţional în UE:
Aceste obiective sunt împărţite în 18 acţiuni-cheie pe care Comisia Europeană şi statele membre le pun în aplicare împreună. Planul de acţiune prevede, de asemenea, acţiuni suplimentare pe care statele membre le pot pune în aplicare în funcţie de specificităţile şi de priorităţile lor, în unele cazuri cu ajutorul instrumentelor comunitare existente.
Îmbunătăţirea competitivităţii pe termen lung
Competitivitatea silviculturii este esenţială. Acest sector are un puternic potenţial în elaborarea unor noi produse şi servicii de înaltă calitate, care răspund la cererea crescândă ca sursă de materii prime regenerabile. Comisia propune cinci acţiuni-cheie corespunzătoare acestui obiectiv:
Îmbunătăţirea şi protecţia mediului înconjurător
Obiectivul general este menţinerea şi consolidarea în mod adecvat a biodiversităţii, a captării carbonului, a integrităţii, sănătăţii şi rezistenţei ecosistemelor forestiere la diferite scale geografice. În acest sens, Comisia propune următoarele acţiuni-cheie:
În plus, statele membre – cu sprijinul FEADR şi al instrumentului Life+ – pot promova măsuri în favoarea pădurilor (Natura 2000) şi sistemelor agro-forestiere, pot contribui la reabilitarea pădurilor afectate de dezastre naturale şi de incendii, pot sprijini studiile privind cauzele incendiilor forestiere şi campaniile de sensibilizare.
Contribuţia la îmbunătăţirea calităţii vieţii
Comisia consideră că sunt importante păstrarea şi susţinerea dimensiunii culturale şi sociale a pădurilor. În acest scop, ea identifică următoarele acţiuni-cheie:
În plus, cu sprijinul FEDR, statele membre pot creşte investiţiile şi gestionarea durabilă a pădurilor pentru prevenirea mai eficientă a dezastrelor naturale.
Încurajarea coordonării şi comunicării
Dacă politica forestieră ţine de statele membre, la nivel european se întreprind numeroase iniţiative care au impact asupra gestionării pădurilor. Prin urmare, este necesară îmbunătăţirea coerenţei şi cooperării intersectoriale pentru a echilibra obiectivele economice, de mediu şi socioculturale la diferite niveluri organizaţionale şi instituţionale.
În plus, statele membre sunt încurajate să organizeze evenimente care se bucură de o anumită vizibilitate, precum „Săptămâna pădurii” sau „Ziua pădurii”, pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la avantajele gestionării durabile a pădurilor.
În ceea ce priveşte acest plan de acţiune, Comisia a efectuat o evaluare la jumătatea perioadei în 2009 şi va efectua o evaluare globală în 2012.
Context
În 1998, Consiliul European a adoptat o rezoluţie referitoare la o strategie forestieră pentru Uniunea Europeană. Comisia a prezentat ulterior un raport privind punerea în aplicare a acestei strategii pe cinci ani şi a propus, între altele, lansarea unui plan de acţiune al UE pentru gestionarea durabilă a pădurilor. În mai 2005, Consiliul Agricultură şi Pescuit a solicitat Comisiei să elaboreze acest plan de acţiune.
Termeni-cheie ai actului
ACT CONEX
Communication from the Commission to the Council and the European Parliament of 10 March 2005 – Reporting on the implementation of the EU Forestry Strategy [COM(2005) 84 final – not published in the Official Journal] (Comunicarea Comisiei către Consiliu şi către Parlamentul European din 10 martie 2005, „Raport privind implementarea Strategiei forestiere a UE” [COM(2005) 84 final – nepublicată în Jurnalul Oficial]).
Ultima actualizare: 27.10.2011