EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009DC0128

Comunicare a Comisiei către Parlamentul european şi Consiliu - O PAC simplificată pentru Europa - O reuşită pentru toţi

/* COM/2009/0128 final */

52009DC0128

Comunicare a Comisiei către Parlamentul european şi Consiliu - O PAC simplificată pentru Europa - O reuşită pentru toţi /* COM/2009/0128 final */


[pic] | COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE |

Bruxelles, 18.3.2009

COM(2009) 128 final

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

O PAC simplificată pentru Europa - o reușită pentru toți

CUPRINS

1. Agenda Comisiei pentru o PAC simplificată 3

2. Realizări din 2005 până în prezent 4

3. Planul de acțiune pentru simplificarea Politicii agricole comune 7

4. „Focus” 10

5. Perspective 12

6. Concluzie 15

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIU

O PAC simplificată pentru Europa - o reu șită pentru toți

AGENDA COMISIEI PENTRU O PAC SIMPLIFICATă

De la începutul mandatului său, Comisia a depus eforturi pentru simplificarea politicii agricole comune (PAC)[1]. Agricultorii și alți operatori economici din sectorul agricol ar trebui să fie dispensați de birocrație și de cerințele care nu sunt necesare pentru atingerea obiectivelor politice și pentru asigurarea gestionării corecte a banilor contribuabililor. Simplificarea PAC este esențială pentru a spori competitivitatea economiei noastre agricole, pentru a crea și a menține locurile de muncă și pentru a contribui la o dezvoltare sănătoasă a zonelor noastre rurale. Acesta este motivul pentru care o PAC simplificată constituie o reușită pentru toți.

În 2005, Comisia a prezentat o Comunicare privind simplificarea și legiferarea mai bună pentru politica agricolă comună (PAC). Aceasta a stabilit un program ambițios vizând o simplificare semnificativă a PAC. Programul respectiv și implementarea acestuia se integrează perfect în strategia globală a Comisiei privind o mai bună legiferare[2], în special în planul flexibil de acțiune pentru simplificare și programul de acțiune pentru reducerea sarcinii administrative.

Între timp s-au finalizat un număr impresionant de proiecte de simplificare legate de PAC. Este oportun să se realizeze în acest moment un bilanț pentru a estima ceea ce s-a realizat. Prezenta comunicare va pune în evidență activitățile întreprinse începând din 2005 până în prezent, oferind informații în legătură cu rezultatele acestora în ceea ce privește reducerea sarcinii administrative cu care se confruntă agricultorii și administrațiile[3]. De asemenea, se va acorda o atenție deosebită planului flexibil de acțiune pentru simplificare, Regulamentului unic OCP, studiului din 2007 privind sarcina administrativă cu care se confruntă exploatațiile agricole și rezultatelor bilanțului de sănătate al PAC. În ultima parte, comunicarea va examina și alte direcții de acțiune pentru continuarea simplificării în viitor.

REALIZăRI DIN 2005 PÂNă ÎN PREZENT

În 2005, Comisia Europeană s-a angajat să întreprindă o serie de activități care pot fi considerate simplificări tehnice sau politice[4].

Simplificarea tehnică

„Curățarea” reglementărilor din sectorul agricol

Identificarea și eliminarea actelor juridice perimate ale Consiliului și ale Comisiei se realizează fără întrerupere, un exemplu în acest sens fiind sectorul laptelui[5]. Atunci când se adoptă noi acte juridice, se abrogă cele care există deja. În 2006[6] și la începutul acestui an au[7], în urma unor recunoașteri oficiale a perimării acestora, au fost declarate caduce un număr de aproape 300 de acte care nu fuseseră încă abrogate, dar care nu mai serveau niciunui scop. În cursul acestui an, se va adopta o propunere de abrogare a unei serii de acte caduce ale Consiliului.

Regulamentul unic OCP

La 22 octombrie 2007, Consiliul a adoptat Regulamentul (CE) nr. 1234/2007[8], denumit și Regulamentul unic OCP. Acest regulament reunește toate regulamentele privind organizarea comună a pieței în diferite sectoare și înlocuiește 45 de acte ale Consiliului. La punctul 4.1. sunt furnizate mai multe detalii în legătură cu OCP unică.

Ajutoarele de stat

În 2006 și 2007, Comisia a modificat și a simplificat politicile privind ajutoarele de stat în sectorul agricol. În afară de orientările revizuite cu privire la ajutoarele de stat[9] și de Regulamentul de exceptare pe categorii[10], Comisia a adoptat un nou regulament de minimis [11] vizând creșterea plafonului de minimis pentru ajutoarele pe care le pot acorda statele membre în sectorul agricol. Atunci când măsura respectivă este conformă cu condițiile stabilite în regulamentul de minimis , aceasta nu se consideră ca fiind un ajutor de stat și, prin urmare, nu este necesară nicio notificare. Aceste modificări au dus la o reducere a numărului de instrumente juridice relevante, și anume de la șase la trei.

Costurile administrative

În 2006, Comisia a lansat un studiu de estimare a sarcinii administrative cu care se confruntă exploatațiile agricole ca urmare a reformei PAC din 2003. Rezultatele finale ale studiului au fost publicate în noiembrie 2007. La punctul 4.2. sunt furnizate mai multe detalii în legătură cu studiul respectiv.

Schimbul de bune practici

În scopul schimbului de opinii privind simplificarea și al schimbului de idei și de experiențe au fost create mai multe platforme. Pentru început, s-a constituit un grup de experți, format din experți naționali în domeniul simplificării, care se întrunește în medie de trei ori pe an. Mai multe state membre au utilizat această platformă pentru a prezenta și a discuta inițiative naționale privind simplificarea.

Părțile interesate, precum și reprezentanți ai sectorului agricol și ai industriei au participat la o serie de reuniuni ale grupului consultativ privind simplificarea.

Conferința privind simplificarea politicii agricole comune, care a avut loc în octombrie 2006, precum și seminarul privind simplificarea, organizat în octombrie 2007, au oferit o platformă largă pentru discuții și pentru schimbul de experiențe între toate părțile implicate în punerea în aplicare a PAC.

Măsuri de natură politică

Reforma OCP în sectorul zahărului

Reforma zahărului, adoptată oficial la începutul anului 2006, a condus la o simplificare vizibilă a sistemului, prin fuzionarea diferitelor tipuri de cote într-un regim de cote unic, prin includerea bugetului ajutoarelor pentru zahăr în sistemul de plăți unice și prin înlocuirea sistemului de intervenție cu depozitarea privată.

Sistemul de plăți unice

În primii ani de existență, sistemul de plăți unice a fost adaptat de mai multe ori în vederea simplificării funcționării acestuia și a îmbunătățirii accesibilității pentru agricultori. Realizarea acestui obiectiv a fost posibilă, de exemplu, prin includerea elementelor de peisaj (cum sunt gardurile vii și zidurile) în suprafețele eligibile pentru ajutor direct și printr-o serie de modificări ca urmare a adoptării raportului privind ecocondiționalitatea[12].

Sectorul fructelor și legumelor și sectorul vitivinicol

Reformele din sectorul fructelor și legumelor, precum și din sectorul vitivinicol au dus la reglementări mai simple. În special, faptul că aceste sectoare fac parte de acum înainte din sistemul de plăți unice conduce la un sistem mai omogen de ajutor direct pentru venit.

Integrarea sectorului fructelor și legumelor în sistemul de plăți unice poate duce la o reducere de 2,2 milioane EUR a sarcinii administrative cu care se confruntă exploatațiile agricole.

Mai mult, aceste reforme au permis mai multă flexibilitate în punerea în aplicare a politicilor prin intermediul programării, gestionată de organizațiile de producători în cazul sectorului fructelor și legumelor sau de statele membre în cazul sectorului vitivinicol.

Studiul și evaluarea impactului

În cursul ultimilor ani, evaluarea impactului a devenit un instrument indispensabil de elaborare a unor reforme importante în sectorul agricol, implicând în etapele de început o participare susținută a părților interesate. Acest instrument permite evaluarea ex ante a costurilor administrative, identificarea și evaluarea problemelor, formularea de soluții și compararea consecințelor pe care le au acestea. În acest fel procesul de legiferare devine mai transparent. De asemenea, procesul de evaluare a impactului ameliorează calitatea propunerii și calitatea dezbaterii privind propunerea.

Din 2005, au fost efectuate 8 evaluări ale impactului pentru toate reformele importante ale PAC, de exemplu pentru reforma sectorului vitivinicol și reforma sectorului fructelor și legumelor, precum și pentru „bilanțul de sănătate”[13].

Procese

Consultarea părților interesate, analiza, planul de acțiune

Sugestiile primite de la autoritățile statelor membre și de la părțile interesate care au putut fi considerate simplificări tehnice au fost incluse în planul de acțiune flexibil pentru simplificare recent instituit. Acest plan de acțiune permite planificarea și monitorizarea activităților în vederea simplificării PAC și conține în prezent aproximativ 50 de proiecte.

Din 2005, s-au primit peste 200 de sugestii de simplificare a PAC.

Conferință

La 3 și 4 octombrie 2006, Comisia a organizat o conferință internațională privind simplificarea politicii agricole comune.

La această conferință au participat reprezentanți ai unor medii și interese diferite, ai agricultorilor, ai operatorilor economici, ai industriei prelucrătoare, ai universităților și ai autorităților din statele membre, care au contribuit la dezbaterea privind simplificarea și au demonstrat că există o voință politică de simplificare a PAC, proces care necesită angajarea tuturor pentru a se finaliza cu succes.

Un proiect concret inițiat ca rezultat al acestei conferințe și adoptat de Comisie se referă la utilizarea certificatelor de export. În capitolul 3 sunt oferite mai multe detalii în acest sens.

Formarea profesională internă

Proverbul care spune că este mai bine să previi decât să vindeci se aplică și actelor juridice. Astfel, a fost și continuă să fie oferite cursuri interne de redactare a textelor legislative pentru personalul care este implicat în elaborarea propunerilor legislative. Obiectivul acestor cursuri este de a garanta elaborarea unor texte simple și clare încă din primele etape ale procesului de legiferare.

Sistemele informatice

Tehnologia informației constituie un element important de simplificare și de reducere a sarcinii administrative. În acest sens s-au realizat progrese importante. Se află în faza finală de dezvoltare ISAMM (Information System for Agricultural Market Management and Monitoring), un sistem destinat să faciliteze schimbul electronic de informații între serviciile Comisiei și statele membre. Este în curs de desfășurare un proiect-pilot, iar primul modul al sistemului ar trebui să devină complet operațional până în vara anului 2009.

PLANUL DE ACțIUNE PENTRU SIMPLIFICAREA POLITICII AGRICOLE COMUNE

La Conferința din 2006 a fost prezentată prima versiune a planului flexibil de acțiune pentru simplificare, prin care s-au stabilit 20 de proiecte privind simplificarea tehnică a PAC. Acest plan s-a dezvoltat, ajungând la circa 50 de proiecte în ianuarie 2009[14], dintre care s-au implementat 43. Proiectele încorporate în planul de acțiune se bazau pe sugestii primite de la statele membre, de la părțile interesate, de la organizațiile agricultorilor, de la operatori din sectorul prelucrării industriale, precum și pe idei provenind de la serviciile Comisiei.

Proiectele următoare merită explicate în mai multe detalii deoarece constituie exemple excelente privind impactul pozitiv pe care îl poate avea simplificarea asupra operatorilor economici și/sau asupra agricultorilor.

Licențe de export pentru carnea de vită

În 2007, Comisia a adoptat o măsură de simplificare specifică pentru sectorul cărnii de vită și mânzat. În acest sector, exporturile cu sau fără restituire la export erau de obicei însoțite de o licență. Deși este esențială continuarea monitorizării schimburilor comerciale de produse exportate cu restituire, nu s-a mai dovedit necesară monitorizarea mărfurilor comercializate fără restituire. Prin urmare, Comisia a eliminat obligația prezentării unei licențe de export pentru astfel de exporturi.

De această măsură beneficiază atât societățile exportatoare, cât și autoritățile naționale, deoarece se reduc astfel formalitățile, precum și sarcinile administrative și de control.

Cu titlu de exemplu, această măsură reduce costurile de export pentru carnea de vită cu aproximativ 16 EUR/tonă. Mai mult, elimină birocrația și duce la îmbunătățirea mediului de afaceri.

Etichetarea ouălor

În 2007, Comisia Europeană a adoptat o nouă serie de norme detaliate privind standardele de comercializare a ouălor, în special în ceea ce privește etichetarea ouălor. Aceste norme instituie un cadru juridic modern, transparent fără a afecta însă informarea și protecția consumatorilor.

De exemplu, nu mai este obligatorie clasificarea pe categorii a ouălor utilizate direct de industria prelucrătoare. Noile norme permit colectarea, clasificarea, marcarea și ambalarea ouălor în termen de 10 zile de la data ouatului, eliminând obligația colectării la fiecare trei zile lucrătoare. Aceasta ajută la o mai bună organizare a acestui sector de activitate respectiv, ceea ce este extrem de util, în special în perioadele cu activitate intensă din timpul anului.

Noua flexibilitate reduce cheltuielile producătorilor și ale sectorului din aval, precum și cheltuielile statelor membre în vederea controlului.

Regula celor 10 luni

Articolul 44 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1782/2003 al Consiliului prevede că parcelele declarate de către un agricultor pentru un drept de plată stau la dispoziția agricultorului pe o perioadă de cel puțin zece luni.

Această prevedere a fost anulată, iar perioada de zece luni s-a înlocuit cu o singură dată, care poate fi stabilită de statul membru. Aceasta înseamnă că, pentru a primi ajutorul, agricultorii nu mai sunt obligați să păstreze terenurile la propria lor dispoziție pe o perioadă de zece luni câștigând astfel o mai mare flexibilitate în ceea ce privește gestionarea propriei exploatații și capacitatea de reacție la evoluția pieței.

Eliminarea regulii celor 10 luni ar putea determina o reducere de aproximativ 19 milioane EUR a sarcinii administrative cu care se confruntă exploatațiile agricole.

Licențe de import și de export

În iunie 2008, Comisia a eliminat marea majoritate a obligațiilor privind licențele în sectorul agricol. Pentru importuri, cerințele privind licențele s-au redus de la 500 la 65, iar pentru exporturi au rămas în vigoare numai 43 de cerințe[15]. Pe lână aceasta, s-a simplificat cadrul juridic pentru cerințele privind licențele care au rămas încă valabile, acesta constând în prezent într-un singur regulament (cu excepția restituirilor la export și a contingentelor tarifare). Regulamentul respectiv reglementează toate aspectele referitoare la licențe, precizează toate produsele pentru care este necesară o licență și stabilește normele privind perioada de valabilitate a licenței, precum și valoarea garanției.

Pentru operatorii economici (importatori și exportatori), avantajele sunt următoarele:

- realizează economii privind costurile administrative aferente formalităților în cazul importurilor sau exporturilor;

- nu mai trebuie să suporte costurile de depunere (și de restituire) a garanțiilor pentru licență

Economiile pentru administrațiile naționale sunt evidente având în vedere că se reduc astfel sarcinile administrative și de control.

Această măsură ar trebui să reducă cu aproximativ 7,4 milioane EUR sarcina administrativă globală aferentă licențelor în cazul operatorilor economici.

Standarde de comercializare a fructelor și legumelor

În cadrul reformei sectorului fructelor și legumelor, Comisia, confruntată cu reticențele anumitor state membre, a redus de la 36 la 10 numărul de standarde de comercializare specifice (mere, citrice, kiwi, lăptucă și andive, piersici și nectarine, pere, căpșuni, ardei grași, struguri de masă și roșii), a raționalizat operațiunile de control aferente acestora și a institut un standard general de comercializare care se aplică majorității fructelor și legumelor.

Cele 26 de standarde abrogate reprezintă 25% din comerțul de fructe și legume proaspete. Ca urmare a acestei măsuri, operatorii economici nu mai trebuie să suporte costuri ca să se conformeze, dar trebuie să garanteze că produsele lor sunt de calitate bună, originală și comercială, iar autoritățile naționale nu mai trebuie să efectueze controale privind aceste 26 de standarde specifice.

Ecocondiționalitate

Deși în urma studiului privind sarcina administrativă cu care se confruntă exploatațiile agricole s-a ajuns la concluzia că cheltuielile administrative care decurg din ecocondiționalitate sunt relativ mici, situându-se la nivelul a 0,3%-4,3% din sarcina administrativă globală, agricultorii nu sunt de acord cu ecocondiționalitatea.

Pentru a atenua acest sentiment de nemulțumire și pentru a simplifica sistemul, Comisia a autorizat notificarea prealabilă a controalelor la fața locului. Mai mult, atunci comit o încălcare minoră, agricultorii nu se mai confruntă cu o reducere a plăților de care beneficiază sau, în cazul în care reducerea se impune, aceasta este mai mică decât limita de minimis de 100 EUR.

Aceste ameliorări le permit agricultorilor să își planifice mai eficient activitățile, necesită mai puține formalități pentru rezolvarea încălcărilor minore și elimină amenințarea unor sancțiuni pentru încălcări banale. De asemenea, această măsură simplifică sarcina administrațiilor naționale.

Notificarea prealabilă a controalelor la fața locului poate conduce la o reducere de ordinul a 5,7 milioane EUR a sarcinii administrative cu care se confruntă exploatațiile agricole.

„FOCUS”

În secțiunea următoare sunt descrise detaliat trei activități de simplificare a PAC deosebit de importante. Aceste proiecte se referă la simplificarea legislativă, la sarcina administrativă și simplificarea politicilor, având efecte la nivel intersectorial: OCP unică, studiul din 2007 privind sarcina administrativă și bilanțul de sănătate al PAC.

OCP unică

Adoptarea în 2007 a Regulamentului Consiliului de instituire a unei organizări comune a piețelor agricole8, denumit în general Regulamentul unic OCP, a constituit o realizare importantă în contextul simplificării legislative a PAC.

Având în vedere caracterul tehnic al OCP unice , aceasta nu avea drept finalitate modificarea politii de bază, ci armonizarea dispozițiilor, simplificarea gestionării normelor PAC, acestea devenind mai puțin stufoase, mai accesibile și putând fi puse în aplicare mai ușor.

Noul regulament reunește toate cele 21 de regulamente distincte privind organizările comune ale piețelor și le înlocuiește pe toate cu un regulament unic, reducând astfel numărul de articole de la aproximativ 920 la aproximativ 230 și abrogând în total 78 de acte ale Consiliului[16].

Din punct de vedere general, adoptarea OCP unice a redus în mod substanțial numărul de acte de reglementare a PAC, aceasta fiind de acum înainte reglementată doar de 4 acte juridice, și anume Regulamentul privind plățile directe, Regulamentul unic OCP, Regulamentul privind dezvoltarea rurală și Regulamentul privind finanțarea PAC.

În sfârșit, OCP unică permite simplificarea în continuare și reducerea considerabilă a sarcinii administrative la nivelul dispozițiilor de aplicare ale Comisiei.

Studiul privind sarcina administrativă

În cadrul Programului de acțiune pentru reducerea sarcinilor administrative, la sfârșitul anului 2007 a fost publicat un studiu de „evaluare a sarcinii administrative cu care se confruntă exploatațiile agricole ca urmare a PAC”[17]. Acest studiu, realizat în Danemarca, Germania, Franța, Irlanda și Italia, furnizează o evaluare a cheltuielilor administrative legate de sistemului de plăți unice pentru anul 2006, prezentând perspectivele în vederea unei dezvoltări viitoare.

Studiul semnalează mai multe elemente care au un impact asupra sarcinilor administrative cu care se confruntă exploatațiile agricole.

Primul element privește transpunerea de către statele membre a regulamentului PAC privind plățile directe și se referă în special la alegerile pe care le-au făcut acestea în ceea ce privește modelul SPU (modelul istoric, modelul regional sau o combinație a celor două abordări), precum și la alegerea decuplării totale sau a menținerii anumitor elemente cuplate. Se iau în considerare și alți factori cum sunt modul de stabilire a procedurii de aplicare și sistemul pentru transferul de drepturi.

În conformitate cu sugestiile formulate în contextul Programului de acțiune pentru reducerea sarcinii administrative, statele membre ar putea, de exemplu, să realizeze o reducere suplimentară, de peste 400 milioane EUR, a sarcinii administrative cu care se confruntă exploatațiile agricole, prin utilizarea tehnologiei informației.

Alte elemente cu impact la nivelul sarcinii administrative sunt: cultura antreprenorială națională, de exemplu utilizarea consultanților externi, și diferențele structurale, cum sunt dimensiunea exploatațiilor și diversitatea în ceea ce privește producția.

Rezultatele studiului arată că sarcina administrativă cu care se confruntă exploatațiile agricole va scădea în mod considerabil. Factorii care contribuie la aceasta sunt efectul curbei de învățare și dispariția cheltuielilor administrative legate de lansarea sistemului de plăți unice[18]. Modificările adoptate în cadrul bilanțului de sănătate al PAC constituie un alt factor important de reducere a sarcinii administrative.

Bilanțul de sănătate

Simplificarea a constituit unul din motivele principale care au determinat propunerile Comisiei privind bilanțul de sănătate[19]. Bilanțul de sănătate simplifică dispozițiile sistemului de plăți unice și crește eficiența reformei PAC din 2003.

Unul din principalele elemente de simplificare din cadrul bilanțului de sănătate constă în continuarea decuplării și a anulării mai multor sisteme, de exemplu plățile pentru culturile energetice și pentru grâul dur, precum și sistemul de eliminare a smântânii, a untului și a untului concentrat. Așa cum indică studiul privind sarcina administrativă[20], sistemele de ajutor cuplat generează sarcini administrative suplimentare pentru agricultori. O decuplare mai susținută conduce prin urmare automat la o reducere a acestor sarcini.

Bilanțul de sănătate a condus și la simplificarea normelor privind nivelurile de modulare, precum și a dispozițiilor privind funcționarea rezervei naționale și drepturile la plată care decurg din această rezervă.

De asemenea, s-au anulat normele privind scoaterea terenurilor din circuitul agricol și condițiile aplicabile și s-au simplificat condițiile privind transferul de drepturi la plată.

Bilanțul de sănătate ar trebui să ducă la o reducere de aproximativ 135 milioane EUR a sarcinii administrative cu care se confruntă exploatațiile agricole, în special ca urmare a eliminării sistemelor speciale privind culturile energetice, plata pe suprafață pentru culturi arabile, grâul dur, fructele cu coajă și cartofii pentru amidon. De asemenea, se estimează că anularea scoaterii terenurilor din circuitul agricol va reduce cu 146 milioane EUR sarcina administrativă cu care se confruntă exploatațiile agricole.

PERSPECTIVE

Progresele realizate în ultimii ani nu vor duce în niciun caz la încetarea acțiunilor vizând simplificarea în sectorul agricol. Simplificarea și reducerea sarcinilor administrative inutile constituie sarcini permanente care nu se realizează de la sine. Pentru a menține același ritm și pentru a crea un cadru care oferă condiții propice de continuare a simplificării PAC, se programează pentru anii viitori următoarele elemente și proiecte.

Data comună de intrare în vigoare

Începerea aplicării modificărilor legislative aduse PAC se centrează în general pe date fixe, cum sunt începutul anului de comercializare. Pentru a facilita și mai mult în continuare o monitorizare mai bună a politicilor și a schimbărilor politice, precum și pentru a le putea anticipa, va fi examinată în viitor posibilitatea introducerii unor date comune de început[21] pentru modificările legislative aduse PAC.

Ecocondiționalitate

În prezent, normele privind ecocondiționalitatea sunt stabilite în diferite acte juridice, Va fi evaluată în continuare mai atent ideea de a dezvolta o propunere pentru un act juridic unic privind ecocondiționalitatea prin armonizarea normelor actuale.

Comunicări

Comisia se va strădui să simplifice și să armonizeze cadrul juridic privind comunicarea și păstrarea informațiilor și a documentelor în contextul gestionării în comun a PAC. Noul cadru s-ar putea aplica în final tuturor comunicărilor privind PAC care nu se referă la informații financiare și, prin intermediul tehnologiei informației, tuturor sistemelor existente în acest context. Aceste sisteme pot fi gestionate de către Comisia Europeană sau de către autoritățile competente ale statelor membre. De asemenea, noul cadru juridic ar putea include dispoziții privind accesul tuturor autorităților implicate, precum și al publicului la informațiile culese.

Dobândirea de experiență

Începând din anul 2010, se va institui un program de formare pentru funcționarii Direcției Generale Agricultură și Dezvoltare Rurală care să includă un sejur într-o exploatație agricolă. Scopul acestui program este de a permite funcționarilor să înțeleagă mai bine aspectele practice ale sectorului agricol și provocările din domeniu. Se vor elabora astfel strategii mult mai bine adaptate la situația concretă a agricultorilor europeni. Detaliile acestui program sunt în studiu.

Politica în domeniul calității

Cartea verde privind calitatea produselor agricole a fost publicată la 15 octombrie 2008. Această carte verde lansează o vastă consultare publică privind politica în domeniul calității și abordează problema simplificării și reducerii sarcinii administrative, în special în ceea ce privește standardele de comercializare, sistemele de certificare și sistemele indicațiilor geografice.

Ca urmare a consultării publice, Comisia va publica o comunicare în mai 2009. Anumite opțiuni incluse în comunicare ar putea avea efecte importante privind simplificarea și reducerea sarcinii administrative.

Continuarea planului de acțiune

Planul de acțiune va continua să evolueze flexibil, noi proiecte fiind adăugate și implementate. Unul dintre aceste proiecte noi privește sectorul hameiului.

În prezent, cultivatorii de hamei sunt obligați să înregistreze contractele de producție. Această înregistrare permite obținerea unor informații esențiale privind piața și creează o anumită transparență pe piață. În același timp, înregistrarea reprezintă o activitate anevoioasă pentru cultivatori și pentru administrații. În vederea reducerii acestor sarcini administrative, se vor evalua soluții alternative de generare a informațiilor privind piața din sectorul hameiului. În funcție de rezultatele evaluării, se vor avansa propuneri corespunzătoare.

Revizuirea periodică

Comisia va studia posibilitatea realizării unei analize la intervale mai regulate a legislației prin care s-ar putea revizui anumite acte destul de vechi. Scopul acestei analize ar putea fi de a determina dacă dispozițiile existente ar trebui menținute și, în cazul unui răspuns pozitiv, în ce formă. Prin urmare, noul act juridic ar fi actualizat și ar fi conform cu cele mai recente principii privind elaborarea textelor juridice.

Limbajul utilizat și accesibilitatea textelor juridice

Limbajul utilizat în actele juridice poate afecta înțelegerea acestora de către utilizatorii obișnuiți. Comisia va continua să facă astfel încât actele să fie juridice mai ușor de citit, prin evaluarea limbajului utilizat și a posibilității de a oferi cursuri privind tehnicile de redactare.

Continuarea schimbului de bune practici

Comisia va continua să organizeze întâlniri cu statele membre și părțile interesate pentru a discuta și a dezvolta în continuare activitățile privind simplificarea PAC. În acest context s-ar putea elabora și posibilitățile de simplificare mai accentuată a ecocondiționalității.

CONCLUZIE

Rezultatele procesului de simplificare dovedesc că eforturile Comisiei de a realiza o PAC simplificată au fost încununate de succes. Continuarea activă a acestui proces în viitor demonstrează cu claritate angajarea Comisiei în vederea unei simplificări mereu mai susținute. Pe baza primelor rezultate ale perioadei de evaluare[22] se poate aprecia în mod realist că până în 2012 va fi atins obiectivul de reducere cu 25% a sarcinii administrative. Acest lucru este cu atât mai impresionant cu cât PAC se dezvoltă într-un mediu politic dinamic, cu interese financiare și politice diverse, adesea divergente, în cadrul unei game largi de culturi și de structuri agricole. De asemenea, deoarece comportă alocarea de resurse financiare, PAC este inevitabil supusă unei gestionări riguroase și unui control sever în vederea protejării integrității bugetului UE, adică a banii contribuabilului.

Simplificarea PAC creează pentru agricultori și alți operatori economici condiții de activitate în care sarcinile aferente costurilor administrative și costurilor de conformare sunt reduse și ameliorează astfel competitivitatea comunității agricole europene. Agricultorii sunt astfel mai bine pregătiți pentru problemele cu care se confruntă și pentru a satisface nevoile clienților lor. În general, toate acestea reprezintă beneficii pentru toți cetățenii Uniunii Europene.

Cu toate acestea, agricultorii și operatorii economici din sectorul agricol percep complexitatea mediului economic în care evoluează nu numai pe baza normelor PAC, ci și în cadrul tuturor parametrilor juridici cărora li se supun. Comisia estimează prin urmare că simplificarea și reducerea sarcinilor administrative inutile constituie obiective generale pentru toate domeniile politice legate de sectorul agricol și la toate nivelurile, inclusiv în statele membre și în regiuni. Toți protagoniștii acestui proces ar trebui să acorde acestui aspect o atenție deosebită în viitor.

[1] COM(2005) 509, 19.10.2005.

[2] A treia analiză strategică a programului pentru o mai bună legiferare în Uniunea Europeană – COM(2009) 15, 28.1.2009.

[3] Cifrele utilizate în prezenta comunicare provin în general din rezultatele preliminare ale evaluărilor realizate, precum și din recomandările formulate în contextul programului de acțiune pentru reducerea sarcinii administrative. În conformitate cu modelul costului standard utilizat în exercițiul menționat, sarcina administrativă se stabilește pe baza costului pe care îl presupun respectarea obligațiilor în materie de informare impuse de legislația UE, precum și măsurile aferente de implementare sau de transpunere la nivel național.

[4] simplificarea tehnică (adică în interiorul unui cadru politic constant) implică revizuirea cadrului juridic, a procedurilor administrative și a mecanismelor de gestionare pentru a obține o raționalizare și un raport cost-beneficii mai bun, precum și pentru a îndeplini obiectivele politice existente într-un mod mai eficient, fără a aduce modificări politicilor de bază;„ simplificarea politică ” reduce gradul de complexitate prin ameliorări ale instrumentelor politice de sprijin pentru agricultură și de dezvoltare rurală. Ar putea fi descrisă drept „elaborare de strategii care conduc la simplificare”.

[5] Regulamentul (CE) nr. 1081/2008 al Comisiei (JO L 296, 5.11.2008, p. 4).

[6] JO C 148, 24.6.2006.

[7] JO C 30, 6.2.2009.

[8] Regulamentul (CE) nr. 1234/2007 al Consiliului din 22 octombrie 2007 de instituire a unei organizări comune a piețelor agricole și privind dispoziții specifice referitoare la anumite produse agricole (JO L 299, 16.11.2007, p. 1).

[9] JO C 319, 27.12.2006, p. 1.

[10] Regulamentul (CE) 1857/2006 din 15 decembrie 2006 privind aplicarea articolelor 87 și 88 din tratat ajutoarelor de stat pentru întreprinderile mici și mijlocii care își desfășoară activitatea în domeniul producției de produse agricole și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 70/2001 (JO L 358, 16.12.2006, p. 3).

[11] Regulamentul (CE) nr. 1535/2007 al Comisiei din 20 decembrie 2007 privind aplicarea articolelor 87 și 88 din Tratatul CE ajutoarelor de minimis în sectorul producției de produse agricole (JO L 337, 21.12.2007, p. 35).

[12] COM(2007) 147, 29.03.2007.

[13] Pentru informații suplimentare cu privire la evaluarea impactului: http://ec.europa.eu/governance/impact/index_en.htm

[14] Pentru informații suplimentare: http://ec.europa.eu/agriculture/index_en.htm.

[15] Regulamentul (CE) nr. 514/2008 al Comisiei din 9 iunie 2008 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 376/2008 de stabilire a normelor comune de aplicare a sistemului de licențe de import și export și de certificate de fixare în avans pentru produsele agricole (JO L 150, 10.6.2008, p. 7).

[16] După încorporarea dispozițiilor privind fructele și legumele, prin intermediul Regulamentului (CE) nr. 361/2008 al Consiliului (JO L 121, 7.5.2008, p.1).

[17] http://ec.europa.eu/agriculture/analysis/external/burden/index_en.htm.

[18] O curbă de învățare ascendentă și dispariția costurilor de constituire vor reduce cu peste 900 milioane EUR sarcina administrativă cu care se confruntă exploatațiile agricole.

[19] COM(2008) 306, 20.5.2008. 2008.

[20] A se vedea punctul 4.2.

[21] A se vedea și COM(2009)15.

[22] Estimările disponibile indică faptul că în domeniul plăților directe sarcina administrativă se va reduce cu 1 400 milioane EUR cel puțin.

Top