Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Codul european al comunicațiilor electronice

Codul european al comunicațiilor electronice

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva (UE) 2018/1972 de instituire a Codului european al comunicațiilor electronice

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

Directiva:

  • stabilește un set de norme actualizate pentru a reglementa rețelele de comunicații electronice (telecomunicații), serviciile de telecomunicații și facilitățile și serviciile asociate;
  • stabilește sarcini pentru autoritățile naționale de reglementare și pentru alte autorități relevante și instituie un set de proceduri pentru a asigura armonizarea cadrului de reglementare la nivelul întregii Uniuni Europene (UE).
  • vizează stimularea concurenței și a creșterii investițiilor în rețele 5G* și de foarte mare capacitate, astfel încât fiecare cetățean și întreprindere din UE să poată beneficia de conectivitate de înaltă calitate, de un nivel ridicat de protecție a consumatorilor și de mai multe opțiuni de servicii digitale inovatoare.

ASPECTE-CHEIE

Obiectivele generale sunt:

  • promovarea conectivității și a adoptării rețelelor de foarte mare capacitate, inclusiv a rețelelor fixe, mobile și pe suport radio, pentru toți cetățenii și toate întreprinderile din UE;
  • promovarea intereselor cetățenilor UE prin:
    • permiterea unui maximum de beneficii în termeni de posibilități de alegere, preț și calitate pe baza unei concurențe efective;
    • menținerea securității rețelelor și serviciilor;
    • asigurarea protecției consumatorilor prin norme specifice; și
    • abordarea nevoilor anumitor grupuri sociale, în special ale persoanelor cu dizabilități, ale vârstnicilor și ale persoanelor cu nevoi sociale speciale;
  • facilitarea intrării pe piață și promovarea concurenței în furnizarea de rețele de telecomunicații și de facilități asociate;
  • contribuția la dezvoltarea pieței interne a rețelelor și serviciilor de telecomunicații din UE, prin elaborarea de norme comune și reglementări previzibile vizând:
    • utilizarea eficace, eficientă și coordonată a spectrului de frecvențe radio,
    • inovarea deschisă,
    • dezvoltarea de rețele transeuropene,
    • disponibilitatea și interoperabilitatea serviciilor paneuropene și
    • conectivitatea cap la cap.

Responsabilitatea statelor membre ale UE este:

  • să coopereze între ele și cu Comisia Europeană la planificarea și coordonarea strategică a politicii privind spectrul de frecvențe radio, evitând interferențele prejudiciabile, prin intermediul Grupului pentru politica în domeniul spectrului de frecvențe radio;
  • să se asigure că sarcinile prevăzute în directivă sunt îndeplinite de o autoritate relevantă;
  • să garanteze că autoritățile naționale de reglementare și alte autorități relevante sunt independente de fabricanții de echipamente și furnizorii de servicii din domeniul telecomunicațiilor;
  • să se asigure că autoritățile naționale de reglementare:
    • sunt protejate împotriva intervenției externe sau a presiunii politice susceptibile să pună în pericol evaluarea independentă realizată de către acestea; și
    • dispun de autonomie bugetară și de resurse financiare și umane adecvate pentru a îndeplini sarcinile care le-au fost trasate.

Obiective și sarcini noi

Pe lângă înlocuirea și abrogarea actelor legislative existente, directiva introduce o serie de obiective și sarcini noi.

  • Normele consolidate privind protecția consumatorilor au rolul de a face mai ușoară trecerea de la un furnizor de servicii la altul și de a oferi o protecție mai bună, de exemplu, persoanelor care se abonează la pachete de servicii. Consumatorii vor beneficia de un nivel de protecție mai ridicat, similar în întreaga UE.
  • Serviciile companiilor de telecomunicații includ acum servicii furnizate prin intermediul internetului, care nu utilizează numere de apel, precum aplicațiile de mesagerie și serviciile de e-mail. Există un mecanism de evaluare al cărui scop este de a garanta că drepturile consumatorilor se mențin robuste și actualizate pe măsură ce se modifică modelele de afaceri și comportamentul consumatorilor.
  • Accesul adecvat la internet de bandă largă la prețuri accesibile trebuie să fie disponibil pentru toți consumatorii, indiferent de locația sau veniturile acestora.
  • Persoanele cu dizabilități ar trebui să beneficieze de acces echivalent la serviciile de telecomunicații.
  • Statele membre vor înființa un sistem de avertizare publică pentru a le transmite cetățenilor alerte pe telefonul mobil în caz de calamitate naturală sau de altă urgență majoră în zona lor.
  • Statele membre trebuie să le asigure operatorilor reglementări previzibile în ceea ce privește autorizarea utilizării spectrului de frecvențe radio pentru cel puțin 20 de ani, astfel încât să promoveze investițiile, în special în conectivitatea 5G; o convergență sporită a procedurilor naționale de selecție printr-un forum de evaluare inter pares.
  • Noi benzi de frecvențe pentru conectivitatea 5G pentru conexiuni mai rapide la internet și o conectivitate mai bună, împreună cu un calendar coordonat al autorizării utilizării spectrului și un regim de reglementare mai ușor pentru instalarea de echipamente de rețele mobile mici.
  • Norme privind accesul operatorilor la rețele, menite să încurajeze concurența pentru a ajuta companiile să investească mai ușor în infrastructură nouă, de foarte mare capacitate (viteze de descărcare de cel puțin 100 Mbps), inclusiv în zone îndepărtate, asigurând totodată o reglementare eficace a pieței.
  • Noile instrumente vor aborda problemele care pot apărea în anumite circumstanțe de pe piață. Reglementarea simetrică* li se va aplica furnizorilor de rețele de comunicații electronice în anumite situații foarte clar stabilite, pentru a asigura concurența.

Acte de punere în aplicare și delegate

Comisia a adoptat următoarele acte de punere în aplicare:

  • Regulamentul (UE) 2019/2243 de stabilire a modelului fișei de sinteză a contractului care trebuie utilizat de furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului; și
  • Regulamentul (EU) 2020/1070 de specificare a caracteristicilor punctelor de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă.

Comisia a adoptat următoarele acte delegate care completează Directiva (UE) 2018/1972:

  • Regulamentul (UE) 2021/654 de stabilire a unui tarif maxim unic la nivelul UE de terminare a apelurilor de voce în rețelele mobile (tarif pentru apeluri) și a unui tarif maxim unic la nivelul UE de terminare a apelurilor de voce în rețelele fixe;
  • Regulamentul (EU) 2023/444 privind măsuri de asigurare a accesului efectiv la serviciile de urgență prin intermediul comunicațiilor de urgență către numărul european unic pentru apeluri de urgență „112”.

DE CÂND SE APLICĂ NORMELE?

Directiva a trebuit să fie transpusă în legislația națională până la 21 decembrie 2020. Aceste norme se aplică de la aceeași dată.

Directiva (UE) 2018/1972 reformează și înlocuiește Directivele 2002/19/CE, 2002/20/CE și 2002/21/CE (și modificările ulterioare ale acestora), care au trebuit transpuse în legislația națională până în 2003.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

TERMENI-CHEIE

5G. Cea mai nouă generație de comunicații mobile celulare, caracterizată prin rate mari de transfer de date, întârziere de transfer redusă, economie de energie, reducere a costurilor, capacitate sporită a sistemului și conectivitate sporită a dispozitivelor.
Reglementarea simetrică. Aceeași reglementare a tuturor furnizorilor de rețele (spre deosebire de reglementarea asimetrică, care face diferențe între furnizori, în general cu scopul de a asigura condiții de concurență echitabile între furnizorii de importanță mai mică și mai mare).

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva (UE) 2018/1972 a Parlamentului European și a Consiliului din 11 decembrie 2018 de instituire a Codului european al comunicațiilor electronice (reformare) (JO L 321, 17.12.2018, pp. 36-214).

Corecțiile succesive aduse Directivei (UE) 2018/1972 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Regulamentul delegat (UE) 2023/444 al Comisiei din 16 decembrie 2022 de completare a Directivei (UE) 2018/1972 a Parlamentului European și a Consiliului cu măsuri de asigurare a accesului efectiv la serviciile de urgență prin intermediul comunicațiilor de urgență către numărul european unic pentru apeluri de urgență „112” (JO L 65, 2.3.2023, pp. 1-8).

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (UE) 2022/612 al Parlamentului European și al Consiliului din 6 aprilie 2022 privind roamingul în rețelele publice de comunicații mobile în interiorul Uniunii (reformare) (JO L 115, 13.4.2022, pp. 1-37).

Decizia de punere în aplicare (UE) 2022/173 a Comisiei din 7 februarie 2022 privind armonizarea benzilor de frecvențe de 900 MHz și de 1 800 MHz pentru sistemele terestre capabile să furnizeze servicii de comunicații electronice în Uniune și de abrogare a Deciziei 2009/766/CE (JO L 28, 9.2.2022, pp. 29-39).

Regulamentul delegat (UE) 2021/654 al Comisiei din 18 decembrie 2020 de completare a Directivei (UE) 2018/1972 a Parlamentului European și a Consiliului prin stabilirea unui tarif maxim unic la nivelul Uniunii de terminare a apelurilor de voce în rețelele mobile și a unui tarif maxim unic la nivelul Uniunii de terminare a apelurilor de voce în rețelele fixe (JO L 137, 22.4.2021, pp. 1-9).

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/1070 al Comisiei din 20 iulie 2020 de specificare a caracteristicilor punctelor de acces pe suport radio cu arie de acoperire restrânsă în temeiul articolului 57 alineatul (2) din Directiva (UE) 2018/1972 a Parlamentului European și a Consiliului de instituire a Codului european al comunicațiilor electronice (JO L 234, 21.7.2020, pp. 11-15).

Regulamentul de Punere in Aplicare (UE) 2019/2243 al Comisiei din 17 decembrie 2019 de stabilire a modelului fișei de sinteză a contractului care trebuie utilizat de furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului în temeiul Directivei (UE) 2018/1972 a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 336, 30.12.2019, pp. 274-280).

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (UE) 2018/1971 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2018 de instituire a Organismului Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice (OAREC) și a Agenției de sprijin pentru OAREC (Oficiul OAREC) și de modificare a Regulamentului (UE) 2015/2120 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1211/2009 (JO L 321, 17.12.2018, pp. 1-35).

Directiva (UE) 2016/1148 a Parlamentului European și a Consiliului din 6 iulie 2016 privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și a sistemelor informatice în Uniune (JO L 194, 19.7.2016, pp. 1-30)

Regulamentul (UE) 2015/2120 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2015 de stabilire a unor măsuri privind accesul la internetul deschis și de modificare a Directivei 2002/22/CE privind serviciul universal și drepturile utilizatorilor cu privire la rețelele și serviciile electronice de comunicații și a Regulamentului (UE) nr. 531/2012 privind roamingul în rețelele publice de comunicații mobile în interiorul Uniunii (JO L 310, 26.11.2015, pp. 1-18).

A se vedea versiunea consolidată.

Regulamentul (UE) 2015/758 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2015 privind cerințele de omologare de tip pentru implementarea sistemului eCall bazat pe serviciul 112 la bordul vehiculelor și de modificare a Directivei 2007/46/CE (JO L 123, 19.5.2015, pp. 77-89).

A se vedea versiunea consolidată.

Directiva 2014/61/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind măsuri de reducere a costului instalării rețelelor de comunicații electronice de mare viteză (JO L 155, 23.5.2014, pp. 1-14).

Decizia nr. 243/2012/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 14 martie 2012 de instituire a unui program multianual pentru politica în domeniul spectrului de frecvențe radio (JO L 81, 21.3.2012, pp. 7-17).

A se vedea versiunea consolidată.

Decizia 2008/411/CE a Comisiei din 21 mai 2008 privind armonizarea benzii de frecvențe 3 400-3 800 MHz pentru sisteme terestre capabile să furnizeze servicii de comunicații electronice în cadrul Comunității [notificată cu numărul C(2008) 1873] (JO L 144, 4.6.2008, pp. 77-81).

A se vedea versiunea consolidată.

Decizia nr. 676/2002/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 martie 2002 privind cadrul de reglementare pentru politica de gestionare a spectrului de frecvențe radio în Comunitatea Europeană (decizia privind spectrul de frecvențe radio) (JO L 108, 24.4.2002, pp. 1-6).

Directiva 2002/58/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 iulie 2002 privind prelucrarea datelor personale și protejarea confidențialității în sectorul comunicațiilor publice (Directiva asupra confidențialității și comunicațiilor electronice) (JO L 201, 31.7.2002, pp. 37-47).

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 11.04.2023

Top