Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Postechiparea cu oglinzi retrovizoare a vehiculelor grele pentru transportul de mărfuri

Postechiparea cu oglinzi retrovizoare a vehiculelor grele pentru transportul de mărfuri

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Directiva 2007/38/CE privind postechiparea cu oglinzi retrovizoare a vehiculelor grele pentru transportul de mărfuri înmatriculate în UE

CARE ESTE ROLUL ACESTEI DIRECTIVE?

Directiva stabilește norme pentru postechiparea oglinzilor retrovizoare pentru vehiculele comerciale destinate să transporte mărfuri cu o greutate mai mare de 3,5 tone și înregistrate după 1 ianuarie 2000.

Aceste norme au scopul principal de a îmbunătăți siguranța pentru ceilalți utilizatori ai drumurilor, cum ar fi pietonii, cicliștii și motocicliștii, care sunt expuși în mod deosebit la pericolele generate de aspectul unghiului lateral mort pe care camioanele îl au pe partea pasagerului.

ASPECTE-CHEIE

Începând cu 6 august 2007 și până la 31 martie 2009, toate vehiculele de transport în UE destinate transportului de peste 3,5 tone (categoriile N2 și N3) trebuie să fie modernizate pe partea pasagerilor cu oglinzi din clasa IV (cu unghi de vizibilitate larg) și clasa V (de proximitate).

Directiva este o măsură temporară care se aplică vehiculelor înregistrate după 1 ianuarie 2000 și care vizează îmbunătățirea domeniului de vizibilitate indirectă pentru vehiculele care nu intră sub incidența normelor privind vehiculele noi din Regulamentul (CE) nr. 661/2009.

Directiva nu se aplică direct, însă cere guvernelor naționale să adopte o lege care să impună obligativitatea oglinzilor.

Excepții

  • Vehiculele deja echipate pe partea pasagerului cu oglinzi care acoperă cel puțin 95 % din câmpul de vizibilitate al unei oglinzi din clasa IV la nivelul solului și cel puțin 85 % din câmpul de vizibilitate al oglinzii din clasa V sunt considerate deja conforme cu legislația.
  • Vehiculele care, din motive economice sau tehnice, nu pot fi echipate cu oglinzi care respectă aceste cerințe pot fi echipate cu oglinzi suplimentare sau alte dispozitive de vizibilitate indirectă, cum ar fi camerele de luat vederi, cu condiția ca combinația acestor dispozitive să îndeplinească cerințele.
  • Vehiculele concepute pentru a transporta mai puțin de 7,5 tone și în care este imposibilă montarea unei oglinzi din clasa V la mai mult de 2 m față de sol, când vehiculul se află sub încărcătură maximă și unde nu ar fi complet vizibilă din poziția de conducere nu sunt acoperite.
  • Vehiculele care fac obiectul unor măsuri naționale cu cerințe minime similare și pentru care data intrării în vigoare precedă data transpunerii curentei directive în legislația națională sunt scutite.

Țările UE trebuie să comunice o listă de soluții tehnice Comisiei Europene, care face apoi ca informațiile să fie accesibile publicului. Este responsabilitatea Comisiei, prin intermediul comitetelor relevante, de a se asigura că echipamentul este instalat și testat pentru a verifica conformitatea și tehnicitatea.

DE CÂND SE APLICĂ DIRECTIVA?

Se aplică de la 3 august 2007. Aceasta a trebuit transpusă în legislația țărilor UE până la 6 august 2008.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Directiva 2007/38/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 11 iulie 2007 privind postechiparea cu oglinzi retrovizoare a vehiculelor grele pentru transportul de mărfuri înmatriculate în Comunitate (JO L 184, 14.7.2007, pp. 25-28)

DOCUMENTE CONEXE

Directiva 2014/45/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 3 aprilie 2014 privind inspecția tehnică periodică a autovehiculelor și a remorcilor acestora și de abrogare a Directivei 2009/40/CE (JO L 127, 29.4.2014, pp. 51-128)

Regulamentul (CE) nr. 661/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 iulie 2009 privind cerințele de omologare de tip pentru siguranța generală a autovehiculelor, a remorcilor acestora, precum și a sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate care le sunt destinate (JO L 200, 31.7.2009, pp. 1-24)

Modificările succesive aduse Regulamentului (CE) nr. 661/2009 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

Data ultimei actualizări: 19.02.2018

Top