Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0042

    Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene, în cadrul Conferinței părților la Convenția de la Rotterdam privind procedura de consimțământ prealabil în cunoștință de cauză aplicabilă anumitor produse chimice și pesticide periculoase care fac obiectul comerțului internațional, în ceea ce privește anumite modificări ale convenției și ale anexei III la aceasta

    COM/2023/42 final

    Bruxelles, 27.1.2023

    COM(2023) 42 final

    2023/0016(NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene, în cadrul Conferinței părților la Convenția de la Rotterdam privind procedura de consimțământ prealabil în cunoștință de cauză aplicabilă anumitor produse chimice și pesticide periculoase care fac obiectul comerțului internațional, în ceea ce privește anumite modificări ale convenției și ale anexei III la aceasta


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.Obiectul propunerii

    Prezenta propunere se referă la decizia de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul Conferinței părților la Convenția de la Rotterdam privind procedura de consimțământ prealabil în cunoștință de cauză aplicabilă anumitor produse chimice și pesticide periculoase care fac obiectul comerțului internațional în legătură cu adoptarea avută în vedere a deciziilor de modificare a anexei III prin adăugarea acetoclorului, carbosulfanului, azbestului crisotilic, fentionului [preparate cu volum ultraredus (ULV) la un nivel echivalent cu sau de peste 640 g de ingredient activ/l], iprodionului, preparatelor lichide (concentrat emulsionabil și concentrat solubil) care conțin diclorură de paraquat la un nivel echivalent cu sau de peste 276 g/l, corespunzătoare ionului de paraquat la un nivel echivalent cu sau de peste 200 g/l, și terbufosului.

    În plus, prezenta propunere se referă la decizia de stabilire a poziției care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul Conferinței părților la Convenția de la Rotterdam în legătură cu propunerea de modificare a convenției prezentată de Elveția, Australia și Mali.

    2.Contextul propunerii

    2.1.Convenția de la Rotterdam

    Convenția de la Rotterdam privind procedura de consimțământ prealabil în cunoștință de cauză aplicabilă anumitor produse chimice și pesticide periculoase care fac obiectul comerțului internațional („convenția”) are scopul de a promova responsabilitatea comună și eforturile de cooperare între părți în comerțul internațional cu anumite produse chimice periculoase, pentru a proteja sănătatea umană și mediul înconjurător împotriva efectelor nocive potențiale și a contribui la utilizarea corectă din punct de vedere ecologic a acestor produse chimice. Convenția a intrat în vigoare la 24 februarie 2004.

    Uniunea Europeană este parte la convenție 1 .

    2.2.Conferința părților

    Instituită în temeiul articolului 18 din convenție, Conferința părților (COP) este organismul de conducere al Convenției de la Rotterdam. Acest organism se reunește în mod obișnuit o dată la doi ani pentru a monitoriza punerea în aplicare a convenției. Conferința părților examinează, de asemenea, produsele chimice aduse în atenția sa de către Comitetul de analiză a produselor chimice (CRC).

    În conformitate cu articolul 5 alineatul (1) din convenție, părțile au obligația de a transmite notificări privind actele normative cu caracter definitiv adoptate pentru a interzice sau a restricționa în mod sever utilizarea unui produs chimic la nivel național. După primirea de către secretariat a două astfel de notificări privind același produs chimic din partea a două părți care aparțin de două regiuni diferite avute în vedere pentru procedura de consimțământ prealabil în cunoștință de cauză, aceste notificări se transmit CRC. CRC trebuie să analizeze notificările respective în raport cu criteriile stabilite în anexa II la convenție și să adopte o recomandare în ceea ce privește includerea pe listă a produsului chimic respectiv în vederea examinării de către COP.

    În plus, orice parte care este o țară în curs de dezvoltare sau o țară cu economie în tranziție și care se confruntă cu probleme cauzate de un preparat pesticid deosebit de periculos (SHPF) în condiții de utilizare pe teritoriul său poate propune includerea preparatului pesticid respectiv în anexa III la convenție, în conformitate cu articolul 6 alineatul (1). CRC trebuie să analizeze propunerile respective în raport cu criteriile stabilite în anexa IV la convenție și să adopte o recomandare în ceea ce privește includerea pe listă a SHPF respective în vederea examinării de către COP.

    Procedura de adoptare a modificărilor convenției este reglementată de articolul 21 din convenție, iar procedura de adoptare și modificare a anexelor de articolul 22. În conformitate cu articolul 23 din convenție, fiecare parte dispune de un vot. Cu toate acestea, organizațiile de integrare economică regională, cum ar fi UE, dispun, pentru a-și exercita dreptul de vot, de un număr de voturi egal cu numărul statelor lor membre care sunt părți la convenție.

    2.3.Actele avute în vedere de către Conferința părților

    În cadrul celei de a unsprezecea reuniuni ordinare, Conferința părților va analiza adoptarea unor decizii de includere în anexa III la convenție a acetoclorului, carbosulfanului, azbestului crisotilic, fentionului [preparate cu volum ultraredus (ULV) la un nivel echivalent cu sau de peste 640 g de ingredient activ/l], iprodionului, preparatelor lichide (concentrat emulsionabil și concentrat solubil) care conțin diclorură de paraquat la un nivel echivalent cu sau de peste 276 g/l, corespunzătoare ionului de paraquat la un nivel echivalent cu sau de peste 200 g/l, și terbufosului.

    Includerea în anexa III are ca efect faptul că produsele chimice respective vor face obiectul procedurii de consimțământ prealabil în cunoștință de cauză atunci când sunt comercializate la nivel internațional. În consecință, părțile vor trebui să transmită secretariatului răspunsuri privind importurile, astfel încât secretariatul să le poată pune la dispoziția tuturor părților. Părțile exportatoare vor trebui să respecte răspunsurile privind importurile atunci când exportă aceste produse chimice.

    Actele avute în vedere vor deveni obligatorii pentru părți în conformitate cu articolul 22 alineatul (5) litera (c) din convenție, care prevede următoarele: „Deciziile de modificare a anexei III sunt imediat comunicate părților de către depozitar. Modificarea intră în vigoare pentru toate părțile la o dată care se specifică în decizie”.

    În plus, Conferința părților va examina o propunere prezentată de Elveția, Australia și Mali de modificare a articolelor 7, 10, 11 și 22 din Convenția de la Rotterdam și de adăugare a unei noi anexe VIII. În funcție de discuțiile din cadrul Conferinței părților, ar putea fi necesară modificarea propunerii. Modificările propuse vor institui un mecanism de reglementare a exportului produselor chimice cu privire la care se recomandă includerea în anexa III de către CRC, dar referitor la care Conferința părților nu a ajuns încă la un consens cu privire la includerea lor în anexa III.

    Includerea în anexa VIII, împreună cu normele corespunzătoare privind exportul produselor chimice respective, se vor aplica tuturor părților care ratifică modificarea până când produsul chimic respectiv este inclus în anexa III. Decizia privind includerea în anexa VIII va fi luată prin consens, cu posibilitatea de a decide cu o majoritate de trei pătrimi din voturile părților prezente și care votează în cadrul reuniunii, în cazul în care toate eforturile de a se ajunge la un consens au fost epuizate.

    Modificarea avută în vedere va deveni obligatorie pentru părți în conformitate cu articolul 21 alineatul (5) din convenție, care prevede următoarele: „Ratificarea, acceptarea sau aprobarea unei modificări este notificată în scris depozitarului. O modificare adoptată în conformitate cu alineatul (3) intră în vigoare pentru părțile care au acceptat-o în a nouăzecea zi de la data depunerii instrumentelor de ratificare, acceptare sau aprobare de către cel puțin trei-pătrimi dintre părți. După aceea, modificarea intră în vigoare pentru oricare altă parte în a nouăzecea zi de la data la care partea respectivă depune instrumentele de ratificare, acceptare sau aprobare a modificării.” În consecință, odată ce modificarea este adoptată și comunicată Uniunii de către depozitar, Uniunea va trebui să ia măsuri pentru a aproba această modificare în temeiul articolului 21 alineatul (5) din convenție și să o notifice depozitarului.

    3.Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii

    Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul celei de a unsprezecea reuniuni a Conferinței părților la Convenția de la Rotterdam ar trebui să fie aceea de a susține includerea în anexa III la convenție a acetoclorului, carbosulfanului, azbestului crisotilic, fentionului [preparate cu volum ultraredus (ULV) la un nivel echivalent cu sau de peste 640 g de ingredient activ/l], iprodionului, preparatelor lichide (concentrat emulsionabil și concentrat solubil) care conțin diclorură de paraquat la un nivel echivalent cu sau de peste 276 g/l, corespunzătoare ionului de paraquat la un nivel echivalent cu sau de peste 200 g/l, și terbufosului, în conformitate cu recomandările relevante ale Comitetului de analiză a produselor chimice (CRC).

    În conformitate cu articolul 5 alineatul (1) din convenție, părțile au transmis notificări privind actele normative cu caracter definitiv adoptate pentru a interzice sau a restricționa în mod sever utilizarea acetoclorului, carbosulfanului, azbestului crisotilic, iprodionului și terbufosului la nivel național.

    În plus, părțile au prezentat propuneri de includere în anexa III la convenție, în conformitate cu articolul 6 alineatul (1), a fentionului [preparate cu volum ultraredus (ULV) la un nivel echivalent cu sau de peste 640 g de ingredient activ/l] și a preparatelor lichide (concentrat emulsionabil și concentrat solubil) care conțin diclorură de paraquat la un nivel echivalent cu sau de peste 276 g/l, corespunzătoare ionului de paraquat la un nivel echivalent cu sau de peste 200 g/l.

    CRC a analizat notificările în raport cu criteriile stabilite în anexa II și propunerile în raport cu criteriile stabilite în anexa IV la convenție și a concluzionat că sunt îndeplinite toate criteriile relevante.

    Includerea în anexa III are ca efect faptul că produsele chimice respective vor face obiectul procedurii de consimțământ prealabil în cunoștință de cauză atunci când sunt comercializate la nivel internațional. În consecință, părțile vor trebui să transmită secretariatului răspunsuri privind importurile, astfel încât secretariatul să le poată pune la dispoziția tuturor părților. Părțile exportatoare vor trebui să respecte răspunsurile privind importurile atunci când exportă aceste produse chimice.

    Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul celei de a unsprezecea reuniuni a Conferinței părților la Convenția de la Rotterdam în ceea ce privește propunerea prezentată de Elveția, Australia și Mali ar trebui să fie aceea de a susține o modificare prin care să se introducă un mecanism de vot pentru includerea produselor chimice în anexa III. Ținând seama de experiența dobândită în urma discuțiilor cu alte părți, se pare că doar câteva părți ar sprijini o astfel de modificare. Prin urmare, poziția alternativă ar trebui să fie aceea de a sprijini în principiu propunerea prezentată de Elveția, Australia și Mali, sub rezerva îndeplinirii următoarelor condiții:

    (a)nu există un sprijin suficient din partea altor părți pentru o modificare a procedurii decizionale privind includerea în anexa III care ar introduce posibilitatea de a vota în conformitate cu articolul 22 alineatul (4) coroborat cu articolul 22 alineatul (3), dar fără aplicarea articolului 22 alineatul (3) litera (b) din convenție;

    (b)normele și procedurile suplimentare introduse prin modificare sunt coerente cu normele și procedurile existente prevăzute de convenție;

    (c)modificările asigură faptul că se preferă includerea în anexa III și că normele suplimentare nu interferează cu includerea în anexa III, inclusiv cu orice includere în anexa III care este decisă atunci când un produs chimic este deja inclus în anexa VIII;

    (d)modificările asigură faptul că normele privind protecția țărilor importatoare care se vor aplica exportului de produse chimice enumerate în anexa VIII vor fi mai stricte decât cele care se aplică exportului de produse chimice enumerate în anexa III;

    (e)modificarea asigură faptul că toate părțile care ratifică această modificare sunt obligate să respecte orice decizie de includere a unui produs chimic în anexa VIII, inclusiv orice decizie luată prin vot.

    Propunerea este coerentă cu Regulamentul (UE) nr. 649/2012, care pune în aplicare Convenția de la Rotterdam în Uniune, și completează punerea în aplicare a acestuia. Propunerea respectă pe deplin obiectivul convenției de a încuraja responsabilitatea comună și eforturile de cooperare între părți în domeniul comerțului internațional cu anumite produse chimice periculoase, pentru a proteja sănătatea umană și mediul împotriva efectelor nocive potențiale și pentru a contribui la utilizarea corectă din punct de vedere ecologic a acestor produse.

    Propunerea este coerentă cu Regulamentul (CE) nr. 1107/2009, cu Regulamentul (UE) nr. 528/2012 și cu Regulamentul (CE) nr. 1907/2006, deoarece nu interferează cu nicio decizie privind introducerea pe piață a produselor chimice în Uniunea Europeană.

    4.Temei juridic

    4.1.Temeiul juridic procedural

    4.1.1.Principii

    Articolul 218 alineatul (9) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) prevede posibilitatea adoptării unor decizii de stabilire „a pozițiilor care trebuie adoptate în numele Uniunii în cadrul unui organism creat printr-un acord, în cazul în care acest organism trebuie să adopte acte cu efecte juridice, cu excepția actelor care modifică sau completează cadrul instituțional al acordului.”

    Conceptul de „acte cu efecte juridice” include actele care au efecte juridice în temeiul normelor de drept internațional aplicabile organismului în cauză. Sunt, de asemenea, incluse instrumentele care nu au un caracter obligatoriu în temeiul dreptului internațional, dar care „au vocația de a influența în mod decisiv conținutul reglementării adoptate de legiuitorul Uniunii 2 .

    4.1.2.Aplicarea la cazul în discuție

    Conferința părților este un organism instituit printr-un acord, și anume Convenția de la Rotterdam privind procedura de consimțământ prealabil în cunoștință de cauză aplicabilă anumitor produse chimice și pesticide periculoase care fac obiectul comerțului internațional.

    Actele pe care Conferința părților este invitată să le adopte sunt acte cu efecte juridice. Actele avute în vedere pentru modificarea anexei III vor avea caracter obligatoriu în temeiul dreptului internațional, în conformitate cu articolul 22 din Convenția de la Rotterdam, și vor trebui să fie puse în aplicare în Regulamentul (UE) nr. 649/2012. Actul de modificare a convenției, astfel cum a fost propus de trei părți, are vocația de a influența în mod decisiv conținutul legislației UE, și anume al Regulamentului (UE) nr. 649/2012. Acest lucru se datorează faptului că modificarea convenției ar trebui să fie pusă în aplicare în legislația Uniunii în cazul în care Uniunea decide să ratifice modificarea.

    Actele avute în vedere pentru modificarea anexei III nu completează și nu modifică cadrul instituțional al acordului.

    Actul avut în vedere fie pentru modificarea normelor privind adoptarea unei modificări a anexei III [articolul 22 alineatul (5)], fie pentru modificarea articolelor 7, 10, 11 și 22 și pentru introducerea unei noi anexe VIII (lista produselor chimice care fac obiectul consimțământului explicit) nu modifică și nici nu completează cadrul instituțional al convenției, deoarece fie doar modifică normele de modificare a anexei III, fie doar adaugă la convenție o posibilitate suplimentară de a include pe listă produse chimice care vor face obiectul consimțământului explicit al părții importatoare pentru exportul lor, până la includerea lor în anexa III.

    Prin urmare, temeiul juridic procedural al propunerii de decizie este articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

    4.2.Temeiul juridic material

    4.2.1.Principii

    Temeiul juridic material al unei decizii adoptate în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE depinde în primul rând de obiectivul și de conținutul actului avut în vedere cu privire la care se adoptă o poziție în numele Uniunii. În cazul în care actul avut în vedere urmărește două obiective sau include două elemente, iar unul dintre aceste obiective sau elemente poate fi identificat ca fiind obiectivul sau elementul principal, iar celălalt obiectiv sau element are mai degrabă un caracter accesoriu, decizia adoptată în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE trebuie să se întemeieze pe un singur temei juridic material, respectiv cel impus de obiectivul sau de elementul principal sau predominant.

    În ceea ce privește un act avut în vedere care urmărește simultan mai multe obiective sau care include mai multe elemente care sunt legate între ele în mod inextricabil, fără ca vreunul să fie accesoriu în raport cu un altul, temeiul juridic material al unei decizii adoptate în temeiul articolului 218 alineatul (9) din TFUE va trebui să includă, în mod excepțional, diferitele temeiuri juridice relevante.

    4.2.2.Aplicarea la cazul în discuție

    Actele avute în vedere urmăresc obiective și includ elemente care țin de domeniile „mediu” și „comerț”. Aceste aspecte ale actelor avute în vedere sunt legate în mod inextricabil între ele, fără ca vreunul să fie accesoriu în raport cu un altul.

    Prin urmare, temeiul juridic material al deciziei propuse cuprinde următoarele dispoziții: articolul 192 alineatul (1), articolul 207 alineatul (3) și articolul 207 alineatul (4) primul paragraf din TFUE.

    4.3.Concluzie

    Temeiul juridic al deciziei propuse ar trebui să fie articolul 192 alineatul (1), articolul 207 alineatul (3) și articolul 207 alineatul (4) primul paragraf, coroborate cu articolul 218 alineatul (9) din TFUE.

    5.Publicarea actului avut în vedere

    Întrucât actul Conferinței părților va aduce modificări Convenției de la Rotterdam, este oportun ca acesta să fie publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene după adoptare.

    2023/0016 (NLE)

    Propunere de

    DECIZIE A CONSILIULUI

    privind poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii Europene, în cadrul Conferinței părților la Convenția de la Rotterdam privind procedura de consimțământ prealabil în cunoștință de cauză aplicabilă anumitor produse chimice și pesticide periculoase care fac obiectul comerțului internațional, în ceea ce privește anumite modificări ale convenției și ale anexei III la aceasta

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 192 alineatul (1), articolul 207 alineatul (3) și articolul 207 alineatul (4) primul paragraf, coroborate cu articolul 218 alineatul (9) din TFUE,

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)Convenția de la Rotterdam privind procedura de consimțământ prealabil în cunoștință de cauză aplicabilă anumitor produse chimice și pesticide periculoase care fac obiectul comerțului internațional („convenția”) a fost încheiată de Uniune prin Decizia 2006/730/CE a Consiliului 3 și a intrat în vigoare la 24 februarie 2004.

    (2)În temeiul articolului 7 din convenție, Conferința părților poate adopta decizii de includere a produselor chimice în anexa III.

    (3)La cea de a unsprezecea reuniune a Conferinței părților urmează să se adopte decizii de includere a unor noi produse chimice în anexa III la convenție.

    (4)Pentru a promova responsabilitatea comună și eforturile de cooperare între părți în cadrul comerțului internațional cu anumite produse chimice periculoase în vederea protejării sănătății umane și a mediului împotriva efectelor nocive potențiale și pentru a contribui la utilizarea lor corectă din punct de vedere ecologic, este necesar să se includă în anexa III la convenție și alte produse chimice despre care s-a constatat că îndeplinesc toate criteriile relevante.

    (5)În plus, Conferința părților va examina o propunere de modificare a convenției prezentată de Elveția, Australia și Mali. Propunerea respectivă vizează abordarea dificultății de a include noi substanțe chimice în anexa III la convenție ca urmare a necesității de a se ajunge la un consens cu privire la o decizie de modificare a anexei III în conformitate cu articolul 22 alineatul (5) din convenție.

    (6)Este oportun să se stabilească poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul Conferinței părților, întrucât deciziile vor fi obligatorii pentru Uniune sau vor avea vocația de a influența în mod decisiv conținutul dreptului Uniunii, și anume al Regulamentului (UE) 649/2012 al Parlamentului European și a Consiliului 4 ,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Poziția care urmează să fie adoptată, în numele Uniunii, în cadrul celei de a unsprezecea reuniuni a Conferinței părților la convenție și al oricărei conferințe ulterioare a părților în cazul în care acest punct se află pe ordinea de zi este aceea că Uniunea sprijină adoptarea modificărilor la anexa III la convenție în ceea ce privește includerea acetoclorului, carbosulfanului, azbestului crisotilic, fentionului [preparate cu volum ultraredus (ULV) la un nivel echivalent cu sau de peste 640 g de ingredient activ/l], iprodionului, preparatelor lichide (concentrat emulsionabil și concentrat solubil) care conțin diclorură de paraquat la un nivel echivalent cu sau de peste 276 g/l, corespunzătoare ionului de paraquat la un nivel echivalent cu sau de peste 200 g/l, și terbufosului.

    Articolul 2

    Poziția care urmează să fie adoptată în numele Uniunii în cadrul celei de a unsprezecea reuniuni a Conferinței părților la convenție și al oricărei conferințe ulterioare a părților în cazul în care acest punct se află pe ordinea de zi este aceea că Uniunea susține o modificare prin care să se introducă un mecanism de vot pentru includerea produselor chimice în anexa III la convenție. Poziția alternativă este de a sprijini adoptarea modificărilor prezentate de Elveția, Australia și Mali (documentul XXX), sub rezerva îndeplinirii următoarelor condiții și a efectuării modificărilor necesare în acest sens:

    (a)nu există un sprijin suficient din partea altor părți pentru o modificare a procedurii decizionale pentru includerea produselor chimice în anexa III care ar introduce posibilitatea de a vota în conformitate cu articolul 22 alineatul (4) coroborat cu articolul 22 alineatul (3), dar fără aplicarea articolului 22 alineatul (3) litera (b) din convenție;

    (b)normele și procedurile suplimentare introduse prin modificări sunt coerente cu normele și procedurile existente în temeiul convenției;

    (c)modificările asigură faptul că se acordă prioritate includerii produselor chimice în anexa III la convenție și că normele suplimentare nu interferează cu includerea unui produs chimic în anexa III, inclusiv atunci când produsul respectiv a fost deja inclus în anexa VIII la convenție;

    (d)modificările asigură faptul că normele care se vor aplica exportului de produse chimice enumerate în anexa VIII la convenție nu vor fi mai puțin stricte în ceea ce privește protecția părților importatoare decât cele care se aplică exportului de produse chimice enumerate în anexa III la convenție;

    (e)modificarea asigură faptul că toate părțile care ratifică această modificare sunt obligate să respecte orice decizie de includere a unui produs chimic în anexa VIII la convenție, inclusiv orice decizie luată prin vot.

    Articolul 3

    În funcție de evoluțiile din cadrul celei de a unsprezecea reuniuni a Conferinței părților la convenție și al oricărei conferințe ulterioare a părților în cazul în care acest punct se află pe ordinea de zi, reprezentanții Uniunii pot conveni asupra unei ajustări a poziției menționate la articolele 1 și 2, în cadrul consultărilor cu statele membre care se desfășoară pe parcursul reuniunilor de coordonare la fața locului, fără a fi necesară o nouă decizie a Consiliului.

    Articolul 4

    Prezenta decizie se adresează Comisiei.

    Adoptată la Bruxelles,

       Pentru Consiliu,

       Președintele

    (1)    Decizia 2006/730/CE a Consiliului din 25 septembrie 2006 privind încheierea, în numele Comunității Europene, a Convenției de la Rotterdam privind procedura de consimțământ prealabil în cunoștință de cauză aplicabilă anumitor produse chimice și pesticide periculoase care fac obiectul comerțului internațional (JO L 299, 28.10.2006, p. 23).
    (2)    Hotărârea Curții de Justiție din 7 octombrie 2014, Germania/Consiliu, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, punctele 61-64.
    (3)    Decizia 2006/730/CE a Consiliului din 25 septembrie 2006 privind încheierea, în numele Comunității Europene, a Convenției de la Rotterdam privind procedura de consimțământ prealabil în cunoștință de cauză aplicabilă anumitor produse chimice și pesticide periculoase care fac obiectul comerțului internațional (JO L 299, 28.10.2006, p. 23).
    (4)    Regulamentul (UE) nr. 649/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind exportul și importul de produse chimice care prezintă risc (JO L 201, 27.7.2012, p. 60).
    Top