Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021PC0606

Propunere de DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI de modificare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2015/2429 de autorizare a Letoniei să introducă o măsură specială de derogare de la articolul 26 alineatul (1) litera (a) și de la articolele 168 și 168a din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată

COM/2021/606 final

Bruxelles, 5.10.2021

COM(2021) 606 final

2021/0314(NLE)

Propunere de

DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI

de modificare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2015/2429 de autorizare a Letoniei să introducă o măsură specială de derogare de la articolul 26 alineatul (1) litera (a) și de la articolele 168 și 168a din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată


EXPUNERE DE MOTIVE

În conformitate cu articolul 395 alineatul (1) din Directiva 2006/112/CE din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (denumită în continuare „Directiva TVA”) 1 , Consiliul, hotărând în unanimitate la propunerea Comisiei, poate autoriza orice stat membru să aplice măsuri speciale de derogare de la dispozițiile directivei respective, în scopul simplificării procedurii de percepere a TVA sau al prevenirii anumitor forme de evaziune fiscală sau de evitare a obligațiilor fiscale.

Prin scrisoarea înregistrată la Comisie în data de 21 aprilie 2021, Letonia a solicitat autorizarea de a continua aplicarea unei măsuri de derogare de la principiile generale care reglementează dreptul de deducere a TVA în amonte aferentă cheltuielilor pentru anumite autoturisme care nu sunt utilizate exclusiv în interes de serviciu. Împreună cu cererea de prelungire, Letonia a prezentat un raport care cuprinde o reexaminare a procentajului prevăzut pentru limitarea dreptului de deducere.

În conformitate cu articolul 395 alineatul (2) din Directiva TVA, Comisia a informat celelalte state membre, prin scrisori datate 10 iunie 2021, cu privire la cererea înaintată de Letonia. Comisia a informat Letonia prin scrisoarea din 14 iunie 2021 că deține toate informațiile necesare pentru a analiza cererea.

1.CONTEXTUL PROPUNERII

Motivele și obiectivele propunerii

Articolele 168 și 168a din Directiva TVA prevăd că o persoană impozabilă are dreptul de a deduce valoarea TVA-ului perceput pentru achizițiile efectuate în scopul operațiunilor sale taxabile. Articolul 26 alineatul (1) litera (a) din directiva menționată prevede obligația de a declara TVA atunci când anumite bunuri care constituie o parte din activele unei întreprinderi sunt utilizate în folosul propriu de către o persoană impozabilă sau de către personalul acesteia sau, mai general, în alte scopuri decât pentru desfășurarea activității sale economice, atunci când TVA aferentă bunurilor respective a fost total sau parțial deductibilă. Acest sistem permite recuperarea TVA deduse inițial pentru utilizarea în scop personal.

În cazul autoturismelor, acest sistem este greu de aplicat, mai ales pentru că este dificil să se facă distincția între utilizarea în scop personal și utilizarea în interes de serviciu. Atunci când există o evidență contabilă, aceasta impune o sarcină suplimentară atât întreprinderii, cât și administrației pentru menținerea și verificarea respectivei evidențe.

În conformitate cu articolul 395 din Directiva TVA, statele membre pot aplica măsuri de derogare de la dispozițiile Directivei TVA, pentru a simplifica procedura de colectare a TVA sau pentru a preveni anumite forme de evaziune fiscală sau de evitare a obligațiilor fiscale, cu condiția să fi obținut aprobarea Consiliului.

În prezent, Letonia este autorizată, în temeiul Deciziei de punere în aplicare (UE) 2015/2429 a Consiliului 2 , să limiteze la 50 % dreptul de deducere a TVA plătite pentru achiziționarea, leasingul, achiziția intracomunitară și importul anumitor autoturisme, precum și pentru cheltuielile legate de întreținerea, repararea și carburantul pentru aceste autoturisme, atunci când autoturismele respective nu sunt utilizate exclusiv în interes de serviciu. De asemenea, măsura specială scutește persoanele impozabile de obligația de a trata utilizarea în alte scopuri decât în interes de serviciu a unor astfel de autoturisme drept prestare de servicii. Măsura specială se aplică autoturismelor cu o masă maximă autorizată care nu depășește 3 500 de kilograme și cu cel mult opt scaune în afară de scaunul conducătorului auto. Autoturismele care sunt utilizate pentru anumite activități specifice sunt excluse de la sistemul de limitare a dreptului la deducere și ar face obiectul normelor obișnuite: autoturismele cumpărate în scopul revânzării, al închirierii sau al închirierii în sistem de leasing; autoturismele utilizate pentru transportul de pasageri (de exemplu, taxiurile) sau de mărfuri; autoturismele utilizate pentru lecții de conducere; autoturismele utilizate pentru serviciile de pază sau de urgență; autoturismele utilizate ca vehicule demonstrative. Valabilitatea Deciziei de punere în aplicare (UE) 2015/2429 a Consiliului a fost prelungită până la 31 decembrie 2021 prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/1921 a Consiliului 3 .

Prezenta cerere a Letoniei de a prelungi în continuare măsura specială se bazează pe aceleași motive ca cele prezentate în cererile anterioare. Cererea este însoțită de un raport care include o reexaminare a limitării procentuale care se aplică dreptului de deducere, în conformitate cu articolul 6 alineatul (2) din Decizia de punere în aplicare (UE) 2015/2429 a Consiliului. Letonia consideră că sunt în continuare aplicabile condițiile de aplicare a măsurii speciale și că limita de 50 % aplicată rămâne adecvată.

Letonia confirmă faptul că măsura specială permite reducerea sarcinii administrative pentru contribuabili și pentru administrația fiscală și limitează evaziunea în materie de TVA prin ținerea incorectă a evidențelor privind deplasările efectuate în legătură cu activitățile economice și prin completarea incorectă a declarațiilor de TVA. Conform datelor prezentate de Letonia, în 2019, microîntreprinderile și IMM-urile au reprezentat aproape 99,7 % din întreprinderile active din punct de vedere economic, ceea ce complică sarcina autorităților fiscale atunci când verifică utilizarea în interes de serviciu și în scopuri personale a autoturismelor. La 1 ianuarie 2021, numărul total al comercianților înregistrați din Letonia cu unul sau două autoturisme era de 21 739, reprezentând 82 % din totalul comercianților înregistrați care au înmatriculat autoturisme. Întrucât microîntreprinderile și IMM-urile reprezintă 99,7 % din totalul operatorilor, Letonia susține că majoritatea autoturismelor sunt utilizate în scopuri personale. Conform datelor furnizate, în 2020, 87,6 % dintre autoturismele aparținând comercianților înregistrați au fost utilizate nu numai în interes de serviciu, ci și în scop personal.

Dat fiind impactul pozitiv al măsurii speciale în ceea ce privește sarcina administrativă a contribuabililor și a administrațiilor fiscale, se propune acordarea măsurii pentru o nouă perioadă limitată, până la 31 decembrie 2024. Orice cerere de prelungire trebuie să fie însoțită de un raport care să cuprindă o reexaminare a procentajului aplicat și să fie trimisă Comisiei până la 31 martie 2024.

Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică vizat

Derogări similare în ceea ce privește dreptul de deducere au fost acordate și altor state membre (Estonia 4 , Ungaria 5 , Croația 6 , Polonia 7 , Italia 8 și România 9 ).

Conform articolului 176 din Directiva TVA, Consiliul stabilește cheltuielile pentru care TVA nu este deductibilă. Până la adoptarea unor dispoziții în acest sens, statele membre sunt autorizate să mențină excluderile care erau în vigoare la 1 ianuarie 1979. Există așadar unele dispoziții de tip „statu-quo” care limitează dreptul de deducere a TVA în ceea ce privește autoturismele.

În pofida inițiativelor anterioare de stabilire a unor reguli privind categoriile de cheltuieli care pot face obiectul limitării dreptului de deducere 10 , această derogare este adecvată în așteptarea unei armonizări a acestor reguli la nivelul UE.

2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

Temei juridic

Articolul 395 din Directiva TVA.

Subsidiaritate (în cazul competenței neexclusive)

Având în vedere dispoziția din Directiva TVA pe care se întemeiază propunerea, principiul subsidiarității nu se aplică.

Proporționalitate

Decizia se referă la o autorizație acordată unui stat membru la solicitarea acestuia și nu constituie o obligație.

Având în vedere domeniul de aplicare limitat al derogării, măsura specială este proporțională cu obiectivul urmărit, și anume simplificarea procedurii pentru colectarea taxei și prevenirea anumitor forme de evaziune fiscală sau de evitare a obligațiilor fiscale. În mod concret, având în vedere posibilitatea întreprinderilor de a declara un cuantum al TVA mai mic decât cel datorat și povara pe care o reprezintă pentru autoritățile fiscale verificarea datelor de kilometraj, limitarea la 50 % ar simplifica procedura de colectare a TVA și ar preveni evaziunea fiscală cauzată, printre altele, de păstrarea incorectă a evidențelor și de completarea incorectă a declarațiilor de TVA.

Alegerea instrumentului

Instrument propus: Decizie de punere în aplicare a Consiliului.

În conformitate cu articolul 395 din Directiva TVA, o derogare de la dispozițiile comune în materie de TVA este posibilă numai cu autorizarea Consiliului, hotărând în unanimitate la propunerea Comisiei. O decizie de punere în aplicare a Consiliului este instrumentul cel mai adecvat, deoarece poate fi adresată unui singur stat membru.

3.REZULTATE ALE EVALUĂRILOR EX POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

Consultări cu părțile interesate

Prezenta propunere se bazează pe o cerere înaintată de Letonia și se referă doar la acest stat membru.

Nu a fost necesară consultarea experților externi.

Evaluarea impactului

Scopul propunerii este să simplifice procedura de colectare a taxei prin eliminarea obligației persoanelor impozabile de a ține evidențe cu privire la utilizarea în scop personal a anumitor autoturisme și, în același timp, să prevină evaziunea în ceea ce privește plata TVA prin ținerea incorectă a evidențelor. Măsura propusă are așadar un potențial impact pozitiv deopotrivă pentru întreprinderi și pentru administrații. Letonia consideră că această măsură este adecvată și comparabilă cu alte derogări anterioare sau actuale.

4.IMPLICAȚII BUGETARE

Propunerea nu va avea efecte adverse asupra resurselor proprii ale Uniunii provenind din TVA.

5.ALTE ELEMENTE

Propunerea este limitată în timp și include o clauză de încetare a efectelor la data de 31 decembrie 2024.

În cazul în care va avea în vedere solicitarea unei noi prelungiri a măsurii speciale după 2024, Letonia va trebui să transmită Comisiei un raport care să includă reexaminarea limitei procentuale, împreună cu cererea de prelungire, până la 31 martie 2024 cel târziu.

2021/0314 (NLE)

Propunere de

DECIZIE DE PUNERE ÎN APLICARE A CONSILIULUI

de modificare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2015/2429 de autorizare a Letoniei să introducă o măsură specială de derogare de la articolul 26 alineatul (1) litera (a) și de la articolele 168 și 168a din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată 11 , în special articolul 395 alineatul (1) primul paragraf,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)Articolele 168 și 168a din Directiva 2006/112/CE stabilesc dreptul persoanelor impozabile de a deduce taxa pe valoarea adăugată (TVA) percepută pentru livrările de bunuri și prestările de servicii pe care le primesc în scopul operațiunilor lor impozabile. În temeiul articolului 26 alineatul (1) litera (a) din respectiva directivă, utilizarea activelor comerciale pentru scopurile private ale persoanelor impozabile sau ale personalului acestora sau, mai general, în alte scopuri decât desfășurarea activității lor, trebuie tratată ca prestare de servicii.

(2)Decizia de punere în aplicare (UE) 2015/2429 a Consiliului 12 a autorizat Letonia, până la 31 decembrie 2018, să restricționeze la 50 % dreptul de deducere a TVA plătite pentru cumpărarea, luarea în leasing, achiziția intracomunitară și importul de autoturisme cu o greutate maximă autorizată care nu depășește 3 500 de kilograme și cu cel mult opt scaune, în afară de scaunul conducătorului auto, precum și pentru cheltuielile legate de întreținere, reparații și carburant pentru astfel de autoturisme. De asemenea, autorizarea scutește persoanele impozabile de obligația de a trata utilizarea în alte scopuri decât în interes de serviciu a unor astfel de autoturisme drept prestare de servicii.

(3)Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/1921 a Consiliului 13 a prelungit validitatea Deciziei de punere în aplicare 2015/2429 până la 31 decembrie 2021.

(4)Prin scrisoarea din 21 aprilie 2021, Letonia a solicitat Comisiei autorizarea de a continua să aplice măsura specială de derogare de la articolul 26 alineatul (1) litera (a) și de la articolele 168 și 168a din Directiva 2006/112/CE pentru a limita dreptul de deducere în ceea ce privește cheltuielile legate de anumite autoturisme care nu sunt utilizate exclusiv în interes de serviciu („cererea”).

(5)În conformitate cu articolul 395 alineatul (2) al doilea paragraf din Directiva 2006/112/CE, Comisia a transmis cererea celorlalte state membre prin scrisori datate 10 iunie 2021. Prin scrisoarea din 14 iunie 2021, Comisia a notificat Letoniei că dispune de toate informațiile pe care le consideră necesare pentru evaluarea cererii.

(6)În conformitate cu articolul 6 alineatul (2) din Decizia de punere în aplicare (UE) 2015/2429, Letonia a prezentat un raport care cuprinde o reexaminare a procentajului fixat pentru deducerea TVA. Pe baza informațiilor disponibile în prezent, și anume experiența acumulată în urma auditurilor fiscale și datele statistice referitoare la utilizarea autoturismelor în scop personal, Letonia afirmă că limita de 50 % se justifică în continuare și rămâne adecvată.

(7)Dat fiind impactul pozitiv al măsurii speciale asupra sarcinii administrative a contribuabililor și a administrațiilor fiscale, este oportun ca Letonia să fie autorizată să aplice în continuare măsura specială.

(8)Prelungirea măsurii speciale trebuie să fie limitată în timp pentru a permite evaluarea eficacității sale și determinarea procentului adecvat.

(9)În cazul în care consideră că este necesară o nouă prelungire a măsurii speciale după 2024, Letonia trebuie să transmită Comisiei, până la 31 martie 2024, un raport care cuprinde o reexaminare a procentajului aplicabil, împreună cu cererea de prelungire.

(10)Măsura specială va avea doar un efect neglijabil asupra cuantumului total al încasărilor din impozite colectate în etapa de consum final și nu va afecta resursele proprii ale Uniunii provenite din TVA.

(11)Prin urmare, Decizia de punere în aplicare (UE) 2015/2429 trebuie modificată în consecință,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Articolul 6 din Decizia de punere în aplicare (UE) 2015/2429 se înlocuiește cu următorul text:

Articolul 6

1. Prezenta decizie se aplică de la 1 ianuarie 2016. Decizia expiră la 31 decembrie 2024.

2. Orice cerere de prelungire a autorizării prevăzute în prezenta decizie se transmite Comisiei până la 31 martie 2024 și este însoțită de un raport care cuprinde o reexaminare a procentajului prevăzut la articolul 1.”.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează Republicii Letonia.

Adoptată la Bruxelles,

   Pentru Consiliu

   Președintele

(1)    JO 347, 11.12.2006, p.1.
(2)    Decizia de punere în aplicare (UE) 2015/2429 a Consiliului din 10 decembrie 2015 de autorizare a Letoniei să introducă o măsură specială de derogare de la articolul 26 alineatul (1) litera (a) și de la articolele 168 și 168a din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, JO L 334, 22.12.2015, p. 15-17.
(3)    Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/1921 a Consiliului din 4 decembrie 2018 de modificare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2015/2429 de autorizare a Letoniei să introducă o măsură specială de derogare de la articolul 26 alineatul (1) litera (a) și de la articolele 168 și 168a din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, JO L 311, 7.12.2018, p. 36-37.
(4)    Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/1854 a Consiliului din 10 octombrie 2017 de modificare a Deciziei de punere în aplicare 2014/797/UE de autorizare a aplicării de către Republica Estonia a unei măsuri de derogare de la articolul 26 alineatul (1) litera (a) și de la articolele 168 și 168a din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, JO L 265, 14.10.2017, p. 17-18.
(5)    Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/1493 a Consiliului din 2 octombrie 2018 de autorizare a Ungariei să introducă o măsură specială de derogare de la articolul 26 alineatul (1) litera (a) și de la articolele 168 și 168a din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, JO L 252, 8.10.2018, p. 44–46.
(6)    Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/1994 a Consiliului din 11 decembrie 2018 de autorizare a Croației să introducă o măsură specială de derogare de la articolul 26 alineatul (1) litera (a) și de la articolul 168 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, JO L 320, 17.12.2018, p. 35-37.
(7)    Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/1594 a Consiliului din 24 septembrie 2019 de modificare a Deciziei de punere în aplicare 2013/805/UE de autorizare a introducerii de către Republica Polonă a unor măsuri de derogare de la articolul 26 alineatul (1) litera (a) și de la articolul 168 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, JO L 248, 27.9.2019, p. 71-72.
(8)    Decizia de punere în aplicare (UE) 2019/2138 a Consiliului din 5 decembrie 2019 de modificare a Deciziei 2007/441/CE de autorizare a Republicii Italiene de a aplica măsuri de derogare de la articolul 26 alineatul (1) litera (a) și de la articolul 168 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, JO L 324, 13.12.2019, p. 7-8.
(9)    Decizia de punere în aplicare (UE) 2020/1262 a Consiliului din 4 septembrie 2020 de modificare a Deciziei de punere în aplicare 2012/232/UE de autorizare a României în vederea aplicării de măsuri de derogare de la articolul 26 alineatul (1) litera (a) și de la articolul 168 din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, JO L 296, 10.9.2020, p. 6.
(10)    COM (2004) 728 final - Propunere de Directivă a Consiliului de modificare a Directivei 77/388/CEE în vederea simplificării obligațiilor în materie de taxă pe valoarea adăugată (JO C 24, 29.1.2005, p.10), retrasă la 21 mai 2014 (JO C 153, 21. 05. 2014, p. 3)
(11)    JO L 347, 11.12.2006, p. 1.
(12)    Decizia de punere în aplicare (UE) 2015/2429 a Consiliului din 10 decembrie 2015 de autorizare a Letoniei să introducă o măsură specială de derogare de la articolul 26 alineatul (1) litera (a) și de la articolele 168 și 168a din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 334, 22.12.2015, p. 15).
(13)    Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/1921 a Consiliului din 4 decembrie 2018 de modificare a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2015/2429 de autorizare a Letoniei să introducă o măsură specială de derogare de la articolul 26 alineatul (1) litera (a) și de la articolele 168 și 168a din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (JO L 311, 7.12.2018, p. 36).
Top