Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52024DC0073

    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR privind punerea în aplicare și relevanța Planului de lucru al Uniunii Europene pentru sport 2021-2024 și a Recomandării privind promovarea intersectorială a activității fizice de îmbunătățire a stării de sănătate

    COM/2024/73 final

    Bruxelles, 14.2.2024

    COM(2024) 73 final

    RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR

    privind punerea în aplicare și relevanța Planului de lucru al Uniunii Europene pentru sport 2021-2024 și a Recomandării privind promovarea intersectorială a activității fizice de îmbunătățire a stării de sănătate


    A.INTRODUCERE

    De la adoptarea de către Consiliu a celui de al 4-lea Plan de lucru al Uniunii Europene pentru sport (2021-2024) 1 , sportul a continuat să își îndeplinească rolul important în cadrul culturii, istoriei și tradițiilor Europei. Puterea unică și unificatoare a sportului în societățile noastre implică o mare responsabilitate, acesta fiind un factor favorizant al schimbării prin progresul societal, activitatea economică și îmbunătățirea stării de sănătate și a coeziunii comunităților.

    Actualul plan de lucru al UE se concentrează pe sportul bazat pe integritate și valori, pe aspectele socioeconomice și de mediu ale sportului și pe promovarea participării la activități sportive, precum și pe activitățile fizice de îmbunătățire a stării de sănătate.

    Contextul în care a fost pus în aplicare acest plan a fost complex și dificil. Lumea sportului a trebuit să se confrunte cu impactul de durată al pandemiei de COVID-19, la care s-a adăugat războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și perioada de inflație care a urmat, creșterea prețurilor energiei și tensiunile geopolitice care au influențat competițiile sportive. Gestionarea provocărilor legate de aceste evoluții vine în completarea activității privind prioritățile de bază, cum ar fi promovarea sănătății, a egalității și a siguranței. Acțiunile în justiție introduse la instanțele europene au sporit vizibilitatea și importanța dimensiunii europene a sportului. În special, dezbaterea privind modelul sportiv european s-a intensificat, captând imaginația publicului.

    În această perioadă, Planul de lucru al UE pentru sport a constituit o ancoră pentru a asigura concentrarea asupra principalelor priorități ale politicii în domeniul sportului, abordând totodată nevoile în materie de redresare și reziliență ale sectorului sportului.

    Planul de lucru al UE stă la baza dialogului și a cooperării dintre statele membre, Consiliu și Comisie. Astfel cum se prevede în planul de lucru al UE, Consiliul invită Comisia să prezinte un raport privind punerea în aplicare și relevanța acestuia. Pe baza acestui raport se va elabora următorul plan de lucru al UE, care urmează să fie adoptat în prima jumătate a anului 2024.

    Raportul se bazează pe o amplă consultare. O consultare publică online a permis statelor membre și părților interesate să ofere feedback în scris. Statele membre, instituțiile sportive internaționale și europene, comitetele olimpice naționale, organizațiile naționale antidoping și alte părți interesate relevante au formulat, în total, 72 de răspunsuri. În plus, Comisia a găzduit o reuniune pentru a primi feedback calitativ suplimentar din partea respondenților.

    Raportul se bazează pe o evaluare a progreselor înregistrate în principalele domenii de politică ale planului de lucru al UE. El examinează punerea în aplicare a activităților planificate, analizează eficacitatea instrumentelor și a metodelor de lucru. Acesta include recomandări pentru acțiunile și cooperarea viitoare în domeniul sportului. Raportul evaluează, de asemenea, punerea în aplicare a Recomandării privind promovarea intersectorială a activității fizice de îmbunătățire a stării de sănătate 2 .

    B.EVALUARE/RAPORTARE

    1.Metode de lucru

    Planul de lucru al UE pentru sport a fost pus în aplicare prin intermediul mai multor formate de lucru și mecanisme de raportare stabilite, care au fost îmbunătățite și elaborate în ultimii trei ani. Acestea au inclus concluzii ale Consiliului, dezbateri, grupuri de experți, activități de învățare reciprocă, conferințe și seminare, reuniuni ale directorilor generali ai UE pentru sport și studii.

    Au fost înființate două grupuri de experți privind sportul verde și redresarea și reziliența sectorului sportului în timpul pandemiei de COVID-19 și după aceasta. Aceste grupuri, prezidate de Comisie, cu participarea activă a autorităților statelor membre, precum și a observatorilor și experților din cadrul mișcării sportive. Aceștia au prezentat rapoarte și recomandări și au oferit o platformă pentru schimbul de expertiză și de bune practici.

    Activități de învățare reciprocă pentru ca statele membre să facă schimb de informații și de experiență pe teme specifice, dezvoltate în mod semnificativ în perioada planului de lucru al UE. Reuniunile și conferințele la nivel înalt, cum ar fi reuniunile informale ale directorilor generali pentru sport din UE, precum și dezbaterile de orientare din cadrul Consiliului au jucat un rol esențial în promovarea politicilor privind provocările comune.

    Comisia a realizat studii pe teme de actualitate și a continuat să dezvolte inițiative și campanii, cum ar fi Forumul UE dedicat sportului, Săptămâna europeană a sportului, campania „HealthyLifestyle4All” și inițiativa SHARE. Aceste studii și campanii au urmărit să ajute statele membre și alte părți interesate să dezvolte și să desfășoare politici și activități în domeniul sportului.

    Federațiile sportive, asociațiile și alte părți interesate din domeniul sportului au un rol esențial în punerea în aplicare a politicii în domeniul sportului, iar opiniile lor reprezintă o parte esențială a discuțiilor în materie de politici. În acest spirit, mișcarea sportivă a participat activ la Forumul anual al UE dedicat sportului și la alte conferințe. De asemenea, a urmărit grupurile de experți cu un interes deosebit.

    De asemenea, Comisia a cooperat cu organizații internaționale guvernamentale și neguvernamentale, cum ar fi Consiliul Europei (CoE), Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Biroul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC), Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) și Agenția Mondială Antidoping (WADA).

    Aceste metode de lucru au contribuit la consolidarea cooperării dintre statele membre, Consiliu, Comisie și părțile interesate din domeniul sportului. Acestea au îmbunătățit coordonarea la nivelul UE și au permis schimbul de expertiză și experiență valoroase, pentru a realiza progrese în ceea ce privește planul de lucru al UE. În același timp, ar putea fi necesare unele ajustări ale modului în care sunt concepute acțiunile pentru a asigura o comunicare mai regulată a rezultatelor și pentru a asigura rezultate ușor de reprodus.

    2.Acțiuni și realizări

    2.1. Grupuri de experți

    Raportul privind sportul verde al grupului de experți 3 a examinat modul în care sistemul sportiv european ar putea promova cel mai bine durabilitatea mediului și a stabilit recomandări adresate în primul rând autorităților publice și organizațiilor sportive naționale. Printre acestea se numără o invitație adresată campionilor din domeniul sportului și durabilității de a promova sportul verde, înființarea unor organisme de schimb de cunoștințe, precum și finanțarea la nivel național și european pentru a sprijini tranziția către un sport mai verde. Raportul a arătat că sportul depinde în mare măsură de alte sectoare, iar principalul său impact asupra climei este generat de deplasările fanilor și participanților la competiții.

    Raportul grupului de experți privind redresarea și reziliența 4 a subliniat impactul semnificativ al pandemiei de COVID-19 resimțit în sectorul sportului. Raportul a arătat, de asemenea, impactul crizelor ulterioare, în special în ceea ce privește războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și creșterea costurilor energiei. Pe lângă impactul direct al crizei și răspunsul la aceasta, raportul a analizat modul în care impactul influențează aspecte cu amploare mai mare, cum ar fi durabilitatea și guvernanța. Raportul a subliniat astfel importanța adoptării de către organizațiile sportive a unor strategii de risc și a planificării de contingență.

    2.2. Evenimente și activități de învățare reciprocă organizate de președinție

    Statele membre care dețin președinția UE au organizat conferințe, seminare și reuniuni ale directorilor generali ai UE pentru sport. În cadrul acestor evenimente s-a făcut schimb de multe cunoștințe de specialitate și orientări în materie de politici în domenii precum diplomația, inovarea, durabilitatea, integritatea și egalitatea în sport.

    În plus, activitățile de învățare reciprocă s-au dovedit a fi o metodă din ce în ce mai populară pentru ca statele membre să organizeze și să facă schimb de cunoștințe în domenii mai specifice într-o manieră aprofundată.

    O listă completă a evenimentelor și a altor activități organizate de președinție poate fi consultată în anexa I. Cu toate că perioada planului de lucru al UE nu s-a încheiat încă, aproape toate activitățile și evenimentele prevăzute în prezenta anexă s-au desfășurat cu succes. Această realizare colectivă reflectă angajamentul ferm al statelor membre, al președințiilor, al Consiliului, al Comisiei și al tuturor celorlalte părți interesate de a contribui și de a colabora în cadrul planului de lucru al UE.

    2.3. Alte inițiative de sprijinire a Planului de lucru al UE

    Pentru a spori impactul domeniilor prioritare și pentru a atinge obiectivele principale ale planului de lucru al UE, Comisia a desfășurat diverse activități relevante în sprijinul acțiunilor și scopurilor.

    Unul dintre obiectivele principale ale planului este intensificarea dialogului și a cooperării. Forumul UE dedicat sportului este principala platformă publică pentru dialogul în materie de politici între părțile interesate din domeniul sportului cu privire la principalele provocări și domenii în care se desfășoară cooperarea ca parte a planului de lucru al UE. În fiecare an, forumul atrage până la 400 de participanți din întreaga Europă, provenind din federații sportive, cluburi, autorități naționale și regionale, mediul academic, sportivi și ONG-uri.

    În plus, în 2020, Comisia a lansat Grupul la nivel înalt pentru egalitate de gen în sport, alcătuit din 15 experți din medii diferite, care și-au început activitatea în cadrul grupului în 2021. Raportul privind egalitatea de gen în sport elaborat de acest grup 5 a inclus un plan de acțiune cu recomandări adresate Comisiei, statelor membre, organismelor sportive naționale și internaționale și organizațiilor care guvernează sportul de masă în diferite domenii tematice, cum ar fi participarea la activitățile sportive, egalitatea de tratament, leadershipul și măsurile care garantează practicarea în siguranță a sportului.

    Campania HealthyLifestyle4All, care s-a desfășurat în perioada 2021-2023, a promovat un stil de viață sănătos pentru toate generațiile și grupurile sociale, prin îmbinarea sportului și a unui stil de viață activ cu politicile în materie de sănătate, alimentație și alte politici și prin contribuția sa la domeniul prioritar de creștere a participării la activități sportive și la activități fizice de îmbunătățire a stării de sănătate. Această inițiativă a solicitat contribuții și, drept răspuns, a primit 102 angajamente asumate de părțile interesate din domeniul sportului. Printre acestea s-au numărat Comisia, statele membre, autorități locale, federații sportive, organizații care guvernează sportul de masă și organizații ale societății civile. O cartografiere a stilurilor de viață sănătoase oferă o imagine de ansamblu asupra rezultatelor și un ghid de finanțare pentru proiecte 6 .

    Săptămâna europeană a sportului, un alt instrument de mobilizare a eforturilor de promovare a participării la activități sportive, a devenit din ce în ce mai puternică și permite organizațiilor sportive, comunităților și altor organizații sportive din întreaga UE și din vecinătatea acesteia să promoveze participarea la activități fizice și sportive în rândul publicului larg. Săptămâna reprezintă elementul central al campaniei anuale #BeActive a Comisiei, care promovează pe scară largă Planul de lucru al UE și sportul la nivelul UE. Activitățile au continuat în pofida pandemiei de COVID-19, prin intermediul componentei #BeActive@Home. Ediția din 2022 a fost un an de excepție pentru evenimente, reunind peste 13 milioane de participanți din 40 de țări și regiuni. În 2023, au avut loc 36 000 de evenimente care au implicat aproape 11 milioane de persoane. Începând din 2022, în cadrul campaniei, Comisia a decernat premiile #BeActive, împărțite în patru categorii, și anume premiul pentru educație #BeActive, premiul #BeActive la locul de muncă, premiul #BeActive erou local și premiul #BeActive peste generații.

    Acțiunile Erasmus+ în domeniul sportului promovează participarea la activități sportive, fizice și de voluntariat. Prin sprijinul lor financiar, aceste acțiuni oferă o bază substanțială pentru consolidarea cooperării europene. Acestea sunt concepute pentru a aborda atât provocările societale, cât și pe cele legate de sport, iar prioritățile 7 lor sunt bine aliniate la cele ale Planului de lucru al UE. Bugetul s-a dublat în comparație cu perioada de programare anterioară, ridicându-se în prezent la 470 de milioane EUR pentru perioada 2021-2027. Oportunitățile de a se angaja în parteneriate sunt din ce în ce mai populare, iar introducerea parteneriatelor la scară mică a permis mai multor organizații locale să se implice în cooperare. De exemplu, în 2023, Comisia a primit un număr record de 1 500 de propuneri, ceea ce reprezintă o creștere de 17 % față de 2022. În 2023, pentru prima dată, au fost posibile proiecte de mobilitate în scopul învățării pentru antrenorii sportivi.

    Comisia a fost implicată, de asemenea, în alte domenii care promovează integrarea sportului și a activității fizice. La 30 mai 2023, Comisia a organizat un summit privind sportul și inovarea pentru a reuni cercetători, întreprinderi și responsabili de elaborarea politicilor pentru a discuta despre oportunități și a crea noi parteneriate privind performanța sportivilor, durabilitatea și digitalizarea. Premiile UE #BeInclusive pentru sport sunt acordate organizațiilor care utilizează sportul pentru a spori incluziunea socială. Începând din 2022, categoriile au recompensat proiecte care arată cum pot fi depășite barierele, cum se poate promova egalitatea de gen și prezenta valoarea sportului pentru a promova valorile UE și pacea, cum ar fi integrarea refugiaților din Ucraina.

    Ca parte a planului de lucru al UE, Comisia a contribuit la elaborarea unor politici bazate pe date concrete colectând date prin intermediul unor studii și anchete, inclusiv studiul din 2021 privind combaterea utilizării steroizilor anabolizanți și a hormonilor de creștere umani în sport în UE 8 și studiul din 2022 privind modelul european în domeniul sportului 9 . În 2023, a fost lansat un studiu privind drepturile sportivilor în cadrul și în preajma evenimentelor sportive majore, cu un raport final planificat în 2024. În plus, sondajul Eurobarometru din 2022 privind sportul și activitatea fizică 10 a furnizat date cantitative privind prevalența sportului și a activității fizice în UE și privind mai multe aspecte conexe, cum ar fi voluntariatul în sport, durabilitatea și egalitatea. Frecvența cu care europenii practică sportul este, de asemenea, utilizată ca indicator-cheie pentru politica în domeniul sportului.

    2.4. Cooperarea cu organismele internaționale

    UE și CoE împărtășesc aspirații comune în ceea ce privește sportul, în special pentru ca sportul să fie un bun social și un vehicul pentru drepturile omului și valorile europene. Aceste aspirații stau la baza proiectelor comune UE-CoE axate pe combaterea discursurilor instigatoare la ură în sport, pe protejarea și apărarea copiilor, precum și pe egalitatea de gen.

    Comisia cooperează cu WADA în ceea ce privește combaterea dopajului în sport. Grupul de lucru pentru sport al Consiliului a continuat să pregătească mandatul UE, în conformitate cu Rezoluția reprezentanților guvernelor statelor membre, privind reprezentarea statelor membre în cadrul Consiliului fondator al WADA și coordonarea pozițiilor statelor membre înainte de reuniunile WADA. Rezoluția Consiliului a fost actualizată în 2023 pentru a reflecta modernizarea practicilor și evoluțiile juridice 11 .

    Comisia și UNODC cooperează în ceea ce privește combaterea corupției, a spălării banilor și a recuperării activelor în Asia și Pacific, Africa, precum și la nivel internațional pentru a sprijini mecanismul de revizuire a Convenției Organizației Națiunilor Unite împotriva corupției.

    Comisia întreține, de asemenea, bune relații cu OMS și UNESCO pentru a atinge obiectivele planului de lucru al UE. De asemenea, Comisia a semnat acorduri oficiale de cooperare cu Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA) 12 și cu Comitetul Olimpic European (EOC) 13 .

    2.5 Cooperarea pentru promovarea intersectorială a activității fizice de îmbunătățire a stării de sănătate

    Recomandarea Consiliului privind promovarea intersectorială a activității fizice de îmbunătățire a stării de sănătate 14 încurajează statele membre să elaboreze strategii și planuri de acțiune naționale pentru promovarea activității fizice, cooperând în același timp între ele și cu Comisia. În recomandare se solicită sprijinirea OMS în colectarea de date și de sinteze pentru fiecare țară. Progresele sunt monitorizate pe baza unui cadru de 23 de indicatori.

    În general, cooperarea structurată dintre OMS și Comisie poate fi evaluată ca fiind pozitivă. Rezultatele punerii în aplicare pentru cei 23 de indicatori realizați de statele membre au crescut de la 64,7 % în 2015 la 74,5 % în 2018, ajungând la 75,7 % în 2021. Doar doi indicatori înregistrează întârzieri – indicatorul 7 (cluburi sportive axate pe îmbunătățirea sănătății) și indicatorul 18 (orientări europene privind îmbunătățirea infrastructurilor pentru activități fizice în timpul liber).

    Majoritatea statelor membre și a părților interesate consideră că recomandarea și indicatorii, precum și realizările și datele acesteia sunt încă relevante (detalii în anexa II).

    3.Feedback cu privire la punerea în aplicare a Planului de lucru al UE pentru sport

    Feedbackul statelor membre și al părților interesate cu privire la punerea în aplicare a planului de lucru al UE a fost colectat prin intermediul unui sondaj online cu întrebări deschise și al unor discuții în cadrul unei reuniuni a părților interesate pentru respondenți.

    Analiza a arătat un nivel ridicat de aprobare a priorităților, a schimbului de cunoștințe și de experiență și a metodelor de lucru. Majoritatea au considerat că grupurile de experți, studiile și evenimentele sunt foarte adecvate. Activitățile de învățare reciprocă au fost, de asemenea, evaluate pozitiv.

    În același timp, respondenții au sugerat modalități de îmbunătățire a punerii în aplicare și a impactului rezultatelor, și anume îmbunătățirea prezentării rezultatelor și a fluxului de informații, precum și creșterea numărului de ocazii de a face schimb de experiență. Mai mulți și-au exprimat preferința pentru contactul cu prezență fizică și crearea de rețele. De asemenea, s-a pus accentul pe continuitate și pe valorificarea activității desfășurate.

    Feedback pentru viitor: privire de ansamblu

    Statele membre și alte părți interesate care au răspuns la consultare au subliniat următoarele subiecte.

    Sportul profesionist – integritate și valori în sport

    ØPromovarea și dezvoltarea în continuare a modelului european în domeniul sportului

    ØAccentul pus pe valorile integrității în sport, combaterea dopajului, combaterea corupției și buna guvernanță

    Dimensiunea socioeconomică și dimensiunea de mediu a sportului

    ØUrmărirea unei abordări mai cuprinzătoare a accesului egal și echitabil la sport

    ØPromovarea și îmbunătățirea în continuare a egalității de gen și a incluziunii în toate domeniile – de la structurile de guvernanță la participarea la nivel local

    ØAccent pe durabilitatea în sport – durabilitatea mediului și cea economică

    Sportul de masă – participarea la sport și la activitatea fizică benefică pentru sănătate

    ØPromovarea participării la sportul de masă și axarea în mod specific pe nevoile organizațiilor locale și a celor care guvernează sportul de masă

    ØConcentrarea pe o abordare cuprinzătoare a ceea ce înseamnă un stil de viață sănătos

    ØEvidențierea importanței voluntariatului în sport

    ØProtejarea tinerilor și a minorilor în sport, inclusiv în sportul de masă

    Instrumente – metode de lucru

    ØÎncurajarea reuniunilor cu prezență fizică și promovarea schimbului de bune practici

    ØAsigurarea difuzării mai frecvente a rezultatelor și a accesului la informații, date și rapoarte

    ØFacilitarea dialogului și a cooperării într-un mod flexibil

    C.    ETAPELE URMĂTOARE

    Comisia salută feedbackul primit de la statele membre și de la părțile interesate. Pe parcursul punerii în aplicare a Planului de lucru al UE pentru sport, Comisia a constatat, în general, că metodele de lucru au funcționat bine. Comisia consideră că este foarte util să sprijine în continuare schimbul de cunoștințe și de experiență și recunoaște că acesta este un domeniu în care poate juca un rol de coordonare valoros. Comisia este pregătită să soluționeze problemele ridicate în cadrul anumitor formate și evenimente și se angajează să le îmbunătățească în mod continuu.

    Evaluarea generală și feedbackul din partea statelor membre și a părților interesate arată că accentul pus pe prioritățile de politică este adecvat, dar ar putea fi necesar să fie revizuit în raport cu evoluțiile actuale și viitoare, cum ar fi războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, extinderea UE sau interesul mondial pentru sportul european. Există o satisfacție generală în ceea ce privește schimbul de cunoștințe și de experiență și crearea de rețele. Comisia împărtășește această apreciere.

    Constatările raportului oferă o perspectivă asupra domeniilor care necesită atenție în viitor. În linii mari, domeniile ar putea fi grupate în următoarele categorii: (i) promovarea modelului european în domeniul sportului; (ii) modelarea unei guvernanțe bazate pe valori în sport și în evenimentele sportive majore din Europa; (iii) viabilitatea financiară; (iv) menținerea unor standarde ridicate de integritate; (v) apărarea drepturilor sportivilor care își continuă cariera; (vi) asigurarea egalității și a reprezentării și (vii) o mai bună valorizare a rolului sportului de masă și al voluntariatului.

    Există o voință și o nevoie politică clară de a continua să se pună accentul pe dezvoltarea durabilă, analizând viabilitatea economică, dar și impactul schimbărilor climatice asupra sportului și soluțiile verzi, inovatoare și favorabile incluziunii pe care le poate dezvolta. De asemenea, ar putea fi necesar ca planul să țină seama de eventualele modificări generate de progresele tehnologice și de IA, precum și de impactul acestora asupra sportului.

    Asigurarea egalității și a echității pentru toate persoanele care doresc să aibă acces la sport în scopul participării la activitățile sportive rămâne o prioritate pe ordinea de zi, cu o nevoie clară de a aborda în continuare necesitățile și provocările cu care se confruntă grupurile subreprezentate în sport, inclusiv femeile, persoanele care provin din medii defavorizate și un grup din ce în ce mai mare de persoane în vârstă și de persoane care suferă de boli cronice sau de un handicap.

    Pe baza învățămintelor desprinse din contextul mai larg în care a fost pus în aplicare acest plan de lucru al UE, ar trebui, de asemenea, să se aibă în vedere un accent mai puternic pe aspectele externe și diplomatice ale sportului, inclusiv pe promovarea valorilor europene.

    La baza acestor domenii prioritare se află importanța susținerii și promovării integrității și valorilor în sport, fie prin combaterea corupției, a dopajului, a discriminării, a violenței și a intoleranței (de exemplu, discursurile instigatoare la ură), fie prin promovarea și apărarea incluziunii sociale, a egalității, a toleranței și a drepturilor omului. Sportul ar trebui să ofere un mediu sigur, care să le permită oamenilor să dobândească competențe și să investească în crearea unor conexiuni sociale pozitive. Acest lucru este esențial pentru a se asigura că sportul în Europa poate continua să joace pe deplin rolul de forță care unește, asigură coeziunea și conferă putere pentru societățile, comunitățile și economiile noastre.

    Parlamentul European, Consiliul, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor sunt invitați să ia notă de prezentul raport.

    Ca parte a următorului Plan de lucru al UE pentru sport, Consiliul este invitat să ia în considerare feedbackul privind prioritățile pentru lucrările viitoare și pentru metodele de lucru identificate în prezentul raport.

    Președinția este invitată să utilizeze prezentul raport ca bază pentru pregătirea următorului Plan de lucru al UE pentru sport în prima jumătate a anului 2024.

    (1)

    JO C 419, 4.12.2020, p. 1 - 11.

    (2)

    JO C 354, 4.12.2013, p. 1 - 5.

    (3)

      https://op.europa.eu/ro/publication-detail/-/publication/0e76da18-9e26-11ee-b164-01aa75ed71a1

    (4)

      https://op.europa.eu/ro/publication-detail/-/publication/a482583b-b3a7-11ee-b164-01aa75ed71a1 .

    (5)

      https://op.europa.eu/ro/publication-detail/-/publication/684ab3af-9f57-11ec-83e1-01aa75ed71a1 .

    (6)

      https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/3c4366d4-89b5-11ee-99ba-01aa75ed71a1 .

    (7)

    Printre prioritățile specifice sportului se numără: (i) încurajarea stilurilor de viață sănătoase pentru toți; (ii) promovarea integrității și a valorilor în sport; (iii) promovarea educației în sport și prin intermediul sportului; (iv) combaterea violenței și a rasismului, a discriminării și a intoleranței în sport și (v) combaterea radicalizării violente.

    (8)

      https://op.europa.eu/ro/publication-detail/-/publication/76890558-f016-11eb-a71c-01aa75ed71a1 .

    (9)

      https://op.europa.eu/ro/publication-detail/-/publication/d10b4b5b-e159-11ec-a534-01aa75ed71a1 .  

    (10)

      https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2668 .

    (11)

    JO C 185, 26.5.2023, p. 29 - 34.

    (12)

    C(2022) 3721 final.

    (13)

    C(2022) 257 final.

    (14)

    JO C 354, 4.12.2013, p. 1 - 3.

    Top

    Bruxelles, 14.2.2024

    COM(2024) 73 final

    ANEXE

    la

    RAPORTUL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR

    privind punerea în aplicare și relevanța Planului de lucru al Uniunii Europene pentru sport (2021-2024) și a Recomandării privind promovarea intersectorială a activității fizice de îmbunătățire a stării de sănătate


    ANEXA I

    Domeniu prioritar: protejarea integrității și a valorilor în sport

    Subiect-cheie

    Temă

    Obiectiv

    Format de lucru

    Rezultat/data

    Coordonator(i)

    Un mediu sigur în sport 1

    Prevenirea hărțuirii, a abuzurilor și a violenței, inclusiv a violenței sexuale și a oricărei forme de discriminare

    -Sensibilizare

    -Schimb de bune practici

    -Consolidarea cunoștințelor

    -Lucrări ulterioare Recomandărilor Grupului de experți privind buna guvernanță în ceea ce privește protejarea tinerilor sportivi și apărarea drepturilor copiilor în sport (2016) 2  și Concluziilor Consiliului și ale reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, privind protejarea copiilor în sport (2019) 3

    Consiliul și grupurile de pregătire

    Conferința privind un mediu sigur în sport

    22/9/2023, Valencia

    Președinția ES

    Dezbatere de orientare – EYCS

    24/11/2023, Bruxelles

    Președinția ES

    Antidoping 4

    Asigurarea coordonării și a schimbului de informații, în special în contextul reuniunilor WADA și CAHAMA

    -Pregătirea pozițiilor UE și ale statelor sale membre pentru reuniunile Comitetului european ad-hoc pentru Agenția Mondială Antidoping (CAHAMA) și ale Agenției Mondiale Antidoping (WADA), în conformitate cu Rezoluția reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, privind reprezentarea statelor membre ale UE în cadrul Consiliului fondator al WADA și coordonarea pozițiilor statelor membre înaintea reuniunilor WADA 5 (sau orice document conex ulterior)

    -Schimb de bune practici

    -Consolidarea cunoștințelor

    Consiliul și grupurile sale de pregătire (sprijinite, dacă este necesar, de experți)

    Coordonarea și poziția UE

    Președințiile, Comisia

    Rezoluție privind revizuirea reprezentării și coordonării statelor membre ale UE pentru WADA

    15-16/5/2023

    Președinția SE

    Conferința privind combaterea dopajului

    7-8/11/2022, Praga

    Președinția CZ

    Sport și educație

    -Sportul drept cadru pentru competențe personale, sociale și de învățare și pentru promovarea toleranței, a solidarității, a incluziunii, precum și a altor valori ale sportului și a valorilor UE 6

    -Competențe și calificări în sport: sportivii și personalul, îndeosebi antrenorii

    -Sensibilizare

    -Schimb de bune practici

    -Consolidarea cunoștințelor

    -Lucrări ulterioare Concluziilor Consiliului și ale reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, privind promovarea valorilor comune ale UE prin intermediul sportului 7

    Grup de state membre interesate (activitate de învățare reciprocă)

    12-13/5/2022, Berlin

    DE

    Conferință privind rolul și impactul sportului în viața copiilor:

    Conference on Sports and Sustainable Development Goals in childhood: societal issues regarding appropriate physical activities” (Conferință privind sportul și obiectivele de dezvoltare durabilă în copilărie: aspecte societale privind activitățile fizice adecvate)

    7-8/2/2022, Paris

    Președinția FR

    Reuniune a directorilor generali (cu un accent deosebit pe sportivii profesioniști și pe mișcările sportive ca modele demne de urmat)

    21/9/2022, Praga

    Președinția CZ

    Conferință

    Obiectiv nerealizat, dar inclus în cadrul Summitului privind educația

    30/11/2023, Bruxelles

    Comisia

    Cariera dublă a sportivului

    -Sensibilizare

    -Schimb de bune practici

    -Lucrări ulterioare Concluziilor Consiliului și ale reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, privind carierele duble ale sportivilor 8

    Dezbatere de orientare a Consiliului și a grupurilor de pregătire

    30/11/2021, Bruxelles

    Președinția SI

    Egalitatea de gen

    -Creșterea ponderii femeilor, în special în rândul antrenorilor și la nivelul pozițiilor de conducere, în organizațiile și cluburile sportive

    -Condiții egale (inclusiv în ceea ce privește remunerația) pentru sportivii, antrenorii, funcționarii, personalul etc. de sex feminin și masculin

    -Creșterea gradului de acoperire mediatică a competițiilor sportive feminine, lupta împotriva stereotipurilor etc.

    -Schimb de bune practici

    -Consolidarea cunoștințelor

    -Lucrări ulterioare Concluziilor Consiliului din 21 mai 2014 privind egalitatea de gen în sport 9  și Recomandărilor Grupului de experți privind buna guvernanță în ceea ce privește egalitatea de gen în sport (2016) 10

    Conferința privind egalitatea de gen în sport

    14-15/11/2023, Madrid

    Președinția ES/Comisia

    Concluziile Consiliului și ale grupurilor de pregătire privind femeile și egalitatea în domeniul sportului

    24/11/2023

    Președinția ES

    Grupul la nivel înalt pentru egalitatea de gen

    1/1/2021-15/3/2022

    Comisia

    Diplomația sportivă

    Diplomația sportivă în contextul relațiilor externe ale UE

    -Schimb de bune practici

    -Consolidarea cunoștințelor

    -Lucrări ulterioare Concluziilor Consiliului privind diplomația sportivă 11

    Conferință

    Sport Diplomacy in the context of EU external relations

    (Diplomația sportivă în contextul relațiilor externe ale UE)

    3-4/6/2021, Lisabona

    Președinția PT

    Grup de state membre interesate

    23-24/10/2023, Dubrovnik

    HR

    Modelul european în domeniul sportului

    -Impactul competițiilor sportive închise asupra sistemului sportului organizat, ținând seama de specificitatea sportului

    -Posibilele provocări cu care se confruntă organizațiile și federațiile sportive europene (titlu provizoriu)

    -Consolidarea cunoștințelor

    -Analiza situației de fapt și de drept

    -Sensibilizare

    Rezoluția Consiliului și a grupurilor de pregătire cu privire la caracteristicile esențiale ale modelului european în domeniul sportului

    30/11/2021

    Președinția SI

    -

    Studiu privind modelul european în domeniul sportului

    4/2022

    Comisia

    Drepturile sportivilor

    Drepturile și condițiile de muncă ale sportivilor, în special cele legate de participarea la evenimentele sportive (printre altele, drepturile de comercializare, libertatea de exprimare, protecția juridică, nediscriminarea)

    -Sensibilizare

    -Consolidarea cunoștințelor

    -Analiza situației de fapt și de drept

    Studiu

    2023-2024

    Comisia

    Consolidarea și promovarea bunei guvernanțe în sport

    Identificarea obstacolelor în materie de guvernanță care trebuie depășite în cadrul sportului

    -Schimb de bune practici

    -Analiză comparativă

    Conferință

    Obiectiv nerealizat (încă)

    2022 - 2023

    BG

    SE

    Lupta împotriva manipulării competițiilor sportive

    Convenția Consiliului Europei privind manipularea competițiilor sportive („Convenția de la Macolin”)

    -Examinarea, împreună cu Comisia, a modalităților de rezolvare a blocajului în ceea ce privește convenția, pentru a permite UE și tuturor statelor sale membre să își finalizeze procesele de ratificare și să adere la convenție

    -Lucrări ulterioare Concluziilor Consiliului și ale reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, privind combaterea corupției în sport 12

    Consiliul și grupurile de pregătire

    Nu i s-a dat curs

    2021 - 2022

    Președințiile

    Comisia



    Domeniu prioritar: dimensiunea socioeconomică și dimensiunea de mediu a sportului

    Subiect-cheie

    Temă

    Obiectiv

    Format de lucru

    (posibil) Rezultat/termen preconizat

    Coordonator(i)

    Inovare și digitalizare

    Inovarea în sport în toate dimensiunile sale și la toate nivelurile din sectorul sportului (inclusiv cluburile sportive locale)

    -Schimb de bune practici

    -Consolidarea cunoștințelor

    -Lucrări ulterioare Concluziilor Consiliului și ale reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, privind sportul ca forță motrice pentru inovare și creștere economică 13

    Concluziile Consiliului și ale grupurilor de pregătire ale Consiliului privind inovarea în domeniul sportului

    18/5/2021

    Președinția PT

    -

    Seminarul „Sport Innovation: Beyond business as usual” (Inovarea în domeniul sportului: dincolo de scenariul de statu-quo)

    16-17/6/2021, Lisabona

    Președinția PT

    -

    Grup de state membre interesate „Collaborate to Innovate: Boosting Innovation in Elite and Grassroots Sports in Europe” (Colaborare pentru invorare: stimularea inovării în cadrul sportului de elită și de masă în Europa)

    30-31/8/2021, Sofia

    BG

    Grup de state membre interesate (acordând o atenție deosebită utilizării instrumentelor digitale în educația antrenorilor) 14

    21-22/3/2023, Frankfurt

    DE

    HR

    Seminar

    Inovarea în domeniul sportului european

    19/10/2023, Gent

    BE

    Sportul verde

    -Educație pentru un sport durabil

    -Activități, instalații sau centre și evenimente sportive ecologice

    -Evoluția sportului și a practicării acestuia în contextul schimbărilor climatice

    -Schimb de bune practici

    -Consolidarea cunoștințelor

    -Sensibilizare

    -Elaborarea unei propuneri de cadru comun cu angajamente comune, ținând seama de Pactul climatic european

    Grup de experți

    Grupul de experți privind „sportul verde”

    2021-2023

    Comisia

    Grup de state membre interesate

    „Care sunt cele mai bune practici din UE pentru punerea în aplicare a unor evenimente sportive fără deșeuri și fără emisii de dioxid de carbon?” Către un pact verde și durabil pentru sport

    3-4/3/2022, Strasbourg

    Președinția FR

    Grup de state membre interesate

    Obiectiv nerealizat (încă)

    NL

    Rezoluția Consiliului și a grupurilor de pregătire ale Consiliului privind sportul și activitatea fizică, o pârghie promițătoare pentru transformarea comportamentului în favoarea dezvoltării durabile

    4/4/2022

    Președinția FR

    Instalații sau centre sportive

    Planificarea, construirea și întreținerea durabile

    -Schimb de bune practici

    -Consolidarea cunoștințelor

    -Sensibilizare

    Grup de state membre interesate (activitate de învățare reciprocă) „Instalații sau centre sportive: planificarea, construirea și întreținerea durabile”

    16-17/9/2021, München

    DE

    -

    Conferință

    Sustainable and accessible sport infrastructure” (Infrastructură sportivă durabilă și accesibilă)

    22/9/2022, Praga

    Președinția CZ

    -

    Concluziile Consiliului și ale grupurilor de pregătire ale Consiliului privind o infrastructură sportivă durabilă și accesibilă

    29/11/2022

    Președinția CZ

    Evenimente sportive majore

    -Viitorul Europei ca spațiu de găzduire a evenimentelor sportive majore

    -Găzduirea evenimentelor sportive majore de către mai multe țări în parteneriat

    -Planificare și realizare durabile

    -Urmări pozitive pentru orașele sau regiunile-gazdă (inclusiv implicarea tinerilor)

    -Schimb de bune practici

    -Lucrări ulterioare Concluziilor Consiliului și ale reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, privind consolidarea integrității, a transparenței și a bunei guvernanțe în evenimentele sportive majore 15  și Recomandărilor Grupului de experți privind dimensiunea economică a sportului în ceea ce privește evenimentele sportive majore, în special în legătură cu urmările lor pozitive, cu accent pe durabilitatea socială, economică și a mediului (2016) 16

    -Lucrări ulterioare declarației semnate în cadrul reuniunii informale la nivel ministerial din 31 mai 2018 de la Paris 17

    Grup de state membre interesate sau conferință

    Valoarea evenimentelor sportive majore

    17-18/1/2023

    Organizate în colaborare cu NL

    FI+NL

    2024

    ES

    Jocurile Olimpice și Paralimpice din 2024 din perspectiva sportului în UE

    Reuniune a directorilor generali

    15-16/6/2022, Paris

    Președinția FR

    Investiții în sport și în activitatea fizică

    -Contribuția sportului la dezvoltarea regională

    -Posibilități de utilizare a programelor de finanțare ale UE [Mecanismul de redresare și reziliență (MRR), REACT-EU, fondurile structurale și alte programe de finanțare ale UE]

    -Analiza situației

    -Schimb de bune practici

    -Consolidarea cunoștințelor

    -Lucrări ulterioare Concluziilor Consiliului și ale reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, privind dimensiunea economică a sportului și avantajele socioeconomice pe care acesta le oferă 18

    -Lucrări ulterioare Concluziilor Consiliului și ale reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, privind impactul pandemiei de COVID-19 și redresarea sectorului sportului 19

    Grup de state membre interesate
    Obiectiv nerealizat (încă)

    2021

    IT

    Reuniune tematică

    Obiectiv nerealizat, dar inclus în cadrul inițiativei SHARE și al Summitului privind sportul și inovarea

    30/5/2023

    Comisia

    Consolidarea redresării sectorului sportului și a rezilienței acestuia în situații de criză în timpul și în urma pandemiei de COVID-19

    -Impactul pe termen mediu și lung al pandemiei asupra sporturilor profesioniste, de înaltă performanță și de masă

    -Necesitatea eventuală a unor modificări structurale în sistemul sportiv

    -Rolul autorităților publice

    -Oportunități de finanțare

    -Analiza situației

    -Schimb de bune practici

    -Elaborarea de strategii

    -Lucrări ulterioare Concluziilor Consiliului și ale reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, privind impactul pandemiei de COVID-19 și redresarea sectorului sportului

    Conferință

    Obiectiv nerealizat (încă)

    2021

    ES

    Grup de experți

    Grupul de experți privind „Consolidarea redresării sectorului sportului și a rezilienței acestuia în situații de criză în timpul și în urma pandemiei de COVID-19”

    2021 - 2023

    Comisia



    Domeniu prioritar: promovarea participării la sport și la activitatea fizică benefică pentru sănătate

    Subiect-cheie

    Temă

    Obiectiv

    Format de lucru

    (posibil) Rezultat/termen preconizat

    Coordonator(i)

    Crearea de oportunități adecvate de practicare a sportului și a activității fizice pentru toate generațiile

    Dezvoltarea strategică a sportului și a activității fizice la nivel local

    -Schimb de bune practici

    -Consolidarea cunoștințelor

    -Lucrări ulterioare Concluziilor Consiliului privind promovarea aptitudinilor motrice și a activităților fizice și sportive ale copiilor (2015) 20

    Grup de state membre interesate

    23-24/11/2022, Köln

    DE

    Dezvoltarea rolului și a impactului sportului în viața copiilor

    Conferință

    Obiectiv realizat (a se vedea secțiunea „Sport și educație”)

    7-8/2/2022, Paris

    Președinția FR

    Concluziile Consiliului și a grupurilor de pregătire ale Consiliului privind sportul și activitatea fizică, o pârghie promițătoare pentru transformarea comportamentului în favoarea dezvoltării durabile

    4/4/2022

    Președinția FR

    Promovarea activității fizice

    -Monitorizarea activității fizice de-a lungul vieții

    -Cooperarea transsectorială cu instituțiile relevante (printre altele cu școlile)

    -Rolul mass-media

    -Sensibilizare

    -Consolidarea cunoștințelor

    -Schimb de bune practici

    Conferința „Monitoring of lifelong physical activity” (Monitorizarea activității fizice de-a lungul vieții)

    24/9/2021, Bled

    Președinția SI

    Consiliul și grupurile de pregătire

    Concluziile Consiliului privind activitatea fizică pe tot parcursul vieții

    30/11/2021

    Președinția SI

    Anexa II – Raport cu privire la punerea în aplicare a Recomandării privind promovarea intersectorială a activității fizice de îmbunătățire a stării de sănătate 21 .

    Contextul

    Recomandarea Consiliului privind promovarea intersectorială a activității fizice de îmbunătățire a stării de sănătate, adoptată în noiembrie 2013, încurajează statele membre să elaboreze strategii și planuri de acțiune naționale pentru promovarea activității fizice, care să înglobeze toate sectoarele relevante, inclusiv sportul și sănătatea, dar fără a se limita la acestea. De asemenea, recomandarea încurajează statele membre să coopereze îndeaproape între ele și cu Comisia printr-un schimb periodic de informații și de bune practici. În cele din urmă, în recomandare se solicită cooperarea între Comisie și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a colecta date relevante, sinteze pentru fiecare țară și analize.

    Monitorizarea progreselor se bazează pe un cadru format din 23 de indicatori. Această activitate este desfășurată de OMS, o rețea de puncte naționale de contact în domeniul promovării activității fizice de îmbunătățire a stării de sănătate (HEPA) desemnate de statele membre și de Comisie. Proiectul urma să se deruleze de la jumătatea anului 2019 până la jumătatea anului 2022, dar planificarea sa a fost afectată de provocările generate de pandemia de COVID-19. Rezultatele proiectului au fost furnizate în cele din urmă în primul semestru al anului 2023.

    Rețeaua HEPA

    Cooperarea cu OMS, în special cu biroul său regional pentru Europa, s-a dovedit a fi în continuare relevantă și reciproc avantajoasă. Aceasta a contribuit cu succes la monitorizarea și supravegherea în domeniul HEPA în statele membre prin intermediul rețelei de puncte naționale de contact în domeniul HEPA.

    Rețeaua de puncte naționale de contact a devenit o rețea de încredere și utilă. Din 2019, funcționarea rețelei a fost îmbunătățită în continuare, inclusiv pentru a consolida cooperarea transsectorială la nivel național. S-au implicat toate părțile interesate relevante, care au colectat și au făcut schimb de informații relevante pentru politici în domeniul HEPA în toate statele membre. În plus, activitatea a contribuit la elaborarea unor rapoarte de calitate și bine fundamentate privind situația la nivelul UE și a permis actualizarea bazei de date din Portalul european de informare în domeniul sănătății al OMS.

    Începând din 2019, rețeaua de puncte naționale de contact în domeniul HEPA a organizat opt reuniuni, care au fost dedicate consolidării capacităților punctelor de contact de a asigura un sistem durabil în materie de colectare a datelor. În plus, punctele de contact au examinat și au discutat evoluțiile în materie de inovare și bunele practici în domeniul activității fizice.

    OMS a organizat și alte evenimente pentru ca punctele de contact să se implice în colaborarea internațională, regională și între țări. Punctele de contact ar putea participa la conferințele HEPA Europe, care este un forum condus de OMS pentru promovarea cercetării, a politicilor și a practicilor în domeniul activității fizice de îmbunătățire a stării de sănătate, menite să asigure bunăstarea și o stare mai bună de sănătate. Au avut loc reuniuni cu alte rețele, cum ar fi Grupul la nivel înalt al OMS pentru nutriție și activitate fizică. Au fost organizate ateliere specifice pentru a discuta modalitățile de consolidare a colaborării și a inițiativelor multisectoriale de consolidare a promovării HEPA.

    OMS a oferit sprijin fiecărei țări pentru a elabora orientări, recomandări și foi de parcurs privind activitatea fizică, bazate pe date concrete pentru politicile în domeniul activității fizice în diferite sectoare.

    Colectarea datelor

    OMS a îmbunătățit monitorizarea activității fizice în rândul statelor membre și a dezvoltat instrumente noi pentru promovarea activității fizice. Datele colectate de statele membre începând din 2015 cu privire la indicatorii în domeniul HEPA la nivelul UE, prin intermediul punctelor naționale de contact în domeniul HEPA, sunt acum disponibile în baza de date a Portalului european de informare în domeniul sănătății al OMS 22 . Această bază de date furnizează date privind indicatorii de supraveghere și monitorizare a activității fizice la nivel național și regional, cu un mecanism interactiv de vizualizare.

    Un rezultat esențial al proiectului constă în fișele informative din 2021 privind activitatea fizică pentru UE și cele 27 de state membre ale sale 23 . Pe baza învățămintelor desprinse din trecut, datorită optimizării anchetei în rândul statelor membre, în 2021 a fost compilată o a treia rundă de date privind prevalența activității fizice și măsurile de politică pentru promovarea HEPA în diferite sectoare. Acesta a inclus întrebări privind tendințele, progresele și schimbările înregistrate începând din 2015 în întreaga UE și în toate cele 27 de state membre ale UE.

    În sprijinul politicilor și acțiunilor în domeniul HEPA, în raportul intitulat „Step up! Tackling the burden of insufficient physical activity in Europe” (Măsuri privind combaterea poverii reprezentate de activitatea fizică insuficientă în Europa) 24 s-au calculat beneficiile socioeconomice ale activității fizice. Raportul menționat arată că un nivel sporit de activitate fizică ar avea efecte pozitive considerabile asupra sănătății populației și asupra economiei: investițiile în politicile în domeniul activității fizice sporesc bunăstarea cetățenilor și sănătatea populației, aducând, totodată, beneficii economice de 1,7 EUR pentru fiecare 1 EUR investit. În Europa, ar crește cu 7,5 luni speranța de viață a persoanelor care nu sunt suficient de active, prevenind peste 10 000 de decese premature pe an și ajutând statele membre să economisească 8 miliarde EUR pe an.

    OMS a diseminat o serie de alte rapoarte, inclusiv privind instrumentele tehnice de îmbunătățire a practicilor în domeniul activității fizice la locul de muncă, punând accentul pe întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), precum și materiale de sprijin pentru cluburile sportive în vederea promovării activităților fizice pentru îmbunătățirea sănătății. De asemenea, a lucrat la instrumente de audit pentru promovarea sănătății în cluburile sportive.

    În ceea ce privește compararea prevalenței activității fizice între statele membre, existența unor date uneori contradictorii din diferite instrumente de anchetă rămâne o problemă care trebuie soluționată. Disponibilitatea unor date fiabile este esențială pentru a orienta elaborarea politicilor. În acest context, Comisia a obținut date relevante privind sportul și activitatea fizică, prin intermediul unui nou sondaj Eurobarometru 25 .

    De asemenea, Comisia a investit în îmbunătățirea metodologiei privind statisticile relevante. Pe lângă cartografierea statisticilor și a datelor disponibile în domeniul sportului la nivelul UE 26 , Comisia derulează un studiu lansat în 2022 menit să sprijine elaborarea de statistici sportive armonizate în UE, inclusiv statistici și date privind activitatea fizică de îmbunătățire a stării de sănătate. Studiul urmărește să consolideze baza de date concrete și crearea de date comparative pentru a îmbunătăți elaborarea politicilor la nivelul UE în domeniul sportului și al activității fizice.

    Rezultate

    Rezultatele rundei din 2021 de colectare a datelor privind indicatorii în domeniul HEPA au demonstrat o stabilizare generală a punerii în aplicare, ponderile medii ale celor 23 de indicatori ai statelor membre a evoluat de la 64,7 % în 2015 la 74,5 % în 2018, ajungând la 75,7 % în 2021. În acest sens, trebuie avut în vedere impactul pandemiei de COVID-19, care a împiedicat sau a întrerupt temporar activitățile sportive și fizice.

    Pe lângă creșterile importante ale mai multor indicatori, cum ar fi indicatorii 15 (HEPA în cursurile de formare adresate profesorilor de educație fizică), 20 (programe de promovare a activității fizice la locul de muncă) și 21 (programe pentru acțiuni locale menite să promoveze activitatea fizică în rândul persoanelor de vârsta a treia), mulți alți indicatori au scăzut, în timp ce alții nu au înregistrat progrese, deoarece nivelurile atinse în 2018 erau deja cele maxime. Majoritatea politicilor naționale sau a planurilor de acțiune în domeniul activității fizice au fost multisectoriale, cu o bună acoperire a sectoarelor recunoscute ca fiind importante pentru promovarea HEPA.

    Evoluțiile pozitive includ în special indicatori privind: recomandările naționale privind activitatea fizică (23 de țări), utilizarea sistemelor de supraveghere a activității fizice (26 de țări), elaborarea cel puțin a unei politici sau a unui plan de acțiune național pentru sport pentru promovarea HEPA (toate țările), finanțarea specifică pentru promovarea HEPA (23), utilizarea mecanismelor naționale de coordonare (19), acțiunile care vizează grupuri-țintă specifice (20), un cadru specific pentru a asigura accesul la sporturi recreative sau la unități de exerciții fizice pentru grupurile defavorizate din punct de vedere social (21), elaborarea unor orientări specifice țării sau a unui program de promovare a consilierii privind activitatea fizică sau prescrierea de exerciții fizice de către profesioniștii din domeniul sănătății (18), cursurile de educație fizică organizate în școli (toate), promovarea călătoriilor active la locul de muncă (17), promovarea activității fizice la locul de muncă (20) și existența unei campanii de educare și de sensibilizare privind activitatea fizică (23).

    Doi indicatori se remarcă prin ratele lor scăzute de realizare – indicatorul 7 (cluburi sportive axate pe îmbunătățirea sănătății) și indicatorul 18 (orientări europene privind îmbunătățirea infrastructurilor pentru activități fizice în timpul liber). Doar șase țări au raportat că au utilizat orientările pentru cluburile sportive pentru programele de sănătate elaborate de HEPA Europe și de Asociația Internațională Sportul pentru Toți. Alte nouă țări au raportat că au utilizat orientări sau programe naționale similare menite să încurajeze cluburile sportive să promoveze activitățile sportive legate de sănătate și/sau promovarea sănătății. Doar cinci țări au raportat că au aplicat în mod sistematic Orientările europene din 2011 pentru îmbunătățirea infrastructurii pentru activitatea fizică în timpul liber pe arena locală (IMPALA) 27 .

    În contextul unui sondaj cu întrebări deschise, desfășurat online în vara anului 2023 privind conținutul și relevanța recomandării, majoritatea respondenților au considerat-o în continuare relevantă sau parțial relevantă. Potrivit unui sondaj suplimentar desfășurat în rândul punctelor naționale de contact în domeniul HEPA, majoritatea punctelor de contact consideră că recomandarea se axează pe obiectivele și prioritățile adecvate și consideră structura și metodele de lucru adecvate. De asemenea, există un consens cu privire la faptul că activitatea produce rezultate și date relevante. Indicatorul 4 (mecanismul de coordonare privind promovarea HEPA), indicatorul 10 (monitorizarea și supravegherea activității fizice și a stilului de viață sedentar) și indicatorul 1 (recomandările privind activitatea fizică pentru sănătate) au fost percepuți ca fiind indicatorii care merită cel mai mult să fie examinați cu prioritate. Printre exemplele de sugestii se numără evaluarea indicatorilor din punctul de vedere al disponibilității datelor, îmbunătățirea mecanismului de monitorizare în unele state membre și intensificarea schimbului de bune practici pentru elaborarea și punerea în aplicare a politicilor în domeniul HEPA în statele membre.

    Etapele următoare

    De la începutul punerii în aplicare a recomandării, se pot observa progrese generale în ceea ce privește promovarea și monitorizarea HEPA în statele membre ale UE, dar va fi necesară continuarea sprijinului pentru a elimina lacunele rămase. Printre indicatorii care prezintă astfel de lacune, se numără indicatorii 7 și 18, care prezintă mai multe deficiențe structurale. Mai important, în pofida progreselor foarte bune înregistrate în ceea ce privește punerea în aplicare a recomandării, datele colectate cu privire la activitatea fizică a populației sugerează că nivelurile rămân prea scăzute, ceea ce necesită mai multe măsuri de creștere a activității fizice în general.

    Prin urmare, Comisia va continua să coopereze cu OMS pentru a sprijini statele membre în ceea ce privește activitatea fizică de îmbunătățire a stării de sănătate, cu scopul general de a contribui la atingerea obiectivului global al OMS de reducere cu 15 % a nivelului de lipsă a activității fizice în statele membre până în 2030.

    (1)

      Articolul 165 alineatul (2) TFUE: . „Acțiunea Uniunii urmărește […] să dezvolte dimensiunea europeană a sportului, […] prin protejarea integrității fizice și morale a sportivilor, îndeosebi a celor mai tineri dintre aceștia.” .

    (2)

      https://ec.europa.eu/transparency/expert-groups-register/core/api/front/expertGroupAddtitionalInfo/25000/download .

    (3)

      JO C 419, 12.12.2019, p. 1 .

    (4)

    Articolul 165 alineatul (2) TFUE: Acțiunea Uniunii urmărește […] să dezvolte dimensiunea europeană a sportului, prin promovarea spiritului de echitate și de deschidere în competițiile sportive […].

    (5)

      JO C 192, 7.6.2019, p. 1 .

    (6)

    Articolul 165 alineatul (1) TFUE: „Uniunea contribuie la promovarea obiectivelor europene ale sportului, având în vedere totodată (...) funcția socială și educativă a sportului.”

    (7)

      JO C 196, 8.6.2018, p. 23 .

    (8)

      JO C 168, 14.6.2013, p. 10 .

    (9)

      JO C 183, 14.6.2014, p. 39 .

    (10)

      https://ec.europa.eu/assets/eac/sport/library/policy_documents/expert-group-gender-equality_en.pdf .

    (11)

      JO C 467, 15.12.2016, p. 12 .

    (12)

      JO C 416, 11.12.2019, p. 3  (a se vedea punctul 26).

    (13)

      JO C 436, 5.12.2014, p. 2 .

    (14)

     Lucrări ulterioare Concluziilor Consiliului și ale reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, privind rolul antrenorilor în societate ( JO C 423, 9.12.2017, p. 6 ) și Concluziilor Consiliului și ale reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului, privind capacitarea antrenorilor prin sporirea oportunităților de a dobândi aptitudini și competențe ( JO C 196, 11.6.2020, p. 1 ).

    (15)

      JO C 212, 14.6.2016, p. 14 .

    (16)

      https://ec.europa.eu/transparency/expert-groups-register/core/api/front/expertGroupAddtitionalInfo/23271/download .

    (17)

      https://www.sports.gouv.fr/IMG/pdf/declarationjop2024_europe_en.pdf .

    (18)

      JO C 449, 13.12.2018, p. 1 .

    (19)

      JO C 214 I, 29.6.2020, p. 1 .

    (20)

      JO C 417, 15.12.2015, p. 48 .

    (21)

    JO C 354, 4.12.2013, p. 1.

    (22)

      https://gateway.euro.who.int/en/datasets/hepa .

    (23)

      Fișele informative din 2021 privind activitatea fizică au fost publicate | . Sport (europa.eu) .

    (24)

      https://doi.org/10.1787/500a9601-en .

    (25)

      https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2668 .

    (26)

      https://op.europa.eu/ro/publication-detail/-/publication/25c4dfc8-19bf-11ec-b4fe-01aa75ed71a1 . 

    (27)

      https://www.researchgate.net/publication/349694555_European_Guidelines_on_Improving_Infrastructures_for_Leisure-Time_Physical_Activity_in_the_Local_Arena_towards_social_equity_Intersectoral_collaboration_and_participation?_tp=eyJjb250ZXh0Ijp7InBhZ2UiOiJwdWJsaWNhdGlvbiIsInByZXZpb3VzUGFnZSI6bnVsbH19 . 

    Top