Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0769

    Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind bunăstarea câinilor și a pisicilor și trasabilitatea acestora

    COM/2023/769 final

    Bruxelles, 7.12.2023

    COM(2023) 769 final

    2023/0447(COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

    privind bunăstarea câinilor și a pisicilor și trasabilitatea acestora

    (Text cu relevanță pentru SEE)


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele și obiectivele propunerii

    Potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat în 2023 1 , 44 % dintre cetățenii Uniunii dețin animale de companie și 74 % dintre aceștia consideră că bunăstarea animalelor de companie ar trebui să fie protejată mai bine decât în prezent. Șase din cele 10 inițiative cetățenești europene care au avut succes până în prezent se referă la bunăstarea animalelor, reflectând importanța pe care cetățenii o acordă unei mai bune protecții a animalelor în general.

    În 2021, s-a estimat că cetățenii din UE dețineau 72,7 milioane de câini și 83,6 milioane de pisici 2 . Comerțul cu câini și pisici 3 se situează la un nivel semnificativ, desfășurându-se prin intermediul unor unități de reproducție care vând căței și pisoi și prin intermediul altor unități, în special al magazinelor de animale de companie care vând câini și pisici de toate vârstele. De asemenea, adăposturile pentru animale oferă câini și pisici, fie spre vânzare, fie spre adopție sau relocare a câinilor și pisicilor salvate, fără stăpân sau nedorite. Deși o parte din cererea de câini și de pisici este satisfăcută de crescătorii autorizați care respectă un standard ridicat de bunăstare a animalelor, mulți câini și pisici au făcut obiectul comerțului și transportului ilegal, inclusiv din țări terțe.

    Cu ocazia acțiunii coordonate a UE privind comerțul ilegal 4 cu câini și pisici, care a avut loc în 2022 și 2023 5 , au fost colectate dovezi privind un volum important de falsificări de documente, informații înșelătoare și indicații privind circulația disimulată a câinilor în scopuri comerciale sub formă de circulație necomercială pentru a beneficia de norme de control mai puțin stricte. În cursul acțiunii UE de asigurare a respectării legislației, statele membre au generat 467 de notificări în iRASFF pentru a solicita asistență în cazuri care implică suspiciuni de activități frauduloase. Această acțiune coordonată a UE a permis identificarea unor cazuri grupate în care operatorii erau suspectați de implicare în activități frauduloase și au fost inițiate cel puțin 47 de proceduri judiciare în mai multe state membre ale UE pe parcursul perioadei de desfășurare a acțiunii coordonate a UE. 45 % din notificările din iRASFF se refereau la suspiciuni de activități frauduloase în ceea ce privește circulația câinilor din țări terțe. Acțiunea coordonată a permis detectarea certificatelor de sănătate falsificate și a rapoartelor de titrare a anticorpilor antirabici, a pașapoartelor falsificate pentru animalele de companie, a traficului ilegal de câini și de pisici din Rusia și Belarus.

    Creșterea animalelor fără respectarea standardelor și comerțul ilegal generează probleme importante pentru bunăstarea câinilor și a pisicilor în cauză, inclusiv pentru sănătatea acestora, precum și pentru bunăstarea potențialului proprietar al animalului de companie. Acest lucru poate fi ilustrat de problemele notificate într-o serie de notificări iRASFF: notificările privind căței bolnavi, care nu au ajuns la destinație deoarece a trebuit să fie eutanasiați din cauza parvovirusului, câini care au avut un test pozitiv la Brucella Canis, cazurile de câini care suferă de stres extrem, câini care suferă de diaree, infecții respiratorii, deshidratare, cazuri de neglijență în îngrijire. Alte notificări iRASFF menționează investigații ale unor cazuri de cruzime față de animale. Altele au menționat cazuri de mutilare, cum ar fi cuparea urechilor și codotomia la căței.

    În plus, în ultimii ani, se înregistrează o creștere din ce în ce mai mare a vânzărilor de câini și de pisici prin intermediul platformelor online și al platformelor de comunicare socială. Multe dintre anunțurile de pe aceste platforme oferă animale care nu provin de la crescători responsabili, ci de la crescători/magazine de animale de companie, suspectați/suspectate a fi ilegali/ilegale sau animale care sunt deținute în condiții care dăunează bunăstării lor. Posibilitatea ca statele membre să identifice originea câinilor și a pisicilor este adesea limitată, deoarece sistemul de identificare a animalelor respective se aplică numai atunci când animalele sunt deplasate între statele membre sau în afara acestora și, în plus, nu există un sistem unitar de înregistrare.

    În 2020, Parlamentul European a adoptat o rezoluție 6 referitoare la comerțul ilegal cu animale de companie în UE, în care a solicitat crearea unui sistem armonizat, care să funcționeze la nivelul UE, pentru identificarea și înregistrarea obligatorie a câinilor și a pisicilor, în vederea combaterii comerțului ilegal. Acesta a solicitat, de asemenea, ca animalele de companie să fie microcipate de către un medic veterinar și înregistrate într-o bază de date națională, iar protecția consumatorilor care cumpără animale de companie prin intermediul anunțurilor online să fie îmbunătățită.

    În 2010, Consiliul a invitat Comisia „să studieze diferențele dintre măsurile luate de statele membre în ceea ce privește creșterea și comerțul din UE cu câini și pisici și, dacă este cazul, să elaboreze opțiuni de politică pentru armonizarea pieței interne” 7 . Ulterior, Comisia a publicat un studiu 8 care a identificat legislații naționale divergente privind creșterea câinilor și a pisicilor în Uniune, precum și lipsa identificării, înregistrării și controlului sistematic al circulației câinilor și pisicilor în Uniune. De asemenea, studiul a identificat probleme legate de bunăstare care decurg din condițiile de adăpostire atât în unitățile de reproducție, cât și în locurile de vânzare 9 . În 2022, în cadrul Consiliului, 20 de state membre 10 au solicitat Comisiei să introducă o legislație comună la nivelul UE pentru deținerea și vânzarea în scopuri comerciale a câinilor, inclusiv norme armonizate de trasabilitate 11 .

    Multe state membre s-au angajat, de asemenea, să protejeze bunăstarea câinilor și a pisicilor în calitate de semnatare ale Convenției europene pentru protecția animalelor de companie 12 .

    Nu există legislație la nivelul UE privind bunăstarea câinilor și a pisicilor. Legislația UE existentă privind protecția câinilor și a pisicilor reglementează creșterea, furnizarea și utilizarea acestor animale în scopuri științifice 13 . Există, de asemenea, unele cerințe specifice ale UE pentru transportul câinilor și al pisicilor 14 , care impun o vârstă minimă pentru transportul acestora 15 . Legislația UE reglementează, de asemenea, circulația câinilor și a pisicilor în contextul bolilor animalelor, în special al rabiei, fie atunci când aceste animale fac obiectul acestor cerințe de sănătate animală în contextul circulației, între statele membre și din țări terțe 16 , fie atunci când sunt deplasate în cadrul unei așa-numite circulații „necomerciale”, atunci când își însoțesc proprietarii 17 .

    Nu există obligații specifice la nivelul UE legate de vânzările de câini și de pisici prin intermediul platformelor online, însă se aplică dispozițiile orizontale ale Regulamentului (UE) 2022/2065 („Regulamentul privind serviciile digitale”) 18 . Regulamentul privind serviciile digitale reglementează responsabilitățile furnizorilor de servicii intermediare online, inclusiv ale platformelor online, cum ar fi platformele de comunicare socială și piețele online, în ceea ce privește conținutul ilegal și bunurile sau serviciile oferite de destinatarul serviciilor lor. Regulamentul privind serviciile digitale stabilește, în special, o serie de obligații de diligență pentru platformele online relevante pentru propunerea de regulament, inclusiv introducerea principiului „trasabilității comercianților” și obligația ca piețele online să își adapteze interfața online pentru a le permite comercianților să respecte dreptul aplicabil al Uniunii. În plus, Regulamentul privind serviciile digitale vizează toate tipurile de conținut ilegal, astfel cum sunt definite în legislația națională sau a UE, și, prin urmare, orice conținut care ar fi considerat ilegal în temeiul legislației naționale sau al legislației Uniunii va fi considerat ilegal în temeiul prezentului regulament și se vor aplica obligațiile aferente.

    Comerțul cu câini și pisici este foarte profitabil, valoarea anuală estimată a vânzărilor de câini și pisici în UE ridicându-se la 1,3 miliarde EUR 19 și, prin urmare, este atractiv pentru operatorii care doresc să se angajeze în practici comerciale neloiale sau chiar ilegale. Unele unități țin câini sau pisici în condiții precare de bunăstare, epuizează femelele pentru a avea mai multe nașteri pe an, neglijând animalele în ceea ce privește hrana, adăpostirea, sănătatea și condițiile de igienă și îi vând prea devreme (deoarece sunt mai ușor de vândut și mai ieftin de produs). În consecință, multe animale prezintă defecte fizice sau sunt bolnave și nu sunt tratate împotriva paraziților. De asemenea, aceste animale prezintă adesea tulburări de comportament din cauza înțărcării timpurii sau a relelor tratamente. De asemenea, este posibilă identificarea falsă a acestora, astfel încât originea lor să nu poată fi identificată.

    Această situație generează, de asemenea, costuri neașteptate și inechitabile pentru cumpărători. Ei trebuie să plătească pentru a trata anumite boli sau pentru a atenua defectele genetice. De asemenea, situația provoacă suferință emoțională cumpărătorilor atunci când descoperă că animalele lor nu mai pot fi tratate. Cumpărătorii se pot confrunta, de asemenea, cu câini sau pisici cu probleme comportamentale grave care îngreunează păstrarea lor în familie. În ambele cazuri, cumpărătorii ar putea fi nevoiți să solicite eutanasierea animalelor în cauză. În plus, această situație generează o suferință gravă pentru animale, deoarece acestea sunt hrănite în mod necorespunzător, sunt deținute în condiții necorespunzătoare și insalubre, fiind supuse uneori unor rele tratamente din cauza lipsei de cunoștințe a îngrijitorilor lor.

    Există, de asemenea, diferențe mari între legislațiile diferitelor state membre, cum ar fi cele privind normele referitoare la pragul dintre crescătorii profesioniști și cei neprofesioniști, vârsta minimă și maximă de reproducție, identificarea și înregistrarea câinilor și a pisicilor și, de asemenea, diferențe legate de dificultățile de punere în aplicare a normelor naționale pe o piață internă în care animalele circulă liber. Aceste disparități, care probabil vor crește pe măsură ce dispozițiile naționale din unele state membre vor fi revizuite și consolidate într-un ritm accelerat ca urmare a presiunii publice, în timp ce alte state membre au dispoziții juridice foarte limitate în domeniu, sunt susceptibile să creeze bariere în calea comerțului cu pisici și câini. Acest lucru va fi în detrimentul crescătorilor comerciali la standarde înalte și îi va împiedica să beneficieze de investiții în îmbunătățirea bunăstării pisicilor și a câinilor.

    În fiecare an, un număr mare de pisici și de câini sunt primiți în adăposturi din întreaga UE, fie publice, fie deținute de organizații non-profit 20 . De exemplu, în Belgia au fost primiți 7 642 de câini și 25 926 de pisici în 2021 21 , în timp ce numărul anual al acestora este chiar mai mare în Spania, fiind estimat la 100 000 de câini și 30 000 de pisici pe an 22 . Acțiunea coordonată a UE menționată mai sus cu privire la câini și pisici a raportat suspiciuni de trafic ilegal de câini prin intermediul unora dintre aceste adăposturi, care publicau online anunțuri de vânzare pentru câinii importați, fără a avea autorizațiile necesare și cu date incorecte menționate în certificatele de sănătate aferente pașapoartelor.

    Este necesar să se includă adăposturile pentru animale în domeniul de aplicare al prezentului regulament, chiar dacă activitatea lor se desfășoară într-un mediu diferit de cel al crescătorilor comerciali, și să se aplice anumite cerințe, indiferent dacă desfășoară sau nu o activitate economică atunci când oferă spre adopție sau relochează pisici și câini, pentru a asigura eficacitatea normelor și forța executorie a acestora, în special pentru a preveni denaturarea pieței prin practici care pot constitui o concurență neloială sau pot induce în eroare consumatorii, precum și pentru a preveni comerțul ilegal cu pisici și câini.

    Prezenta propunere urmărește să abordeze aceste aspecte propunând un cadru comun cu următoarele obiective:

    asigurarea unor standarde minime comune de bunăstare a animalelor pentru reproducția, deținerea și introducerea pe piață a câinilor și a pisicilor crescute sau deținute în unități;

    îmbunătățirea trasabilității câinilor și a pisicilor introduse pe piața Uniunii sau furnizate, inclusiv atunci când sunt oferite spre vânzare sau adopție online;

    asigurarea unor condiții de concurență echitabile între operatorii care dețin și introduc pe piață câini și pisici în întreaga Uniune;

    promovarea competențelor pentru îngrijitorii de animale;

    completarea normelor existente pentru importul de câini și pisici.

    Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

    Prezenta propunere este în concordanță cu legislația actuală a UE privind transportul animalelor și bolile transmisibile ale animalelor. De asemenea, propunerea este în concordanță cu propunerea legislativă de revizuire a Regulamentului privind protecția animalelor în timpul transportului, adoptată la aceeași dată ca prezenta propunere.

    Cerința de autorizare a unităților de reproducție inclusă în prezenta propunere se bazează pe cerința existentă de înregistrare a unităților în temeiul Legii privind sănătatea animală 23 . Statele membre se vor putea baza pe lista unităților înregistrate în temeiul Legii privind sănătatea animală pentru a le identifica pe cele care trebuie inspectate și autorizate în temeiul prezentei propuneri.

    În mod similar, cerințele de trasabilitate din prezenta propunere se bazează pe cerințele de identificare a câinilor și a pisicilor care fac obiectul circulației transfrontaliere prevăzute în Legea privind sănătatea animală, extinzând cerința de identificare la toți câinii și pisicile introduse pe piață sau furnizate în Uniune și adăugând o cerință de înregistrare a acestor câini și pisici în bazele de date naționale.

    Legea privind sănătatea animală și normele Uniunii privind circulația necomercială a animalelor de companie 24 includ anumite cerințe privind intrarea în Uniune a câinilor și a pisicilor. În special, ca regulă obișnuită pentru circulația în Uniune, câinii și pisicile trebuie să provină dintr-o țară terță inclusă pe lista Uniunii pe baza garanțiilor în materie de sănătate animală, iar unitatea de origine din țara terță trebuie să fie înregistrată. Prezenta propunere pornește de la aceste cerințe, impunând țărilor terțe să ofere, de asemenea, garanții cu privire la controalele pe care le efectuează în ceea ce privește normele privind bunăstarea animalelor aplicabile unităților prevăzute în prezenta propunere și impunând ca unitățile de reproducție să fie nu numai înregistrate, ci și autorizate. În ceea ce privește trasabilitatea, normele de sănătate animală impun ca animalele să fie identificate cu un microcip, atât pentru circulația comercială, cât și pentru circulația necomercială a câinilor și a pisicilor care intră în Uniune. Pentru a consolida aceste dispoziții privind trasabilitatea, prezenta propunere prevede ca, pentru câinii și pisicile care intră în Uniune, proprietarul de la locul de destinație să asigure înregistrarea acestora într-una dintre bazele de date ale statelor membre. Acest lucru va oferi mai multe instrumente pentru controalele asupra animalelor respective.

    Coerența cu alte politici ale Uniunii

    Prezenta propunere este coerentă cu politica Uniunii privind o piață unică pentru serviciile digitale. De exemplu, dispozițiile privind serviciile online au fost elaborate într-un mod care le face compatibile cu Regulamentul privind serviciile digitale [Regulamentul (UE) 2022/2065].

    Prezenta propunere menține intactă exonerarea de răspundere care se aplică platformelor online în condițiile prevăzute la articolul 6 din Regulamentul (UE) 2022/2065. În plus, nu impune nicio obligație generală de monitorizare a informațiilor stocate și nici obligația de a căuta în mod activ fapte sau circumstanțe care să indice o activitate ilegală, astfel cum se interzice în temeiul articolului 8 din același regulament. În final, obligațiile sale completează, dar nu înlocuiesc și nici nu contrazic obligațiile impuse platformelor online în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale, inclusiv cele care le permit consumatorilor să încheie contracte la distanță cu comercianții. Regulamentul privind serviciile digitale impune un set comun de responsabilități întreprinderilor online care prestează servicii în UE, inclusiv platformelor online care intermediază vânzarea de produse și servicii. Regulamentul privind serviciile digitale stabilește obligații de „conformitate din momentul conceperii” care impun platformelor să își proiecteze și să își organizeze interfețele online astfel încât să permită afișarea anumitor informații (dar numai în ceea ce privește prestatorii de servicii care se califică drept „comercianți”) și eliminarea listărilor ilegale.

    2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA

    Temei juridic

    Temeiurile juridice ale propunerii sunt articolul 43 alineatul (2) și articolul 114 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, întrucât prezenta propunere se referă la reproducția, deținerea și comerțul cu câini și pisici, care sunt animale vii vizate de anexa I la tratat, iar obiectivul său este de a asigura buna funcționare a pieței interne pentru câini și pisici, în privința căreia nu există cerințe comune privind bunăstarea animalelor, de a evita denaturările și barierele în calea comerțului cu aceste animale din cauza normelor naționale divergente privind bunăstarea animalelor, asigurând în același timp un nivel ridicat de bunăstare a animalelor și un nivel ridicat de protecție a consumatorilor, inclusiv împotriva comerțului ilegal.

    Subsidiaritate (în cazul competențelor neexclusive) 

    Obiectivul prezentei propuneri este de a reglementa comerțul cu câini și pisici pe piața internă, inclusiv importurile din țări terțe, pentru a asigura dezvoltarea rațională a sectorului, de a evita barierele în calea comerțului și de a combate comerțul ilegal cu pisici și câini, asigurând în același timp un nivel ridicat de protecție a bunăstării animalelor. Aceste obiective nu pot fi realizate de statele membre acționând independent și trebuie abordate de Uniune. Acțiunea exclusivă a statelor membre ar risca să provoace o fragmentare și mai mare a pieței interne. Este probabil ca astfel de diferențe în ceea ce privește nivelul de protecție a bunăstării animalelor să persiste și să fie exacerbate ca răspuns la cererile cetățenilor, conducând astfel la o compartimentare a pieței interne a pisicilor și a câinilor.

    De exemplu, interzicerea unui anumit tip de practici dureroase (cuparea urechilor, codotomie) în unele state membre, dar nu și în altele, acționează în detrimentul comercianților care mențin un nivel ridicat de bunăstare a animalelor, deoarece nu pot beneficia de investițiile lor în standarde ridicate de bunăstare atunci când fac schimburi comerciale transfrontaliere. Acest lucru poate duce la relocarea producției în statele membre în care nu se aplică o astfel de interdicție.

    Activitatea adăposturilor pentru animale se desfășoară adesea la nivel transfrontalier, având în vedere accesibilitatea serviciilor online pentru a face publicitate transferului de animale în aceste situații. De asemenea, unele adăposturi pentru animale pot să ofere pisici și câini spre vânzare. Având în vedere că adăposturile furnizează pieței un număr de animale care poate fi considerat substanțial, este necesar ca acestea să fie incluse în domeniul de aplicare al prezentului regulament, indiferent dacă activitatea desfășurată poate fi considerată o activitate economică, deoarece sunt rambursate cel puțin costurile rezonabile. Prin urmare, adăposturile pentru animale trebuie incluse în domeniul de aplicare al prezentului regulament și trebuie să facă obiectul unora dintre cerințele acestuia, în ceea ce privește cele cinci domenii ale bunăstării animalelor, competența îngrijitorilor de animale, vizitele medicilor veterinari și identificarea și înregistrarea animalelor.

    Trasabilitatea câinilor și a pisicilor este esențială pentru combaterea comerțului ilegal cu aceste animale. În prezent, este dificil să se asigure trasabilitatea câinilor și a pisicilor furnizate pe piața Uniunii. Întrucât câinii și pisicile se pot comercializa la nivel transfrontalier în cadrul Uniunii, iar bazele de date naționale existente nu sunt interoperabile, inițiativele luate la nivel național de fiecare stat membru în parte nu pot aborda lacunele existente și este necesară intervenția la nivelul Uniunii. Pentru a fi eficace, dispozițiile privind trasabilitatea trebuie să se aplice tuturor câinilor furnizați în Uniune, indiferent de scopul preconizat.

    Proporționalitate

    Prezenta propunere stabilește cerințe minime privind bunăstarea animalelor pentru reproducția, deținerea și introducerea pe piața Uniunii a câinilor și a pisicilor. Aceste norme sunt esențiale pentru a proteja funcționarea pieței interne și nu depășesc ceea ce este necesar în acest scop.

    În special, pentru a asigura proporționalitatea, dispozițiile prezentei propuneri privind reproducția și deținerea în unități nu se aplică unităților foarte mici. Crescătorii cu mai puțin de un anumit număr de nașteri pe an nu fac obiectul normelor privind modul în care câinii și pisicile trebuie să fie crescute și deținute, fiind obligați doar să identifice și să înregistreze câinii sau pisicile înainte de a le introduce în Uniune. O abordare similară este adoptată și pentru adăposturile și magazinele de animale de companie care dețin un număr mic de câini sau pisici, care au doar obligația de a identifica și a înregistra câinii sau pisicile înainte de a le furniza în Uniune. Având în vedere că, în general, adăposturile nu funcționează în scop lucrativ, o serie de dispoziții impuse pentru unitățile de reproducție și magazinele de animale de companie nu sunt necesare pentru adăposturi – de exemplu, cerințele detaliate privind adăpostirea (temperatura, spațiul disponibil, iluminatul) – pentru a asigura proporționalitatea normelor Uniunii pentru adăposturi.

    În plus, deși persoanele fizice și juridice care furnizează câini sau pisici în Uniune au obligația de a se asigura că animalele sunt microcipate și sunt înregistrate, acest lucru este necesar pentru a asigura eficacitatea prezentului regulament în atingerea obiectivelor sale, în special în combaterea comerțului ilegal, și este proporțional, având în vedere impactul limitat al acestei cerințe asupra persoanelor fizice care furnizează câini sau pisici pe piața Uniunii (a se vedea secțiunea „Evaluarea impactului” de mai jos). Propunerea nu impune această obligație persoanelor fizice care furnizează câini sau pisici ocazional pe piața Uniunii, în alt mod decât prin intermediul serviciilor online.

    Prezenta propunere permite statelor membre să mențină sau să adopte norme naționale mai stricte privind condițiile de adăpostire, mutilarea, îmbogățirea, programele de selecție și de ameliorare, atât timp cât acestea nu interzic sau nu împiedică introducerea pe piață pe teritoriul lor a câinilor și a pisicilor deținute în alt stat membru pe motiv că animalele în cauză nu au fost deținute în conformitate cu normele naționale mai stricte respective.

    Alegerea instrumentului

    Instrumentul propus: Regulament.

    Reglementarea reproducției, a deținerii și a introducerii pe piață a câinilor și a pisicilor, precum și trasabilitatea câinilor și a pisicilor introduse pe piață și furnizate necesită operațiuni tehnice și norme care trebuie să fie precise pentru a asigura condiții de concurență echitabile adecvate pentru operatori în cadrul pieței interne. Nivelul necesar de precizie și armonizare poate fi realizat mai bine printr-un regulament direct obligatoriu, mai degrabă decât prin utilizarea directivelor.

    3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

    Evaluările ex post/verificarea adecvării legislației existente

    Nu se aplică deoarece, în prezent, nu există legislație privind bunăstarea câinilor și a pisicilor.

    Cu toate acestea, verificarea adecvării legislației UE privind bunăstarea animalelor abordează această lacună din legislația existentă în ceea ce privește protecția câinilor și a pisicilor introduse pe piața Uniunii. În cadrul consultării publice efectuate în sprijinul verificării adecvării, marea majoritate a respondenților au considerat că lipsesc cerințe privind bunăstarea animalelor specifice fiecărei specii pentru pisici (79 %, 47 064 din 59 286) și câini (80 %, 47 272 din 59 286). Acest lucru s-a reflectat, de asemenea, în interviurile cu părțile interesate. De exemplu, o organizație profesională (care reprezintă medicii veterinari) a afirmat că animalele de companie sunt extrem de importante pentru consumatori și că există multe probleme legate de bunăstarea animalelor respective.

    Consultările cu părțile interesate

    Consultările cu părțile interesate au avut loc prin intermediul activităților inițiativei voluntare privind bunăstarea câinilor și a pisicilor 25 , precum și printr-o serie de reuniuni bilaterale cu organizații ale crescătorilor de câini, ale industriei hranei pentru animale de companie, ale serviciilor online, ale industriei farmaceutice și ale organizațiilor pentru bunăstarea animalelor.

    Părțile interesate au fost de acord cu problemele identificate (absența unor condiții de concurență echitabile, practici frauduloase în detrimentul consumatorilor, precum și al animalelor, rolul serviciilor online și al platformelor de comunicare socială) și cu privire la necesitatea ca UE să stabilească un set de norme comune pentru reglementarea acestei piețe. În special, platformele online au sprijinit un regim armonizat pentru animalele de companie la nivelul UE și au considerat că aceasta trebuie să fie o oportunitate de a îmbunătăți încrederea și fiabilitatea canalelor de vânzări online.

    Obținerea și utilizarea cunoștințelor de specialitate

    Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a adoptat un raport de asistență științifică și tehnică privind aspectele de bunăstare legate de reproducția, hrănirea, adăpostirea și sănătatea pisicilor și a câinilor din unitățile de reproducție 26 . Raportul EFSA conține recomandări privind tipul de adăposturi și activitatea fizică, temperatura și lumina în cadrul adăposturilor, sănătatea și intervențiile chirurgicale dureroase.

    De asemenea, Comisia a luat în considerare concluziile inițiativelor voluntare ale Platformei UE privind bunăstarea animalelor în ceea ce privește bunăstarea animalelor de companie (câini și pisici) în comerț, care conțin o serie de orientări privind creșterea responsabilă a câinilor, a pisicilor, circulația comercială a câinilor și a pisicilor, socializarea cățeilor și a pisoilor, platformele online de vânzare a câinilor și orientări pentru cumpărătorii de câini. Atât avizul EFSA, cât și concluziile platformei UE privind bunăstarea animalelor sunt puse la dispoziția publicului pe internet. De asemenea, Comisia a luat în considerare cele două rapoarte elaborate în acest scop de inițiativa voluntară respectivă: un raport privind recomandările referitoare la posibile elemente ale legislației UE privind comercializarea și vânzarea câinilor și a pisicilor 27 și un raport privind recomandările referitoare la posibilele elemente ale legislației UE privind creșterea câinilor și a pisicilor 28 .

    Evaluarea impactului

    Analiza și toate documentele justificative vor fi prezentate într-un document de lucru al serviciilor Comisiei care va fi publicat în termen de cel mult trei luni de la publicarea propunerii.

    Dovezile disponibile privind impactul pot fi rezumate după cum urmează:

    Se estimează că propunerea se va aplica unui număr de crescători comerciali de câini cuprins între 24 000 și 30 000 și unui număr de crescători comerciali de pisici cuprins între 8 000 și 10 000 29 , dintre care 20 % sunt crescători comerciali de animale cu pedigree 30 . Se estimează că aproximativ 4,4 milioane de căței și 1 milion de pisoi din producția anuală a UE de câini și pisici sunt produși de crescători comerciali de animale fără pedigree (ceea ce corespunde unui procent de aproximativ 50 % din câinii și pisicile născute și crescute în UE în fiecare an).

    Cerințe privind adăpostirea

    Bunăstarea câinilor și a pisicilor crescute în UE ar putea fi îmbunătățită prin noile cerințe prin asigurarea unei mai mari libertăți de mișcare într-un mediu fără cuști, cu zone de confort termic în care își pot satisface nevoile fiziologice, precum și cu un spațiu mai mare pentru activități și un mediu complex datorită accesului în aer liber/în interior 31 .

    Crescătorii comerciali de câini și pisici cu pedigree nu trebuie să suporte costuri suplimentare, deoarece, de obicei, aceștia respectă deja cerințe privind bunăstarea egale sau mai stricte decât cele impuse de organizațiile de certificare a pedigree-ului din care fac parte 32 .

    Cauzele pentru care câinii și pisicile ajung în adăposturi variază, dar printre acestea se numără animale fără stăpân și animale abandonate, predarea de către proprietar, animale adoptate returnate și căței și pisoi născuți în adăposturi 33 . Numărul de animale fără stăpân și de animale din adăposturi este deosebit de ridicat în țările din sudul și estul Europei 34 . În prezent, lipsesc dispozițiile europene privind adăposturile pentru animale și, în pofida faptului că multe state membre dispun de anumite măsuri naționale, condițiile de bunăstare a animalelor din multe adăposturi europene sunt alarmante 35 . În special, supraaglomerarea adăposturilor reprezintă un risc major de condiții precare de bunăstare a animalelor 36 .

    Cerințe privind reproducția

    Introducerea unei vârste minime pentru reproducție în cazul femelelor de câine și de pisică, a unei restricții privind ritmul de reproducție și a unei cerințe de monitorizare a sănătății și bunăstării femelelor de câine și de pisică peste o anumită vârstă ar permite respectarea maturității fizice și fiziologice a animalelor, îmbunătățindu-le astfel bunăstarea 37 , 38 . Unele state membre ale UE dispun deja de un cadru juridic care stabilește o vârstă minimă/maximă de reproducție. Altele nu au nicio astfel de cerință 39 . Prin urmare, propunerea ar putea contribui la crearea unor condiții de concurență mai echitabile pentru toate tipurile de crescători. Perturbările ciclurilor de producție vor fi evitate printr-o perioadă de tranziție adecvată, care să asigure operatorilor timpul necesar pentru a se adapta la noile norme și, astfel, pentru a evita întreruperile în aprovizionarea consumatorilor cu câini și pisici.

    Autorizarea unităților de reproducție

    Unitățile de reproducție trebuie să fie deja înregistrate, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/429 („Legea privind sănătatea animală”) 40 . Cu toate acestea, înregistrarea se efectuează fără o inspecție din partea autorității competente pentru a verifica dacă unitatea respectă normele privind bunăstarea animalelor. În plus, anumite state membre (cum ar fi Austria, Belgia, Franța, Germania și Portugalia) reglementează unitățile de reproducție a animalelor în legislația lor națională. Unele state membre autorizează unitățile de reproducție pe baza criteriilor de bunăstare a animalelor, dar nu toate statele membre fac acest lucru, iar cele care au astfel de cerințe utilizează praguri diferite pentru a considera unitățile de reproducție drept unități profesionale supuse cerințelor de autorizare, ceea ce consolidează condițiile de concurență inechitabile pentru acest sector 41 .

    Cerința existentă de înregistrare a unităților de reproducție permite autorităților competente să se bazeze pe registrele existente și va facilita identificarea unităților care necesită autorizare. Pentru crescătorii de animale cu pedigree, autorizarea ar fi probabil ușor de obținut (deoarece, de obicei, aceștia respectă deja cerințe mai stricte în materie de bunăstare a animalelor).

    Identificarea și înregistrarea câinilor și a pisicilor și bazele de date naționale

    Identificarea obligatorie (prin transpondere citite electronic) și înregistrarea într-o bază de date națională a tuturor câinilor și pisicilor înainte de a fi introduse pe piață sau furnizate este de natură să îmbunătățească trasabilitatea câinilor și a pisicilor (în special în combinație cu condiții specifice atunci când câinii sau pisicile sunt vândute sau adoptate prin intermediul platformelor online 42 ). Prin urmare, autoritățile competente vor fi mai în măsură să controleze identitatea și originea câinilor și a pisicilor comercializate și care circulă pe piața internă, descurajând frauda și, astfel, controlând mai bine condițiile de bunăstare a animalelor în unitatea de origine.

    În 24 de state membre, este deja obligatorie o astfel de înregistrare a câinilor. În două dintre cele trei state membre rămase, înregistrarea este reglementată în câteva dintre regiuni, în timp ce un singur stat membru nu are nicio astfel de cerință. Prin urmare, costul măsurii ar fi limitat în practică (deși oarecum mai puțin limitat pentru pisici, în cazul cărora identificarea și înregistrarea sunt obligatorii numai în șapte state membre) 43 .

    Măsura nu va afecta crescătorii de căței și de pisoi cu pedigree, deoarece acești crescători fac parte din asociații care au cerințe similare în ceea ce privește identificarea și înregistrarea 44 . Pentru alți actori care introduc câini și pisici pe piața Uniunii, propunerea ar avea un impact economic limitat: costul pentru operator sau furnizor în legătură cu implantarea unui transponder și cu înregistrarea de către un medic veterinar este estimat la aproximativ 50 EUR (cu toate acestea, există disparități între statele membre) 45 . Nu ar exista costuri suplimentare în statele membre în care înregistrarea câinilor (24) și a pisicilor (7) este deja obligatorie 46 .

    Toate statele membre vor fi afectate de cerința de a asigura interoperabilitatea bazelor de date naționale. Acest lucru este esențial pentru a asigura o trasabilitate adecvată și pentru ca sistemele de verificare să devină pe deplin funcționale. Experiența din unele state membre și țări terțe arată că interoperabilitatea poate fi realizată prin dezvoltarea unor interfețe de programare a aplicațiilor. Se prevede o perioadă de tranziție pentru ca statele membre să poată efectua aceste adaptări. În prezent, o inițiativă privată, numită Europetnet, conectează deja bazele de date naționale și regionale din 17 state membre (deși în mod voluntar) 47 . Prin urmare, impactul acestei cerințe ar fi relativ limitat.

    Vânzări online

    Se estimează că aproximativ 60 % dintre proprietarii de câini și pisici își achiziționează animalele de companie prin intermediul internetului. Aceasta reprezintă aproximativ 4,8 milioane de câini și 1,2 milioane de pisici 48 . Există cel puțin 75 de platforme online în întreaga UE care intermediază vânzarea sau donarea de câini și pisici 49 . Oferirea de câini online este reglementată în prezent în opt state membre, iar oferirea de pisici online este reglementată în prezent în cel puțin șapte state membre 50 . Există o serie de divergențe între aceste abordări naționale în materie de reglementare. De exemplu, în Austria, numai crescătorii înregistrați pot face publicitate online. În Bruxelles și Flandra, publicitatea online trebuie să includă numărul de autorizare al crescătorilor de câini sau pisici atunci când persoana care face publicitate este administratorul unei unități autorizate (crescător/vânzător/adăpost). Numărul microcipului trebuie să se afle printre informațiile furnizate în anunț.

    Propunerea ar permite celor care dobândesc câini și pisici să verifice autenticitatea identificării și a înregistrării câinilor și pisicilor prin intermediul unui site web conectat la bazele de date naționale. Platformele online trebuie să își adapteze interfața pentru ca furnizorii să ofere informațiile necesare astfel încât cumpărătorii să utilizeze site-ul web pentru a verifica autenticitatea identificării și a înregistrării câinilor și pisicilor.

    Pe baza inițiativelor private, au fost dezvoltate sisteme care sunt deja utilizate în mod voluntar de anumite platforme online, prin care verificarea autenticității identificării și a înregistrării câinilor și pisicilor se face înainte ca oferta să fie publicată pe o platformă online. În plus, anumite state membre au început să impună utilizarea unor astfel de sisteme de verificare. În Franța, începând cu 1 iulie 2023, platformele trebuie să verifice dacă anunțurile pentru vânzarea câinilor sau a pisicilor furnizează toate informațiile obligatorii înainte de publicare (inclusiv identitatea crescătorului și identificarea animalului) care trebuie verificate automat în baza de date națională. La sfârșitul acestui proces, în anunțul publicitar publicat se menționează „anunț verificat”. În Germania, în 2021, guvernul și-a anunțat intenția de a elabora cerințe similare pentru a introduce verificarea obligatorie a identității pentru comerțul online cu animale de companie.

    Un astfel de sistem ar îmbunătăți semnificativ trasabilitatea – permițând astfel vânzătorilor, platformelor online, cumpărătorilor și autorităților competente să verifice cu ușurință identificarea și înregistrarea unui câine sau a unei pisici.

    Intrare în Uniune

    Există un număr considerabil de câini și pisici care intră în Uniune, în fiecare an fiind importate câteva mii de animale. Pe lângă importul legal, comerțul ilegal din afara UE a crescut în ultimii ani, 45 % dintre cazurile de neconformitate și cazurile suspectate de fraudă fiind detectate în UE sau la frontierele acesteia în cursul acțiunii coordonate a UE, implicând câini și pisici care provin direct din țări terțe precum Serbia, Belarus, Rusia și Turcia 51 . Normele actuale ale UE privind circulația câinilor și a pisicilor, cum ar fi dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 576/2013 și ale Legii privind sănătatea animală, necesită completarea cu instrumente suplimentare pentru a limita oportunitățile pentru un astfel de comerț ilegal.

    Unele state membre care sunt puncte de intrare a câinilor și a pisicilor în Uniune, cum ar fi Letonia, au observat neconformități repetate și cazuri suspectate de fraudă cu transporturi și utilizarea necorespunzătoare a documentelor aferente circulației necomerciale în scopuri comerciale, precum și o creștere a volumului de câini și pisici care intră din Rusia și Belarus. Prin urmare, unele dintre aceste state membre au în vedere măsuri naționale – de exemplu, Letonia a introdus măsuri suplimentare de control la import. Cu toate acestea, dacă nu se ia nicio măsură la nivelul UE, acest lucru ar putea conduce la deturnarea acestor deplasări și intrarea în Uniune prin alte state membre.

    În plus, există dovezi solide ale unui nivel foarte ridicat de îngrijorare a cetățenilor Uniunii cu privire la bunăstarea, inclusiv sănătatea, câinilor și pisicilor crescute și deținute în unități și furnizate pe piața Uniunii. Acest lucru se poate observa în sondajul Eurobarometru privind bunăstarea animalelor menționat mai sus și în rezoluția Parlamentului European, precum și în numărul foarte mare de petiții, întrebări parlamentare, plângeri și scrisori pe această temă primite de Comisia Europeană din partea cetățenilor, a organizațiilor societății civile și a parlamentarilor. Acest lucru poate fi ilustrat și prin numărul de semnături primite în cadrul campaniilor organizate de ONG-uri din domeniul bunăstării animalelor în anumite state membre.

    Introducerea unor cerințe privind bunăstarea animalelor în unitățile de reproducție, magazinele de animale de companie și adăposturile din UE, fără a impune cerințe echivalente pentru importurile de câini și pisici din țări terțe, ar duce la o creștere a acestor importuri din unități din țări terțe care aplică standarde scăzute de bunăstare. Acest lucru s-ar întâmpla din cauza prețurilor atractive și a lipsei de informare a consumatorilor din Uniune cu privire la condițiile de bunăstare din unitatea de origine. Prin urmare, obiectivul politicii privind bunăstarea animalelor din prezenta propunere nu ar fi realizat în mod corespunzător și nu s-ar răspunde preocupărilor cetățenilor Uniunii.

    În plus, măsurile prevăzute a fi impuse și pentru importul de câini și pisici (vizite din partea medicilor veterinari în unități, unități care respectă cerințele privind hrănirea, adăpostirea, sănătatea, nevoile comportamentale și mutilările) sunt necesare pentru a proteja sănătatea câinilor și a pisicilor, precum și sănătatea publică.

    Circumstanțele suboptime ale reproducției pisicilor și câinilor din unitățile comerciale de reproducție intensă (așa-numitele „fabrici de căței”) conduc la o utilizare excesivă a femelelor pentru reproducție. Acest lucru duce adesea la epuizare, cașexie și predispoziție la boli infecțioase, pe lângă scăderea longevității.

    Lipsa trasabilității și a vaccinării adecvate reprezintă un risc grav de transmitere a zoonozelor, cum ar fi rabia și echinococoza, și, prin urmare, reprezintă riscuri pentru sănătatea publică în Uniune. Condițiile precare de hrănire și adăpostire, inclusiv nivelurile scăzute de igienă, precum și utilizarea unor practici dureroase, cum ar fi mutilările, slăbesc sistemul imunitar al animalelor și sunt asociate cu o utilizare sporită a antimicrobienelor, ceea ce are un efect asupra dezvoltării infecțiilor rezistente la antibiotice la oameni. Măsurile insuficiente pentru a aborda nevoile comportamentale ale animalelor și socializarea adecvată a cățeilor și pisoilor cauzează probleme comportamentale ale acestor pui, care, mai târziu în viață, pot da naștere unor preocupări serioase în materie de siguranță publică din cauza dezvoltării unui comportament agresiv.

    Adecvarea reglementărilor și simplificarea

    Propunerea exclude crescătorii mici de câini și pisici și micile magazine și adăposturi de animale de companie de la cerințele aplicabile unităților, deoarece aceste norme ar fi disproporționate. În plus, propunerea se bazează pe instrumente digitale (în special interoperabilitatea bazelor de date naționale ale câinilor și pisicilor) pentru a atinge obiectivul de politică de limitare a fraudei.

    Drepturi fundamentale

    Împuternicirea Comisiei de a adopta acte de punere în aplicare pentru cerințele tehnice referitoare la bazele de date naționale privind câinii și pisicile și sistemul de verificare pentru platformele online include obligația Comisiei de a specifica în respectivele acte de punere în aplicare dispoziții privind protecția datelor în conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor.

    4.IMPLICAȚII BUGETARE

    Impactul asupra bugetului Uniunii este detaliat în fișa financiară și poate fi rezumat după cum urmează:

    Propunerea va necesita resurse umane suplimentare pentru gestionarea punerii în aplicare a legislației și dezvoltarea unor baze de date interoperabile pentru identificarea și înregistrarea câinilor și a pisicilor (3 ENI).

    În paralel, se estimează că va fi necesar un buget operațional de 1,5 milioane EUR pentru dezvoltarea și funcționarea inițială a sistemului de verificare a autenticității acestei identificări și înregistrări pentru ofertele făcute prin intermediul platformelor online și pentru asigurarea interoperabilității bazelor de date naționale și, ulterior, de 300 000 EUR pe an pentru întreținerea și funcționarea acestuia.

    5.ALTE ELEMENTE

    Planuri de punere în aplicare și măsurile de monitorizare, evaluare și raportare

    Prezenta propunere introduce o listă de indicatori de politică, care pot fi revizuiți și completați, și o cerință ca statele membre să raporteze periodic Comisiei cu privire la aceștia, deoarece acest lucru este necesar pentru monitorizarea și evaluarea succesului prezentului regulament. Pe această bază, Comisia va publica un tablou de bord actualizat periodic care va prezenta date privind bunăstarea câinilor și a pisicilor introduse pe piața Uniunii.

    Pentru a putea colecta dovezi solide după perioadele de tranziție de șapte ani, trebuie prezentat un raport de evaluare la 15 ani de la intrarea în vigoare.

    Documente explicative (în cazul directivelor)

    Nu se aplică

    Explicarea detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

    Capitolul I – Obiect, domeniu de aplicare și definiții

    Acest domeniu de aplicare acoperă reproducția și deținerea de câini și pisici în unități (inclusiv magazine de animale de companie și adăposturi pentru animale) și introducerea lor pe piață sau oferirea lor spre adopție fără costuri. Propunerea vizează, de asemenea, trasabilitatea câinilor și a pisicilor introduse pe piață sau furnizate în Uniune. Sunt excluși câinii și pisicile deținute în scopuri științifice.

    Capitolul II – Obligația operatorilor de unități

    Acest capitol nu se aplică unităților mici.

    Acesta introduce principiile bunăstării animalelor pe baza conceptului celor „cinci domenii”, și anume nevoile animalelor în ceea ce privește alimentația, mediul, sănătatea, comportamentul și starea mintală.

    De asemenea, acest capitol stabilește obligația operatorilor de a notifica activitățile lor autorităților competente, precum și de a informa clienții cu privire la responsabilitățile aferente dreptului de proprietate asupra animalelor.

    Acest capitol stabilește cerințele privind competența îngrijitorilor de animale și impune unităților să asigure vizite din partea medicilor veterinari.

    Capitolul definește apoi cerințele tehnice privind hrănirea și adăparea, adăpostirea, sănătatea, nevoile comportamentale și practicile dureroase pentru unitățile de reproducție, magazinele de animale de companie și adăposturile pentru animale (cu toate acestea, o serie de dispoziții nu sunt impuse adăposturilor). În plus, acesta impune ca unitățile de reproducție a animalelor să fie autorizate de autoritățile competente. Aplicarea dispozițiilor privind adăpostirea, sănătatea și autorizarea unităților de reproducție se amână pe o perioadă de 5 ani.

    Capitolul III – Identificarea și înregistrarea câinilor și a pisicilor

    Acest capitol obligă unitățile care dețin câini și pisici și furnizorii de câini și pisici în Uniune să identifice animalele în cauză prin microcip și să le înregistreze într-o bază de date.

    De asemenea, acesta impune furnizorilor de câini sau pisici să furnizeze dovezi privind identificarea și înregistrarea. În plus, platformele online pe care sunt oferiți câini sau pisici în vederea furnizării trebuie să permită furnizorilor să facă dovada identificării și a înregistrării câinilor sau pisicilor oferite pe platformele respective. Acest capitol impune Comisiei să asigure dezvoltarea unui sistem accesibil publicului în mod gratuit pentru verificarea autenticității identificării și înregistrării unui câine sau unei pisici.

    Capitolul IV – Autoritățile competente

    Acest capitol impune autorităților competente să ofere cursuri de formare pentru îngrijitorii de animale cu privire la bunăstarea animalelor și să aprobe programe de formare privind bunăstarea animalelor.

    Capitolul impune statelor membre să creeze o bază de date pentru câinii și pisicile identificate prin microcip.

    Capitolul conține, de asemenea, obligația autorităților competente de a colecta, analiza și publica date privind bunăstarea animalelor și de a le raporta Comisiei o dată la trei ani.

    Capitolul V – Intrarea în Uniune a câinilor și a pisicilor

    Acest capitol conține norme privind intrarea în Uniune a câinilor și a pisicilor crescute și deținute în conformitate cu condițiile prevăzute în prezenta propunere sau în condiții echivalente cu acestea.

    Capitolul VI – Dispoziții procedurale

    Acest capitol conține dispozițiile privind împuternicirile acordate Comisiei de a completa și de a modifica elementele neesențiale ale anexelor la regulament prin acte delegate, pentru a ține seama de noile dovezi științifice sau de progresele tehnice relevante pentru bunăstarea animalelor.

    Capitolul VII - Alte dispoziții

    Acest capitol conține norme privind măsuri naționale mai stricte. Statelor membre li se permite să mențină astfel de norme care se aplică la data intrării în vigoare a regulamentului. În plus, statelor membre li se permite să adopte o nouă legislație care să stabilească dispoziții naționale mai stricte în ceea ce privește condițiile de adăpostire, îmbogățirea, mutilările și strategiile de ameliorare, cu condiția ca acestea să fie în concordanță cu normele respective ale Uniunii și să nu restricționeze libera circulație și introducerea pe piață a produselor care nu respectă cerințele naționale mai stricte.

    De asemenea, capitolul prevede obligația Comisiei de a publica, o dată la cinci ani, un raport de monitorizare privind bunăstarea câinilor și a pisicilor introduse pe piață. Capitolul impune statelor membre să instituie sancțiuni eficace, proporționale și disuasive și să le notifice Comisiei.

    2023/0447 (COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

    privind bunăstarea câinilor și a pisicilor și trasabilitatea acestora

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 43 alineatul (2) și articolul 114,

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 52 ,

    având în vedere avizul Comitetului Regiunilor 53 ,

    hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

    întrucât:

    (1)Animalele vii, inclusiv pisicile și câinii, intră sub incidența anexei I la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și fac parte din politica agricolă comună a Uniunii. În Uniune există o piață pentru aceste animale, inclusiv un comerț transfrontalier substanțial. Multe state membre sunt semnatare ale Convenției europene pentru protecția animalelor de companie. Există o gamă largă de dovezi privind funcționarea sub nivelul optim a pieței interne a câinilor și a pisicilor în Uniune, precum și privind comerțul ilegal cu aceste animale în Uniune și importul în Uniune. Prin urmare, este necesar să se stabilească cerințe minime pentru bunăstarea câinilor și a pisicilor crescute și deținute în unități, precum și cerințe consolidate privind trasabilitatea câinilor și a pisicilor furnizate în Uniune.

    (2)Absența unor dispoziții ale Uniunii în materie de bunăstare în ceea ce privește reproducția, deținerea și introducerea pe piață a câinilor și a pisicilor, precum și existența unor norme naționale divergente, au condus foarte des la nașterea, creșterea și vânzarea sau adoptarea fără costuri a acestor animale, în circumstanțe care dăunează bunăstării lor. Concurența dintre crescătorii comerciali de câini și pisici din diferite state membre nu se desfășoară în condiții de concurență echitabile, deoarece condițiile de bunăstare a animalelor reprezintă unul dintre principalele elemente ale competitivității acestor operatori și diferă considerabil de la un stat membru la altul. În consecință, concurența este denaturată, în special în cazul crescătorilor și deținătorilor care respectă standarde ridicate, care nu sunt în măsură să își valorifice investițiile în bunăstarea animalelor atunci când fac schimburi comerciale transfrontaliere, deoarece se confruntă cu operatori care profită de condiții de bunăstare a animalelor care nu corespund standardelor pentru a exercita concurența și a reduce prețurile și standardele.

    (3)De asemenea, consumatorii sunt insuficient protejați, deoarece, atunci când achiziționează un câine sau o pisică, aceștia se confruntă adesea cu consecințele negative ale condițiilor precare de bunăstare în care animalele au fost crescute și deținute în unități, cum ar fi probleme de sănătate, probleme de comportament sau defecte genetice ale câinelui sau pisicii achiziționate sau dobândite.

    (4)Prin urmare, trebuie stabilite cerințe minime privind bunăstarea animalelor pentru unitățile care desfășoară activități de reproducție, deținere și introducere pe piață a câinilor și a pisicilor. Acest lucru va asigura dezvoltarea rațională a sectorului, condiții uniforme de concurență și protecția consumatorilor, asigurând în același timp un nivel ridicat de bunăstare a animalelor.

    (5)În ultimul deceniu, cererea de câini și pisici care să fie deținute ca animale de companie în gospodării a crescut semnificativ. Prin urmare, s-a înregistrat o dezvoltare substanțială a creșterii câinilor și a pisicilor și a comerțului cu acestea pe piața Uniunii, inclusiv în ceea ce privește vânzările, adopțiile și importurile din țări terțe. Lipsa cerințelor privind bunăstarea acestor animale în Uniune și disparitățile dintre cerințele aplicabile în diferite state membre au condus la un volum semnificativ de comerț ilegal cu câini și pisici în condiții extrem de dăunătoare pentru bunăstarea acestora.

    (6)Comerțul ilegal cu câini și pisici s-a dezvoltat parțial din cauza lipsei de trasabilitate a acestor animale până la naștere. La rândul lor, practicile comerciale ilegale sunt asociate cu suferința câinilor și a pisicilor care fac obiectul unor practici de reproducție necontrolate. Fără mijloace fiabile de urmărire a animalelor până la originea lor nu este posibilă asigurarea respectării de către operatori a acelorași standarde de bunăstare a animalelor și asigurarea unor condiții uniforme de concurență pe piața internă în ceea ce privește furnizarea câinilor și a pisicilor. Prin urmare, este esențial să se asigure trasabilitatea câinilor și a pisicilor printr-un sistem care să identifice și să înregistreze câinii și pisicile înainte de furnizarea acestora pentru prima dată în Uniune, precum și de fiecare dată când are loc o schimbare a dreptului de proprietate asupra animalelor.

    (7)Comerțul ilegal cu pisici și câini din afara UE a crescut. Normele actuale ale UE privind circulația câinilor și a pisicilor în UE, cum ar fi dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 576/2013 și ale Legii privind sănătatea animală, nu conțin suficiente instrumente pentru a preveni acest comerț ilegal. Aceasta înseamnă că sunt necesare norme suplimentare pentru combaterea comerțului ilegal cu câini și pisici. Normele existente de sănătate animală impun ca animalele să fie identificate cu un microcip, atât pentru circulația comercială, cât și pentru circulația necomercială a câinilor și pisicilor care intră în Uniune. Pentru a consolida aceste dispoziții privind trasabilitatea, proprietarii de câini și pisici care intră în Uniune trebuie să asigure înregistrarea acestora într-una dintre bazele de date ale statelor membre de la locul de destinație. Acest lucru va asigura un control mai strict al circulației animalelor respective.

    (8)Dispozițiile privind trasabilitatea din prezenta propunere contribuie, de asemenea, la protecția sănătății publice printr-un nivel mai ridicat de bunăstare a animalelor, de sănătate a animalelor și prin controale mai bune privind posibila transmitere a bolilor animalelor (unele dintre acestea fiind de natură zoonotică), urmând o abordare de tip „O singură sănătate”.

    (9)Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului 54 reglementează bolile transmisibile ale animalelor cu scopul de a evita răspândirea acestor boli în Uniune. Sănătatea animalelor este unul dintre cele cinci domenii ale bunăstării animalelor și, prin urmare, este abordată în prezentul regulament. Cu toate acestea, prezentul regulament nu abordează bolile enumerate în Regulamentul (UE) 2016/429, ci mai degrabă starea de sănătate a câinilor și a pisicilor, astfel cum este modelată de boli netransmisibile (de exemplu, leziuni) sau de boli nelistate (de exemplu, anumiți paraziți). Prin urmare, normele prevăzute în prezentul regulament sunt complementare Regulamentului (UE) 2016/429 , nu se suprapun cu normele prevăzute în regulamentul respectiv și nici nu le dublează.

    (10)Regulamentul (UE) 2016/429 prevede identificarea câinilor și a pisicilor cu un transponder, dar numai dacă aceștia fac obiectul circulației între statele membre sau au intrat în Uniune. Identificarea impusă de regulamentul respectiv nu este pe deplin armonizată, deoarece nu include standarde precise privind transponderele. În plus, regulamentul respectiv nu impune statelor membre să țină baze de date cu câini și pisici. Prin urmare, statele membre trebuie să aibă obligația de a crea și de a menține baze de date cu câini și pisici furnizate pe piața Uniunii pentru a asigura trasabilitatea acestor animale. De asemenea, este necesar să se asigure interoperabilitatea acestor baze de date. Acest lucru va facilita găsirea de informații privind câinii și pisicile în întreaga Uniune și va permite autorităților competente să efectueze controale oficiale pentru a asigura conformitatea cu normele privind bunăstarea animalelor.

    (11)Furnizarea de câini și pisici, cu titlu lucrativ sau gratuit, are un impact asupra pieței interne. Prin urmare, pentru a preveni frauda, trebuie asigurată trasabilitatea tuturor animalelor comercializate pe piața Uniunii, iar deținerea animalelor în unități de reproducție, magazine de animale de companie sau adăposturi pentru animale trebuie să se supună unor norme detaliate.

    (12)Deținerea de câini și pisici în numele proprietarilor, cum ar fi activitățile de deținere a animalelor de companie în regim de pensiune, este o activitate temporară și locală și nu are un impact semnificativ asupra pieței interne. Prin urmare, este justificat să se excludă activitățile de deținere a animalelor de companie în regim de pensiune de la cerințele prevăzute în prezentul regulament pentru unitățile care dețin câini și pisici.

    (13)Directiva 2010/63/UE a Parlamentului European și a Consiliului 55 reglementează deținerea, creșterea și aprovizionarea cu animale deținute în scopuri științifice, inclusiv câini și pisici. Câinii și pisicile destinate unor scopuri științifice trebuie, prin urmare, să fie excluse din domeniul de aplicare al prezentului regulament.

    (14)Un număr mare de câini și pisici vor face pentru prima dată obiectul unor norme detaliate privind bunăstarea, ceea ce le va permite să beneficieze de condiții de viață mai bune. Cu toate acestea, având în vedere dificultățile practice întâmpinate în anumite cazuri pentru a stabili dacă câinii și pisicile sunt deținute ca animale de companie sau pentru introducerea pe piață sau pentru furnizare, prezentul regulament trebuie să scutească de anumite obligații proprietarii de animale de companie care dețin un număr de câini și pisici și produc un număr de pui sub un anumit prag. În caz contrar, respectivii proprietari de animale de companie ar face obiectul cerințelor relevante din prezentul regulament, care nu ar fi proporționale.

    (15)Odată atins pragul pentru activitățile de reproducție menționat în considerentul anterior, toate spațiile utilizate pentru animalele de reproducție fac obiectul normelor pentru unitățile de reproducție prevăzute în capitolul II din prezentul regulament, chiar dacă activitățile de reproducție au loc în gospodării, așa cum se întâmplă adesea în cazul diferitelor tipuri de crescători comerciali. Gospodăriile în care sunt deținuți câini și pisici în alte scopuri decât reproducția nu sunt considerate unități de reproducție și nu trebuie să respecte dispozițiile capitolului II din prezentul regulament.

    (16)Deși unele dintre unitățile de reproducție sunt conduse de crescători autorizați în conformitate cu un standard adecvat de gestionare a animalelor, o parte importantă a animalelor introduse pe piața Uniunii provine de la crescători de animale de pe piața gri și de la crescători care nu respectă standardele, care nu asigură un nivel suficient de bunăstare a animalelor pentru câinii și pisicile pe care le cresc. Acest lucru creează o concurență neloială atât pentru crescătorii de animale cu pedigree, cât și pentru crescătorii de animale fără pedigree, care respectă standarde ridicate de bunăstare a animalelor. Prin urmare, este necesar să se stabilească norme detaliate privind bunăstarea animalelor pentru operatorii tuturor unităților de reproducție.

    (17)În plus, pe piața Uniunii, diferite tipuri de operatori care desfășoară diferite tipuri de activități furnizează câini și pisici. Pe lângă crescătorii comerciali, există magazine de animale de companie care dețin pentru vânzare câini și pisici care sunt de obicei născute și crescute în alte unități. Protecția acestor animale poate fi sub nivelul optim și nu există standarde comune de bunăstare care trebuie respectate în aceste unități. Având în vedere că magazinele de animale de companie sunt operatori comerciali care introduc pe piață câini și pisici, este necesar, prin urmare, ca cerințele prezentului regulament să se aplice acestor unități.

    (18)Adăposturile pentru animale sunt întreprinderi private ori publice sau organizații non-profit care colectează și dețin câini și pisici fără stăpân sau animale care au avut anterior un proprietar și care au fost pierdute, confiscate sau abandonate. Uneori, reproducerea necontrolată a animalelor de companie sau reproducția excesivă duce la proliferarea câinilor și a pisicilor fără stăpân care ajung în adăposturi. În funcție de istoricul lor, animalele din adăposturi pot fi de rasă pură sau de rase mixte și pot include pui născuți de animale care s-au reprodus în adăpost. Adăposturile pot deține un număr mare de animale și le pot vinde sau le pot oferi spre adopție sau pentru a fi relocate, uneori gratuit sau cu plata costurilor rezonabile suportate. 

    (19)În pofida diferențelor în ceea ce privește activitățile desfășurate de crescătorii comerciali și de magazinele de animale de companie, pe de o parte, și de adăposturile pentru animale, pe de altă parte, toate acestea furnizează câini și pisici pe piața Uniunii și există o anumită suprapunere, în special la nivelul cererii. Atunci când caută un câine sau o pisică, consumatorii aleg între cumpărarea unui animal de la un crescător (fie direct, fie prin intermediul unui magazin de animale de companie sau al unui intermediar) sau adoptarea unui animal dintr-un adăpost. Achiziționarea câinilor sau a pisicilor direct de la proprietarii de animale de companie este marginală. Un factor important în alegerea unui câine sau a unei pisici îl reprezintă posibilele probleme comportamentale sau de altă natură pe care animalul le poate prezenta din cauza faptului că a fost deținut în condiții precare de bunăstare, care pot reduce gradul său de adecvare pentru a fi deținut ca animal de companie, indiferent dacă animalul a fost deținut într-o unitate comercială de reproducție, într-un magazin de animale de companie sau într-un adăpost. În plus, având în vedere că acest comerț este realizat și de intermediari și în cea mai mare parte online, este posibil ca consumatorii să nu știe, înainte de a achiziționa un câine sau o pisică, dacă animalul provine de la un adăpost, de la un crescător sau de la un magazin de animale de companie. Există dovezi că numărul de animale furnizate pe piața Uniunii de adăposturi este semnificativ, în special pentru pisici. Există, de asemenea, dovezi că, în unele state membre, animalele sunt furnizate din adăposturi potențialilor proprietari de animale de companie din alte state membre, în special în ceea ce privește câinii. Pentru a asigura realizarea obiectivului prezentului regulament de a asigura buna funcționare a pieței interne a câinilor și pisicilor, precum și dezvoltarea rațională a sectorului, asigurând în același timp un nivel ridicat de bunăstare a animalelor, este necesar ca unele dintre cerințele prezentului regulament să se aplice adăposturilor care dețin un anumit număr minim de animale, indiferent dacă vând animale contra cost sau doar furnizează animale gratuit sau cu rambursarea unor costuri rezonabile. Cu toate acestea, din motive de proporționalitate și având în vedere că activitățile adăposturilor diferă de cele ale altor operatori și pot îndeplini o funcție de interes public, numai unele dintre cerințele prezentului regulament trebuie să se aplice adăposturilor, în special în ceea ce privește numărul și competența îngrijitorilor de animale, adăpostirea, hrănirea și adăparea, nevoile comportamentale și practicile dureroase, precum și vizitele consultative efectuate de un medic veterinar.

    (20)În plus, având în vedere numărul semnificativ de animale furnizate în Uniune de adăposturi și necesitatea de a asigura realizarea obiectivelor prezentului regulament în ceea ce privește trasabilitatea și prevenirea comerțului ilegal, adăposturile trebuie, de asemenea, să facă obiectul cerințelor prezentului regulament în ceea ce privește identificarea și înregistrarea câinilor și a pisicilor, indiferent dacă activitatea lor poate fi considerată sau nu ca fiind de natură economică.

    (21)Întrucât prezentul regulament stabilește cerințe în materie de bunăstare a animalelor pentru câini și pisici, acesta intră în domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului 56 și trebuie să se aplice definițiile corespunzătoare ale autorităților competente. Trebuie să se aplice definiția autorităților competente prevăzută în regulamentul respectiv, pentru a se asigura coerența cu normele aplicabile referitoare la controalele oficiale privind sănătatea și bunăstarea animalelor.

    (22)Conceptul de „cinci domenii” (nutriție, mediu fizic, sănătate, interacțiuni comportamentale și stare mintală) a fost dezvoltat prin dovezi științifice pentru a descrie diferitele dimensiuni ale bunăstării animalelor. Acesta nu se axează numai pe absența experiențelor negative pentru animal, ci cuprinde și experiențe pozitive. Prin urmare, prezentul regulament trebuie să se bazeze pe conceptul celor „cinci domenii”.

    (23)Pentru a asigura aplicarea corespunzătoare a prezentului regulament, este esențial ca autoritățile competente să fie în măsură să identifice unitățile care fac obiectul controalelor lor oficiale. Prin urmare, este necesar ca operatorii care dețin câini și pisici în unități să notifice autorităților competente activitățile pe care le desfășoară.

    (24)Un personal bine instruit și calificat este esențial pentru îmbunătățirea condițiilor de bunăstare a animalelor. Competențele în domeniul bunăstării animalelor necesită cunoașterea modelelor comportamentale de bază și a nevoilor speciilor în cauză. Îngrijitorii de animale trebuie să aibă competențele în materie de bunăstare a animalelor relevante pentru sarcinile lor și animalele de care se ocupă, pentru a evita inducerea de durere, stres și suferință câinilor și pisicilor.

    (25)Având în vedere faptul că bunăstarea animalelor include sănătatea animalelor, medicii veterinari sunt cei mai în măsură să ofere consiliere operatorilor în vederea îmbunătățirii situației bunăstării animalelor în unități. Medicii veterinari trebuie să joace un rol activ în sensibilizarea cu privire la interdependența dintre sănătatea și bunăstarea animalelor respective. Prin urmare, unitățile care dețin câini și pisici trebuie să facă obiectul unor vizite periodice privind bunăstarea animalelor din partea unui medic veterinar.

    (26)Anumite strategii de ameliorare pot duce la probleme în materie de bunăstare pentru câini și pisici. Prin selectarea anumitor trăsături genetice din motive estetice sau din alte motive legate de comercializare, pot fi create și transmise generațiilor viitoare și trăsături nedorite din perspectiva bunăstării animalelor. Prin urmare, operatorii trebuie să ia măsuri pentru a se asigura că strategiile lor de ameliorare nu conduc la astfel de consecințe negative asupra bunăstării câinilor și a pisicilor.

    (27)Potrivit dovezilor științifice, consangvinizarea are un impact negativ semnificativ asupra sănătății și bunăstării animalelor. Prin urmare, consangvinizarea câinilor și a pisicilor, inclusiv împerecherile între animale înrudite de gradul întâi și de gradul al doilea, trebuie interzisă, deoarece acest lucru crește incidența tulburărilor moștenite și compromite funcționarea sistemului imunitar, ambele având un impact negativ asupra sănătății și a bunăstării câinilor și pisicilor.

    (28)Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară („autoritatea”) a furnizat asistență tehnică și științifică cu privire la mai multe aspecte legate de adăpostire, sănătate și proceduri dureroase relevante pentru câinii și pisicile deținute în unități de reproducție 57 . Prezentul regulament ia în considerare recomandările autorității privind tipul de adăpostire și exerciții fizice, temperatura și lumina în cadrul adăpostului, sănătatea și intervențiile chirurgicale dureroase.

    (29)Dovezile științifice subliniază importanța hrănirii, a adăpării, a adăpostirii, a sănătății, a nevoilor comportamentale și a prevenirii practicilor dureroase pentru bunăstarea câinilor și a pisicilor. Prin urmare, este esențial ca domeniile respective aferente deținerii de câini și pisici să fie reglementate în detaliu.

    (30)Dovezile științifice sunt clare cu privire la necesitatea ca pisicile și câinii să dispună de spațiu suficient pentru a-și manifesta comportamentul natural și să aibă interacțiuni sociale normale. Acest lucru nu este posibil în cazul în care animalele sunt ținute izolate și în cuști. Prin urmare, trebuie interzisă ținerea câinilor și a pisicilor în cuști.

    (31)Trebui interzisă priponirea pentru perioade lungi, deoarece poate ridica probleme semnificative în ceea ce privește bunăstarea animalelor. Aceasta poate fi asociată cu o prevalență crescută a tulburărilor locomotorii, cu incapacitatea de a sta așezat sau de a se odihni confortabil și de a dezvolta comportamente normale.

    (32)Este extrem de importantă asigurarea unui spațiu suficient pentru câini și pisici pentru a-și exprima comportamentele înnăscute. Din același motiv, utilizarea containerelor trebuie să se limiteze la circumstanțe excepționale, cum ar fi izolarea animalelor agresive sau transportul la un medic veterinar. Adăpostirea câinilor și a pisicilor trebuie, de asemenea, să asigure accesul nerestricționat la lumina naturală, completată, dacă este necesar, de iluminat artificial, pentru a facilita ritmul circadian adecvat al animalelor. Câinii trebuie să aibă acces zilnic în condiții de siguranță la exterior, pentru a răspunde nevoii acestora de activitate fizică, de socializare și de exprimare a altor comportamente înnăscute.

    (33)Pentru a preveni complicațiile în timpul gestației și compromiterea bunăstării acestora, femelele de câine și de pisică trebuie să se împerecheze numai după ce ajung la maturitate scheletică și sexuală. Pentru a le permite să se recupereze fizic în urma gestației și a lactației, femelele de câine și de pisică trebuie să fie readmise pentru reproducere numai după o perioadă suficientă. Cu toate acestea, pentru a preveni anumite afecțiuni patologice legate de reproducere la femelele de câine și de pisică, cum ar fi piometrita, trebuie permise până la trei gestații consecutive, urmate de o perioadă adecvată de recuperare. Reproducerea trebuie să înceteze treptat la femelele de câine și de pisică ajunse la o vârstă înaintată.

    (34)Modificarea practicilor privind ciclul de reproducere impusă de prezentul regulament poate, în unele cazuri, să aibă un impact asupra nivelului veniturilor crescătorilor de câini și de pisici din cauza scăderii numărului de pui produși pe an. Prin urmare, este necesar să se acorde crescătorilor timp suplimentar pentru a-și adapta modelul de afaceri.

    (35)Câinii și pisicile deținute ca animale de companie nu trebuie să reprezinte nicio amenințare la adresa siguranței umane. Pentru a reduce riscul de agresiune față de oameni, câinii și pisicile născute în unitățile de reproducție trebuie să beneficieze de socializare corespunzătoare cu animale din aceeași specie și, dacă este posibil, cu alte animale și cu oamenii. Acestea trebuie deținute într-un mediu stimulant și neamenințător, îmbogățit, care să le ofere posibilitatea de a se juca și de a-și manifesta alte comportamente înnăscute. Separarea câinilor și a pisicilor de mamele lor înainte de înțărcarea naturală poate cauza un stres sever de separare la aceste animale și, prin urmare, trebuie interzisă.

    (36)Procedurile care au scopul de a modifica aspectul sau de a preveni anumite comportamente ale pisicilor și ale câinilor, cum ar fi cuparea urechilor, codotomia, îndepărtarea ghearelor și rezecția corzilor vocale, au un impact negativ grav asupra bunăstării pisicilor și a câinilor. Aceste proceduri provoacă durere și împiedică pisicile și câinii să își manifeste comportamente înnăscute. Prin urmare, aceste proceduri trebuie să fie permise numai dacă sunt efectuate de un medic veterinar și numai atunci când sunt necesare din motive medicale.

    (37)Condițiile din unitățile de reproducție sunt deosebit de importante pentru a se asigura că pisicile și câinii sunt ținuți și tratați în mod corespunzător înainte de a fi introduși pe piață. Prin urmare, este important ca aceste unități să fie autorizate de autoritățile competente și să facă obiectul unei inspecții prealabile la fața locului înainte de autorizare. De asemenea, este important ca o listă a acestor unități autorizate să fie pusă la dispoziția publicului pentru a permite potențialilor cumpărători să verifice statutul furnizorilor lor. Întrucât toate unitățile dispun de o perioadă prelungită pentru aplicarea cerințelor privind adăpostirea și sănătatea, este necesar ca obligația unităților de reproducție de a obține o autorizație să înceapă să se aplice la aceeași dată cu cerințele privind adăpostirea și sănătatea.

    (38)Unii operatori care introduc câini și pisici pe piață sau unele adăposturi care furnizează câini și pisici încurajează potențialii clienți să cumpere cu orice preț utilizând argumente emoționale, fără a menționa potențialului proprietar consecințele deținerii unui animal de companie. Alți operatori sau alte adăposturi insistă asupra responsabilității aferente dreptului de proprietate asupra animalelor de companie, iar acest lucru are ca efect limitarea capacității lor de a vinde animale. Această discrepanță în ceea ce privește atitudinile operatorilor tinde să avantajeze operatorii mai puțin responsabili, conducând la denaturări ale concurenței, în pofida importanței pentru bunăstarea animalelor și ordinea publică a informării clienților cu privire la responsabilitatea lor atunci când cumpără un câine sau o pisică. Prin urmare, este justificat să se solicite ca toți furnizorii de câini și pisici de pe piața Uniunii în vederea utilizării ca animale de companie să informeze viitorii proprietari cu privire la responsabilitățile lor. În plus, în cazul în care furnizarea unui câine sau a unei pisici este facilitată prin mijloace online, publicitatea online trebuie să fie însoțită de un anunț adecvat care să transmită în mod eficient mesajul privind responsabilitățile aferente dreptului de proprietate asupra animalelor.

    (39)Traficul ilegal și practicile frauduloase în ceea ce privește vânzarea sau transferul câinilor și al pisicilor pentru adopție sunt facilitate de absența trasabilității, având în vedere lipsa cerințelor de identificare și înregistrare pentru animalele respective. În plus, pot apărea practici frauduloase atunci când sistemele de identificare și înregistrare a câinilor și a pisicilor nu sunt armonizate sau nu pot fi operate cu ușurință deoarece sistemele tehnice nu sunt interoperabile. Prin urmare, este esențial să se armonizeze standardele privind mijloacele de identificare și înregistrare și să se asigure că identificarea și înregistrarea câinilor și a pisicilor sunt finalizate înainte ca animalul să fie introdus în Uniune pentru prima dată. Furnizorii de câini și de pisici trebuie să ofere dovezi privind identificarea și înregistrarea într-una dintre bazele de date create de statele membre în acest scop, înainte de prima introducere pe piață a animalului în Uniune. Ulterior, la fiecare schimbare a dreptului de proprietate sau a responsabilității pentru animal, furnizorul trebuie să ofere dovada identificării și înregistrării animalului într-una dintre bazele de date. Din motive de proporționalitate, această obligație nu trebuie să se aplice persoanelor fizice care furnizează câini și pisici ocazional prin alte mijloace decât platformele online.

    (40)Furnizorii de câini și de pisici trebuie nu numai să ofere dovezi privind identificarea, indicând un document care face trimitere la codul transponderului implantat animalului, ci și dovezi ale înregistrării animalului respectiv într-o bază de date oficială. Acest lucru permite transmiterea de informații esențiale cu privire la animal noului proprietar și asigură trasabilitatea.

    (41)Întrucât majoritatea câinilor și pisicilor sunt în prezent oferite spre vânzare sau donare prin intermediul anunțurilor publicate pe platformele online, furnizorii de platforme online trebuie să acționeze cu diligență atunci când intermediază accesul la câini și pisici. Prin urmare, fără a aduce atingere Regulamentului (UE) 2022/2065, platformele online trebuie să aibă obligația de a adapta modalitățile de listare a câinilor și pisicilor, astfel încât furnizorii să ofere dovezi ale identificării și înregistrării câinilor și pisicilor destinate vânzării sau donării. În plus, Comisia trebuie să asigure dezvoltarea unui sistem accesibil publicului în mod gratuit care să permită verificarea autenticității identificării și înregistrării unui câine sau unei pisici. Această măsură vizează o mai bună combatere a fraudei prin îmbunătățirea trasabilității câinilor și a pisicilor furnizate în Uniune până la originea lor, permițând controale mai bune din partea autorităților competente și, în cele din urmă, îmbunătățind bunăstarea acestor animale. Acest lucru nu trebuie să echivaleze cu o obligație a platformelor online de a monitoriza în general anunțurile de oferte prin intermediul platformei lor și nici cu o obligație generală de stabilire a faptelor care să vizeze evaluarea exactității identificării și înregistrării înainte de publicarea ofertei.

    (42)Întrucât nivelul de sensibilizare a îngrijitorilor de animale cu privire la bunăstarea animalelor are un impact direct asupra bunăstării câinilor și pisicilor aflate în îngrijirea lor, statele membre trebuie să se asigure că este disponibilă o formare suficientă, în ceea ce privește atât cantitatea, cât și calitatea, pentru a permite îngrijitorilor de animale să îndeplinească cerințele de formare prevăzute în prezentul regulament.

    (43)Pentru a asigura trasabilitatea câinilor și pisicilor, animalele trebuie să fie marcate cu un identificator unic sub formă de transponder și, în plus, identificarea lor trebuie înregistrată într-o bază de date. Prin urmare, statele membre care nu dispun încă de baze de date naționale pentru câini și pisici trebuie să creeze astfel de baze de date, pentru ca identificarea să poată fi fiabilă și verificată. În plus, pentru a asigura trasabilitatea în cadrul Uniunii, aceste baze de date naționale trebuie să fie interoperabile, permițând autorităților competente și părților interesate relevante să verifice autenticitatea identificării.

    (44)Pentru a evalua progresele înregistrate în ceea ce privește condițiile de bunăstare a animalelor în care sunt ținuți câinii și pisicile în unități și trasabilitatea acestora, este necesar ca statele membre să colecteze, să raporteze și să analizeze indicatori-cheie de politică, care trebuie armonizați în temeiul prezentului regulament pentru a asigura comparabilitatea acestora la nivelul Uniunii, și să permită o monitorizare la nivelul Uniunii a progreselor înregistrate în atingerea obiectivelor de politică ale prezentului regulament.

    (45)Este posibil ca pisicile și câinii importați în Uniune să fi fost crescuți sau ținuți în țări terțe în condiții care dăunează bunăstării lor. În plus, ținând seama de preocupările specifice ale cetățenilor Uniunii cu privire la bunăstarea câinilor și a pisicilor, precum și de riscurile pentru sănătatea animală și sănătatea publică asociate condițiilor precare de bunăstare în unitatea de origine specializată în creșterea câinilor și a pisicilor, este important ca pisicile și câinii importați din țări terțe să respecte norme privind bunăstarea lor echivalente cu cele prevăzute în prezentul regulament și să ofere aceleași garanții în ceea ce privește trasabilitatea. Având în vedere că acest lucru va necesita schimbări din partea operatorilor din țări terțe implicați în exporturile de câini și pisici către Uniune, este necesar să se prevadă o perioadă de tranziție cu aceeași durată cu cea aplicabilă operatorilor din Uniune.

    (46)Dispozițiile menționate în considerentul anterior trebuie puse în aplicare printr-o listă a țărilor terțe autorizate să furnizeze câini și pisici Uniunii, pe baza unei evaluări de către Comisie a fiabilității controalelor lor oficiale pentru a asigura respectarea normelor privind bunăstarea animalelor impuse în temeiul prezentului regulament sau a unor norme echivalente, în unitățile de pe teritoriul lor care furnizează sau intenționează să furnizeze câini și pisici în Uniune. În plus, pentru a asigura trasabilitatea și controalele la posturile de control la frontieră ale Uniunii, trebuie stabilită o listă a unităților de reproducție și de deținere a câinilor și a pisicilor din aceste țări terțe care sunt autorizate să exporte aceste animale în Uniune. Urmând o abordare bazată pe riscuri, Comisia trebuie să efectueze audituri ale fiabilității sistemului de control oficial al țărilor terțe autorizate în temeiul prezentului regulament, precum și al celor care solicită autorizarea în temeiul prezentului regulament. 

    (47)În temeiul Regulamentului (UE) 2016/429, se stabilește o listă a țărilor terțe autorizate în scopul introducerii în Uniune a câinilor și a pisicilor pentru gestionarea riscului de introducere a unor boli transmisibile ale animalelor în Uniune. Lista țărilor terțe menționate în considerentul anterior trebuie, prin urmare, să se limiteze la țările terțe autorizate în temeiul Regulamentului (UE) 2016/429 și care oferă garanții adecvate privind capacitatea autorității lor competente de a controla și de a asigura respectarea de către unitățile de reproducție și de deținere a câinilor și a pisicilor destinate exportului către Uniune a cerințelor privind bunăstarea animalelor prevăzute în prezentul regulament.

    (48)Pentru a ține seama de progresele tehnice și de evoluțiile științifice, precum și de impactul social, economic și de mediu al acestora, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din TFUE trebuie delegată Comisiei în scopul modificării articolului 6 din prezentul regulament, astfel încât strategiile de ameliorare să nu aibă ca rezultat genotipuri care au efecte negative asupra sănătății sau a bunăstării câinilor și a pisicilor.

    (49)Pentru a stabili criteriile minime care trebuie evaluate în timpul vizitelor privind bunăstarea animalelor, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din TFUE trebuie delegată Comisiei în scopul completării articolului 10 din prezentul regulament.

    (50)Pentru a ține seama de progresele tehnice și de evoluțiile științifice, precum și de impactul social, economic și de mediu al acestora, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din TFUE trebuie delegată Comisiei în scopul modificării anexelor la prezentul regulament în ceea ce privește cerințele pentru reproducția, deținerea și identificarea câinilor și a pisicilor, precum și indicatorii de monitorizare a obiectivelor de politică ale prezentului regulament.

    (51)Este deosebit de important ca în cursul lucrărilor sale pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți, și ca respectivele consultări să se desfășoare în conformitate cu principiile prevăzute în Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare 58 . În special, pentru a asigura participarea egală la pregătirea actelor delegate, Parlamentul European și Consiliul primesc toate documentele în același timp cu experții din statele membre, iar experții acestor instituții au acces sistematic la reuniunile grupurilor de experți ale Comisiei însărcinate cu pregătirea actelor delegate.

    (52)Trebuie conferite competențe de executare Comisiei în vederea asigurării unor condiții uniforme pentru punerea în aplicare a următoarelor dispoziții ale prezentului regulament:

    articolul 9 alineatul (3) pentru a armoniza conținutul privind educația, formarea sau experiența profesională a îngrijitorilor de animale;

    articolul 17 alineatul (5) pentru a specifica informațiile care trebuie oferite de furnizori drept dovadă a identificării și a înregistrării câinilor și pisicilor, în cazurile în care acestea sunt oferite atât prin intermediul platformelor online, cât și prin alte mijloace;

    articolul 17 alineatul (7) pentru a specifica anumite aspecte ale sistemului care efectuează controale automatizate ale autenticității identificării și înregistrării câinilor și pisicilor;

    articolul 19 alineatul (3) pentru a stabili cerințele minime privind conținutul bazelor de date menționate la alineatul (1) și cerințele privind interoperabilitatea bazelor de date;

    articolul 20 alineatul (3) pentru a stabili o metodologie armonizată de măsurare a datelor colectate în anexa III și modelul pentru raportarea de către statele membre a datelor respective către Comisie;

    articolul 21 alineatul (5) pentru a stabili o procedură pentru recunoașterea de către Uniune a echivalenței condițiilor în care câinii și pisicile sunt crescute și deținute în unități dintr-o țară terță care intenționează să exporte animale către Uniune, cu dispozițiile prezentului regulament referitoare la unități.

    Respectivele competențe trebuie exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului 59 .

    (53)Atitudinile cetățenilor în ceea ce privește bunăstarea câinilor și a pisicilor sunt diverse, iar unele state membre au adoptat deja un set cuprinzător de norme în acest sens. Prin urmare, este necesar ca statelor membre să li se permită să mențină norme naționale mai stricte care vizează o protecție mai extinsă a animalelor decât cele prevăzute în prezentul regulament. Statele membre trebuie, de asemenea, să aibă în continuare posibilitatea de a adopta norme naționale mai stricte în anumite domenii, cu condiția ca normele respective să nu afecteze buna funcționare a pieței interne.

    (54)Statele membre trebuie să notifice Comisiei oricare astfel de norme naționale. Comisia trebuie să le aducă în atenția altor state membre. În cazul în care normele naționale intră în domeniul de aplicare al Directivei (UE) 2015/1535 a Parlamentului European și a Consiliului, acestea trebuie notificate Comisiei în conformitate cu directiva respectivă.

    (55)Este esențial ca legislația Uniunii să facă obiectul unei monitorizări și evaluări periodice, astfel încât să poată fi ajustată pentru a obține impactul preconizat. Prin urmare, prezentul regulament trebuie să conțină obligația Comisiei de a efectua monitorizarea bunăstării câinilor și a pisicilor în Uniune și de a efectua o evaluare care să fie prezentată altor instituții ale Uniunii.

    (56)Pentru a asigura aplicarea deplină a prezentului regulament, statele membre trebuie să stabilească norme referitoare la sancțiunile pentru încălcarea prezentului regulament și să se asigure că acestea sunt aplicate. Sancțiunile trebuie să fie eficiente, proporționale și disuasive.

    (57)Întrucât obiectivele prezentului regulament, și anume stabilirea unor norme minime armonizate care să asigure buna funcționare a pieței interne, asigurând totodată un nivel ridicat de bunăstare a câinilor și a pisicilor și trasabilitatea acestora, nu pot fi realizate în mod satisfăcător de către statele membre, dar, având în vedere efectele sale, ele pot fi realizate mai bine la nivelul Uniunii, Uniunea poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este prevăzut la articolul respectiv, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea obiectivelor respective.

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    CAPITOLUL I
    OBIECT, DOMENIU DE APLICARE ȘI DEFINIȚII

    Articolul 1

    Obiectul

    Prezentul regulament stabilește cerințe minime pentru:

    (a)bunăstarea câinilor și a pisicilor crescute sau deținute în unități sau introduse pe piața Uniunii;

    (b)trasabilitatea câinilor și a pisicilor introduse pe piața Uniunii sau furnizate în Uniune.

    Articolul 2

    Domeniul de aplicare

    (1)Prezentul regulament se aplică reproducției, deținerii și introducerii pe piață a câinilor și a pisicilor, precum și furnizării acestora în Uniune.

    (2)Prezentul regulament nu se aplică reproducției, deținerii, introducerii pe piață sau furnizării de câini sau pisici destinate unor scopuri științifice.

    Articolul 3

    Definiții

    În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

    1.„câine” înseamnă un animal din specia Canis lupus familiaris;

    2.„pisică” înseamnă un animal din specia Felis silvestris catus;

    3.„bunăstarea câinilor și a pisicilor” înseamnă starea fizică și mintală a unui câine sau a unei pisici în raport cu condițiile în care se naște, în care trăiește și în care decedează;

    4.„deținere” înseamnă orice activitate în cursul căreia un animal este reținut sau manipulat într-o unitate;

    5.„introducere pe piață” înseamnă deținerea de câini și pisici în scopul vânzării, al oferirii spre vânzare, al distribuției sau al oricărei alte forme de transfer al dreptului de proprietate sau al responsabilității pentru animal, contra cost sau cel puțin cu rambursarea costurilor suportate, inclusiv publicitatea animalelor în scopurile menționate mai sus;

    6.„furnizare” înseamnă transferul dreptului de proprietate sau al responsabilității pentru câini sau pisici prin oricare mijloace sau forme, contra cost sau gratuit, excluzând furnizarea ocazională de câini sau pisici de către persoane fizice prin alte mijloace decât prin intermedierea unei platforme online;

    7.„platforme online” înseamnă o platformă online, astfel cum este definită la articolul 3 litera (i) din Regulamentul (UE) 2022/2065, care intermediază introducerea pe piață sau furnizarea câinilor și a pisicilor;

    8.„listare” înseamnă publicarea, pe o platformă online, a unui anunț pentru furnizarea unui câine sau a unei pisici;

    9.„femelă de câine” înseamnă un câine femelă din momentul în care se împerechează sau este inseminată pentru prima dată până la înțărcarea ultimei serii de pui pe care îl produce în timpul vieții;

    10.„femelă de pisică” înseamnă o pisică femelă din momentul în care se împerechează sau este inseminată pentru prima dată până la înțărcarea ultimei serii de pui pe care îl produce în timpul vieții;

    11.„unități” înseamnă unități de reproducție, adăposturi pentru animale și magazine de animale de companie;

    12.„unități de reproducție” înseamnă orice spațiu sau structură în care câinii și pisicile sunt deținute pentru reproducere în vederea introducerii pe piață a descendenților lor, inclusiv gospodăriile;

    13.„magazine de animale de companie” înseamnă orice spațiu sau structură în care câinii și pisicile sunt deținute în vederea vânzării ca animale de companie, fără să se fi născut acolo;

    14.„adăposturi pentru animale” înseamnă orice spațiu sau structură, cu excepția gospodăriilor, exploatată de o persoană fizică sau juridică, în care câinii și pisicile nedorite, abandonate, fără stăpân, pierdute sau confiscate sunt deținute în scopul furnizării contra cost sau gratuit;

    15.„operator” înseamnă orice persoană fizică sau juridică, cu excepția persoanelor responsabile de adăposturi, care crește, deține, comercializează sau introduce pe piață câini și pisici sub controlul său, inclusiv pentru o perioadă limitată;

    16.„furnizor” înseamnă orice persoană fizică sau juridică care furnizează un câine sau o pisică, inclusiv persoanele fizice sau juridice responsabile de adăposturi;

    17.„autorități competente” înseamnă autoritățile competente astfel cum sunt definite la articolul 3 punctul 3 din Regulamentul (UE) 2017/625;

    18.„strategie de ameliorare” înseamnă un set de acțiuni sistematice, inclusiv înregistrarea, selecția, ameliorarea câinilor și a pisicilor de reproducție și de material germinativ provenit de la acestea și schimburile de câini și pisici de reproducție și de material germinativ provenit de la acestea, concepute și puse în aplicare cu scopul de a menține sau îmbunătăți caracteristicile fenotipice și/sau genotipice dorite ale populației de reproducție țintă;

    19.„mutilare” înseamnă o intervenție, inclusiv o intervenție chirurgicală efectuată în alte scopuri decât cele terapeutice sau de diagnostic, care provoacă vătămarea sau pierderea unei părți sensibile a corpului sau alterarea structurii osoase;

    20.„suferință” înseamnă o stare fizică sau mintală neplăcută, nedorită, care este rezultatul expunerii unui animal la stimuli nocivi sau al absenței unor stimuli pozitivi importanți;

    21.„adăpost” înseamnă clădiri sau un spațiu exterior delimitat în unitățile în care sunt ținuți câinii și pisicile;

    22.„canisă” înseamnă o structură fizică care conține una sau mai multe incinte individuale pentru adăpostirea câinilor;

    23.„felisă” înseamnă o structură fizică care conține una sau mai multe incinte individuale pentru adăpostirea pisicilor;

    24.„îngrijitor de animale” înseamnă o persoană care îngrijește câinii și pisicile crescute sau deținute într-o unitate;

    25.„îmbogățire” înseamnă un material sau o structură din mediul animalului, cu o caracteristică practică sau nutrițională, care poate provoca și satisface curiozitatea și comportamentul apetitiv sau motivația fizică;

    26.„priponire” înseamnă legarea unui animal de un punct de ancorare pentru a-l menține într-o zonă dorită;

    27.„container” înseamnă orice fel de ladă, cutie, recipient sau altă structură rigidă utilizată pentru izolarea câinilor și a pisicilor;

    28.„animal de companie” înseamnă un câine sau o pisică care urmează să fie deținută într-o gospodărie pentru delectare și pentru a ține companie în scop privat;

    29.„responsabilitățile aferente dreptului de proprietate asupra animalelor” înseamnă angajamentul unui proprietar de câine sau de pisică sau al viitorului proprietar de câine sau de pisică de a îndeplini diverse sarcini axate pe satisfacerea nevoilor comportamentale, de mediu și fizice ale câinelui sau ale pisicii și de a preveni riscurile pe care câinele sau pisica le poate prezenta pentru comunitate, pentru alte animale sau pentru mediu.

    CAPITOLUL II
    OBLIGAȚIILE OPERATORILOR DE UNITĂȚI

    Articolul 4

    Derogări de la obligațiile prevăzute în prezentul capitol

    Prezentul capitol nu se aplică:

    unităților de reproducție care dețin până la trei femele de câine sau de pisică și care produc în total două serii de pui sau mai puțin pe unitate într-un an calendaristic;

    magazinelor de animale de companie care dețin în orice moment cel mult trei câini sau cel mult șase pisici;

    adăposturilor care dețin în orice moment cel mult zece câini sau cel mult douăzeci de pisici.

    Articolul 5

    Principiile generale ale bunăstării

    Operatorii și persoanele fizice sau juridice responsabile de adăposturi aplică următoarele principii în ceea ce privește câinii și pisicile crescute sau deținute în unitatea lor:

    (a)câinilor și pisicilor li se asigură apă și hrană pentru animale de o calitate și într-o cantitate care să le permită o alimentație și o hidratare bune;

    (b)câinii și pisicile sunt ținute într-un mediu fizic bun, confortabil, în special în ceea ce privește spațiul, temperatura și ușurința deplasării;

    (c)câinii și pisicile sunt deținute în siguranță, curate și sănătoase prin prevenirea bolilor, a deficiențelor funcționale, a vătămărilor și a durerii, în special din cauza gestionării, a practicilor de manipulare sau a mutilărilor;

    (d)câinii și pisicile sunt deținute într-un mediu care le permite să își exprime comportamentul social nedăunător, comportamentul specific speciei, precum și relația pozitivă cu ființele umane;

    (e)câinii și pisicile sunt deținute astfel încât să își optimizeze starea mintală prin prevenirea sau reducerea experiențelor negative din punct de vedere al timpului și al intensității, precum și prin maximizarea oportunităților de experiențe pozitive din punct de vedere al timpului și al intensității în diferitele domenii menționate la literele (a)-(d).

    Articolul 6

    Cerințe generale privind bunăstarea câinilor și a pisicilor

    (1)Operatorii și persoanele fizice sau juridice responsabile de adăposturi răspund de bunăstarea câinilor și a pisicilor ținute sub controlul lor și de reducerea la minimum a riscurilor pentru bunăstarea lor.

    (2)Operatorii și persoanele fizice sau juridice responsabile de adăposturi se asigură că pisicile și câinii sunt manipulați de un număr adecvat de îngrijitori de animale care au aptitudinile și competențele necesare în temeiul articolului 9. 

    (3)Operatorii unităților de reproducție se asigură că strategiile de ameliorare nu au ca rezultat genotipuri și fenotipuri care au efecte negative asupra bunăstării câinilor și a pisicilor sau a descendenților acestora.

    În gestionarea reproducerii câinilor și a pisicilor de către operatori, se interzice împerecherea între părinți și descendenți sau între bunici și nepoți.

    Prezentul alineat nu împiedică selecția și reproducția câinilor și a pisicilor cu brahicefalie, cu condiția ca programele de selecție sau de ameliorare să reducă la minimum consecințele negative ale trăsăturilor aferente brahicefaliei asupra bunăstării.

    (4)Comisia este împuternicită să adopte, în conformitate cu articolul 23, acte delegate de modificare a prezentului articol în ceea ce privește criteriile specifice pe care trebuie să le îndeplinească operatorii atunci când elaborează strategii de ameliorare pentru a îndeplini cerințele de la alineatul (3), ținând seama de avizele științifice ale Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, precum și de impactul social, economic și de mediu.

    Articolul 7

    Obligația de a notifica reproducția sau deținerea de câini și pisici în unități

    Operatorii și persoanele fizice sau juridice responsabile de adăposturi notifică autorităților competente activitatea lor, furnizând următoarele informații:

    (a)identitatea, denumirea și adresa operatorului;

    (b)amplasarea unității;

    (c)tipul de unitate: unitate de reproducție, magazin de animale de companie sau adăpost; 

    (d)specia și rasa, după caz, a animalelor deținute în unitate;

    (e)numărul maxim de animale care pot fi deținute în unitate;

    Articolul 8

    Obligația de informare cu privire la responsabilitățile aferente dreptului de proprietate asupra animalelor

    (1)    Atunci când operatorii și persoanele fizice sau juridice responsabile de adăposturi introduc pe piață sau furnizează câini sau pisici în scopul deținerii acestora ca animale de companie, aceștia furnizează persoanei care dobândește animalul de companie informațiile necesare pentru a-i permite să asigure bunăstarea animalului, inclusiv informații privind responsabilitățile aferente dreptului de proprietate asupra animalelor.

    (2)    Atunci când furnizarea de câini și pisici este promovată prin mijloace online, anunțul trebuie să indice, cu caractere clar vizibile și aldine, următorul avertisment:

    Un animal nu este o jucărie. Cumpărarea sau adoptarea unui animal este o decizie care schimbă viața. În calitate de proprietar al unui animal, sunteți obligat să vă asigurați că toate nevoile sale în materie de sănătate și bunăstare sunt satisfăcute în orice moment.”

    Articolul 9

    Competențele îngrijitorilor de animale în materie de bunăstare a animalelor

    (1)    Îngrijitorii de animale au următoarele competențe în ceea ce privește câinii și pisicile pe care le manipulează:

    (a)înțelegerea comportamentului lor biologic și a nevoilor fiziologice și etologice ale acestora;

    (b)capacitatea de a recunoaște expresiile acestora, inclusiv orice semn de suferință, și de a identifica măsurile adecvate de atenuare care trebuie luate în astfel de cazuri;

    (c)capacitatea de a aplica bune practici de gestionare a animalelor, de a utiliza și de a întreține echipamentele utilizate pentru speciile aflate în îngrijirea lor și de a reduce la minimum riscurile pentru bunăstarea animalelor;

    (d)cunoașterea obligațiilor care le revin în temeiul prezentului regulament.

    (2)Competențele menționate la alineatul (1) pot fi dobândite prin educație, formare sau experiență profesională. Educația, formarea sau experiența profesională se documentează.

    (3)Comisia poate stabili, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, cerințe minime privind conținutul educației, al formării sau al experienței profesionale menționate la alineatul (2). Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 24.

    Articolul 10

    Vizite privind bunăstarea animalelor

    (1)Operatorii și persoanele fizice sau juridice responsabile de adăposturi:

    (a)se asigură că unitățile aflate în responsabilitatea lor primesc, cel puțin o dată pe an, o vizită din partea unui medic veterinar pentru a consilia operatorul sau persoana fizică sau juridică responsabilă de adăpost cu privire la măsurile de abordare a oricărui factor de risc pentru bunăstarea animalelor;

    (b)înregistrează constatările vizitei medicului veterinar menționate la litera (a) și acțiunile subsecvente al acestora și păstrează evidențele respective timp de cel puțin șase ani, punându-le la dispoziția autorităților competente, la cerere.

    (2)Comisia este împuternicită să adopte, în conformitate cu articolul 23, acte delegate de completare a prezentului articol pentru a stabili criteriile minime care trebuie evaluate în timpul vizitelor privind bunăstarea animalelor.

    Articolul 11

    Hrănirea și adăparea

    (1)Operatorii și persoanele fizice sau juridice responsabile de adăposturi se asigură că pisicile și câinii sunt hrăniți în conformitate cu cerințele stabilite la punctul 1 din anexa I și pot adapta, pe baza avizului scris al unui medic veterinar sau al unui expert în nutriția animalelor, frecvențele de hrănire prevăzute la punctul 1 din anexa I.

    (2)Operatorii și persoanele fizice sau juridice responsabile de adăposturi se asigură că pisicile și câinii sunt hrăniți și hidratați mod adecvat prin furnizarea:

    (a)de apă potabilă, ad libitum;

    (b)de hrană pentru animale în cantitate și de calitate suficientă pentru a satisface nevoile fiziologice, nutriționale și metabolice și sațietatea câinilor și a pisicilor, în cadrul unei diete adaptate vârstei, rasei, categoriei, nivelului de activitate și stării de sănătate a câinilor și a pisicilor;

    (c)de hrană pentru animale fără substanțe care pot provoca suferință;

    (d)de hrană pentru animale astfel încât să se evite schimbările bruște și să se asigure buna funcționare a sistemului gastro-intestinal, în special în faza de înțărcare.

    (3)Operatorii și persoanele fizice sau juridice responsabile de adăposturi se asigură că instalațiile de hrănire și de adăpare sunt construite și instalate astfel încât:

    (a)să asigure acces egal pentru toți câinii și pisicile, reducând astfel la minimum concurența dintre aceștia, evitând comportamentul combativ, în special în cazul în care câinii și pisicile nu au acces ad libitum la hrană;

    (b)să reducă la minimum scurgerile și să prevină contaminarea hranei pentru animale și a apei cu substanțe nocive;

    (c)să prevină rănirea, înecarea sau alte vătămări ale câinilor și pisicilor;

    (d)să fie ușor de curățat și dezinfectat pentru a preveni bolile.

    Articolul 12

    Adăpostirea

    (1)Operatorii se asigură că pisicile și câinii sunt adăpostiți în conformitate cu punctul 2 din anexa I.

    (2)Operatorii și persoanele fizice sau juridice responsabile de adăposturi se asigură că:

    (a)unitățile în care sunt deținute animalele și echipamentele utilizate în acestea sunt adecvate pentru tipurile și numărul de câini și pisici deținute în aceste unități și permit accesul necesar și o inspecție amănunțită a tuturor câinilor și pisicilor;

    (b)toate componentele de construcție ale unității, inclusiv pardoseala, acoperișul și elementele despărțitoare, precum și echipamentele utilizate pentru câini și pisici, sunt construite și întreținute în mod corespunzător și sunt ușor de curățat și dezinfectat pentru a se asigura că nu prezintă niciun risc pentru bunăstarea animalelor;

    (c)în cazul în care animalele sunt deținute în unități de reproducție sau în magazine de animale de companie, circulația aerului, nivelurile de praf, temperatura, umiditatea relativă a aerului și concentrațiile de gaze sunt menținute în limite care nu sunt dăunătoare pentru câini și pisici, iar ventilația este suficientă pentru a evita supraîncălzirea și, dacă este necesar, în combinație cu sistemele de încălzire, pentru a elimina umiditatea excesivă;

    (d)câinii și pisicile dispun de spațiu suficient pentru a se putea deplasa liber și pentru a exprima comportamentul specific speciei în funcție de nevoile lor, cu spațiu suficient pentru materiale și structuri de îmbogățire, posibilitatea ca animalele să socializeze și să se retragă, precum și locuri de odihnă curate;

    (e)câinii și pisicile ținute în aer liber sunt protejați împotriva condițiilor meteorologice negative, inclusiv a stresului termic, a arsurilor solare și a degerăturilor.

    (3)Se interzice ținerea câinilor sau a pisicilor în containere.

    Containerele pot fi utilizate numai pentru transportul și izolarea temporară a câinilor și a pisicilor individuale, cu condiția să se evite stresul cauzat de temperaturile extreme.

    (4)Este interzisă ținerea câinilor exclusiv în interior. Câinii ținuți în interior au acces zilnic la o zonă exterioară care permite exercițiile fizice și socializarea. În plus, atunci când câinii sunt ținuți în canise, operatorii proiectează și construiesc incinte individuale pentru a permite accesul liber al câinilor la un spațiu în aer liber închis și la un spațiu interior sau la o baracă individuală.

    (5)Atunci când pisicile sunt ținute în felise, operatorii proiectează și construiesc incinte individuale pentru a permite pisicilor să se deplaseze liber și să își manifeste comportamentul natural.

    (6)Operatorii se asigură că în spațiile interioare în care sunt ținuți câinii și pisicile este menținută o zonă neutră din punct de vedere tehnic adecvată pentru aceste animale.

    (7)Operatorii se asigură că pisicile și câinii au acces permanent la lumina naturală. Dacă este necesar, din cauza condițiilor climatice și a poziției geografice a unui stat membru, operatorii asigură iluminat artificial.

    (8)Prezentul articol se aplică de la [cinci ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament].

    Articolul 13

    Sănătatea

    (1)Operatorii se asigură că se iau măsuri pentru a proteja sănătatea câinilor și a pisicilor în conformitate cu punctul 3 din anexa 1.

    (2)Operatorii și persoanele fizice sau juridice responsabile de adăposturi se asigură că:

    (a)câinii și pisicile aflate în responsabilitatea lor sunt inspectate de către îngrijitori de animale cel puțin o dată pe zi;

    (b)câinii sau pisicile care prezintă semne de boală, îmbolnăvire, vătămare sau bunăstare compromisă în alt mod sunt transferate, dacă este necesar, fără întârzieri nejustificate într-o zonă separată, sunt tratate de un medic veterinar, după caz, și sunt ținute în zona respectivă până când sunt complet recuperate sau eutanasiate, ca alternativă, fără întârzieri nejustificate;

    (c)eutanasierea unui câine sau a unei pisici se efectuează numai de către un medic veterinar;

    (d)sunt instituite măsuri care includ medicamente de uz veterinar pentru prevenirea și controlul paraziților externi și interni, inclusiv tratamente veterinare preventive pentru prevenirea bolilor comune la care este probabil să fie expuși câinii sau pisicile, ținând seama în mod corespunzător de situația epidemiologică;

    (e)materialele de îmbogățire nu prezintă niciun risc de vătămare sau contaminare biologică sau chimică sau niciun alt risc pentru sănătate.

    (3)Operatorii se asigură că:

    (a)femelele de câine și de pisică se reproduc numai dacă au o vârstă minimă în conformitate cu punctele 3.1 și 3.2 din anexa I, creșterea lor scheletică este finalizată și nu suferă de boli sau afecțiuni fizice care le-ar putea afecta gestația și bunăstarea;

    (b)nașterile femelelor de câine și de pisică respectă o frecvență maximă;

    (c)femelele de pisică aflate în perioada de lactație nu sunt împerechere sau inseminate;

    (d)înainte de a fi utilizată pentru reproducție, orice femelă de câine cu vârsta de cel puțin opt ani și orice femelă de pisică cu vârsta de cel puțin șase ani trebuie să fie supusă unei examinări fizice efectuate de către un medic veterinar, pentru a confirma în scris că gestația nu va prezenta niciun risc pentru bunăstarea sa, inclusiv pentru sănătatea sa;

    (e)femelele adulte de câini și pisici care nu mai sunt utilizate pentru reproducere, inclusiv ca urmare a dispozițiilor prezentului regulament, nu sunt ucise sau abandonate. Operatorii continuă să asigure bunăstarea animalelor respective în conformitate cu regulamentul.

    Operatorul păstrează confirmarea scrisă menționată la litera (d) pentru o perioadă de cel puțin trei ani de la decesul femelei de câine sau de pisică.

    (4)Prezentul articol se aplică de la [cinci ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament].

    Articolul 14

    Nevoi comportamentale

    (1)Operatorii și persoanele fizice sau juridice responsabile de adăposturi se asigură că se iau măsuri pentru a răspunde nevoilor comportamentale ale pisicilor și ale câinilor în conformitate cu punctul 4 din anexa I.

    (2)Este interzisă deținerea câinilor și a pisicilor în zone care le limitează deplasările naturale, cu excepția efectuării următoarelor proceduri sau tratamente:

    (a)examinări fizice, inclusiv identificarea animalelor;

    (b)marcarea animalelor în scopul identificării;

    (c)prelevarea de probe și vaccinările;

    (d)proceduri în scopuri de igienă, de sănătate sau de reproducere;

    (e)tratament medical.

    (3)Se interzice priponirea în incinta unității pentru o perioadă mai mare de o oră, cu excepția duratei unui tratament medical.

    (4)Operatorii și persoanele fizice sau juridice responsabile de adăposturi se asigură că există condiții care să permită animalelor să își manifeste comportamente sociale nedăunătoare, comportamente specifice speciei și posibilitatea de a manifesta emoții pozitive.

    (5)Operatorii unităților de reproducție se asigură că există o strategie adecvată pentru socializarea animalelor cu oamenii și, dacă este posibil, cu alte animale.

    Articolul 15

    Practici dureroase

    (1)Se interzic mutilările, inclusiv cuparea urechilor, codotomia, amputarea parțială sau completă a degetelor și rezecția corzilor sau a pliurilor vocale, cu excepția cazului în care sunt efectuate ca urmare a unei indicații medicale cu unicul scop de a îmbunătăți sănătatea câinilor și a pisicilor. În acest caz, procedura se efectuează numai de către un medic veterinar sub anestezie și cu analgezie prelungită.

    (2)Se permite sterilizarea masculilor și a femelelor numai dacă este efectuată de un medic veterinar sub anestezie și cu analgezie prelungită.

    (3)Se interzic următoarele practici de manipulare:

    (a)legarea continuă a părților corpului;

    (b)izbirea, lovirea, tragerea, aruncarea, strângerea animalelor;

    (c)expunerea câinilor și a pisicilor la curent electric;

    (d)utilizarea prelungită a botnițelor, cu excepția cazului în care acest lucru este necesar din motive de sănătate sau de bunăstare, caz în care durata este limitată la perioada minimă necesară;

    (e)ridicarea câinilor sau a pisicilor de membre, de cap, de coadă și de blană.

    Articolul 16

    Autorizarea unităților de reproducție

    (1)Începând cu [cinci ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament], operatorii obțin autorizarea unității lor de reproducție de la autoritatea competentă înainte de a vinde câini și pisici născute în unitatea lor.

    (2)Autoritatea competentă acordă un certificat de autorizare pentru o unitate de reproducție, cu condiția ca inspecția prealabilă la fața locului să fi confirmat că unitatea îndeplinește cerințele prezentului regulament.

    (3)Autoritățile competente țin o listă a unităților de reproducție autorizate și o pun la dispoziția publicului.

    CAPITOLUL III
    IDENTIFICAREA ȘI ÎNREGISTRAREA CÂINILOR ȘI A PISICILOR

    Articolul 17

    Identificarea și înregistrarea câinilor și a pisicilor

    (1)Începând cu [trei ani de la data intrării în vigoare], toți câinii și pisicile deținute în unități în vederea furnizării în Uniune, inclusiv câinii și pisicile adulte deținute în unități de reproducție, câinii și pisicile deținute în adăposturi, precum și câinii și pisicile furnizate de persoane fizice, sunt marcate pentru identificare prin intermediul unui transponder subcutanat care conține un microcip, în conformitate cu anexa II. Operatorii unităților se asigură că pisicile și câinii născuți în unitățile lor sunt marcați pentru identificare până la data furnizării lor în Uniune sau cel târziu în termen de trei luni de la nașterea animalului. Implantarea transponderului se efectuează de către un medic veterinar sau sub responsabilitatea unui medic veterinar.

    (2)Începând cu [trei ani de la data intrării în vigoare], câinii și pisicile identificate în conformitate cu alineatul (1) se înregistrează de către medicul veterinar sau de către un asistent aflat sub responsabilitatea medicului veterinar într-o bază de date națională menționată la articolul 19. Pentru câinii și pisicile deținute în unități de reproducție, înregistrarea se efectuează în numele proprietarului unității de reproducție responsabil pentru câine sau pisică. Pentru câinii și pisicile deținute în adăposturi, înregistrarea se face în numele persoanei responsabile de adăpost. Pentru persoanele fizice care intenționează să furnizeze un câine sau o pisică în Uniune, înregistrarea se face în numele persoanei respective. Orice proprietar ulterior al câinelui sau al pisicii sau orice persoană responsabilă de câine sau de pisică se asigură că schimbarea dreptului de proprietate sau a responsabilității este înregistrată în baza de date menționată la articolul 19.

    (3)Începând cu [trei ani de la data intrării în vigoare], înainte de a furniza un câine sau o pisică în Uniune, furnizorul pune la dispoziția persoanei care dobândește animalul:

    (a)dovada identificării și a înregistrării animalului în conformitate cu alineatele (1) și (2);

    (b)următoarele informații privind câinele sau pisica:

    (i)specia;

    (ii)sexul;

    (iii)data și țara nașterii și

    (iv)după caz, rasa.

    Persoanele care dobândesc animalele trebuie să fie în măsură să verifice autenticitatea identificării și înregistrării animalelor furnizate prin intermediul sistemului menționat la alineatul (7).

    (4)Începând cu [cinci ani de la data intrării în vigoare], furnizorii de platforme online se asigură că interfața lor online este concepută și organizată astfel încât să le permită furnizorilor de câini și de pisici să își respecte obligațiile care le revin în temeiul alineatului (3), în conformitate cu articolul 31 din Regulamentul (UE) 2022/2065, și informează dobânditorii, în mod vizibil, cu privire la posibilitatea de a verifica identificarea și înregistrarea animalului prin intermediul unui link către sistemul menționat la alineatul (6).

    Furnizorul de câini și de pisici este singurul responsabil pentru exactitatea informațiilor furnizate prin intermediul interfeței platformei online. Nicio dispoziție a prezentului alineat nu se interpretează ca impunând o obligație generală de monitorizare furnizorului platformei online în sensul articolului 8 din Regulamentul (UE) 2022/2065.

    (5)Comisia adoptă acte de punere în aplicare care precizează informațiile care trebuie furnizate de furnizori ca dovadă a identificării și a înregistrării animalului în conformitate cu alineatul (3) litera (a), în cazurile în care câinii și pisicile sunt oferite atât prin intermediul platformelor online, cât și prin alte mijloace. Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 24.

    (6)Începând cu [trei ani de la data intrării în vigoare], Comisia se asigură că este pus la dispoziția publicului în mod gratuit un sistem care efectuează verificări automatizate ale autenticității identificării și înregistrării câinilor sau a pisicilor furnizate, utilizând baza de date menționată la articolul 19. Comisia poate încredința dezvoltarea, întreținerea și exploatarea acestui sistem unei entități independente. Sistemul îndeplinește următoarele criterii:

    verificarea fiabilă a autenticității identificării și înregistrării câinelui sau a pisicii, utilizând bazele de date naționale menționate la articolul 19;

    respectarea protecției datelor în conformitate cu Regulamentul (UE) 2018/1725 60 și cu Regulamentul (UE) 2016/679 61 .

    (7)Până la [trei ani de la data intrării în vigoare], Comisia adoptă acte de punere în aplicare care precizează următoarele aspecte ale sistemului menționat la alineatul (6):

    funcționalitățile esențiale ale sistemului;

    cerințele tehnice, electronice și criptografice pentru sistem.

    Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 24.

    CAPITOLUL IV
    AUTORITĂȚILE COMPETENTE

    Articolul 18

    Formare

    În sensul articolului 9, statele membre desemnează autoritatea competentă care are responsabilitatea:

    (a)de a asigura disponibilitatea cursurilor de formare pentru îngrijitorii de animale;

    (b)de a aproba conținutul cursurilor menționate la litera (a).

    Articolul 19

    Baze de date cu câini și pisici

    (1)Începând cu [trei ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament], autoritățile competente creează și mențin o bază de date pentru înregistrarea microcipurilor câinilor și pisicilor.

    (2)Începând cu [cinci ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament], statele membre se asigură că bazele lor de date menționate la alineatul (1) sunt interoperabile cu aceleași baze de date ale altor state membre, astfel încât identificarea unui câine sau a unei pisici să poată fi autentificată și urmărită în întreaga Uniune.

    (3)Până la [data aplicării], Comisia stabilește, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, cerințe privind bazele de date menționate la alineatul (1) în ceea ce privește:

    (a)conținutul acestora;

    (b)interoperabilitatea acestora între statele membre;

    (c)funcționalitatea acestora de a furniza dovada identificării și a înregistrării unui câine sau a unei pisici, astfel cum se menționează la articolul 17 alineatul (3) litera (a);

    (d)registrul în care statele membre își vor declara bazele de date, precum și parametrii necesari pentru conectarea acestor baze de date în conformitate cu dispozițiile stabilite la litera (b);

    (e)accesul care trebuie acordat la sistemul menționat la articolul 17 alineatul (6) în scopul confirmării autenticității identificării și înregistrării câinilor și pisicilor;

    (f)dispoziții privind protecția datelor în conformitate cu cerințele Regulamentului (UE) 2018/1725 și ale Regulamentului (UE) 2016/679.

    Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 24.

    Articolul 20

    Colectarea datelor privind bunăstarea animalelor și raportarea

    (1)Autoritățile competente colectează, analizează și publică datele prevăzute în anexa III:

    (2)Autoritățile competente întocmesc și transmit Comisiei un raport privind datele menționate la alineatul (1), într-un format care poate fi citit automat, până la data de 31 august, o dată la trei ani începând cu [șase ani de la data intrării în vigoare], care sintetizează datele colectate în anul precedent.

    (3)Prin intermediul unor acte de punere în aplicare, Comisia poate să stabilească o metodologie armonizată pentru colectarea datelor menționate la alineatul (1) și să stabilească modelul pentru raportul menționat la alineatul (2). Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 24.

    CAPITOLUL V
    INTRAREA CÂINILOR ȘI A PISICILOR ÎN UNIUNE

    Articolul 21

    Intrarea câinilor și a pisicilor în Uniune

    (1)Începând cu [cinci ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament], câinii și pisicile pot intra în Uniune în vederea introducerii pe piața Uniunii numai dacă au fost deținute în conformitate cu oricare dintre următoarele:

    (a)capitolul II din prezentul regulament;

    (b)condiții recunoscute de Uniune ca fiind echivalente cu cele prevăzute de prezentul regulament sau

    (c)după caz, cerințele cuprinse într-un acord specific dintre Uniune și țara exportatoare.

    (2)Începând cu [cinci ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament], câinii și pisicile pot intra în Uniune în vederea introducerii pe piață sau a furnizării numai dacă provin dintr-o țară terță sau dintr-un teritoriu terț și dintr-o unitate enumerată în conformitate cu articolele 126 și 127 din Regulamentul (UE) 2017/625.

    (3)De la [data intrării în vigoare a prezentului regulament + cinci ani], certificatul oficial care însoțește câinii și pisicile care intră în Uniune din țări terțe și din teritorii terțe conține o atestare care certifică conformitatea cu alineatul (1) și care confirmă că pisicile și câinii provin dintr-o unitate enumerată în conformitate cu alineatul (2).

    (4)Fără a aduce atingere articolului 10 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 576/2013 și articolului 74 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2020/692 62 , câinii și pisicile care intră în Uniune sunt identificate cu un microcip, astfel cum se menționează la articolul 17 alineatul (1), care permite trasabilitatea.

    În cazul în care câinii sau pisicile care intră în Uniune nu sunt încă înregistrați într-o bază de date a unui stat membru, astfel cum se menționează la articolul 19 alineatul (1), odată ce ajung la locul lor de destinație, proprietarul sau persoana responsabilă de animal se asigură că sunt înregistrate într-una dintre bazele de date ale statelor membre în termen de 48 de ore de la sosire.

    (5)Comisia este împuternicită să stabilească, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, o procedură pentru recunoașterea de către Uniune a condițiilor echivalente în temeiul alineatului (1) litera (b). Respectivele acte de punere în aplicare se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 24.

    CAPITOLUL VI
    DISPOZIȚII PROCEDURALE

    Articolul 22

    Modificarea anexelor

    Comisia este împuternicită să adopte, în conformitate cu articolul 23, acte delegate de modificare a anexelor la prezentul regulament pentru a ține seama de progresele științifice și tehnice, inclusiv, atunci când este cazul, de avizele științifice ale EFSA, precum și de impactul social, economic și de mediu, în ceea ce privește:

    (a)frecvențele de hrănire și procesul de înțărcare;

    (b)intervalul de temperatură;

    (c)parametrii de iluminare;

    (d)proiectarea caniselor și feliselor;

    (e)proiectarea echipamentelor de hrănire și de adăpare;

    (f)spațiul disponibil pentru diferite categorii de câini și pisici;

    (g)frecvența gestației;

    (h)vârsta minimă a femelelor de câine și de pisică pentru debutul reproducției;

    (i)socializarea, îmbogățirea și alte măsuri pentru satisfacerea nevoilor comportamentale ale câinilor și ale pisicilor;

    (j)cerințe pentru transponderele utilizate pentru marcarea câinilor și a pisicilor;

    (k)datele care trebuie colectate pentru monitorizarea și evaluarea politicilor.

    Orice cerință adăugată în anexe se bazează pe dovezi științifice sau tehnice actualizate, în special în ceea ce privește condițiile specifice necesare pentru a asigura bunăstarea câinilor și a pisicilor care intră în domeniul de aplicare al prezentului regulament. După caz, actele delegate respective prevăd perioade de tranziție suficiente pentru a permite operatorilor afectați să se adapteze la noile cerințe.

    Articolul 23

    Exercitarea delegării

    (1)Competența de a adopta acte delegate este conferită Comisiei în condițiile prevăzute în prezentul articol.

    (2)Competența de a adopta acte delegate menționată la articolul 6 alineatul (4), la articolul 10 alineatul (2) și la articolul 22 se conferă Comisiei pe o perioadă nedeterminată de la [data intrării în vigoare a prezentului regulament].

    (3)Delegarea de competențe menționată la articolul 6 alineatul (4), la articolul 10 alineatul (2) și la articolul 22 poate fi revocată oricând de Parlamentul European sau de Consiliu. O decizie de revocare pune capăt delegării de competențe specificată în decizia respectivă. Decizia produce efecte din ziua care urmează datei publicării acesteia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau de la o dată ulterioară menționată în decizie. Decizia nu aduce atingere actelor delegate care sunt deja în vigoare.

    (4)Înainte de adoptarea unui act delegat, Comisia consultă experții desemnați de fiecare stat membru în conformitate cu principiile prevăzute în Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare.

    (5)De îndată ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European și Consiliului.

    (6)Un act delegat adoptat în temeiul articolului 6 alineatul (4), al articolului 10 alineatul (2) și al articolului 22 intră în vigoare numai în cazul în care nici Parlamentul European și nici Consiliul nu au formulat obiecții în termen de două luni de la notificarea acestuia către Parlamentul European și Consiliu sau în cazul în care, înaintea expirării termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia că nu vor formula obiecții. Respectivul termen se prelungește cu două luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

    Articolul 24

    Procedura comitetului

    (1)Comisia este asistată de Comitetul permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale, instituit în temeiul articolului 58 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 178/2002. Respectivul comitet reprezintă un comitet în înțelesul Regulamentului (UE) nr. 182/2011.

    (2)Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

    În cazul în care comitetul nu emite niciun aviz, Comisia nu adoptă proiectul de act de punere în aplicare și se aplică articolul 5 alineatul (4) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

    CAPITOLUL VI
    MĂSURI NAȚIONALE MAI STRICTE ȘI DISPOZIȚII FINALE

    Articolul 25

    Măsuri naționale mai stricte

    (1)Prezentul regulament nu împiedică statele membre să mențină norme naționale mai stricte care vizează o protecție mai extinsă a bunăstării câinilor și a pisicilor și care sunt în vigoare la data intrării în vigoare a prezentului regulament, cu condiția ca normele respective să nu fie incompatibile cu prezentul regulament și să nu aducă atingere bunei funcționări a pieței interne. Înainte de [data aplicării prezentului regulament], statele membre informează Comisia cu privire la existența unor astfel de norme naționale. Comisia le supune atenției celorlalte state membre.

    (2)Prezentul regulament nu împiedică statele membre să adopte măsuri naționale mai stricte menite să asigure o protecție mai extinsă a bunăstării câinilor și a pisicilor deținute în unități de pe teritoriul unui stat membru cu privire la următoarele aspecte legate de bunăstarea animalelor:

    (a)condițiile de adăpostire;

    (b)mutilări;

    (c)îmbogățire;

    (d)programele de selecție și de ameliorare, inclusiv vârsta minimă și maximă pentru reproducție.

    Statele membre informează Comisia cu privire la aceste norme naționale înainte de adoptarea acestora. Comisia le supune atenției celorlalte state membre.

    (3)Măsurile menționate la alineatul (2) sunt permise numai cu condiția ca acestea să nu fie incompatibile cu prezentul regulament și să nu aducă atingere bunei funcționări a pieței interne.

    (4)Statele membre nu interzic și nu împiedică introducerea pe piață pe teritoriul lor a câinilor și a pisicilor deținute în alt stat membru pe motiv că animalele în cauză nu au fost deținute în conformitate cu normele sale naționale mai stricte privind bunăstarea animalelor.

    Articolul 26

    Raportare și evaluare

    (1)Pe baza rapoartelor primite în conformitate cu articolul 20 și a informațiilor suplimentare relevante, Comisia publică, până la [șapte ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament] și, ulterior, o dată la cinci ani, un raport de monitorizare privind bunăstarea câinilor și a pisicilor introduse pe piață în Uniune.

    (2)Până la [15 ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament], Comisia efectuează o evaluare a prezentului regulament, inclusiv o evaluare a unei vârste maxime posibile pentru reproducția câinilor și a pisicilor, și prezintă un raport privind principalele constatări către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor.

    (3)În scopul raportărilor menționate la alineatele (1) și (2), statele membre furnizează Comisiei informațiile necesare pentru elaborarea acestor rapoarte.

    Articolul 27

    Sancțiuni

    Statele membre adoptă regimul sancțiunilor care se aplică în cazul nerespectării dispozițiilor prezentului regulament și iau toate măsurile necesare pentru a asigura aplicarea acestora. Sancțiunile prevăzute trebuie să fie eficace, proporționale și disuasive.

    Statele membre notifică normele respective Comisiei și îi comunică acesteia, fără întârziere, orice modificare ulterioară privind aceste norme.

    Articolul 28

    Intrarea în vigoare și aplicarea

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Acesta aplică după [doi ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament], cu excepția cazului în care se prevede altfel în prezentul regulament.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles,

    Pentru Parlamentul European,    Pentru Consiliu,

    Președinta    Președintele

    FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

    Cuprins

    1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

    1.1.Titlul propunerii/inițiativei

    1.2.Domeniul (domeniile) de politică vizat(e)

    1.3.Obiectul propunerii/inițiativei se referă la:

    1.4.Obiectiv(e)

    1.4.1.Obiectiv(e) general(e)

    1.4.2.Obiectiv(e) specific(e)

    1.4.3.Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate

    1.4.4.Indicatori de performanță

    1.5.Motivele propunerii/inițiativei

    1.5.1.Cerința (cerințele) care trebuie îndeplinită (îndeplinite) pe termen scurt sau lung, inclusiv un calendar detaliat pentru punerea în aplicare a inițiativei

    1.5.2.Valoarea adăugată a intervenției Uniunii (aceasta poate rezulta din diferiți factori, de exemplu mai buna coordonare, securitatea juridică, o mai mare eficacitate sau complementaritate). În sensul prezentului punct, „valoarea adăugată a intervenției Uniunii” este valoarea ce rezultă din intervenția Uniunii care depășește valoarea ce ar fi fost obținută dacă ar fi acționat doar statele membre.

    1.5.3.Învățăminte desprinse din experiențele anterioare similare

    1.5.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual și posibilele sinergii cu alte instrumente corespunzătoare

    1.5.5.Evaluarea diferitelor opțiuni de finanțare disponibile, inclusiv a posibilităților de realocare a creditelor

    1.6.Durata și impactul financiar ale propunerii/inițiativei

    1.7.Metoda (metodele) de execuție a bugetului planificată (planificate)

    2.MĂSURI DE GESTIUNE

    2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare

    2.2.Sistemul (sistemele) de gestiune și de control

    2.2.1.Justificarea modului (modurilor) de gestiune, a mecanismului (mecanismelor) de punere în aplicare a finanțării, a modalităților de plată și a strategiei de control propuse

    2.2.2.Informații privind riscurile identificate și sistemul (sistemele) de control intern instituit(e) pentru atenuarea lor

    2.2.3.Estimarea și justificarea raportului cost-eficacitate al controalelor (raportul dintre costurile controalelor și valoarea fondurilor aferente gestionate) și evaluarea nivelurilor preconizate ale riscurilor de eroare (la plată și la închidere)

    2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

    3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

    3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

    3.2.Impactul financiar estimat al propunerii asupra creditelor

    3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra creditelor operaționale

    3.2.2.Realizările preconizate finanțate din credite operaționale

    3.2.3.Sinteza impactului estimat asupra creditelor administrative

    3.2.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual

    3.2.5.Contribuțiile terților

    3.3.Impactul estimat asupra veniturilor

    1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI 

    1.1.Titlul propunerii/inițiativei

    Propunere de regulament privind bunăstarea câinilor și a pisicilor și trasabilitatea acestora

    1.2.Domeniul (domeniile) de politică vizat(e) 

    Rubrica 1: Piața unică, inovare și sectorul digital

    1.3.Obiectul propunerii/inițiativei se referă la: 

    X o acțiune nouă 

     o acțiune nouă întreprinsă ca urmare a unui proiect-pilot/a unei acțiuni pregătitoare 63  

     prelungirea unei acțiuni existente 

     o fuziune sau o redirecționare a uneia sau mai multor acțiuni către o altă/o nouă acțiune 

    1.4.Obiectiv(e)

    1.4.1.Obiectiv(e) general(e)

    Propunerea vizează crearea unui cadru comun pentru bunăstarea câinilor și a pisicilor deținute în unități și furnizate în Uniune, cu scopul de a preveni suferințele grave ale animalelor, practicile comerciale neloiale, inclusiv frauda, și de a proteja clienții.

    1.4.2.Obiectiv(e) specific(e)

    Obiectivul specific nr.

    1. Asigurarea unor standarde comune de bunăstare a animalelor pentru reproducția, deținerea și introducerea pe piață a câinilor și a pisicilor.

    2. Îmbunătățirea trasabilității câinilor și a pisicilor introduse pe piața Uniunii sau furnizate.

    3. Promovarea competențelor pentru îngrijitorii de animale.

    4. Îmbunătățirea protecției consumatorilor.

    5. Completarea normelor existente pentru importurile de câini și pisici.

    1.4.3.Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate

    A se preciza efectele pe care ar trebui să le aibă propunerea/inițiativa asupra beneficiarilor vizați/grupurilor vizate.

    Obiectivul specific nr. 1

    Condiții de viață mai bune pentru câinii și pisicile deținute în unități.

    Obiectivul specific nr. 2

    Reducerea riscului de comerț ilegal cu câini și pisici.

    Obiectivul specific nr. 3

    Un tratament mai bun pentru câini și pisici.

    Obiectivul specific nr. 4

    O mai bună sensibilizare a clienților atunci când cumpără câini sau pisici.

    Obiectivul specific nr. 5

    Reducerea riscului de import ilegal de câini și pisici.

    1.4.4.Indicatori de performanță

    A se preciza indicatorii care permit monitorizarea progreselor și a realizărilor obținute.

    Obiectivul specific nr. 1

    Numărul de câini și pisici înregistrate în unități de reproducție autorizate.

    Obiectivul specific nr. 2

    Numărul de câini și pisici înregistrate în bazele de date naționale care sunt interoperabile la nivelul UE.

    Obiectivul specific nr. 3

    Numărul de îngrijitori de animale care fac obiectul unei formări la nivel național, pe an.

    Obiectivul specific nr. 4

    Numărul de verificări automate ale identificării și înregistrării câinilor și pisicilor atunci când sunt furnizate online.

    Obiectivul specific nr. 5

    Numărul de cazuri de comerț ilegal din țări terțe raportate în iRASFF.

    1.5.Motivele propunerii/inițiativei 

    1.5.1.Cerința (cerințele) care trebuie îndeplinită (îndeplinite) pe termen scurt sau lung, inclusiv un calendar detaliat pentru punerea în aplicare a inițiativei

    Propunerea urmărește să stabilească cerințe privind alimentația, adăpostirea, gestionarea și combaterea practicilor dureroase pentru câinii și pisicile deținute în unități. În plus, aceasta va introduce condiții mai stricte de trasabilitate a câinilor și a pisicilor și norme mai stricte privind importul acestor animale.

    Dacă regulamentul este adoptat în 2024, acesta ar putea fi pus în aplicare începând cu 2025. Nevoia de resurse financiare va începe apoi de la data intrării în vigoare a regulamentului (sfârșitul anului 2024 sau 2025).

    1.5.2.Valoarea adăugată a intervenției Uniunii (aceasta poate rezulta din diferiți factori, de exemplu mai buna coordonare, securitatea juridică, o mai mare eficacitate sau complementaritate). În sensul prezentului punct, „valoarea adăugată a intervenției Uniunii” este valoarea ce rezultă din intervenția Uniunii care depășește valoarea ce ar fi fost obținută dacă ar fi acționat doar statele membre.

    Motivele acțiunii la nivel european (ex ante)

    În prezent, nu există o legislație la nivelul UE privind bunăstarea câinilor și a pisicilor, iar situația din statele membre este extrem de variabilă și inegală, în ceea ce privește atât standardele de bunăstare, cât și trasabilitatea. În absența unui cadru comun, acțiunea individuală a statelor membre are un efect limitat și nu poate aborda aspecte-cheie, în timp ce câinii și pisicile sunt comercializate liber în UE. În plus, în absența unor norme comune privind trasabilitatea, se facilitează comerțul ilegal din țări terțe.

    Valoarea adăugată pe care se preconizează că o va avea intervenția Uniunii (ex post)

    Propunerea stabilește cerințe comune privind standardele de bunăstare a animalelor pentru deținerea câinilor și a pisicilor și trasabilitatea acestora. Această abordare va crea condiții de concurență echitabile pentru toți operatorii din UE implicați, inclusiv în statele membre în care nu există în prezent legislație privind bunăstarea animalelor. În plus, clienții din UE vor fi mai bine protejați împotriva achiziționării de câini și pisici care nu sunt sănătoase și care suferă de tulburări mintale sau de altă natură din cauza relelor tratamente anterioare.

    1.5.3.Învățăminte desprinse din experiențele anterioare similare

    Regulamentul se bazează pe diverse experiențe din statele membre, pe informații din partea părților interesate și informații științifice.

    Propunerea ia în considerare concluziile inițiativelor voluntare ale Platformei UE privind sănătatea și bunăstarea animalelor în ceea ce privește bunăstarea animalelor de companie (câini și pisici) în comerț, care conțin o serie de orientări privind creșterea responsabilă a câinilor, a pisicilor, circulația comercială a câinilor și a pisicilor, socializarea cățeilor și a pisoilor, platformele online de vânzare a câinilor și orientări pentru cumpărătorii de câini, precum și recomandări pentru legiferarea bunăstării câinilor și a pisicilor deținute în unități.

    În plus, propunerea se bazează pe asistența științifică și tehnică a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară privind aspectele de bunăstare legate de adăpostirea și sănătatea pisicilor și a câinilor în unitățile comerciale de reproducție. Acest raport al EFSA conține recomandări privind tipul de adăposturi și exerciții fizice, temperatura și lumina în cadrul adăposturilor, sănătatea și combaterea intervențiilor chirurgicale dureroase.

    1.5.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual și posibilele sinergii cu alte instrumente corespunzătoare

    Regulamentul urmează să facă parte din componenta alimentară a Programului privind piața unică și va funcționa în sinergie cu Agenda digitală pentru Europa, care promovează soluții digitale pentru a răspunde nevoii oamenilor de a avea o economie echitabilă și competitivă.

    1.5.5.Evaluarea diferitelor opțiuni de finanțare disponibile, inclusiv a posibilităților de realocare a creditelor

    Costurile vor fi sprijinite prin Programul privind piața unică – componenta alimentară, având în vedere că obiectivele prezentului regulament contribuie la unul dintre obiectivele-cheie ale programului, și anume . contribuie la obiectivele Strategiei UE „De la fermă la consumator” pentru îmbunătățirea bunăstării animalelor.

    1.6.Durata și impactul financiar ale propunerii/inițiativei

    durată limitată

       de la [ZZ/LL]AAAA până la [ZZ/LL]AAAA;

       impact financiar din AAAA până în AAAA pentru creditele de angajament și din AAAA până în AAAA pentru creditele de plată.

    durată nelimitată

    Punere în aplicare cu o perioadă de creștere în intensitate din 2025 până în 2027,

    urmată de o perioadă de funcționare la capacitate maximă.

    1.7.Metoda (metodele) de execuție a bugetului planificată (planificate) 64  

     Gestiune directă asigurată de Comisie

     prin intermediul departamentelor sale, inclusiv al personalului din delegațiile Uniunii;

       prin intermediul agențiilor executive

     Gestiune partajată cu statele membre

     Gestiune indirectă, cu delegarea sarcinilor de execuție bugetară:

     țărilor terțe sau organismelor pe care le-au desemnat acestea;

     organizațiilor internaționale și agențiilor acestora (a se preciza);

     BEI și Fondului european de investiții;

     organismelor menționate la articolele 70 și 71 din Regulamentul financiar;

     organismelor de drept public;

     organismelor de drept privat cu misiune de serviciu public, cu condiția să li se furnizeze garanții financiare adecvate;

     organismelor de drept privat dintr-un stat membru care sunt responsabile cu punerea în aplicare a unui parteneriat public-privat și care primesc garanții financiare adecvate;

     organismelor sau persoanelor cărora li se încredințează executarea unor acțiuni specifice în cadrul PESC în temeiul titlului V din Tratatul UE, identificate în actul de bază relevant.

    Dacă se indică mai multe moduri de gestiune, a se furniza detalii suplimentare în secțiunea „Observații”.

    Observații

    […]

    […]

    2.MĂSURI DE GESTIUNE 

    2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare 

    A se preciza frecvența și condițiile aferente monitorizării și raportării.

    Propunerea impune statelor membre să raporteze Comisiei, o dată la trei ani, date în scopuri de monitorizare și evaluare.

    2.2.Sistemul (sistemele) de gestiune și de control 

    2.2.1.Justificarea modului (modurilor) de gestiune, a mecanismului (mecanismelor) de punere în aplicare a finanțării, a modalităților de plată și a strategiei de control propuse 

    În conformitate cu declarația de guvernanță a Comisiei Europene, DG Sănătate și Siguranță Alimentară (SANTE) își desfășoară operațiunile în conformitate cu actele cu putere de lege și normele administrative aplicabile, lucrând într-un mod deschis și transparent și îndeplinind la un nivel ridicat preconizat standardele profesionale și etice.

    Acțiunile menite să îmbunătățească bunăstarea câinilor și a pisicilor deținute în unități vor fi puse în aplicare prin gestiune directă, utilizând modurile de punere în aplicare oferite de Regulamentul financiar, acestea constând în principial în granturi și achiziții publice. Gestiunea directă permite stabilirea de acorduri de grant/contracte cu beneficiarii/contractanții implicați direct în activitățile care servesc politicilor Uniunii. Comisia asigură monitorizarea directă a rezultatelor acțiunilor finanțate. Modalitățile de plată a acțiunilor finanțate vor fi adaptate în funcție de riscurile legate de tranzacțiile financiare.

    Pentru a asigura eficacitatea, eficiența și economia controalelor efectuate de Comisie, strategia de control se va orienta către atingerea unui echilibru între controalele ex ante și ex post și se va axa pe trei etape-cheie de punere în aplicare a granturilor/contractelor, în conformitate cu Regulamentul financiar:

    selectarea propunerilor/ofertelor care corespund obiectivelor de politică ale regulamentului;

    efectuarea de controale operaționale, de monitorizare și ex ante care acoperă punerea în aplicare a proiectelor, achizițiile publice, prefinanțarea, plățile intermediare și finale și gestionarea garanțiilor.

    De asemenea, se vor efectua controale ex post la sediul beneficiarilor/contractanților, pe un eșantion de tranzacții. Selectarea acestor operațiuni se va face pe baza unei evaluări a riscurilor combinată cu o selecție aleatorie.

    Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară (DG SANTE) face obiectul unor controale administrative, inclusiv al controlului bugetar, al auditului intern, al rapoartelor anuale ale Curții de Conturi Europene și ale Serviciului de Audit Intern, al descărcării anuale de gestiune pentru execuția bugetului UE și al eventualelor investigații efectuate de OLAF pentru a se asigura că resursele alocate sunt utilizate în mod corespunzător.

    În conformitate cu Cadrul de control intern al Comisiei 65 , DG SANTE a elaborat o strategie de control intern care se axează pe gestiunea financiară și pe conformitatea acesteia cu Regulamentul financiar, în special în ceea ce privește cele cinci obiective de control 66 și principiile de bază ale controalelor eficiente din punctul de vedere al costurilor și eficace și ale măsurilor antifraudă. Strategia este un document în evoluție, care este actualizat periodic și este adoptat de Consiliul de administrație al DG SANTE.

    Directorul responsabil cu gestionarea riscurilor și controlul intern (RMIC) al DG SANTE este responsabil de coordonarea elaborării, actualizării și comunicării strategiei de control către întregul personal implicat. În acest scop, în fiecare an, directorul lansează o evaluare anuală a sistemului de control intern, care este inclusă în raportul anual de activitate al DG SANTE. 

    2.2.2.Informații privind riscurile identificate și sistemul (sistemele) de control intern instituit(e) pentru atenuarea lor

    Gestionarea riscurilor este pe deplin integrată în ciclul de planificare și control al DG SANTE. Cele mai importante riscuri sunt identificate în exercițiul anual de evaluare a riscurilor. Accentul se pune pe expunerea la riscul rezidual, ținând seama de toate măsurile deja luate pentru atenuarea riscului. Exercițiul se încheie cu discuții la nivelul conducerii superioare prezidate de directorul general. Așa-numitele „riscuri critice” sunt raportate comisarului împreună cu un plan de acțiune pentru a le reduce la un nivel acceptabil. Pentru a monitoriza punerea în aplicare a planurilor de acțiune, un raport intermediar este elaborat și comunicat comisarului în contextul raportului intermediar.

    DG SANTE a integrat gestionarea riscurilor în procesele sale de execuție bugetară. În fiecare etapă a procesului de gestiune financiară sunt identificate riscuri, aspecte sau probleme potențiale.

    Punerea în aplicare a noului regulament se axează pe atribuirea de contracte de achiziții publice, precum și pe o serie de granturi pentru activități și organizații specifice.

    Contractele de achiziții publice vor fi încheiate în principal în domenii precum dezvoltarea de produse (cum ar fi consultarea părților interesate) și activitățile promoționale (pentru a sprijini adoptarea).

    Granturile vor fi acordate în principal pentru activități de sprijin ale Comisiei în domeniul dezvoltării de produse.

    Principalele riscuri sunt următoarele:

    • riscul ca obiectivele regulamentului să nu fie atinse pe deplin din cauza absorbției insuficiente sau din cauza calității/întârzierilor în punerea în aplicare a proiectelor sau a contractelor selectate;

    • riscul de utilizare ineficace sau neeconomică a fondurilor acordate, atât pentru granturi (complexitatea normelor de finanțare), cât și pentru achiziții publice (număr limitat de furnizori economici care dețin cunoștințele specializate necesare, ceea ce conduce la posibilități insuficiente de comparare a ofertelor de prețuri în anumite sectoare);

    • risc privind reputația Comisiei, în cazul în care se descoperă acte de fraudă sau activități infracționale; sistemele de control intern ale părților terțe oferă numai asigurare parțială datorită numărului mai degrabă mare de contractanți și beneficiari eterogeni, fiecare dintre aceștia operând propriul sistem de control.

    Comisia a instituit proceduri interne care au rolul de a acoperi riscurile identificate mai sus. Procedurile interne sunt în deplină conformitate cu Regulamentul financiar și includ măsuri antifraudă și analize cost-beneficiu. În acest context, Comisia continuă să exploreze posibilitățile de a consolida gestionarea și de a realiza câștiguri în materie de eficiență. Principalele caracteristici ale cadrului de control sunt următoarele:

    Controale înainte și în timpul punerii în aplicare a proiectelor:

    • Va fi pus în aplicare un sistem adecvat de gestionare a proiectelor, axat pe contribuțiile proiectelor și contractelor la atingerea obiectivelor de politică, asigurând implicarea sistematică a tuturor actorilor, stabilind o raportare periodică privind gestionarea proiectelor, completată de vizite la fața locului, de la caz la caz, inclusiv rapoarte de risc către conducerea superioară, precum și menținerea unei flexibilități bugetare corespunzătoare.

    • Modelele de acorduri de grant și de contracte de servicii utilizate sunt create în cadrul Comisiei. Acestea prevăd o serie de dispoziții referitoare la control, cum ar fi certificatele de audit, garanțiile financiare, auditurile la fața locului, precum și inspecțiile efectuate de OLAF. Normele de eligibilitate a costurilor sunt în proces de simplificare, de exemplu prin utilizarea de costuri unitare, sume forfetare, contribuții care nu sunt legate de costuri și alte posibilități oferite de Regulamentul financiar. Acest lucru va reduce costul controalelor și va pune accentul pe verificări și controale în domenii cu profil ridicat de risc.

    • Întregul personal semnează codul de bună conduită administrativă. Personalul care este implicat în procedura de selecție sau în gestionarea acordurilor/contractelor de grant semnează, de asemenea, o declarație privind absența unui conflict de interese. Personalul beneficiază de formare periodică și utilizează rețele pentru a face schimb de bune practici.

    • Punerea în aplicare tehnică a unui proiect face obiectul unor controale efectuate la intervale regulate la sediu, pe baza rapoartelor tehnice privind progresele înregistrate, întocmite de contractanți și beneficiari; în plus, se prevăd reuniuni ale contractanților/beneficiarilor, precum și vizite la fața locului, de la caz la caz.

    Controale la încheierea proiectului: Se efectuează audituri ex post asupra unui eșantion de tranzacții, pentru a se verifica la fața locului eligibilitatea cererilor de decont al cheltuielilor. Obiectivul acestor controale este de a preveni, de a detecta și de a corecta erorile materiale în ceea ce privește legalitatea și regularitatea tranzacțiilor financiare. În vederea obținerii unui impact ridicat al controlului, selecția beneficiarilor care urmează să fie auditați prevede combinarea unei selecții bazate pe risc cu o eșantionare aleatorie și acordarea de atenție aspectelor operaționale ori de câte ori este posibil în timpul auditului realizat la fața locului.

    2.2.3.Estimarea și justificarea raportului cost-eficacitate al controalelor (raportul dintre costurile controalelor și valoarea fondurilor aferente gestionate) și evaluarea nivelurilor preconizate ale riscurilor de eroare (la plată și la închidere) 

    Strategiile de control intern ale Comisiei și ale DG SANTE iau în considerare principalii factori de cost și eforturile care sunt depuse deja de mai mulți ani pentru reducerea costului controalelor, fără a compromite eficacitatea controalelor. Sistemele de control existente s-au dovedit a fi capabile să evite și/sau să detecteze erori și/sau nereguli, iar în cazul erorilor sau neregulilor, să le corecteze.

    2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor 

    A se preciza măsurile de prevenire și de protecție existente sau preconizate, de exemplu din strategia antifraudă.

    Articolul 325 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede că UE și statele membre combat frauda și orice altă activitate ilegală care poate aduce atingere intereselor financiare ale UE. Conform articolului 317 din TFUE și articolului 36 din Regulamentul financiar 67 , Comisia Europeană execută bugetul UE, respectând principiile bunei gestiuni financiare, aplicând un control intern eficace și eficient 68 , care include prevenirea, detectarea, corectarea și monitorizarea fraudei și a altor nereguli.

    În ceea ce privește activitățile sale care fac obiectul gestiunii directe, Comisia adoptă măsuri adecvate de natură să asigure protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene, prin aplicarea unor măsuri preventive de combatere a fraudelor, corupției și a oricăror alte activități ilegale, prin controale eficace și, în cazul în care sunt depistate nereguli, prin recuperarea sumelor plătite în mod necuvenit și, după caz, prin aplicarea unor sancțiuni eficace, proporționale și disuasive. În acest scop, Comisia a adoptat o strategie antifraudă, cea mai recentă actualizare din aprilie 2019 [COM(2019) 196], cu planul de acțiune revizuit din iulie 2023 [COM(2023) 405]. Direcțiile generale și agențiile executive și-au elaborat și pus în aplicare propriile strategii antifraudă pe baza metodologiei furnizate de OLAF. În general, acestea sunt actualizate o dată la trei ani, iar punerea lor în aplicare este monitorizată și raportată periodic conducerii. DG SANTE a elaborat și a pus în aplicare propria strategie antifraudă încă din anul 2013, pe baza metodologiei furnizate de OLAF. Aceasta este actualizată o dată la trei ani. Cea mai recentă strategie antifraudă a DG SANTE, care acoperă perioada 2021-2024, a fost adoptată de Consiliul de administrație la 8 noiembrie 2021, în urma unei evaluări inter pares organizate de OLAF. Punerea sa în aplicare este monitorizată și raportată conducerii de două ori pe an.

    În ceea ce privește execuția bugetară în cadrul gestiunii directe, Comisia pune în aplicare, de asemenea, o serie de măsuri, cum ar fi:

    - decizii, acorduri și contracte care rezultă din punerea în aplicare a regulamentului, care vor autoriza în mod expres Comisia, inclusiv OLAF, precum și Curtea de Conturi, să efectueze audituri, controale și inspecții la fața locului și să recupereze sume plătite necuvenit și, după caz, să impună sancțiuni administrative;

    - în timpul etapei de evaluare a unei cereri de propuneri/oferte, solicitanții și ofertanții sunt verificați în raport cu criteriile de excludere publicate, pe baza declarațiilor și a sistemului de detectare timpurie și de excludere (Early Detection and Exclusion System – EDES);

    - normele care reglementează eligibilitatea costurilor vor fi simplificate în conformitate cu dispozițiile Regulamentului financiar;

    - întregul personal implicat în gestionarea contractului, precum și auditorii și controlorii care verifică la fața locului declarațiile beneficiarilor sunt instruiți periodic pentru sporirea nivelului de sensibilizare în domeniul fraudelor și al neregulilor.

    Procesul de consolidare a asigurării al ordonatorului de credite delegat se bazează pe capacitatea sistemelor de control existente de a detecta deficiențe semnificative și/sau repetitive. Sistemele de control sunt compuse din diferite elemente: supravegherea și verificarea operațiunilor, verificările ex ante, controalele ex post și auditurile Serviciului de Audit Intern și ale Curții de Conturi Europene, precum și auditurile în domeniul sănătății și al alimentelor efectuate de DG SANTE în statele membre ale UE și în țări terțe. Toți actorii implicați joacă un rol esențial în prevenirea și detectarea fraudelor.

    3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI 

    3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate) 

    ·Linii bugetare existente

    În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

    Rubrica din cadrul financiar multianual

    Linia bugetară

    Tipul de 
    cheltuieli

    Contribuție

    Numărul 

    Dif./nedif 69 .

    din partea țărilor AELS 70

    din partea țărilor candidate 71

    din partea țărilor terțe

    în sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

    03.02.06 - Contribuția la asigurarea unui nivel înalt de sănătate și bunăstare pentru oameni, animale și plante

    Dif.

    NU

    NU

    NU

    NU

    3.2.Impactul financiar estimat al propunerii asupra creditelor 

    3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra creditelor operaționale 

       Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite operaționale

       Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite operaționale, conform explicațiilor de mai jos:

    milioane EUR (cu trei zecimale)

    Rubrica din cadrul financiar 
    multianual

    1

    Piața unică, inovare și sectorul digital

    DG: SANTE 72

     

    Anul 

    Anul 

    Anul 

    TOTAL 

    2025 

    2026 

    2027 și următorii 

    Credite operaționale

      -

      -

      -

      -

    03.02 06 Contribuția la asigurarea unui nivel înalt de sănătate și bunăstare pentru oameni, animale și plante 

    Angajamente 

    (1a) 

    0,500

    0,500

    0,500

    1,500

    Plăți 

    (1b) 

    0,200

    0,400

    0,900

    1,500

    Credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul unor programe specifice

    -

    -

    -

    -

    Linia bugetară 

    -  

    -

    TOTAL credite 

    Angajamente 

    =1a+3 

    0,500

    0,500

    0,500

    1,500

    pentru DG SANTE 

    Plăți 

    =1b+3 

    0,200

    0,400

    0,900

    1,500

    TOTAL credite operaționale

    Angajamente

    4. 

    0,500

    0,500

    0,500

    1,500

    Plăți

    5. 

    0,200 

    0,400 

    0,900 

    1,500 

    TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul unor programe specifice

    6.

    -

    -

    -

    -

    TOTAL credite

    Angajamente

    =4+ 6

    0,500

    0,500

    0,500

    1,500 

    de la RUBRICA 1 

    din cadrul financiar multianual 

    Plăți

    =5+ 6

    0,200

    0,400 

    0,900

    1,500 



    □TOTAL credite operaționale (toate rubricile operaționale)

    Angajamente

    4.

    -

    -

    -

    -

    Plăți

    5.

    -

    -

    -

    -

     TOTAL credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul unor programe specifice (toate rubricile operaționale)

     

    6.

    -

    -

    -

    -

    TOTAL credite
    în cadrul RUBRICILOR 1-6
    din cadrul financiar multianual 
    (Suma de referință)

    Angajamente

    =4+ 6

    0,500 

    0,500 

    0,500 

    1,500

    Plăți

    =5+ 6

    0,500

    0,400 

    0,900 

    1,500 





    Rubrica din cadrul financiar 
    multianual

    7

    „Cheltuieli administrative”

    Această secțiune trebuie completată utilizând „datele bugetare cu caracter administrativ” care trebuie introduse mai întâi în anexa la fișa financiară legislativă (anexa 5 la Decizia Comisiei privind normele interne de execuție a secțiunii „Comisia” din bugetul general al Uniunii Europene), încărcată în DECIDE pentru consultarea interservicii.

    milioane EUR (cu trei zecimale)

     

     -

    -

    Anul 

    Anul 

    Anul 

    TOTAL 

    2025 

    2026 

    2027 și următorii 

    DG: <SANTE.> 

      -

     Resurse umane

    0,440

    0,449

    0,458

    1,346

     Alte cheltuieli administrative

    0,054

    0,054

    0,054

    0,162

    TOTAL DG SANTE 

     0,494

    0,494

    0,503

    0,512

    1,508

     

     

     

     

     

     

     

    TOTAL credite 

    (Total angajamente = Total plăți) 

    -

    0,494

    0,503

    0,512

    1,508

    de la RUBRICA 7 

    din cadrul financiar multianual 

    milioane EUR (cu trei zecimale) 

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Anul 

    Anul 

    Anul 

    TOTAL 

    2025 

    2026 

    2027 și următorii 

    TOTAL credite

    Angajamente 

    0,994

    1,003

    1,012

    3,008

    de la RUBRICILE 1-7 

    din cadrul financiar multianual 

    Plăți 

    0,694

    0,903

    1,412

    3,008

    milioane EUR (cu trei zecimale)

    3.2.2.Realizările preconizate finanțate din credite operaționale 

    Credite de angajament în milioane EUR (cu trei zecimale)

    A se indica obiectivele și realizările

     

     

    Anul

    Anul

    Anul

    TOTAL

     

    2025

    2026

    2027 și următorii

     

    Tip[1]

    Costuri medii

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Total nr.

    Total costuri

     

    OBIECTIVUL SPECIFIC nr. 2 Îmbunătățirea trasabilității câinilor și a pisicilor introduse pe piața Uniunii sau furnizate

     

    - Realizare

    Dezvoltarea și funcționarea inițială a sistemului de verificare a autenticității acestei identificări și înregistrări pentru ofertele făcute prin intermediul platformelor online și pentru asigurarea interoperabilității bazelor de date naționale

     

    -

    0,500

    -

    0,500

    -

    0,500

    -

    1,500

    Subtotal pentru obiectivul specific nr. 2

    -

    0,500

    -

    0,500

    -

    0,500

    -

    1,500

    TOTALURI

    -

    0,500

    -

    0,500

    -

    0,500

    -

    1,500

    3.2.3.Sinteza impactului estimat asupra creditelor administrative 

       Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite cu caracter administrativ

       Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite cu caracter administrativ, conform explicațiilor de mai jos:

    milioane EUR (cu trei zecimale)

     

    Anul 

    Anul 

    Anul 

    TOTAL 

    2025 

    2026 

    2027 și următorii 

     

     

     

     

     

    RUBRICA 7 

    -

    -

    -

    din cadrul financiar multianual 

    Resurse umane

    0,440

    0,449

    0,458

    1,346

    Alte cheltuieli administrative

    0,054

    0,054

    0,054

    0,162

    Subtotal de la RUBRICA 7 

    0,494

    0,503

    0,512

    1,508

    din cadrul financiar multianual

     

     

     

     

     

    în afara RUBRICII 7[2] 

    -

    -

    -

    -

    din cadrul financiar multianual

     

    Resurse umane

    -

    -

    -

    -

    Alte cheltuieli

    -

    -

    -

    -

    cu caracter administrativ 

    Subtotal

    -

    -

    -

    -

    în afara RUBRICII 7 

    din cadrul financiar multianual

     

     

     

     

     

    TOTAL 

    0,494 

    0,503 

    0,512 

    1,508 

    Necesarul de credite pentru resursele umane și pentru alte cheltuieli cu caracter administrativ va fi acoperit de creditele direcției generale (DG) respective care sunt deja alocate pentru gestionarea acțiunii și/sau au fost redistribuite intern în cadrul DG-ului respectiv, completate, după caz, cu resurse suplimentare care ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii anuale de alocare și ținând seama de constrângerile bugetare.

    3.2.3.1.Necesarul de resurse umane estimat

       Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de resurse umane.

       Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos:

    Estimări exprimate în echivalent normă întreagă

     

    Anul 
    2024 

    Anul 
    2025 

    Anul
    2026 

    Anul 2027 și următorii 

    20 01 02 01 (la sediu și în reprezentanțele Comisiei)

     

    2

    2

    2

    20 01 02 03 (în delegații)

     

     

     

     

    01 01 01 01 (cercetare indirectă)

     

     

     

     

     01 01 01 11 (cercetare directă)

     

     

     

     

    Alte linii bugetare (a se preciza)

     

     

     

     

    20 02 01 (AC, END, INT din „pachetul global”)

     

    1

    1

    1

    20 02 03 (AC, AL, END, INT și JPD în delegații)

     

     

     

     

    XX 01 xx yy zz 10 

     

    - la sediu

     

     

     

     

     

    - în delegații

     

     

     

     

    01 01 01 02 (AC, END, INT – cercetare indirectă)

     

     

     

     

     01 01 01 12 (AC, END, INT – cercetare directă)

     

     

     

     

    Alte linii bugetare (a se preciza)

     

     

     

     

    TOTAL 

     

    3 

    3 

    3 

    Necesarul de resurse umane va fi asigurat din efectivele de personal ale DG-ului în cauză alocate deja pentru gestionarea acțiunii și/sau redistribuite intern în cadrul DG-ului, completate, după caz, cu resurse suplimentare ce ar putea fi acordate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii anuale de alocare și ținând seama de constrângerile bugetare.

    Descrierea sarcinilor care trebuie efectuate:

    Funcționari și personal temporar

    AD va îndeplini toate sarcinile care implică relația cu statele membre, părțile interesate, precum și elaborarea legislației.

    Personal extern

    AC va îndeplini sarcini care necesită expertiză specifică în activitățile digitale.

    3.2.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual 

    Propunerea/inițiativa:

       poate fi finanțată integral prin realocarea creditelor în cadrul rubricii relevante din cadrul financiar multianual (CFM).

    Cheltuieli operaționale în valoare de 1,5 milioane EUR în cadrul liniei bugetare 03.0206 în anii 2025-2027 vor fi acoperite prin redistribuire internă în cadrul liniei bugetare.

       necesită utilizarea marjei nealocate din cadrul rubricii corespunzătoare din CFM și/sau utilizarea instrumentelor speciale, astfel cum sunt definite în Regulamentul privind CFM.

    A se explica necesitatea efectuării acestei acțiuni, precizând rubricile și liniile bugetare vizate, sumele aferente și instrumentele propuse a fi utilizate.

       necesită revizuirea CFM.

    A se explica necesitatea efectuării acestei acțiuni, precizând rubricile și liniile bugetare vizate, precum și sumele aferente.

    3.2.5.Contribuțiile terților 

    Propunerea/inițiativa:

       nu prevede cofinanțare din partea terților

       prevede cofinanțare din partea terților, estimată mai jos:

    Credite în milioane EUR (cu trei zecimale)

    Anul 
    N 73

    Anul 
    N+1

    Anul 
    N+2

    Anul 
    N+3

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)

    Total

    A se preciza organismul care asigură cofinanțarea 

    TOTAL credite cofinanțate

    3.3.Impactul estimat asupra veniturilor 

       Propunerea/inițiativa nu are impact financiar asupra veniturilor.

       Propunerea/inițiativa are următorul impact financiar:

       asupra resurselor proprii

       asupra altor venituri

    vă rugăm să precizați dacă veniturile sunt alocate unor linii de cheltuieli     

    milioane EUR (cu trei zecimale)

    Linia bugetară pentru venituri:

    Credite disponibile pentru exercițiul financiar în curs

    Impactul propunerii/inițiativei 74

    Anul 
    N

    Anul 
    N+1

    Anul 
    N+2

    Anul 
    N+3

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (a se vedea punctul 1.6)

    Articolul …….….

    Pentru veniturile alocate, a se preciza linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate).

    […]

    Alte observații (de exemplu, metoda/formula utilizată pentru calcularea impactului asupra veniturilor sau orice alte informații).

    […]

    (1)    Comisia Europeană, Eurobarometru special 533 „Atitudinile europenilor față de bunăstarea animalelor”, activitate pe teren: martie 2023.
    (2)    Raportul anual FEDIAF pe 2023: https://europeanpetfood.org/about/annual-report/.
    (3)    Cererea anuală numai pentru câini în întreaga UE poate depăși 8 milioane de animale pe an.
    (4)    Pentru combaterea traficului de faună (inclusiv a comerțului ilegal cu câini și pisici), Comisia Europeană colaborează îndeaproape cu Europol, inclusiv în cadrul EMPACT, Platforma multidisciplinară europeană împotriva amenințărilor infracționale, care este un punct de acces pentru punerea în aplicare a Comunicării din 2021 referitoare la Strategia UE de combatere a criminalității organizate, precum și a altor politici, strategii și planuri de acțiune relevante ale UE și care se bazează pe acestea.
    (5)    Comisia Europeană, Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară, Illegal trade of cats & dogs, EU enforcement action (Comerțul ilegal de câini și pisici, Acțiuni de asigurare a respectării legislației la nivelul UE), 2023, doi:10.2875/236344. 
    (6)    Rezoluția Parlamentului European din 12 februarie 2020 referitoare la protejarea pieței interne a UE și a drepturilor consumatorilor împotriva efectelor negative ale comerțului ilegal cu animale de companie [ 2019/2814 (RSP) ].
    (7)    Concluziile Consiliului privind bunăstarea câinilor și a pisicilor, 29 noiembrie 2010: https://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/agricult/118076.pdf .
    (8)    Study on the welfare of dogs and cats involved in commercial practices (Studiu privind bunăstarea câinilor și a pisicilor implicate în practicile comerciale, Comisia Europeană, 2015: https://food.ec.europa.eu/system/files/2016-10/aw_eu-strategy_study_dogs-cats-commercial-practices_en.pdf .
    (9)    Riscurile la adresa bunăstării animalelor pot fi numeroase: mutilări, consangvinizare, probleme comportamentale ireversibile, abuz, maltratare, paraziți sau infecții bacteriene și virale, exploatare fizică, defecte genetice, boli asociate conformației.
    (10)    DK, DE, LT, SE, BG, LV, CY, BE, CZ, LU, IE, PT, FI, NL, SK, EE, MT, SI, ES, HR.
    (11)    Reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit din 21 februarie 2022.
    (12)    Consiliul Europei, Convenția europeană pentru protecția animalelor de companie, CETS 125 - European Convention for the Protection of Pet Animals (coe.int) .
    (13)    Directiva 2010/63/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 septembrie 2010 privind protecția animalelor utilizate în scopuri științifice, JO L 276, 20.10.2010, p. 33.
    (14)    Regulamentul (CE) nr. 1/2005 al Consiliului din 22 decembrie 2004 privind protecția animalelor în timpul transportului și al operațiunilor conexe și de modificare a Directivelor 64/432/CEE și 93/119/CE și a Regulamentului (CE) nr. 1255/97, JO L 3, 5.1.2005, p. 1.
    (15)    Comisia a adoptat o propunere de revizuire și completare a acestor norme privind bunăstarea animalelor, în special a câinilor și a pisicilor, în timpul transportului.
    (16)    Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 privind bolile transmisibile ale animalelor și de modificare și de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătății animalelor („Legea privind sănătatea animală”), JO L 84, 31.3.2016, p. 1.
    (17)    Regulamentul (UE) nr. 576/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 iunie 2013 privind circulația necomercială a animalelor de companie și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 998/2003, JO L 178, 28.6.2013, p. 1.
    (18)    Regulamentul (UE) 2022/2065 al Parlamentului European și al Consiliului din 19 octombrie 2022 privind o piață unică pentru serviciile digitale și de modificare a Directivei 2000/31/CE, JO L 277, 27.10.2022, p. 1.
    (19)    IBF International Consulting, VetEffecT, Wageningen University & Research Centre (WUR), Istituto Zooprofilattico Sperimentale dell'Abruzzo e del Molise „G. Caporale” (IZSAM), Study on the welfare of dogs and cats involved in commercial practices (Studiu privind bunăstarea câinilor și a pisicilor implicate în practicile comerciale), 2015, p. 6 ( https://food.ec.europa.eu/system/files_ro?file=2016-10/aw_eu-strategy_study_dogs-cats-commercial-practices_en.pdf ).
    (20)    Magnus, J., A Starter Guide to Understanding and Working with Animal Shelters for Animal Sanctuaries (Ghidul începătorului pentru înțelegerea și colaborarea cu adăposturile pentru animale pentru sanctuarele animalelor), Open Sanctuary, accesat în luna noiembrie 2023.
    (21)    Guvernul Flandrei, Departamentul pentru bunăstarea animalelor, Opgevangen dieren in Vlaamse dierenasielen 2021, 2021, Cijfers opgevangen dieren asielen 2021 - website.xlsx (vlaanderen.be) .
    (22)    Fatjó, J. și alții, Epidemiology of Dog and Cat Abandonment in Spain (2008–2013) [Epidemiologia abandonului de câini și pisici în Spania (2008-2013)], Animals, Vol. 5, 2, MDPI, pp. 426–441, https://doi.org/10.3390%2Fani5020364 .
    (23)    În temeiul Legii privind sănătatea animală, numai adăposturile care deplasează animale în alte state membre și centre de colectare se supun unei cerințe de autorizare.
    (24)    Regulamentul (UE) nr. 576/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 iunie 2013 privind circulația necomercială a animalelor de companie, JO L 178, 28.6.2013, p. 1. 
    (25)    https://food.ec.europa.eu/animals/animal-welfare/eu-platform-animal-welfare/platform-conclusions_en#pets. 
    (26)    EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară), 2023, Scientific and technical assistance on welfare aspects related to housing and health of cats and dogs in commercial breeding establishments (Asistență științifică și tehnică privind aspectele de bunăstare legate de adăpostirea și sănătatea pisicilor și a câinilor în unitățile comerciale de reproducție). EFSA Journal, 21(9), 1–105. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.8213.
    (27)     https://food.ec.europa.eu/system/files/2023-07/aw_platform_plat-conc_recom_dog-cat_sales.pdf .
    (28)     https://food.ec.europa.eu/system/files/2023-07/aw_platform_plat-conc_recom_dog-cat_breeding.pdf .
    (29)    Consultarea părților interesate cu reprezentanții crescătorilor de animale cu pedigree, cu asociația și cu ONG-urile pentru protecția bunăstării animalelor.
    (30)    IBF International Consulting, Study on the Welfare of Dogs and Cats involved in Commercial Practices (Studiu privind bunăstarea câinilor și a pisicilor implicate în practicile comerciale), raport final, SANCO, UE COM, 2015.
    (31)    Consultarea părților interesate.
    (32)    Consultarea părților interesate cu reprezentanții crescătorilor de câini/pisici cu pedigree.
    (33)    Van der Leij, W. J. L. și alții, Quantification of a shelter cat population: trends in intake, length of stay and outcome data of cats in seven Dutch shelters between 2006 and 2021 (Cuantificarea populației de pisici în adăposturi: tendințe privind datele referitoare la intrări, durata șederii și ieșiri de pisici în șapte adăposturi neerlandeze în perioada 2006-2021), PLOS ONE , Vol. 18, 5, PLOS ONE, 2023, https://doi.org/10.1371/journal.pone.0285938 .
    (34)    Veto Tierschutz, Wo wir helfen, consultat în noiembrie 2023.
    (35)    Veto Tierschutz, Wo wir helfen, consultat în noiembrie 2023.
    (36)    McCobb, E. și Dowling-Guyer, S., Welfare assessments for long-term housing in animal shelters (Evaluări privind bunăstarea pentru adăpostirea pe termen lung în adăposturi de animale), evidențe veterinare , Vol. 178, 1, pp. 17-18, https://doi.org/10.1136/vr.h6936 .
    (37)    Inițiativa voluntară privind sănătatea și bunăstarea animalelor de companie (câini și pisici) în comerț, Welfare in Pet Trade, Responsible dog breeding guidelines (Bunăstarea în comerțul cu animale de companie, orientări privind creșterea responsabilă a câinilor), DOC/2020/11972 Rev1, 2020.
    (38)    Inițiativa voluntară privind sănătatea și bunăstarea animalelor de companie (câini și pisici) în comerț, Welfare in Pet Trade, Responsible cat breeding guidelines (Bunăstarea în comerțul cu animale de companie, orientări privind creșterea responsabilă a pisicilor), DOC/2020/11982 Rev1, 2020.
    (39)    EU Dog & Cat Alliance, The welfare of dogs and cats involved in commercial practices: a review of the legislation across EU countries (Bunăstarea câinilor și a pisicilor implicate în practici comerciale: o analiză a legislației în țările UE); EU Dog and Cat Alliance, National Legislation – EU Dog & Cat Alliance (Legislația națională - EU Dog & Cat Alliance) (dogandcatwelfare.eu) .
    (40)    Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 privind bolile transmisibile ale animalelor și de modificare și de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătății animalelor („Legea privind sănătatea animală”), JO L 84, 31.3.2016, p. 1.
    (41)    EU Dog and Cat Alliance, National Legislation – EU Dog & Cat Alliance (Legislația națională - EU Dog & Cat Alliance) (dogandcatwelfare.eu).
    (42)    Eurogrupul pentru animale, The illegal pet trade: game over (Comerțul ilegal cu animale de companie: stop joc), 2020, capitolul 3.
    (43)    EU Dog and Cat Alliance, National legislation (Legislația națională).
    (44)    A se vedea, de exemplu, Fédération Internationale Féline, FIFe Breeding & Registration Rules (Norme privind reproducția și înregistrarea), 2023 sau Fédération Cynologique Internationale, International Breeding Rules of the FCI (Normele internaționale privind reproducția ale FCI).
    (45)    Pe baza comparațiilor costurilor între diferite state membre și Europetnet, Microchipping (Microcipare).
    (46)    EU Dog and Cat Alliance, National legislation (Legislația națională).
    (47)    Europetnet, Member organizations (Organizațiile membre).
    (48)    Estimare bazată pe EU Dog &Cat Alliance și Blue Cross, Online pet sales in the EU What’s the cost? (Vânzarea online de animale de companie în UE. La ce costuri?). 
    (49)    EU Dog and Cat Alliance și Blue Cross, Online pet sales in the EU What’s the cost? (Vânzarea online de animale de companie în UE. La ce costuri?).
    (50)    EU Dog and Cat Alliance, National legislation (Legislația națională).
    (51)    Comisia Europeană, Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară, Illegal trade of cats & dogs, EU enforcement action (Comerțul ilegal de câini și pisici, Acțiuni de asigurare a respectării legislației la nivelul UE), 2023, doi:10.2875/236344.
    (52)    JO C , , p. .
    (53)    JO C , , p. .
    (54)    Regulamentul (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 martie 2016 privind bolile transmisibile ale animalelor și de modificare și de abrogare a anumitor acte din domeniul sănătății animalelor („Legea privind sănătatea animală”), JO L 84, 31.3.2016, p. 1.
    (55)    Directiva 2010/63/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 septembrie 2010 privind protecția animalelor utilizate în scopuri științifice, JO L 276, 20.10.2010, p. 33.
    (56)    Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 martie 2017 privind controalele oficiale și alte activități oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislației privind alimentele și furajele, a normelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și produsele de protecție a plantelor, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 999/2001, (CE) nr. 396/2005, (CE) nr. 1069/2009, (CE) nr. 1107/2009, (UE) nr. 1151/2012, (UE) nr. 652/2014, (UE) 2016/429 și (UE) 2016/2031 ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 1/2005 și (CE) nr. 1099/2009 ale Consiliului și a Directivelor 98/58/CE, 1999/74/CE, 2007/43/CE, 2008/119/CE și 2008/120/CE ale Consiliului și de abrogare a Regulamentelor (CE) nr. 854/2004 și (CE) nr. 882/2004 ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și a Directivelor 89/608/CEE, 89/662/CEE, 90/425/CEE, 91/496/CEE, 96/23/CE, 96/93/CE și 97/78/CE ale Consiliului și a Deciziei 92/438/CEE a Consiliului (Regulamentul privind controalele oficiale), JO L 95, 7.4.2017, p. 1.
    (57)    EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară), Candiani, D., Drewe, J., Forkman, B.,Herskin, M. S., Van Soom, A., Aboagye, G., Ashe, S., Mountricha, M., Van der Stede Y., Fabris, C. 2023, Scientific and technical assistance on welfare aspects related to housing and health of cats and dogs in commercial breeding establishments (Asistență științifică și tehnică privind aspectele de bunăstare legate de adăpostirea și sănătatea pisicilor și a câinilor în unitățile comerciale de reproducție), EFSA Journal, 21(9), 1–105. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2023.8213.
    (58)    Acordul interinstituțional între Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană privind o mai bună legiferare, JO L 123, 12.5.2016, p. 1.
    (59)

       Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie, JO L 55, 28.2.2011, p. 13.

    (60)    Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date, JO L 295, 21.11.2018, p. 39.
    (61)    Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor), JO L 119, 4.5.2016, p. 1.
    (62)    Regulamentul delegat (UE) 2020/692 al Comisiei din 30 ianuarie 2020 de completare a Regulamentului (UE) 2016/429 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește normele privind intrarea în Uniune, precum și circulația și manipularea după intrare, a transporturilor de anumite animale, de materiale germinative și de produse de origine animală, JO L 174, 3.6.2020, p. 379.
    (63)    Astfel cum se menționează la articolul 58 alineatul (2) litera (a) sau (b) din Regulamentul financiar.
    (64)    Explicații detaliate privind metodele de execuție a bugetului, precum și trimiterile la Regulamentul financiar sunt disponibile pe site-ul BUDGpedia: https://myintracomm.ec.europa.eu/corp/budget/financial-rules/budget-implementation/Pages/implementation-methods.aspx .
    (65)    C(2017) 2373 din 19.4.2017.
    (66)    În conformitate cu modelul COSO adoptat de cadrul de control intern al Comisiei în cea mai recentă versiune: C(2017) 2373 din 19.4.2017 3 Comunicarea către Comisie privind revizuirea cadrului de control intern [C(2017) 2373 din 19.4.2017], care înlocuiește standardele de control intern prevăzute în SEC(2001) 2037 și revizuite prin SEC(2007) 1341.
    (67)    Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012, JO L 193, 30.7.2018, 1.
    (68)    Comunicarea către Comisie privind revizuirea cadrului de control intern C(2017) 2373, adoptată la 19.4.2017 (principiul 8, caracteristica 8.2).
    (69)    Dif. = credite diferențiate/Nedif. = credite nediferențiate.
    (70)    AELS: Asociația Europeană a Liberului Schimb.
    (71)    Țările candidate și, după caz, țările potențial candidate din Balcanii de Vest.
    (72)    Costurile anuale de întreținere în valoare de 300 000 EUR nu sunt incluse, deoarece sunt aplicabile începând cu 2028 și intră sub incidența următorului CFM. 
    (73)    Anul N este anul în care începe punerea în aplicare a propunerii/inițiativei. Vă rugăm să înlocuiți „N” cu primul an estimat de punere în aplicare (de exemplu: 2021). Se procedează la fel pentru anii următori.
    (74)    În ceea ce privește resursele proprii tradiționale (taxe vamale, cotizații pentru zahăr), sumele indicate trebuie să fie sume nete, și anume sumele brute după deducerea unei cote de 20 % pentru costurile de colectare.
    Top

    Bruxelles, 7.12.2023

    COM(2023) 769 final

    ANEXE

    la propunerea de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

    privind bunăstarea câinilor și a pisicilor și trasabilitatea acestora


    ANEXA I

    Cerințe aplicabile unităților

    (în temeiul articolelor 11-15)

    1.Hrănirea

    1.1.Operatorul pune în aplicare următoarele frecvențe de alimentare:

    (a)pisicile și câinii adulți sunt hrăniți de două ori pe zi;

    (b)femelele de câine și de pisică gestante au acces ad libitum la hrană; (c)cățeii cu vârsta sub opt săptămâni sunt hrăniți de cel puțin cinci ori pe zi;

    (d)pisoii cu vârsta sub 12 săptămâni sunt hrăniți de cel puțin patru ori pe zi.

    1.2.Fiecare cățel sau pisoi nou-născut este hrănit cu colostru de la mama sa în primele două zile de viață.

    1.3.În cazul în care femela de câine sau de pisică este bolnavă sau se află în imposibilitatea de a-și hrăni descendenții, operatorul furnizează lapte de la alte femele de câine și de pisică din aceeași exploatație și formule de lapte suplimentare concepute pentru căței și pisoi cu frecvența de hrănire conform instrucțiunilor producătorului formulei sau ale unui medic veterinar, până la înțărcarea completă. 

    1.4.Operatorul se asigură că toți cățeii și pisoii neînțărcați primesc lapte suficient pentru a-și crește constant greutatea corporală.

    1.5.Înțărcarea se efectuează prin introducerea treptată a hranei solide, într-un proces de cel puțin șapte zile și nu se încheie înainte de împlinirea vârstei de șase săptămâni, atât în cazul cățeilor, cât și în cazul pisoilor.

    2.Adăpostirea

    2.1.Temperatura:

    Operatorii se asigură că temperatura este menținută într-un interval de:

    (a)10-26 °C în spațiile interioare în care sunt ținuți câini adulți;

    (b)15-26 °C în spațiile interioare în care sunt ținute pisici adulte;

    (c)22-28 °C în zonele de fătare pentru primele 10 zile de viață ale cățeilor;

    (d)18-27 °C în zonele de fătare pentru primele 21 de zile de viață ale pisoilor.

    Intervalele de temperatură se adaptează în consecință pentru animalele din rasa/tipul caracterizat de brahicefalie și pentru animalele al căror strat de blană se află la extreme (fără puf sau cu o cantitate mare de puf).

    2.2.Iluminatul

    2.2.1.Dacă este cazul, se asigură iluminat artificial pentru o perioadă cel puțin echivalentă cu perioada de lumină naturală disponibilă în mod normal între orele 9 a.m. și 5 p.m.

    2.2.2.Lumina artificială trebuie să fie de spectru larg sau spectru complet.

    2.2.3.Iluminarea este de cel puțin 50 de lucși la înălțimea capului animalului.

    2.2.4.Animalele au posibilitatea de a rămâne la întuneric timp de cel puțin opt ore pe zi.

    2.3.Spațiul disponibil

    2.3.1.Spațiul minim prevăzut pentru câini și pisici [suprafața accesibilă totală, inclusiv spațiul interior și spațiul exterior închis menționat la articolul 11 alineatul (5), după caz]:

    Greutate în viu

    Suprafață per animal

    Pentru fiecare animal adult suplimentar

    sau pentru femele de câine și de pisică cu pui

    Înălțimea minimă

    (În cazul în care există acoperiș)

    Câini cu greutatea mai mică sau egală cu 10 kg și pisici

    4 m2

    + 2 m2

    1,80 m

    Câini cu greutatea mai mare de 10 kg și mai mică de 20 kg

    6 m2

    + 3 m2

    Câini cu greutatea mai mare de 20 kg și mai mică de 30 kg

    8 m2

    + 4 m2

    Câini cu greutatea mai mare de 30 kg

    10 m2

    +5 m2

    2.3.2.Boxa de fătare trebuie să fie prevăzută și concepută astfel încât să permită femelei de câine să se îndepărteze de puii săi.

    2.3.3.În cazul în care incintele sunt ocupate de mai mulți câini sau de mai multe pisici, operatorii trebuie să se asigure, prin luarea de măsuri specifice (de exemplu, panouri despărțitoare), că aceste animale nu reprezintă o amenințare unele pentru celelalte din cauza comportamentului agresiv.

    3.Sănătatea

    3.1.Femelele de pisică se reproduc numai dacă au vârsta de cel puțin 12 luni;

    3.2.Femelele de câine se reproduc numai dacă au vârsta de cel puțin 18 luni;

    3.3.Operatorii permit un număr de până la trei serii de pui per femelă de câine sau de pisică într-o perioadă de doi ani.

    3.4.După trei gestații consecutive ale unei femele de câine sau de pisică într-o perioadă de doi ani, operatorii asigură o perioadă de recuperare prin prevenirea gestației femelei de câine sau de pisică pentru o perioadă de cel puțin un an.

    4.Nevoi comportamentale

    4.1.Operatorii se asigură că:

    (a)în primele 15 săptămâni, cățeii și pisoii au în mod regulat posibilitatea de a intra în contact social cu animale din aceeași specie și cu oameni și, dacă este posibil, cu alte animale;

    (b)în cazul în care pisicile și câinii adulți sunt plasați în felise sau canise, se asigură socializarea cu oamenii, în special prin vizite regulate și prin contactul cu animalele;

    (c)zonele în care sunt ținute pisicile și câinii sunt echipate cu structuri de îmbogățire și articole accesibile tuturor animalelor, asigurând un mediu stimulant și reducând frustrarea animalelor;

    (d)cățeii nu sunt separați permanent de mamă înainte de vârsta de opt săptămâni;

    (e)pisoii nu sunt separați permanent de mamă înainte de vârsta de 12 săptămâni.



    ANEXA II

    Identificarea și înregistrarea câinilor și a pisicilor

    (în temeiul articolului 17)

    Transponderele utilizate pentru marcarea pisicilor și a câinilor, astfel cum se prevede la articolul 16, îndeplinesc următoarele cerințe:

    (a)microcipul conține un număr de identificare individual, care nu se repetă și care nu poate fi reprogramat;

    (b)numărul de identificare identifică țara de origine a animalului;

    (c)structura codului și conceptul tehnic de identificare prin radiofrecvență este în conformitate cu standardele ISO 11784 și 11785;

    (c)respectarea standardelor ISO 11784 și 11785 se evaluează în conformitate cu standardul ISO 24631.



    ANEXA III

    Colectarea datelor

    (în temeiul articolului 20)

    1.Numărul de câini și pisici microcipate pe an, astfel cum se menționează la articolul 17;

    2.Numărul de unități de reproducție autorizate anual, astfel cum se menționează la articolul 16.

    Top