This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Protection at international level of the rights and freedoms of persons with disabilities
Protecția la nivel internațional a drepturilor și libertăților persoanelor cu handicap
Protecția la nivel internațional a drepturilor și libertăților persoanelor cu handicap
Protecția la nivel internațional a drepturilor și libertăților persoanelor cu handicap
SINTEZĂ PRIVIND:
CARE ESTE ROLUL ACESTEI DECIZII ȘI AL ACESTEI CONVENȚII?
Decizia adoptă în numele Comunității Europene (acum UE) Convenția Organizației Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap, inclusă în anexa la decizie.
ASPECTE-CHEIE
Această convenție internațională are ca scop asigurarea deplină a tuturor drepturilor omului și a libertăților fundamentale ale persoanelor cu handicap.
În acest scop, Convenția se bazează pe o serie de principii:
Țările care sunt părți la convenție trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a asigura respectarea acestor principii în mod continuu. De asemenea, se angajează să sprijine drepturile economice, sociale și culturale ale persoanelor cu handicap.
În plus, persoanele cu handicap ar trebui să fie consultate în elaborarea și punerea în aplicare a legislației și a politicilor legate de acestea.
Protecția împotriva discriminării
Orice discriminare pe bază de handicap este interzisă, iar persoanele cu handicap trebuie să beneficieze de protecție juridică egală și eficientă.
Convenția conține reguli specifice referitoare la două grupuri de populație:
Țările care sunt părți la convenție se angajează să combată stereotipurile și să promoveze conștientizarea capacităților persoanelor cu handicap.
Drepturi recunoscute de convenție
Convenția stabilește o serie de drepturi și libertăți pe care le au persoanele cu handicap. Printre acestea se numără:
Punerea în aplicare a convenției
Orice acțiune de cooperare internațională întreprinsă trebuie să includă persoanele cu handicap, în special în parteneriat cu organizațiile internaționale și regionale relevante.
Țările trebuie să înființeze unul sau mai multe puncte de contact naționale responsabile de punerea în aplicare a convenției și să informeze publicul cu privire la convenție. Acestea trebuie să stabilească un mecanism independent pentru a monitoriza punerea în aplicare a convenției. Societatea civilă trebuie să se implice pe deplin în acțiunile de monitorizare.
Nu în ultimul rând, fiecare țară trebuie să prezinte un raport cuprinzător cu privire la măsurile luate pentru a-și îndeplini obligațiile, în termen de doi ani de la data aderării la convenție.
DE CÂND SE APLICĂ DECIZIA ȘI CONVENȚIA?
Decizia se aplică de la 26 noiembrie 2009. Convenția a intrat în vigoare la 3 mai 2008 și se aplică în UE de la 22 ianuarie 2011.
CONTEXT
Pentru informații suplimentare, consultați:
DOCUMENTUL PRINCIPAL
Decizia 2010/48/CE a Consiliului din 26 noiembrie 2009 privind încheierea de către Comunitatea Europeană a Convenției Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu handicap (JO L 23, 27.1.2010, pp. 35-61)
Data ultimei actualizări: 18.07.2018