EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Drepturile pasagerilor din transportul feroviar din UE

Drepturile pasagerilor din transportul feroviar din UE

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) 2021/782 privind drepturile și obligațiile călătorilor din transportul feroviar

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • Acesta are ca scop să ofere o protecție semnificativ mai bună pasagerilor din transportul feroviar în cazul unor întreruperi ale călătoriei.
  • De asemenea, acesta urmărește să răspundă mai bine nevoilor persoanelor cu handicap sau cu mobilitate redusă.

ASPECTE-CHEIE

Regulamentul se aplică călătoriilor internaționale sau interne pe calea ferată pe teritoriul Uniunii Europene (UE) efectuate de una sau mai multe companii feroviare. Acesta include o serie de caracteristici noi și importante.

  • Bilete directe. O nouă obligație pentru transportatorii care se califică drept „întreprindere feroviară unică”* pentru a-și oferi serviciile feroviare pe distanțe lungi (internaționale și interne) și regionale ca bilet direct.
  • Informații de călătorie în timp real. Administratorii de infrastructură distribuie date de trafic în timp real către întreprinderile feroviare, vânzătorii de bilete, operatorii de turism și administratorii de stații. Întreprinderile feroviare trebuie să furnizeze informații dinamice de călătorie în timp real altor întreprinderi feroviare care le vând bilete, precum și vânzătorilor de bilete și operatorilor de turism.
  • Dreptul la auto-rutare. În cazul în care pasagerilor nu li s-a oferit o soluție în timp util (în termen de 100 de minute) în cazul unei întreruperi a călătoriei, aceștia pot organiza ei înșiși un transport public alternativ cu trenul sau cu autobuzul și pot fi despăgubiți de către transportator pentru costul „necesar, adecvat și rezonabil” al biletului suplimentar.
  • Transportul bicicletelor. În trenurile noi și în cele care au fost modernizate în mod semnificativ vor fi prevăzute spații dedicate pentru biciclete asamblate (nu doar pliabile).
  • Persoanele cu handicap sau cu mobilitate redusă. Reducerea perioadei de notificare prealabilă pentru cererile de asistență la 24 de ore, alături de o serie de alte măsuri.
  • Asigurarea respectării drepturilor pasagerilor. Introduce un cadru îmbunătățit de aplicare a legii, inclusiv:
    • un mecanism modificat de tratare a plângerilor;
    • o obligație consolidată de cooperare între organismele naționale de aplicare a legii;
    • un formular standardizat la nivelul UE care să permită pasagerilor să solicite rambursarea sau despăgubirea.
  • Clauza de forță majoră. Întreprinderile feroviare nu sunt obligate să plătească compensații pentru întârzieri sau anulări în cazul unor circumstanțe extraordinare, cum ar fi o pandemie sau condiții meteorologice extreme.
  • Tratament egal. Discriminarea bazată pe naționalitatea pasagerului sau pe locul de stabilire în UE al transportatorului sau al vânzătorului de bilete și al operatorului de turism este interzisă.
  • Perturbări majore. În coordonare cu administratorii de infrastructură și de stații, întreprinderile feroviare ar trebui să pregătească planuri de urgență (inclusiv sisteme de alertă și de informare accesibile) pentru a se pregăti pentru posibilitatea unor perturbări majore și a unor întârzieri mari care să provoace blocarea unui număr considerabil de pasageri într-o stație.
  • Derogări. Derogările existente anterior sunt reduse și niciun serviciu feroviar nu este scutit în sine. Statele membre ale UE pot acorda în continuare anumite derogări, cum ar fi pentru serviciile urbane, suburbane și regionale de transport de pasageri, cărora li s-ar aplica în continuare un număr sporit de dispoziții obligatorii.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Acesta intră în vigoare în data de 6 iunie 2021 și se aplică din data de 7 iunie 2023.

CONTEXT

TERMENI-CHEIE

Întreprindere feroviară unică: „întreprinderea feroviară unică” poate include diferite întreprinderi feroviare care sunt strâns legate între ele pe baza unui criteriu de proprietate de 100 % [articolul 12 alineatul (1)].

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) 2021/782 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2021 privind drepturile și obligațiile călătorilor din transportul feroviar (reformare) (JO L 172, 17.5.2021, pp. 1-52)

DOCUMENTE CONEXE

Directiva (UE) 2019/882 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2019 privind cerințele de accesibilitate aplicabile produselor și serviciilor (JO L 151, 7.6.2019, pp. 70-115)

Regulamentul (UE) nr. 1300/2014 al Comisiei din 18 noiembrie 2014 privind specificațiile tehnice de interoperabilitate referitoare la accesibilitatea sistemului feroviar al Uniunii pentru persoanele cu handicap și persoanele cu mobilitate redusă (JO L 356, 12.12.2014, pp. 110-178)

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 1300/2014 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Directiva 2012/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 noiembrie 2012 privind instituirea spațiului feroviar unic european (JO L 343, 14.12.2012, pp. 32-77)

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (CE) nr. 1371/2007 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind drepturile și obligațiile călătorilor din transportul feroviar (JO L 315, 3.12.2007, pp. 14-41)

Data ultimei actualizări: 19.07.2021

Top