EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Sistem de gestionare a informațiilor pentru controale oficiale pentru a asigura aplicarea corectă a legislației privind lanțul agroalimentar

Sistem de gestionare a informațiilor pentru controale oficiale pentru a asigura aplicarea corectă a legislației privind lanțul agroalimentar

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1715 de stabilire a normelor privind funcționarea sistemului de gestionare a informațiilor pentru controalele oficiale și a componentelor sistemice ale acestuia (Regulamentul IMSOC)

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

  • IMSOC urmează să integreze cele patru sisteme informaționale existente gestionate de Comisie, și anume:
    • sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RASFF) instituit prin legea generală privind alimentele;
    • sistemul de informare cu privire la bolile animalelor (ADIS)*, care urmează să fie stabilit prin Legea sănătății animale;
    • sistemul de notificare și raportare a prezenței dăunătorilor (EUROPHYT)*, care urmează să fie stabilit prin Legea fitosanității; și
    • sistemul TRACES* (menționat în Regulamentul privind controalele oficiale).
  • Scopul Regulamentului IMSOC este:
    • să stabilească în același act toate regulile privind funcționarea IMSOC și a celor patru componente ale acestuia; și
    • să stabilească reguli pentru schimbul de date, informații și documente între componentele IMSOC și, în anumite cazuri, cu alte sisteme, cum ar fi sistemele naționale ale țărilor UE, sistemele de informații ale țărilor din afara UE și organizațiile internaționale.

ASPECTE-CHEIE

Regulamentul stabilește regulile de funcționare a IMSOC și a componentelor sistemului său în legătură cu manipularea și schimbul computerizat de informații, date și documente necesare pentru efectuarea controalelor oficiale.

Componente IMSOC

  • sistemul de alertă rapidă pentru alimente și furaje (RASFF);
  • sistemul informatic computerizat pentru notificarea și raportarea bolilor animale (ADIS);
  • sistemul electronic (EUROPHYT) pentru notificarea focarelor, precum prezența dăunătorilor în carantină;
  • sistemul computerizat pentru schimb de date, informații și documente (TRACES).

Domeniul de aplicare

Domeniul de aplicare al regulamentului acoperă controalele oficiale pentru a verifica respectarea legislației privind hrana și furajele, sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și regulile privind produsele animalice. Acesta acoperă în mod specific:

  • procedurile pentru notificări și informații suplimentare pentru RASFF instituite prin Regulamentul (CE) nr. 178/2002;
  • procedurile pentru sistemul computerizat al UE pentru raportarea bolilor în temeiul Regulamentului (UE) 2016/429;
  • regulile de transmitere a notificărilor în temeiul Regulamentului (UE) 2016/2031;
  • normele privind gestionarea computerizată a datelor și a documentelor în IMSOC necesare în temeiul Regulamentului (UE) 2017/625, privind:
    • documente sanitare comune de intrare (DSCI)* și instrucțiunile de utilizare a acestora;
    • cooperarea dintre autoritățile vamale și alte autorități;
    • certificate electronice și semnături electronice pentru certificate oficiale;
    • formate standard pentru schimb de informații privind cererile de asistență și notificări recurente;
    • instrumente tehnice și proceduri de comunicare între organismele de legătură desemnate;
    • buna funcționare a IMSOC.

Fiecare componentă a IMSOC are propria rețea din care face parte Comisia, fiecare membru al rețelei fiind responsabil pentru datele, informațiile și documentele pe care le introduce sau le produce în componenta relevantă.

Legătura cu baza de date

Următoarele legături între componente vizează completarea datelor, furnizând informații relevante și actualizate fiecărui membru de rețea pentru îndeplinirea sarcinilor sale:

  • iRASFF* și TRACES, permițând schimbul de date privind notificările de respingere la frontieră și documente sanitare comune de intrare;
  • EUROPHYT și TRACES, permițând schimbul de date privind notificările de focare și interceptare EUROPHYT;
  • iRASFF, EUROPHYT și TRACES, permițând schimbul de date privind antecedentele operatorilor în ceea ce privește respectarea normelor.

Formate de fișiere standard internaționale

Schimburile de date între IMSOC și alte sisteme electronice, inclusiv sistemele naționale ale UE, se bazează pe standarde internaționale și utilizează formatele XML, CMS sau PDF.

iRASFF

Țările UE desemnează un organism de legătură responsabil cu schimbul de informații privind notificările cu privire la frauda alimentară și numesc un singur punct de contact pentru rețelele RASFF și de asistență administrativă și cooperare (AAC) (care se coordonează cu rețeaua de fraudă alimentară (FF)).

Punctele de contact ale rețelei RASFF, AAC și FF schimbă notificări, cereri și răspunsuri în iRASFF.

Punctele de contact unice trimit notificări de alertă iRASFF către punctul de contact al Comisiei în termen de 48 de ore de la raportarea acestora sau trimit, fără întârzieri nejustificate, notificări de informații și notificări ale știrilor. De asemenea, aceștia transmit notificări de respingere la frontieră, notificări de neconformitate și notificări de urmărire, omologilor lor din rețea.

Notificările privind fraudele alimentare sunt schimbate folosind un instrument informatic dedicat de către punctele de contact pentru fraudă alimentară, până când sunt integrate în iRASFF.

ADIS

Fiecare membru al rețelei ADIS poate desemna mai multe puncte de contact pentru a trimite notificări privind focarele de boală și rapoarte. Fiecare punct de contact al rețelei ADIS este responsabil pentru păstrarea la zi a listei de regiuni de notificare și raportare stabilite de țara sa UE.

Rețeaua EUROPHYT

Fiecare membru al rețelei EUROPHYT desemnează:

  • un punct de contact responsabil de trimiterea notificărilor de focare către rețeaua de focare; și
  • un punct de contact responsabil de:
    • supravegherea depunerii notificărilor de interceptare pentru transporturile de plante, produse vegetale și alte obiecte care intră în UE;
    • prezentarea notificărilor de interceptare pentru acele transporturi tranzacționate în UE, utilizând TRACES, în termen de două zile lucrătoare de la interceptare.

TRACES

  • Fiecare membru al rețelei TRACES desemnează cel puțin un punct de contact pentru fiecare funcționalitate disponibilă în TRACES.
  • Fiecare operator are acces la datele, informațiile sau documentele pe care le manipulează, le produce sau le transmite în TRACES și fiecare autoritate competentă are acces similar pentru acele date, informații sau documente manevrate, produse sau transmise sub aria sa de responsabilitate, fie prin intermediul personalului propriu, fie prin intermediul operatorilor pe care îi administrează în TRACES.
  • Autoritățile vamale ale țărilor UE au acces la date, informații și documente referitoare la animalele și mărfurile care intră în UE din țări din afara UE și la orice decizii oficiale de control, fie prin TRACES, fie pentru sistemele naționale ale țărilor UE, fie pentru mediul ghișeului unic al UE bazat pe sistemele vamale atunci când sunt interconectate cu TRACES.
  • Regulamentul enumeră cerințele pentru eliberarea certificatelor oficiale electronice pentru transporturile de animale și mărfuri care intră în UE.
  • Punctele de contact din rețeaua TRACES trebuie să mențină și să țină la zi listele posturilor de control de frontieră, punctele de control și ale unităților alimentare sau înregistrate de produse alimentare sau de produse de origine animală aprobate sau înregistrate.

Documente sanitare comune de intrare (DSCI)

Regulamentul stabilește modelul DSCI și instrucțiunile de utilizare a acestuia și stabilește cerințele pentru utilizarea unui DSCI electronic.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Acesta s-a aplicat de la 14 decembrie 2019, cu excepția secțiunii 2 din capitolul 3 cu privire la rețeaua ADIS, care se aplică începând cu 21 aprilie 2021.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

IMSOC: sistemul de gestionare a informațiilor pentru controale oficiale, creat pentru a gestiona și schimba automat date, informații și documente legate de lanțul agroalimentar.
ADIS: sistemul informatic computerizat pentru notificarea și raportarea bolilor animalelor, instituit prin articolul 22 din Regulamentul (UE) 2016/429.
EUROPHYT: sistemul de notificări UE pentru trimiterea notificărilor de focar EUROPHYT, în conformitate cu articolul 103 din Regulamentul (UE) 2016/2031.
TRACES: sistemul computerizat pentru schimbul de date, informații și documente privind controalele oficiale și alte activități oficiale.
DSCI: documente sanitare comune de intrare, inclusiv echivalentul său electronic, utilizat de întreprinderi pentru a rezerva intrarea în UE a loturilor de animale și mărfuri reglementate de Regulamentul privind controalele oficiale (UE) 2017/625 și de autoritățile țărilor UE pentru a înregistra rezultatul controalelor oficiale efectuate pe loturile respective.
iRASFF: o aplicație online prin care țările UE pot transmite notificări despre produsele care prezintă un risc sau notificări de nerespectare a animalelor sau mărfurilor.

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/1715 al Comisiei din 30 septembrie 2019 de stabilire a normelor privind funcționarea sistemului de gestionare a informațiilor pentru controalele oficiale și a componentelor sistemice ale acestuia (Regulamentul IMSOC) (JO L 261, 14.10.2019, pp. 37-96)

Modificările succesive aduse Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2019/1715 al Comisiei au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale și alte activități oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislației privind alimentele și furajele, a normelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și produsele de protecție a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1069/2009, (CE) nr. 1107/2009, (UE) nr. 1151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 și (UE) 2016/2031 ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 și (CE) nr. 1099/2009 ale Consiliului și a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE și 2008/120/CE ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 și (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE și 97/78/CE ale Consiliului și a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului (Regulamentul privind controalele oficiale) (JO L 95, 7.4.2017, pp. 1-142)

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (UE) 2016/2031 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 octombrie 2016 privind măsurile de protecție împotriva organismelor dăunătoare plantelor, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 228/2013, (UE) nr. 652/2014 și (UE) nr. 1143/2014 ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Directivelor 69/464/CEE, 74/647/CEE, 93/85/CEE, 98/57/CE, 2000/29/CE, 2006/91/CE și 2007/33/CE ale Consiliului (JO L 317, 23.11.2016, pp. 4-104)

Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 privind bolile transmisibile ale animalelor și de modificare și de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătății animalelor („Legea privind sănătatea animală”) (JO L 84, 31.3.2016, pp. 1-208)

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (CE) nr. 183/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 ianuarie 2005 de stabilire a cerințelor privind igiena furajelor (JO L 35, 8.2.2005, pp. 1-22)

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (CE) nr. 178/2002 al Parlamentului European și al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare (JO L 31, 1.2.2002, pp. 1-24)

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 21.04.2020

Top