EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021PC0725

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a anumitor regulamente în ceea ce privește instituirea și funcționarea punctului unic de acces european

COM/2021/725 final

Bruxelles, 25.11.2021

COM(2021) 725 final

2021/0380(COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

de modificare a anumitor regulamente în ceea ce privește instituirea și funcționarea punctului unic de acces european

(Text cu relevanță pentru SEE)

{SEC(2021) 572 final} - {SWD(2021) 344 final} - {SWD(2021) 345 final}


EXPUNERE DE MOTIVE

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Instituirea, până în 2024, a unui punct unic de acces european (European single access point – ESAP) este o acțiune emblematică a Planului de acțiune privind uniunea piețelor de capital (UPC), adoptat de Comisia Europeană în septembrie 2020 1 . ESAP va contribui la îndeplinirea obiectivelor UPC prin asigurarea accesului la nivelul UE la informațiile publicate de entități, informații care sunt relevante pentru piețele de capital, serviciile financiare și finanțarea durabilă, și anume, în principal, informații referitoare la activitățile și produsele economice ale entităților respective. ESAP va oferi acces la aceste informații în mod eficient și nediscriminatoriu.

Informațiile referitoare la activitățile și produsele entităților sunt esențiale pentru procesul decizional al furnizorilor de capital. ESAP va contribui la o mai bună integrare a serviciilor financiare și a piețelor de capital în piața unică, la alocarea mai eficientă a capitalului în întreaga UE și la promovarea dezvoltării piețelor naționale de capital și a economiilor naționale mai mici, conferindu-le acestora o mai mare vizibilitate. De asemenea, ESAP va permite entităților necotate la bursă, inclusiv întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), să pună la dispoziție informații în mod voluntar. Acest lucru va facilita accesul entităților respective la capital.

Prezenta propunere face parte dintr-un pachet care cuprinde:

o Propunere de regulament de instituire a unui punct unic de acces european;

o Propunere de directivă de modificare a anumitor directive, precum și

o Propunere de regulament de modificare a anumitor regulamente (prezenta propunere).

Modificările aduse anumitor regulamente sunt necesare pentru a îndeplini obiectivele sus­menționate, respectiv de a contribui la integrarea pieței unice, în special în ceea ce privește colectarea de informații care urmează să fie puse la dispoziția ESAP.

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

Prezenta propunere se bazează pe cerințele legislației existente în domeniul serviciilor financiare, al piețelor de capital și al finanțării durabile. Pentru ca piețele de capital să funcționeze eficient, este esențial să existe un flux regulat de informații relevante, fiabile, complete, oportune și comparabile cu privire la întreprinderi, informații destinate participanților la piață și altor părți interesate.

Prezenta propunere nu creează nicio nouă obligație de raportare în ceea ce privește conținutul, ci se întemeiază pe cerințele de prezentare a informațiilor în vigoare prevăzute în actele juridice ale UE care sunt modificate prin prezenta propunere.

Coerența cu alte politici ale Uniunii

Prezenta propunere, datorită faptului că permite disponibilitatea informațiilor relevante într-un spațiu european comun al datelor financiare, contribuie la punerea în aplicare a strategiei europene privind datele stabilită într-o comunicare a Comisiei din februarie 2020 2  . ESAP face parte din spațiile europene ale datelor financiare prezentate în strategie.

În Strategia sa pentru finanțarea tranziției către o economie durabilă 3 , Comisia a plasat finanțarea durabilă în centrul sistemului financiar, considerând-o drept o condiție prealabilă pentru crearea unui cadru favorabil investițiilor private în proiecte și activități durabile.

În plus, prezenta propunere contribuie la realizarea obiectivelor Pactului verde european 4 și ale Strategiei pentru finanțarea tranziției către o economie durabilă prin abordarea disponibilității și a posibilității de utilizare a informațiilor cu privire la durabilitatea activităților entităților europene.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temeiul juridic

O intervenție a UE pentru reducerea fragmentării, prin intermediul unui punct unic de acces, ar contribui la o mai bună integrare a pieței unice prin eliminarea obstacolelor din calea circulației informațiilor în cadrul Uniunii. Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) conferă instituțiilor europene competența de a stabili dispoziții corespunzătoare care au ca obiect instituirea și funcționarea pieței interne ( articolul 114 din TFUE ). 

Subsidiaritatea (în cazul competențelor neexclusive)

Obiectivele prezentei inițiative nu pot fi realizate în măsură suficientă de către statele membre acționând individual. În prezent, statele membre dispun de o anumită marjă de manevră pentru elaborarea normelor privind mecanismele și formatele obligațiilor de raportare ale întreprinderilor prevăzute în legislația UE. Fragmentarea geografică și tematică creată de mecanismele și formatele de prezentare a informațiilor este generalizată în Uniune și sporește costurile de acces și de prelucrare pentru utilizatorii de informații referitoare la întreprinderi. Acțiunile individuale suplimentare ale statelor membre nu ar reduce această fragmentare decât dacă s-ar îndrepta în aceeași direcție pentru a crea un punct unic de acces și pentru a elimina o serie de obstacole, ceea ce este puțin probabil să se producă în lipsa unei abordări coordonate.

În consecință, Uniunea poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarității enunțat la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană.

Proporționalitatea

În conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este enunțat la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană, prezenta inițiativă nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor sale. Prezenta propunere nu va adăuga și nici nu va modifica obligațiile de raportare în ceea ce privește conținutul. Pentru a reduce la minimum sarcina impusă entităților și autorităților naționale, ESAP se bazează cât mai mult pe canalele și pe infrastructura de raportare a datelor care sunt în vigoare.

Alegerea instrumentului

Se consideră că un regulament Omnibus este instrumentul juridic cel mai adecvat pentru modificarea regulamentelor existente în vederea instituirii ESAP, deoarece majoritatea dispozițiilor unui astfel de regulament specifică ce informații publice ar trebui transmise ESAP prin intermediul unui organism de colectare. În plus, un regulament va elimina riscul unor divergențe inutile între legislațiile naționale în ceea ce privește metadatele care trebuie incluse de entități în informațiile publicate și sarcinile care trebuie îndeplinite de organismele de colectare, ceea ce este esențial pentru buna funcționare a ESAP. 

3.REZULTATELE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

Evaluările ex post/verificarea adecvării legislației existente

Evaluarea impactului care însoțește prezenta propunere se bazează, printre altele, pe verificarea adecvării cadrului UE pentru raportarea publică de către entități, publicată de Comisie în aprilie 2021 5 . O constatare esențială a acestei verificări a adecvării este necesitatea de a valorifica potențialul instrumentelor digitale pentru a îmbunătăți accesul la informațiile reglementate prezentate de către entități, precum și utilizarea și reutilizarea acestor informații. În special, verificarea adecvării a evidențiat lipsa unui punct unic de acces la nivelul UE la informațiile reglementate și posibilitatea limitată de citire automată a informațiilor prezentate de entități.

Consultările cu părțile interesate

Procesul de consultare și principalele sale concluzii pe care se bazează prezenta propunere sunt sintetizate în anexa 2 la evaluarea impactului care însoțește Propunerea de regulament de instituire a ESAP 6 . Activitățile de consultare au inclus o consultare online specifică, ateliere cu diferite categorii de părți interesate relevante și contribuții din partea grupurilor de experți relevante instituite de Comisie, în special Forumul la nivel înalt privind uniunea piețelor de capital 7 .

În general, toate grupurile de părți interesate care au fost consultate au salutat inițiativa Comisiei privind ESAP și și-au exprimat sprijinul pentru punerea în aplicare treptată a acestei inițiative, astfel încât să se fixeze prioritățile și să se pună la dispoziție informațiile în ESAP în diferite etape. Părțile interesate au subliniat, de asemenea, importanța de a recurge la principiul transmiterii unice a informațiilor. Cei care pregătesc informațiile care trebuie raportate public și IMM-urile au subliniat, de asemenea, necesitatea de a se evita crearea unor sarcini administrative suplimentare, inclusiv necesitatea de a nu se introduce noi obligații de raportare pentru entități.

Majoritatea părților interesate au sprijinit includerea în ESAP a unei game largi de informații, care să cuprindă atât informații financiare, cât și informații legate de durabilitate. Marea majoritate a părților interesate au considerat că pentru abordarea provocărilor legate de comparabilitatea, fiabilitatea și reutilizarea informațiilor ar fi utilă standardizarea informațiilor în temeiul unui cadru comun de raportare cu sisteme și metadate comune. Marea majoritate a părților interesate au menționat, de asemenea, că lipsa unor astfel de standarde comune este unul dintre principalele obstacole cu care se confruntă utilizatorii și societatea atunci când prelucrează informații financiare și informații legate de factorii de mediu, sociali și de guvernanță (MSG).

Majoritatea părților interesate au opinii similare cu privire la dimensiunea infrastructurii și la modul în care ESAP ar trebui să colecteze informațiile, sugerând că ESAP ar trebui să se bazeze pe canalele de raportare existente la nivel național sau european. În plus, părțile interesate au solicitat ca informațiile să fie puse la dispoziție prin intermediul ESAP, concomitent cu publicarea lor pe orice alt mijloc sau canal.

Obținerea și utilizarea cunoștințelor de specialitate

Evaluarea impactului care însoțește prezenta propunere se întemeiază, de asemenea, pe activitățile de cercetare teoretică și, în special, pe următoarele studii și cunoștințe de specialitate:

Studiul privind „Analiza cadrului de reglementare pentru o eventuală integrare în punctul european de acces electronic (PEAE)” 8 ;

„Studiul de evaluare a impactului privind lista seturilor de date cu valoare ridicată care urmează să fie puse la dispoziție de statele membre în temeiul Directivei privind datele deschise” 9 ;

Expertiza furnizată de Business Reporting – Advisory Group (BR-AG), o societate contractată în mod expres pentru a asista Comisia în privința acestei inițiative.

Materialele colectate și utilizate pentru a contribui la evaluarea impactului au fost, în general, factuale sau au provenit din surse respectabile și recunoscute, care reprezintă repere și puncte de referință pentru subiectul avut în vedere. Contribuțiile primite de la părțile interesate în timpul activităților de consultare au fost, în general, tratate ca avize, cu excepția cazului în care erau de natură factuală.

Evaluarea impactului

Evaluarea impactului care însoțește prezenta propunere a fost examinată de către Comitetul de control normativ la 22 iulie 2021. Comitetul a emis un aviz pozitiv, prezentând câteva observații, care au fost abordate de Comisie în versiunea finală a evaluării impactului (detaliile sunt prezentate în anexa 1 la aceasta).

Evaluarea impactului analizează mai multe opțiuni de politică pentru a atinge obiectivele specifice de a permite un acces neîngrădit și integrat la informațiile publice ale entităților relevante și pentru a spori gradul de utilizare (și de reutilizare) digitală a acestor informații. Posibilele opțiuni de politică relevante pentru prezenta propunere se referă la următoarele elemente: (1) domeniul de aplicare al informațiilor accesibile prin intermediul ESAP; (2) formatul informațiilor accesibile prin intermediul ESAP; (3) colectarea informațiilor accesibile prin intermediul ESAP și interconectarea punctelor de colectare existente. Acestea sunt aspectele esențiale în ceea ce privește abordarea problemelor identificate și sunt, de asemenea, principalii factori determinanți ai costurilor.

Au fost evaluate și următoarele aspecte, deși sunt considerate a fi mai tehnice și mai puțin importante pentru îndeplinirea obiectivelor specifice ale ESAP: (i) actualitatea datelor accesibile prin intermediul ESAP; (ii) asigurarea integrității datelor și a fiabilității sursei; (iii) păstrarea drepturilor obținute; (iv) perioada de păstrare a datelor; (v) principiile privind „informațiile voluntare” care vor fi accesibile prin intermediul ESAP.

Adecvarea reglementărilor și simplificarea

Prezenta propunere se referă în principal la desemnarea organismelor de colectare necesare pentru instituirea ESAP. Prin raționalizarea canalelor de prezentare a informațiilor, ESAP va aduce o simplificare și va îmbunătăți eficiența în principal la nivelul cererii (al utilizatorilor), cu costuri reduse de căutare și prelucrare și, într-o anumită măsură, la nivelul entităților în ceea ce privește obligațiile în materie de transmitere a informațiilor.

Drepturile fundamentale

Prezenta propunere respectă drepturile fundamentale și principiile recunoscute în special de Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. ESAP va îmbunătăți accesul la informațiile care includ date cu caracter personal. Acest lucru este necesar pentru a promova inovarea bazată pe date în domeniul finanțelor, pentru a contribui la integrarea piețelor europene de capital, pentru a canaliza investițiile către activități durabile și pentru a asigura eficiența pentru consumatori și întreprinderi. În același timp, ESAP va îmbunătăți accesul numai la datele cu caracter personal care trebuie prelucrate conform dreptului Uniunii sau al altei baze juridice în temeiul Regulamentului (UE) 2016/679 10 , deoarece prezenta propunere nu introduce noi cerințe de raportare a datelor în plus față de cele deja existente.

4.IMPLICAȚIILE BUGETARE

Prezenta propunere se adresează în principal entităților care transmit informații și organismelor de colectare.

Pentru a atinge în mod optim obiectivele inițiativei vizate, prezenta propunere nu are alte implicații în ceea ce privește costurile decât cele expuse în fișa financiară legală și în implicațiile bugetare aferente Propunerii de regulament de instituire a ESAP pentru organismele de colectare naționale sau ale UE (mecanisme desemnate oficial, autorități naționale competente, autorități europene de supraveghere menționate în contextul legislației UE privind serviciile financiare, piețele de capital și durabilitatea).

Pentru organismele de colectare, costurile aferente interconectării cu ESAP a organismelor de colectare din UE/naționale (în principal pe baza dezvoltării interfețelor de programare a aplicațiilor) sunt estimate la aproximativ 50 800 EUR la nivel individual (costuri cu caracter excepțional), în timp ce costurile anuale recurente ar fi de aproximativ 6 500 EUR la nivel individual. În unele cazuri, există sinergii puternice cu sarcinile existente care au fost îndeplinite sau cu proiectele care au fost deja planificate de organismele de colectare, cum ar fi recenta Propunere de modificare a Regulamentului (UE) nr. 575/2013 pentru a abilita Autoritatea Bancară Europeană (ABE) să centralizeze publicarea informațiilor prudențiale anuale, semestriale și trimestriale transmise de instituții. ABE va acționa ca organism de colectare a acestor informații în contextul ESAP 11 . Prezenta propunere se bazează, de asemenea, pe mecanismele desemnate oficial existente care colectează în prezent informații reglementate de la emitenții de valori mobiliare cotate pe piețele reglementate din UE în temeiul Directivei privind transparența 12 .

Entitățile care transmit informații ar avea de suportat costuri în valoare de 800 EUR pe an (costuri de transmitere a informațiilor), incluzând costurile pentru obținerea unui identificator al entității juridice, instrumentele de semnare, un certificat digital și eventualele taxe legate de transmiterea informațiilor, percepute de organismele de colectare (estimare la limita superioară – finanțarea organismelor de colectare va constitui o prerogativă națională și poate include, de obicei, fonduri publice). Aceste costuri ar reprezenta 121,4 milioane EUR pe an pentru toate entitățile care transmit informații.

Implicațiile bugetare menționate anterior asupra bugetelor naționale nu pot fi prevăzute cu certitudine dincolo de examinarea costurilor, deoarece acest lucru va depinde de mulți factori, inclusiv de caracterul public sau privat al unui organism de colectare, de mecanismele actuale de finanțare ale respectivelor organisme etc.

Comisia furnizează expertiză personalizată prin intermediul Inițiativei de sprijin tehnic (IST) pentru a ajuta statele membre ale UE să conceapă și să pună în aplicare reformele de stimulare a creșterii într-o gamă largă de domenii de politică. Programul IST al Comisiei poate finanța parțial asistența tehnică pentru punerea în aplicare a ESAP de către autoritățile naționale competente, la cererea acestora. Prin intermediul programului IST, Comisia va contribui, de asemenea, la aspectele practice ale reformelor. Această contribuție poate lua forma unei consilieri strategice sau juridice, a unor studii sau cursuri de formare și a unor misiuni ale experților desfășurate în țările în cauză. Finanțarea furnizată prin intermediul IST se bazează pe runde anuale de cereri.

5.ALTE ELEMENTE

Planurile de punere în aplicare și măsurile de monitorizare, evaluare și raportare

Prezenta propunere nu necesită un plan de punere în aplicare.

Monitorizarea anumitor elemente ale prezentei propuneri, în special în ceea ce privește măsura în care informațiile pot fi prelucrate automat, ar fi o sarcină a ESMA, în conformitate cu Propunerea de regulament de instituire a ESAP.

Propunerea de regulament de instituire a ESAP include o clauză de revizuire a pachetului.

Explicarea detaliată a dispozițiilor specifice ale propunerii

Fiecare articol din prezenta propunere modifică un regulament specific dintre cele enumerate în anexa la Propunerea de regulament de instituire a ESAP, prin introducerea unei dispoziții suplimentare care reglementează următoarele aspecte specifice pentru a permite funcționarea ESAP:

(1)Prezentarea anumitor informații și formatul acestora

Această dispoziție suplimentară specifică faptul că orice informații, documente și rapoarte făcute publice în temeiul dreptului UE de către o entitate (inclusiv de către agenții de rating de credit, fonduri, contrapărți centrale, depozitari centrali de titluri de valoare, emitenți, auditori sau instituții de credit, după caz) vor trebui transmise organismului de colectare într-un format care permite extragerea de date sau într-un format prelucrabil automat, după caz, simultan cu publicarea respectivelor date.

Dispoziția precizează, de asemenea, că orice informații, documente și rapoarte care urmează să fie făcute publice trebuie să fie însoțite de un sigiliu electronic calificat, astfel cum este definit la articolul 3 punctul 27 din Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului 13 și trebuie să includă cel puțin următoarele metadate:

denumirea entității care transmite informațiile;

identificatorul entității juridice;

dimensiunea entității;

natura informațiilor;

perioada de timp specifică în care informațiile trebuie să fie puse la dispoziția publicului, după caz.

Autoritatea europeană de supraveghere relevantă (și anume ESMA, ABE sau EIOPA), pe baza unei analize cost-beneficiu, va elabora proiecte de standarde tehnice de punere în aplicare pentru a preciza:

metadatele specifice care trebuie incluse în informații;

structurarea datelor la nivelul informațiilor prezentate;

formatul prelucrabil automat.

Comisia este împuternicită să adopte respectivele standarde tehnice de punere în aplicare prin intermediul unor acte de punere în aplicare.

(2)Desemnarea organismelor de colectare

Această dispoziție specifică organismul de colectare relevant căruia entitatea care transmite informații ar trebui să îi transmită respectivele informații. În cazul în care un organism de colectare este deja identificat în cadrul unui regulament, acesta va fi desemnat în mod specific în scopul colectării de informații pentru ESAP. Atunci când nu poate fi identificat niciun organism de colectare în cadrul unui regulament în scopul ESAP, rolul de organism de colectare în sensul ESAP este transferat mecanismelor desemnate oficial instituite în temeiul Directivei 2004/109/CE (Directiva privind transparența).

(3)Data aplicării

Data aplicării specificată la fiecare articol determină momentul în care un anumit regulament și obligațiile în materie de prezentare a informațiilor aferente acestuia vor începe să intre în domeniul de aplicare al ESAP.

2021/0380 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

de modificare a anumitor regulamente în ceea ce privește instituirea și funcționarea punctului unic de acces european

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 114,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European 14 ,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

întrucât:

(1)În Planul de acțiune privind uniunea piețelor de capital (UPC) 15 , Comisia a propus îmbunătățirea accesului public la informațiile financiare și nefinanciare ale entităților prin crearea unui punct unic de acces european (ESAP). Strategia Comisiei privind finanțele digitale 16 a stabilit linii generale cu privire la modul în care Europa poate sprijini transformarea digitală a finanțelor în următorii ani, în special pentru a promova o finanțare bazată pe date. În Strategia de finanțare a tranziției către o economie durabilă 17 , Comisia a plasat finanțarea durabilă în centrul sistemului financiar ca un mijloc esențial de realizare a tranziției verzi a economiei UE, deziderat care se înscrie în Pactul verde 18

(2)ESAP urmează să fie instituit în conformitate cu Regulamentul (UE) XXX/XXX al Parlamentului European și al Consiliului [Regulamentul privind ESAP] 19 , pentru a le permite factorilor de decizie din cadrul economiei și al societății să acceseze datele cu ușurință astfel încât să ia decizii solide care să contribuie la funcționarea eficientă a pieței. Introducerea unor spații europene comune ale datelor în sectoare esențiale, inclusiv în sectorul financiar, ar servi acestui scop. Se preconizează că lumea financiară va suferi o transformare digitală în următorii ani, iar Uniunea ar trebui să sprijine acest fenomen, în special prin promovarea finanțării bazate pe date. În plus, plasarea finanțării durabile în centrul sistemului financiar este un mijloc esențial în vederea realizării unei tranziții verzi a economiei Uniunii. Pentru a asigura succesul tranziției verzi prin intermediul finanțării durabile, este esențial ca informațiile referitoare la durabilitatea activităților să poată fi accesate cu ușurință de către investitori, astfel încât aceștia să fie mai bine informați atunci când iau decizii cu privire la investiții. În acest scop, trebuie îmbunătățit accesul publicului la informațiile financiare și nefinanciare privind persoanele fizice sau juridice care au obligația de a face publice informațiile sau de a transmite, în mod voluntar, către un organism de colectare, informațiile financiare și cele legate de durabilitate referitoare la activitățile lor economice („entități”). Un mijloc eficient de a face acest lucru la nivelul Uniunii este instituirea unei platforme centralizate, și anume ESAP, care să ofere acces electronic la toate informațiile relevante.

(3)ESAP ar trebui să ofere publicului un acces ușor și centralizat la informații cu privire la entități și la produsele acestora în raport cu serviciile financiare, piețele de capital și durabilitatea, informații pe care entitățile și autoritățile au obligația de a le publica în conformitate cu o serie de directive în acest domeniu. În orice caz, orice persoană fizică sau juridică poate transmite unui organism de colectare informații referitoare la activitățile sale economice relevante pentru serviciile financiare sau pentru piețele de capital ori informații referitoare la durabilitate, pentru ca informațiile respective să fie accesibile în ESAP, în conformitate cu articolul 3 din Regulamentul (UE) XXX/XXX [Regulamentul privind ESAP].

(4)O serie de regulamente în domeniul serviciilor financiare, al piețelor de capital și al durabilității ar trebui modificate pentru a facilita funcționarea ESAP. Pentru a permite funcționarea corectă și eficientă a ESAP în mod proporțional, ar trebui ca intensificarea colectării și a transmiterii informațiilor să se producă treptat.

(5)În ceea ce privește funcționarea ESAP, ar trebui să fie desemnate organisme de colectare pentru a colecta de la entitățile relevante informațiile referitoare la serviciile financiare, la piețele de capital și la durabilitate. În absența unui organism de colectare deja înființat în temeiul dreptului Uniunii, statele membre numesc unul dintre mecanismele desemnate oficial, instituite în temeiul Directivei 2004/109/CE a Parlamentului European și a Consiliului 20 , pentru colectarea și stocarea informațiilor și informează în consecință Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA). Respectivul mecanism desemnat oficial ar trebui să acționeze ca organism de colectare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XXXX/XXX [Regulamentul privind ESAP], și ar trebui să îndeplinească sarcinile specifice prevăzute în regulamentul respectiv. În cazul în care o autoritate europeană de supraveghere sau o autoritate competentă este obligată, în temeiul dreptului Uniunii, să elaboreze și să publice pe site-ul său web informații referitoare la entitățile relevante și la produsele lor financiare în legătură cu serviciile financiare, cu piețele de capital și cu durabilitatea, autoritatea respectivă ar trebui să acționeze ca organism de colectare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XXXX/XXX [Regulamentul privind ESAP]. Autoritatea respectivă ar trebui să publice informațiile într-un format care să permită extragerea de date, ar trebui să includă denumirile entității și, dacă este disponibil, identificatorul entității juridice, precum și să specifice tipul de informații.

(6)Pentru a se asigura că ESAP oferă acces în timp util la informațiile relevante din perspectiva serviciilor financiare, a piețelor de capital și a durabilității, astfel cum se prevede în Regulamentul (UE) XXXX/XXX [Regulamentul privind ESAP], entitățile ar trebui să transmită informațiile care le privesc unui organism de colectare în momentul în care fac publice informațiile respective.

(7)Pentru ca informațiile să poată fi utilizate în format digital, entitățile ar trebui să transmită informațiile organismelor de colectare într-un format care să permită extragerea de date sau, în cazul în care acest lucru este prevăzut de dreptul Uniunii, într-un format prelucrabil automat. Entitățile ar trebui, de asemenea, să adauge la informațiile pe care le transmit organismelor de colectare metadatele solicitate de respectivele organisme de colectare. Comisia ar trebui să fie împuternicită să adopte standarde tehnice de punere în aplicare elaborate de autoritatea europeană de supraveghere relevantă, specificând metadatele pentru fiecare informație, structurarea datelor la nivelul informațiilor prezentate și informațiile pentru care este necesar un format prelucrabil automat și formatul prelucrabil automat care trebuie utilizat în acel caz.

(8)Entitățile ar trebui să fie responsabile pentru informațiile pe care le transmit organismelor de colectare. Asigurarea integrității datelor și a fiabilității sursei ar permite protejarea entităților împotriva modificării nejustificate a informațiilor care le privesc și consolidarea încrederii publicului în ESAP. În acest scop, documentele transmise de entități organismelor de colectare ar trebui să fie însoțite de un sigiliu electronic calificat, care să fie inclus de entitatea raportoare în informațiile transmise organismelor de colectare în cazul în care este necesar un astfel de sigiliu, în conformitate cu specificațiile prevăzute în Regulamentul (UE) XXXX/XXX [Regulamentul privind ESAP].

(9)Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor a fost consultată în conformitate cu articolul 42 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2018/1725 21 și a emis un aviz la [a se introduce data] 22 .

(10)Deoarece obiectivul prezentului regulament, și anume acela de a armoniza cerințele în materie de prezentare a informațiilor publice care ar trebui să fie accesibile prin intermediul ESAP, nu poate fi atins în mod satisfăcător de statele membre și, în consecință, având în vedere amploarea și efectele sale, obiectivul respectiv poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este enunțat la articolul respectiv, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea obiectivului sus-menționat.

(11)Prin urmare, următoarele regulamente ar trebui să fie modificate în consecință:

Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 privind agențiile de rating de credit 23 ;

Regulamentul (UE) nr. 236/2012 privind vânzarea în lipsă și anumite aspecte ale swapurilor pe riscul de credit 24 ;

Regulamentul (UE) nr. 648/2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții 25 ;

Regulamentul (UE) nr. 345/2013 privind fondurile europene cu capital de risc 26 ;

Regulamentul (UE) nr. 346/2013 privind fondurile europene de antreprenoriat social 27 ;

Regulamentul (UE) nr. 575/2013 privind cerințele prudențiale pentru instituțiile de credit și firmele de investiții 28 ;

Regulamentul (UE) nr. 537/2014 privind cerințe specifice referitoare la auditul statutar al entităților de interes public 29 ;

Regulamentul (UE) nr. 596/2014 privind abuzul de piață (regulamentul privind abuzul de piață) 30 ;

Regulamentul (UE) nr. 600/2014 privind piețele instrumentelor financiare 31 ;

Regulamentul (UE) nr. 909/2014 privind îmbunătățirea decontării titlurilor de valoare în Uniunea Europeană și privind depozitarii centrali de titluri de valoare 32 ;

Regulamentul (UE) nr. 1286/2014 privind documentele cu informații esențiale referitoare la produsele de investiții individuale structurate și bazate pe asigurări (PRIIP) 33 ;

Regulamentul (UE) 2015/760 privind fondurile europene de investiții pe termen lung 34 ;

Regulamentul (UE) 2015/2365 privind transparența operațiunilor de finanțare prin instrumente financiare și transparența reutilizării 35 ;

Regulamentul (UE) 2016/1011 privind indicii utilizați ca indici de referință în cadrul instrumentelor financiare și al contractelor financiare sau pentru a măsura performanțele fondurilor de investiții 36 ;

Regulamentul (UE) 2017/1129 privind prospectul care trebuie publicat în cazul unei oferte publice de valori mobiliare sau al admiterii de valori mobiliare la tranzacționare pe o piață reglementată 37 ;

Regulamentul (UE) 2017/1131 privind fondurile de piață monetară 38 ;

Regulamentul (UE) 2019/1238 privind un produs paneuropean de pensii personale (PEPP) 39 ;

Regulamentul (UE) 2019/2033 privind cerințele prudențiale ale firmelor de investiții 40 ;

Regulamentul (UE) 2019/2088 privind informațiile privind durabilitatea în sectorul serviciilor financiare 41 ;

Regulamentul (UE) 2020/852 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investițiile durabile 42 ;

Regulamentul (UE) 2021/23 privind un cadru pentru redresarea și rezoluția contrapărților centrale 43 ,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1 
Modificarea Regulamentului (CE) nr. 1060/2009

În Regulamentul (CE) nr. 1060/2009, se introduce următorul articol 13a:

„Articolul 13a
Accesibilitatea informațiilor în punctul unic de acces european (ESAP)

1.Începând cu 1 ianuarie 2026, atunci când fac publică orice informație în temeiul articolului 8 alineatele (1), (6) și (7), al articolului 8a alineatele (1) și (3), al articolului 10 alineatele (1) și (4), al articolului 11 alineatul (1) și al articolului 12, agențiile de rating de credit transmit în același timp informațiile respective organismului de colectare relevant menționat la alineatul (3) de la prezentul articol pentru a fi accesibile în ESAP, care a fost instituit în temeiul Regulamentului (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP] al Parlamentului European și al Consiliului*.

Informațiile respective trebuie să respecte toate cerințele următoare:

(a)informațiile trebuie prezentate într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], sau, în cazul în care acest lucru este prevăzut de dreptul Uniunii, într-un format prelucrabil automat, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 13 din Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului**;

(b)informațiile trebuie însoțite de următoarele metadate:

(i)toate denumirile agențiilor de rating de credit care transmit informațiile;

(ii)identificatorul entității juridice al agenției de rating de credit, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXX [Regulamentul privind ESAP];

(iii)dimensiunea agenției de rating de credit pe categorii, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXX [Regulamentul privind ESAP];

(iv)tipul de informații, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXX [Regulamentul privind ESAP];

(v)perioada specifică pe parcursul căreia informațiile trebuie să fie puse la dispoziția publicului în ESAP, după caz.

(c)informațiile conțin un sigiliu electronic calificat, astfel cum este definit la articolul 3 punctul 27 din Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului***.

2.În sensul alineatului (1) litera (b) punctul (ii), agențiile de rating de credit obțin un identificator al entității juridice, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP].

3.În scopul facilitării accesului în ESAP la informațiile menționate la alineatul (1), organismul de colectare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], este ESMA.

Începând cu 1 ianuarie 2026, în scopul facilitării accesului în ESAP la informațiile menționate la articolul 5 alineatul (3), la articolul 8d alineatul (2), la articolul 11 alineatul (2), la articolul 11a alineatele (1) și (2), la articolul 18 alineatul (3), la articolul 24 alineatul (5) și la articolul 36d alineatul (1), organismul de colectare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], este ESMA. Informațiile respective trebuie prezentate într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], trebuie să includă denumirea, dacă este disponibilă, și identificatorul entității juridice al agenției de rating de credit, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv, precum și tipul de informații, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv.

4.În scopul asigurării colectării și a administrării eficiente a datelor transmise în conformitate cu alineatul (1) literele (a) și (b), ESMA elaborează proiecte de standarde tehnice de punere în aplicare pentru a preciza:

(a)metadatele care trebuie incluse în informații;

(b)structurarea datelor la nivelul informațiilor prezentate;

(c)pentru ce informații este necesar un format prelucrabil automat și ce format prelucrabil automat trebuie utilizat.

Înainte de elaborarea proiectelor de standarde tehnice de punere în aplicare, ESMA efectuează o analiză cost-beneficiu. În sensul literei (c), ESMA evaluează avantajele și dezavantajele diferitelor formate prelucrabile automat și efectuează teste adecvate în condiții reale de utilizare.

ESMA înaintează Comisiei proiectele respective de standarde tehnice de punere în aplicare.

Se conferă Comisiei competența de a adopta standardele tehnice de punere în aplicare menționate la primul paragraf în conformitate cu articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.

________________

* Regulamentul (UE) XX/XXXX al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui punct unic de acces european (ESAP) care oferă acces centralizat la informațiile care sunt puse la dispoziția publicului în legătură cu serviciile financiare, cu piețele de capital și cu durabilitatea (JO L [...], [...], p. [...]).

** Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public (JO L 172, 26.6.2019, p. 56).

*** Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE (JO L 257, 28.8.2014, p. 73).”

Articolul 2 
Modificarea Regulamentului (UE) nr. 236/2012

În Regulamentul (UE) nr. 236/2012, se introduce următorul articol 11a:

„Articolul 11a

Accesibilitatea informațiilor în punctul unic de acces european (ESAP)

1.Începând cu 1 ianuarie 2024, atunci când face publică orice informație în temeiul articolului 6 alineatul (1), persoana fizică sau juridică transmite în același timp informațiile respective organismului de colectare relevant menționat la alineatul (3) de la prezentul articol pentru a fi accesibile în ESAP, care a fost instituit în temeiul Regulamentului (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP] al Parlamentului European și al Consiliului*.

Informațiile respective trebuie să respecte toate cerințele următoare:

(a)informațiile trebuie prezentate într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], sau, în cazul în care acest lucru este prevăzut de dreptul Uniunii, într-un format prelucrabil automat, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 13 din Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului**;

(b)informațiile trebuie însoțite de următoarele metadate:

(i)toate denumirile persoanei fizice sau juridice care transmite informațiile;

(ii)identificatorul entității juridice al persoanei, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(iii)dimensiunea persoanei juridice pe categorii, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(iv)tipul de informații, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(v)perioada specifică pe parcursul căreia informațiile trebuie să fie puse la dispoziția publicului în ESAP, după caz.

(c)informațiile conțin un sigiliu electronic calificat, astfel cum este definit la articolul 3 punctul 27 din Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului***.

2.În sensul alineatului (1) litera (b) punctul (ii), persoana fizică sau juridică relevantă obține un identificator al entității juridice, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP].

3.În scopul facilitării accesului în ESAP la informațiile menționate la alineatul (1), organismul de colectare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], este autoritatea națională competentă.

4.În scopul asigurării colectării și a administrării eficiente a datelor transmise în conformitate cu alineatul (1) literele (a) și (b), ESMA elaborează proiecte de standarde tehnice de punere în aplicare pentru a preciza:

(a)metadatele care trebuie incluse în informații;

(b)structurarea datelor la nivelul informațiilor prezentate;

(c)pentru ce informații este necesar un format prelucrabil automat și ce format prelucrabil automat trebuie utilizat.

Înainte de elaborarea proiectelor de standarde tehnice de punere în aplicare, ESMA efectuează o analiză cost-beneficiu. În sensul literei (c), ESMA evaluează avantajele și dezavantajele diferitelor formate prelucrabile automat și efectuează teste adecvate în condiții reale de utilizare.

ESMA înaintează Comisiei proiectele respective de standarde tehnice de punere în aplicare.

Se conferă Comisiei competența de a adopta standardele tehnice de punere în aplicare menționate la primul paragraf în conformitate cu articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.

________________

* Regulamentul (UE) XX/XXXX al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui punct unic de acces european (ESAP) care oferă acces centralizat la informațiile care sunt puse la dispoziția publicului în legătură cu serviciile financiare, cu piețele de capital și cu durabilitatea (JO L [...], [...], p. [...]).

** Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public (JO L 172, 26.6.2019, p. 56).

*** Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE (JO L 257, 28.8.2014, p. 73).”

Articolul 3 
Modificarea Regulamentului (UE) nr. 648/2012

În Regulamentul (UE) nr. 648/2012, se introduce următorul articol 38a:

„Articolul 38a

Accesibilitatea informațiilor în punctul unic de acces european (ESAP)

1.Începând cu 1 ianuarie 2026, atunci când fac publică orice informație în temeiul articolului 26 alineatul (7), al articolului 28 alineatul (2), al articolului 38 alineatul (1), al articolului 38 alineatul (3) al doilea paragraf, al articolului 38 alineatele (4) și (5), al articolului 39 alineatele (7) și (8) și al articolului 49 alineatul (3), CPC și membrii compensatori transmit în același timp informațiile respective organismului de colectare relevant menționat la alineatul (3) de la prezentul articol pentru a fi accesibile în ESAP, care a fost instituit în temeiul Regulamentului (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP] al Parlamentului European și al Consiliului*.

Informațiile respective trebuie să respecte toate cerințele următoare:

(a)informațiile trebuie prezentate într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], sau, în cazul în care acest lucru este prevăzut de dreptul Uniunii, într-un format prelucrabil automat, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 13 din Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului**;

(b)informațiile trebuie însoțite de fiecare dintre următoarele metadate:

(i)toate denumirile CPC care transmite informațiile;

(ii)identificatorul entității juridice al CPC, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(iii)dimensiunea CPC pe categorii, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(iv)tipul de informații, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(v)perioada specifică pe parcursul căreia informațiile trebuie să fie puse la dispoziția publicului în ESAP, după caz.

(c)informațiile conțin un sigiliu electronic calificat, astfel cum este definit la articolul 3 punctul 27 din Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului***.

2.În sensul alineatului (1) litera (b) punctul (ii), CPC și membrii compensatori obțin un identificator al entității juridice, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din [Regulamentul privind ESAP].

3.În scopul facilitării accesului în ESAP la informațiile menționate la alineatul (1), organismul de colectare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], este ESMA.

Începând cu 1 ianuarie 2026, în scopul facilitării accesului în ESAP la informațiile menționate la articolul 6 alineatul (1), la articolul 18 alineatul (2) al doilea paragraf, la articolul 25 alineatul (4) al patrulea paragraf, la articolul 25m alineatul (1), la articolul 25q alineatul (3), la articolul 59 alineatul (3), la articolul 68 alineatul (1), la articolul 73 alineatul (3) și la articolul 77 alineatul (2) al patrulea paragraf, organismul de colectare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], este ESMA. Informațiile respective trebuie prezentate într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], trebuie să includă denumirile și, dacă este disponibil, identificatorul entității juridice al CPC și al membrilor compensatori, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv, precum și tipul de informații, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv.

Începând cu 1 ianuarie 2026, în scopul facilitării accesului în ESAP la informațiile menționate la articolul 12 alineatul (2), organismele de colectare, astfel cum sunt definite la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], sunt autoritățile naționale competente. Informațiile respective trebuie prezentate într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din [Regulamentul privind ESAP], trebuie să includă denumirile și, dacă este disponibil, identificatorul entității juridice al CPC și al membrilor compensatori, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv, precum și tipul de informații, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv.

4.În scopul asigurării colectării și a administrării eficiente a datelor transmise în conformitate cu alineatul (1) literele (a) și (b), ESMA elaborează proiecte de standarde tehnice de punere în aplicare pentru a preciza:

(a)    metadatele care trebuie incluse în informații;

(a)structurarea datelor la nivelul informațiilor prezentate;

(b)pentru ce informații este necesar un format prelucrabil automat și ce format prelucrabil automat trebuie utilizat.

Înainte de elaborarea proiectelor de standarde tehnice de punere în aplicare, ESMA efectuează o analiză cost-beneficiu. În sensul literei (c), ESMA efectuează o analiză cost-beneficiu. În sensul literei (c), ESMA evaluează avantajele și dezavantajele diferitelor formate prelucrabile automat și efectuează teste adecvate în condiții reale de utilizare.

ESMA înaintează Comisiei proiectele respective de standarde tehnice de punere în aplicare.

Se conferă Comisiei competența de a adopta standardele tehnice de punere în aplicare menționate la primul paragraf în conformitate cu articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.

________________

* Regulamentul (UE) XX/XXXX al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui punct unic de acces european (ESAP) care oferă acces centralizat la informațiile care sunt puse la dispoziția publicului în legătură cu serviciile financiare, cu piețele de capital și cu durabilitatea (JO L [...], [...], p. [...]).

** Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public (JO L 172, 26.6.2019, p. 56).

*** Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE (JO  L 257, 28.8.2014, p. 73).”

Articolul 4 
Modificarea Regulamentului (UE) nr. 345/2013

În Regulamentul (UE) nr. 345/2013, se introduce următorul articol 13a:

„Articolul 13a

Accesibilitatea informațiilor în punctul unic de acces european (ESAP)

Începând cu 1 ianuarie 2026, pentru a face accesibile în ESAP, instituit în temeiul Regulamentului (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP] al Parlamentului European și al Consiliului* informațiile menționate la articolul 17 alineatul (1), organismul de colectare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din regulamentul respectiv, este ESMA. Informațiile respective trebuie prezentate într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], trebuie să includă denumirile, dacă sunt disponibile, și identificatorul entității juridice al fondului, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv, precum și tipul de informații, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv.

________________

* Regulamentul (UE) XX/XXXX al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui punct unic de acces european (ESAP) care oferă acces centralizat la informațiile care sunt puse la dispoziția publicului în legătură cu serviciile financiare, cu piețele de capital și cu durabilitatea (JO L [...], [...], p. [...]).”

Articolul 5 
Modificarea Regulamentului (UE) nr. 346/2013

În Regulamentul (UE) nr. 346/2013, se introduce următorul articol 14a:

„Articolul 14a

Accesibilitatea informațiilor în punctul unic de acces european (ESAP)

Începând cu 1 ianuarie 2026, pentru a face accesibile în ESAP, instituit în temeiul Regulamentului (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP] al Parlamentului European și al Consiliului* informațiile menționate la articolul 18 alineatul (1), organismul de colectare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din regulamentul respectiv, este ESMA. Informațiile respective trebuie prezentate într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], trebuie să includă denumirile și, dacă este disponibil, identificatorul entității juridice al fondului, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv, precum și tipul de informații, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv. ________________

* Regulamentul (UE) XX/XXXX al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui punct unic de acces european (ESAP) care oferă acces centralizat la informațiile care sunt puse la dispoziția publicului în legătură cu serviciile financiare, cu piețele de capital și cu durabilitatea (JO L [...], [...], p. [...]).”

Articolul 6 
Modificarea Regulamentului (UE) nr. 575/2013

În Regulamentul (UE) nr. 575/2013, se introduce următorul articol 434b:

„Articolul 434b
Accesibilitatea informațiilor în punctul unic de acces european (ESAP)

1.Începând cu 1 ianuarie 2026, atunci când fac publică orice informație în temeiul părții a opta din prezentul regulament, instituțiile transmit în același timp informațiile respective organismului de colectare relevant menționat la alineatul (3) de la prezentul articol pentru a fi accesibile în ESAP, care a fost instituit în temeiul Regulamentului (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP] al Parlamentului European și al Consiliului*.

Informațiile respective trebuie să respecte toate cerințele următoare:

(a)informațiile trebuie prezentate într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], sau, în cazul în care acest lucru este prevăzut de dreptul Uniunii, într-un format prelucrabil automat, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 13 din Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului**;

(b)informațiile trebuie însoțite de fiecare dintre următoarele metadate:

(i)toate denumirile instituției care transmite informațiile;

(ii)identificatorul entității juridice al instituției, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(iii)dimensiunea instituțiilor pe categorii, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(iv)tipul de informații, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(v)perioada specifică pe parcursul căreia informațiile trebuie să fie puse la dispoziția publicului în ESAP, după caz.

(c)informațiile conțin un sigiliu electronic calificat, astfel cum este definit la articolul 3 punctul 27 din Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului***.

2.În sensul alineatului (1) litera (b) punctul (ii), instituțiile obțin un identificator al entității juridice, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP].

3.În scopul alineatului (1), organismul de colectare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], este ABE.

4.În scopul asigurării colectării și a administrării eficiente a datelor transmise în conformitate cu alineatul (1) literele (a) și (b), ABE, în strânsă cooperare cu ESMA și EIOPA, elaborează proiecte de standarde tehnice de punere în aplicare pentru a preciza:

(a)metadatele care trebuie incluse în informații;

(b)structurarea datelor la nivelul informațiilor prezentate;

(c)pentru ce informații este necesar un format prelucrabil automat și ce format prelucrabil automat trebuie utilizat.

În sensul literei (c), ABE, în strânsă cooperare cu ESMA și cu EIOPA, evaluează avantajele și dezavantajele diferitelor formate prelucrabile automat și efectuează teste adecvate în condiții reale de utilizare.

ABE înaintează Comisiei proiectele respective de standarde tehnice de punere în aplicare.

Se conferă Comisiei competența de a adopta standardele tehnice de punere în aplicare în conformitate cu articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.

________________

* Regulamentul (UE) XX/XXXX al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui punct unic de acces european (ESAP) care oferă acces centralizat la informațiile care sunt puse la dispoziția publicului în legătură cu serviciile financiare, cu piețele de capital și cu durabilitatea (JO L [...], [...], p. [...]).

** Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public (JO L 172, 26.6.2019, p. 56).

*** Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE (JO L 257, 28.8.2014, p. 73).”

Articolul 7 
Modificarea Regulamentului (UE) nr. 537/2014

În Regulamentul (UE) nr. 537/2014, se introduce următorul articol 13a:

„Articolul 13a

Accesibilitatea informațiilor în punctul unic de acces european (ESAP)

1.Începând cu 1 ianuarie 2026, atunci când face publică orice informație în temeiul articolului 13, auditorul sau firma de audit transmite în același timp informațiile respective organismului de colectare relevant menționat la alineatul (3) de la prezentul articol pentru a fi accesibile în ESAP, care a fost instituit în temeiul Regulamentului (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP] al Parlamentului European și al Consiliului*.

Informațiile respective trebuie să respecte toate cerințele următoare:

(a)informațiile trebuie prezentate într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], sau, în cazul în care acest lucru este prevăzut de dreptul Uniunii, într-un format prelucrabil automat, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 13 din Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului**;

(b)informațiile trebuie însoțite de fiecare dintre următoarele metadate:

(i)toate denumirile auditorului sau ale firmei de audit care transmite informațiile;

(ii)identificatorul entității juridice al auditorului sau al firmei de audit, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(iii)dimensiunea auditorului sau a firmei de audit pe categorii, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(iv)tipul de informații, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(v)perioada specifică pe parcursul căreia informațiile trebuie să fie puse la dispoziția publicului în ESAP, după caz.

(c)informațiile conțin un sigiliu electronic calificat, astfel cum este definit la articolul 3 punctul 27 din Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului***.

2.În sensul alineatului (1) litera (b) punctul (ii), auditorii sau firmele de audit obțin un identificator al entității juridice, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP].

3.Până la 31 decembrie 2025, în scopul facilitării accesului în ESAP la informațiile menționate la alineatul (1), statele membre numesc unul dintre mecanismele desemnate oficial menționate la articolul 21 alineatul (2) din Directiva 2004/109/CE ca organism de colectare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], și notifică ESMA în acest sens.

4.În scopul asigurării colectării și a administrării eficiente a datelor transmise în conformitate cu alineatul (1) literele (a) și (b), se conferă Comisiei competențe de executare, în urma consultării COESA, pentru a preciza:

(a)metadatele care trebuie incluse în informații;

(b)structurarea datelor la nivelul informațiilor prezentate;

(c)pentru ce informații este necesar un format prelucrabil automat și ce format prelucrabil automat trebuie utilizat.

În sensul literei (c), Comisia evaluează avantajele și dezavantajele diferitelor formate prelucrabile automat și efectuează teste adecvate în condiții reale de utilizare.

________________

* Regulamentul (UE) XX/XXXX al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui punct unic de acces european (ESAP) care oferă acces centralizat la informațiile care sunt puse la dispoziția publicului în legătură cu serviciile financiare, cu piețele de capital și cu durabilitatea (JO L [...], [...], p. [...]).

** Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public (JO L 172, 26.6.2019, p. 56).

*** Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE (JO L 257, 28.8.2014, p. 73).”

Articolul 8 
Modificarea Regulamentului (UE) nr. 596/2014

În Regulamentul (UE) nr. 596/2014, se introduce următorul articol 21a:

„Articolul 21a

Accesibilitatea informațiilor în punctul unic de acces european (ESAP)

1.Începând cu 1 ianuarie 2025, atunci când face publică orice informație în temeiul articolului 17 alineatele (1) și (2) și al articolului 19 alineatul (3), emitentul transmite în același timp informațiile respective organismului de colectare relevant menționat la alineatul (3) de la prezentul articol pentru a fi accesibile în ESAP, care a fost instituit în temeiul Regulamentului (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP] al Parlamentului European și al Consiliului*.

Informațiile respective trebuie să respecte toate cerințele următoare:

(a)informațiile trebuie prezentate într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], sau, în cazul în care acest lucru este prevăzut de dreptul Uniunii, într-un format prelucrabil automat, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 13 din Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului**;

(b)informațiile trebuie însoțite de fiecare dintre următoarele metadate:

(i)toate denumirile emitentului care transmite informațiile;

(ii)identificatorul entității juridice al emitentului, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(iii)dimensiunea emitentului pe categorii, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(iv)tipul de informații, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(v)perioada specifică pe parcursul căreia informațiile trebuie să fie puse la dispoziția publicului în ESAP, după caz.

(c)informațiile conțin un sigiliu electronic calificat, astfel cum este definit la articolul 3 punctul 27 din Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului***.

2.În sensul alineatului (1) litera (b) punctul (ii), emitenții obțin un identificator al entității juridice, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP].

3.Până la 31 decembrie 2024, în scopul facilitării accesului în ESAP la informațiile menționate la articolul 17 alineatul (2), statele membre numesc unul dintre mecanismele desemnate oficial instituite în temeiul articolului 21 alineatul (2) din Directiva 2004/109/CE ca organism de colectare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], și notifică ESMA în acest sens.

Începând cu 1 ianuarie 2025, în scopul facilitării accesului în ESAP la informațiile menționate la articolul 17 alineatul (1) și la articolul 19 alineatul (3), organismul de colectare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], este mecanismul desemnat oficial relevant.

Începând cu 1 ianuarie 2025, în scopul facilitării accesului în ESAP la informațiile menționate la articolul 34 alineatul (1), organismul de colectare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], este autoritatea națională competentă. Informațiile respective trebuie prezentate într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], trebuie să includă denumirea și, dacă este disponibil, identificatorul entității juridice al emitentului, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv, precum și tipul de informații, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv.

4.În scopul asigurării colectării și a administrării eficiente a datelor transmise în conformitate cu alineatul (1) literele (a) și (b), ESMA elaborează proiecte de standarde tehnice de punere în aplicare pentru a preciza:

(a)metadatele care trebuie incluse în informații;

(b)structurarea datelor la nivelul informațiilor prezentate;

(c)pentru ce informații este necesar un format prelucrabil automat și ce format prelucrabil automat trebuie utilizat.

Înainte de elaborarea proiectelor de standarde tehnice de punere în aplicare, ESMA efectuează o analiză cost-beneficiu. În sensul literei (c), ESMA evaluează avantajele și dezavantajele diferitelor formate prelucrabile automat și efectuează teste adecvate în condiții reale de utilizare.

ESMA înaintează Comisiei proiectele respective de standarde tehnice de punere în aplicare.

Se conferă Comisiei competența de a adopta standardele tehnice de punere în aplicare menționate la primul paragraf în conformitate cu articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.

________________

* Regulamentul (UE) XX/XXXX al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui punct unic de acces european (ESAP) care oferă acces centralizat la informațiile care sunt puse la dispoziția publicului în legătură cu serviciile financiare, cu piețele de capital și cu durabilitatea (JO L [...], [...], p. [...]).

** Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public (JO L 172, 26.6.2019, p. 56).

*** Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE (JO L 257, 28.8.2014, p. 73).”

Articolul 9 
Modificarea Regulamentului (UE) nr. 600/2014

În Regulamentul (UE) nr. 600/2014, se introduce următorul articol 23a:

„Articolul 23a

Accesibilitatea informațiilor în punctul unic de acces european (ESAP)

Începând cu 1 ianuarie 2026, în scopul facilitării accesului în ESAP, care a fost instituit în temeiul Regulamentului (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP] al Parlamentului European și al Consiliului*, informațiile menționate la articolul 14 alineatul (6), la articolul 15 alineatul (1) al doilea paragraf, la articolul 18 alineatul (4), la articolul 27 alineatul (1), la articolul 34, la articolul 40 alineatul (5), la articolul 44 alineatul (2), la articolul 45 alineatul (6) și la articolul 48, ESMA se califică drept organism de colectare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP]. Informațiile respective trebuie prezentate într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], trebuie să includă denumirile și, dacă este disponibil, identificatorul entității juridice al firmei de investiții, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv, precum și tipul de informații, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv.

________________

* Regulamentul (UE) XX/XXXX al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui punct unic de acces european (ESAP) care oferă acces centralizat la informațiile care sunt puse la dispoziția publicului în legătură cu serviciile financiare, cu piețele de capital și cu durabilitatea (JO L [...], [...], p. [...]).”

Articolul 10 
Modificarea Regulamentului (UE) nr. 909/2014

În Regulamentul (UE) 909/2014, se introduce următorul articol 74a:

„Articolul 74a

Accesibilitatea informațiilor în punctul unic de acces european (ESAP)

1.Începând cu 1 ianuarie 2026, atunci când face publică orice informație în temeiul articolului 7 alineatele (1) și (9), al articolului 26 alineatul (4), al articolului 27 alineatele (4) și (7), al articolului 28 alineatul (2), al articolului 33 alineatele (1) și (2), al articolului 34 alineatul (1), al articolului 38 alineatul (6), al articolului 39 alineatul (3), al articolului 41 alineatul (2), al articolului 54 alineatul (3) litera (e), al articolului 54 alineatul (4) litera (f) și al articolului 59 alineatul (4) litera (j) din prezentul regulament, CSD transmite în același timp informațiile respective organismului de colectare relevant menționat la alineatul (3) de la prezentul articol pentru a fi accesibile în ESAP, care a fost instituit în temeiul Regulamentului (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP] al Parlamentului European și al Consiliului*.

Informațiile respective trebuie să respecte toate cerințele următoare:

(a)informațiile trebuie prezentate într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], sau, după caz, într-un format prelucrabil automat, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 13 din Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului**;

(b)informațiile trebuie însoțite de următoarele metadate:

(i)toate denumirile CSD care transmite informațiile;

(ii)identificatorul entității juridice al CSD, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(iii)dimensiunea CSD pe categorii, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(iv)tipul de informații, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(v)perioada specifică pe parcursul căreia informațiile trebuie să fie puse la dispoziția publicului în ESAP, după caz.

(c)informațiile conțin un sigiliu electronic calificat, astfel cum este definit la articolul 3 punctul 27 din Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului***.

2.În sensul alineatului (1) litera (b) punctul (ii), CSD obține un identificator al entității juridice, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP].

3.În scopul facilitării accesului în ESAP la informațiile menționate la alineatul (1), organismul de colectare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], este ESMA.

Începând cu 1 ianuarie 2026, în scopul facilitării accesului în ESAP la informațiile menționate la articolul 12 alineatul (2) și la articolul 62, organismul de colectare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], este ESMA. Informațiile respective trebuie prezentate într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], trebuie să includă denumirea și, dacă este disponibil, identificatorul entității juridice al CSD, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv, precum și tipul de informații, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv.

4.În scopul asigurării colectării și a administrării eficiente a datelor transmise în conformitate cu alineatul (1) literele (a) și (b), ESMA elaborează proiecte de standarde tehnice de punere în aplicare pentru a preciza:

(a)metadatele care trebuie incluse în informații;

(b)structurarea datelor la nivelul informațiilor prezentate;

(c)pentru ce informații este necesar un format prelucrabil automat și ce format prelucrabil automat trebuie utilizat.

Înainte de elaborarea proiectelor de standarde tehnice de punere în aplicare, ESMA efectuează o analiză cost-beneficiu. În sensul literei (c), ESMA evaluează avantajele și dezavantajele diferitelor formate prelucrabile automat și efectuează teste adecvate în condiții reale de utilizare în acest scop.

ESMA înaintează Comisiei proiectele respective de standarde tehnice de punere în aplicare.

Se conferă Comisiei competența de a adopta standardele tehnice de punere în aplicare în conformitate cu articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.

________________

* Regulamentul (UE) XX/XXXX al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui punct unic de acces european (ESAP) care oferă acces centralizat la informațiile care sunt puse la dispoziția publicului în legătură cu serviciile financiare, cu piețele de capital și cu durabilitatea (JO L [...], [...], p. [...]).

** Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public (JO L 172, 26.6.2019, p. 56).

*** Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE (JO L 257, 28.8.2014, p. 73).”

Articolul 11 
Modificarea Regulamentului (UE) nr. 1286/2014

În Regulamentul (UE) nr. 1286/2014, se introduce următorul articol 29a:

„Articolul 29a

Accesibilitatea informațiilor în punctul unic de acces european (ESAP)

1.Începând cu 1 ianuarie 2026, atunci când face public documentul cu informații esențiale în temeiul articolului 5 alineatul (1), creatorul de PRIIP transmite în același timp documentul cu informații esențiale organismului de colectare relevant menționat la alineatul (3) de la prezentul articol, astfel încât informațiile să fie accesibile în ESAP, care a fost instituit în temeiul Regulamentului (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP] al Parlamentului European și al Consiliului*.

Documentul cu informații esențiale sau informațiile trebuie să respecte toate cerințele următoare:

(a)documentul cu informații esențiale sau informațiile trebuie prezentate într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], sau, în cazul în care acest lucru este prevăzut de dreptul Uniunii, într-un format prelucrabil automat, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 13 din Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului**;

(b)documentul cu informații esențiale sau informațiile trebuie însoțite de fiecare dintre următoarele metadate:

(i)toate denumirile creatorului de PRIIP care transmite informațiile;

(ii)identificatorul entității juridice al creatorului de PRIIP, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(iii)dimensiunea creatorului de PRIIP pe categorii, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(iv)tipul de informații, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(v)perioada specifică pe parcursul căreia informațiile trebuie să fie puse la dispoziția publicului în ESAP, după caz.

(c)documentul cu informații esențiale sau informațiile conțin un sigiliu electronic calificat, astfel cum este definit la articolul 3 punctul 27 din Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului***.

2.În sensul alineatului (1) litera (b) punctul (ii), creatorii de PRIIP obțin un identificator al entității juridice, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP].

3.Până la 31 decembrie 2025, în scopul facilitării accesului în ESAP la documentul cu informații esențiale menționat la alineatul (1), statele membre numesc unul dintre mecanismele desemnate oficial menționate la articolul 21 alineatul (2) din Directiva 2004/109/CE ca organism de colectare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], și notifică ESMA în acest sens.

Începând cu 1 ianuarie 2026, în scopul facilitării accesului în ESAP la informațiile menționate la articolul 27 alineatul (1) și la articolul 29 alineatul (1), organismul de colectare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], este autoritatea competentă. Informațiile respective trebuie prezentate într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], trebuie să includă denumirile și, dacă este disponibil, identificatorul entității juridice al creatorului de PRIIP, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv, precum și tipul de informații, astfel cum sunt specificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv.

4.În scopul asigurării colectării și a administrării eficiente a datelor transmise în conformitate cu alineatul (1) literele (a) și (b), ESA, prin intermediul comitetului mixt, elaborează proiecte de standarde tehnice de punere în aplicare pentru a preciza:

(a)metadatele care trebuie incluse în informații;

(b)structurarea datelor la nivelul informațiilor prezentate;

(c)pentru ce informații este necesar un format prelucrabil automat și ce format prelucrabil automat trebuie utilizat.

În sensul literei (c), ESA evaluează avantajele și dezavantajele diferitelor formate prelucrabile automat și efectuează teste adecvate în condiții reale de utilizare în acest scop.

Comitetul mixt înaintează Comisiei proiectele respective de standarde tehnice de punere în aplicare.

Se conferă Comisiei competența de a adopta standardele tehnice de punere în aplicare în conformitate cu articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 1093/2010, din Regulamentul (UE) nr. 1094/2010 și din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.

________________

* Regulamentul (UE) XX/XXXX al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui punct unic de acces european (ESAP) care oferă acces centralizat la informațiile care sunt puse la dispoziția publicului în legătură cu serviciile financiare, cu piețele de capital și cu durabilitatea (JO L [...], [...], p. [...]).

** Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public (JO L 172, 26.6.2019, p. 56).

*** Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE (JO L 257, 28.8.2014, p. 73).”

Articolul 12 
Modificarea Regulamentului (UE) 2015/760

În Regulamentul (UE) 2015/760, se introduce următorul articol 25a:

„Articolul 25a
Accesibilitatea informațiilor în punctul unic de acces european (ESAP)

Începând cu 1 ianuarie 2026, pentru a face accesibile în ESAP, instituit în temeiul Regulamentului (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP] al Parlamentului European și al Consiliului* informațiile menționate la articolul 3 alineatul (3), organismul de colectare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din regulamentul respectiv, este ESMA. Informațiile respective trebuie prezentate într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], trebuie să includă denumirile și, dacă este disponibil, identificatorul entității juridice al fondului, astfel cum este definit în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], precum și tipul de informații, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv.

________________

* Regulamentul (UE) XX/XXXX al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui punct unic de acces european (ESAP) care oferă acces centralizat la informațiile care sunt puse la dispoziția publicului în legătură cu serviciile financiare, cu piețele de capital și cu durabilitatea (JO L [...], [...], p. [...]).”

Articolul 13 
Modificarea Regulamentului (UE) 2015/2365

În Regulamentul (UE) 2015/2365, se introduce următorul articol 32a:

„Articolul 32a

Accesibilitatea informațiilor în punctul unic de acces european (ESAP)

1.Începând cu 1 ianuarie 2024, atunci când fac publică orice informație în temeiul articolului 8 alineatul (3), al articolului 12 alineatul (1), al articolului 19 alineatul (8), al articolului 26 alineatul (1) și al articolului 26 alineatul (4) din prezentul regulament, entitățile transmit în același timp informațiile respective organismului de colectare relevant menționat la alineatul (3) de la prezentul articol pentru a fi accesibile în ESAP, care a fost instituit în temeiul Regulamentului (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP] al Parlamentului European și al Consiliului*.

Informațiile respective trebuie să respecte toate cerințele următoare:

(a)informațiile trebuie prezentate într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], sau, în cazul în care acest lucru este prevăzut de dreptul Uniunii, într-un format prelucrabil automat, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 13 din Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului**;

(b)informațiile trebuie însoțite de fiecare dintre următoarele metadate:

(i)toate denumirile entității care transmite informațiile;

(ii)identificatorul entității juridice al entității, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(iii)dimensiunea entității pe categorii, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(iv)tipul de informații, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(v)perioada specifică pe parcursul căreia informațiile trebuie să fie puse la dispoziția publicului în ESAP, după caz.

(c)informațiile conțin un sigiliu electronic calificat, astfel cum este definit la articolul 3 punctul 27 din Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului***.

2.În sensul alineatului (1) litera (b) punctul (ii), entitățile obțin un identificator al entității juridice, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP].

3.Începând cu 1 ianuarie 2024, în scopul alineatului (1), organismul de colectare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], este ESMA.

Începând cu 1 ianuarie 2024, în scopul facilitării accesului în ESAP la informațiile menționate la articolul 22 alineatul (4) litera (b) și la articolul 25 alineatele (1), (2) și (3), organismul de colectare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], este ESMA. Informațiile respective trebuie prezentate într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], trebuie să includă denumirile și, dacă este disponibil, identificatorul entității juridice al entității, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv, precum și tipul de informații, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv.

4.În scopul asigurării colectării și a administrării eficiente a datelor transmise în conformitate cu alineatul (1) literele (a) și (b), ESMA elaborează proiecte de standarde tehnice de punere în aplicare pentru a preciza:

(a)metadatele care trebuie incluse în informații;

(b)structurarea datelor la nivelul informațiilor prezentate;

(c)pentru ce informații este necesar un format prelucrabil automat și ce format prelucrabil automat trebuie utilizat.

Înainte de elaborarea proiectelor de standarde tehnice de punere în aplicare, ESMA efectuează o analiză cost-beneficiu. În sensul literei (c), ESMA evaluează avantajele și dezavantajele diferitelor formate prelucrabile automat și efectuează teste adecvate în condiții reale de utilizare în acest scop.

ESMA înaintează Comisiei proiectele respective de standarde tehnice de punere în aplicare.

Se conferă Comisiei competența de a adopta standardele tehnice de punere în aplicare în conformitate cu articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.

________________

* Regulamentul (UE) XX/XXXX al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui punct unic de acces european (ESAP) care oferă acces centralizat la informațiile care sunt puse la dispoziția publicului în legătură cu serviciile financiare, cu piețele de capital și cu durabilitatea (JO L [...], [...], p. [...]).

** Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public (JO L 172, 26.6.2019, p. 56).

*** Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE (JO L 257, 28.8.2014, p. 73).”

Articolul 14 
Modificarea Regulamentului (UE) 2016/1011

În Regulamentul (UE) 2016/2011, se introduce următorul articol 28a:

„Articolul 28a
Accesibilitatea informațiilor în punctul unic de acces european (ESAP)

1.Începând cu 1 ianuarie 2026, atunci când face publică orice informație în temeiul articolului 4 alineatul (5), al articolului 11 alineatul (1) litera (c), al articolului 12 alineatul (3), al articolului 13 alineatul (1), al articolului 25 alineatul (7), al articolului 26 alineatul (3), al articolului 27 alineatul (1) și al articolului 28 alineatul (1), administratorul transmite în același timp informațiile respective organismului de colectare relevant menționat la alineatul (3) de la prezentul articol pentru a fi accesibile în ESAP, care a fost instituit în temeiul Regulamentului (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP] al Parlamentului European și al Consiliului*.

Informațiile respective trebuie să respecte toate cerințele următoare:

(a)informațiile trebuie prezentate într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], sau, în cazul în care acest lucru este prevăzut de dreptul Uniunii, într-un format prelucrabil automat, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 13 din Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului**;

(b)informațiile trebuie însoțite de fiecare dintre următoarele metadate:

(i)toate denumirile administratorului care transmite informațiile;

(ii)identificatorul entității juridice al administratorului, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(iii)dimensiunea administratorului pe categorii, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(iv)tipul de informații, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(v)perioada specifică pe parcursul căreia informațiile trebuie să fie puse la dispoziția publicului în ESAP, după caz.

(c)informațiile conțin un sigiliu electronic calificat, astfel cum este definit la articolul 3 punctul 27 din Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului***.

2.În sensul alineatului (1) litera (b) punctul (ii), administratorii obțin un identificator al entității juridice, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX.

3.În scopul alineatului (1), organismele de colectare, astfel cum sunt definite la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], sunt autoritățile naționale competente.

În scopul facilitării accesului în ESAP la informațiile menționate la articolul 45 alineatul (1), organismele de colectare, astfel cum sunt definite la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], sunt autoritățile naționale competente. Informațiile respective trebuie prezentate într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], trebuie să includă denumirile și, dacă este disponibil, identificatorul entității juridice al administratorului, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv, precum și tipul de informații, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv.

Începând cu 1 ianuarie 2026, în scopul facilitării accesului în ESAP la informațiile menționate la articolul 36, organismul de colectare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], este ESMA. Informațiile respective trebuie prezentate într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], trebuie să includă denumirile și, dacă este disponibil, identificatorul entității juridice al administratorului, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv, precum și tipul de informații, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv.

4.În scopul asigurării colectării și a administrării eficiente a datelor transmise în conformitate cu alineatul (1) literele (a) și (b), ESMA elaborează proiecte de standarde tehnice de punere în aplicare pentru a preciza:

(a)metadatele care trebuie incluse în informații;

(b)structurarea datelor la nivelul informațiilor prezentate;

(c)pentru ce informații este necesar un format prelucrabil automat și ce format prelucrabil automat trebuie utilizat.

Înainte de elaborarea proiectelor de standarde tehnice de punere în aplicare, ESMA efectuează o analiză cost-beneficiu. În sensul literei (c), ESMA evaluează avantajele și dezavantajele diferitelor formate prelucrabile automat și efectuează teste adecvate în condiții reale de utilizare.

ESMA înaintează Comisiei proiectele respective de standarde tehnice de punere în aplicare.

Se conferă Comisiei competența de a adopta standardele tehnice de punere în aplicare în conformitate cu articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.

________________

* Regulamentul (UE) XX/XXXX al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui punct unic de acces european (ESAP) care oferă acces centralizat la informațiile care sunt puse la dispoziția publicului în legătură cu serviciile financiare, cu piețele de capital și cu durabilitatea (JO L [...], [...], p. [...]).

** Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public (JO L 172, 26.6.2019, p. 56).

*** Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE (JO L 257, 28.8.2014, p. 73).”

Articolul 15 
Modificarea Regulamentului (UE) 2017/1129

În Regulamentul (UE) 2017/1129, se introduce următorul articol 21a:

„Articolul 21a

Accesibilitatea informațiilor în punctul unic de acces european (ESAP)

1.Începând cu 1 ianuarie 2024, atunci când face publică orice informație în temeiul articolului 1 alineatul (4) literele (f) și (g), al articolului 1 alineatul (5) primul paragraf literele (e) și (f), al articolului 8 alineatul (5), al articolului 9 alineatul (4), al articolului 10 alineatul (2), al articolului 17 alineatul (2), al articolului 21 alineatele (1) și (9) și al articolului 23 alineatul (1), emitentul, ofertantul sau persoana care solicită admiterea la tranzacționare pe o piață reglementată, după caz, transmite în același timp informațiile respective organismului de colectare relevant menționat la alineatul (3) de la prezentul articol pentru a fi accesibile în ESAP, care a fost instituit în temeiul Regulamentului (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP] al Parlamentului European și al Consiliului*.

Informațiile respective trebuie să respecte toate cerințele următoare:

(a)informațiile trebuie prezentate într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], sau, în cazul în care acest lucru este prevăzut de dreptul Uniunii, într-un format prelucrabil automat, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 13 din Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului**;

(b)informațiile trebuie însoțite de fiecare dintre următoarele metadate:

(i)toate denumirile emitentului, ale ofertantului sau ale persoanei care solicită admiterea la tranzacționare pe o piață reglementată, după caz;

(ii)identificatorul entității juridice al emitentului, al ofertantului sau al persoanei care solicită admiterea la tranzacționare pe o piață reglementată, după caz, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(iii)dimensiunea emitentului pe categorii, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(iv)tipul de informații, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(v)perioada specifică pe parcursul căreia informațiile trebuie să fie puse la dispoziția publicului în ESAP, după caz.

(c)informațiile conțin un sigiliu electronic calificat, astfel cum este definit la articolul 3 punctul 27 din Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului***.

2.În sensul alineatului (1) litera (b) punctul (ii), emitentul, ofertantul sau persoana care solicită admiterea la tranzacționare pe o piață reglementată, după caz, obține un identificator al entității juridice, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP].

3.În scopul facilitării accesului în ESAP la informațiile menționate la alineatul (1), organismul de colectare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], este ESMA.

Începând cu 1 ianuarie 2024, în scopul facilitării accesului în ESAP la informațiile menționate la articolul 25 alineatele (1) și (4) și la articolul 26 alineatul (2), organismul de colectare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], este ESMA. Informațiile respective trebuie prezentate într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], trebuie să includă denumirile și, dacă este disponibil, identificatorul entității juridice al emitentului sau, după caz, al ofertantului, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv, precum și tipul de informații, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv.

4.În scopul asigurării colectării și a administrării eficiente a datelor transmise în conformitate cu alineatul (1) literele (a) și (b), ESMA elaborează proiecte de standarde tehnice de punere în aplicare pentru a preciza:

(a)metadatele care trebuie incluse în informații;

(b)structurarea datelor la nivelul informațiilor prezentate;

(c)pentru ce informații este necesar un format prelucrabil automat și ce format prelucrabil automat trebuie utilizat.

Înainte de elaborarea proiectelor de standarde tehnice de punere în aplicare, ESMA efectuează o analiză cost-beneficiu. În sensul literei (c), ESMA evaluează avantajele și dezavantajele diferitelor formate prelucrabile automat și efectuează teste adecvate în condiții reale de utilizare.

ESMA înaintează Comisiei proiectele respective de standarde tehnice de punere în aplicare.

Se conferă Comisiei competența de a adopta standardele tehnice de punere în aplicare menționate la primul paragraf în conformitate cu articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.

________________

* Regulamentul (UE) XX/XXXX al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui punct unic de acces european (ESAP) care oferă acces centralizat la informațiile care sunt puse la dispoziția publicului în legătură cu serviciile financiare, cu piețele de capital și cu durabilitatea (JO L [...], [...], p. [...]).

** Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public (JO L 172, 26.6.2019, p. 56).

*** Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE (JO L 257, 28.8.2014, p. 73).”

Articolul 16 
Modificarea Regulamentului (UE) 2017/1131

În Regulamentul (UE) 2017/1131, se introduce următorul articol 37a:

„Articolul 37a

Accesibilitatea informațiilor în punctul unic de acces european (ESAP)

Începând cu 1 ianuarie 2026, pentru a face accesibile în ESAP, instituit în temeiul Regulamentului (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP] al Parlamentului European și al Consiliului* informațiile menționate la articolul 4 alineatul (7), organismul de colectare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din regulamentul respectiv, este ESMA. Informațiile respective trebuie prezentate într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], trebuie să includă denumirile și, dacă este disponibil, identificatorul entității juridice al fondului, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv, precum și tipul de informații, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv.

________________

* Regulamentul (UE) XX/XXXX al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui punct unic de acces european (ESAP) care oferă acces centralizat la informațiile care sunt puse la dispoziția publicului în legătură cu serviciile financiare, cu piețele de capital și cu durabilitatea (JO L [...], [...], p. [...]).”

Articolul 17 
Modificarea Regulamentului (UE) 2019/1238

În Regulamentul (UE) 2019/1238, se introduce următorul articol 70a:

„Articolul 70a

Accesibilitatea informațiilor în punctul unic de acces european (ESAP)

1.Începând cu 1 ianuarie 2026, atunci când face publică orice informație în temeiul articolului 26 alineatul (1) din prezentul regulament, furnizorul de PEPP transmite în același timp informațiile respective organismului de colectare relevant menționat la alineatul (3) de la prezentul articol, astfel încât informațiile să fie accesibile în ESAP, care a fost instituit în temeiul Regulamentului (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP] al Parlamentului European și al Consiliului*.

Informațiile respective trebuie să respecte toate cerințele următoare:

(a)informațiile trebuie prezentate într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], sau, în cazul în care acest lucru este prevăzut de dreptul Uniunii, într-un format prelucrabil automat, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 13 din Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului**;

(b)informațiile trebuie însoțite de fiecare dintre următoarele metadate:

(i)toate denumirile furnizorului de PEPP care transmite informațiile;

(ii)identificatorul entității juridice al furnizorului de PEPP, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(iii)dimensiunea furnizorului de PEPP pe categorii, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(iv)tipul de informații, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(v)perioada specifică pe parcursul căreia informațiile trebuie să fie puse la dispoziția publicului în ESAP, după caz.

(c)informațiile conțin un sigiliu electronic calificat, astfel cum este definit la articolul 3 punctul 27 din Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului***.

2.În sensul alineatului (1) litera (b) punctul (ii), furnizorii de PEPP obțin un identificator al entității juridice, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP].

3.Până la 31 decembrie 2025, în scopul facilitării accesului în ESAP la informațiile menționate la alineatul (1), statele membre numesc unul dintre mecanismele desemnate oficial menționate la articolul 21 alineatul (2) din Directiva 2004/109/CE ca organism de colectare, astfel cum este menționat la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], și notifică ESMA în acest sens.

Începând cu 1 ianuarie 2026, în scopul facilitării accesului în ESAP la informațiile menționate la articolul 65 alineatul (6), organismul de colectare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], este EIOPA. Informațiile respective trebuie prezentate într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], trebuie să includă denumirile și, dacă este disponibil, identificatorul entității juridice al întreprinderii de asigurare sau reasigurare, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv, precum și tipul de informații, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv.

Începând cu 1 ianuarie 2026, în scopul facilitării accesului în ESAP la informațiile menționate la articolul 63 alineatul (4) și la articolul 69 alineatele (1) și (4), organismele de colectare, astfel cum sunt definite la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], sunt autoritățile competente. Informațiile respective trebuie prezentate într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], trebuie să includă denumirile și, dacă este cazul, identificatorul entității juridice al întreprinderii de asigurare sau reasigurare, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4), precum și tipul de informații, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din regulamentul respectiv.

4.În scopul asigurării colectării și a administrării eficiente a datelor transmise în conformitate cu alineatul (1) literele (a) și (b), EIOPA elaborează proiecte de standarde tehnice de punere în aplicare pentru a preciza:

(a)metadatele care trebuie incluse în informații;

(b)structurarea datelor la nivelul informațiilor prezentate;

(c)pentru ce informații este necesar un format prelucrabil automat și ce format prelucrabil automat trebuie utilizat.

Înainte de elaborarea proiectelor de standarde tehnice de punere în aplicare, EIOPA efectuează o analiză cost-beneficiu. În sensul literei (c), EIOPA evaluează avantajele și dezavantajele diferitelor formate prelucrabile automat și efectuează teste adecvate în condiții reale de utilizare în acest scop.

EIOPA înaintează Comisiei proiectele respective de standarde tehnice de punere în aplicare.

Se conferă Comisiei competența de a adopta standardele tehnice de punere în aplicare menționate la primul paragraf în conformitate cu articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.

________________

* Regulamentul (UE) XX/XXXX al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui punct unic de acces european (ESAP) care oferă acces centralizat la informațiile care sunt puse la dispoziția publicului în legătură cu serviciile financiare, cu piețele de capital și cu durabilitatea (JO L [...], [...], p. [...]).

** Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public (JO L 172, 26.6.2019, p. 56).

*** Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE (JO L 257, 28.8.2014, p. 73).”

Articolul 18 
Modificarea Regulamentului (UE) 2019/2033

În Regulamentul (UE) 2019/2033, se introduce următorul articol 46a:

„Articolul 46a

Accesibilitatea informațiilor în punctul unic de acces european (ESAP)

1.Începând cu 1 ianuarie 2026, atunci când fac publică orice informație în temeiul părții a șasea din prezentul regulament, firmele de investiții transmit în același timp informațiile respective organismului de colectare relevant menționat la alineatul (3) de la prezentul articol, astfel încât informațiile să fie accesibile în ESAP, care a fost instituit în temeiul Regulamentului (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP] al Parlamentului European și al Consiliului*.

Informațiile respective trebuie să respecte toate cerințele următoare:

(a)informațiile trebuie prezentate într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], sau, în cazul în care acest lucru este prevăzut de dreptul Uniunii, într-un format prelucrabil automat, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 13 din Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului**;

(b)informațiile trebuie însoțite de fiecare dintre următoarele metadate:

(i)toate denumirile firmei de investiții care transmite informațiile;

(ii)identificatorul entității juridice al firmei de investiții, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(iii)dimensiunea firmei de investiții pe categorii, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(iv)tipul de informații, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(v)perioada specifică pe parcursul căreia informațiile trebuie să fie puse la dispoziția publicului în ESAP, după caz.

(c)informațiile conțin un sigiliu electronic calificat, astfel cum este definit la articolul 3 punctul 27 din Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului***.

2.În sensul alineatului (1) litera (b) punctul (ii), firmele de investiții obțin un identificator al entității juridice, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP].

3.În scopul facilitării accesului în ESAP la informațiile menționate la alineatul (1), organismul de colectare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], este ABE.

4.În scopul asigurării colectării și a administrării eficiente a datelor transmise în conformitate cu alineatul (1) literele (a) și (b), ABE, în strânsă cooperare cu ESMA și EIOPA, elaborează proiecte de standarde tehnice de punere în aplicare pentru a preciza:

(a)metadatele care trebuie incluse în informații;

(b)structurarea datelor la nivelul informațiilor prezentate;

(c)pentru ce informații este necesar un format prelucrabil automat și ce format prelucrabil automat trebuie utilizat.

În sensul literei (c), ABE, în strânsă cooperare cu ESMA și cu EIOPA, evaluează avantajele și dezavantajele diferitelor formate prelucrabile automat și efectuează teste adecvate în condiții reale de utilizare în acest scop.

ABE înaintează Comisiei proiectele respective de standarde tehnice de punere în aplicare.

Se conferă Comisiei competența de a adopta standardele tehnice de punere în aplicare în conformitate cu articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.

________________

* Regulamentul (UE) XX/XXXX al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui punct unic de acces european (ESAP) care oferă acces centralizat la informațiile care sunt puse la dispoziția publicului în legătură cu serviciile financiare, cu piețele de capital și cu durabilitatea (JO L [...], [...], p. [...]).

** Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public (JO L 172, 26.6.2019, p. 56).

*** Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE (JO L 257, 28.8.2014, p. 73).”

Articolul 19 
Modificarea Regulamentului (UE) 2019/2088

În Regulamentul (UE) 2019/2088, se introduce următorul articol 18a:

„Articolul 18a

Accesibilitatea informațiilor în punctul unic de acces european (ESAP)

1.Începând cu 1 ianuarie 2025, atunci când fac publică orice informație în temeiul articolului 3 alineatele (1) și (2), al articolului 4 alineatele (1), (3), (4) și (5), al articolului 5 alineatul (1) și al articolului 10 alineatul (1) din prezentul regulament, participanții la piața financiară și consultanții financiari transmit în același timp informațiile respective organismului de colectare relevant menționat la alineatul (3) de la prezentul articol pentru a fi accesibile în ESAP, care a fost instituit în temeiul Regulamentului (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP] al Parlamentului European și al Consiliului*.

Informațiile respective trebuie să respecte toate cerințele următoare:

(a)informațiile trebuie prezentate într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], sau, în cazul în care acest lucru este prevăzut de dreptul Uniunii, într-un format prelucrabil automat, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 13 din Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului**;

(b)informațiile trebuie însoțite de fiecare dintre următoarele metadate:

(i)toate denumirile entității care transmite informațiile;

(ii)identificatorul entității juridice al participanților la piața financiară sau al consultanților financiari, după caz, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(iii)dimensiunea participanților la piața financiară sau a consultanților financiari, după caz, pe categorii, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(iv)tipul de informații, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(v)perioada specifică pe parcursul căreia informațiile trebuie să fie puse la dispoziția publicului în ESAP, după caz.

(c)informațiile conțin un sigiliu electronic calificat, astfel cum este definit la articolul 3 punctul 27 din Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului***.

2.În sensul alineatului (1) litera (b) punctul (ii), participanții la piața financiară sau consultanții financiari obțin un identificator al entității juridice, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP].

3.Până la 31 decembrie 2024, în scopul facilitării accesului în ESAP la informațiile menționate la alineatul (1), statele membre numesc unul dintre mecanismele desemnate oficial menționate la articolul 21 alineatul (2) din Directiva 2004/109/CE ca organism de colectare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], și notifică ESMA în acest sens.

4.În scopul asigurării colectării și a administrării eficiente a datelor transmise în conformitate cu alineatul (1) literele (a) și (b), AES, prin intermediul comitetului comun, elaborează proiecte de standarde tehnice de punere în aplicare pentru a preciza:

(a)metadatele care trebuie incluse în informații;

(b)structurarea datelor la nivelul informațiilor prezentate;

(c)pentru ce informații este necesar un format prelucrabil automat și ce format prelucrabil automat trebuie utilizat.

Înainte de elaborarea proiectelor de standarde tehnice de punere în aplicare, AES efectuează o analiză cost-beneficiu. În sensul literei (c), AES evaluează avantajele și dezavantajele diferitelor formate prelucrabile automat și efectuează teste adecvate în condiții reale de utilizare în acest scop.

ESMA înaintează Comisiei proiectele respective de standarde tehnice de punere în aplicare.

Se conferă Comisiei competența de a adopta standardele tehnice de punere în aplicare menționate la primul paragraf, în conformitate cu articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 1093/2010, din Regulamentul (UE) nr. 1094/2010 și din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.

________________

* Regulamentul (UE) XX/XXXX al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui punct unic de acces european (ESAP) care oferă acces centralizat la informațiile care sunt puse la dispoziția publicului în legătură cu serviciile financiare, cu piețele de capital și cu durabilitatea (JO L [...], [...], p. [...]).

** Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public (JO L 172, 26.6.2019, p. 56).

*** Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE (JO L 257, 28.8.2014, p. 73).”

Articolul 20 
Modificarea Regulamentului (UE) 2020/852

În Regulamentul (UE) 2020/852, se introduce următorul articol 8a:

„Articolul 8a

Accesibilitatea informațiilor în punctul unic de acces european (ESAP)

1.Începând cu 1 ianuarie 2024, atunci când face publică orice informație în temeiul articolului 7 și al articolului 8 alineatul (2) din prezentul regulament, întreprinderea transmite în același timp informațiile respective organismului de colectare relevant menționat la alineatul (3) de la prezentul articol pentru a fi accesibile în ESAP, care a fost instituit în temeiul Regulamentului (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP] al Parlamentului European și al Consiliului*.

Informațiile respective trebuie să respecte toate cerințele următoare:

(a)informațiile trebuie prezentate într-un format care permite extragerea de date, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], sau, în cazul în care acest lucru este prevăzut de dreptul Uniunii, într-un format prelucrabil automat, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 13 din Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului**;

(b)informațiile trebuie însoțite de fiecare dintre următoarele metadate:

(i)toate denumirile întreprinderii care transmite informațiile;

(ii)identificatorul entității juridice al întreprinderii, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(iii)dimensiunea întreprinderii pe categorii, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(iv)tipul de informații, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(v)perioada specifică pe parcursul căreia informațiile trebuie să fie puse la dispoziția publicului în ESAP, după caz.

(c)informațiile conțin un sigiliu electronic calificat, astfel cum este definit la articolul 3 punctul 27 din Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului***.

2.În sensul alineatului (1) litera (b) punctul (ii), întreprinderea obține un identificator al entității juridice, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din [Regulamentul privind ESAP].

3.Până la 31 decembrie 2023, în scopul facilitării accesului în ESAP la informațiile menționate la alineatul (1), statele membre numesc unul dintre mecanismele desemnate oficial menționate la articolul 21 alineatul (2) din Directiva 2004/109/CE ca organism de colectare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], și notifică ESMA în acest sens.

4.În scopul asigurării colectării și a administrării eficiente a datelor transmise în conformitate cu alineatul (1) literele (a) și (b), ESMA elaborează proiecte de standarde tehnice de punere în aplicare pentru a preciza:

(a)metadatele care trebuie incluse în informații;

(b)structurarea datelor la nivelul informațiilor prezentate;

(c)pentru ce informații este necesar un format prelucrabil automat și ce format prelucrabil automat trebuie utilizat.

Înainte de elaborarea proiectelor de standarde tehnice de punere în aplicare, ESMA efectuează o analiză cost-beneficiu. În sensul literei (c), ESMA evaluează avantajele și dezavantajele diferitelor formate prelucrabile automat și efectuează teste adecvate în condiții reale de utilizare în acest scop.

ESMA înaintează Comisiei proiectele respective de standarde tehnice de punere în aplicare.

Se conferă Comisiei competența de a adopta standardele tehnice de punere în aplicare menționate la primul paragraf în conformitate cu articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.

________________

* Regulamentul (UE) XX/XXXX al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui punct unic de acces european (ESAP) care oferă acces centralizat la informațiile care sunt puse la dispoziția publicului în legătură cu serviciile financiare, cu piețele de capital și cu durabilitatea (JO L [...], [...], p. [...]).

** Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public (JO L 172, 26.6.2019, p. 56).

*** Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE (JO L 257, 28.8.2014, p. 73).”

Articolul 21 
Modificarea Regulamentului (UE) 2021/23

În Regulamentul (UE) 2021/23, se introduce următorul articol 95a:

„Articolul 95a
Accesibilitatea informațiilor în punctul unic de acces european (ESAP)

1.Începând cu 1 ianuarie 2026, atunci când fac publică orice informație în temeiul articolului 50 alineatul (2), al articolului 72 alineatul (3), al articolului 82 alineatul (2) litera (a) și al articolului 83 alineatul (1) din prezentul regulament, autoritățile de rezoluție transmit în același timp informațiile respective organismului de colectare menționat la alineatul (3) de la prezentul articol pentru a fi accesibile în ESAP, care a fost instituit în temeiul Regulamentului (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP] al Parlamentului European și al Consiliului*.

Informațiile respective trebuie să respecte toate cerințele următoare:

(a)informațiile trebuie prezentate într-un format care permite extragerea de date, astfel cum se specifică în temeiul articolului 2 punctul 3 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], sau, în cazul în care acest lucru este prevăzut de dreptul Uniunii, într-un format prelucrabil automat, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 13 din Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului**;

(b)informațiile trebuie însoțite de fiecare dintre următoarele metadate:

(i)toate denumirile entității la care se referă informațiile;

(ii)identificatorul entității juridice al entității, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(iii)dimensiunea entității pe categorii, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(iv)tipul de informații, astfel cum sunt clasificate în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP];

(v)perioada specifică pe parcursul căreia informațiile trebuie să fie puse la dispoziția publicului în ESAP, după caz.

2.În sensul alineatului (1) litera (b) punctul (ii), entitățile obțin un identificator al entității juridice, astfel cum se specifică în temeiul articolului 7 alineatul (4) din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP].

3.În scopul facilitării accesului în ESAP la informațiile menționate la alineatul (1), organismul de colectare, astfel cum este definit la articolul 2 punctul 2 din Regulamentul (UE) XX/XXXX [Regulamentul privind ESAP], este ESMA.

4.În scopul asigurării colectării și a administrării eficiente a datelor transmise în conformitate cu alineatul (1) literele (a) și (b), ESMA elaborează proiecte de standarde tehnice de punere în aplicare pentru a preciza:

(a)metadatele care trebuie incluse în informații;

(b)structurarea datelor la nivelul informațiilor prezentate;

(c)pentru ce informații este necesar un format prelucrabil automat și ce format prelucrabil automat trebuie utilizat.

Înainte de elaborarea proiectelor de standarde tehnice de punere în aplicare, ESMA efectuează o analiză cost-beneficiu. În sensul literei (c), ESMA evaluează avantajele și dezavantajele diferitelor formate prelucrabile automat și efectuează teste adecvate în condiții reale de utilizare în acest scop.

ESMA înaintează Comisiei proiectele respective de standarde tehnice de punere în aplicare.

Se conferă Comisiei competența de a adopta standardele tehnice de punere în aplicare menționate la primul paragraf în conformitate cu articolul 15 din Regulamentul (UE) nr. 1095/2010.

________________

* Regulamentul (UE) XX/XXXX al Parlamentului European și al Consiliului de instituire a unui punct unic de acces european (ESAP) care oferă acces centralizat la informațiile care sunt puse la dispoziția publicului în legătură cu serviciile financiare, cu piețele de capital și cu durabilitatea (JO L [...], [...], p. [...]).

** Directiva (UE) 2019/1024 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 iunie 2019 privind datele deschise și reutilizarea informațiilor din sectorul public (JO L 172, 26.6.2019, p. 56).

*** Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE (JO L 257, 28.8.2014, p. 73).”

Articolul 22 
Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European,    Pentru Consiliu,

Președintele    Președintele

(1)    Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor, „O uniune a piețelor de capital pentru cetățeni și întreprinderi – un nou plan de acțiune”, 24.9.2020, COM(2020) 590 final.
(2)    Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor, „O strategie europeană privind datele”, 19.2.2020, COM(202066 final.
(3)    Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor, „Strategia pentru finanțarea tranziției către o economie durabilă”, 6.7.2021, COM(2021390 final.
(4)    Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor, „Pactul verde european”, 11.12.2019, COM(2019) 640 final.
(5)    SWD(2021) 81 final, 21 aprilie 2021.
(6)    SWD(2021) XXX, [data].
(7)    Forumul la nivel înalt a recomandat ca ESAP să asigure accesul „la informațiile financiare și nefinanciare publice ale entităților, precum și la alte informații publice relevante privind produsele sau activitățile financiare [...], care trebuie să fie accesibile publicului în mod liber, gratuit și fără a fi nevoie de o licență.” A se vedea raportul final al Forumului la nivel înalt privind uniunea piețelor de capital, „O nouă viziune asupra piețelor de capital ale Europei”, iunie 2020.
(8)    ISBN 978-92-76-13304-9.
(9)    ISBN 978-92-76-25267-2.
(10)    Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor) (JO L 119, 4.5.2016, p. 1).
(11)    A se vedea Propunerile Comisiei de regulament de modificare a Regulamentului (UE) nr. 575/2013 în ceea ce privește cerințele referitoare la riscul de credit, riscul de ajustare a evaluării creditului, riscul operațional, riscul de piață și în ceea ce privește pragul minim al modelelor interne, în special modificările aduse articolului 433.
(12)    A se vedea articolul 21 alineatul (1) din Directiva 2004/109/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 decembrie 2004, astfel cum a fost modificată.
(13)    Regulamentul (UE) nr. 910/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică și serviciile de încredere pentru tranzacțiile electronice pe piața internă și de abrogare a Directivei 1999/93/CE (JO L 257, 28.8.2014, p. 73).
(14)    JO C [...], [...], p. [...]. .
(15)    Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor, „O uniune a piețelor de capital pentru cetățeni și întreprinderi – un nou plan de acțiune”, 24.9.2020, COM(2020) 590 final.
(16)    Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor, „Strategia UE privind finanțele digitale”, 24.9.2020, COM(2020591 final.
(17)    Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor, „Strategia pentru finanțarea tranziției către o economie durabilă”, 6.7.2021, COM(2021390 final.
(18)    Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor, „Pactul verde european”, 11.12.2019, COM(2019) 640 final.
(19)    [OP: a se introduce nota de subsol corespunzătoare: titlul complet și referința JO].
(20)    Directiva 2004/109/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 decembrie 2004 privind armonizarea obligațiilor de transparență în ceea ce privește informația referitoare la emitenții ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată și de modificare a Directivei 2001/34/CE (JO L 390, 31.12.2004, p. 38).
(21)    Regulamentul (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile, organele, oficiile și agențiile Uniunii și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 45/2001 și a Deciziei nr. 1247/2002/CE (JO L 295, 21.11.2018, p. 39).
(22)    JO C [...], [...], p. [...].
(23)    Regulamentul (CE) nr. 1060/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 septembrie 2009 privind agențiile de rating de credit (JO L 302, 17.11.2009, p. 1).
(24)    Regulamentul (UE) nr. 236/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 martie 2012 privind vânzarea în lipsă și anumite aspecte ale swapurilor pe riscul de credit (JO L 86, 24.3.2012, p. 1).
(25)    Regulamentul (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind instrumentele financiare derivate extrabursiere, contrapărțile centrale și registrele centrale de tranzacții (JO L 201, 27.7.2012, p. 1).
(26)    Regulamentul (UE) nr. 345/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2013 privind fondurile europene cu capital de risc (JO L 115, 25.4.2013, p. 1).
(27)    Regulamentul (UE) nr. 346/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 aprilie 2013 privind fondurile europene de antreprenoriat social (JO L 115, 25.4.2013, p. 18).
(28)    Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerințele prudențiale pentru instituțiile de credit și firmele de investiții și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 176, 27.6.2013, p. 1).
(29)    Regulamentul (UE) nr. 537/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind cerințe specifice referitoare la auditul statutar al entităților de interes public și de abrogare a Deciziei 2005/909/CE a Comisiei (JO L 158, 27.5.2014, p. 77).
(30)    Regulamentul (UE) nr. 596/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind abuzul de piață (regulamentul privind abuzul de piață) și de abrogare a Directivei 2003/6/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivelor 2003/124/CE, 2003/125/CE și 2004/72/CE ale Comisiei (JO L 173, 12.6.2014, p. 1).
(31)    Regulamentul (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 173, 12.6.2014, p. 84).
(32)    Regulamentul (UE) nr. 909/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 iulie 2014 privind îmbunătățirea decontării titlurilor de valoare în Uniunea Europeană și privind depozitarii centrali de titluri de valoare și de modificare a Directivelor 98/26/CE și 2014/65/UE și a Regulamentului (UE) nr. 236/2012 (JO L 257, 28.8.2014, p. 1).
(33)    Regulamentul (UE) nr. 1286/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 noiembrie 2014 privind documentele cu informații esențiale referitoare la produsele de investiții individuale structurate și bazate pe asigurări (PRIIP) (JO L 352, 9.12.2014, p. 1).
(34)    Regulamentul (UE) 2015/760 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2015 privind fondurile europene de investiții pe termen lung (JO L 123, 19.5.2015, p. 98).
(35)    Regulamentul (UE) 2015/2365 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind transparența operațiunilor de finanțare prin instrumente financiare și transparența reutilizării și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 337, 23.12.2015, p. 1).
(36)    Regulamentul (UE) 2016/1011 al Parlamentului European și al Consiliului din 8 iunie 2016 privind indicii utilizați ca indici de referință în cadrul instrumentelor financiare și al contractelor financiare sau pentru a măsura performanțele fondurilor de investiții și de modificare a Directivelor 2008/48/CE și 2014/17/UE și a Regulamentului (UE) nr. 596/2014 (JO L 171, 29.6.2016, p. 1).
(37)    Regulamentul (UE) 2017/1129 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 iunie 2017 privind prospectul care trebuie publicat în cazul unei oferte publice de valori mobiliare sau al admiterii de valori mobiliare la tranzacționare pe o piață reglementată și de abrogare a Directivei 2003/71/CE (JO L 168, 30.6.2017, p. 12).
(38)    Regulamentul (UE) 2017/1131 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 iunie 2017 privind fondurile de piață monetară (JO L 169, 30.6.2017, p. 8).
(39)    Regulamentul (UE) 2019/1238 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind un produs paneuropean de pensii personale (PEPP) (JO L 198, 25.7.2019, p. 1).
(40)    Regulamentul (UE) 2019/2033 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 noiembrie 2019 privind cerințele prudențiale ale firmelor de investiții și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1093/2010, (UE) nr. 575/2013, (UE) nr. 600/2014 și (UE) nr. 806/2014 (JO L 314, 5.12.2019, p. 1).
(41)    Regulamentul (UE) 2019/2088 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 noiembrie 2019 privind informațiile privind durabilitatea în sectorul serviciilor financiare (JO L 317, 9.12.2019, p. 1).
(42)    Regulamentul (UE) 2020/852 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iunie 2020 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investițiile durabile și de modificare a Regulamentului (UE) 2019/2088 (JO L 198, 22.6.2020, p. 13).
(43)    Regulamentul (UE) 2021/23 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 decembrie 2020 privind un cadru pentru redresarea și rezoluția contrapărților centrale și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1095/2010, (UE) nr. 648/2012, (UE) nr. 600/2014, (UE) nr. 806/2014 și (UE) 2015/2365 și a Directivelor 2002/47/CE, 2004/25/CE, 2007/36/CE, 2014/59/UE și (UE) 2017/1132 (JO L 22, 22.1.2021, p. 1).
Top