Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Instrumentul UE care contribuie la stabilitate și pace (2014-2020)

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Instrumentul UE care contribuie la stabilitate și pace (2014-2020)

 

SINTEZĂ PRIVIND:

Regulamentul (UE) nr. 230/2014 de instituire a unui instrument care contribuie la stabilitate și pace

CARE ESTE ROLUL ACESTUI REGULAMENT?

Acesta stabilește instrumentul care contribuie la stabilitate și pace (IcSP) – un mijloc prin care UE poate contribui la stabilitate și pace asigurându-se că acțiunile pe care le întreprinde sunt eficiente și coerente.

Acesta acoperă domeniile:

  • de răspuns la situațiile de criză;
  • prevenirea conflictelor;
  • consolidarea păcii și pregătirea pentru situații de criză;
  • abordarea amenințărilor la adresa securității globale și transregionale.

ASPECTE-CHEIE

Sprijin

Ajutorul tehnic și financiar oferit prin acest instrument vizează în principal trei priorități:

 

  • 1.
    Reacția rapidă la crize sau la crize emergente pentru a preveni conflictele politice sau a evita degenerarea situației într-un conflict armat, cum ar fi:
    • sprijinul pentru punerea în aplicare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) privind femeile, pacea și securitatea sau pentru tribunalele penale internaționale;
    • măsuri care au drept scop reconstrucția de infrastructuri-cheie, de locuințe, de imobile publice și de bunuri economice în perioada de după conflict;
    • măsuri de combatere a utilizării ilicite a armelor de foc, pentru detectarea minelor și deminare; și
    • sprijin pentru abordarea impactului mișcărilor bruște de populație.

    Măsurile din cadrul acestei priorități nu depășesc de obicei 18 luni.

     

  • 2.
    Prevenirea conflictelor și pregătirea pentru situații de criză:
    • promovarea alertării timpurii și a unor analize de risc care să țină seama de conflicte în cadrul elaborării politicilor, câștigarea încrederii prin mediere, dialog și reconciliere în contextul tensiunilor care apar între diferite comunități;
    • desfășurarea misiunilor de stabilizare civilă identificate la Consiliul European de la Feira în 2000:
      • poliție – consolidarea capacităților;
      • consolidarea statului de drept;
      • consolidarea administrației civile; și
      • consolidarea protecției civile;
    • limitarea utilizării resurselor naturale în finanțarea conflictelor (cum ar fi acțiunile pentru încetarea tranzacționării de „diamante de război”).

    Măsurile din cadrul acestei priorități reprezintă acțiuni pe termen lung.

     

  • 3.
    Abordarea amenințărilor globale, prin măsuri pe termen lung pentru:

     

O abordare flexibilă și implicarea societății civile

Pentru a avea o eficacitate sporită, ajutorul acordat în cadrul ICSP va deveni mai flexibil prin prelungirea duratei maxime a reacțiilor la crize până la cel mult 30 de luni și prin adoptarea unei a doua măsuri excepționale de asistență în cazuri de conflict care să se bazeze pe rezultatele unui precedent.

Resursele financiare pot veni și în completarea ajutorului umanitar oferit de UE și a finanțării cooperării pe termen lung pentru dezvoltare.

Măsurile de pregătire, de programare, de punere în aplicare și de monitorizare luate în cadrul IcSP pot fi sprijinite, atunci când este posibil și adecvat, de ONG-uri, de organizații reprezentând populații autohtone și de grupuri de inițiativă locală.

Bugetul și punerea în aplicare

Bugetul IcSP pentru perioada 2014-2020 este de 2,339 miliarde de euro. Majoritatea normelor și procedurilor pentru punerea în aplicare a acestui program se găsesc în Regulamentul (UE) nr. 236/2014, un regulament transversal care aliniază și simplifică punerea în aplicare a întregii finanțări externe a UE.

Modificarea Regulamentului (UE) nr. 236/2014

În contextul angajamentului UE față de Agenda pentru dezvoltare durabilă din 2030 (SDG1 fiind eradicarea sărăciei și SDG16 fiind promovarea păcii și a justiției), precum și declarația comună a UE privind noul consens european pentru dezvoltare, Regulamentul (UE) 2017/2306 modifică regulamentul inițial.

Regulamentul modificat permite UE, în circumstanțe excepționale, să ofere asistență pentru consolidarea capacităților militare în țările partenere, în scopul asigurării securității activităților de dezvoltare sub formă de formare, îndrumare, echipament, îmbunătățiri ale infrastructurii etc. Asistența UE nu poate fi folosită în niciun caz pentru a finanța consolidarea capacităților militare în alte scopuri decât pentru securitatea pentru dezvoltare; cu alte cuvinte, nu poate fi utilizată pentru a finanța echipament letal, cheltuieli militare recurente sau formare pentru a spori capacitatea de luptă.

Pentru aceste noi măsuri a fost alocat un buget de 100 milioane de euro între 2018 și 2020.

DE CÂND SE APLICĂ REGULAMENTUL?

Se aplică de la 1 ianuarie 2014 până la 31 decembrie 2020, cu modificarea CBSD în vigoare din ianuarie 2018.

CONTEXT

Pentru informații suplimentare, consultați:

DOCUMENTUL PRINCIPAL

Regulamentul (UE) nr. 230/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 de instituire a unui instrument care contribuie la stabilitate și pace (JO L 77, 15.3.2014, pp. 1-10)

Modificările succesive aduse Regulamentului (UE) nr. 230/2014 au fost integrate în textul de bază. Această versiune consolidată are doar un caracter informativ.

DOCUMENTE CONEXE

Declarație comună a Consiliului și a reprezentanților guvernelor statelor membre reuniți în cadrul Consiliului, a Parlamentului European și a Comisiei Europene (JO C 210, 30.6.2017, pp. 1-24)

Regulamentul (UE) nr. 236/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 de stabilire a normelor și procedurilor comune pentru punerea în aplicare a instrumentelor Uniunii pentru finanțarea acțiunii externe (JO L 77, 15.3.2014, pp. 95-108)

A se vedea versiunea consolidată.

Data ultimei actualizări: 13.04.2018

Top