Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0314

    Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind transparența și integritatea activităților de rating de mediu, social și de guvernanță (ESG)

    COM/2023/314 final

    Strasbourg, 13.6.2023

    COM(2023) 314 final

    2023/0177(COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

    privind transparența și integritatea activităților de rating de mediu, social și de guvernanță (ESG)

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    {SEC(2023) 241 final} - {SWD(2023) 204 final} - {SWD(2023) 207 final}


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Temeiurile și obiectivele propunerii

    Prezenta propunere face parte integrantă din strategia reînnoită a Comisiei Europene privind finanțarea durabilă 1 , adoptată în iulie 2021.

    Investițiile de mediu, sociale și de guvernanță (ESG), și anume investițiile care iau în considerare factorii ESG atunci când se iau decizii de investiții (denumite și investiții durabile), devin o parte importantă a finanțării generale. În special, numărul și dimensiunea fondurilor de investiții cu caracteristici sau obiective durabile au crescut în mare măsură, la fel și tipurile de capital pe care le atrag. În acest context, s-a dezvoltat un ecosistem de investiții ESG, care include, printre altele, furnizarea de ratinguri ESG. Aceste ratinguri ESG sunt promovate ca oferind un aviz cu privire la expunerea unei societăți sau entități la factori de mediu, sociali și/sau de guvernanță și la impactul lor asupra societății.

    Ratingurile ESG au un impact din ce în ce mai important asupra funcționării piețelor de capital și asupra încrederii investitorilor în produsele durabile. În special, ratingurile ESG joacă un rol favorizant pentru buna funcționare a pieței de finanțare durabilă a UE prin furnizarea de surse critice de informații pentru strategiile de investiții, gestionarea riscurilor și obligațiile de informare ale investitorilor și ale instituțiilor financiare. Acestea sunt utilizate și de întreprinderi care încearcă să înțeleagă mai bine riscurile și oportunitățile legate de durabilitate în ceea ce privește activitățile lor sau activitățile partenerilor lor, precum și pentru comparație cu întreprinderi similare.

    Se preconizează că piața ratingurilor ESG va continua să crească substanțial în următorii ani. Creșterea și dezvoltarea cererii de ratinguri ESG sunt determinate de natura schimbătoare a riscurilor pentru întreprinderi, de creșterea gradului de conștientizare de către investitori a implicațiilor financiare ale acestor riscuri și de creșterea numărului de produse de investiții care urmăresc în mod explicit să îndeplinească anumite standarde de durabilitate sau să atingă anumite obiective în materie de durabilitate. Aceasta este, de asemenea, legată de legislația privind finanțarea durabilă prezentată de UE începând din 2018.

    Cu toate acestea, piața actuală a ratingurilor ESG este afectată de deficiențe și nu funcționează în mod corespunzător, deoarece nu răspunde nevoilor investitorilor și ale entităților cărora li se acordă ratinguri în ceea ce privește ratingurile ESG, iar încrederea în ratinguri este subminată. Această problemă prezintă o serie de aspecte diferite, în principal (i) lipsa de transparență în ceea ce privește caracteristicile ratingurilor ESG, metodologiile acestora și sursele lor de date și (ii) lipsa de claritate cu privire la modul în care funcționează furnizorii de rating ESG. Ratingurile ESG nu permit într-o măsură suficientă utilizatorilor, investitorilor și entităților cărora li se acordă ratinguri să ia decizii în cunoștință de cauză în ceea ce privește riscurile, impacturile și oportunitățile legate de ESG.

    Prin urmare, în cadrul strategiei reînnoite privind finanțarea durabilă, Comisia s-a angajat să ia măsuri pentru a îmbunătăți fiabilitatea, comparabilitatea și transparența ratingurilor ESG. Mai precis, prezenta propunere vizează îmbunătățirea calității informațiilor privind ratingurile ESG, (i) prin îmbunătățirea transparenței caracteristicilor și metodologiilor ratingurilor ESG și (ii) prin asigurarea unei mai mari clarități cu privire la operațiunile furnizorilor de rating ESG și prevenirea riscurilor de conflict de interese la nivelul furnizorilor de rating ESG. Întrucât ratingurile ESG și datele subiacente sunt utilizate pentru deciziile de investiții și alocarea capitalului, obiectivul general al inițiativei este de a îmbunătăți calitatea ratingurilor ESG pentru a le permite investitorilor să ia decizii de investiții mai bine informate în ceea ce privește obiectivele de durabilitate. De asemenea, aceasta va permite entităților cărora li se acordă ratinguri să ia decizii în cunoștință de cauză cu privire la gestionarea riscurilor ESG și la impactul operațiunilor lor. În același timp, este esențial să se stimuleze încrederea în operațiunile furnizorilor de rating ESG, asigurându-se că piața funcționează în mod corespunzător, iar furnizorii de rating ESG previn și gestionează conflictele de interese.

    Prezenta propunere nu intenționează să armonizeze metodologiile de calcul al ratingurilor ESG, ci să sporească transparența acestora. Furnizorii de rating ESG vor avea în continuare controlul deplin asupra metodologiilor pe care le utilizează și vor continua să fie independenți în ceea ce privește alegerea lor, pentru a se asigura că pe piața ratingurilor ESG sunt disponibile o varietate de abordări (și anume ratingurile ESG pot să difere între ele și să acopere domenii diferite).

    Prezenta propunere urmărește să faciliteze exploatarea potențialului pieței unice europene și al uniunii piețelor de capital și să contribuie la tranziția către un sistem economic și financiar pe deplin sustenabil și favorabil incluziunii, în conformitate cu Pactul verde european 2 și cu obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU.

    Sunt necesare investiții semnificative în toate sectoarele economiei pentru a trece la o economie neutră din punct de vedere climatic și a atinge obiectivele Uniunii în materie de durabilitate a mediului. Ar trebui să fie mai ușor pentru investitori și întreprinderi să identifice investițiile durabile din punctul de vedere al mediului și să se asigure că acestea sunt credibile.

    Prezenta inițiativă nu face parte din Programul privind o reglementare adecvată și funcțională (REFIT).

    Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

    UE a instituit cele elementele fundamentale ale unui cadru financiar durabil 3 . Părțile interesate subliniază în prezent ineficiențele pieței și lacunele în materie de reglementare rămase care ar putea împiedica dezvoltarea pieței. Furnizorii de rating ESG și furnizorii de date utilizează informațiile publicate de întreprinderi; disponibilitatea, acuratețea și coerența acestor date sunt esențiale pentru calitatea produselor din aval care depind de ele. În temeiul Directivei privind raportarea de către întreprinderi de informații privind durabilitatea (CSRD) 4 și al Regulamentului privind taxonomia UE 5 , întreprinderile au obligația de a prezenta informații cu privire la anumiți factori ESG. Ratingurile ESG se vor baza pe acestea și le vor completa prin furnizarea unor surse critice de informații pentru strategiile de investiții, gestionarea riscurilor și analiza internă de către investitori și instituțiile financiare. Furnizorii de rating ESG utilizează date provenite de la întreprinderi, iar cu cât sunt disponibile date mai fiabile, mai exacte și mai standardizate, cu atât este mai puțin necesar să se utilizeze estimări pentru a acoperi lacunele. De exemplu, rapoartele întreprinderilor privind durabilitatea vor facilita evaluările efectuate de furnizorii de rating ESG.

    În plus, noile cerințe impuse instituțiilor financiare și participanților pe piață prin legislația privind finanțarea durabilă (cum ar fi CSRD, Regulamentul privind publicarea de informații privind finanțarea durabilă 6 și Regulamentul privind taxonomia UE) vor conduce la o creștere a cererii de ratinguri ESG.

    Această inițiativă interacționează și cu activitatea privind standardele privind obligațiunile verzi și indicii UE de referință pentru activitățile climatice. În ceea ce privește propunerea de regulament privind obligațiunile verzi europene 7 , emitenții viitoarelor standarde ale UE privind obligațiunile verzi au obligația de a publica alinierea la taxonomie a proiectelor finanțate prin obligațiunile lor. În acest scop, aceștia pot solicita ratinguri ESG pentru a obține date subiacente care ar contribui la evaluarea proiectelor lor. Informațiile publicate în ratingurile ESG îi ajută pe investitori, inclusiv pe investitorii în obligațiuni verzi, să evalueze mai bine performanța nefinanciară globală a întreprinderilor.

    În ceea ce privește Regulamentul privind indicii UE de referință pentru activitățile climatice 8 , un regulament delegat 9 stabilește o listă de factori ESG care trebuie publicați de administratorii de indici de referință pentru indicii de referință care urmăresc obiective ESG, în funcție de tipul de active suport în cauză (de exemplu, capital propriu, venit fix, suveran). Aceștia vor trebui să obțină informații direct de la întreprinderi (de exemplu, prin intermediul rapoartelor lor anuale) sau să le obțină de la furnizorii externi de rating/date. Regulamentul delegat oferă administratorilor de indici de referință opțiunea de a publica informații privind ratingurile ESG ale indicilor de referință. O mai bună informare cu privire la metodologiile utilizate pentru ratingurile ESG ar trebui să contribuie la clarificarea elementelor constitutive ale indicilor de referință pentru administratorii de indici de referință. Ratinguri mai bune și mai fiabile vor consolida încrederea administratorilor de indici de referință și, în cele din urmă, vor contribui la adoptarea ratingurilor respective ca instrument fiabil pentru elaborarea unor indici de referință semnificativi. În plus, acestea vor ajuta utilizatorii de indici de referință să se asigure că identifică indici de referință care sunt aliniați la strategia lor de investiții și îi vor ajuta să o pună în aplicare, evitând riscurile de dezinformare ecologică. Prezentul regulament ar trebui, de asemenea, să consolideze încrederea investitorilor în indicii de referință ESG și, prin urmare, să sprijine în continuare investițiile durabile.

    Coerența cu alte politici ale Uniunii

    Prezenta propunere face parte dintr-un pachet de măsuri privind finanțarea durabilă, care reprezintă o prioritate în cadrul proiectului uniunii piețelor de capital. Aceasta conține măsuri de valorificare a puterii transformatoare a serviciilor financiare și de transferare a capitalului privat către investiții durabile. Propunerea contribuie la dezvoltarea unor piețe de capital mai integrate facilitând valorificarea de către investitori a avantajelor pieței unice, concomitent cu luarea unor decizii mai bine informate. De exemplu, punctul unic de acces european (ESAP) oferă părților interesate un acces mai ușor la date și poate servi și ca sursă de informații/date de intrare pentru furnizorii de rating ESG, reducând utilizarea estimărilor, dar contribuind, de asemenea, la îmbunătățirea calității ratingurilor în general.

    Prezenta propunere respectă și obiectivele generale de politică ale Pactului verde european. Pactul verde european este răspunsul Uniunii la provocările legate de climă și mediu care definesc această generație. Scopul său este transformarea Uniunii într-o economie modernă, eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor și competitivă, fără emisii nete de gaze cu efect de seră, până în 2050.

    În plus, o piață de capital complet funcțională și integrată va permite economiei UE să crească într-un mod durabil și să fie mai competitivă, în conformitate cu prioritatea strategică a Comisiei pentru o economie în serviciul cetățenilor, axată pe crearea unor condiții adecvate pentru noi locuri de muncă, creștere economică și investiții.

    Prezenta propunere completează politicile UE existente în domeniul mediului și al climei, sporind transparența metodologiilor pentru ratingurile ESG, ceea ce ar trebui să conducă la o direcționare mai eficientă a investițiilor către active durabile.

    2.TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA

    Temei juridic

    Prezenta propunere intră în domeniul de aplicare al competenței partajate în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) litera (a) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) și se bazează pe articolul 114 din TFUE, care conferă competența de a stabili dispoziții adecvate care au drept obiect instituirea și funcționarea pieței interne.

    Articolul 114 din TFUE permite Uniunii să ia măsuri nu numai pentru a elimina obstacolele existente în calea exercitării libertăților fundamentale, ci și pentru a preveni riscul de apariție a unor astfel de obstacole în viitor. Aceasta include obstacolele care îngreunează exploatarea deplină a beneficiilor pieței interne de către participanții la piață, cum ar fi furnizorii de rating ESG sau investitorii.

    Subsidiaritatea (în cazul competențelor neexclusive)

    Obiectivul prezentei inițiative, acela de a îmbunătăți claritatea în ceea ce privește caracteristicile și obiectivele ratingurilor ESG și operațiunile furnizorilor de rating ESG, nu poate fi realizat în mod adecvat de către statele membre acționând independent și, prin urmare, sunt necesare acțiuni la nivelul UE pentru buna funcționare a piețelor de capital din UE.

    În prezent, nu există un cadru de reglementare la nivelul UE pentru furnizorii de rating ESG. Statele membre nu reglementează activitățile furnizorilor de rating ESG sau condițiile în care aceștia acordă ratinguri ESG. Fiecare furnizor de rating ESG își respectă propriile norme și nu există claritate cu privire la ceea ce face și modul în care își desfășoară activitatea.

    Piața ratingurilor ESG este globală. Unii furnizori mari de ESG își au sediul în UE, în timp ce mulți alții au sediul în afara UE, dar au filiale în UE.

    Deși statele membre ar putea lua măsuri individuale pentru a îmbunătăți fiabilitatea și transparența ratingurilor ESG, este probabil ca astfel de măsuri să difere în mod semnificativ de la un stat membru la altul. Acest lucru poate crea niveluri divergente de transparență, bariere pentru participanții la piață și provocări pentru cei care își desfășoară activitatea la nivel transfrontalier (așa cum se întâmplă pe piața UE, cu utilizatori din mai multe state membre), pe lângă limitarea comparabilității între ratinguri. În mod alternativ, fără nicio normă privind operațiunile furnizorilor de rating ESG, situația actuală și problemele de transparență ar continua și ar putea chiar să se agraveze.

    Având în vedere că investițiile durabile și ratingurile ESG atrag o atenție sporită în jurisdicțiile din întreaga lume, devine esențial ca UE să colaboreze cu partenerii săi pe baza unei abordări armonizate coerente și cuprinzătoare. Inițiativa nu ar înlocui legislația națională, deoarece în prezent niciun stat membru nu are legislație care să reglementeze funcționarea furnizorilor de rating ESG.

    Funcționarea pieței interne ar fi îmbunătățită printr-o mai mare claritate cu privire la operațiunile entităților care sunt din ce în ce mai importante pentru canalizarea finanțării.

    Proporționalitatea

    Prezenta propunere respectă principiul proporționalității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din TFUE. Măsurile propuse sunt necesare pentru atingerea obiectivelor, fiind totodată și cele mai adecvate.

    Propunerea se axează pe activitățile furnizorilor de ratinguri ESG care își desfășoară activitatea în UE. Acesta abordează deficiențele pieței, și anume: (a) lipsa de claritate în ceea ce privește caracteristicile ratingurilor ESG, metodologiile utilizate și sursele de date și (b) lipsa de claritate în ceea ce privește operațiunile furnizorilor de rating ESG și controlul acestora.

    Prezenta propunere nu depășește ceea ce este necesar pentru a aborda și a remedia fiecare dintre aceste aspecte în modul cel mai eficace, și anume prin: (1) crearea unui sistem de autorizare care s-ar aplica furnizorilor de rating ESG care își desfășoară activitatea în UE, supunându-i unor norme proporționale care să le reglementeze operațiunile și unei supravegheri proporționale continue și (2) instituirea obligației furnizorilor de rating ESG care își desfășoară activitatea în UE de a publica informații-cheie privind caracteristicile și metodologiile ratingurilor ESG și de a comunica informații metodologice detaliate abonaților lor și entităților cărora li se acordă ratinguri.

    Prezenta propunere nu include ratingurile interne elaborate de administratorii de active sau de alte instituții, cum ar fi administratorii de indici de referință, deoarece acestea sunt utilizate pentru decizii și investiții proprii și nu servesc aceluiași scop și nu fac obiectul publicării sau distribuirii prin abonament sau prin alte mijloace.

    Prin urmare, această inițiativă va viza persoanele juridice care furnizează ratinguri ESG publicului sau abonaților. Aceasta nu va reglementa instituțiile financiare sau alți participanți la piață care elaborează ratinguri ESG pentru scopuri proprii sau pentru uz propriu.

    Alegerea instrumentului

    Prezenta propunere urmărește să instituie un sistem care să îmbunătățească claritatea în ceea ce privește caracteristicile ratingurilor ESG. În acest scop, aceasta stabilește norme pentru furnizorii de rating ESG care își desfășoară activitatea în UE. Propunerea urmărește să faciliteze exploatarea mai bună a potențialului pieței unice europene și să contribuie la tranziția către un sistem economic și financiar pe deplin sustenabil și favorabil incluziunii, în conformitate cu Pactul verde european și cu obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU. Un regulament este necesar pentru atingerea acestor obiective de politică și reprezintă cea mai bună modalitate de a îmbunătăți claritatea în ceea ce privește operațiunile desfășurate de entitățile care sunt din ce în ce mai importante pentru canalizarea finanțării.

    Un cadru de reglementare ar fi aliniat la abordarea adoptată pentru alți participanți la piața financiară și la legislația relevantă, de exemplu Regulamentul UE privind indicii de referință, Regulamentul privind agențiile de rating de credit și propunerea privind standardul UE privind obligațiunile verzi, care prevăd supravegherea continuă și stabilesc o serie de cerințe organizatorice și cerințe privind procesele și documentele de guvernanță. Alte instrumente, cum ar fi instrumentele juridice neobligatorii și codurile de conduită, ar atinge doar parțial obiectivele prezentei inițiative, deoarece nu ar exista niciun stimulent pentru elaborarea unui cod de conduită suficient de riguros. Presiunile existente pe piață ar determina rigoarea și caracterul cuprinzător al unui cod, iar aceste presiuni s-au dovedit insuficiente pentru soluționarea problemelor. În plus, un cod de conduită ar avea un caracter voluntar. Unii furnizori ar putea alege să nu îl adopte sau ar putea apărea mai multe coduri sectoriale. Ambele cazuri ar submina orice perspectivă a îmbunătățirii calității pe piață pentru utilizatori sau entitățile cărora li se acordă ratinguri.

    3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

    Evaluările ex post/verificarea adecvării legislației existente

    Nu se aplică.

    În prezent, nu există un regim juridic la nivelul UE pentru ratingul ESG.

    Consultări cu părțile interesate

    Comisia a colectat un volum semnificativ de dovezi din diferite surse, inclusiv un studiu comandat de Direcția Generală Stabilitate Financiară, Servicii Financiare și Uniunea Piețelor de Capital (DG FISMA) din cadrul Comisiei Europene, o consultare a Comisiei și activități de informare și schimburi cu părțile interesate. Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) a sprijinit, de asemenea, activitatea Comisiei prin intermediul unei cereri de contribuții publicate în 2022 și a furnizat o cartografiere a furnizorilor de rating ESG care își desfășoară activitatea în UE. De asemenea, Comisia a analizat recomandările și codurile internaționale existente pentru furnizorii de rating ESG, în special recomandările Organizației Internaționale a Comisiilor de Valori Mobiliare (IOSCO). În total, 168 de organizații și persoane fizice au răspuns la consultarea specifică care sprijină prezenta inițiativă, în principal investitori, furnizori de rating ESG și societăți cotate la bursă.

    Obținerea și utilizarea expertizei

    Pentru a înțelege mai bine problemele cu care se confruntă piața în practică și în urma consultării specifice, Comisia a efectuat o analiză majoră a literaturii academice 10 , a cercetării de piață și a activităților de informare cu un număr mare de părți interesate importante de pe piața ratingurilor ESG.

    În perioada aprilie-octombrie 2022, Comisia a organizat reuniuni bilaterale cu diverse părți interesate, inclusiv cu 14 furnizori diferiți de rating ESG, utilizatori și asociații care reprezintă, printre altele, utilizatorii ratingurilor, mediul academic, organizațiile neguvernamentale, organismele publice și autoritățile de supraveghere.

    De asemenea, Comisia a solicitat periodic avizul și consilierea ESMA, inclusiv cu privire la un eventual regim de autorizare și supraveghere pentru furnizorii de rating ESG la nivelul UE.

    Evaluarea impactului

    Prezenta propunere este însoțită de o evaluare a impactului 11 , care a fost prezentată Comitetului de control normativ (CCN) la 16 noiembrie 2022, a primit un aviz pozitiv cu rezerve din partea CCN la 16 decembrie.

    Concluzia evaluării impactului este că problema principală este dublă: în timp ce investitorii și întreprinderile observă probleme legate de fiabilitatea, acuratețea și actualitatea ratingurilor ESG, entitățile cărora li se acordă ratinguri nu sunt sigure care sunt categoriile/criteriile utilizate pentru a le evalua și cât de exact reflectă ratingurile ESG performanța lor reală și modul în care aceasta poate fi îmbunătățită.

    Această problemă are mai multe consecințe. Din perspectiva utilizatorului, consecințele sunt următoarele:

    (1)investitorii nu sunt în măsură să ia suficient în considerare riscurile și oportunitățile legate de durabilitate și alte riscuri și oportunități care nu sunt de natură financiară în deciziile lor de investiții,

    (2)de asemenea, investitorii sunt mai puțin capabili să canalizeze resurse financiare către întreprinderi și activități economice care abordează și nu exacerbează problemele sociale și de mediu,

    (3)administratorii de indici de referință construiesc indici de referință pe baza ratingurilor ESG în condițiile în care nu s-a clarificat pe deplin modul în care au fost calculați,

    (4)întreprinderile nu pot lua în considerare toate riscurile și oportunitățile potențiale generate de activitățile lor și nu își pot canaliza investițiile în consecință.

    Consecința specifică din perspectiva entității căreia i se acordă ratingul este că acestea pot primi un rating ESG în legătură cu elemente care sunt depășite sau incorecte, ceea ce poate avea un impact asupra condițiilor de acces la finanțare.

    Consecința specifică din perspectiva altor părți interesate este că organizațiile neguvernamentale, sindicatele și alte părți interesate sunt mai puțin capabile să tragă la răspundere întreprinderile pentru impactul lor asupra societății și mediului.

    Problemele au consecințe negative asupra funcționării pieței de finanțare durabilă a UE, lăsând un decalaj în cadrul UE privind finanțarea durabilă, care a fost instituit pentru a oferi mai multă transparență și instrumentele necesare astfel încât capitalul privat să fie direcționat către investiții durabile care sunt urgent necesare pentru tranziție. Consecințele mai ample constau în faptul că nu este utilizat pe deplin potențialul pieței unice europene de a contribui la obiectivele Pactului verde european și la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU.

    Au fost identificați doi factori complementari ai problemelor:

    (1)lipsa de claritate și de control al operațiunilor furnizorilor de rating ESG.

    (2)lipsa de claritate în ceea ce privește caracteristicile ratingurilor ESG, metodologiile acestora și sursele lor de date (inclusiv modul în care sunt create și prezentarea de informații/transparența cu privire la acestea).

    Evaluarea impactului a luat în considerare o serie de opțiuni de politică pentru două variabile principale:

    ·o mai mare claritate în ceea ce privește operațiunile furnizorilor de rating ESG și prevenirea riscurilor de conflict de interese la nivelul furnizorilor de rating ESG și

    ·necesitatea de a îmbunătăți claritatea caracteristicilor ratingurilor ESG (și anume semnificația acestora și obiectivele urmărite, metodologiile și sursele de date sau estimările utilizate pentru elaborarea acestora).

    Au fost analizate mai multe opțiuni de politică legislative și nelegislative pentru următoarele două dimensiuni: entități (furnizori de rating ESG) și produse (ratinguri ESG). În ceea ce privește tratamentul normativ al furnizorilor de rating ESG, cele trei opțiuni avute în vedere au fost un cod de conduită al sectorului (opțiunea 1), înregistrarea și supravegherea ușoară (opțiunea 2) și autorizarea, cerințele organizatorice bazate pe principii și supravegherea bazată pe riscuri (opțiunea 3). În ceea ce privește amploarea cerințelor de transparență privind ratingurile ESG și metodologiile aferente, cele două opțiuni avute în vedere sunt cerințe minime de prezentare a informațiilor către public (opțiunea 1) și cerințe minime de prezentare a informațiilor către public și cerințe mai cuprinzătoare de prezentare a informațiilor către clienți ai furnizorilor de rating ESG și către entitățile cărora li se acordă ratinguri (opțiunea 2). De asemenea, analiza examinează cu atenție raportul cost-eficacitate și coerența. Următoarele opțiuni au fost eliminate într-un stadiu incipient: înregistrarea și supravegherea la nivel național, armonizarea metodologiilor furnizorilor de rating ESG, stabilirea unor cerințe minime privind conținutul ratingurilor ESG și modele detaliate pentru cerințele de prezentare de informații.

    În ceea ce privește domeniul de aplicare, definiția ratingurilor ESG de către IOSCO ar constitui baza pentru domeniul de aplicare al prezentei inițiative, acoperind atât punctajele, cât și ratingurile, precum și produsele care reprezintă o combinație a celor două. Prezenta inițiativă ar viza entitățile specializate care oferă ratinguri sau punctaje ESG pentru public sau abonați și nu ar viza instituțiile financiare sau alți participanți la piață care dezvoltă ratinguri ESG în scopuri proprii, deoarece utilizează propriile modele deținute în proprietate și nu oferă ratinguri ESG în scopuri comerciale altor participanți la piața financiară.

    Pe baza comparației eficacității, eficienței și coerenței, opțiunea preferată ar combina opțiunea 3 privind furnizorii de rating ESG (autorizare, cerințe organizatorice și supraveghere) cu opțiunea 2 privind ratingurile ESG (cerințe minime de transparență privind prezentarea de informații pentru publicul larg și cerințe mai cuprinzătoare de prezentare de informații pentru clienții furnizorilor de rating ESG și pentru entitățile cărora li se acordă ratinguri). Analiza detaliată a constatat că combinarea acestor opțiuni ar răspunde pe deplin obiectivelor (spre deosebire de celelalte opțiuni) și ar avea ca rezultat cele mai mari beneficii pentru utilizatori și entitățile cărora li se acordă ratinguri, precum și pentru furnizori și pentru societate. Chiar dacă opțiunea preferată poate presupune costuri inițiale mai mari, pe termen lung se preconizează că beneficiile vor depăși costurile.

    Se preconizează că opțiunea preferată va aduce beneficii economice semnificative. Se preconizează că prezenta inițiativă va influența în mod pozitiv funcționarea piețelor financiare și condițiile pentru investițiile ESG. Opțiunea preferată ar trebui să permită investitorilor și entităților cărora li se acordă ratinguri să înțeleagă ratingurile și să facă alegeri în cunoștință de cauză privind ESG în legătură cu ratingurile. De asemenea, ar trebui să reducă costurile de colectare a informațiilor și necesitatea de a recurge la furnizori suplimentari, reducând astfel costul desfășurării de activități economice. Opțiunea preferată ar fi, de asemenea, nediscriminatorie și s-ar aplica în egală măsură participanților la piață interni și din afara UE. Prezenta inițiativă poate avea un impact asupra competitivității generale a furnizorilor de rating ESG, ceea ce ar putea duce la creșterea costurilor desfășurării de activități economice pentru aceștia pe termen scurt, însă o încredere sporită în ratingurile ESG ar putea stimula creșterea pieței. Pentru a atenua eventualele preocupări legate de pierderea accesului pe piață, ar putea fi prevăzută o perioadă de tranziție, care ar oferi actorilor mai mici, în special, mai mult timp pentru a se adapta. De asemenea, se preconizează că inițiativa va avea un impact social și de mediu indirect pozitiv, deși marginal.

    Adecvarea reglementărilor și simplificarea

    Prezenta inițiativă nu face parte din Programul privind o reglementare adecvată și funcțională (REFIT).

    Pentru a atenua costurile și impactul noilor cerințe în temeiul prezentului regulament asupra furnizorilor mai mici, se propun următoarele măsuri de atenuare.

    (1)Perioada de tranziție. Pentru a atenua potențialele preocupări legate de pierderea accesului furnizorilor pe piață din cauza procesului de autorizare, furnizorilor li s-ar permite să își continue activitatea cu condiția să notifice ESMA și să obțină autorizarea într-o perioadă de timp prestabilită, și anume perioada de tranziție.

    (2)Ajustarea taxelor de supraveghere în funcție de dimensiunea furnizorului. Taxele ar fi distribuite proporțional în rândul furnizorilor pe baza cifrei lor de afaceri nete anuale.

    (3)Supraveghere proporțională. ESMA a adoptat o abordare bazată pe riscuri și pe date pentru efectuarea supravegherii 12 și acordă prioritate activităților de supraveghere în funcție de nivelul de risc identificat și de importanța/dimensiunea entităților supravegheate.

    (4)Posibilitatea ca entitățile mai mici și inovatoare să solicite o exceptare de la o gamă largă de măsuri organizatorice interne, dacă pot demonstra că cerințele sunt disproporționate în raport cu natura, amploarea și complexitatea activității lor, precum și cu natura și gama de aspecte evaluate de produsul lor (de exemplu, entitate de rating bazat pe date 13 sau entitate de rating inovatoare, orientată spre viitor) 14 .

    Drepturile fundamentale

    Propunerea respectă drepturile și principiile prevăzute în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, în special cele de la articolul 16 (libertatea de a desfășura o activitate comercială). Libera circulație a persoanelor, a serviciilor și a stabilirii constituie unul dintre drepturile și libertățile fundamentale protejate de Tratatul privind Uniunea Europeană și de Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și este relevantă pentru prezenta măsură.

    4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

    Prezenta propunere împuternicește ESMA să îndeplinească o nouă funcție, și anume autorizarea și supravegherea furnizorilor de rating ESG care furnizează servicii în temeiul prezentului regulament. Aceasta va impune ESMA să perceapă taxe de la furnizorii de rating ESG, care ar trebui să acopere toate costurile administrative suportate de ESMA pentru activitățile sale de autorizare și supraveghere. Dimensiunea pieței este de 59 de entități: 30 de furnizori de rating ESG cu sediul în UE (3 mari, 6 mijlocii, 9 mici și 12 microîntreprinderi); și 29 de entități din afara UE. Pe baza estimării potrivit căreia ESMA ar avea nevoie de 1,7 echivalenți normă întreagă (ENI) și de 0,2 ENI pentru a supraveghea un furnizor mic de rating ESG, am calculat necesitatea unui număr de 20 ENI anual. Pe baza aceleiași estimări, ESMA ar avea nevoie de 7 posturi de agenți temporari (AC) și de 12 posturi de CA pentru autorizarea a 30 de entități din UE și a 29 de entități din afara UE, precum și pentru supravegherea a 30 de entități din UE și a 29 de entități din afara UE începând cu anul N + 1. Considerăm că este probabil să existe un vârf de activitate punctuală în primul an (anul N) în ceea ce privește autorizarea. Prin urmare, este important ca ESMA să dispună de 19 ENI încă de la început, pentru a gestiona acest vârf.

    Creșterea anuală totală a costurilor este estimată la aproximativ 3,7-3,8 milioane EUR. Acest cost nu va fi suportat din bugetul UE, deoarece propunerea va permite ESMA să perceapă taxe de autorizare și de supraveghere furnizorilor de rating ESG, astfel încât să acopere toate costurile de supraveghere. Această situație este similară cu alte domenii în care ESMA este responsabilă de supravegherea anumitor entități (de exemplu, agențiile de rating de credit). Pentru mai multe detalii, vă rugăm să consultați fișa financiară legislativă.

    5.ALTE ELEMENTE

    Planurile de punere în aplicare și mecanismele de monitorizare, evaluare și raportare

    Comisia se va asigura că acțiunile selectate în prezentul regulament contribuie la realizarea obiectivelor de politică cu o combinație de elemente de monitorizare specifice menite să măsoare eficiența punerii în aplicare și progresele înregistrate în direcția îndeplinirii obiectivelor specifice, dar și alte instrumente de monitorizare care contribuie la obiectivele generale. Aceste elemente și instrumente sunt descrise în detaliu în cele ce urmează. Pentru a monitoriza progresele înregistrate în direcția îndeplinirii obiectivelor specifice, Comisia va analiza posibilitatea de a organiza anchete periodice în rândul investitorilor, al întreprinderilor și al furnizorilor de rating ESG.

    Anchetele ar urma să colecteze date privind: (1) percepțiile utilizatorilor și ale entităților cărora li se acordă ratinguri cu privire la modificările informațiilor disponibile, în special în ceea ce privește obiectivele specifice identificate în secțiunea 4, precum și percepțiile cu privire la îndeplinirea acestor obiective și (2) costurile și beneficiile reglementării și supravegherii ratingurilor ESG din perspectiva furnizorilor de rating ESG. Astfel de anchete vor depinde de disponibilitatea resurselor financiare.

    Progresele înregistrate în îndeplinirea obiectivelor specifice pot fi monitorizate și printr-o serie de indicatori, cum ar fi numărul de ratinguri ESG puse la dispoziție, creșterea gradului de utilizare a ratingurilor ESG de către utilizatori și emitenți și creșterea corelației globale dintre ratingurile ESG.

    Monitorizarea progreselor înregistrate în direcția îndeplinirii obiectivelor generale este, prin definiție, mult mai complexă, deoarece este dificil din punct de vedere metodologic să se facă distincția între impactul măsurilor propuse asupra ratingurilor ESG și alți factori posibili. Cu toate acestea, Comisia propune monitorizarea progreselor înregistrate în ceea ce privește obiectivele generale prin:

    monitorizarea tendințelor investițiilor în întreprinderi care desfășoară activități economice durabile, acoperind aspecte de mediu, sociale și de guvernanță 15 ;

    colaborarea cu autoritățile de supraveghere și cu alte părți interesate relevante pentru a evalua dacă se reduc preocupările legate de dezinformarea ecologică care implică ratinguri ESG.

    De asemenea, ar putea fi posibilă utilizarea anchetelor propuse în rândul investitorilor, al întreprinderilor și al furnizorilor de rating ESG pentru a colecta dovezi din care să reiasă dacă părțile interesate percep că furnizorii de rating ESG sunt mai responsabili pentru activitățile lor.

    În calitate de autoritate de supraveghere a furnizorilor de rating ESG în temeiul prezentei inițiative, ESMA ar fi organismul adecvat pentru a face un bilanț al evoluțiilor și pentru a evidenția potențialele aspecte problematice, asigurând legătura cu autoritățile naționale relevante din statul membru în care sunt utilizate ratingurile ESG și în care se situează și își desfășoară activitatea furnizorii de rating ESG.

    În plus, este probabil ca diverse părți interesate, inclusiv organizațiile societății civile, furnizorii de rating ESG, organizațiile de întreprinderi și autoritățile publice, să publice rapoarte care să monitorizeze evoluțiile din acest domeniu, ceea ce va completa în mod util monitorizarea efectuată de Comisie.

    Atât indicatorii de mai sus, cât și anchetele vor contribui la evaluarea măsurii în care opțiunea de politică preferată reușește să atingă obiectivele specificate. Acești indicatori vor servi apoi ca bază pentru o evaluare care ar trebui prezentată în termen de cel mult cinci ani de la intrarea în vigoare a prezentei inițiative. Proiectul de propunere va conține, de asemenea, un angajament de a evalua impactul noului act legislativ. Comisia va începe să monitorizeze punerea în aplicare a opțiunii de politică preferate după intrarea în vigoare a inițiativei.

    Documente explicative (pentru directive)

    Nu se aplică.

    Explicații detaliate cu privire la dispozițiile specifice ale propunerii (a se completa atunci când se clarifică numerotarea/reordonarea articolelor)

    Titlul I stabilește obiectul, domeniul de aplicare și definițiile aplicabile regulamentului. Articolul 1 stabilește obiectul regulamentului, și anume introducerea unei abordări comune în materie de reglementare pentru a spori integritatea, transparența, responsabilitatea, buna guvernanță și independența activităților de rating ESG, contribuind la transparența și calitatea ratingurilor ESG acordate întreprinderilor financiare europene reglementate și întreprinderilor europene. De asemenea, regulamentul stabilește cerințe de transparență referitoare la ratingurile ESG și norme privind organizarea și conduita furnizorilor de rating ESG. Articolul 2 se referă la domeniul de aplicare al prezentului regulament, care se aplică activităților de rating ESG furnizate de furnizorii de rating ESG care își desfășoară activitatea în UE. Articolul 3 stabilește definițiile în sensul prezentului regulament.

    Titlul II din regulament stabilește condițiile pentru furnizarea ratingurilor ESG în Uniune.

    Articolele 4-8 stabilesc cerințe referitoare la procesul de autorizare a furnizorilor de rating ESG, inclusiv depunerea unei cereri de autorizare, examinarea acesteia, notificarea unei decizii de autorizare, de refuzare sau de retragere a unei autorizații de către ESMA. Articolele 9-12 stabilesc norme privind furnizarea de ratinguri ESG în UE de către furnizorii de rating ESG din țări terțe. Articolul 9 stabilește cerințe referitoare la deciziile de echivalare, în timp ce articolul 10 se referă la cerințele privind avizarea ratingurilor ESG, iar articolul 11 stabilește cerințe privind procesul de recunoaștere. Articolul 12 se referă la acordurile de cooperare între ESMA și autoritățile de supraveghere din țări terțe. Articolul 13 introduce cerința ca ESMA să mențină un registru pe site-ul său cu toți furnizorii de rating ESG autorizați și prevede cerințe privind accesibilitatea informațiilor referitoare la punctul unic de acces european (ESAP).

    Titlul III din regulament stabilește principiile privind integritatea și fiabilitatea activităților de rating ESG.

    Capitolul 1 stabilește cerințele organizatorice, procesele și documentele privind guvernanța pentru activitățile de rating ESG. Articolul 14 stabilește principiile generale care trebuie respectate de furnizorii de rating ESG, inclusiv necesitatea de a utiliza sisteme, resurse și proceduri adecvate și de a asigura independența activităților. Articolul 15 impune ca activitățile de rating ESG să fie separate de o serie de activități, inclusiv furnizarea de activități de consultanță, emiterea și vânzarea de ratinguri de credit și elaborarea de indici de referință. Articolul 16 stabilește mai detaliat obligațiile analiștilor de rating, ale angajaților și ale altor persoane implicate în furnizarea ratingurilor ESG. Articolul 17 introduce cerințe privind păstrarea evidențelor legate de activitățile de rating ESG. Articolul 18 stabilește apoi obligațiile furnizorilor de rating ESG de a institui o procedură independentă de depunere a plângerilor pentru a se asigura că părțile interesate sunt în măsură să le notifice plângerile și că furnizorul de rating ESG evaluează în mod obiectiv fondul oricărei plângeri. Articolul 19 introduce cerințe și garanții referitoare la externalizarea unor funcții legate de activitățile de rating ESG către părți terțe. Articolul 20 stabilește exceptări de la cerințele de guvernanță care pot fi acordate de ESMA furnizorilor de rating ESG care îndeplinesc criterii legate în special de dimensiunea lor.

    Capitolul 2 se referă la cerințele de transparență pentru activitățile de rating ESG. Articolul 21 introduce cerințele de transparență pentru activitățile de rating ESG care trebuie puse la dispoziția publicului. Articolul 22 introduce cerințe de transparență pentru activitățile de rating ESG care trebuie puse la dispoziția abonaților ratingurilor ESG și a entităților cărora li se acordă ratinguri.

    Capitolul 3 stabilește obligații referitoare la independența și conflictele de interese ale furnizorilor de rating ESG. Articolul 23 impune furnizorilor de rating ESG să dispună de mecanisme solide de guvernanță, care includ o structură organizațională clară, cu roluri și responsabilități bine definite, transparente și coerente pentru toți participanții implicați în furnizarea unui rating ESG. Articolul 24 stabilește cerințe privind gestionarea potențialelor conflicte de interese de către angajații implicați în furnizarea ratingurilor ESG. Articolul 25 stabilește obligații în temeiul cărora taxele de rating ESG percepute clienților să fie echitabile, rezonabile, transparente, nediscriminatorii și bazate pe costurile reale.

    Articolele 26-39 din capitolul 4 stabilesc competențele ESMA în ceea ce privește supravegherea furnizorilor de rating ESG. Printre acestea se numără competența de a solicita informații printr-o simplă cerere sau printr-o decizie, competența de a efectua investigații generale și competența de a desfășura inspecții la fața locului. Capitolul stabilește, de asemenea, condițiile în care ESMA își poate exercita competențele de supraveghere. Mai multe dispoziții specifică măsurile de supraveghere, amenzile și penalitățile cu titlu cominatoriu pe care le poate impune ESMA. ESMA are, de asemenea, posibilitatea de a percepe taxe de autorizare și de supraveghere.

    Capitolul 5 stabilește principiile privind cooperarea dintre ESMA și autoritățile naționale competente.

    Titlul IV privind actele delegate și actele de punere în aplicare îi conferă Comisiei competența de a adopta acte delegate în condițiile prevăzute la articolul 45.

    Titlul V privind dispozițiile tranzitorii și finale stabilește data până la care furnizorii de rating ESG ar trebui să solicite autorizarea, prevăzând, de asemenea, o perioadă de tranziție pentru furnizorii de rating ESG mici și mijlocii care își oferă serviciile înainte de intrarea în vigoare a regulamentului. De asemenea, introduce o perioadă de tranziție pentru noii intrați pe piață care sunt furnizori mici și mijlocii de rating ESG.

    2023/0177 (COD)

    Propunere de

    REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

    privind transparența și integritatea activităților de rating de mediu, social și de guvernanță (ESG)

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 114,

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 16 ,

    hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

    întrucât:

    (1)La 25 septembrie 2015, Adunarea Generală a ONU a adoptat un nou cadru global de dezvoltare durabilă: Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă 17 , având ca element central obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD). Comunicarea Comisiei din 2016 privind următorii pași către un viitor european durabil 18 face legătura între ODD și cadrul de politici al Uniunii, pentru a garanta că toate acțiunile și inițiativele de politică ale Uniunii, din cadrul acesteia, dar și de la nivel mondial, iau încă de la început în considerare ODD. Concluziile Consiliului European din 20 iunie 2017 19 au confirmat angajamentul Uniunii și al statelor membre față de punerea în aplicare a Agendei 2030 în mod complet, coerent, cuprinzător, integrat și eficient și în strânsă cooperare cu partenerii și cu alte părți interesate. La 11 decembrie 2019, Comisia a publicat comunicarea sa intitulată „Pactul verde european” 20 .

    (2)Tranziția către o economie durabilă este esențială pentru asigurarea competitivității pe termen lung a economiei Uniunii. Durabilitatea se află de multă vreme în centrul proiectului Uniunii, iar tratatele Uniunii recunosc dimensiunea sa socială și de mediu.

    (3)Realizarea ODD-urilor în Uniune necesită direcționarea fluxurilor de capital spre investiții durabile. Este important să se exploateze pe deplin potențialul pieței interne pentru realizarea acestor obiective. În acest context, este esențial să se elimine obstacolele din calea unei circulații eficiente a capitalului către investiții durabile pe piața internă și să se prevină apariția unor astfel de obstacole.

    (4)Abordarea UE privind creșterea durabilă și favorabilă incluziunii este ancorată în cele 20 de principii ale Pilonului european al drepturilor sociale, pentru a asigura o tranziție echitabilă către acest obiectiv și politici care nu lasă pe nimeni în urmă. În plus, acquis-ul social al UE, inclusiv strategiile Uniunii egalității 21 , prevede standarde în domeniul dreptului muncii, al egalității, al accesibilității, al sănătății și siguranței la locul de muncă și al combaterii discriminării.

    (5)În martie 2018, Comisia și-a publicat Planul de acțiune „Finanțarea creșterii durabile” 22 , prin care își stabilește strategia privind finanțarea durabilă. Obiectivele respectivului plan de acțiune sunt integrarea factorilor de durabilitate în gestionarea riscurilor și reorientarea fluxurilor de capital către investiții durabile pentru a realiza o creștere durabilă și favorabilă incluziunii.

    (6)În cadrul planului de acțiune, Comisia a comandat un studiu intitulat „Study on Sustainability Related Ratings, Data and Research” 23 (Studiu privind ratingurile, datele și cercetarea legate de durabilitate) pentru a face bilanțul evoluțiilor de pe piața produselor și serviciilor legate de durabilitate, pentru a identifica principalii participanți la piață și pentru a evidenția eventualele deficiențe. Studiul respectiv a furnizat un inventar și o clasificare a actorilor de pe piață, a produselor și serviciilor legate de durabilitate disponibile pe piață, precum și o analiză a utilizării și a calității percepute a produselor și serviciilor legate de durabilitate de către participanții la piață. Studiul a evidențiat lipsa de transparență și de acuratețe a metodologiilor de rating de mediu, social și de guvernanță („ESG”) și lipsa de claritate în ceea ce privește operațiunile furnizorilor de rating ESG.

    (7)În cadrul Pactului verde european, Comisia a prezentat o strategie durabilă reînnoită. Strategia reînnoită privind finanțarea durabilă a fost adoptată la 6 iulie 2021 24 ..

    (8)Ca acțiune subsecventă, Comisia a anunțat, în strategia reînnoită privind finanțarea durabilă, o consultare publică privind ratingurile ESG pentru a contribui la o evaluare a impactului. În cadrul consultării publice care a avut loc în 2022, părțile interesate au confirmat preocupările legate de lipsa de transparență a metodologiilor de rating ESG și de lipsa de claritate în ceea ce privește activitățile de rating ESG.

    (9)La nivel internațional, Organizația Internațională a Comisiilor de Valori Mobiliare („IOSCO”) a emis, în noiembrie 2021, un raport care conține un set de recomandări privind furnizorii de ratinguri ESG 25 .

    (10)Ratingurile ESG joacă un rol important pe piețele de capital mondiale, deoarece investitorii, împrumutații și emitenții utilizează din ce în ce mai mult aceste ratinguri ESG ca parte a luării unor decizii de investiții și de finanțare în cunoștință de cauză și durabile. Instituțiile de credit, firmele de investiții, întreprinderile de asigurări generale, întreprinderile de asigurări de viață și întreprinderile de reasigurări, printre altele, utilizează adesea aceste ratinguri ESG ca referință pentru performanța în materie de durabilitate sau pentru riscurile și oportunitățile legate de durabilitate în activitatea lor de investiții. Prin urmare, ratingurile ESG au un impact semnificativ asupra funcționării piețelor și asupra încrederii investitorilor și a consumatorilor. Pentru a se asigura că ratingurile ESG utilizate în Uniune sunt independente, obiective și de o calitate adecvată, este important ca activitățile de rating ESG să se desfășoare cu respectarea principiilor de integritate, transparență, responsabilitate și bună guvernanță. O mai bună comparabilitate și o mai mare fiabilitate a ratingurilor ESG ar spori eficiența acestei piețe în creștere rapidă, facilitând astfel progresele în direcția îndeplinirii obiectivelor Pactului verde.

    (11)Ratingurile ESG joacă un rol favorizant pentru buna funcționare a pieței de finanțare durabilă a Uniunii prin furnizarea de informații importante pentru strategiile de investiții, gestionarea riscurilor și obligațiile de informare ale investitorilor și ale instituțiilor financiare. Prin urmare, este necesar să se asigure faptul că ratingurile ESG furnizează utilizatorilor informații semnificative utile pentru luarea deciziilor și că utilizatorii ratingurilor ESG înțeleg mai bine obiectivele urmărite de ratingurile ESG și aspectele și indicatorii specifici pe care îi măsoară ratingurile respective.

    (12)Este necesar să se recunoască diferitele modele de afaceri ale pieței ratingurilor ESG. Un prim model de afaceri este modelul „utilizatorul plătește”, în care utilizatorii sunt în principal investitori care achiziționează ratinguri ESG pentru deciziile de investiții. Un al doilea model de afaceri este modelul „emitentul plătește”, în care întreprinderile achiziționează ratinguri ESG pentru evaluarea riscurilor și a oportunităților legate de operațiunile lor.

    (13)Statele membre nu reglementează și nu supraveghează activitățile furnizorilor de rating ESG sau condițiile de furnizare a ratingurilor ESG. Pentru asigurarea alinierii la obiectivele de dezvoltare durabilă și la Pactul verde european și având în vedere divergențele existente, lipsa transparenței și absența unor norme comune, este probabil ca statele membre să adopte măsuri și abordări divergente, care ar avea un impact negativ direct asupra bunei funcționări a pieței interne și vor crea obstacole în calea acesteia, fiind, de asemenea, în detrimentul pieței ratingurilor ESG. Furnizorii de rating ESG care emit ratinguri ESG pentru uzul instituțiilor financiare și al întreprinderilor din Uniune ar face obiectul unor norme diferite de la un stat membru la altul. Standardele și practicile de piață divergente ar face dificilă claritatea în ceea ce privește construirea ratingurilor ESG și ar permite compararea acestora, creând astfel condiții de piață inegale pentru utilizatori, cauzând obstacole suplimentare în cadrul pieței interne și riscând să denatureze deciziile de investiții.

    (14)Prezentul regulament completează cadrul existent al UE privind finanțarea durabilă. În cele din urmă, ratingurile ESG ar trebui să faciliteze fluxurile de informații pentru a facilita deciziile de investiții.

    (15)Normele privind furnizorii de rating ESG nu ar trebui să se aplice ratingurilor ESG private realizate ca urmare a unei solicitări individuale și furnizate în mod exclusiv persoanei solicitante și care nu sunt destinate publicării sau distribuirii pe bază de abonament sau prin alte mijloace. Aceste norme nu ar trebui să se aplice nici ratingurilor ESG produse de întreprinderile financiare europene care sunt utilizate în scopuri interne. Ratingurile ESG elaborate de autoritățile europene sau naționale și de băncile centrale ar trebui, de asemenea, să fie exceptate de la aceste norme. În cele din urmă, aceste norme nu ar trebui să se aplice furnizării de date ESG care nu includ un element de rating sau de punctaj și care nu fac obiectul niciunei modelări sau analize care să conducă la elaborarea unui rating ESG.

    (16)Este important să se stabilească norme care să asigure că ratingurile ESG furnizate de furnizorii de rating ESG autorizați în Uniune sunt de o calitate adecvată, fac obiectul unor cerințe adecvate și asigură integritatea pieței. Aceste norme s-ar aplica ratingurilor ESG globale care reflectă factori de mediu, sociali și de guvernanță, precum și ratingurilor care analizează doar un singur factor de mediu, social sau de guvernanță sau o singură subcomponentă a factorului respectiv.

    (17)Având în vedere utilizarea ratingurilor ESG de la furnizori situați în afara Uniunii, este necesar să se introducă cerințe pe baza cărora furnizorii de rating ESG din țări terțe să își poată oferi serviciile în Uniune. Acest lucru este necesar pentru a asigura integritatea pieței, protecția investitorilor și asigurarea corespunzătoare a respectării normelor. Prin urmare, se propun trei regimuri posibile pentru furnizorii de rating ESG din țările terțe: echivalare, avizare și recunoaștere. Ca principiu general, supravegherea și reglementarea într-o țară terță ar trebui să fie echivalente cu supravegherea și reglementarea la nivelul Uniunii a ratingurilor ESG. Prin urmare, ratingurile ESG furnizate de un furnizor de rating ESG situat într-o țară terță pot fi oferite în Uniune numai în cazul în care Comisia a luat o decizie pozitivă privind echivalarea regimului țării terțe. Cu toate acestea, pentru a evita orice impact negativ care ar putea rezulta din încetarea bruscă a ofertei în Uniune de ratinguri ESG furnizate de un furnizor de rating ESG dintr-o țară terță, este necesar, de asemenea, să se prevadă și alte mecanisme, și anume avizarea și recunoașterea. Orice furnizor de rating ESG cu structură de grup ar trebui să poată utiliza mecanismul avizării pentru ratingurile ESG elaborate în afara Uniunii, cu condiția să stabilească, în cadrul grupului, un furnizor de rating ESG autorizat în Uniune. Furnizorii de rating ESG mai mici, în sensul pragului maxim al cifrei de afaceri nete pentru definirea întreprinderilor mici din Directiva 2013/34/UE 26 , care, în general, nu aparțin unui grup și care este posibil să nu dispună de mijloacele necesare pentru a obține autorizarea în Uniune a unei entități juridice ar trebui să poată continua sau începe să își ofere serviciile în Uniune și, prin urmare, ar trebui să beneficieze de un regim mai puțin strict, și anume recunoașterea. În cazul în care furnizorul ESG dintr-o țară terță face obiectul supravegherii, ar trebui instituite acorduri de cooperare adecvate pentru a asigura schimbul adecvat de informații cu autoritatea competentă relevantă din țara terță.

    (18)Pentru a asigura un nivel ridicat al încrederii investitorilor și consumatorilor în piața internă, furnizorii de rating ESG care oferă ratinguri ESG în Uniune ar trebui să fie autorizați. Este, prin urmare, necesar să se prevadă condiții armonizate pentru această autorizare și procedura pentru acordarea, suspendarea și retragerea unei astfel de autorizații.

    (19)Pentru a asigura un nivel ridicat de informare a investitorilor și a altor utilizatori ai ratingurilor ESG, informațiile privind ratingurile ESG și furnizorii de rating ESG ar trebui să fie puse la dispoziție în punctul unic de acces european (ESAP) 27 . ESAP ar trebui să ofere publicului acces centralizat ușor la astfel de informații.

    (20)Pentru a asigura calitatea și fiabilitatea ratingurilor ESG, furnizorii de rating ESG ar trebui să utilizeze metodologii de rating riguroase, sistematice, obiective, constante și care să fie supuse validării. Furnizorii de rating ESG ar trebui să revizuiască metodologiile de rating ESG în permanență și cel puțin o dată pe an.

    (21)Pentru a asigura un nivel mai ridicat de transparență, furnizorii de rating ESG ar trebui să prezinte informații cu privire la metodologiile, modelele și ipotezele principale de rating pe care furnizorii respectivi le utilizează în activitățile lor de rating ESG și în fiecare dintre produsele lor de rating ESG. Având în vedere utilizarea ratingurilor ESG de către investitori, produsele de rating ar trebui să indice în mod explicit care este dimensiunea dublei semnificații pe care o abordează ratingul, dacă este vorba atât de un risc financiar semnificativ pentru entitatea căreia i se acordă ratingul, cât și de impactul semnificativ al entității căreia i se acordă ratingul asupra mediului și a societății în general sau dacă ia în considerare doar una dintre aceste dimensiuni. De asemenea, acestea ar trebui să indice în mod explicit dacă ratingul abordează alte dimensiuni. Din același motiv, furnizorii de rating ESG ar trebui să furnizeze abonaților la ratingurile ESG informații mai detaliate cu privire la metodologiile, modelele și ipotezele principale de rating. Aceste informații ar trebui să permită utilizatorilor ratingurilor ESG să își îndeplinească propria obligație de diligență atunci când evaluează dacă să se bazeze sau nu pe ratingurile ESG respective. Pe de altă parte, diseminarea informațiilor privind modelele ar trebui să fie realizată astfel încât să nu fie dezvăluite informații comerciale sensibile sau să fie afectată inovarea.

    (22)Furnizorii de rating ESG ar trebui să se asigure că oferă ratinguri ESG independente, obiective și de o calitate adecvată. Este important să se introducă cerințe organizaționale care să asigure prevenirea și atenuarea posibilelor conflicte de interese. Pentru a-și garanta independența, furnizorii de rating ESG ar trebui să evite să se regăsească în situații de conflict de interese și să gestioneze în mod adecvat conflictele de interese care sunt de neevitat. Furnizorii de rating ESG ar trebui să facă publice conflictele de interese în timp util. De asemenea, aceștia ar trebui să țină evidența atât a tuturor riscurilor importante care amenință independența furnizorului de rating ESG, a angajaților și a altor persoane implicate în procesul de rating, cât și a măsurilor de protecție aplicate pentru a atenua aceste riscuri. În plus, pentru a evita potențialele conflicte de interese, furnizorilor de rating ESG nu ar trebui să li se permită să ofere o serie de alte servicii, inclusiv servicii de consultanță, ratinguri de credit, indici de referință, activități de investiții, activități de audit sau activități bancare, de asigurare și de reasigurare. În cele din urmă, pentru a preveni, a identifica, a elimina sau a gestiona și a face public orice conflict de interese și pentru a asigura, în orice moment, calitatea, integritatea și rigurozitatea procesului de rating ESG și de revizuire, furnizorii de rating ESG ar trebui să instituie politici și proceduri interne adecvate cu privire la angajați și la alte persoane implicate în procesul de rating. Printre aceste politici și proceduri ar trebui să se numere, în special, mecanisme de control intern și funcția de verificare a conformității.

    (23)Pentru a oferi mai multă claritate și pentru a spori încrederea în operațiunile furnizorilor de rating ESG, este necesar să se stabilească cerințe privind supravegherea continuă a furnizorilor de rating ESG la nivelul Uniunii. Pentru a asigura condiții de concurență echitabile în ceea ce privește supravegherea continuă și pentru a elimina riscul arbitrajului de reglementare între statele membre, Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) ar trebui să i se încredințeze responsabilitatea exclusivă pentru această autorizare și supraveghere. În același timp, această responsabilitate exclusivă ar trebui să optimizeze alocarea resurselor de supraveghere la nivelul Uniunii, transformând astfel ESMA în centru de supraveghere.

    (24)ESMA ar trebui să poată solicita toate informațiile necesare pentru a-și îndeplini atribuțiile de supraveghere în mod eficace. Prin urmare, acesta ar trebui să poată solicita astfel de informații de la furnizorii de rating ESG, de la persoanele implicate în activități de rating ESG, de la entitățile cărora li se acordă ratinguri și de la părțile terțe cărora furnizorii de rating ESG le-au externalizat funcții operaționale, precum și de la persoane care au legături strânse și substanțiale cu furnizorii de rating ESG sau cu activitățile de rating ESG.

    (25)ESMA ar trebui să fie în măsură să își îndeplinească atribuțiile de supraveghere și, în special, să oblige furnizorii de rating ESG să pună capăt unei încălcări, să furnizeze informații complete și corecte sau să se conformeze unei investigații sau unei inspecții la fața locului. Pentru a se asigura că ESMA este în măsură să îndeplinească aceste atribuții de supraveghere, aceasta ar trebui să fie în măsură să impună sancțiuni sau penalități cu titlu cominatoriu.

    (26)Având în vedere rolul său de a autoriza și supraveghea furnizorii de rating ESG, ESMA ar trebui să elaboreze proiecte de standarde tehnice de reglementare care să nu implice opțiuni de politică care să fie transmise Comisiei. ESMA ar trebui să precizeze mai în detaliu informațiile necesare pentru autorizarea furnizorilor de rating ESG. Comisia ar trebui să fie împuternicită să adopte standardele tehnice de punere în aplicare menționate prin intermediul unor acte delegate în temeiul articolului 290 din TFUE și în conformitate cu articolele 10-14 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului 28 .

    (27)În rolul său de autorizare și supraveghere a furnizorilor de rating ESG, ESMA ar trebui să poată percepe taxe de supraveghere de la entitățile supravegheate. Aceste taxe ar trebui plătite de entitățile supravegheate.

    (28)Pentru a preciza alte elemente tehnice ale prezentului regulament, ar trebui să se delege Comisiei competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene în ceea ce privește specificațiile procedurii prin care se impun amenzi sau penalități cu titlu cominatoriu, inclusiv dispozițiile privind dreptul la apărare, dispozițiile temporale, încasarea amenzilor sau a penalităților cu titlu cominatoriu, precum și normele detaliate privind termenele de prescripție pentru impunerea și executarea sancțiunilor și tipul de taxe, cazurile în care se percep taxe, cuantumul taxelor și modalitatea de plată a acestor taxe. Este deosebit de important ca, în cursul lucrărilor sale pregătitoare, Comisia să organizeze consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți, și ca respectivele consultări să se desfășoare în conformitate cu principiile stabilite în Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare 29 . Mai precis, pentru a asigura o participare egală la elaborarea actelor delegate, Parlamentul European și Consiliul ar trebui să primească toate documentele în același timp cu experții din statele membre, iar experții acestora ar trebui să aibă în mod sistematic acces la reuniunile grupurilor de experți ale Comisiei însărcinate cu elaborarea actelor delegate.

    (29)Este necesar să existe o serie de măsuri de sprijinire a furnizorilor de rating ESG mai mici pentru a le permite să își continue activitățile sau să intre pe piață după data aplicării prezentului regulament. Astfel de măsuri ar trebui să includă posibilitatea ca ESMA să excepteze furnizorii de rating ESG mai mici de la o serie de cerințe organizatorice în cazul în care îndeplinesc anumite criterii. În plus, ar trebui introdus un regim tranzitoriu pentru primele luni de la aplicarea prezentului regulament, pentru a facilita faza inițială de aplicare pentru furnizorii de rating ESG mai mici. În fine, taxele de supraveghere ar trebui să fie proporționale cu cifra de afaceri netă anuală a furnizorului de rating ESG în cauză.

    (30)Întrucât obiectivele prezentului regulament nu pot fi realizate în mod satisfăcător de către statele membre, și anume stabilirea unui regim coerent și eficace pentru abordarea deficiențelor și a vulnerabilităților pe care le prezintă ratingurile ESG, dar, având în vedere amploarea și efectele sale, acestea pot fi realizate mai bine la nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este prevăzut la articolul respectiv, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea acestor obiective.

    (31)Prezentul regulament ar trebui să se aplice fără a aduce atingere aplicării articolelor 101 și 102 din TFUE,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT

    Titlul I

    OBIECT, DOMENIU DE APLICARE ȘI DEFINIȚII

    Articolul 1

    Obiect

    Prezentul regulament introduce o abordare comună în materie de reglementare pentru a spori integritatea, transparența, responsabilitatea, buna guvernanță și independența activităților de rating ESG, contribuind la transparența și calitatea ratingurilor ESG. Scopul său este de a contribui la buna funcționare a pieței interne, asigurând în același timp un nivel ridicat de protecție a consumatorilor și a investitorilor și prevenind dezinformarea ecologică sau alte tipuri de informare greșită, inclusiv dezinformarea socială, prin introducerea unor cerințe de transparență referitoare la ratingurile ESG și norme privind organizarea și conduita furnizorilor de rating ESG.

    Articolul 2

    Domeniu de aplicare

    (1)Prezentul regulament se aplică ratingurilor ESG emise de furnizorii de rating ESG care își desfășoară activitatea în Uniune și care sunt făcute publice sau care sunt distribuite întreprinderilor financiare reglementate din Uniune, întreprinderilor care intră în domeniul de aplicare al Directivei 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului sau autorităților publice ale Uniunii sau ale statelor membre.

    (2)Prezentul regulament nu se aplică:

    (a)ratingurilor ESG private care nu sunt destinate publicării sau distribuirii;

    (b)ratingurilor ESG realizate de întreprinderi financiare reglementate din Uniune care sunt utilizate în scopuri interne sau pentru furnizarea de servicii și produse financiare interne;

    (c)furnizării de date ESG brute care nu conțin un element de rating sau de punctaj și care nu fac obiectul niciunei modelări sau analize care să conducă la elaborarea unui rating ESG;

    (d)ratingurilor de credit emise în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1060/2009 al Parlamentului European și al Consiliului 30 ;

    (e)produselor sau serviciilor care încorporează un element al unui rating ESG;

    (f)avizelor celei de a doua părți cu privire la obligațiunile de durabilitate;

    (g)ratingurilor ESG realizate de autoritățile publice ale Uniunii sau ale statelor membre;

    (h)ratingurilor ESG de la un furnizor de rating ESG autorizat care sunt puse la dispoziția utilizatorilor de către o parte terță;

    (i)ratingurilor ESG produse de băncile centrale care îndeplinesc toate condițiile următoare:

    (a)nu sunt plătite de entitatea căreia i se acordă ratingul;

    (b)nu sunt făcute publice;

    (c)sunt furnizate în conformitate cu principiile, standardele și procedurile care asigură adecvarea, integritatea și independența activităților de rating, astfel cum prevede prezentul regulament și

    (d)nu privesc instrumente financiare emise de statele membre ale respectivelor bănci centrale.

    Articolul 3

    Definiții

    În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

    (1)„rating ESG” înseamnă o opinie, un punctaj sau o combinație a acestora, în ceea ce privește o entitate, un instrument financiar, un produs financiar sau profilul ori caracteristicile ESG ale unei întreprinderi sau expunerea la riscuri ESG sau impactul asupra oamenilor, societății și a mediului, care se bazează pe o metodologie stabilită și pe un sistem definit de ierarhizare a categoriilor de rating și care sunt furnizate unor părți terțe, indiferent dacă un astfel de rating ESG este etichetat în mod explicit drept „rating” sau „punctaj ESG”;

    (2)„opinie” înseamnă o evaluare care se bazează pe o metodologie bazată pe norme și pe un sistem definit de ierarhizare a categoriilor de rating, care implică în mod direct un analist de rating în procesul de rating sau în procesele sistemelor de rating;

    (3)„punctaj” înseamnă o măsură derivată din date, care utilizează o metodologie bazată pe norme și care se bazează numai pe un sistem sau model statistic sau algoritmic prestabilit, fără nicio contribuție analitică substanțială suplimentară din partea unui analist;

    (4)„furnizori de rating ESG” înseamnă o persoană juridică a cărei ocupație include oferirea și distribuirea de ratinguri sau de punctaje ESG cu titlu profesional;

    (5)„întreprindere financiară reglementată din Uniune” înseamnă o întreprindere, indiferent de forma sa juridică, care este:

    (i)    o instituție de credit, astfel cum este definită la articolul 4 alineatul (1) punctul 1 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului 31 ;

    (ii)    o firmă de investiții, astfel cum este definită la articolul 4 alineatul (1) punctul 1 din Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului 32 ;

    (iii)    un administrator de fonduri de investiții alternative (AFIA), astfel cum este definit la articolul 4 alineatul (1) litera (b) din Directiva 2011/61/UE a Parlamentului European și a Consiliului 33 , inclusiv un administrator de fond cu capital de risc eligibil, astfel cum este definit la articolul 3 litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 345/2013 al Parlamentului European și al Consiliului 34 , un administrator al unui fond de antreprenoriat social eligibil, astfel cum este definit la articolul 3 litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 346/2013 al Parlamentului European și al Consiliului 35 și un administrator al unui fond european de investiții pe termen lung (ELTIF), astfel cum este definit la articolul 2 punctul 12 din Regulamentul (UE) 2015/760 al Parlamentului European și al Consiliului 36 ;

    (iv)    un organism de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM), astfel cum este definit la articolul 2 alineatul (1) litera (b) din Directiva 2009/65/CE a Parlamentului European și a Consiliului 37 ;

    (v)    o întreprindere de asigurare, astfel cum este definită la articolul 13 punctul 1 din Directiva 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului 38 ;

    (vi)    o întreprindere de reasigurare, astfel cum este definită la articolul 13 punctul 4 din Directiva 2009/138/CE;

    (vii)    o instituție pentru furnizarea de pensii ocupaționale, astfel cum este definită la articolul 6 punctul 1 din Directiva (UE) 2016/2341 a Parlamentului European și a Consiliului 39 ;

    (viii)    instituții de pensii care gestionează sisteme de pensii considerate a fi sisteme de securitate socială care fac obiectul Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European și al Consiliului 40 și al Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European și al Consiliului 41 , precum și orice entitate juridică instituită în scopul investirii în astfel de sisteme de securitate socială;

    (ix)    un fond de investiții alternative (FIA) administrat de un AFIA, astfel cum este definit la articolul 4 alineatul (1) litera (b) din Directiva 2011/61/UE, sau un FIA supravegheat în conformitate cu dreptul intern aplicabil;

    (x)    un OPCVM, astfel cum este definit la articolul 1 alineatul (2) din Directiva 2009/65/CE;

    (xi)    o contraparte centrală astfel cum este definită la articolul 2 punctul 1 din Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului 42 ;

    (xii)    un depozitar central de titluri de valoare, astfel cum este definit la articolul 2 alineatul (1) punctul 1 din Regulamentul (UE) nr. 909/2014 al Parlamentului European și al Consiliului 43 ;

    (xiii)    un vehicul investițional de asigurare sau reasigurare autorizat în conformitate cu articolul 211 din Directiva 2009/138/CE;

    (xiv)    o „entitate special constituită în scopul securitizării”, astfel cum este definită la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) nr. 2017/2402 al Parlamentului European și al Consiliului 44 ;

    (xv)    un holding de asigurare, astfel cum este definit la articolul 212 alineatul (1) litera (f) din Directiva 2009/138/CE, sau un holding financiar mixt, astfel cum este definit la articolul 212 alineatul (1) litera (h) din Directiva 2009/138/CE, care face parte dintr-un grup de asigurare ce face obiectul supravegherii la nivel de grup în temeiul articolului 213 din directiva respectivă și care nu este exceptat de la supravegherea la nivel de grup în temeiul articolului 214 alineatul (2) din directiva respectivă;

    (xvi)    o instituție de plată, astfel cum este definită la articolul 1 alineatul (1) litera (d) din Directiva (UE) 2015/2366 a Parlamentului European și a Consiliului 45 ;

    (xvii)    o instituție emitentă de monedă electronică, astfel cum este definită la articolul 2 punctul 1 din Directiva 2009/110/CE a Parlamentului European și a Consiliului 46 ;

    (xviii)    un furnizor de servicii de finanțare participativă astfel cum este definit la articolul 2 alineatul (1) litera (e) din Regulamentul (UE) nr. 2020/1503 al Parlamentului European și al Consiliului 47 ;

    (xix)    un furnizor de servicii de criptoactive, astfel cum este definit la articolul 3 alineatul (1) punctul 8 din [Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind piețele criptoactivelor 48 ], în cazul în care prestează unul sau mai multe servicii de criptoactive astfel cum sunt definite la articolul 3 alineatul (1) punctul 9 din [Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind piețele criptoactivelor];

    (xx)    un registru central de tranzacții, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) nr. 648/2012;

    (xxi)    un registru central de securitizări, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 23 din Regulamentul (UE) 2017/2402;

    (xxii)    un administrator de indici de referință, astfel cum sunt definiți la articolul 3 alineatul (1) punctul 3 din Regulamentul (UE) 2016/1011 al Parlamentului European și al Consiliului 49 ;

    (xxiii)    o agenție de rating de credit, astfel cum este definită la articolul 3 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 1060/2009;

    (6)„analist de rating” înseamnă o persoană care execută funcții de analiză în scopul acordării de ratinguri ESG;

    (7)„entitate căreia i se acordă ratingul” înseamnă o persoană juridică, un instrument financiar, un produs financiar, o autoritate publică sau un organism de drept public care este evaluat în mod explicit sau implicit în ratingul sau punctajul ESG, indiferent dacă un astfel de rating a fost solicitat și indiferent dacă persoana juridică a furnizat informații pentru ratingul sau punctajul ESG respectiv;

    (8)„utilizator” înseamnă o persoană fizică sau juridică, inclusiv o autoritate publică sau un organism de drept public, căreia i se furnizează un rating ESG;

    (9)„autorități competente” înseamnă autoritățile desemnate de fiecare stat membru în sensul prezentului regulament;

    (10)„personal de conducere de nivel superior” înseamnă persoana sau persoanele care conduc efectiv activitatea furnizorului de rating ESG și membrul sau membrii consiliului de administrație sau de supraveghere al furnizorului de rating ESG.

    (11)„grup de furnizori de rating ESG” înseamnă un grup de întreprinderi stabilite în Uniune, format dintr-o întreprindere-mamă și filialele acesteia în sensul articolului 2 din Directiva 2013/34/UE, precum și întreprinderi legate între ele printr-o relație și a căror ocupație include furnizarea de ratinguri ESG.

    TITLUL II

    Furnizarea de ratinguri ESG în Uniune

    Articolul 4

    Cerințe de furnizare a ratingurilor ESG în Uniune

    Orice persoană juridică care dorește să furnizeze ratinguri ESG în Uniune face obiectul oricăreia dintre următoarele:

    (a)unei autorizații eliberate de ESMA, astfel cum se menționează la articolul 5;

    (b)unei decizii de punere în aplicare, astfel cum se menționează la articolul 9;

    (c)unei autorizații pentru avizare, astfel cum se menționează la articolul 10;

    (d)unei recunoașteri, astfel cum se menționează la articolul 11.

    CAPITOLUL 1

    Autorizația de a furniza ratinguri ESG în Uniune

    Articolul 5

    Cerere de autorizare pentru furnizarea unui rating ESG

    (1)Persoanele juridice stabilite în Uniune care doresc să furnizeze ratinguri ESG în Uniune solicită autorizarea din partea ESMA.

    (2)Cererea de autorizare conține toate informațiile enumerate în anexa I și se depune în oricare dintre limbile oficiale ale Uniunii. Regulamentul nr. 1 al Consiliului 50 se aplică mutatis mutandis oricărei alte comunicări dintre ESMA și furnizorii de rating ESG și personalul acestora.

    (3)ESMA elaborează proiecte de standarde tehnice de reglementare pentru a aduce precizări suplimentare cu privire la informațiile enumerate în anexa I.

    ESMA înaintează aceste proiecte de standarde tehnice de reglementare Comisiei până la data de XX XXXX XXXX.

    Se deleagă Comisiei competența de a adopta standardele tehnice de reglementare menționate la primul paragraf, în conformitate cu procedura prevăzută la articolele 10-14 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.

    (4)Un furnizor autorizat de rating ESG respectă în orice moment condițiile de autorizare inițială.

    (5)Furnizorii de rating ESG notifică ESMA, fără întârzieri nejustificate, orice modificare semnificativă a condițiilor de autorizare inițială, inclusiv orice deschidere sau închidere a unei sucursale în Uniune.

    Articolul 6

    Examinarea cererii de autorizare a furnizorilor de rating ESG de către ESMA

    (1)În termen de 30 de zile lucrătoare de la primirea cererii menționate la articolul 5 alineatul (2), ESMA evaluează dacă cererea este completă. În cazul în care cererea nu este completă, ESMA fixează un termen-limită până la care solicitantul trebuie să furnizeze informații suplimentare.

    (2)După ce a evaluat dacă o cerere este completă, ESMA notifică solicitantului rezultatul evaluării respective.

    (3)În termen de 120 de zile lucrătoare de la notificarea menționată la alineatul (2), ESMA adoptă o decizie motivată temeinic de autorizare sau de refuzare a autorizării.

    (4)ESMA poate prelungi termenul menționat la alineatul (3) la 140 de zile lucrătoare, în special în cazul în care solicitantul:

    (a)intenționează să avizeze ratinguri ESG în conformitate cu articolul 10;

    (b)intenționează să recurgă la externalizare sau

    (c)solicită o exceptare de la respectarea cerințelor în conformitate cu articolul 20.

    (5)Decizia adoptată de ESMA în conformitate cu alineatul (3) intră în vigoare în a cincea zi lucrătoare de la adoptarea acesteia.

    Articolul 7

    Decizia acordare sau de refuz a (al) autorizației de a furniza ratinguri ESG și notificarea deciziei respective

    (1)ESMA autorizează solicitantul în calitate de furnizor de rating ESG în cazul în care, în urma examinării cererii menționate la articolul 6, concluzionează că solicitantul îndeplinește condițiile pentru furnizarea ratingurilor prevăzute în prezentul regulament.

    (2)ESMA informează solicitantul în termen de cinci zile lucrătoare cu privire la decizia menționată la primul paragraf.

    (3)ESMA informează Comisia, ABE și EIOPA cu privire la orice decizie luată în temeiul alineatului (2).

    (4)Autorizația este valabilă pentru întregul teritoriu al Uniunii.

    Articolul 8

    Retragerea sau suspendarea autorizației

    (1)ESMA retrage sau suspendă autorizația unui furnizor de rating ESG în oricare dintre următoarele cazuri:

    (a)furnizorul de rating ESG a renunțat în mod expres la autorizație sau nu a furnizat niciun rating ESG timp de nouă luni înainte de retragere sau de suspendare;

    (b)furnizorul de rating ESG a obținut autorizația prin declarații false sau prin orice alte mijloace neregulamentare;

    (c)furnizorul de rating ESG nu mai îndeplinește condițiile în care a fost autorizat;

    (d)furnizorul de rating ESG a încălcat grav sau în mod repetat prezentul regulament.

    (2)Decizia de retragere sau de suspendare a autorizației are aplicabilitate imediată pe întreg teritoriul Uniunii.

    CAPITOLUL 2

    Furnizarea de ratinguri ESG în Uniune de către furnizorii de rating ESG din țări terțe

    Articolul 9

    Decizia de echivalare

    (1)Un furnizor de rating ESG dintr-o țară terță care dorește să furnizeze ratinguri ESG în Uniune poate face acest lucru numai dacă este inclus în registrul menționat la articolul 13 și dacă au fost îndeplinite toate condițiile următoare:

    (a)furnizorul de rating ESG din țara terță este o persoană juridică, este autorizat sau înregistrat ca furnizor de rating ESG în țara terță în cauză și face obiectul supravegherii de către țara terță respectivă;

    (b)furnizorul de rating ESG din țara terță a notificat ESMA că dorește să furnizeze ratinguri ESG în Uniune și a informat ESMA cu privire la numele autorității competente responsabile cu supravegherea sa în țara terță;

    (c)Comisia a adoptat o decizie de echivalare în temeiul alineatului (2);

    (d)acordurile de cooperare menționate la alineatul (4) sunt operaționale.

    (2)Comisia poate adopta o decizie de punere în aplicare în care să declare că cadrul juridic și practicile de supraveghere dintr-o țară terță garantează faptul că:

    (a)furnizorii de rating ESG autorizați sau înregistrați în țara terță respectivă respectă cerințe obligatorii care sunt echivalente cu cerințele din prezentul regulament,

    (b)respectarea cerințelor obligatorii menționate la litera (a) se supune permanent în țara terță respectivă unei supravegheri eficace și unor măsuri eficace de asigurare a respectării lor.

    În sensul literei (a), Comisia ia în considerare dacă cadrul juridic și practica de supraveghere dintr-o țară terță asigură conformitatea cu recomandările IOSCO privind ratingurile ESG publicate în noiembrie 2021.

    Decizia de punere în aplicare respectivă se adoptă în conformitate cu procedura de examinare menționată la articolul 47.

    (3)Comisia poate adopta un act delegat în conformitate cu articolul 45 pentru a preciza condițiile menționate la primul paragraf literele (a) și (b). Comisia poate condiționa aplicarea deciziei de punere în aplicare menționate la alineatul (2) de:

    (a)îndeplinirea efectivă și continuă de către țara terță respectivă a oricărei condiții prevăzute în respectiva decizie de punere în aplicare care vizează asigurarea unor standarde de supraveghere și de reglementare echivalente;

    (b)capacitatea ESMA de a-și exercita în mod eficace responsabilitățile de monitorizare menționate la articolul 33 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.

    (4)    ESMA stabilește acorduri de cooperare cu autoritățile competente din țările terțe ale căror cadre juridice și practici de supraveghere au fost recunoscute ca fiind echivalente, în conformitate cu alineatul (2). Aceste acorduri precizează toate elementele următoare:

    (a)mecanismul de schimb de informații între ESMA și autoritățile competente din țările terțe în cauză, inclusiv accesul la toate informațiile relevante solicitate de ESMA cu privire la furnizorul de rating ESG autorizat sau înregistrat în țara terță respectivă;

    (b)mecanismul de notificare promptă a ESMA în cazul în care o autoritate competentă dintr-o țară terță consideră că furnizorul de rating ESG autorizat sau înregistrat în țara terță respectivă și care este supravegheat de autoritatea competentă din țara terță respectivă încalcă condițiile de autorizare sau înregistrare a acestuia sau alte dispoziții legislative naționale din țara terță respectivă;

    (c)procedurile referitoare la coordonarea activităților de supraveghere, inclusiv inspecțiile la fața locului.

    Articolul 10

    Avizarea ratingurilor ESG furnizate de un furnizor de rating ESG dintr-o țară terță

    (1)Un furnizor de rating ESG situat în Uniune și autorizat în conformitate cu articolul 7 poate aviza ratingurile ESG furnizate de un furnizor de rating ESG dintr-o țară terță care aparține aceluiași grup, cu condiția să fi fost îndeplinite toate condițiile următoare:

    (a)furnizorul de rating ESG situat în Uniune a solicitat ESMA autorizarea unei astfel de avizări;

    (b)furnizorul de rating ESG situat în Uniune a verificat și este în măsură să demonstreze în permanență ESMA că furnizarea ratingului ESG care urmează să fie avizat îndeplinește cerințe cel puțin la fel de stricte ca cerințele prezentului regulament;

    (c)furnizorul de rating ESG situat în Uniune dispune de expertiza necesară pentru a monitoriza în mod eficace furnizarea ratingurilor ESG de către furnizorul de rating ESG din țara terță și pentru a gestiona orice riscuri asociate;

    (d)există un motiv obiectiv pentru care furnizorul de rating ESG din țara terță trebuie să furnizeze ratingul ESG și pentru care ratingul ESG trebuie să fie avizat în vederea utilizării sale în Uniune;

    (e)furnizorul de rating ESG situat în Uniune furnizează ESMA, la cererea acesteia, toate informațiile necesare pentru a permite ESMA să supravegheze în permanență respectarea prezentului regulament de către furnizorul de rating ESG din țara terță;

    (f)în cazul în care un furnizor de rating ESG dintr-o țară terță face obiectul supravegherii, există un acord de cooperare adecvat între ESMA și autoritatea competentă din țara terță în care este situat furnizorul de rating ESG, pentru a asigura un schimb eficient de informații.

    În sensul primului paragraf litera (b), ESMA poate considera că respectarea de către furnizarea ratingului ESG care urmează să fie avizat a recomandărilor IOSCO privind ratingurile ESG este echivalentă cu respectarea cerințelor prezentului regulament.

    (2)Un furnizor de rating ESG care solicită avizarea în sensul alineatului (1) furnizează ESMA toate informațiile necesare pentru a demonstra ESMA că, la momentul depunerii cererii, toate condițiile menționate la alineatul respectiv sunt îndeplinite.

    (3)În termen de 90 de zile lucrătoare de la primirea cererii de avizare menționate la alineatul (1), ESMA examinează cererea și decide fie autorizarea avizării, fie respingerea acesteia. ESMA notifică public decizia de avizare furnizată de un furnizor de rating ESG dintr-o țară terță.

    (4)Un rating ESG avizat este considerat a fi un rating ESG furnizat de furnizorul de rating ESG care avizează. Furnizorul care avizează nu utilizează avizarea pentru a evita sau a eluda cerințele prezentului regulament.

    (5)Un furnizor de rating ESG care a avizat un rating ESG furnizat de un furnizor de rating ESG dintr-o țară terță rămâne pe deplin responsabil pentru acest rating ESG și pentru respectarea obligațiilor prevăzute în prezentul regulament.

    (6)Atunci când are motive întemeiate să considere că nu mai sunt îndeplinite condițiile prevăzute la alineatul (1), ESMA are competența de a impune furnizorului de rating ESG care avizează să își retragă avizarea.

    Articolul 11

    Recunoașterea furnizorilor de rating ESG din țări terțe

    (1)Până la adoptarea de către Comisie a unei decizii de echivalare, astfel cum se menționează la articolul 9, sau, în cazul în care aceasta este adoptată, în cazul în care decizia de echivalare este abrogată, furnizorii de rating ESG din țări terțe cu o cifră de afaceri netă anuală din activitățile lor de rating ESG mai mică de 12 milioane EUR timp de trei ani consecutivi pot furniza ratinguri ESG întreprinderilor financiare reglementate din Uniune, cu condiția ca ESMA să fi recunoscut furnizorul de rating ESG din țara terță respectiv în conformitate cu prezentele alineate (XX) și (YY).

    (2)Furnizorii de rating ESG din țări terțe care doresc să fie recunoscuți, astfel cum se menționează la alineatul (1), respectă cerințele stabilite în prezentul regulament și solicită recunoașterea la ESMA. Furnizorii de rating ESG pot îndeplini această condiție prin aplicarea recomandărilor IOSCO privind ratingurile ESG, cu condiția ca o astfel de aplicare să fie echivalentă cu respectarea cerințelor stabilite în prezentul regulament.

    În sensul primului paragraf, ESMA poate lua în considerare fie o evaluare efectuată de un auditor extern independent, fie o certificare a autorității competente din țara terță în care este situat furnizorul de rating ESG din țara terță.

    (3)Furnizorii de rating ESG din țări terțe care doresc să fie recunoscuți, astfel cum se menționează la alineatul (1), trebuie să aibă un reprezentant legal. Reprezentantul legal respectiv este o persoană juridică situată în Uniune și desemnată în mod expres de furnizorul de rating ESG din țara terță respectivă să acționeze în numele respectivului furnizor de rating ESG în ceea ce privește obligațiile care îi revin furnizorului de rating ESG în temeiul prezentului regulament și, în acest sens, să răspundă în fața ESMA.

    (4)Furnizorul de rating ESG din țara terță furnizează ESMA, înainte de recunoașterea menționată la alineatul (1), următoarele informații:

    (a)toate informațiile necesare pentru a demonstra ESMA că furnizorul de rating ESG dintr-o țară terță a luat toate măsurile necesare pentru a îndeplini cerințele menționate la alineatul (2);

    (b)lista ratingurilor ESG efective sau potențiale care sunt destinate a fi furnizate în Uniune;

    (c)după caz, numele și datele de contact ale autorității competente din țara terță responsabilă cu supravegherea acestuia.

    În termen de 90 de zile lucrătoare de la primirea cererii menționate la primul paragraf din prezentul alineat, ESMA verifică dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute la alineatele (2) și (3).

    (5)ESMA recunoaște furnizorul de rating ESG din țara terță, astfel cum se menționează la alineatul (1), dacă sunt îndeplinite toate condițiile următoare:

    (a)furnizorul de rating ESG din țara terță a respectat toate condițiile prevăzute la alineatele (2), (3) și (4);

    (b)în cazul în care un furnizor de rating ESG dintr-o țară terță face obiectul supravegherii, ESMA urmărește să instituie un acord de cooperare adecvat cu autoritatea competentă din țara terță în care este situat furnizorul de rating ESG, pentru a asigura un schimb eficient de informații.

    (6)Nu se acordă recunoaștere în cazul în care exercitarea efectivă de către ESMA a funcțiilor sale de supraveghere în temeiul prezentului regulament este obstrucționată de actele cu putere de lege sau de actele administrative ale țării terțe în care este înființat furnizorul de rating ESG din țara terță sau, dacă este cazul, de limitarea competențelor de supraveghere și de investigare ale autorității competente din țara terță în cauză.

    (7)ESMA impune amenzi, în conformitate cu articolul 30, suspendă sau, după caz, retrage recunoașterea menționată la alineatul (1) în cazul în care are motive întemeiate, bazate pe dovezi documentate, să considere că furnizorul de rating ESG:

    (a)acționează sau a acționat într-un mod care aduce prejudicii clare intereselor utilizatorilor ratingurilor sale ESG sau bunei funcționări a piețelor;

    (b)a încălcat în mod grav cerințele aplicabile prevăzute în prezentul regulament;

    (c)a făcut declarații false sau a utilizat orice alte mijloace neregulamentare pentru a obține recunoașterea.

    (8)ESMA elaborează proiecte de standarde tehnice de reglementare pentru a stabili forma și conținutul cererii menționate la alineatul (2) și, în special, modul de prezentare a informațiilor prevăzute la alineatul (4). ESMA le transmite Comisiei.

    Se conferă Comisiei competența de a adopta standardele tehnice de reglementare menționate la primul paragraf în conformitate cu procedura prevăzută la articolele 10-14 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.

    Articolul 12

    Acorduri de cooperare

    (1)Orice acord de cooperare menționat la articolul 9 alineatul (4), la articolul 10 alineatul (1) litera (f) și la articolul 11 alineatul (5) litera (b) face obiectul unor garanții ale secretului profesional cel puțin echivalente cu cele prevăzute la articolul 44. Schimbul de informații efectuat în temeiul unor astfel de acorduri de cooperare este destinat îndeplinirii sarcinilor ESMA sau ale autorităților competente.

    (2)În ceea ce privește transferul de date cu caracter personal către o țară terță, ESMA aplică Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului 51 .

    CAPITOLUL 3

    Registrul și accesibilitatea informațiilor

    Articolul 13

    Registrul furnizorilor de rating ESG și accesibilitatea informațiilor la punctul unic de acces european (ESAP)

    (1)ESMA creează și menține un registru care conține informații cu privire la toate elementele următoare:

    (a)identitățile furnizorilor de rating ESG autorizați în temeiul articolului 7;

    (b)identitățile furnizorilor de rating ESG din țări terțe care respectă condițiile prevăzute la articolul 9 și autoritățile competente din țara terță responsabile cu supravegherea respectivilor furnizori de rating ESG din țări terțe;

    (c)identitatea furnizorului de rating ESG care avizează și a furnizorului de rating ESG din țara terță avizat menționat la articolul 10 și, după caz, autoritățile competente din țara terță care sunt responsabile cu supravegherea furnizorului de rating ESG din țara terță avizat;

    (d)identitățile furnizorilor de rating ESG din țări terțe care au fost recunoscuți în conformitate cu articolul 11 și, după caz, autoritățile competente din țara terță responsabile cu supravegherea furnizorilor de rating ESG din țări terțe;

    (2)Registrul menționat la alineatul (1) este pus la dispoziția publicului pe pagina de internet a ESMA și se actualizează prompt, atunci când este necesar.

    (3)Începând cu 1 ianuarie 2028, atunci când face publică orice informație în temeiul articolului 18 alineatul (1) și al articolului 21 alineatul (1), furnizorul de rating ESG transmite în același timp informațiile respective organismului de colectare relevant menționat la alineatul (6) de la prezentul articol pentru a fi accesibile în ESAP, care a fost instituit în temeiul Regulamentului (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP] al Parlamentului European și al Consiliului*.

    (4)Informațiile respective trebuie să respecte toate cerințele următoare:

    (a)informațiile se elaborează într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP] sau, în cazul în care acest lucru este necesar în temeiul dreptului Uniunii, într-un format prelucrabil automat, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 4 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

    (b)informațiile trebuie însoțite de următoarele metadate:

    1.toate denumirile furnizorului de rating ESG care transmite informațiile;

    2.identificatorul entității juridice al furnizorului de rating ESG, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

    3.dimensiunea furnizorului de rating ESG, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

    4.tipul de informații, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

    5.metadate care precizează dacă informațiile includ date cu caracter personal.

    (5)În sensul alineatului (1) litera (b) punctul (ii), furnizorul de rating ESG obține un identificator al entității juridice, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP].

    (6)În scopul facilitării accesului în ESAP la informațiile menționate la alineatul (1), organismul de colectare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], este ESMA.

    (7)Începând cu 1 ianuarie 2028, informațiile menționate la alineatul (1) și la articolul 10 alineatul (3), la articolul 33 alineatul (1), la articolele 34 și 35 sunt puse la dispoziție în ESAP. În acest scop, organismul de colectare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din regulamentul menționat, este ESMA. Informațiile respective se elaborează într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], includ metadatele privind denumirile și, dacă este disponibil, identificatorul entității juridice al furnizorului de rating ESG, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv, tipul de informații, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv și dacă informațiile includ date cu caracter personal.

    (8)În scopul asigurării colectării și a administrării eficiente a datelor transmise în conformitate cu alineatul (3), ESMA elaborează proiecte de standarde tehnice de punere în aplicare pentru a preciza:

    (a)orice alte metadate care să însoțească informațiile;

    (b)structurarea datelor la nivelul informațiilor prezentate;

    (c)pentru ce informații este necesar un format prelucrabil automat și ce format prelucrabil automat trebuie utilizat.

    Înainte de elaborarea proiectelor de standarde tehnice de punere în aplicare, ESMA efectuează o analiză cost-beneficiu. În sensul literei (c), ESMA evaluează avantajele și dezavantajele diferitelor formate prelucrabile automat și efectuează teste adecvate în condiții reale de utilizare.

    ESMA înaintează Comisiei proiectele respective de standarde tehnice de punere în aplicare.

    Se conferă Comisiei competența de a adopta standardele tehnice de punere în aplicare menționate la primul paragraf, în conformitate cu articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.

    (9)Dacă este necesar, ESMA adoptă orientări pentru entități pentru a se asigura că metadatele transmise în conformitate cu alineatul (8) primul paragraf litera (a) sunt corecte.

    TITLUL III

    INTEGRITATEA ȘI FIABILITATEA ACTIVITĂȚILOR DE RATING ESG

    CAPITOLUL 1

    Cerințe organizatorice, procese și documente privind guvernanța

    Articolul 14

    Principii generale

    (1)Furnizorii de rating ESG asigură independența activităților lor de rating, inclusiv față de orice influență sau constrângere politică și economică.

    (2)Furnizorii de rating ESG dispun de norme și proceduri care să asigure faptul că ratingul lor ESG este furnizat și publicat sau pus la dispoziție în conformitate cu prezentul regulament.

    (3)Furnizorii de rating ESG utilizează sisteme, resurse și proceduri adecvate și eficace pentru a-și îndeplini obligațiile care le revin în temeiul prezentului regulament.

    (4)Furnizorii de rating ESG adoptă și pun în aplicare politici și proceduri scrise care să asigure faptul că ratingurile lor ESG se bazează pe o analiză aprofundată a tuturor informațiilor relevante de care dispun.

    (5)Furnizorii de rating ESG adoptă și pun în aplicare politici și proceduri interne privind obligația de diligență, care garantează că interesele lor economice nu afectează independența sau acuratețea activităților de evaluare.

    (6)Furnizorii de rating ESG adoptă și pun în aplicare proceduri administrative și contabile solide, mecanisme de control intern și mecanisme eficace de control și de protecție pentru sistemele de prelucrare a informațiilor.

    (7)Furnizorii de rating ESG utilizează metodologii de rating pentru ratingurile ESG pe care le furnizează care sunt riguroase, sistematice, obiective, capabile de validare și aplică aceste metodologii de rating în mod continuu.

    (8)Furnizorii de rating ESG revizuiesc metodologiile de rating menționate la alineatul (6) în permanență și cel puțin o dată pe an.

    (9)Furnizorii de rating ESG monitorizează și evaluează caracterul adecvat și eficacitatea sistemelor, resurselor și procedurilor menționate la alineatul (2) cel puțin o dată pe an și iau măsurile adecvate pentru a remedia eventualele deficiențe.

    (10)Furnizorii de rating ESG instituie și mențin o funcție de supraveghere permanentă și eficace care să supravegheze toate aspectele legate de furnizarea ratingurilor lor ESG.

    Furnizorii de rating ESG elaborează și mențin proceduri solide privind funcția lor de supraveghere.

    (11)Furnizorii de rating ESG adoptă măsuri, le pun în aplicare și asigură respectarea lor pentru a garanta faptul că ratingurile lor ESG se bazează pe o analiză aprofundată a tuturor informațiilor de care dispun și care sunt relevante pentru analiza lor în conformitate cu metodologiile lor de rating. Aceștia adoptă toate măsurile necesare pentru a se asigura că informațiile pe care le utilizează pentru atribuirea ratingurilor ESG sunt de o calitate satisfăcătoare și provin din surse fiabile. Furnizorii de rating ESG menționează în mod explicit că ratingurile lor ESG reprezintă propria lor opinie.

    (12)Furnizorii de rating ESG nu divulgă informații cu privire la capitalul lor intelectual, proprietatea lor intelectuală, know-how-ul sau rezultatele inovării care ar constitui secrete comerciale, astfel cum sunt definite la articolul 2 punctul 1 din în Directiva (UE) 2016/943 a Parlamentului European și a Consiliului 52 .

    (13)Furnizorii de rating ESG aduc modificări ratingurilor lor ESG numai în conformitate cu metodologiile lor de rating publicate în temeiul articolului 21.

    Articolul 15

    Separarea întreprinderilor și a activităților

    (1)Furnizorii de rating ESG nu furnizează niciuna dintre următoarele activități:

    (a)activități de consultanță pentru investitori sau întreprinderi;

    (b)emiterea și vânzarea de ratinguri de credit;

    (c)elaborarea indicilor de referință;

    (d)activități de investiții;

    (e)activități de audit;

    (f)activități bancare, de asigurare sau de reasigurare.

    (2)Furnizorii de rating ESG se asigură că furnizarea altor servicii decât cele menționate la alineatul (1) nu creează riscuri de conflicte de interese în cadrul activităților lor de rating ESG.

    Articolul 16

    Analiștii de rating, angajații și alte persoane implicate în furnizarea ratingurilor ESG

    (1)Furnizorii de rating ESG se asigură că analiștii de rating, angajații și orice altă persoană fizică ale cărei servicii sunt puse la dispoziția lor sau se află sub controlul lor și care sunt direct implicați în furnizarea ratingurilor ESG, inclusiv analiștii implicați direct în procesul de rating și persoanele implicate în acordarea de punctaje, dețin cunoștințele și experiența necesare pentru îndeplinirea atribuțiilor și sarcinilor atribuite.

    (2)Furnizorii de rating ESG se asigură că persoanele menționate la alineatul (1) nu sunt autorizate să inițieze sau să participe la negocierile care vizează taxe sau plăți cu orice entitate căreia i se acordă rating sau cu orice altă persoană legată în mod direct sau indirect de entitatea căreia i se acordă rating printr-o relație de control.

    (3)Persoanele menționate la alineatul (1) nu cumpără și nu vând niciun instrument financiar emis, garantat sau sprijinit în alt mod de nicio entitate căreia i se acordă rating, cu excepția participațiilor în organisme de plasament colectiv diversificat, inclusiv în fonduri gestionate, și nici nu se angajează în nicio tranzacție cu astfel de instrumente financiare.

    (4)Persoanele menționate la alineatul (1) nu participă și nu influențează în alt mod stabilirea unui rating ESG al niciunei entități căreia i se acordă un rating, în cazul în care persoanele respective:

    (a)dețin instrumente financiare ale entității căreia i se acordă ratingul, altele decât participațiile în organisme de plasament colectiv diversificat;

    (b)dețin instrumente financiare ale unei entități aflate în legătură cu o entitate căreia i se acordă un rating, fapt care poate cauza un conflict de interese sau poate fi perceput ca o posibilă sursă a unui conflict de interese. Sunt exceptate de la această regulă participațiile în organisme de plasament colectiv diversificat;

    (c)au fost de curând angajate la entitatea căreia i se acordă ratingul sau au avut alte relații comerciale sau orice altfel de relații cu aceasta, situație care poate cauza sau poate fi percepută ca o posibilă cauză pentru un conflict de interese.

    (5)Furnizorii de rating ESG se asigură că persoanele menționate la alineatul (1):

    (a)iau toate măsurile corespunzătoare pentru a proteja proprietatea și arhivele aflate în posesia furnizorului de rating ESG de fraudă, furt sau alte forme de abuz, ținând seama de natura, amploarea și complexitatea activităților pe care le desfășoară furnizorul de rating ESG, inclusiv de natura și sfera activităților de rating ESG;

    (b)nu dezvăluie informații confidențiale care au fost încredințate furnizorului de rating ESG niciunei persoane care nu este direct implicată în furnizarea activităților de rating ESG, inclusiv analiștilor de rating și angajaților oricărei persoane legate direct sau indirect de furnizorul de rating ESG printr-o relație de control, precum și oricărei alte persoane fizice ale cărei servicii sunt sau au fost puse la dispoziția oricărei persoane legate direct sau indirect de furnizorul de rating ESG printr-o relație de control sau care se află sub controlul acesteia;

    (c)nu utilizează și nu fac schimb de informații confidențiale în niciun alt scop decât furnizarea de activități de rating ESG, inclusiv pentru tranzacționarea instrumentelor financiare.

    (6)Persoanele menționate la alineatul (1) care consideră că orice altă persoană menționată la alineatul (1) a adoptat un comportament pe care îl consideră ilegal informează imediat funcția de conformitate cu privire la aceasta. Furnizorul de rating ESG se asigură că o astfel de raportare nu are consecințe negative pentru persoana care efectuează raportarea.

    (7)În cazul în care un analist de rating își încetează raportul de muncă cu furnizorul de rating ESG și se alătură unei entități căreia i se acordă rating, furnizorul de rating ESG revizuiește activitatea analistului de rating în cursul anului anterior plecării sale.

    (8)Persoanele menționate la alineatul (1) nu ocupă o poziție-cheie de conducere în cadrul unei entități căreia i se acordă rating timp de șase luni de la acordarea ratingului.

    Articolul 17

    Cerințele privind ținerea evidențelor

    (1)Furnizorii de rating ESG înregistrează activitățile lor de rating ESG. Evidențele respective conțin informațiile enumerate în anexa II.

    (2)Furnizorii de rating ESG păstrează informațiile menționate la alineatul (1) timp de cel puțin cinci ani și într-o formă care să permită reproducerea și înțelegerea deplină a stabilirii unui rating ESG.

    Articolul 18

    Mecanismul de soluționare a plângerilor

    (1)Furnizorii de rating ESG instituie și publică pe site-ul lor proceduri de primire, investigare și păstrare a evidențelor privind plângerile depuse.

    (2)Procedurile menționate la alineatul (1) asigură faptul că:

    (a)furnizorul de rating ESG pune la dispoziția publicului politica de soluționare a plângerilor prin care pot fi depuse plângeri cu privire la:

    (1)sursele de date utilizate pentru un anumit rating ESG;

    (2)modul în care a fost aplicată metodologia de rating în legătură cu un anumit rating ESG;

    (3)dacă un anumit rating ESG este reprezentativ pentru entitatea căreia i se acordă ratingul;

    (4)o propunere de modificare a procesului de stabilire a ratingului ESG;

    (5)alte decizii referitoare la ratingul ESG;

    (b)plângerile sunt investigate cu promptitudine și onestitate, iar rezultatul investigației este comunicat reclamantului într-un termen rezonabil, exceptând cazul când o asemenea comunicare ar contraveni obiectivelor de politică publică sau Regulamentului (UE) nr. 596/2014 al Parlamentului European și al Consiliului 53 ;

    (c)investigația se desfășoară în mod independent față de personalul care a fost implicat în obiectul plângerii.

    Articolul 19

    Externalizarea

    (1)Furnizorii de rating ESG nu externalizează funcții operaționale importante în cazul în care o astfel de externalizare ar afecta în mod semnificativ calitatea politicilor și procedurilor de control intern ale furnizorului de rating ESG sau capacitatea Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) de a supraveghea respectarea de către furnizorul de rating ESG a obligațiilor care îi revin în temeiul prezentului regulament.

    (2)Furnizorii de rating ESG care externalizează funcții sau servicii ori activități care sunt relevante pentru furnizarea unui rating ESG rămân pe deplin responsabili de îndeplinirea tuturor obligațiilor prevăzute în prezentul regulament.

    (3)Furnizorii de rating ESG care externalizează funcții sau servicii ori activități care sunt relevante pentru furnizarea unui rating ESG rămân pe deplin responsabili de prezentarea informațiilor menționate în anexa II.

    Articolul 20

    Exceptări de la cerințele de guvernanță

    (1)ESMA poate excepta un furnizor de rating ESG, la cererea acestuia, de la respectarea unora dintre cerințele prevăzute la articolul 14 în cazul în care furnizorul de rating ESG respectiv este în măsură să demonstreze că cerințele respective nu sunt proporționale cu natura, amploarea și complexitatea activității sale, precum și cu natura și gama de ratinguri ESG emise și cu condiția ca:

    (a)furnizorul de rating ESG să fie o întreprindere mică sau mijlocie în conformitate cu criteriile prevăzute la articolul 3 din Directiva 2013/34/UE;

    (b)furnizorul de rating ESG să fi pus în aplicare măsuri și proceduri, în special mecanisme de control intern, mecanisme și măsuri de raportare, care asigură independența analiștilor de rating și a persoanelor care aprobă ratingurile ESG și care asigură respectarea efectivă a prezentului regulament;

    (c)dimensiunea furnizorului de rating ESG să nu fie stabilită în așa fel încât să se evite respectarea de către un furnizor de rating ESG sau un grup de furnizori de rating ESG a cerințelor prezentului regulament.

    (2)În cazul unui grup de furnizori de rating ESG, ESMA se asigură că cel puțin unul dintre furnizorii de rating ESG din grup nu este exceptat de la cerințele prevăzute în prezentul regulament.

    CAPITOLUL 2

    Cerințe în materie de transparență

    Articolul 21

    Publicarea metodologiilor, a modelelor și a ipotezelor principale de rating utilizate în activitățile de rating ESG

    (1)Furnizorii de rating ESG publică pe site-ul lor metodologiile, modelele și ipotezele principale de rating pe care le utilizează în activitățile lor de rating ESG, inclusiv informațiile menționate la punctul 1 din anexa III.

    (2)ESMA elaborează proiecte de standarde tehnice de reglementare pentru a preciza mai în detaliu elementele care trebuie publicate în conformitate cu alineatul (1).

    (3)ESMA înaintează aceste proiecte de standarde tehnice de reglementare Comisiei până la data de XX XXXX XXXX.

    Se deleagă Comisiei competența de a adopta standardele tehnice de reglementare menționate la primul paragraf, în conformitate cu procedura prevăzută la articolele 10-14 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.

    Articolul 22

    Prezentarea de informații către abonații ratingurilor ESG și către entitățile cărora li se acordă ratinguri

    (1)Furnizorii de rating ESG prezintă cel puțin informațiile menționate la punctul 2 din anexa III abonaților lor și entităților cărora li se acordă ratinguri.

    (2)ESMA elaborează proiecte de standarde tehnice de reglementare pentru a preciza mai în detaliu elementele care trebuie publicate în conformitate cu alineatul (1).

    (3)ESMA înaintează aceste proiecte de standarde tehnice de reglementare Comisiei până la data de XX XXXX XXXX.

    Se deleagă Comisiei competența de a adopta standardele tehnice de reglementare menționate la primul paragraf, în conformitate cu procedura prevăzută la articolele 10-14 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.

    CAPITOLUL 3

    Independență și conflicte de interese

    Articolul 23

    Independența și evitarea conflictelor de interese

    (1)Furnizorii de rating ESG dispun de mecanisme solide de guvernanță, inclusiv o structură organizațională clară, cu roluri și responsabilități bine definite, transparente și coerente pentru toți participanții implicați în furnizarea unui rating ESG.

    (2)Furnizorii de rating ESG iau toate măsurile necesare pentru a se asigura că niciun rating ESG furnizat nu este afectat de niciun conflict de interese existent sau potențial sau de nicio relație de afaceri, fie chiar din partea furnizorului de rating ESG, fie din partea acționarilor, a administratorilor, a analiștilor de rating, a angajaților sau a oricărei alte persoane fizice ale cărei servicii sunt puse la dispoziția furnizorilor de rating ESG sau sub controlul acestora, sau a oricărei persoane legate direct sau indirect de aceștia printr-o relație de control.

    (3)În cazul în care există un risc de conflict de interese în cadrul unui furnizor de rating ESG din cauza structurii de proprietate, a participațiilor majoritare sau a activităților respectivului furnizor de rating ESG, ale oricărei entități care deține sau controlează furnizorul de rating ESG, ale unei entități deținute sau controlate de furnizorul de rating ESG sau ale oricărei entități afiliate furnizorului de rating ESG, ESMA poate solicita furnizorului de rating ESG să ia măsuri pentru atenuarea riscului respectiv. Astfel de măsuri pot include instituirea unei funcții independente de supraveghere care să reprezinte părțile interesate, inclusiv utilizatorii ratingurilor ESG și contribuitorii la astfel de ratinguri, într-un mod echilibrat.

    În cazul în care un conflict de interese, astfel cum este menționat la primul paragraf, nu poate fi gestionat în mod adecvat, ESMA poate impune furnizorului de rating ESG să înceteze activitățile sau relațiile care creează conflictul de interese sau poate impune furnizorului de rating ESG să înceteze furnizarea de ratinguri ESG.

    (4)Furnizorii de rating ESG comunică ESMA toate conflictele de interese existente sau potențiale, inclusiv conflictele de interese care decurg din deținerea sau controlul furnizorilor de rating ESG.

    (5)Furnizorii de rating ESG stabilesc și aplică politici, proceduri și mecanisme organizaționale eficace pentru identificarea, prezentarea, prevenirea, gestionarea și atenuarea conflictelor de interese. Furnizorii de rating ESG revizuiesc și actualizează periodic politicile, procedurile și mecanismele respective. Politicile, procedurile și mecanismele respective previn, gestionează și atenuează în mod specific conflictele de interese generate de deținerea sau controlul furnizorului de rating ESG sau de alte participații în grupul furnizorului de rating ESG sau conflictele de interese cauzate de alte persoane care exercită influență sau control asupra furnizorului de rating ESG în ceea ce privește stabilirea ratingului ESG.

    (6)Furnizorii de rating ESG își revizuiesc operațiunile pentru a identifica potențialele conflicte de interese cel puțin în fiecare an.

    Articolul 24

    Gestionarea potențialelor conflicte de interese ale angajaților

    (1)Furnizorii de rating ESG se asigură că angajații și toate celelalte persoane fizice ale căror servicii sunt puse la dispoziția lor sau se află sub controlul lor și care sunt direct implicate în furnizarea unui rating ESG:

    (a)au competențele necesare pentru îndeplinirea sarcinilor și îndatoririlor lor și fac obiectul unei gestionări și supravegheri eficace;

    (b)nu fac obiectul unei influențe nejustificate sau al unor conflicte de interese;

    (c) remunerarea și evaluarea performanței acestor persoane nu creează conflicte de interese și nu afectează în alt mod integritatea procesului de stabilire a ratingului ESG;

    (d)nu au niciun fel de interese sau legături comerciale care să compromită activitățile furnizorului de rating ESG;

    (e)nu au dreptul să contribuie la stabilirea unui rating ESG prin angajarea în licitații, oferte și tranzacții fie în nume propriu, fie în numele participanților pe piață, exceptând cazul când această contribuție este cerută în mod explicit în cadrul metodologiei de elaborare a ratingului ESG și face obiectul normelor specifice prevăzute în aceasta;

    (f)fac obiectul unor proceduri eficace de control al schimburilor de informații cu alți angajați implicați în activități care pot crea un risc de conflicte de interese sau cu persoane terțe sau în cazul în care informațiile în cauză pot afecta ratingul ESG.

    (2)Furnizorii de rating ESG stabilesc proceduri specifice de control intern pentru a garanta integritatea și seriozitatea angajatului sau a persoanei care stabilește ratingul ESG, printre care se numără cel puțin aprobarea internă a conducerii înainte de difuzarea ratingului ESG.

    Articolul 25

    Tratamentul echitabil, rezonabil, transparent și nediscriminatoriu al utilizatorilor ratingurilor ESG

    (1)Furnizorii de rating ESG iau măsuri adecvate pentru a se asigura că taxele percepute clienților sunt echitabile, rezonabile, transparente, nediscriminatorii și se bazează pe costuri.

    (2)În sensul alineatului (1), ESMA poate solicita furnizorilor de rating ESG să îi furnizeze dovezi documentate, poate lua măsuri de supraveghere în conformitate cu articolul 33 și poate decide să impună amenzi în conformitate cu articolul 34 în cazul în care constată că taxele de la furnizorii de rating ESG nu sunt echitabile, rezonabile, transparente, nediscriminatorii și nu se bazează pe costurile reale.

    CAPITOLUL 4

    Supravegherea de către ESMA

    Secțiunea 1

    Principii generale

    Articolul 26

    Neinterferența cu conținutul ratingurilor sau cu metodologiile

    În îndeplinirea sarcinilor care le revin în temeiul prezentului regulament, nici ESMA, nici Comisia și nicio autoritate publică din statele membre nu intervine asupra conținutului ratingurilor ESG sau asupra metodologiilor.

    Articolul 27

    ESMA

    (1)În conformitate cu articolul 16 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010, ESMA emite și actualizează orientări privind cooperarea dintre ESMA și autoritățile competente în sensul prezentului regulament, inclusiv procedurile și condițiile detaliate referitoare la delegarea sarcinilor.

    (2)În conformitate cu articolul 16 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010, ESMA, în cooperare cu ABE și cu EIOPA, emite și actualizează orientări privind aplicarea regimului de avizare menționat la articolul 10 din prezentul regulament până la XX XXXX XXXX.

    (3)ESMA publică un raport anual privind aplicarea prezentului regulament, inclusiv privind măsurile de supraveghere luate și sancțiunile impuse de ESMA în temeiul prezentului regulament, inclusiv amenzile și penalitățile cu titlu cominatoriu. Raportul respectiv conține, în special, informații privind evoluția pieței ratingurilor ESG și o evaluare a aplicării regimurilor țărilor terțe menționate la articolele 9, 10 și 11.

    ESMA prezintă raportul anual menționat la primul paragraf Parlamentului European, Consiliului și Comisiei.

    (4)ESMA colaborează cu ABE și EIOPA în îndeplinirea sarcinilor sale și consultă ABE și EIOPA înainte de a emite și actualiza orientări și de a înainta proiecte de standarde tehnice de reglementare.

    Articolul 28

    Autoritățile competente

    (1)Până la XX XXXX XXXX, fiecare stat membru desemnează o autoritate competentă în sensul prezentului regulament.

    (2)Autoritatea competentă dispune de un număr suficient de angajați având cunoștințe și o experiență satisfăcătoare pentru a putea aplica prezentul regulament.

    Articolul 29

    Exercitarea competențelor menționate la articolele 30-32

    Competențele conferite prin articolele 30-32 ESMA sau oricărui funcționar al ESMA sau oricărei persoane autorizate de ESMA nu se utilizează pentru solicitarea divulgării unor informații sau a unor documente care fac obiectul unui secret profesional.

    Articolul 30

    Cererile de informații

    (1)ESMA poate solicita, printr-o cerere simplă sau printr-o decizie, furnizorilor de rating ESG, persoanelor implicate în activități de rating ESG, entităților cărora li se acordă rating, părților terțe cărora furnizorii de rating ESG le-au externalizat funcții operaționale sau activități, precum și persoanelor care au legături strânse și substanțiale cu furnizorii de rating ESG sau cu activitățile de rating ESG să furnizeze toate informațiile de care are nevoie pentru a-și îndeplini sarcinile care îi revin în temeiul prezentului regulament.

    (2)Atunci când trimite o cerere simplă în vederea obținerii de informații în temeiul alineatului (1), ESMA:

    (a)face trimitere la prezentul articol ca temei juridic al cererii sale;

    (b)declară scopul solicitării;

    (c)specifică ce informații sunt solicitate;

    (d)stabilește un termen pentru furnizarea informațiilor;

    (e)informează persoana de la care sunt solicitate informațiile cu privire la faptul că nu există o obligație de a furniza informațiile, dar că orice răspuns la solicitarea de informații trebuie să nu fie incorect sau să nu inducă în eroare;

    (f)indică amenda prevăzută la articolul 34 în cazul în care răspunsurile la întrebările adresate sunt incorecte sau induc în eroare.

    (3)Atunci când solicită furnizarea de informații în temeiul alineatului (1) prin intermediul unei decizii, ESMA:

    (a)face trimitere la prezentul articol ca temei juridic al cererii sale;

    (b)declară scopul solicitării;

    (c)specifică ce informații sunt solicitate;

    (d)stabilește un termen pentru furnizarea informațiilor;

    (e)menționează penalitățile cu titlu cominatoriu prevăzute la articolul 35 aplicabile în cazul în care informațiile solicitate sunt furnizate incomplet;

    (f)indică amenda prevăzută la articolul 34 în cazul în care răspunsurile la întrebările adresate sunt incorecte sau induc în eroare;

    (g)menționează dreptul de a contesta decizia în fața comisiei de apel și dreptul de a solicita controlul judiciar al deciziei de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în conformitate cu articolele 60 și 61 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.

    (4)Persoanele menționate la alineatul (1) sau reprezentanții acestora și, în cazul persoanelor juridice sau al asociațiilor fără personalitate juridică, persoanele autorizate prin lege sau prin statut să le reprezinte furnizează informațiile solicitate. Avocații autorizați în mod corespunzător să acționeze pot furniza informațiile în numele clienților lor. Clienții respectivi rămân pe deplin răspunzători în cazul în care informațiile furnizate de avocați sunt incomplete, incorecte sau înșelătoare.

    (5)ESMA transmite fără întârziere o copie a cererii simple sau a deciziei sale autorității competente a statului membru pe teritoriul căruia își au domiciliul sau reședința persoanele menționate la alineatul (1) și care sunt vizate de cererea de informații.

    Articolul 31

    Investigații generale

    (1)Pentru a-și îndeplini sarcinile în temeiul prezentului regulament, ESMA poate efectua toate investigațiile necesare cu privire la persoanele menționate la articolul 30 alineatul (1). În acest scop, funcționarii și alte persoane autorizate de ESMA sunt împuternicite:

    (a)să examineze toate evidențele, datele, procedurile și orice alte materiale relevante pentru executarea atribuțiilor sale, indiferent de suportul pe care sunt stocate;

    (b)să facă sau să obțină copii certificate ale acestor evidențe, date, proceduri și alte materiale sau extrase din acestea;

    (c)să convoace orice persoană menționată la articolul 30 alineatul (1) sau reprezentanții acesteia sau membrii personalului său și să le solicite explicații verbale sau scrise cu privire la fapte sau documente referitoare la obiectul și scopul inspecției și să înregistreze răspunsurile;

    (d)să chestioneze orice altă persoană fizică sau juridică, care își dă acordul în acest sens, în scopul colectării de informații referitoare la obiectul unei investigații;

    (e)să solicite evidențe privind convorbirile telefonice și schimburile de date.

    (2)Funcționarii și alte persoane autorizate de ESMA pentru efectuarea investigațiilor menționate la alineatul (1) își exercită competențele pe baza prezentării unei autorizații scrise în care se specifică obiectul și scopul investigației. Autorizația respectivă indică, de asemenea, penalitățile cu titlu cominatoriu prevăzute la articolul 35 alineatul (1) aplicabile în cazul în care evidențele, datele, procedurile sau orice alte materiale solicitate sau răspunsurile la întrebările adresate persoanelor menționate la articolul respectiv nu sunt furnizate ori sunt incomplete, precum și amenzile prevăzute la articolul 34 aplicabile în cazul furnizării unor răspunsuri incorecte sau înșelătoare la întrebările adresate persoanelor menționate la articolul respectiv.

    (3)Persoanele menționate la articolul 30 alineatul (1) se supun investigațiilor lansate pe baza unei decizii a ESMA. Decizia specifică obiectul și scopul investigației, penalitățile cu titlu cominatoriu prevăzute la articolul 3, căile de atac disponibile în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1095/2010, precum și dreptul de a solicita controlul judiciar al deciziei de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

    (4)În timp util înainte de investigație, ESMA informează autoritatea competentă din statul membru pe al cărui teritoriu urmează să se desfășoare investigația cu privire la investigația preconizată și la identitatea persoanelor autorizate. La solicitarea ESMA, funcționarii autorității competente în cauză oferă asistență respectivelor persoane autorizate în îndeplinirea sarcinilor lor. Funcționarii autorității competente pot, de asemenea, la cerere, să participe la investigații.

    (5)În cazul în care o solicitare a înregistrărilor convorbirilor telefonice sau ale schimburilor de date prevăzută la alineatul (1) litera (e) necesită o autorizare din partea unei autorități judiciare în conformitate cu normele interne, această autorizație trebuie să fie solicitată. O astfel de autorizație poate fi solicitată și ca măsură de precauție.

    (6)Atunci când este solicitată autorizația menționată la alineatul (5), autoritatea judiciară națională verifică dacă decizia ESMA este autentică și dacă măsurile coercitive preconizate nu sunt nici arbitrare, nici excesive, având în vedere obiectul investigațiilor. Atunci când verifică proporționalitatea măsurilor coercitive, autoritatea judiciară națională poate solicita ESMA explicații detaliate referitoare, în special, la motivele ESMA de a suspecta că a avut loc o încălcare a prezentului regulament, la gravitatea presupusei încălcări și la natura implicării persoanei care face obiectul măsurilor coercitive. Cu toate acestea, autoritatea judiciară națională nu pune în discuție necesitatea investigației și nici nu poate solicita să i se furnizeze informații din dosarul ESMA. Controlul legalității deciziei ESMA este numai de competența Curții de Justiție a Uniunii Europene conform procedurii prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.

    Articolul 32

    Inspecții la fața locului

    (1)Pentru a-și îndeplini sarcinile în temeiul prezentului regulament, ESMA poate efectua toate inspecțiile necesare la fața locului în incintele destinate activităților economice ale persoanelor juridice menționate la articolul 30 alineatul (1). În cazul în care desfășurarea corespunzătoare și eficiența inspecțiilor o impun, ESMA poate efectua inspecția la fața locului fără o înștiințare prealabilă.

    (2)Funcționarii și alte persoane autorizate de ESMA să efectueze o inspecție la fața locului pot intra în orice incinte destinate activităților economice și pe orice teren al persoanelor juridice care fac obiectul unei decizii de investigație adoptate de ESMA și dețin toate competențele stipulate la articolul 31 alineatul (1). De asemenea, aceștia au dreptul să sigileze orice sedii ale activității economice și orice registre sau evidențe pe perioada inspecției și în măsura necesară inspecției.

    (3)Funcționarii și alte persoane autorizate de ESMA să efectueze o inspecție la fața locului își exercită competențele pe baza prezentării unei autorizații scrise în care se specifică obiectul și scopul inspecției, precum și penalitățile cu titlu cominatoriu prevăzute la articolul 31 aplicabile în cazul în care persoanele vizate nu se supun inspecției. În timp util înainte de inspecție, ESMA notifică inspecția autorității competente a statului membru pe teritoriul căruia urmează să se desfășoare aceasta.

    (4)Persoanele menționate la articolul 30 alineatul (1) se supun inspecțiilor la fața locului dispuse printr-o decizie a ESMA. Decizia specifică obiectul și scopul inspecției, precizează data la care inspecția urmează să înceapă și indică penalitățile cu titlu cominatoriu prevăzute la articolul 31, căile de atac disponibile în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1095/2010, precum și dreptul de a solicita controlul judiciar al deciziei de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene. ESMA adoptă astfel de decizii după consultarea autorității competente a statului membru pe teritoriul căruia urmează să se desfășoare inspecția.

    (5)La cererea ESMA, funcționarii autorității competente a statului membru pe teritoriul căruia urmează să se desfășoare inspecția, precum și persoanele autorizate sau desemnate de respectiva autoritate competentă acordă asistență în mod activ funcționarilor și altor persoane autorizate de ESMA. În acest scop, aceștia beneficiază de competențele prevăzute la alineatul (2). Funcționarii autorității competente a statului membru în cauză pot, de asemenea, la cerere, să participe la inspecțiile la fața locului.

    (6)De asemenea, ESMA poate solicita autorităților competente să efectueze în numele său sarcini de investigare specifice și inspecții la fața locului, conform dispozițiilor prezentului articol și ale articolului 31 alineatul (1). În acest scop, autoritățile competente dețin aceleași competențe ca și ESMA, în conformitate cu prezentul articol și cu articolul 31 alineatul (1).

    (7)Atunci când funcționarii și alte persoane autorizate de ESMA care îi însoțesc constată că o persoană se opune inspecției dispuse în temeiul prezentului articol, autoritatea competentă a statului membru în cauză le acordă asistența necesară, solicitând, dacă este cazul, intervenția poliției sau a unei autorități echivalente de aplicare a legii, astfel încât să le permită efectuarea inspecției la fața locului.

    (8)În cazul în care inspecția la fața locului prevăzută la alineatul (1) sau asistența prevăzută la alineatul (7) necesită o autorizare din partea unei autorități judiciare în conformitate cu normele naționale, această autorizație trebuie să fie solicitată. O astfel de autorizație poate fi solicitată și ca măsură de precauție.

    (9)Atunci când este solicitată autorizația menționată la alineatul (8), autoritatea judiciară națională verifică dacă decizia ESMA este autentică și dacă măsurile coercitive preconizate nu sunt nici arbitrare, nici excesive, având în vedere obiectul inspecției. Atunci când verifică proporționalitatea măsurilor coercitive, autoritatea judiciară națională poate solicita ESMA explicații detaliate referitoare, în special, la motivele ESMA de a suspecta că a avut loc o încălcare a prezentului regulament, la gravitatea presupusei încălcări și la natura implicării persoanei care face obiectul măsurilor coercitive. Cu toate acestea, autoritatea judiciară națională nu pune în discuție necesitatea inspecției și nici nu solicită să i se furnizeze informații din dosarul ESMA. Controlul legalității deciziei ESMA este numai de competența Curții de Justiție a Uniunii Europene conform procedurii prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.

    Secțiunea 2

    Sancțiuni administrative și alte măsuri administrative

    Articolul 33

    Măsuri de supraveghere adoptate de ESMA

    (1)În cazul în care constată că un furnizor de rating ESG nu și-a respectat obligațiile care îi revin în temeiul prezentului regulament, ESMA ia una sau mai multe dintre următoarele măsuri de supraveghere:

    (a)retrage autorizația furnizorului de rating ESG;

    (b)interzice temporar furnizorului de rating ESG să furnizeze ratinguri ESG până la încetarea încălcării;

    (c)suspendă utilizarea ratingurilor ESG furnizate de furnizorul de rating ESG până la încetarea încălcării;

    (d)solicită furnizorului de rating ESG să pună capăt încălcării;

    (e)aplică amenzi în temeiul articolului 34;

    (f)emite anunțuri publice.

    (2)Măsurile de supraveghere menționate la alineatul (1) sunt eficace, proporționale și disuasive.

    (3)Atunci când adoptă măsurile de supraveghere menționate la alineatul (1), ESMA ține seama de natura și gravitatea încălcării, având în vedere următoarele criterii:

    (a)durata și frecvența încălcării;

    (b)dacă încălcarea a facilitat sau a dat naștere unor infracțiuni de natură financiară sau dacă acestea din urmă sunt imputabile în alt mod respectivei încălcări;

    (c)dacă încălcarea a fost săvârșită în mod intenționat sau din neglijență;

    (d)gradul de răspundere al persoanei răspunzătoare pentru încălcare;

    (e)soliditatea financiară a furnizorului de rating ESG, indicată de cifra sa de afaceri anuală netă totală;

    (f)impactul încălcării asupra intereselor investitorilor individuali;

    (g)importanța profiturilor obținute și a pierderilor evitate de furnizorul de rating ESG sau a pierderilor pentru terți rezultate din încălcare, în măsura în care aceste profituri și pierderi pot fi determinate;

    (h)măsura în care furnizorul de rating ESG cooperează cu ESMA, fără a aduce atingere necesității de a asigura recuperarea profiturilor obținute sau a pierderilor evitate de respectivul furnizor de rating ESG;

    (i)încălcările anterioare comise de furnizorul de rating ESG;

    (j)măsurile luate ulterior încălcării de către furnizorul de rating ESG pentru a împiedica repetarea acesteia.

    (4)ESMA notifică fără întârzieri nejustificate orice măsură luată în temeiul alineatului (1) persoanei responsabile de încălcare. ESMA publică orice astfel de acțiune pe site-ul său în termen de 10 zile lucrătoare de la data adoptării acesteia.

    Publicarea menționată în primul paragraf conține toate elementele următoare:

    (a)o declarație prin care se afirmă dreptul furnizorului de rating ESG de a contesta decizia;

    (b)dacă este cazul, o declarație din care să reiasă că s-a introdus o cale de atac și care să precizeze că o astfel de cale de atac nu are efect suspensiv;

    (c)o declarație din care să reiasă posibilitatea ESMA de a suspenda aplicarea deciziei contestate, în conformitate cu articolul 60 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.

    Articolul 34

    Amenzi

    (1)În cazul în care constată că un furnizor de rating ESG sau, după caz, reprezentantul său legal a încălcat, intenționat sau din neglijență, prezentul regulament, ESMA adoptă o decizie de aplicare a unei amenzi. Cuantumul maxim al amenzii este de 10 % din cifra de afaceri anuală netă totală a furnizorului de rating ESG, calculată pe baza celor mai recente situații financiare disponibile aprobate de organul de conducere al furnizorului de rating ESG.

    (2)În cazul în care furnizorul de rating ESG este o întreprindere-mamă sau o filială a întreprinderii-mamă care trebuie să întocmească situații financiare consolidate în conformitate cu Directiva 2013/34/UE, cifra de afaceri anuală netă totală relevantă este fie cifra de afaceri anuală netă totală, fie tipul de venit corespunzător conform actelor legislative relevante ale Uniunii din domeniul contabilității, conform celei mai recente situații financiare consolidate disponibile aprobate de organul de conducere al întreprinderii-mamă de cel mai înalt rang.

    (3)La stabilirea nivelului amenzii în temeiul alineatului (1), ESMA ține seama de criteriile stabilite la articolul 33 alineatul (3).

    (4)Fără a aduce atingere alineatului (3), în cazul în care furnizorul de rating ESG a obținut, în mod direct sau indirect, beneficii de natură financiară de pe urma încălcării, cuantumul amenzii trebuie să fie cel puțin egal cu beneficiul obținut.

    (5)În cazul în care o faptă sau o omisiune a unui furnizor de rating ESG constituie mai mult de o încălcare a prezentului regulament, se aplică numai cuantumul cel mai ridicat al amenzii calculat în conformitate cu alineatul (2), pentru una dintre încălcările respective.

    Articolul 35

    Penalități cu titlu cominatoriu

    (1)ESMA impune, prin decizie, penalități cu titlu cominatoriu pentru a obliga:

    (a)un furnizor de rating ESG să pună capăt unei încălcări, în conformitate cu o decizie adoptată în temeiul articolului 33;

    (b)persoanele menționate la articolul 30 alineatul (1):

    1.să furnizeze informații complete solicitate prin intermediul unei decizii adoptate în temeiul articolului 30;

    2.să se supună unei investigații și, în special, să prezinte evidențe, date și proceduri complete sau orice alte materiale necesare și să completeze și să rectifice alte informații furnizate în cadrul unei investigații lansate prin intermediul unei decizii adoptate în temeiul articolului 30;

    3.să se supună unei inspecții la fața locului dispuse prin intermediul unei decizii adoptate în temeiul articolului 32.

    (2)Penalitățile cu titlu cominatoriu sunt eficace și proporționale. ESMA aplică zilnic penalitățile cu titlu cominatoriu până când furnizorul de rating ESG sau persoana în cauză se conformează deciziei relevante menționate la alineatul (1).

    (3)Fără a aduce atingere alineatului (2), cuantumul penalităților cu titlu cominatoriu este de 3 % din cifra de afaceri medie zilnică din exercițiul financiar precedent sau, în cazul persoanelor fizice, de 2 % din venitul zilnic mediu din anul calendaristic precedent. Acesta se calculează începând cu data prevăzută în decizia de impunere a penalităților cu titlu cominatoriu.

    (4)Penalitățile cu titlu cominatoriu pot fi impuse pentru o perioadă de maximum șase luni de la data notificării deciziei ESMA. La sfârșitul perioadei, ESMA reexaminează măsura.

    Articolul 36

    Publicarea, natura, executarea și alocarea amenzilor și a penalităților cu titlu cominatoriu

    (1)ESMA face publice toate amenzile și toate penalitățile cu titlu cominatoriu aplicate în temeiul articolelor 34 și 35, cu excepția cazurilor în care publicarea lor ar perturba grav piețele financiare ale Uniunii sau ar aduce un prejudiciu disproporționat părților implicate. Informațiile astfel publicate nu conțin date cu caracter personal în sensul Regulamentului (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului 54 .

    (2)Amenzile și penalitățile cu titlu cominatoriu aplicate în temeiul articolelor 34 și 35 au caracter administrativ.

    (3)Amenzile și penalitățile cu titlu cominatoriu aplicate în temeiul articolelor 34 și 35 sunt executorii.

    Executarea silită a amenzilor și a penalităților cu titlu cominatoriu este reglementată de normele de procedură aflate în vigoare în statul membru sau țara terță pe teritoriul căreia aceasta are loc.

    (4)Amenzile și penalitățile cu titlu cominatoriu se alocă bugetului general al Uniunii Europene.

    Secțiunea 3

    Proceduri și revizuire

    Articolul 37

    Norme procedurale pentru luarea măsurilor de supraveghere și impunerea amenzilor

    (1)În cazul în care constată că există indicii serioase privind o posibilă încălcare a prezentului regulament, ESMA numește un agent de investigații independent din cadrul ESMA pentru a investiga chestiunea. Agentul numit nu poate să fie sau să fi fost implicat, direct sau indirect, în supravegherea ratingurilor ESG la care se referă încălcarea și își îndeplinește funcțiile independent de consiliul supraveghetorilor ESMA.

    (2)Agentul de investigații menționat la alineatul (1) cercetează presupusele încălcări, ținând seama de orice observații transmise de persoanele care fac obiectul investigației și prezintă consiliului supraveghetorilor ESMA un dosar complet cuprinzând constatările sale.

    (3)Agentul de investigații are competența de a solicita informații în conformitate cu articolul 30 și de a efectua investigații și inspecții la fața locului în conformitate cu articolele 31 și 32.

    (4)În îndeplinirea sarcinilor sale, agentul de investigații are acces la toate documentele și informațiile care au fost colectate de ESMA în cadrul activităților sale de supraveghere.

    (5)Drepturile la apărare ale persoanelor care fac obiectul investigației sunt pe deplin respectate pe parcursul investigațiilor efectuate în temeiul prezentului articol.

    (6)Atunci când înaintează consiliului supraveghetorilor ESMA dosarul cuprinzând constatările sale, agentul de investigații transmite o notificare persoanelor care fac obiectul investigației.

    (7)Pe baza dosarului cuprinzând constatările agentului de investigații și la cererea persoanelor în cauză după audierea persoanelor respective în conformitate cu articolul 38, consiliul supraveghetorilor ESMA evaluează dacă una sau mai multe persoane care fac obiectul investigației a (au) comis încălcările în cauză și, în cazul în care ajunge la concluzia că au fost comise astfel de încălcări, ia o măsură de supraveghere, astfel cum se menționează la articolul 33, și impune o amendă în conformitate cu articolul 34.

    (8)Agentul de investigații nu participă la deliberările consiliului supraveghetorilor ESMA și nu intervine în niciun alt mod în procesul decizional din cadrul consiliului supraveghetorilor ESMA.

    (9)Comisia completează prezentul regulament prin adoptarea unor noi norme de procedură pentru exercitarea competenței ESMA de a impune amenzi sau penalități cu titlu cominatoriu, inclusiv dispoziții privind dreptul la apărare, dispoziții temporale și dispoziții privind încasarea amenzilor și a penalităților cu titlu cominatoriu, și prin adoptarea de norme detaliate privind termenele de prescripție pentru impunerea și executarea penalităților.

    Normele menționate la primul paragraf se adoptă prin acte delegate în conformitate cu articolul 45.

    (10)ESMA sesizează autoritățile naționale în cauză în vederea urmăririi penale atunci când constată, în îndeplinirea sarcinilor care îi revin în temeiul prezentului regulament, că există indicii clare privind posibila existență a unor fapte care pot constitui infracțiuni. ESMA se abține de la aplicarea unor amenzi sau a unor penalități cu titlu cominatoriu în cazul în care o achitare sau o condamnare prealabilă în temeiul unor fapte identice sau al unor fapte în esență identice a dobândit autoritate de lucru judecat în urma unor proceduri penale în temeiul dreptului intern.

    Articolul 38

    Audierea persoanelor care fac obiectul investigațiilor

    (1)Înainte de a lua orice decizie în temeiul articolelor 33, 34 și 35, ESMA acordă persoanelor care fac obiectul procedurilor posibilitatea de a fi audiate cu privire la constatările sale. ESMA își fundamentează deciziile doar pe constatările asupra cărora persoanele care fac obiectul procedurilor au avut posibilitatea să formuleze observații.

    Primul paragraf nu se aplică dacă este necesară adoptarea de acțiuni urgente în temeiul articolului 33 pentru a preveni aducerea unor prejudicii grave și iminente sistemului financiar. Într-o asemenea situație, ESMA poate adopta o decizie provizorie și acordă persoanelor în cauză posibilitatea de a fi audiate cât mai curând posibil după adoptarea deciziei.

    (2)Drepturile la apărare ale persoanelor care fac obiectul procedurilor sunt pe deplin respectate pe durata investigațiilor. Aceste persoane au drept de acces la dosarul ESMA, sub rezerva interesului legitim al altor persoane de a-și proteja secretele de afaceri. Dreptul de acces la un dosar nu se extinde și la informații confidențiale sau documente interne de lucru ale ESMA.

    Articolul 39

    Controlul exercitat de Curtea de Justiție

    Curtea de Justiție are competența de fond în ceea ce privește controlul deciziilor prin care ESMA a impus o amendă sau penalități cu titlu cominatoriu. Curtea de Justiție poate anula, reduce sau mări amenda sau penalitățile cu titlu cominatoriu aplicate.

    Secțiunea 4

    Taxe și delegarea sarcinilor

    Articolul 40

    Taxe de supraveghere

    (1)ESMA percepe taxe de la furnizorii de rating ESG în conformitate cu actul delegat adoptat în temeiul alineatului (2). Taxele respective acoperă integral cheltuielile ESMA necesare supravegherii furnizorilor de rating ESG, precum și rambursarea oricăror costuri pe care le pot suporta autoritățile competente care desfășoară activități în temeiul prezentului regulament și în special ca urmare a delegării unor sarcini în conformitate cu articolul 41.

    (2)Cuantumul unei taxe individuale este proporțional cu cifra de afaceri netă anuală a furnizorului de ratinguri ESG în cauză.

    Până la XX XXXX XXXX, Comisia adoptă acte delegate în conformitate cu articolul 45 pentru a completa prezentul regulament prin specificarea tipurilor de taxe, a cazurilor în care se percep taxe, a cuantumului taxelor, a modalității de plată a acestora și, după caz, a modului în care ESMA rambursează autorităților competente orice costuri pe care acestea le-ar fi putut suporta în desfășurarea de activități în temeiul prezentului regulament, în special ca urmare a delegării sarcinilor menționate la articolul 41.

    CAPITOLUL 5

    Cooperarea dintre ESMA și autoritățile naționale competente

    Articolul 41

    Delegarea sarcinilor ESMA către autoritățile competente

    (1)Atunci când este necesar pentru îndeplinirea corespunzătoare a unei sarcini de supraveghere, ESMA poate delega sarcini de supraveghere specifice autorității competente a unui stat membru în conformitate cu ghidurile emise de ESMA în temeiul articolului 16 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010. Aceste sarcini de supraveghere specifice pot include, în special, competența de a formula cereri de informații în conformitate cu articolul 30 și de a efectua investigații și inspecții la fața locului în conformitate cu articolele 31 și 32.

    (2)Înainte de delegarea unei sarcini în conformitate cu alineatul (1), ESMA consultă autoritatea competentă relevantă în legătură cu:

    (a)sfera de aplicare a sarcinii care urmează să fie delegată;

    (b)calendarul pentru îndeplinirea sarcinii;

    (c)transmiterea informațiilor necesare de către ESMA și către aceasta.

    (3)ESMA rambursează autorității competente costurile suportate de aceasta ca urmare a îndeplinirii sarcinilor delegate în conformitate cu actul delegat adoptat în temeiul articolului 45.

    (4)ESMA revizuiește, la intervale corespunzătoare, delegarea de sarcini efectuată în conformitate cu alineatul (1). ESMA poate revoca o delegare în orice moment.

    (5)Delegarea sarcinilor nu afectează responsabilitatea ESMA și nu limitează capacitatea acesteia de a efectua și de a supraveghea activitatea delegată. ESMA nu deleagă responsabilități de supraveghere, inclusiv decizii de autorizare, evaluări finale și decizii privind acțiunile ulterioare referitoare la încălcări.

    Articolul 42

    Schimbul de informații

    ESMA și autoritățile competente își transmit fără întârziere informațiile necesare pentru a-și îndeplini atribuțiile care le revin în temeiul prezentului regulament.

    Articolul 43

    Notificările și cererile de suspendare ale autorităților competente

    (1)În cazul în care o autoritate competentă a unui stat membru constată că pe teritoriul său sau pe teritoriul unui alt stat membru au fost comise acte de încălcare a prezentului regulament, aceasta informează ESMA în acest sens. În cazul în care o autoritate competentă consideră că acest lucru este adecvat în scopuri de investigare, aceasta poate sugera ESMA ca aceasta să evalueze necesitatea de a utiliza competențele prevăzute la articolul 30 în legătură cu furnizorul de rating ESG implicat în aceste acte.

    (2)ESMA acționează în consecință. ESMA comunică autorității competente care a informat-o rezultatele intervenției sale și, în măsura posibilului, eventualele elemente importante apărute între timp.

    (3)O autoritate competentă care notifică ESMA dintr-un stat membru care consideră că un furnizor de rating ESG care este înscris în registrul menționat la articolul 13 și ale cărui ratinguri ESG sunt utilizate pe teritoriul statului membru respectiv a încălcat prezentul regulament într-un mod care afectează în mod semnificativ protecția investitorilor sau stabilitatea sistemului financiar din statul membru respectiv poate solicita ESMA să suspende furnizarea ratingurilor ESG de către furnizorul de rating ESG în cauză. Autoritatea competentă care notifică ESMA trebuie să prezinte acesteia din urmă toate motivele care stau la baza solicitării sale.

    (4)În cazul în care consideră că solicitarea menționată la alineatul (3) nu este justificată, ESMA informează în scris autoritatea competentă care a notificat-o, precizând motivele avizului său. În cazul în care consideră că solicitarea este justificată, ESMA ia măsurile corespunzătoare pentru soluționarea problemei.

    Articolul 44

    Secretul profesional

    (1)Obligația de a păstra secretul profesional se aplică ESMA, autorităților competente și tuturor persoanelor care lucrează sau care au lucrat pentru ESMA, pentru autoritățile competente sau pentru oricare alte persoane cărora ESMA le-a delegat sarcini, inclusiv auditorilor și experților mandatați de ESMA.

    (2)    Toate informațiile schimbate în temeiul prezentului regulament între ESMA, autoritățile competente, ABE, EIOPA și CERS sunt considerate confidențiale, cu excepția situațiilor în care:

    (a)ESMA sau autoritatea competentă sau o altă autoritate ori un alt organism în cauză precizează la momentul comunicării că astfel de informații pot fi divulgate;

    (b)divulgarea este necesară în cadrul procedurilor judiciare;

    (c)informațiile divulgate sunt utilizate într-un rezumat sau într-o formă agregată, în care participanții individuali la piețele financiare nu pot fi identificați.

    TITLUL IV

    ACTE DELEGATE ȘI ACTE DE PUNERE ÎN APLICARE

    Articolul 45

    Exercitarea și revocarea delegării și obiecții cu privire la actele delegate

    (1)Competența de a adopta acte delegate este conferită Comisiei în condițiile prevăzute la prezentul articol.

    (2)Competența de a adopta actele delegate menționate la articolele 5, 21, 22 și 40 este conferită Comisiei pentru o perioadă de timp nedeterminată de la [OP: a se introduce data intrării în vigoare].

    (3)Delegarea de competențe menționată la articolele 5, 21, 22 și 40 poate fi revocată în orice moment de Parlamentul European sau de Consiliu. O decizie de revocare pune capăt delegării de competențe specificate în decizia respectivă. Decizia produce efecte din ziua care urmează datei publicării acesteia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau de la o dată ulterioară menționată în decizie. Decizia nu afectează valabilitatea actelor delegate care sunt deja în vigoare.

    (4)Înainte de adoptarea unui act delegat, Comisia se consultă cu experții desemnați de fiecare stat membru în conformitate cu principiile prevăzute în Acordul interinstituțional din 13 aprilie 2016 privind o mai bună legiferare.

    (5)De îndată ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European și Consiliului.

    (6)Un act delegat adoptat în temeiul articolelor 7, 33, 34 și 40 intră în vigoare numai în cazul în care nici Parlamentul European și nici Consiliul nu au formulat obiecții în termen de două luni de la notificarea acestuia către Parlamentul European și Consiliu sau în cazul în care, înaintea expirării termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia că nu vor formula obiecții. Termenul respectiv se prelungește cu [două luni] la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.

    (7)În cazul în care, la expirarea termenului prevăzut la alineatul (6), nici Parlamentul European, nici Consiliul nu au formulat obiecții la actul delegat, acesta se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și intră în vigoare la data prevăzută în cuprinsul său. Actul delegat poate fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și poate intra în vigoare înainte de expirarea termenului respectiv, în cazul în care atât Parlamentul European, cât și Consiliul au informat Comisia cu privire la intenția lor de a nu formula obiecții.

    (8)În cazul în care fie Parlamentul European, fie Consiliul formulează obiecții la un act delegat în termenul menționat la alineatul (1), acesta nu intră în vigoare. În conformitate cu articolul 296 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, instituția care formulează obiecții prezintă motivele care au stat la baza acestora.

    Articolul 46

    Modificarea anexelor

    Pentru a ține seama de evoluțiile de pe piețele financiare, inclusiv de evoluțiile internaționale, în special în ceea ce privește finanțarea durabilă, Comisia poate adopta măsuri de modificare a anexelor, prin intermediul unor acte delegate în conformitate cu articolul 45.

    Articolul 47

    Procedura comitetului

    (1)Comisia este sprijinită de Comitetul european pentru valori mobiliare instituit prin Decizia 2001/528/CE a Comisiei 55 . Comitetul respectiv este un comitet în sensul Regulamentului (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului 56 .

    (2)În cazul în care se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.

    TITLUL V

    DISPOZIȚII TRANZITORII ȘI FINALE

    Articolul 48

    Dispoziții tranzitorii

    (1)Furnizorii de rating ESG care își furnizau serviciile la data intrării în vigoare a prezentului regulament notifică ESMA în termen de trei luni dacă doresc să își ofere în continuare serviciile și să solicite autorizarea în conformitate cu articolul 5. În acest caz, aceștia solicită autorizarea în termen de șase luni de la data aplicării prezentului regulament.

    (2)Prin derogare de la primul alineat, furnizorii de rating ESG clasificați ca întreprinderi mici și mijlocii în temeiul articolului 3 din Directiva 2013/34/UE solicită autorizarea în termen de 24 de luni de la data aplicării prezentului regulament.

    (3)Furnizorii de rating ESG clasificați ca întreprinderi mici și mijlocii în temeiul articolului 3 din Directiva 2013/34/UE care intră pe piață după [a se introduce data intrării în vigoare] notifică ESMA înainte de a începe să își ofere serviciile și solicită autorizarea în termen de 12 luni de la notificarea respectivă.

    Articolul 49

    Reexaminarea

    (1)Comisia evaluează aplicarea prezentului regulament până la [cinci ani de la intrarea în vigoare a prezentului regulament].

    (2)Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport privind principalele constatări ale evaluării. La efectuarea evaluării, Comisia ține seama de evoluțiile pieței și de dovezile relevante de care dispune.

    (3)În cazul în care Comisia consideră oportun, raportul este însoțit de o propunere legislativă de modificare a dispozițiilor relevante ale prezentului regulament.

    Articolul 50

    Intrarea în vigoare și aplicarea

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Se aplică de la [6 luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament].

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Strasbourg,

    Pentru Parlamentul European,    Pentru Consiliu,

    Președinta    Președintele

    FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

    1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

    1.1.Denumirea propunerii/inițiativei

    1.2.Domeniul (domeniile) de politică în cauză

    1.3.Obiectul propunerii/inițiativei:

    1.4.Obiectiv(e)

    1.4.1.Obiectiv(e) general(e)

    1.4.2.Obiectiv(e) specific(e)

    1.4.3.Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate

    1.4.4.Indicatori de performanță

    1.5.Motivele propunerii/inițiativei

    1.5.1.Cerința (cerințele) care trebuie îndeplinită (îndeplinite) pe termen scurt sau lung, inclusiv un calendar detaliat pentru punerea în aplicare a inițiativei

    1.5.2.Valoarea adăugată a intervenției Uniunii (aceasta poate rezulta din diferiți factori, de exemplu o mai bună coordonare, securitatea juridică, o mai mare eficacitate sau complementaritate). În sensul prezentului punct, „valoarea adăugată a intervenției Uniunii” este valoarea ce rezultă din intervenția Uniunii, care depășește valoarea ce ar fi fost obținută dacă ar fi acționat doar statele membre.

    1.5.3.Învățăminte desprinse din experiențe anterioare similare

    1.5.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual și posibilele sinergii cu alte instrumente corespunzătoare

    1.5.5.Evaluarea diferitelor opțiuni de finanțare disponibile, inclusiv a posibilităților de redistribuire

    1.6.Durata și impactul financiar ale propunerii/inițiativei

    1.7.Metoda (metodele) de execuție a bugetului planificată (planificate)

    2.MĂSURI DE GESTIONARE

    2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și raportare

    2.2.Sistemul (sistemele) de gestiune și de control

    2.2.1.Justificarea modului/modurilor de gestiune, a mecanismului/mecanismelor de punere în aplicare a finanțării, a modalităților de plată și a strategiei de control propuse

    2.2.2.Informații privind riscurile identificate și sistemul (sistemele) de control intern instituit(e) pentru atenuarea lor

    2.2.3.Estimarea și justificarea raportului cost-eficacitate al controalelor (raportul „costurile controalelor ÷ valoarea fondurilor aferente gestionate”) și evaluarea nivelurilor preconizate ale riscurilor de eroare (la plată și la închidere)

    2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor

    3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI

    3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate)

    3.2.Impactul financiar estimat al propunerii asupra creditelor

    3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra creditelor operaționale

    3.2.2.Realizările preconizate finanțate din credite operaționale

    3.2.3.Sinteza impactului estimat asupra creditelor administrative

    3.2.3.1.Necesarul de resurse umane estimat

    3.2.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual

    3.2.5.Contribuția terților

    3.3.Impactul estimat asupra veniturilor

    1.CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI 

    1.1.Denumirea propunerii/inițiativei

    Propunere de regulament [al Parlamentului European și al Consiliului] privind transparența și operațiunile furnizorilor de rating de mediu, social și de guvernanță (ESG).

    1.2.Domeniul (domeniile) de politică în cauză

    Domeniul de politică: Stabilitate financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital

    1.3.Obiectul propunerii 

     o acțiune nouă

     o acțiune nouă întreprinsă ca urmare a unui proiect-pilot/a unei acțiuni pregătitoare 57  

     prelungirea unei acțiuni existente 

     o fuziune a uneia sau mai multor acțiuni către o altă/o nouă acțiune 

    1.4.Obiectiv(e)

    1.4.1.Obiectiv(e) general(e) 

    Obiectivul general al prezentei inițiative este să faciliteze exploatarea mai bună a potențialului pieței unice europene și să contribuie la tranziția către un sistem economic și financiar pe deplin sustenabil și favorabil incluziunii, în conformitate cu Pactul verde european și cu obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU. Acest lucru poate fi realizat prin îmbunătățirea capacității investitorilor de a lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la sustenabilitatea investițiilor, precum și prin sprijinirea întreprinderilor să își înțeleagă performanța în materie de durabilitate.

    Întrucât ratingurile ESG și datele subiacente sunt utilizate pentru deciziile de investiții și alocarea capitalului, obiectivul inițiativei este – prin reglementarea furnizorilor de rating ESG – să îmbunătățească calitatea și transparența ratingurilor ESG pentru a permite investitorilor și societăților cărora li se acordă rating să ia decizii mai bine informate cu privire la gestionarea riscurilor ESG și a impactului investițiilor sau operațiunilor lor. În același timp, este esențial să se stimuleze încrederea în operațiunile furnizorilor de rating ESG, asigurându-se că piața funcționează în mod corespunzător, iar furnizorii de rating ESG previn și gestionează conflictele de interese.

    1.4.2.Obiectiv(e) specific(e) 

    Există două obiective specifice, care se referă la cei doi factori determinanți ai problemelor:

    - îmbunătățirea clarității caracteristicilor ratingurilor ESG (semnificația acestora și obiectivele urmărite), a metodologiilor și a surselor de date sau a estimărilor utilizate pentru obținerea ratingurilor ESG.

    - oferirea unei mai mari clarități cu privire la operațiunile furnizorilor de rating ESG, precum și asigurarea prevenirii și atenuării riscurilor de conflicte de interese la nivelul furnizorilor de rating ESG.

    1.4.3.Rezultatul (rezultatele) și impactul preconizate

    A se preciza efectele pe care ar trebui să le aibă propunerea/inițiativa asupra beneficiarilor vizați/grupurilor vizate.

    Prezenta propunere ar trebui să aducă transparență și claritate în ceea ce privește operațiunile furnizorilor de rating ESG. Acest lucru ar trebui să fie benefic pentru utilizatorii ratingurilor respective, dar și pentru întreprinderile cărora li se acordă rating și alte părți interesate. Aceasta va contribui la obiectivele Pactului verde european și ale strategiei privind finanțarea durabilă.

    Propunerea va avea un impact economic direct și indirect semnificativ asupra părților relevante. În primul rând, furnizorii de rating ESG vor face obiectul obligației de informare și al altor cerințe operaționale, ceea ce implică costuri. Ulterior, utilizatorii ratingurilor ESG și entitățile cărora li se acordă rating vor beneficia de o mai mare transparență în ceea ce privește caracteristicile ratingurilor ESG și operațiunile furnizorilor de rating ESG. Autoritățile publice (ESMA) vor fi, de asemenea, afectate, în special prin introducerea supravegherii furnizorilor de rating ESG, chiar dacă în cadrul structurii lor existente

    1.4.4.Indicatori de performanță 

    A se preciza indicatorii pentru monitorizarea progreselor și a realizărilor obținute.

    Au fost identificați următorii indicatori de performanță:

    Obiectivul nr. 1

    -    numărul de ratinguri ESG puse la dispoziție;

    -    numărul de ratinguri ESG care au riscuri financiare și/sau obiective de impact;

    -    informațiile puse la dispoziția publicului, online, de către furnizorii de rating ESG, în special elaborarea unor eventuale broșuri/documente informative;

    -    măsura în care ratingurile/punctajele ESG care măsoară aceleași structuri variază de la o agenție de rating la alta și, în special, dacă divergențele scad în timp;

    -    dacă a crescut corelația ratingurilor ESG cu obiective similare.

    Obiectivul nr. 2

    -    creșterea utilizării ratingurilor ESG de către utilizatori și emitenți;

    -    valoarea și cota de piață a investițiilor ESG pe baza ratingurilor ESG;

    -    numărul de scandaluri legate de ratingurile ESG.

    1.5.Motivele propunerii/inițiativei 

    1.5.1.Cerința (cerințele) care trebuie îndeplinită (îndeplinite) pe termen scurt sau lung, inclusiv un calendar detaliat pentru punerea în aplicare a inițiativei

    Prezenta propunere face parte integrantă din strategia reînnoită a Comisiei Europene privind finanțarea durabilă, adoptată în iulie 2021. Ratingurile de mediu, sociale și de guvernanță (ESG) joacă un rol favorizant pentru buna funcționare a pieței de finanțare durabilă a UE prin furnizarea de surse critice de informații pentru strategiile de investiții, gestionarea riscurilor și obligațiile de informare ale investitorilor și ale instituțiilor financiare. Acestea sunt utilizate și de întreprinderi care încearcă să înțeleagă mai bine riscurile și oportunitățile legate de durabilitate în ceea ce privește activitățile lor sau activitățile partenerilor lor, precum și pentru comparație cu întreprinderi similare în aceste privințe.

    Prezenta propunere urmărește să exploateze mai bine potențialul pieței unice europene și al uniunii piețelor de capital și să contribuie la tranziția către un sistem economic și financiar pe deplin sustenabil și favorabil incluziunii, în conformitate cu Pactul verde european și cu obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU.

    Piața actuală a ratingurilor ESG este afectată de deficiențe și nu funcționează în mod corespunzător, deoarece nu răspunde nevoilor utilizatorilor și ale entităților cărora li se acordă ratinguri în ceea ce privește ratingurile ESG, iar încrederea în ratinguri este subminată. Această problemă prezintă o serie de aspecte diferite, în principal (i) lipsa de transparență în ceea ce privește caracteristicile ratingurilor ESG, metodologiile acestora și sursele lor de date și (ii) lipsa de claritate cu privire la modul în care funcționează furnizorii de rating ESG. Prin urmare, ratingurile ESG nu își îndeplinesc scopul și nu permit într-o măsură suficientă utilizatorilor, investitorilor și entităților cărora li se acordă ratinguri să ia decizii în cunoștință de cauză în ceea ce privește riscurile, impacturile și oportunitățile legate de ESG.

    1.5.2.Valoarea adăugată a intervenției Uniunii (aceasta poate rezulta din diferiți factori, de exemplu o mai bună coordonare, securitatea juridică, o mai mare eficacitate sau complementaritate). În sensul prezentului punct, „valoarea adăugată a intervenției Uniunii” este valoarea ce rezultă din intervenția Uniunii care depășește valoarea ce ar fi fost obținută dacă ar fi acționat doar statele membre.

    În prezent, nu există un cadru de reglementare la nivelul UE pentru furnizorii de rating ESG. Statele membre nu reglementează activitățile furnizorilor de rating ESG sau condițiile în care aceștia își furnizează produsele sau serviciile.

    Obiectivul prezentei inițiative, acela de a îmbunătăți claritatea în ceea ce privește caracteristicile ratingurilor ESG, dar și operațiunile furnizorilor de rating ESG, nu poate fi realizat în mod suficient de către statele membre acționând independent. Sunt necesare acțiuni la nivelul UE pentru buna funcționare a piețelor de capital din UE și pentru a contribui la tranziția către un sistem economic și financiar pe deplin sustenabil și favorabil incluziunii, în conformitate cu Pactul verde european și cu obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU.

    Întrucât atenția acordată investițiilor durabile și ratingurilor ESG crește în jurisdicții din întreaga lume, este important ca UE să colaboreze cu partenerii săi pe baza unei abordări europene coerente și cuprinzătoare.

    Deși statele membre ar putea lua individual măsuri pentru a consolida fiabilitatea și comparabilitatea ratingurilor ESG, este probabil ca astfel de măsuri să difere în mod semnificativ de la un stat membru la altul, ceea ce poate crea niveluri divergente de transparență, bariere pentru participanții la piață și provocări pentru cei care își desfășoară activitatea la nivel transfrontalier (așa cum este cazul în special pentru această piață, în ceea ce privește utilizatorii din mai multe state membre), pe lângă limitarea comparabilității între ratinguri. Acest lucru ar cauza probleme și confuzie atât pentru întreprinderile cărora li se acordă ratinguri, cât și pentru utilizatorii de ratinguri și ar putea duce, în cele din urmă, la o protecție inegală a investitorilor în diferite state membre.

    1.5.3.Învățăminte desprinse din experiențe anterioare similare

    Pe baza experienței dobândite în ceea ce privește supravegherea agențiilor de rating de credit și a faptului că, în prezent, ratingurile ESG nu sunt la fel de importante din punct de vedere sistemic ca ratingurile de credit, acestea vor necesita, prin urmare, un nivel mai scăzut de intensitate a supravegherii decât cel pe care ESMA îl utilizează în prezent pentru agențiile de rating de credit. Prin urmare, în comparație cu costurile de supraveghere pentru agențiile de rating de credit, numărul de ENI a fost redus cu peste 50 %, presupunând că furnizorii de rating ESG au nevoie de un nivel mai scăzut de intensitate a supravegherii decât cel pe care ESMA îl utilizează în prezent pentru agențiile de rating de credit.

    Cu toate acestea, este probabil ca rolul ratingurilor ESG în ecosistemul financiar și utilizarea lor în scopuri de reglementare să crească în viitorul apropiat și, prin urmare, este probabil ca și intensitatea sarcinilor de supraveghere să crească.

    În comparație cu agențiile de rating de credit, în prezent există 29 de agenții de rating de credit înregistrate sau certificate de ESMA, în timp ce în UE funcționează 59 de furnizori de rating ESG.

    Din experiența existentă în ceea ce privește înregistrarea agențiilor de rating de credit, se estimează în prezent că va fi nevoie de 0,5 ENI pe șase luni pentru a înregistra o entitate, indiferent de dimensiunea acesteia. De asemenea, experiența arată că este puțin probabil ca înregistrarea unei entități să poată fi finalizată într-un termen mai scurt de 6 luni.

    Învățămintele desprinse din reglementarea piețelor noi/furnizorilor noi (cum ar fi agențiile de rating de credit sau administratorii de indici de referință) indică faptul că principalul efort în primul (primii) an(i) este de a autoriza/înregistra entitățile existente; cu toate acestea, începând cu al doilea an, pe lângă înregistrare/autorizare, este nevoie de personal pentru a supraveghea entitățile autorizate/înregistrate în anii precedenți.

    Prin comparație, ESMA are 37 AT și 14 AC (51 în total) înscrise în buget în cadrul subactivității privind agențiile de rating de credit pentru 2023. Această cifră include personalul de bază și serviciile centralizate. ESMA a primit sarcina de a supraveghea direct agențiile de rating de credit în 2011. Învățămintele desprinse în ultimii 12 ani arată că supravegherea directă a entităților necesită personal cu experiență care să fie angajat permanent; prin urmare, în cazul supravegherii agențiilor de rating de credit, numărul de AT este mult mai mare decât numărul de AC.

    1.5.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual și posibilele sinergii cu alte instrumente corespunzătoare

    Comisia se angajează să realizeze o tranziție verde a economiei UE, astfel cum se prevede în Comunicarea privind Pactul verde european din decembrie 2019 și în Strategia pentru finanțarea tranziției către o economie durabilă.

    Propunerea privind ratingurile ESG va contribui la această agendă prin îmbunătățirea transparenței în ceea ce privește operațiunile unui tip important de participant la piața financiară, care va contribui, de asemenea, la canalizarea investițiilor private către proiecte și activități durabile.

    Prezenta propunere legislativă este compatibilă cu cadrul financiar multianual.

    1.5.5.Evaluarea diferitelor opțiuni de finanțare disponibile, inclusiv a posibilităților de redistribuire

    ESMA ar urma să fie însărcinată cu acordarea autorizațiilor și cu supravegherea continuă a sectorului, ceea ce ar necesita resurse suplimentare. Creșterea anuală totală a costurilor este estimată la aproximativ 3,7-3,8 milioane EUR. Acest cost nu va fi suportat din bugetul UE, deoarece propunerea va include o dispoziție conform căreia ESMA este autorizată să perceapă taxe de autorizare și de supraveghere de la furnizorii de rating ESG 58 , astfel încât să acopere toate costurile de supraveghere. Această situație este similară cu alte domenii în care ESMA este responsabilă de supravegherea anumitor entități (de exemplu, agențiile de rating de credit).

    1.6.Durata și impactul financiar ale propunerii/inițiativei

     Durată limitată

       Propunere/inițiativă în vigoare de la [ZZ/LL]AAAA până la [ZZ/LL]AAAA

       Impact financiar din AAAA până în AAAA

     Durată nelimitată

    Punere în aplicare cu o perioadă de creștere în intensitate din 2022 până în 2024,

    urmată de o perioadă de funcționare la capacitate maximă.

    1.7.Modul (modurile) de gestiune preconizat(e) 59   

     Gestiune directă asigurată de Comisie prin

       agenții executive

     Gestiune partajată cu statele membre

     Gestiune indirectă, cu delegarea sarcinilor de execuție bugetară:

    ◻organizațiilor internaționale și agențiilor acestora (a se preciza);

    ◻BEI și Fondului european de investiții;

    ☑ organismelor menționate la articolele 70 și 71;

    ◻ organismelor de drept public;

    ◻ organismelor de drept privat cu misiune de serviciu public, cu condiția să prezinte garanții financiare adecvate;

    ◻ organismelor de drept privat dintr-un stat membru care sunt responsabile cu punerea în aplicare a unui parteneriat public-privat și care prezintă garanții financiare adecvate;

    ◻ persoanelor cărora li se încredințează executarea unor acțiuni specifice în cadrul PESC, în temeiul titlului V din TUE, și care sunt identificate în actul de bază relevant.

    Observații

    N/A

     

    2.MĂSURI DE GESTIONARE 

    2.1.Dispoziții în materie de monitorizare și raportare 

    A se preciza frecvența și condițiile.

    În conformitate cu dispozițiile deja existente, AES elaborează rapoarte periodice privind activitatea lor (inclusiv rapoarte interne către conducerea superioară, rapoarte către consiliile de administrație și rapoarte anuale) și fac obiectul auditurilor efectuate de Curtea de Conturi și de Serviciul de Audit Intern al Comisiei cu privire la utilizarea resurselor și performanțe. Monitorizarea și raportarea acțiunilor incluse în propunere vor respecta cerințele deja existente, precum și noile cerințe care decurg din prezenta propunere.

    2.2.Sistemul (sistemele) de gestiune și de control 

    2.2.1.Justificarea modului/modurilor de gestiune, a mecanismului/mecanismelor de punere în aplicare a finanțării, a modalităților de plată și a strategiei de control propuse

    Gestionarea va fi indirectă prin intermediul AES. Mecanismul de finanțare ar urma să fie pus în aplicare prin intermediul taxelor de autorizare și de supraveghere percepute de ESMA de la furnizorii de rating ESG.

    2.2.2.Informații privind riscurile identificate și sistemul (sistemele) de control intern instituit(e) pentru atenuarea lor

    În ceea ce privește utilizarea conform legii, economică, efectivă și eficace a creditelor care rezultă din propunere, se preconizează că propunerea nu va genera riscuri noi semnificative care să nu fie acoperite de un cadru de control intern existent. Cu toate acestea, o nouă provocare ar putea fi legată de asigurarea colectării în timp util a taxelor de la furnizorii de rating ESG.

    2.2.3.Estimarea și justificarea raportului cost-eficacitate al controalelor (raportul „costurile controalelor ÷ valoarea fondurilor aferente gestionate”) și evaluarea nivelurilor preconizate ale riscurilor de eroare (la plată și la închidere) 

    Sistemele de gestiune și de control prevăzute în Regulamentele privind AES au fost deja instituite. AES colaborează îndeaproape cu Serviciul de Audit Intern al Comisiei pentru a se asigura că sunt aplicate normele corespunzătoare în toate domeniile cadrului de control intern. Aceste mecanisme se vor aplica și în ceea ce privește rolul AES în conformitate cu prezenta propunere. În plus, în fiecare exercițiu financiar, Parlamentul European, la recomandarea Consiliului, aprobă fiecărei AES descărcarea de gestiune pentru execuția bugetului.


    2.3.Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor 

    A se preciza măsurile de prevenire și de protecție existente sau preconizate, de exemplu din strategia antifraudă.

    În scopul combaterii fraudei, a corupției și a altor ilegalități, dispozițiile Regulamentului (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 septembrie 2013 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) se aplică AES fără nicio restricție. AES dispun de o strategie antifraudă specifică și de un plan de acțiune aferent acesteia. Acțiunile consolidate ale AES în domeniul luptei antifraudă vor fi conforme cu normele și orientările prevăzute de Regulamentul financiar (măsuri antifraudă ca parte a unei bune gestiuni financiare), cu politicile OLAF de prevenire a fraudei, cu dispozițiile prevăzute de Strategia antifraudă a Comisiei [COM(2011) 376], precum și cu cele prevăzute în Abordarea comună privind agențiile descentralizate ale UE (iulie 2012) și în foaia de parcurs aferentă. În plus, regulamentele de instituire a AES, precum și regulamentele financiare ale AES stabilesc dispozițiile privind execuția și controlul bugetelor AES și normele financiare aplicabile, inclusiv pe cele care vizează prevenirea fraudei și a neregulilor.

    3.IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI 

    3.1.Rubrica (rubricile) din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate) 

    (1)Linii bugetare existente

    În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

    Rubrica din cadrul financiar multianual

    Linia bugetară

    Tip de  
    cheltuieli

    Contribuție

    Numărul  

    Dif./ Nedif 60 .

    din partea țărilor AELS 61

    din partea țărilor candidate 62

    din partea țărilor terțe

    În sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

    N/A

    Dif.

    NU

    NU

    NU

    NU

    (2)Noile linii bugetare solicitate

    În ordinea rubricilor din cadrul financiar multianual și a liniilor bugetare.

    Rubrica din cadrul financiar multianual

    Linia bugetară

    Tipul de 
    cheltuieli

    Contribuție

    Numărul  

    Dif./ Nedif.

    din partea țărilor AELS

    din partea țărilor candidate

    din partea țărilor terțe

    În sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar

    N/A

    3.2.Impactul estimat asupra cheltuielilor 

    3.2.1.Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor 

    milioane EUR (cu trei zecimale)

    Rubrica din cadrul financiar  
    multianual

    Numărul

    [Denumirea rubricii……………...………………………………………………………]

    [Organism]: <…….>

    2023

    2024

    2025

    2026

    2027

    TOTAL

    Titlul 1:

    Angajamente

    (1)

    Plăți

    (2)

    Titlul 2:

    Angajamente

    (1a)

    Plăți

    (2a)

    Titlul 3:

    Angajamente

    (3a)

    Plăți

    (3b)

    TOTAL credite 
    pentru [organism] <…….>

    Angajamente

    =1+1a+3a

    Plăți

    =2+2a

    +3b





    Rubrica din cadrul financiar  
    multianual

    7

    „Cheltuieli administrative”

    milioane EUR (cu trei zecimale)

    2023

    2024

    2025

    2026

    2027

    TOTAL

    DG: <…….>

    •Resurse umane

      Alte cheltuieli administrative

    TOTAL DG <…….>

    Credite

    TOTAL credite 
    pentru RUBRICA 7 
    din cadrul financiar multianual 

    (Total angajamente = Total plăți)

    milioane EUR (cu trei zecimale)

    2023

    2024

    2025

    2026

    2027

    TOTAL

    TOTAL credite 
    în cadrul RUBRICILOR 1-7 
    din cadrul financiar multianual 

    Angajamente

    Plăți

    3.2.2.Impactul estimat asupra creditelor ESMA 

       Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite operaționale

       Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite operaționale, conform explicațiilor de mai jos:

    Credite de angajament în milioane EUR (cu trei zecimale)

    A se indica obiectivele și realizările

    2023

    2024

    2025

    2026

    2027

    TOTAL

    REALIZĂRI

    Tip 63

    Costuri medii

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Nr.

    Costuri

    Total nr.

    Costuri totale

    OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 1: Integrarea entităților în sistemul de raportare de supraveghere

    - Realizare

    Entități integrate

    40

    0,035

    10

    0,005

    9

    0,005

    59

    0,045

    Subtotal pentru obiectivul specific nr. 1

    40

    0,035

    10

    0,005

    9

    0,005

    59

    0,045

    OBIECTIVUL SPECIFIC NR. 2

    - Realizare

    - Realizare

    Subtotal pentru obiectivul specific nr. 2

    COSTURI TOTALE

    40

    0,035

    10

    0,005

    9

    0,005

    59

    0,045

    3.2.3.Impactul estimat asupra resurselor umane ale ESMA

    3.2.3.1.Rezumat

       Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite cu caracter administrativ

       Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite cu caracter administrativ, conform explicațiilor de mai jos:

    milioane EUR (cu trei zecimale)

    2023

    2024

    2025

    2026

    2027

    TOTAL

    Agenți temporari (grade AD)

    0,587

    1,198

    1,222

    3,006

    Agenți temporari (grade AST)

    0,098

    0,200

    0,203

    0,501

    Agenți contractuali

    0,918

    1,873

    1,720

    4,512

    Experți naționali detașați

    TOTAL 64

    1,603

    3,271

    3,145

    8,020

    Cerințe privind personalul (ENI):

    2023

    2024

    2025

    2026

    2027

    TOTAL

    Agenți temporari (grade AD)

    6

    6

    6

    18

    Agenți temporari (grade AST)

    1

    1

    1

    3

    Agenți contractuali

    12

    12

    10

    34

    Experți naționali detașați

    TOTAL

    19

    19

    17

     

    3.2.3.2.Necesarul de resurse umane estimat pentru DG-ul sub tutela căruia se află agenția

       Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de resurse umane.

       Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos:

    Estimarea se exprimă în numere întregi (sau cel mult cu o zecimală)

    Anul 
    N

    Anul 
    N+1

    Anul N+2

    Anul N+3

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctului 1.6)

    ·Posturi din schema de personal (funcționari și agenți temporari)

    20 01 02 01 și 20 01 02 02 (la sediu și în reprezentanțele Comisiei)

    20 01 02 03 (în delegații)

    01 01 01 01 (cercetare indirectă)

    10 01 05 01 (cercetare directă)

    Personal extern (în echivalent normă întreagă: ENI) 65

    20 02 01 (AC, END, INT din „pachetul global”)

    20 02 03 (AC, AL, END, INT și JPD în delegații)

    Linie (linii) bugetară (bugetare) (a se preciza)  66

    - la sediu 67  

    - în delegații

    01 01 01 02 (AC, END, INT – cercetare indirectă)

    10 01 05 02 (AC, INT, END – cercetare directă)

    Alte linii bugetare (a se preciza)

    TOTAL

    Necesarul de resurse umane va fi asigurat din efectivele de personal ale DG-ului în cauză alocate deja pentru gestionarea acțiunii și/sau redistribuite intern în cadrul DG-ului, completate, după caz, cu resurse suplimentare ce ar putea fi acordate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii anuale de alocare și ținând seama de constrângerile bugetare.

    Descrierea sarcinilor de efectuat:

    Funcționari și personal temporar

    Personal extern

    Descrierea metodei de calcul al costului pentru unitățile ENI ar trebui inclusă în anexa V secțiunea 3.

    3.2.4.Compatibilitatea cu cadrul financiar multianual actual 

       Propunerea/inițiativa este compatibilă cu cadrul financiar multianual existent.

       Propunerea/inițiativa necesită o reprogramare a rubricii corespunzătoare din cadrul financiar multianual.

    A se explica reprogramarea necesară, precizându-se liniile bugetare vizate și sumele aferente.

    N/A

       Propunerea/inițiativa necesită recurgerea la instrumentul de flexibilitate sau la revizuirea cadrului financiar multianual 68 .

    A se explica necesitatea efectuării acestei acțiuni, precizând rubricile și liniile bugetare vizate, precum și sumele aferente.

    N/A

    3.2.5.Contribuția terților 

       Propunerea/inițiativa nu prevede cofinanțare din partea terților.

       Propunerea/inițiativa prevede cofinanțare, estimată în cele ce urmează:

    milioane EUR (cu trei zecimale)

    2023

    2024

    2025

    2026

    2027

    Total

    Estimarea costurilor acoperite de taxele de supraveghere

    1,911

    3,833

    3,685

    9,430

    Total credite cofinanțate (inclusiv contribuțiile angajatorului la fondul de pensii)

    1,911

    3,833

    3,685

    9,430

    3.3.Impactul estimat asupra veniturilor 

       Propunerea/inițiativa nu are impact financiar asupra veniturilor.

       Propunerea/inițiativa are următorul impact financiar:

    (a)    asupra resurselor proprii

    (b)    asupra altor venituri

    (c) vă rugăm să precizați dacă veniturile sunt alocate unor linii de cheltuieli

    milioane EUR (cu trei zecimale)

    Linia bugetară pentru venituri:

    Credite disponibile pentru exercițiul financiar în curs

    Impactul propunerii/inițiativei 69

    Anul 
    N

    Anul 
    N+1

    Anul 
    N+2

    Anul 
    N+3

    A se introduce atâția ani câți sunt considerați necesari pentru a reflecta durata impactului (cf. punctului 1.6)

    Articolul ….

    Pentru veniturile diverse alocate, a se preciza linia bugetară (liniile bugetare) de cheltuieli afectată (afectate).

    A se preciza metoda de calcul a impactului asupra veniturilor.



    Anexă la Fișa financiară legislativă

    Ipoteze generale:

    ·Legislația intră în vigoare în a doua jumătate a anului 2024.

    ·Supravegherea directă și taxele vor începe după șase luni, în 2025.

    ·Costurile suplimentare cu personalul (titlul I) au fost calculate pe baza costurilor medii cu personalul aplicabile începând cu ianuarie 2023, de 171 000 EUR pentru fiecare agent temporar și de 91 000 EUR pentru fiecare agent contractual (și anume costurile standard cu excluderea costurilor standard de „habillage” de 29 000 EUR pentru clădire și echipamente informatice asociate ENI suplimentare).

    Coeficientul de corecție aplicabil în prezent pentru Paris (118,7) a fost aplicat acestor costuri standard, care au fost apoi indexate la 2 % pentru anii de după 2023 (așa cum este practica standard la programarea bugetului Uniunii, ținând seama de faptul că, în unii ani, inflația poate fi mai mică, iar în alții poate fi mai mare).

    ·Costul infrastructurii suplimentare și al cheltuielilor de funcționare (titlul II) a fost calculat utilizând alocarea standard de 29 000 EUR pentru „habillage” pentru clădiri și echipamente informatice asociate ENI suplimentare, indexate la 2 % pentru anii de după 2023. În plus, un cost standard de 2 500 EUR per ENI (indexat, de asemenea, la 2 % pentru anii de după 2023) a fost inclus pentru alte costuri administrative care nu sunt acoperite de alocarea pentru „habillage”.

    Impactul preconizat asupra bugetului Uniunii a fost estimat pe baza următoarelor elemente:

    Titlul I - Cheltuieli cu personalul

    ·Calculele se bazează pe următoarele date: există 59 de entități care își desfășoară activitatea în UE, dintre care 30 sunt situate în UE, iar 29 sunt situate în afara UE. Pentru entitățile cu sediul în afara UE, vor exista 3 modalități prin care acestea vor fi în măsură să furnizeze servicii în UE: a) echivalarea b) avizarea c) recunoașterea. Intensitatea sarcinilor de supraveghere va varia în funcție de locul în care se află furnizorii (din UE sau din afara UE).

    Entități cu sediul în UE: În cazul a 30 de furnizori de ESG cu sediul în UE (3 mari + 6 medii + 9 mici + 12 micro): i) în anul (n), va fi nevoie de 6 luni pentru autorizarea a 30 de entități cu sediul în UE (AC) + 6 luni de supraveghere a acelor entități care au fost deja autorizate (AT); ii) în anul (n) + 1 supravegherea a 30 de entități; iii) în anul (n) + 2, supravegherea a 30 de entități.

    ·Ipoteze privind furnizorii din UE: COM estimează, pe baza informațiilor furnizate de ESMA, că ar fi nevoie de 1,7 ENI pentru supravegherea unui furnizor mare de rating ESG și de 0,2 ENI pentru supravegherea unui furnizor mic de rating ESG. Această estimare se bazează pe ipoteza că ratingurile ESG nu sunt la fel de importante din punct de vedere sistemic ca ratingurile de credit și, prin urmare, vor necesita un nivel mai scăzut de intensitate a supravegherii decât cel pe care ESMA îl utilizează în prezent pentru agențiile de rating de credit; prin urmare, COM a aplicat o reducere cu 50 % a numărului de ENI pentru agențiile de rating de credit.

    ·Ipoteze privind furnizorii de rating ESG cu sediul în afara UE:

    În cazul furnizorilor din afara UE, am luat în considerare 0,1 ENI (jumătate din timpul alocat pentru un furnizor ESG microîntreprindere cu sediul în UE), având în vedere 29 de furnizori de ESG cu sediul în afara UE, am luat în considerare o taxă forfetară de 3 000 EUR pentru fiecare furnizor de ESG cu sediul în afara UE (jumătate din cuantumul taxelor percepute de la agențiile de rating de credit certificate 6 000 EUR).

    ·Trebuie remarcat faptul că echilibrul personalului din cadrul mandatului privind ratingul ESG (mai mulți AC față de AT) diferă de abordarea privind agențiile de rating de credit. În ambele cazuri, ESMA are un mandat de supraveghere directă, însă, în cazul agențiilor de rating de credit, aceasta are mult mai mulți AT decât AC (37 AT și 14 AC) pentru a se asigura că personalul calificat și experimentat este angajat permanent.

    ·Considerăm că este probabil să existe un vârf de activitate punctuală în primul an (anul 2025) în ceea ce privește autorizarea. În acest sens, va fi important ca ESMA dispună de cele 19 ENI menționate mai sus încă de la început, pentru a gestiona acest vârf. Pentru anul 2027, este probabil ca volumul de muncă inițial ridicat al înregistrării și autorizării să se reducă, iar numărul de AC temporari ar putea fi redus, astfel încât numărul total de ENI să poată fi redus la 17. Cu toate acestea, în anul 2027, ESMA va fi responsabilă de supravegherea tuturor entităților înregistrate și autorizate în anii 2025 și 2026 și, prin urmare, reducerea propusă nu poate fi prea substanțială.

    ·În comparație cu numărul de ENI pentru supravegherea directă a agențiilor de rating de credit, numărul de ENI pentru supervizarea directă a furnizorilor de rating ESG a fost redus cu peste 50 % (în total, 51 ENI pentru agențiile de rating de credit față de 19 ENI în 2025/2026 și 17 ENI în 2027 pentru furnizorii de rating ESG). Acesta este considerat nivelul minim al personalului care poate garanta supravegherea directă adecvată a pieței pentru 59 de entități.

    Titlul III - Cheltuieli operaționale

    ·Justificarea sumei de 35 000 EUR pentru integrarea entităților în sistemul de raportare în scopuri de supraveghere. Acest cost este necesar pentru crearea unui modul în sistemul utilizat de ESMA pentru raportarea de supraveghere, denumit BWise. Având în vedere noul mandat de supraveghere directă, sistemul de raportare de supraveghere trebuie extins. Pe lângă costurile inițiale, va exista o taxă anuală de întreținere recurentă de 5 000 EUR.

    ·Sistemul de raportare permite ESMA să prelucreze documentația de supraveghere primită de la entități și contribuie la reducerea muncii manuale de deschidere și salvare manuală a fișierelor atașate e-mailurilor. Prin urmare, contribuie la reducerea costurilor ENI.

    Cheltuieli estimate care urmează să fie acoperite din taxe pentru toate sarcinile de supraveghere directă asumate de ESMA

    EUR

    ESMA

    2023

    2024

    2025

    2026

    2027

    TOTAL

    Titlul 1: Cheltuieli cu personalul 

    Angajamente

    (1)

    1 603 618

    3 271 382

    3 145 675

    8 020 675

    Plăți

    (2)

    1 603 618

    3 271 382

    3 145 675

    8 020 675

    Titlul 2: Cheltuieli de funcționare și cheltuieli cu infrastructura

    Angajamente

    (1a)

    273 105

    557 134

    534 849

    1 365 088

    Plăți

    (2a)

    273 105

    557 134

    534 849

    1 365 088

    Titlul 3: cheltuieli operaționale

    Angajamente

    (3a)

    35 000

    5 000

    5 000

    45 000

    Plăți

    (3b)

    35 000

    5 000

    5 000

    45 000

    TOTAL credite

    Angajamente

    =1+1a+3a

    1 911 724

    3 833 516

    3 685 523

    9 430 763

    Plăți

    =2+2a+3b

    1 911 724

    3 833 516

     

    3 685 523

    9 430 763

    (1)    Comunicarea Comisiei privind Strategia pentru finanțarea tranziției către o economie durabilă COM(2021) 390 final . 
    (2)    Comunicare a Comisiei privind Pactul verde european, COM(2019) 640 final.
    (3)    Aceste elemente fundamentale sunt: 1) un sistem de clasificare sau o „taxonomie” a activităților durabile, 2) un cadru de informare aplicabil întreprinderilor financiare și nefinanciare și 3) instrumente de investiții, inclusiv indici de referință, standarde și etichete.
    (4)    Directiva (UE) 2022/2464 a Parlamentului European și a Consiliului din 14 decembrie 2022 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 537/2014, a Directivei 2004/109/CE, a Directivei 2006/43/CE și a Directivei 2013/34/UE în ceea ce privește raportarea privind durabilitatea de către întreprinderi.
    (5)    Regulamentul (UE) 2020/852 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iunie 2020 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investițiile durabile și de modificare a Regulamentului (UE) 2019/2088.
    (6)    Regulamentul (UE) 2019/2088 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 noiembrie 2019 privind informațiile privind durabilitatea în sectorul serviciilor financiare.
    (7)    Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind obligațiunile verzi europene, COM(2021) 391 final.
    (8)    Regulamentul delegat (UE) 2020/1818 al Comisiei din 17 iulie 2020 de completare a Regulamentului (UE) 2016/1011 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele minime pentru indicii UE de referință pentru activitățile de tranziție climatică și indicii UE de referință aliniați la Acordul de la Paris.
    (9)    Regulamentul delegat (UE) 2020/1816 al Comisiei din 17 iulie 2020 de completare a Regulamentului (UE) 2016/1011 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește explicația din declarația privind indicii de referință a modului în care se reflectă factorii de mediu, sociali și de guvernanță în fiecare indice de referință furnizat și publicat.
    (10)    A se vedea secțiunea 2 privind definiția problemei din evaluarea impactului.
    (11)    Documentul de lucru al serviciilor Comisiei, SWD(2023) [XXX].
    (12)     Abordarea ESMA bazată pe riscuri și pe date în efectuarea supravegherii .
    (13)    Un grup mic de analiști cantitativi elaborează un model de rating ESG bazat pe date, care are o acoperire foarte largă a firmelor încă din prima zi.
    (14)    Activități inovatoare, dar care nu generează venituri, care au nevoie de mai mult de șapte ani de la înființare pentru a-și finaliza modelul de rating ESG.
    (15)    Acest lucru se va realiza în strânsă cooperare cu Platforma privind finanțarea durabilă, care va monitoriza tendințele în ceea ce privește fluxurile de capital către investiții durabile, astfel cum se prevede la articolul 20 din Regulamentul privind taxonomia.
    (16)    JO C , , p. .
    (17)    Transformarea lumii în care trăim: Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă (ONU 2015).
    (18)    COM(2016) 739 final.
    (19)    CO EUR 17, CONCL. 5.
    (20)    Comunicarea Comisiei din 11 decembrie 2019 Pactul verde european, COM(2019) 640 final.
    (21)    Strategia privind egalitatea de gen; Strategia privind egalitatea pentru persoanele LGBTIQ; Cadrul strategic privind romii; Strategia privind drepturile persoanelor cu handicap.
    (22)    Comisia Europeană, Plan de acțiune: Finanțarea creșterii durabile, COM(201897 final.
    (23)    Comisia Europeană, Direcția Generală Stabilitate Financiară, Servicii Financiare și Uniunea Piețelor de Capital, Study on sustainability-related ratings, data and research (Studiu privind ratingurile, datele și cercetarea legate de durabilitate), Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene, 2021, https://data.europa.eu/doi/10.2874/14850 .
    (24)    Comunicarea Comisiei privind Strategia pentru finanțarea tranziției către o economie durabilă COM(2021) 390 final .
    (25)     Raportul IOSCO privind furnizorii de ratinguri ESG și de produse de date , disponibil la adresa: https://www.iosco.org/library/pubdocs/pdf/IOSCOPD690.pdf .
    (26)    Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 privind situațiile financiare anuale, situațiile financiare consolidate și rapoartele conexe ale anumitor tipuri de întreprinderi, de modificare a Directivei 2006/43/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivelor 78/660/CEE și 83/349/CEE ale Consiliului (JO L 182, 29.6.2013, p. 19).
    (27)    Regulamentul (UE) XX/XXXX al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui punct unic de acces european (ESAP) care oferă acces centralizat la informațiile aflate la dispoziția publicului și care sunt relevante pentru serviciile financiare, piețele de capital și durabilitate (JO L [...], [...], p. [...]).
    (28)    Regulamentul (UE) nr. 1095/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea europeană pentru valori mobiliare și piețe), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/77/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, p. 84).
    (29)    JO L 123, 12.5.2016, p. 1.
    (30)    Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 septembrie 2009 privind agențiile de rating de credit (JO L 302, 17.11.2009, p. 1).
    (31)    Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerințele prudențiale pentru instituțiile de credit și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 176, 27.6.2013, p. 1).
    (32)    Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Directivei 2002/92/CE și a Directivei 2011/61/UE (JO L 173, 12.6.2014, p. 349).
    (33)    Directiva 2011/61/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 8 iunie 2011 privind administratorii fondurilor de investiții alternative și de modificare a Directivelor 2003/41/CE și 2009/65/CE și a Regulamentelor (CE) nr. 1060/2009 și (UE) nr. 1095/2010 (JO L 174, 1.7.2011, p. 1).
    (34)    Regulamentul (UE) nr. 345/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2013 privind fondurile europene cu capital de risc (JO L 115, 25.4.2013, p. 1).
    (35)    Regulamentul (UE) nr. 346/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2013 privind fondurile europene de antreprenoriat social (JO L 115, 25.4.2013, p. 18).
    (36)    Regulamentul (UE) 2015/760 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2015 privind fondurile europene de investiții pe termen lung (JO L 123, 19.5.2015, p. 98).
    (37)    Directiva 2009/65/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 de coordonare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) (JO L 302, 17.11.2009, p. 32).
    (38)    Directiva 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare (Solvabilitate II) (JO L 335, 17.12.2009, p. 1).
    (39)    Directiva (UE) 2016/2341 a Parlamentului European și a Consiliului din 14 decembrie 2016 privind activitățile și supravegherea instituțiilor pentru furnizarea de pensii ocupaționale (IORP) (JO L 354, 23.12.2016, p. 37).
    (40)    Regulamentul (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială (JO L 166, 30.4.2004, p. 1).
    (41)    Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială (JO L 284, 30.10.2009, p. 1).
    (42)    Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții (JO L 201, 27.7.2012, p. 1).
    (43)    Regulamentul (UE) nr. 909/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind îmbunătățirea decontării titlurilor de valoare în Uniunea Europeană și privind depozitarii centrali de titluri de valoare și de modificare a Directivelor 98/26/CE și 2014/65/UE și a Regulamentului (UE) nr. 236/2012 (JO L 257, 28.8.2014, p. 1).
    (44)    Regulamentul (UE) 2017/2402 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 decembrie 2017 de stabilire a unui cadru general privind securitizarea și de creare a unui cadru specific pentru o securitizare simplă, transparentă și standardizată, și de modificare a Directivelor 2009/65/CE, 2009/138/CE și 2011/61/UE, precum și a Regulamentelor (CE) nr. 1060/2009 și (UE) nr. 648/2012 (JO L 347, 28.12.2017, p. 35).
    (45)    Directiva (UE) 2015/2366 a Parlamentului European și a Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind serviciile de plată în cadrul pieței interne, de modificare a Directivelor 2002/65/CE, 2009/110/CE și 2013/36/UE și a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010, și de abrogare a Directivei 2007/64/CE (JO L 337, 23.12.2015, p. 35).
    (46)    Directiva 2009/110/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 septembrie 2009 privind accesul la activitate, desfășurarea și supravegherea prudențială a activității instituțiilor emitente de monedă electronică, de modificare a Directivelor 2005/60/CE și 2006/48/CE și de abrogare a Directivei 2000/46/CE (JO L 267, 10.10.2009, p. 7).
    (47)    Regulamentul (UE) 2020/1503 al Parlamentului European și al Consiliului din 7 octombrie 2020 privind furnizorii europeni de servicii de finanțare participativă pentru afaceri și de modificare a Regulamentului (UE) 2017/1129 și a Directivei (UE) 2019/1937 (JO L 347, 20.10.2020, p. 1).
    (48)    COM(2020) 593 final.
    (49)    Regulamentul (UE) 2016/1011 al Parlamentului European și al Consiliului din 8 iunie 2016 privind indicii utilizați ca indici de referință în cadrul instrumentelor financiare și al contractelor financiare sau pentru a măsura performanțele fondurilor de investiții și de modificare a Directivelor 2008/48/CE și 2014/17/UE și a Regulamentului (UE) nr. 596/2014 (JO L 171, 29.6.2016, p. 1).
    (50)    Regulamentul nr. 1 al Consiliului de stabilire a regimului lingvistic al Comunității Economice Europene (JO L 17, 6.10.1958, p. 385).
    (51)    Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39).
    (52)    Directiva (UE) 2016/943 a Parlamentului European și a Consiliului din 8 iunie 2016 privind protecția know-how-ului și a informațiilor de afaceri nedivulgate (secrete comerciale) împotriva dobândirii, utilizării și divulgării ilegale (JO L 157, 15.6.2016, p. 1).
    (53)    Regulamentul (UE) nr. 596/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind abuzul de piață (regulamentul privind abuzul de piață) și de abrogare a Directivei 2003/6/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivelor 2003/124/CE, 2003/125/CE și 2004/72/CE ale Comisiei (JO L 173, 12.6.2014, p. 1).
    (54)    Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39).
    (55)    Decizia Comisiei din 6 iunie 2001 de instituire a Comitetului European pentru valori mobiliare (JO L 191, 13.7.2001, p. 45).
    (56)    Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie (JO L 55, 28.2.2011, p. 13).
    (57)    Astfel cum se menționează la articolul 58 alineatul (2) litera (a) sau (b) din Regulamentul financiar.
    (58)    Cuantumul relativ al taxelor în funcție de dimensiunea furnizorilor de rating ESG. Transferarea costurilor supravegherii către entitățile supravegheate este o practică tipică în sectorul financiar.
    (59)    Explicații detaliate privind modurile de gestiune, precum și trimiterile la Regulamentul financiar sunt disponibile pe site-ul BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx .
    (60)    Dif. = credite diferențiate / Nedif. = credite nediferențiate.
    (61)    AELS: Asociația Europeană a Liberului Schimb.
    (62)    Țările candidate și, după caz, candidații potențiali din Balcanii de Vest.
    (63)    Realizările se referă la produsele și serviciile care trebuie furnizate (de ex.: numărul de schimburi de studenți finanțate, numărul de km de drumuri construiți etc.).
    (64)    Toate taxele finanțate (inclusiv contribuțiile angajatorului la fondul de pensii).
    (65)    AC = agent contractual; AL= agent local; END = expert național detașat; INT = personal pus la dispoziție de agenți de muncă temporară; JPD = tânăr profesionist în delegații.
    (66)    Subplafonul pentru personal extern acoperit din creditele operaționale (fostele linii „BA”).
    (67)    În principal pentru fondurile politicii de coeziune a UE, Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură (FEAMPA).
    (68)    A se vedea articolele 12 și 13 din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 2093/2020 al Consiliului din 17 decembrie 2020 de stabilire a cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027.
    (69)    În ceea ce privește resursele proprii tradiționale (taxe vamale, cotizații pentru zahăr), sumele indicate trebuie să fie sume nete, și anume sumele brute după deducerea unei cote de 20 % pentru costurile de colectare.
    Top

    Strasbourg, 13.6.2023

    COM(2023) 314 final

    ANEXE

    la

    Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului

    privind transparența și integritatea activităților de rating de mediu, social și de guvernanță (ESG)

    {SEC(2023) 241 final} - {SWD(2023) 204 final} - {SWD(2023) 207 final}


    ANEXA I
    Informații care trebuie furnizate în cererea de autorizare

    O cerere de autorizare trebuie să conțină toate informațiile următoare:

    (a)denumirea completă a solicitantului, adresa sediului social din Uniune, site-ul solicitantului și, dacă este disponibil, identificatorul entității juridice (legal entity identifier – LEI);

    (b)numele și datele de contact ale persoanei de contact;

    (c)statutul juridic al solicitantului;

    (d)structura acționariatului solicitantului;

    (e)identitatea membrilor personalului de conducere de nivel superior al solicitantului și nivelul lor de calificare, de experiență și de formare;

    (f)numărul analiștilor, al angajaților și al altor persoane implicate direct în activitățile de evaluare și nivelul lor de experiență și de formare lucrând pentru solicitant, precum și nivelul lor global de experiență și formare;

    (g)o descriere a procedurilor și metodologiilor utilizate pentru emiterea și revizuirea ratingurilor ESG puse în aplicare de solicitant;

    (h)politicile sau procedurile puse în aplicare de solicitant pentru a identifica, a gestiona și a publica informații cu privire la orice conflict de interese, astfel cum se menționează la articolul 14 din regulament;

    (i)după caz, documentele și informațiile referitoare la eventuale acorduri existente sau planificate de externalizare a activităților acoperite de prezentul regulament;

    (j)după caz, informații cu privire la alte activități desfășurate de solicitant sau pe care solicitantul intenționează să le furnizeze.



    ANEXA II
    Cerințe organizatorice

    1.Informații privind ținerea evidențelor

    Furnizorii de rating ESG țin evidența tuturor elementelor următoare:

    (a)pentru fiecare rating ESG sub forma unui aviz, identitatea analiștilor de rating care participă la stabilirea ratingului ESG, identitatea persoanelor care au aprobat ratingul ESG, informații privind existența sau absența unei solicitări de acordare a ratingului ESG și data la care a fost acordat ratingul ESG;

    (b)pentru fiecare rating ESG sub forma unui punctaj, identitatea persoanelor responsabile cu elaborarea metodologiei bazate pe norme și identitatea persoanelor care au aprobat metodologia de rating;

    (c)evidențele contabile ale onorariilor primite de la entitatea căreia i se acordă ratingul, de la orice parte terță legată de aceasta sau de la orice utilizator al ratingului;

    (d)înregistrările conturilor pentru fiecare abonat la ratingurile MSG;

    (e)evidențele care documentează procedurile stabilite și metodologiile de rating utilizate de furnizorul de rating ESG pentru a determina ratingurile ESG;

    (f)evidențele interne și comunicările și dosarele externe, inclusiv informațiile și documentele de lucru care nu sunt publice, utilizate pentru a sta la baza oricărei decizii de rating ESG luate;

    (g)evidențe ale procedurilor și măsurilor aplicate de furnizorul de rating ESG pentru a se conforma dispozițiilor din prezentul regulament;

    (h)metodologia folosită pentru stabilirea unui rating ESG;

    (i)modificările sau abaterile de la procedurile și metodologiile standard;

    (j)toate documentele referitoare la orice plângere, inclusiv cele depuse de un reclamant.

    2.Externalizarea

    În cazul în care furnizorii de rating ESG externalizează către un furnizor de servicii funcții sau orice servicii sau activități relevante în furnizarea unui rating ESG, furnizorul de rating ESG se asigură că sunt îndeplinite următoarele condiții:

    (a)furnizorul de servicii are competența, capacitatea și toate autorizațiile cerute de lege pentru a îndeplini în mod responsabil și profesionist funcțiile, serviciile sau activitățile care îi sunt externalizate;

    (b)furnizorul de rating ESG ia măsuri corespunzătoare în cazul în care se pare că furnizorul de servicii nu se poate achita de sarcinile externalizate în mod eficace și în conformitate cu legislația și cu cerințele de reglementare aplicabile;

    (c)furnizorul de rating ESG dispune în continuare de cunoștințele de specialitate necesare pentru a supraveghea într-un mod eficace funcțiile externalizate și pentru a gestiona riscurile aferente externalizării;

    (d)furnizorul de servicii îi comunică furnizorului de rating ESG orice evoluție care ar putea avea un impact semnificativ asupra capacității sale de a îndeplini sarcinile externalizate în mod eficace și în conformitate cu legislația și cu cerințele de reglementare aplicabile;

    (e)furnizorul de rating ESG poate rezilia acordurile de externalizare, dacă este necesar;

    (f)furnizorul de rating ESG ia măsuri rezonabile, inclusiv planuri de urgență, pentru a evita riscuri operaționale nejustificate legate de participarea furnizorului de servicii la procesul de stabilire a ratingului ESG.



    ANEXA III
    Cerințele referitoare la publicarea informațiilor

    1.Informații minime destinate publicului

    În conformitate cu articolul 12 din regulament, furnizorii de rating ESG publică, cel puțin pe site-ul lor web și prin intermediul punctului unic de acces european (ESAP), următoarele:

    (a)o imagine de ansamblu generală a metodologiilor de rating utilizate (și a modificărilor aduse acestora), inclusiv dacă analiza este retrospectivă sau prospectivă;

    (b)o imagine de ansamblu generală a proceselor de date [sursele de date, inclusiv dacă sunt publice sau nu și dacă sunt obținute din declarațiile privind durabilitatea prevăzute de Directiva (UE) 2022/2464, estimarea datelor de intrare în caz de indisponibilitate, frecvența cu care se actualizează datele];

    (c)informații din care să reiasă dacă și în ce mod metodologiile se bazează pe dovezi științifice;

    (d)informații privind obiectivul ratingurilor, precizând în mod clar dacă ratingul evaluează riscurile, impacturile sau alte dimensiuni;

    (e)domeniul de aplicare al ratingului – și anume, este un rating agregat (care agregă factorii de mediu, sociali și de guvernanță) sau un rating al factorilor individuali sau al aspectelor specifice (de exemplu, riscuri de tranziție);

    (f)în cazul unui rating ESG agregat, ponderarea celor trei categorii generale de factori ESG (de exemplu, 33 % mediu, 33 % social, 33 % guvernanță) și explicarea metodei de ponderare, inclusiv ponderea pentru fiecare factor individual de mediu, social și de guvernanță;

    (g)în cadrul factorilor de mediu, sociali și de guvernanță, specificarea temelor acoperite de ratingul/punctajul ESG și dacă acestea corespund subiectelor din standardele de raportare privind durabilitatea elaborate în temeiul articolului 29b din Directiva 2013/34/UE;

    (h)informații din care să reiasă dacă ratingul este exprimat în valori absolute sau relative;

    (i)după caz, trimiterea la utilizarea inteligenței artificiale (IA) în procesul de colectare a datelor sau de rating/punctaj;

    (j)informații generale privind criteriile utilizate pentru stabilirea comisioanelor pentru clienți, specificând diferitele elemente luate în considerare, cum ar fi implicarea analiștilor de date, echipamentele informatice, datele privind achizițiile;

    (k)orice limitare a surselor de date utilizate pentru elaborarea ratingurilor ESG.

    2.Informații suplimentare de furnizat utilizatorilor ratingurilor ESG și întreprinderilor cărora li se acordă ratingul care intră în domeniul de aplicare al Directivei 2013/34/UE

    Pe lângă elementele menționate la articolul 13 din regulament, furnizorii de rating ESG pun următoarele informații la dispoziția întreprinderilor financiare europene reglementate și a întreprinderilor care intră în domeniul de aplicare al Directivei 2013/34/UE care fac obiectul unui astfel de rating:

    (a)o prezentare mai detaliată a metodologiilor de rating utilizate (și a modificărilor aduse acestora), inclusiv:

    (1)după caz, dovezi științifice și ipoteze pe care se bazează evaluările;

    (2)dacă analiza este retrospectivă sau prospectivă,

    (3)indicatorii care au fost selectați ca fiind relevanți;

    (4)indicatorii-cheie de performanță relevanți pentru fiecare factor de mediu, social și de guvernanță și metoda de ponderare;

    (5)eventualele deficiențe ale metodologiilor;

    (6)politicile pentru revizuirea metodologiilor;

    (7)data ultimei revizuiri;

    (b)o prezentare mai detaliată a proceselor de date, inclusiv:

    (1)explicații mai detaliate privind sursele de date utilizate – inclusiv dacă sunt publice sau nu, menționând dacă provin din standardele de raportare privind durabilitatea elaborate în temeiul articolului 29b din Directiva 2013/34/UE/din taxonomie/din Regulamentul privind publicarea de informații privind finanțarea durabilă];

    (2)dacă este cazul, utilizarea estimării și a mediei sectorului de activitate și explicarea metodologiei de bază;

    (3)politicile de actualizare a datelor și de revizuire a datelor istorice, data ultimelor actualizări ale datelor;

    (4)controalele calității datelor;

    (5)orice măsuri luate pentru a aborda limitările surselor de date, după caz;

    (c)după caz, informații privind colaborarea cu entitățile cărora li se acordă ratingul;

    (d)după caz, o explicație a oricărei metodologii bazate pe IA utilizate în procesul de colectare a datelor sau de rating;

    (e)în cazul unor noi informații majore privind o entitate căreia i se acordă un rating care sunt susceptibile să afecteze rezultatul unui rating ESG, furnizorii de rating ESG precizează modul în care au luat în considerare informațiile respective și dacă au modificat ratingul ESG corespunzător.

    Top