COMISIA EUROPEANĂ
Bruxelles, 11.7.2019
COM(2019) 331 final
2019/0151(COD)
Propunere de
REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI
privind Institutul European de Inovare și Tehnologie (reformare)
(Text cu relevanță pentru SEE)
{SEC(2019) 275 final} - {SWD(2019) 330 final} - {SWD(2019) 331 final}
EXPUNERE DE MOTIVE
CONTEXTUL PROPUNERII
•Motivele și obiectivele propunerii
Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului de înființare a Institutului European de Inovare și Tehnologie (Regulamentul EIT), adoptat în 2008, stabilește misiunea și sarcinile acestuia, precum și cadrul pentru funcționarea lui. Regulamentul a fost modificat în 2013 pentru a-l alinia la Orizont 2020, printre altele.
Misiunea globală a Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT) este de a contribui la o creștere economică durabilă și la o competitivitate sustenabilă a Europei, prin consolidarea capacității de inovare a statelor membre și a Uniunii. Mai exact, EIT consolidează capacitatea de inovare a Uniunii și abordează provocările societale prin integrarea triunghiului cunoașterii format din învățământul superior, cercetare și inovare. EIT funcționează prin intermediul comunităților sale de cunoaștere și inovare (CCI-uri): parteneriate europene la scară largă, care abordează provocări societale specifice, reunind laolaltă organizații din domeniul educației, cercetării și al afacerilor. EIT oferă granturi CCIurilor, le monitorizează activitățile, sprijină colaborarea între CCI-uri și difuzează rezultatele și bunele practici.
Evaluarea externă a EIT realizată în 2017 a confirmat că raționamentul care stă la baza înființării EIT este valabil și că modelul său de integrare a triunghiului cunoașterii bazată pe inovare continuă să fie relevant.
Pentru perioada 2021-2027, Orizont Europa va fi programul Uniunii de finanțare a EIT. Prin urmare, EIT face parte integrantă din propunerea Comisiei de instituire a programului Orizont Europa și este una dintre cele trei componente ale pilonului său „Europa inovatoare”. Propunerea privind Orizont Europa stabilește bugetul EIT pentru următorul CFM, precum și raționamentul de bază, valoarea adăugată, domeniile de intervenție și liniile sale generale de activitate. Cu toate acestea, propunerea privind programul Orizont Europa nu oferă în sine temeiul juridic pentru continuarea operațiunilor EIT începând cu 2021. Temeiul juridic al EIT continuă să fie Regulamentul EIT.
În plus, articolul 17 din Regulamentul EIT prevede că, din șapte în șapte ani, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului o propunere de agendă strategică de inovare (ASI) care stabilește domeniile prioritare strategice pe termen lung și necesitățile financiare ale EIT și care prevede că necesitățile trebuie să fie în concordanță cu programul-cadru aplicabil al Uniunii de sprijinire a cercetării și inovării.
În principiu, Regulamentul EIT nu este supus niciunei constrângeri de timp, spre deosebire de ASI. Cu toate acestea, dat fiind că o serie de dispoziții din Regulamentul EIT fac trimitere directă la actualul program Orizont 2020, instituit pentru perioada 2014-2020, este necesară modificarea respectivelor dispoziții pentru a le face compatibile cu următoarele programe-cadru ale Uniunii de sprijinire a cercetării și inovării.
Prin urmare, se propune ca noul Regulament EIT să nu fie condiționat de timp, astfel încât, în principiu, să nu fie necesară modificarea acestuia la finele fiecărui CFM sau respectiva modificare să fie minimă. Continuarea operațiunilor EIT în fiecare nou CFM ar face obiectul unei finanțări adecvate, constând într-o contribuție din partea Uniunii. Contribuția din partea Uniunii poate fi asigurată printr-o contribuție financiară din programul-cadru al Uniunii de sprijinire a cercetării și inovării, precum și din alte programe ale Uniunii.
ASI a EIT ar urma să asigure alinierea la obiectivele programului-cadru relevant al Uniunii de sprijinire a cercetării și inovării și la cerințele acestui program referitoare la planificarea multianuală strategică, monitorizare și alte aspecte, precum și să promoveze sinergiile cu alte programe relevante din fiecare nou CFM.
Întrucât Regulamentul EIT a fost deja modificat în mod substanțial în 2013, iar propunerea actuală conține noi modificări substanțiale ale Regulamentului EIT, se propune modificarea Regulamentului EIT cu ajutorul tehnicii legislative a reformării pentru a se asigura o claritate juridică și o lizibilitate mai bune. Faptul că regulamentul reformat nu va fi condiționat de timp va permite totodată să se pună accentul pe principiile de bază ale funcționării EIT/CCI-urilor. Acest lucru, împreună cu rolul mai puternic al ASI în ceea ce privește alinierea EIT la programul său de finanțare în fiecare CFM, va îmbunătăți coerența globală a cadrului legislativ al EIT, va facilita aplicarea dispozițiilor acestuia și va simplifica procesul legislativ în șapte ani.
•Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică
Pentru perioada 2014-2020, obiectivele, raționamentul de bază, valoarea adăugată la nivelul UE, bugetul, liniile generale de activitate și indicatorii de performanță ai EIT sunt definiți în Regulamentul privind programul Orizont 2020. Regulamentul EIT stabilește, în paralel, misiunea și sarcinile EIT și cadrul de funcționare al acestuia. Domeniile prioritare strategice pe termen lung și necesitățile financiare ale EIT pentru fiecare perioadă de șapte ani sunt prevăzute în ASI.
Propunerea privind programul Orizont Europa a confirmat importanța și contribuția EIT și a CCI-urilor sale la realizarea priorităților strategice ale UE în domeniul inovării. Aceasta propune bugetul EIT pentru perioada 2021-2027, sfera, valoarea adăugată și principalele domenii de activitate ale acestuia, indicând totodată un rol revizuit al EIT în vederea consolidării contribuției sale la obiectivele programului Orizont Europa.
EIT face parte integrantă din pilonul III al programului Orizont Europa („Europa inovatoare”). Se vor crea însă sinergii și complementarități și cu celelalte componente ale programului. EIT, prin intermediul CCI-urilor sale, va contribui, de asemenea, la abordarea provocărilor la nivel mondial din cadrul pilonului II („Provocări globale și competitivitate industrială europeană”) și al pilonului I („Excelență științifică”).
În temeiul propunerii privind programul Orizont Europa, CCI-urile sunt considerate drept parteneriate europene instituționalizate. Contribuția CCI-urilor la alte activități relevante din cadrul programului Orizont Europa va fi sprijinită prin procesul de planificare strategică multianuală, care va include perspective interdisciplinare și intersectoriale și va garanta că toate activitățile din cadrul programului Orizont Europa sunt coordonate în mod eficace. În plus, propunerea privind programul Orizont Europa subliniază faptul că „Propunerile privind viitoarele comunități de cunoaștere și inovare ale EIT în conformitate cu Regulamentul privind EIT vor fi indicate în Agenda strategică de inovare a EIT și vor lua în considerare rezultatele procesului de planificare strategică și prioritățile pilonului «Provocări globale și competitivitate industrială europeană»”.
Pentru a realiza obiectivele programului Orizont Europa, va fi de asemenea important să existe o cooperare strânsă cu Consiliul european pentru inovare (EIC) pentru a se asigura crearea de sinergii și un impact mai mare. EIT și EIC sunt complementare: EIC va identifica, va dezvolta și va implementa inovații revoluționare și va sprijini expansiunea rapidă a întreprinderilor inovatoare care realizează inovații creatoare de piețe la nivel european și internațional, în timp ce EIT va contribui la dezvoltarea capacității de inovare la nivel european și la nivelul statelor membre, prin integrarea triunghiului cunoașterii și prin sprijinirea ecosistemelor de inovare. EIT va pune accentul îndeosebi pe capitalul uman, pe educația antreprenorială, pe o mai mare deschidere regională și pe sprijinirea creării și dezvoltării de întreprinderi în domenii tematice specifice.
•Coerența cu alte domenii de politică ale Uniunii
După cum se descrie mai sus, propunerea de reformare a Regulamentului EIT înaintată de Comisie subliniază rolul ASI de a promova sinergiile nu numai cu programul-cadru al Uniunii de sprijinire a cercetării și inovării, dar și cu alte programe relevante ale Uniunii din respectivul CFM. Mai întâi de toate, SIA va crea sinergii și complementarități adecvate între activitățile EIT și alte inițiative, politici și instrumente ale Uniunii. EIT va avea activități specifice în acest sens. În plus, propunerea consolidează rolul grupului de reprezentanți ai statelor membre, care va contribui la asigurarea sinergiilor și a complementarităților între activitățile EIT și ale CCI-urilor și programele și inițiativele naționale.
TEMEIUL JURIDIC, SUBSIDIARITATEA ȘI PROPORȚIONALITATEA
•Temei juridic
UE are o competență partajată în politica industrială, în temeiul articolului 173 din TFUE (titlul XVII). În conformitate cu articolul 173 alineatul (1), Uniunea și statele membre se asigură că există condițiile necesare competitivității industriei Uniunii. În acest scop, în conformitate cu un sistem de piețe deschise și competitive, acțiunile lor trebuie să urmărească, de asemenea, să încurajeze o mai bună exploatare a potențialului industrial al politicilor de inovare, cercetare și dezvoltare tehnologică. Articolul 173 alineatul (3) prevede că Parlamentul European și Consiliul, hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară menționată la articolul 294, pot decide cu privire la unele măsuri specifice menite să sprijine acțiunile întreprinse în statele membre pentru realizarea obiectivului menționat, excluzând orice armonizare a actelor cu putere de lege și a normelor administrative ale statelor membre. Această dispoziție reprezintă temeiul juridic al actualului Regulament EIT și al ASI pentru perioada 2014-2020.
Propunerea de consolidare a activităților EIT, inclusiv în domeniul educației și al dimensiunii regionale, este bazată pe inovare și urmărește îndeplinirea obiectivului stabilit la articolul 173 din TFUE.
•Subsidiaritate și proporționalitate
Propunerea de reformare a Regulamentului EIT respectă principiile subsidiarității și proporționalității. Aceasta nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor Uniunii și oferă o valoare adăugată clară la nivelul UE în ceea ce privește economiile de scară, sfera și viteza investițiilor în domeniile cercetării și inovării, comparativ cu inițiativele și soluțiile naționale și regionale. În plus, acțiunea la nivelul UE nu ar interveni în scenariile pur interne și nici nu ar necesita armonizarea actelor cu putere de lege și a normelor administrative ale statelor membre.
EIT are o modalitate unică de a construi ecosisteme de inovare la nivelul UE pentru educație, cercetare, întreprinderi și alte părți interesate. Activitățile de cooperare sprijinite de EIT conduc la îmbunătățirea calității acțiunii, a inovării și a internaționalizării partenerilor și organizațiilor CCI-urilor, la crearea de rețele transfrontaliere, multidisciplinare, la o mai mare cooperare intersectorială și extindere geografică.
EIT este, de asemenea, singurul instrument din programul Orizont Europa care se concentrează în mod clar pe educație ca principal factor propulsor al inovării, al creșterii economice și al competitivității.
REZULTATELE EVALUĂRILOR EX-POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI
Evaluare externă
Propunerea se bazează pe evaluarea externă a EIT realizată în 2017, care a confirmat că raționamentul de la baza înființării EIT este valabil și că modelul său de integrare a triunghiului cunoașterii bazată pe inovare continuă să fie relevant. Modelul EIT vizează deficiențele structurale ale capacităților de inovare din UE (în domenii tematice cheie), cum ar fi cultura antreprenorială limitată, nivelul scăzut de cooperare dintre mediul universitar și industrie și dezvoltarea insuficientă a potențialului uman, și urmărește să contribuie la eliminarea decalajelor în materie de inovare dintre UE și principalii săi concurenți.
Consultarea publică deschisă
Propunerea ia în considerare rezultatele consultării publice deschise (CPD), care a fost realizată în cadrul evaluării impactului efectuată de Comisia Europeană în sprijinul propunerii sale de revizuire a Regulamentului EIT și al propunerii de nouă agendă strategică de inovare a EIT pentru perioada 2021-2027. Scopul CPD a fost acela de a colecta informații, opinii și puncte de vedere de la o mare diversitate de părți interesate cu privire la 1) provocările și oportunitățile din domeniul cercetării și inovării europene, 2) obiectivele de politică ale EIT și 3) opțiunile de politică pentru abordarea provocărilor.
Prezenta propunere este susținută de o evaluare a impactului, care acoperă atât propunerea de revizuire a Regulamentului EIT (reformare), cât și propunerea de o ASI a EIT pentru perioada 2021-2027.
Respectiva evaluare a impactului a avut la bază evaluarea impactului realizată pentru programul Orizont Europa. Avizul favorabil al Comitetului de analiză a reglementării a fost primit la 5 aprilie 2019.
Evaluarea impactului care însoțește prezenta propunere a identificat următoarele opțiuni de politică: o opțiune de bază și două opțiuni diferite care abordează problemele și aspectele tehnice evidențiate în evaluarea impactului.
Opțiunea de referință 1 reprezintă continuarea activităților EIT așa cum se derulează în prezent, făcându-se doar ajustările necesare alinierii sale la propunerea privind programul Orizont Europa. Opțiunea 2 pornește de la scenariul de referință. În plus, aceasta include adoptarea unei serii de măsuri tehnice pentru a îmbunătăți funcționarea EIT și propune o nouă acțiune de promovare a educației antreprenoriale în Europa. Opțiunea 3 diferă de opțiunea 2 prin faptul că ar înființa un Centru EIT în fiecare stat membru pentru a spori impactul activităților EIT în întreaga Europă.
Opțiunea 2 a fost identificată ca fiind opțiunea preferată, deoarece atinge cel mai bun echilibru între realizarea obiectivelor inițiativei ținând seama de resursele disponibile și atingerea celui mai mare impact economic și societal. Ea va atrage după sine și îmbunătățiri semnificative ale EIT în următoarea perioadă de programare.
•Drepturi fundamentale
Propunerea Comisiei respectă drepturile fundamentale și principiile Cartei drepturilor fundamentale a UE.
IMPLICAȚIILE BUGETARE
Implicațiile bugetare ale propunerii, precum și resursele umane și administrative necesare sunt descrise în detaliu în fișa financiară legislativă.
ALTE ELEMENTE
•Planuri de punere în aplicare și măsuri de monitorizare, evaluare și raportare
Monitorizarea și evaluarea sunt instrumente fundamentale pentru măsurarea impactului EIT și vor fi consolidate în continuare și îmbunătățite continuu în următoarea perioadă de programare. Dată fiind natura modelului de integrare a triunghiului cunoașterii, va fi important să se aplice un cadru de monitorizare care să permită flexibilitatea la toate nivelurile relevante și să asigure coerența cu obiectivele generale ale programului Orizont Europa și cu impactul urmărit.
Toate resursele, realizările, rezultatele și impactul identificate în evaluarea impactului care însoțește prezenta propunere vor fi monitorizate cu ajutorul unor indicatori. Astfel de indicatori există deja și sunt utilizați de EIT. Atunci când nu există, vor fi definiți noi indicatori pentru a permite EIT să monitorizeze îndeplinirea obiectivelor sale.
În paralel și în deplină conformitate cu instrumentele de monitorizare existente, se va urmări o aliniere fidelă a dispozițiilor privind monitorizarea aplicabile EIT la cele instituite pentru programul Orizont Europa. De exemplu, EIT își va alinia instrumentele de monitorizare la căile de impact ale programului Orizont Europa care caută să răspundă mai cuprinzător nevoii de indicatori în materie de impact științific, economic și societal. EIT va avea responsabilitatea de a monitoriza cu regularitate performanța operațională a CCI-urilor și de a-și adapta în mod continuu sistemele de monitorizare și de raportare. Rezultatele acestei monitorizări vor fi luate în considerare în procesele de planificare a activităților CCI-urilor și în procesul decizional al EIT cu privire la alocarea bugetului și la pregătirea acordurilor-cadru de parteneriat cu CCI-urile în calitate de beneficiari. Rezultatele monitorizării ar trebui să fie integrate în mod continuu în procesul de elaborare a politicilor.
Evaluarea performanței EIT va fi efectuată de Comisie în conformitate cu cerințele Regulamentului EIT modificat și va contribui la evaluarea globală a programului Orizont Europa, care va fi realizată la jumătatea perioadei și ex post. Aceasta va include o evaluare a sinergiilor EIT cu celelalte instrumente ale programului.
În ceea ce privește CCI-urile, va fi utilizat un cadru de indicatori specifici pentru a evalua performanța CCI-urilor în cursul următoarei perioade de programare (detaliat în propunerea privind o nouă ASI). Cadrul respectiv se bazează pe indicatori actuali și anteriori, umple golurile și remediază deficiențele identificate în sistemul actual de măsurare a performanței. Cadrul este, de asemenea, aliniat la cadrul de indicatori al programului Orizont Europa.
•Explicarea principalelor modificări ale dispozițiilor specifice ale propunerii
Articolul 5 Organele EIT - propunerea consolidează rolul comitetului executiv ca organism specific EIT, subliniază faptul că directorul răspunde în fața consiliului de conducere și consolidează independența funcției de auditor intern.
Articolul 6 Atribuții - propunerea conține mai multe precizări cu privire la atribuțiile existente ale EIT și subliniază importanța misiuni EIT de a asigura un nivel adecvat de coordonare și de a facilita comunicarea și cooperarea tematică între CCI-uri. La acest articol se introduce o nouă atribuție a EIT de a concepe și de a coordona acțiunile de sprijin întreprinse de CCI-uri pentru dezvoltarea capacității antreprenoriale și de inovare a instituțiilor de învățământ superior și integrarea acestora în ecosistemele de inovare.
Articolul 10 Principiile de evaluare și monitorizare a CCI-urilor – propunerea actualizează trimiterea la programul-cadru al Uniunii de sprijinire a cercetării și inovării în ceea ce privește indicatorii pentru monitorizarea continuă și evaluările externe periodice ale CCI-urilor.
Articolul 11 Durata, continuarea și încetarea unei CCI – propunerea consolidează evaluarea intermediară cuprinzătoare a fiecărei CCI înainte de expirarea acordului-cadru de parteneriat inițial și introduce noțiunea de memorandum de cooperare, ca mijloc facultativ de asigurare a relației între EIT și CCI-uri după data expirării acordului-cadru de parteneriat.
Articolul 17 Finanțarea CCI-urilor – propunerea transferă, cu câteva modificări, primul paragraf al actualului articol 14 referitor la resursele financiare ale EIT la primul paragraf modificat al articolului 20, referitor la bugetul EIT. În plus, el prevede principiul modelului de finanțare revizuit al EIT, în sensul că contribuția EIT la CCI-uri poate acoperi până la 100 % din costurile eligibile totale ale activităților cu valoare adăugată ale CCI-urilor numai în etapele inițiale ale vieții CCI-urilor. O astfel de contribuție se reduce treptat în timp, în conformitate cu ratele de cofinanțare definite în ASI. Se subliniază, de asemenea, importanța viabilității financiare a CCI-urilor în cadrul mecanismului concurențial de alocare al EIT.
Articolul 20 Bugetul EIT – propunerea definește finanțarea EIT și sursa contribuției financiare a EIT la CCI-uri.
Anexa I Statutul EIT – propuneri de modificare a statutului IET cu scopul de a clarifica rolul consiliului de conducere, al comitetului executiv și al directorului EIT, de a consolida rolul consiliului de conducere în procesul de monitorizare, supraveghere și conducere a CCI-urilor și de a clarifica rolul Comisiei în raport cu EIT astfel încât să reflecte obligațiile acesteia de monitorizare și de bună gestiune financiară. Propunerea conține o nouă cerință de obținere a acordului Comisiei în privința unui număr limitat de aspecte strategice asupra cărora deciziile sunt luate de consiliul de conducere (de exemplu, principiile de monitorizare și de alocare financiară). În fine, propunerea elimină trimiterea la „contracte încheiate pe perioadă determinată” ale personalului EIT pentru a se asigura continuitatea și dezvoltarea profesională a acestuia într-un mod asemănător cu regimul aplicabil agențiilor UE.
ê 294/2008 (adaptat)
ð nou
2019/0151 (COD)
Propunere de
REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI
privind Institutul European de Inovare și Tehnologie (reformare)
(Text cu relevanță pentru SEE)
PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,
având în vedere Tratatul Ö privind funcționarea Uniunii Europene Õ de instituire a Comunității Europene, în special articolul 157 Ö 173 Õ alineatul (3),
având în vedere propunerea Comisiei Ö Europene Õ,
ð după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale, ï
având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European,
având în vedere avizul Comitetului Regiunilor,
hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat Ö procedura legislativă ordinară Õ ,
întrucât:
ò nou
(1)Regulamentul (CE) nr. 294/2008 al Parlamentului European și al Consiliului a fost modificat în mod substanțial. Dat fiind că se impun noi modificări, este necesar ca, din motive de claritate, să se procedeze la reformarea respectivului regulament.
ê 294/2008 considerentul 1 (adaptat)
Agenda de la Lisabona privind creșterea economică și ocuparea forței de muncă subliniază nevoia de dezvoltare a unor condiții atractive pentru investițiile în cunoaștere și inovare în Europa, pentru stimularea competitivității, a creșterii economice și a ocupării forței de muncă în Uniunea Europeană.
ê 294/2008 considerentul 2 (adaptat)
(2)Statele membre au principala responsabilitate pentru susținerea unei baze europene industriale, competitive și inovatoare puternice. Cu toate acestea, natura și dimensiunea provocării inovației în Uniunea Europeană necesită, de asemenea, întreprinderea unor acțiuni la nivelul comunitar Ö Uniunii Õ .
ê 294/2008 considerentul 3 (adaptat)
Comunitatea ar trebui să acorde sprijin pentru încurajarea inovării, în special prin cel de-al șaptelea Program-cadru pentru cercetare, dezvoltare tehnologică și activități demonstrative, prin Programul-cadru pentru competitivitate și inovare, prin Programul pentru învățare continuă și prin fondurile structurale.
ê 294/2008 considerentul 4 (adaptat)
(3)Pentru completarea politicilor și a inițiativelor comunitare Ö Uniunii Õ și a celor naționale existente, prin încurajarea integrării triunghiului cunoașterii – învățământ superior, cercetare și inovare – pe tot cuprinsul Uniunii Europene, ar trebui instituită o nouă inițiativă la nivel comunitar, Institutul European de Inovare și Tehnologie (denumit în continuare „EIT”).
ê 294/2008 considerentul 5 (adaptat)
Consiliul European din 15 și 16 iunie 2006 a invitat Comisia să elaboreze o propunere oficială privind înființarea EIT, care să fie prezentată în toamna anului 2006.
ê 294/2008 considerentul 6 (adaptat)
EIT ar trebui să aibă în primul rând obiectivul de a contribui la dezvoltarea capacității de inovare a Comunității și a statelor membre, prin implicarea activităților din învățământul superior, cercetare și inovare la cele mai înalte standarde. Prin aceasta, EIT ar trebui să faciliteze și să consolideze rețelele și cooperarea și ar trebui să creeze sinergii între comunitățile de inovare din Europa.
ò nou
(4)EIT ar trebui să vizeze, în principal prin intermediul comunităților sale de cunoaștere și inovare („CCI-uri”), consolidarea ecosistemelor de inovare care abordează provocările globale. Acesta ar trebui să aibă în primul rând obiectivul de a contribui la dezvoltarea capacității de inovare a Uniunii și a statelor membre la cele mai înalte standarde. Pentru a atinge acest obiectiv, EIT ar trebui să faciliteze și să consolideze rețelele și cooperarea și ar trebui să creeze sinergii între diferite comunități de inovare din Europa.
ê 294/2008 considerentul 22 (adaptat)
ð nou
(5)Domeniile prioritare strategice pe termen lung și necesitățile financiare ale EIT pentru o perioadă de șapte ani ð corespunzătoare cadrului financiar multianual („CFM”) respectiv ï ar trebui să fie stabilite într-o Aagendă strategică de inovare (denumită în continuare „ASI”). ð ASI ar trebui să asigure alinierea la programul-cadru al Uniunii de sprijinire a cercetării și inovării și să promoveze sinergii cu alte programe relevante ale Uniunii din CFM, precum și cu alte inițiative, politici și instrumente ale Uniunii, îndeosebi cu cele care sprijină educația și dezvoltarea regională. ï Având în vedere importanța ASI pentru politica comunitară a de inovareării Ö a Uniunii Õ și semnificația politică a impactului socioeconomic al acesteia pentru Comunitate Ö Uniune Õ , ASI ar trebui să fie adoptată de către Parlamentul European și Consiliu pe baza unei propuneri a Comisiei pregătite pe baza unui proiect transmis de ð bazate pe o contribuție din partea ï EIT.
ê 294/2008 considerentul 7
ð nou
(6)ð În concordanță cu programul-cadru al Uniunii de sprijinire a cercetării și inovării, ï Aactivitățile EIT ar trebui să abordeze provocările strategice pentru inovare pe termen lung în Europa, în special în domeniile transdisciplinare și/sau interdisciplinare, inclusiv cele deja identificate la nivel european. Prin aceasta, EIT ar trebui să promoveze un dialog periodic cu societatea civilă.
ê 294/2008 considerentul 8
(7)EIT ar trebui să acorde prioritate transferului activităților sale de învățământ superior, cercetare și inovare către mediul de afaceri și aplicațiilor comerciale ale acestora, precum și sprijinirii creării de noi întreprinderi (start-ups), de întreprinderi rezultate prin sciziune (spin-offs) și de întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri).
ê 294/2008 considerentul 9 (adaptat)
ð nou
(8)EIT ar trebui să funcționeze în principal prin intermediul parteneriatelor ð europene ï autonome, ð la scară largă și ï axate pe criteriul excelenței, între instituții de învățământ superior, organizații de cercetare, societăți și alte părți interesate, sub forma unor rețele strategice durabile și autosustenabile pe termen lung în procesul inovării. Aceste parteneriate ar trebui alese de către consiliul de conducere al EIT pe baza unui proces transparent, axat pe criteriul excelenței, ð conform criteriilor de selectare a parteneriatelor europene corespunzătoare programului-cadru al Uniunii de sprijinire a cercetării și inovării, ï și ar trebui să fie desemnate drept comunități de cunoaștere și inovație (denumite în continuare „CCI-uri”).
ò nou
(9)Ținând seama de specificitatea CCI-urilor, este necesar să se prevadă condiții minime speciale pentru a înființa o CCI, care derogă de la normele de participare și de diseminare ale programului-cadru al Uniunii de sprijinire a cercetării și inovării. În mod similar, în cazul activităților cu valoare adăugată ale CCI-urilor, pot fi necesare norme specifice privind proprietatea, drepturile de acces, exploatarea și diseminarea.
ê 294/2008 considerentul 9
ð nou
(10)Consiliul de conducere ar trebui, de asemenea, să orienteze activitățile EIT și ð să coordoneze raportarea, monitorizarea și evaluarea ï să evalueze activitățilore CCI-urilor ð în concordanță cu dispozițiile programului-cadru al Uniunii de sprijinire a cercetării și inovării ï . Componența consiliului de conducere ar trebui să reflecte un echilibru între experiența acumulată în mediul de afaceri și cea din mediul de cercetare și/sau de învățământ superior, precum și cea din sectorul inovației.
ê 294/2008 considerentul 10
(11)Pentru a contribui la competitivitate și pentru a consolida atractivitatea pe plan internațional și capacitatea de inovare a economiei europene, EIT și CCI-urile ar trebui să poată atrage organizații partenere, cercetători și studenți din întreaga lume, inclusiv prin încurajarea mobilității acestora, precum și să coopereze cu organizații din țări terțe.
ê 294/2008 considerentul 11 (adaptat)
ð nou
(12)Relațiile dintre EIT și CCI-uri ar trebui să se bazeze pe acorduri ð -cadru de parteneriat și pe acorduri de grant ï contractuale, prin care urmează să se prevadă drepturile și obligațiile CCI-urilor, să se asigure un nivel adecvat de coordonare și să se descrie mecanismul de supraveghere Ö monitorizare Õ și de evaluare a activităților și a rezultatelor CCI-urilor. ð Acordul-cadru de parteneriat ar trebui să asigure continuarea contribuției financiare a EIT la o CCI după perioada CFM respectiv. Prin derogare de la Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului („Regulamentul financiar”), EIT ar trebui să poată institui un astfel de acord-cadru de parteneriat pe o perioadă inițială de șapte ani și, după perioada respectivă, să îl prelungească pe o nouă perioadă de maximum șapte ani. ï
ê 294/2008 considerentul 12 (adaptat)
ð nou
(13)Este necesară sprijinirea învățământului superior ca parte integrantă, dar care lipsește adesea, a unei strategii globale în domeniul inovației. Ö Acordurile Õ Acordul ð -cadru de parteneriat sau acordurile de grant ï dintre EIT și CCI-uri ar trebui să prevadă că titlurile și diplomele acordate prin CCI-uri ar trebui să fie acordate de către instituțiile de învățământ superior participante, care ar trebui să fie încurajate să le denumească Ö pună Õ , de asemenea, Ö eticheta de Õ titluri și diplome EIT. ð În plus, EIT ar trebui să consolideze și să extindă sfera titlurilor și a diplomelor cu eticheta EIT pentru a spori recunoașterea acestora în afara Comunității EIT. ï Prin activitățile și lucrările sale, EIT ar trebui să ajute la promovarea mobilității ð studenților, cercetătorilor și personalului ï în cadrul spațiului european de cercetare și al spațiului european de învățământ superior, precum și să încurajeze caracterul transferabil al subvențiilor alocate cercetătorilor și studenților în cadrul CCI-urilor. Toate aceste activități ar trebui să fie realizate fără a aduce atingere Directivei 2005/36/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 septembrie 2005 privind recunoașterea calificărilor profesionale.
ê 294/2008 considerentul 13
EIT ar trebui să stabilească orientări clare și transparente pentru gestionarea proprietății intelectuale, care ar trebui să încurajeze utilizarea proprietății intelectuale în condiții adecvate. Aceste orientări ar trebui să prevadă luarea în considerare, în mod corespunzător, a contribuțiilor diverselor organizații partenere ale CCI-urilor, indiferent de valoarea acestora. În cazul activităților care sunt finanțate din programele-cadru comunitare pentru cercetare și dezvoltare tehnologică, ar trebui să se aplice normele programelor respective.
ê 294/2008 considerentul 14 (adaptat)
(14)Ar trebui prevăzute dispoziții adecvate pentru a garanta răspunderea și transparența EIT. În statutul EIT ar trebui să se stabilească norme corespunzătoare care reglementează Ö guvernanța și Õ funcționarea acestuia.
ê 294/2008 considerentul 15 (adaptat)
ð nou
(15)EIT ar trebui să aibă personalitate juridică și, pentru a garanta autonomia sa de funcționare și independența ðfață de autoritățile naționale și de presiunile din exteriorï , acesta ar trebui să-și administreze propriul buget, ale cărui venituri ar trebui să includă o contribuție din partea Ö Uniunii Õ Comunității.
ê 294/2008 considerentul 16 (adaptat)
ð nou
(16)EIT ar trebui să caute să atragă contribuții financiare din ce în ce mai mari din partea sectorului privat și din veniturile generate de propriile sale activități. Prin urmare, sSe preconizează că sectoarele industrial, financiar și al serviciilor vor contribui în mod semnificativ la bugetul EIT și, în special, la bugetul CCI-urilor. CCI-urile ar trebui să urmărească maximizarea proporției contribuțiilor financiare din partea sectorului privat ð și atingerea viabilității financiare ï . CCI-urile și organizațiile lor partenere ar trebui să facă public faptul că activitățile lor sunt întreprinse în contextul EIT și că primesc o contribuție financiară de la bugetul general al Uniunii Europene.
ê 294/2008 considerentul 17
Contribuția comunitară la EIT ar trebui să finanțeze costurile generate de activitățile de înființare, de activitățile administrative și de coordonare ale EIT și ale CCI-urilor. În scopul evitării dublei finanțări, aceste activități nu ar trebui să beneficieze simultan de o contribuție din partea altor programe comunitare, cum ar fi Programul-cadru pentru cercetare, de dezvoltare tehnologică și demonstrative, Programul-cadru pentru competitivitate și inovație, Programul de învățare continuă sau fondurile structurale. Mai mult, în cazul în care o CCI sau organizațiile sale partenere solicită direct asistență comunitară în cadrul acestor programe sau fonduri, solicitările lor nu ar trebui să fie tratate preferențial față de alte solicitări.
ê 294/2008 considerentul 18 (adaptat)
(17)Procedura bugetară comunitară Ö a Uniunii Õ ar trebui să se aplice în ceea ce privește subvenția comunitară și orice alte alocații Ö contribuția financiară a Uniunii Õ de la bugetul general al Uniunii Europene. Auditarea conturilor ar trebui efectuată de către Curtea de Conturi în conformitate cu Ö Regulamentul financiar Õ Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind Regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene
.
ê 294/2008 considerentul 19
Prezentul regulament stabilește, pentru perioada 2008-2013, un pachet financiar care constituie principala referință pentru autoritatea bugetară, în sensul punctului 37 din Acordul interinstituțional din 17 mai 2006 între Parlamentul European, Consiliu și Comisie privind disciplina bugetară și buna gestiune financiară
.
ê 294/2008 considerentul 20 (adaptat)
(18)EIT este un organism înființat de Comunități Ö Uniune Õ în înțelesul articolului 70185 alineatul (1) din Ö Regulamentul financiar Õ Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 și ar trebui să își adopte în consecință normele financiare proprii. Prin urmare, Ö Regulamentul delegat (UE) 2019/715 al Comisiei din 18 decembrie 2018 privind regulamentul financiar cadru pentru organele instituite în temeiul TFUE și al Tratatului Euratom și menționate la articolul 70 din Regulamentul financiar Õ Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2343/2002 al Comisiei din 19 noiembrie 2002 privind regulamentul financiar cadru pentru organismele menționate la articolul 185 din Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului
ar trebui să se aplice EIT.
ê 294/2008 considerentul 21 (adaptat)
ð nou
(19)EIT ar trebui să elaboreze un raport anual Ö de activitate Õ ð consolidat ï, care să descrie activitățile realizate ð și rezultatele operațiunilor ï îdin anul calendaristic precedent, precum și un program de lucru trienal deschis ð . EIT ar trebui de asemenea să întocmească un document unic de programare, ï care să contureze inițiativele planificate ale acestuia ð în ceea ce privește programarea anuală și multianuală ï și care să permită EIT să răspundă evoluțiilor interne și externe din domeniile științei, tehnologiei, învățământului superior, inovării și din alte domenii relevante. Aceste documente ar trebui să fie transmise Parlamentului European, Consiliului, Comisiei, Curții de Conturi, Comitetului Economic și Social European și Comitetului Regiunilor spre informare. Parlamentul European, Consiliul și Comisia ar trebui să aibă dreptul de a prezenta un aviz cu privire la proiectul primului program de lucru trienal al EIT.
ê 294/2008 considerentul 23 (adaptat)
ð nou
(20)Este oportună inițierea de către Comisie a unei Ö unor Õ evaluări externe independente în ceea ce privește funcționarea EIT, ð inclusiv a CCI-urilor, ï în special în vederea pregătirii pentru ASI. ð Evaluările ar trebui să examineze modul în care EIT își îndeplinește misiunea, să acopere toate activitățile EIT și ale CCI-urilor și să evalueze relevanța, eficacitatea, eficiența, valoarea adăugată europeană și coerența acestora. Evaluările ar trebui să contribuie la evaluările de către Comisie ale programului, prevăzute în programul-cadru al Uniunii de sprijinire a cercetării și inovării . ï Comisia ar trebui să facă propuneri de modificare a prezentului regulament, după caz.
ê 294/2008 considerentul 24 (adaptat)
Este oportun să se urmărească o punere în aplicare treptată, etapizată, a EIT în vederea dezvoltării pe termen lung a acestuia. Pentru a evalua corespunzător funcționarea EIT și a CCI-urilor și pentru a introduce îmbunătățiri acolo unde este necesar, este nevoie de o etapă inițială, cu un număr limitat de CCI-uri. În termen de 18 de luni de la înființarea sa, consiliul de conducere ar trebui să aleagă două sau trei CCI-uri în domenii care ajută Uniunea Europeană să facă față provocărilor prezente și viitoare, care ar putea să includă domenii precum schimbările climatice, energiile regenerabile și generația următoare de tehnologii ale informației și comunicațiilor. Selectarea și desemnarea CCI-urilor ulterioare ar trebui să fie posibile după adoptarea primei ASI, care ar trebui, de asemenea, să includă modalități detaliate privind funcționarea EIT, pentru a aborda perspectiva pe termen lung.
ê 294/2008 considerentul 25 (adaptat)
(21)Deoarece obiectivul Ö obiectivele Õ Ö prezentului regulament Õ acțiunii care urmează să fie întreprinsă, și anume înființarea EIT, nu poatepot fi realizate în mod satisfăcător de către statele membre și, prin urmare, având în vedere amploarea acestoraacestuia și caracterul săulor transnațional, poatepot fi realizate mai bine la nivelul Comunității Ö Uniunii Õ, aceasta Ö Uniunea Õ poate adopta măsuri în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din tTratatul Ö privind Uniunea Europeană Õ . În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este enunțat la respectivul articol, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru atingerea Ö acestor obiective Õ obiectivului menționat,
ê 294/2008 (adaptat)
ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:
Articolul 1
Obiectul
Se înființează un Institut European de Inovare și Tehnologie (denumit în continuare „EIT”).
Articolul 2
Definiții
În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 1 litera (a)
1.„inovare” înseamnă procesul prin care idei noi vin în întâmpinarea nevoilor și a cererii societății sau economice și generează produse, servicii sau modele de afaceri și organizaționale noi, care sunt introduse cu succes pe o piață existentă sau care pot crea piețe noi și care aduc valoare societății, inclusiv rezultatul acestui proces;
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 1 litera (b) (adaptat)
ð nou
2.„Knowledge and Innovation Community Ö comunitate de cunoaștere și inovare Õ ” (KIC Ö CCI Õ ) înseamnă un parteneriat ð european amplu și ï autonom al instituțiilor de învățământ superior, al organizațiilor de cercetare, al societăților și al altor părți interesate implicate în procesul de inovare, sub forma unei rețele strategice, indiferent de forma sa juridică precisă, bazată Ö bazat Õ pe o planificare comună pentru inovare pe termen mediu și lung, pentru a face față provocărilor EIT și pentru a contribui la realizarea obiectivelor prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 1291/2013 Parlamentului European și al Consiliului
(„Orizont 2020”) ð programul-cadru al Uniunii de sprijinire a cercetării și inovării ï ;
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 1 litera (c)
3.„centru de colocație” înseamnă o zonă geografică în care se află și pot interacționa cu ușurință principalii parteneri din cadrul triunghiului cunoașterii, reprezentând un punct central pentru activitatea CCI-urilor din zona respectivă;
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 1 litera (e)
ð nou
3.5.„organizație parteneră” înseamnă orice organizație ð entitate juridică ï care este membrău al unei CCI și poate include, în special, instituții de învățământ superior, ð furnizori de educație și formare profesională ï organizații de cercetare, societăți publice sau private, instituții financiare, autorități regionale și locale, fundații și organizații non-profit;
ê 294/2008
ð nou
4.6.„organizație de cercetare” înseamnă orice entitate juridică, publică sau privată, pentru care unul dintre obiectivele principale îl reprezintă progresele în domeniul cercetării sau al dezvoltării tehnologice;
5.7.„instituție de învățământ superior” înseamnă o universitate sau orice tip de instituție de învățământ superior care, în conformitate cu legislația sau practicile naționale, acordă titluri și diplome ð îndeosebi ï la nivel de masterat sau doctorat, oricare ar fi denumirea acesteia la nivel național;
ò nou
6.„comunitate EIT’ înseamnă EIT și comunitatea activă a tuturor persoanelor și entităților juridice care au beneficiat sau beneficiază de contribuția financiară și de sprijinul EIT;
ê 294/2008
8.„titluri și diplome” înseamnă calificările care sunt rezultatul unor masterate sau doctorate acordate de instituțiile de învățământ superior participante, în contextul activităților de învățământ superior întreprinse în cadrul unei CCI;
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 1 litera (f)
ð nou
7.9.„agendă strategică de inovare” („ASI”) înseamnă un document de politică în care se definesc domeniile prioritare și strategia pe termen lung ale EIT pentru inițiativele viitoare, ð capacitatea sa de a genera cea mai bună valoare adăugată în materie de inovare, ï și care include o imagine de ansamblu a activităților planificate în domeniul învățământului superior, al cercetării și al inovării, pe o perioadă de șapte ani ð ce acoperă CFM corespunzător ï ;
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 1 litera (g)
89a.„mecanism regional de inovare” („MRI”) înseamnă un mecanism de proximitate care se concentrează pe parteneriatele dintre instituțiile de învățământ superior, organizațiile de cercetare, societăți și alte părți interesate pentru a susține inovarea pe întreg teritoriul Uniunii;
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 1 litera (h)
ð nou
9.10. „Fforumul al părților interesate” înseamnă o platformă deschisă reprezentanților ð instituțiilor europene ï , autorităților naționale, regionale și locale, intereselor organizate și entităților individuale din mediul de afaceri, învățământul superior, cercetare, asociațiilor, societății civile și grupurilor de organizații înrudite, precum și altor părți interesate din triunghiul cunoașterii;
ò nou
10. „plan de afaceri al CCI” înseamnă un document care descrie obiectivele CCI și activitățile cu valoare adăugată planificate de CCI;
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 1 litera (h)
ð nou
11. „activitățile cu valoare adăugată ale CCI-urilor” înseamnă activități desfășurate de către organizațiile partenere ð ale CCI-urilor ï sau de către entități juridice din cadrul CCI-urilor, după caz, ð în conformitate cu planul de afaceri al CCI-urilor ï , care contribuie la integrarea triunghiului cunoașterii – învățământ superior, cercetare și inovare –, inclusiv activitățile de înființare, administrative și de coordonare ale CCI-urilor, precum și la realizarea obiectivelor generale ale EIT;.
12. „memorandum de cooperare” înseamnă un acord între EIT și o CCI, menit să păstreze respectiva CCI ca membru activ în cadrul comunității EIT după data expirării acordului-cadru de parteneriat, fără vreo contribuție financiară din partea EIT;
13. „viabilitate financiară” înseamnă capacitatea unei CCI de a-și finanța activitățile triunghiului cunoașterii independent după data expirării acordului-cadru de parteneriat.
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 2 (adaptat)
ð nou
Articolul 3
Misiune și obiective
Misiunea EIT este de a contribui la o creștere economică europeană Ö durabilă Õ și la o competitivitate sustenabilă Ö a Uniunii Õ , prin consolidarea capacității de inovare a statelor membre și a Uniunii pentru a aborda provocările majore cu care se confruntă societatea europeană. EIT realizează aceasta prin promovarea sinergiilor și a cooperării între învățământul superior, cercetare și inovare la cele mai înalte standarde și prin integrarea acestora, inclusiv prin susținerea antreprenoriatului.
Obiectivele generale, obiectivele specifice și indicatorii rezultatelor obținute de EIT pentru perioada 2014–2020 sunt definite în Orizont 2020.
ò nou
EIT contribuie la realizarea obiectivelor generale și specifice ale programului-cadru al Uniunii de sprijinire a cercetării și inovării.
ê 294/2008
Articolul 417
ASI
1.
Până la 30 iunie 2011 și cel târziu la fiecare șapte ani după această dată, EIT elaborează un proiect de ASI pe șapte ani și îl transmite Comisiei.
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 14 litera (a)
ð nou
(12)
ASI definește domeniile prioritare și strategia pe termen lung pentru EIT ð pe perioada de șapte ani în cauză, având în vedere programul-cadru al Uniunii de sprijinire a cercetării și inovării, ï și include o evaluare a impactului socioeconomic și a capacității acestuia de a genera cea mai bună valoare adăugată în materie de inovare. ASI ține seama de rezultatele monitorizării și evaluării EIT menționate la articolul 1916.
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 14 litera (b)
ð nou
(2a)
ASI include o analiză a posibilelor ð este aliniată la obiectivele programului-cadru al Uniunii de sprijinire a cercetării și inovării, la cerințele acestui program referitoare la planificarea multianuală strategică, raportare, monitorizare și evaluare, precum și la alte cerințe ale programului menționat și promovează sinergiile cu alte programe relevante ale Uniunii din CFM respectiv, îndeosebi cu cele care sprijină educația și dezvoltarea regională. ASI creează totodată ï sinergii și complementarități , care trebuie să fie adecvate, între activitățile EIT și alte inițiative ð , politici și ï instrumente și programe ale Uniunii.
ê 294/2008 (adaptat)
(3)
ASI include o estimare a necesităților și a surselor financiare în vederea funcționării, a dezvoltării pe termen lung și a finanțării viitoare a EIT. Aceasta mai cuprinde un plan financiar indicativ corespunzător perioadei cadrului financiar Ö CFM respectiv Õ.
ò nou
(4) EIT își prezintă contribuția la propunerea Comisiei referitoare la ASI.
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 14 litera (c) (adaptat)
(54)
Pe baza unei propunerii din partea Comisiei, Parlamentul European și Consiliul adoptă ASI în conformitate cu articolul 173 alineatul (3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.
ê 294/2008
Articolul 54
Organele EIT
(1)
Organele EIT sunt:
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 3 litera (a) (adaptat)
ð nou
(a)un consiliu de conducere, alcătuit din membri de nivel înalt, cu experiență în învățământul superior, cercetare, inovare și mediul de afaceri. Acesta este responsabil cu conducerea activităților EIT, cu selectarea, desemnarea ð , monitorizarea ï și evaluarea CCI-urilor, precum și cu luarea oricăror alte decizii strategice;.
(b)Acesta este asistat de un comitet executiv ð compus din membri selectați și din președintele consiliului de conducere. ï Ö Acesta asistă consiliul de conducere în îndeplinirea atribuțiilor sale Õ ð și pregătește reuniunile consiliului de conducere în cooperare cu directorul ï;
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 3 litera (c) (adaptat)
ð nou
(c)un director, numit de consiliul de conducere, care răspunde în fața consiliului de conducere pentru gestionarea administrativă și financiară a EIT și este reprezentantul legal al EIT Ö responsabil cu gestionarea operațiunilor și a activităților de zi cu zi ale EIT. Õ ð Directorul răspunde în fața consiliului de conducere și îi transmite rapoarte în mod continuu cu privire la evoluția activităților EIT și cu privire la toate activitățile care intră în domeniul său de răspundere ï;
ê 294/2008
ð nou
(d)o funcție de auditor intern ð , care își desfășoară activitatea în deplină independență și în conformitate cu standardele internaționale relevante și ï care face recomandări consiliului de conducere și directorului cu privire la gestionarea financiară și administrativă și structurile de control din cadrul EIT, organizarea legăturilor financiare cu CCI-urile și cu privire la orice alt subiect solicitat de consiliul de conducere.
(2)
Comisia poate numi observatori care să ia parte la reuniunile consiliului de conducere.
(23)
Dispozițiile detaliate privind organele EIT sunt prevăzute în statutul EIT, anexat la prezentul regulament.
Articolul 65
Atribuții
Pentru realizarea obiectivului său, EIT ð în special ï :
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 4 litera (a)
(a)identifică, în conformitate cu ASI, prioritățile și activitățile sale principale;
ê 294/2008
(b)sensibilizează potențialele organizații partenere și încurajează participarea acestora la activitățile sale;
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 4 litera (b) (adaptat)
ð nou
(c)selectează și desemnează CCI-urile în domeniile prioritare în conformitate cu articolul 97 și definește drepturile și obligațiile acestora prin acorduri ð -cadru de parteneriat și prin acorduri de grant ï , asigură sprijinul necesar, aplică măsurile de control al calității corespunzătoare, Ö și Õ monitorizează continuu și evaluează periodic activitățile acestora,;
(d) asigură un nivel corespunzător de coordonare și facilitează comunicarea și cooperarea tematice între CCI-uri ð și lansează cereri de propuneri pentru activități între CCI-uri și servicii comune ï ;
ê 294/2008 (adaptat)
ð nou
(d)mobilizează fonduri din surse publice și private și își folosește resursele în conformitate cu prezentul regulament. Urmărește în special să finanțeze o proporție semnificativă și din ce în ce mai ridicată din bugetul său din surse private și din venituri rezultate din activitățile proprii
(e)încurajează Ö consolidează Õ recunoașterea ð , în afara comunității EIT, ï în statele membre a calificărilor și a diplomelor care sunt acordate de instituții de învățământ superior Ö participante Õ care sunt partenere ale CCI-urilor și care pot fi denumite titluri și diplome Ö cu eticheta Õ EIT ð și le extinde la programele de învățare pe tot parcursul vieții ï ;
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 4 litera (c)
(f)promovează diseminarea celor mai bune practici pentru integrarea triunghiului cunoașterii, inclusiv în rândul CCI-urilor, pentru a dezvolta o cultură comună de inovare și transfer de cunoștințe și încurajează participarea la activități de intervenție de proximitate, inclusiv în MRI;
ê 294/2008 (adaptat)
ð nou
(g)și propune să devină un organism de talie mondială în domeniul ð încurajează ï excelențaei în învățământul superior, cercetare și inovare ð , îndeosebi ï Ö prin promovarea CCI-urilor ca parteneri excelenți pentru inovare Õ;
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 4 litera (d)
(h)promovează abordările multidisciplinare față de inovare, inclusiv integrarea soluțiilor tehnologice, sociale și netehnologice, abordările organizaționale și noile modele de afaceri;
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 4 litera (e) (adaptat)
ð nou
(i)asigură complementaritatea și sinergia între activitățile EIT și alte programe ale Uniunii, după caz;
(j)promovează CCI-urile ca parteneri excelenți pentru inovare în Uniune și în afara acesteia;
(jk) înființează un Ö organizează reuniuni regulate ale Õ fForumului al părților interesate pentru a informa despre activitățile EIT, experiența sa, cele mai bune practici și contribuția la inovarea, cercetarea și politicile și obiectivele Ö Uniunii în materie de inovare, cercetare și educație Õ învățământului de la nivelul Uniunii și pentru a permite părților interesate să își exprime punctele de vedere;. Cel puțin o dată pe an se organizează o reuniune a forumului părților interesate.
(k)Ö organizează reuniuni ale unui Õ ð grup de ï În cadrul reuniunii forumului părților interesate, reprezentanții ai statelor membre ð , cel puțin de două ori pe an, independent de ï Ö reuniunile Forumului părților interesate Õ se reunesc în cadrul unei configurații speciale, pentru a garanta o comunicare corespunzătoare cu EIT și menținerea unui flux adecvat de informații cu acesta, pentru a primi informații în legătură cu realizările EIT și ale CCI-urilor, pentru a le acorda consultanță și pentru a face schimb de experiență cu acestea. Configurația specială a ð Grupul de ï reprezentanților ai statelor membre în cadrul forumului părților interesate asigură, de asemenea, sinergii și complementarități adecvate între activitățile EIT și ale CCI-urilor și programele și inițiativele naționale, inclusiv posibila cofinanțare națională a activităților CCI-urilor;.
ò nou
(l)concepe și coordonează acțiunile de sprijin întreprinse de CCI-uri pentru dezvoltarea capacității antreprenoriale și de inovare a instituțiilor de învățământ superior și integrarea acestora în ecosistemele de inovare.
ê 294/2008
ð nou
(2)
EIT este împuternicit să înființeze o fundație (denumită în continuare „Fundația EIT”) având ca obiectiv specific promovarea și susținerea activităților EIT.
Articolul 76
CCI-uri
(1)
CCI-urile întreprind, în special:
(a)activități de inovare și investiții cu valoare adăugată europeană, ð inclusiv susținerea creării și dezvoltării de întreprinderi inovatoare, ï care integrează pe deplin dimensiunile învățământului superior și cercetării, pentru a atinge o masă critică și stimulând difuzarea și exploatarea rezultatelor;
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 5 litera (a) (adaptat)
ð nou
(b)activități de ð experimentare, de creare de prototipuri și demonstrative ï cercetare de ultimă generație și axate pe inovare în domenii de prim interes economic și societal, care se bazează pe rezultatele activităților de cercetare de la nivelul european Ö Uniunii Õ și Ö de la nivel Õ național, având potențialul de a consolida competitivitatea Europei Ö Uniunii Õ la nivel internațional și de a găsi soluții pentru provocările majore cu care se confruntă societatea europeană;
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 5 litera (a) (adaptat)
ð nou
(c)activități de educare și instruire ð , îndeosebi ï la nivel de masterat și doctorat, precum și cursuri de formare profesională, în discipline care au potențialul de a satisface viitoarele nevoi socioeconomice europene și care extind baza de talente a Uniunii, promovează dezvoltarea competențelor legate de inovare, îmbunătățirea competențelor manageriale și antreprenoriale și mobilitatea cercetătorilor și a studenților și care susțin schimbul de cunoștințe, tutoratul și crearea de relații între beneficiarii diplomelor și ai formărilor oferite de Ö cu eticheta Õ EIT;
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 5 litera (a)
(d)activități de intervenție de proximitate și diseminarea celor mai bune practici în sectorul inovării, cu accent pe dezvoltarea cooperării între învățământul superior, cercetare și mediul de afaceri, incluzând sectorul serviciilor și sectorul financiar;
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 5 litera (a)
(e)realizarea de sinergii și complementarități între activitățile CCI-urilor și programele europene, naționale și regionale actuale, după caz.
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 5 litera (b) (adaptat)
ð nou
(2)
ð Fără a aduce atingere acordurilor-cadru de parteneriat și acordurilor de grant dintre EIT și CCI-uri ï , CCI-urile dispun de o autonomie generală semnificativă în ceea ce privește stabilirea organizării interne și a structurii lor, precum și a obiectivelor precise și a metodelor de lucru ale acestora. În mod special, CCI-urile:
(a)creează sisteme ð interne ï de guvernanță care reflectă triunghiul cunoașterii – învățământ superior, cercetare și inovare;
(b)au ca scop Ö își asigură Õ deschiderea față de noi membri ori de câte ori aceștia aduc o valoare adăugată parteneriatului;
(c)își desfășoară activitatea într-un mod deschis și transparent, conform normelor lor interne;
(d)elaborează Ö și implementează Õ planuri de afaceri cu obiective și indicatori-cheie de performanță;
(e)dezvoltă Ö elaborează și implementează Õ strategii de sustenabilitate Ö viabilitate Õ financiară.
ê 294/2008
ð nou
(3)
Relația dintre EIT și fiecare CCI se întemeiază pe un acord contractual ð acorduri-cadru de parteneriat și pe acorduri de grant ï .
ò nou
Articolul 8
Norme de participare și de diseminare
Se aplică normele de participare și de diseminare ale programului-cadru al Uniunii de sprijinire a cercetării și inovării. Prin derogare de la normele respective:
(a)condițiile minime de înființare a unei CCI sunt stabilite la articolul 9 alineatele (3) și (4) din prezentul regulament;
(b)în cazul activităților cu valoare adăugată ale CCI-urilor, se pot aplica norme specifice privind proprietatea, drepturile de acces, exploatarea și diseminarea.
ê 294/2008
Articolul 97
Selectarea CCI-urilor
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 6 litera (a)
ð nou
(1)
EIT selectează și desemnează un parteneriat pentru a deveni o CCI pe baza unei proceduri concurențiale, deschise și transparente. ð Se aplică ï EIT adoptă și publică criteriile detaliate ð programului-cadru al Uniunii de sprijinire a cercetării și inovării ï privind selectarea CCI-urilor, ð parteneriatelor europene. Consiliul de conducere al EIT poate detalia criteriile respective prin adoptarea și publicarea unor criterii de selectare a CCI-urilor ï bazate pe principiile excelenței și relevanței inovării. La procesul de selecție iau parte experți externi și independenți.
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 6 litera (b)
(21a)
EIT lansează selectarea și desemnarea CCI-urilor, în conformitate cu domeniile prioritare și cu calendarul definit în ASI.
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 6 litera (c)
(2)
Conform principiilor consacrate la alineatul (1), criteriile de selecție pentru desemnarea unei CCI includ, printre altele:
(a)capacitatea de inovare actuală și potențială, inclusiv antreprenoriatul, în cadrul parteneriatului, precum și nivelul de excelență al acesteia în domeniile învățământului superior, al cercetării și al inovării;
(b)capacitatea parteneriatului de a realiza obiectivele din ASI și de a contribui astfel la realizarea obiectivelor și a priorităților generale ale Orizont 2020;
(c)o abordare multidisciplinară față de inovare, inclusiv integrarea soluțiilor tehnologice, sociale și netehnologice;
(d)capacitatea parteneriatului de a asigura o autofinanțare sustenabilă și pe termen lung, inclusiv o contribuție substanțială și progresivă din partea sectorului privat, a industriei și a sectorului serviciilor;
(e)o participare echilibrată în mod corespunzător în parteneriat a organizațiilor care își desfășoară activitatea în triunghiul cunoașterii – învățământ superior, cercetare și inovare –;
(f)prezentarea unui plan de gestionare a proprietății intelectuale, adecvat pentru sectorul în cauză, inclusiv a modului în care contribuțiile diferitelor organizații partenere au fost luate în considerare;
(g)măsuri pentru sprijinirea implicării sectorului privat și a cooperării cu acesta, inclusiv cu sectorul financiar și în special cu IMM-urile, precum și a înființării de întreprinderi noi (start-ups), de întreprinderi rezultate prin divizare (spin-offs) și de IMM-uri, în vederea exploatării comerciale a rezultatelor activităților CCI-urilor;
(h)disponibilitatea de a introduce măsuri concrete pentru a interacționa și a coopera cu sectorul public și cu sectoarele terțiare, dacă e cazul;
(i)disponibilitatea de a interacționa cu alte organizații și rețele din afara CCI pentru a face schimb de cele mai bune practici și de excelență;
(j)disponibilitatea de a stabili propuneri concrete de sinergii cu inițiative ale Uniunii și cu alte inițiative relevante.
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 6 litera (d)
ð nou
(3)
Condiția minimă pentru a înființa o CCI este participarea a cel puțin trei organizații partenere ð independente ï , având sediul în cel puțin trei state membre diferite. Toate aceste organizații partenere trebuie să fie independente una de cealaltă, în sensul articolului 8 din Regulamentul (UE) nr. 1290/2013 al Parlamentului European și al Consiliului
.
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 6 litera (e)
ð nou
(4)
În plus față de condițiile prevăzute la alineatul (3), cel puțin două treimi dintre organizațiile partenere care formează o CCI își au sediul în statele membre. Din fiecare CCI fac parte cel puțin o instituție de învățământ superior ð , o organizație de cercetare ï și o societate comercială privată.
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 6 litera (f)
ð nou
(5)
EIT adoptă și publică criterii și proceduri de finanțare, monitorizare și evaluare a activităților CCI-urilor înainte de lansarea procedurii de selecție pentru noi CCI-uri. Configurația specială a ð Grupul de ï reprezentanților ai statelor membre ð menționat la articolul 6 litera (k) ï din cadrul forumului părților interesate este informată cu promptitudine despre acestea.
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 7
ð nou
Articolul 107a
Principiile de evaluare și monitorizare a CCI-urilor
EIT, pe baza indicatorilor-cheie de performanță stabiliți, între altele, în Regulamentul (UE) nr. 1291/2013 ð programul-cadru al Uniunii de sprijinire a cercetării și inovării ï și în ASI și în ð strânsă ï cooperare cu Comisia, organizează un proces de monitorizare continuă și evaluări externe periodice ale realizărilor, rezultatelor și impacturilor fiecărei CCI. Rezultatele monitorizării și evaluărilor respective sunt prezentate Parlamentului European și Consiliului și se publică.
Articolul 117b
Durata, continuarea și încetarea unei CCI
(1)
În funcție de rezultatele monitorizării continue și ale evaluărilor periodice și de caracteristicile specifice ale anumitor domenii, în mod normal, o CCI este înființată pentru o perioadă de 7 – 15 ani.
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 7 (adaptat)
ð nou
(21)
ð Prin derogare de la articolul 130 alineatul (4) litera (c) din Regulamentul financiar, ï EIT poate încheia un acord-cadru de parteneriat cu o CCI pentru o perioadă inițială de șapte ani.
(32)
ð Sub rezerva rezultatului unei evaluări intermediare cuprinzătoare efectuate înainte de expirarea perioadei inițiale de șapte ani, ï Cconsiliul de conducere poate decide prelungirea acordului-cadru de parteneriat cu o CCI ð cu o perioadă de maximum șapte ani în plus ï față de perioada stabilită inițială, ð sau poate decide să întrerupă contribuția financiară a EIT și să nu prelungească acordul-cadru de parteneriat. Consiliul de conducere ia în considerare îndeosebi nivelul de viabilitate financiară atins al unei CCI, capacitatea acesteia de a asigura deschiderea față de noi membri, precum și ï în limitele pachetului ð contribuției ï financiare ð a Uniunii ï prevăzutmenționate la articolul 2019, în cazul în care aceasta este cea mai bună metodă de realizare a ð și relevanța în raport cu ï obiectiveleor EIT.
(43)
În cazul în care evaluările unei CCI indică rezultate inadecvate ð sau absența unei valori adăugate europene ï , consiliul de conducere ia măsuri corespunzătoare, incluzând reducerea, modificarea sau retragerea susținerii sale Ö contribuției Õ financiare Ö a EIT Õ sau rezilierea acordului Ö -cadru de parteneriat Õ .
ò nou
(4)
Sub rezerva rezultatului unei evaluări finale înainte de expirarea celui de-al paisprezecelea an al acordului-cadru de parteneriat, EIT poate încheia un memorandum de cooperare cu o CCI.
ê 294/2008 (adaptat)
ð nou
Articolul 128
Titluri și diplome
(1)
Titlurile și diplomele privind activitățile de învățământ superior menționate la articolul 76 alineatul (1) litera (c) sunt acordate de instituțiile de învățământ superior participante, în conformitate cu normele și procedurile de acreditare naționale. Acordul ð Acordurile-cadru de parteneriat și acordurile de grant ï dintre EIT și CCI-uri prevădede că aceste titluri și diplome pot fi, de asemenea, denumite titluri și diplome Ö cu eticheta Õ EIT.
(2)
EIT încurajează instituțiile de învățământ superior partenere Ö participante Õ :
(a)să acorde titluri și diplome în comun sau multiple, care să reflecte natura integrată a CCI-urilor. Cu toate acestea, titlurile și diplomele pot fi, de asemenea, acordate de către o singură instituție de învățământ superior;
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 8
(baa)să disemineze cele mai bune practici privind aspecte de interes general;
ê 294/2008 (adaptat)
(cb)să ia în considerare:
(i)acțiunile comunitare Ö Uniunii Õ întreprinse în conformitate cu articolele 149 Ö 165 Õ și 150Ö 166 Õ din tratat;
(ii)acțiunile întreprinse în cadrul Spațiului european al învățământului superior.
Articolul 139
Independența Ö operațională Õ a EIT și conformitatea cu acțiunile comunitare Ö Uniunii Õ, ale statelor membre sau interguvernamentale
(1)
EIT își desfășoară activitățile independent de autoritățile naționale și de presiunile din exterior.
(2)
Activitatea EIT este în conformitate cu alte acțiuni și alte instrumente care urmează a fi puse în aplicare la nivelul comunitar Ö Uniunii Õ , în special în domeniile învățământului superior, cercetării și inovării.
(3)
De asemenea, EIT ține seama în mod corespunzător de politicile și inițiativele existente la nivel regional, național și interguvernamental pentru a valorifica cele mai bune practici, concepte consacrate și resurse existente.
ê 294/2008 (adaptat)
ð nou
Articolul 1411
Statutul juridic
(1)
EIT este un organism comunitar Ö al Uniunii Õ și are personalitate juridică. În fiecare dintre statele membre, acesta beneficiază de cea mai extinsă capacitate juridică acordată persoanelor juridice în temeiul legislației naționale. Acesta poate, în special, să dobândească sau să înstrăineze bunuri mobile și imobile și se poate constitui ca parte în proceduri juridice.
(2)
Protocolul Ö nr. 7 Õ privind privilegiile și imunitățile Comunităților Ö Uniunii Õ Europene se aplică EIT.
Articolul 1512
Răspundere
(1)
EIT este singurul responsabil pentru îndeplinirea obligațiilor sale.
(2)
Răspunderea contractuală a EIT este reglementată de dispozițiile contractuale pertinente și de legislația aplicabilă contractului în cauză. Curtea de Justiție este competentă în temeiul oricărei clauze de arbitraj prevăzute într-un contract încheiat de EIT.
(3)
În cazul răspunderii Ö extracontractuale Õ noncontractuale, în conformitate cu principiile generale comune legislațiilor statelor membre, EIT repară orice prejudicii create de acesta sau de agenții acestuia în exercitarea atribuțiilor lor.
Curtea de Justiție este competentă în orice dispută Ö litigiu Õ privind compensarea acestor daune.
(4)
Orice plată efectuată de EIT în temeiul răspunderii menționate la alineatele (2) și (3), precum și costurile și cheltuielile suportate în legătură cu acestea sunt considerate drept cheltuieli ale EIT și se acoperă din resursele EIT.
(5)
Curtea de Justiție este competentă în ceea ce privește acțiunile formulate împotriva EIT în condițiile prevăzute la articolele 230263 și 232265 din tratat.
Articolul 1613
Transparența și accesul la documente
(1)
EIT ð și CCI-urile ï garantează desfășurarea activităților sale Ö lor Õ la un înalt nivel de transparență. În special, EIT ð și CCI-urile ï creează un site web accesibil și gratuit, care să ofere informații despre activitățile Ö lor Õ EIT și ale fiecărei CCI.
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 10 (adaptat)
(2)
Înainte de a lansa cererile de propuneri în vederea selectării CCI-urilor, EIT face publice normele sale Ö regulamentul său Õ de procedură, normele sale financiare specifice menționate la articolul 221 alineatul (1) și criteriile detaliate pentru selectarea CCI-urilor menționate la articolul 97.
ê 294/2008 (adaptat)
ð nou
(3)
EIT face publice fără întârziere programul ð documentul ï său de lucru trienal deschis ð unic de programare ï și raportul său de activitate anual menționat la articolul 1815.
(4)
Fără a aduce atingere alineatelor (5) și (6), EIT nu divulgă terților informații confidențiale pe care le-a primit și pentru care a fost solicitat și este justificat un tratament confidențial.
(5)
Membrii organelor EIT se supun obligației de confidențialitate prevăzută la articolul 339287 din tratat.
Informațiile adunate de către EIT în conformitate cu prezentul regulament fac obiectul Regulamentului (UE) 2018/1725 al Parlamentului European și al Consiliului
Regulamentului (CE) nr. 45/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2000 privind protecția persoanelor fizice cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal de către instituțiile și organismele comunitare și privind libera circulație a acestor date
.
(6)
Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2001 privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comisiei se aplică documentelor deținute de EIT. Consiliul de conducere adoptă modalități practice de aplicare a regulamentului respectiv, în termen de cel mult șase luni de la înființarea EIT.
(7)
ð În cazul EIT se aplică ï Documentele și publicațiile oficiale ale EIT se traduc în conformitate cu Regulamentul nr. 1 Ö al Consiliului Õ din 15 aprilie 1958 de stabilire a limbilor care urmează să fie folosite de către Comunitatea Economică Europeană. Serviciile de traducere necesare Ö pentru funcționarea EIT Õ sunt asigurate de Centrul de traduceri pentru Oorganismele Uniunii Europene, înființat prin Regulamentul (CE) nr. 2965/1994 al Consiliului.
Articolul 1714
Resurse financiare Ö Finanțarea CCI-urilor Õ
(1)
EIT este finanțat printr-o contribuție de la bugetul general al Uniunii Europene în limitele pachetului financiar prevăzut la articolul 19 și din alte surse publice și private.
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 11 litera (a) (adaptat)
ð nou
(12)
CCI-urile sunt finanțate în special din următoarele surse:
(a)contribuții din partea organizațiilor partenere, reprezentând o sursă importantă de finanțare;
(b)contribuții voluntare din partea statelor membre, Ö a țărilor asociate sau Õ a țărilor terțe sau a autorităților publice ale acestora;
(c)contribuții din partea unor organisme sau instituții internaționale;
(d)venituri provenite din activele și activitățile proprii ale CCI-urilor sau din redevențe din drepturi de proprietate intelectuală;
(e)donații de capital, inclusiv cele gestionate de Fundația EIT;
(f)moșteniri, donații și contribuții din partea unor persoane, instituții, fundații sau orice alte organisme naționale Ö înființate în temeiul legislației naționale Õ ;
(g)contribuțiai Ö financiară Õ din partea EIT;
(h)instrumente financiare, inclusiv cele finanțate de la bugetul general al Uniunii.
Contribuțiile pot include contribuții în natură.
ê 294/2008
(23)
Modalitățile de accesare a fondurilor EIT sunt definite în normele financiare ale EIT menționate la articolul 221 alineatul (1).
ò nou
(3) Angajamentele bugetare pentru acțiuni care se întind pe mai mult de un exercițiu financiar pot fi defalcate pe mai mulți ani în tranșe anuale, sub rezerva monitorizării corespunzătoare a nevoilor financiare estimate ale CCI-urilor, care urmează să fie stabilite anual.
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 11 litera (b) (adaptat)
ð nou
(4)
Contribuția Ö financiară Õ din partea EIT la CCI-uri poate acoperi până la 100 % din costurile eligibile totale ale activităților cu valoare adăugată ale CCI-urilor ð în etapele inițiale ale vieții CCI-urilor ï . ð O astfel de contribuție se reduce treptat în timp, în conformitate cu ratele de cofinanțare definite în ASI. ï
ê 294/2008 (adaptat)
ð nou
(5)
CCI-urile sau organizațiile lor partenere pot solicita asistență comunitară Ö o contribuție financiară din partea Uniunii Õ, în special în cadrul programelor și fondurilor comunitare Ö Uniunii Õ, în conformitate cu normele corespunzătoare ale acestora și în condiții de egalitate cu alte solicitări. În acest caz, o astfel de Ö contribuție Õ asistență nu Ö acoperă aceleași costuri Õ se atribuie activităților deja finanțate de la bugetul general al Ö în cadrul unui alt program al Õ Uniunii Europene.
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 11 litera (c)
(6)
Contribuția EIT nu depășește, în medie, 25 % din fondurile totale ale CCI-urilor.
ò nou
(6)
Contribuțiile din partea organizațiilor partenere la finanțarea CCI-urilor se determină în conformitate cu ratele de cofinanțare menționate la alineatul (4) și reflectă strategia de viabilitate financiară a CCI-urilor.
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 11 litera (c) (adaptat)
ð nou
(7)
EIT creează un mecanism concurențial de Ö alocare Õ analiză pentru alocarea Ö acordarea Õ unei părți adecvate din contribuția sa financiară anuală către CCI-uri. Acesta include evaluarea planurilor de afaceri ale CCI-urilor și a rezultatelor economice ale acestora evaluate prin monitorizarea continuă ð și, în special, a progresului acestora în ceea ce privește atingerea viabilității financiare ï .
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 12 (adaptat)
ð nou
Articolul 1815
Programarea și raportarea
(1)
EIT adoptă un ð document unic de programare ï program de activitate trienal continuu, bazat pe ASI, ð în conformitate cu normele sale financiare ï după ce aceasta va fi adoptată, care cuprinde Ö următoarele: Õ
(a) o declarație a priorităților majore și a inițiativelor planificate ale EIT și ale CCI-urilor,;
(b) incluzând o estimare a necesarului de finanțare și sursele acesteia;.
(c) Programul conține, de asemenea, indicatori corespunzători pentru monitorizarea activităților CCI-urilor și ale EIT, utilizând o abordare axată pe Ö impact Õ rezultate;. Programul de activitate trienal continuu preliminar este transmis de EIT Comisiei până la data de 31 decembrie a anului care se încheie cu doi ani înainte de data intrării în vigoare a programului de activitate trienal respectiv (anul N - 2).
ò nou
(d) alte componente, astfel cum sunt prevăzute în normele sale financiare.
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 12 (adaptat)
ð nou
Comisia emite, în termen de trei luni de la transmiterea programului de activitate, un aviz cu privire la obiectivele specifice ale EIT, astfel cum sunt definite în Orizont 2020, precum și la complementaritățile acestuia cu politicile și instrumentele Uniunii. EIT ține seama în mod corespunzător de avizul Comisiei, iar în caz de dezacord, își justifică poziția. Programul de activitate final este transmis de către EIT Parlamentului European, Consiliului, Comisiei, Comitetului Economic și Social European și Comitetului Regiunilor, în scop de informare. La cerere, directorul prezintă comisiei competente din cadrul Parlamentului European programul de activitate final.
(2)
EIT adoptă un raport anual Ö de activitate Õ ðconsolidatï , până la data de 30 iunie a fiecărui an. Raportul prezintă Ö care include informații complete cu privire la Õ activitățile realizate de EIT și de CCI-uri în cursul anului calendaristic anterior și ð la contribuția EIT la obiectivele programului-cadru al Uniunii de sprijinire a cercetării și inovării, precum și ï Ö la politicile și obiectivele Uniunii în materie de inovare, cercetare și învățământ. Totodată, acesta Õ evaluează rezultatele în raport cu obiectivele, indicatorii și calendarul stabilite, riscurile asociate activităților desfășurate, utilizarea resurselor și funcționarea generală a EIT. ð Raportul anual de activitate consolidat cuprinde mai multe informații detaliate, în conformitate cu normele financiare ale EIT. ï EIT transmite raportul anual Parlamentului European și Consiliului și le informează cel puțin o dată pe an cu privire la activitățile EIT, la contribuția sa la Orizont 2020 și la politicile și obiectivele Uniunii în materie de inovare, cercetare și învățământ.
ê 294/2008 (adaptat)
ð nou
Articolul 1916
Supravegherea Ö Monitorizarea Õși evaluarea EIT
(1)
EIT se asigură că activitățile sale, inclusiv acelea gestionate prin CCI-uri, se supun unei supravegheri Ö monitorizări Õ continue și sistematice și unei evaluări periodice independente ð în conformitate cu normele sale financiare ï , pentru a asigura atât cea mai bună calitate a rezultatelor și excelența științifică, cât și cea mai eficientă utilizare a resurselor. Rezultatele evaluărilor se fac publice.
(2)
Până în iunie 2011 și o dată la trei ani după intrarea în vigoare a unei noi perspective financiare, Comisia asigură o evaluare a Ö evaluări ale Õ EIT ð cu ajutorul experților independenți selectați pe baza unui proces transparent, în conformitate cu normele sale financiare ï . Aceasta se bazează pe o evaluare externă independentă și Ö Respectivele evaluări Õ examinează felul în care EIT își îndeplinește misiunea,. Aceasta se referă la toate activitățile EIT și ale CCI-urilor și evaluează valoarea adăugată ð europeană ï a EIT, impactul, eficacitatea, durabilitatea, eficiența și relevanța activităților desfășurate și relația ð coerența ï și/sau complementaritatea acestora cu politicile naționale și Ö ale Uniunii Õ ð relevante ï comunitare existente, ð inclusiv sinergiile cu alte părți ale programului-cadru al Uniunii de sprijinire a cercetării și inovării ï în sprijinul învățământului superior, al cercetării și al inovării. Aceasta Ö Aceste evaluări Õ iau în considerare punctele de vedere ale părților interesate, atât la nivel european, cât și la nivel național ð , și contribuie la evaluările de către Comisie ale programului, prevăzute în programul-cadru al Uniunii de sprijinire a cercetării și inovării ï .
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 13 litera (b) (adaptat)
ð nou
(32a)
Comisia poate efectua evaluări suplimentare ale tematicilor sau subiectelor de importanță strategică, cu asistență din partea experților independenți ð selectați pe baza unui proces transparent ï , pentru a examina progresele realizate de EIT în îndeplinirea obiectivelor stabilite, pentru a identifica factorii care contribuie la punerea în aplicare a activităților și pentru a identifica cele mai bune practici. În demersul său Ö Prin efectuarea acestor evaluări suplimentare Õ , Comisia ține pe deplin seama de impactul de natură administrativă asupra EIT și a CCI-urilor.
ê 294/2008 (adaptat)
(43)
Comisia transmite Ö comunică Õ rezultatele Ö evaluărilor Õ evaluării, împreună cu propriul său aviz și, după caz, orice propunere de modificare a prezentului regulament, Ö , precum și observațiile sale Õ Parlamentului European, Consiliului, Comitetului Economic și Social European și Comitetului Regiunilor. Consiliul de conducere ia în considerare constatările evaluărilor în programele și operațiunile EIT.
ê 294/2008 (adaptat)
Articolul 18
Etapa inițială
(1)
În termen de douăsprezece luni de la înființarea sa, consiliul de conducere înaintează proiectul primului program reînnoibil de lucru trienal, menționat la articolul 15 litera (a), Parlamentului European, Consiliului și Comisiei. Parlamentul European, Consiliul și Comisia pot trimite fiecare consiliului de conducere un aviz privind orice subiect din proiect în termen de trei luni de la data la care l-au primit. În cazul în care îi sunt transmise astfel de avize, consiliul de conducere răspunde în termen de trei luni, indicând orice modificări apărute în priorități și în activitățile planificate.
(2)
În termen de optsprezece luni de la data înființării consiliului de conducere, EIT selectează și desemnează două sau trei CCI-uri, în conformitate cu criteriile și procedurile prevăzute la articolul 7.
(3)
Comisia înaintează propunerea privind prima ASI, pe baza proiectului propus de EIT, Parlamentului European și Consiliului până la sfârșitul anului 2011.
În plus față de conținutul unei ASI, în conformitate cu articolul 17, prima ASI include:
(a)instrucțiuni și termeni de referință detaliați privind funcționarea EIT;
(b)modalitățile de cooperare între consiliul de conducere și CCI-uri;
(c)modalitățile de finanțare a CCI-urilor.
(4)
După adoptarea primei ASI în conformitate cu articolul 17 alineatul (4), consiliul de conducere poate selecta și desemna CCI-uri suplimentare în temeiul articolelor 6 și 7.
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 15 (adaptat)
ð nou
Articolul 2019
Angajamentele bugetare Ö Bugetul EIT Õ
(1)
Pachetul financiar din cadrul Orizont 2020 pentru punerea în aplicare a prezentului regulament pe perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2020 este de 2711,4 milioane EUR în prețuri curente.
ò nou
(1)
Veniturile EIT constau într-o contribuție din partea Uniunii. Veniturile EIT pot include, de asemenea, o contribuție din alte surse publice și private.
Contribuția Uniunii poate fi asigurată printr-o contribuție financiară a programului-cadru al Uniunii de sprijinire a cercetării și inovării și a altor programe ale Uniunii, fără a aduce atingere cuantumurilor stabilite în CFM respectiv.
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 15
ð nou
(2)
Această sumă reprezintă referința principală pentru Parlamentul European și Consiliu în cursul procedurii bugetare, în sensul punctului 17 din Acordul interinstituțional din 2 decembrie 2013 între Parlamentul European, Consiliu și Comisie privind disciplina bugetară, cooperarea în chestiuni bugetare și buna gestiune financiară
.
(23)
Creditele anuale sunt autorizate de către Parlamentul European și de către Consiliu în limita cadrului financiar. Contribuția financiară a EIT la CCI-uri este acordată din acest pachet financiar ð din contribuția Uniunii menționată la alineatul (1) ï .
ê 294/2008
ð nou
Articolul 2120
Pregătirea și adoptarea bugetului anual
(1)
ð Conținutul și structura bugetului EIT sunt stabilite în conformitate cu normele sale financiare. ï Cheltuielile EIT includ cheltuielile administrative, operaționale și cele legate de personal și infrastructură. Cheltuielile administrative sunt menținute la minimum.
(2)
Exercițiul financiar corespunde anului calendaristic.
(23)
Directorul întocmește o previziune a veniturilor și a cheltuielilor EIT pentru următorul exercițiu financiar și o transmite consiliului de conducere.
(4)
Veniturile și cheltuielile sunt echilibrate.
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 16 litera (a)
ð nou
(35)
Consiliul de conducere adoptă proiectul de estimare ð a veniturilor și cheltuielilor EIT ï , împreună cu un proiect de schemă de personal, și cu programul de activitate trienal continuu preliminar și le transmite ð , ca parte integrantă a documentului unic de programare, până la data indicată în normele financiare ale EIT, Parlamentului European, Consiliului și ï Comisiei până la data de 31 decembrie a anului N - 2.
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 16 litera (b)
(6)
Pe baza estimării, Comisia introduce în proiectul de buget general al Uniunii estimările pe care le consideră necesare pentru valoarea subvenției care urmează să fie plătită din bugetul general.
ê 294/2008 (adaptat)
(7)
Autoritatea bugetară autorizează creditele pentru subvenția acordată EIT.
(48)
Consiliul de conducere adoptă bugetul EIT, care devine definitiv, ca urmare a adoptării finale a bugetului general al Uniunii Europene. După caz, se modifică în consecință.
(59)
Consiliul de conducere notifică, cât mai curând posibil, autoritățiiatea bugetareă cu privire la intenția sa de a realiza orice proiect care poate avea implicații financiare semnificative asupra finanțării bugetului EIT, în special proiectele de natură imobiliară, cum sunt închirierile sau achiziționarea de imobile. Consiliul de conducere informează Comisia cu privire la aceasta.
(610)
Orice modificare substanțială a bugetului urmează aceeași procedură.
Articolul 2221
Execuția și controlul bugetului
(1)
EIT adoptă normele sale financiare în conformitate cu articolul 18570 alineatul (13) din Regulamentul Ö financiar Õ (CE, Euratom) nr. 1605/2002. Acestea nu se pot abate de la Regulamentul (CE, Euratom) nr. 2343/2002, în afara cazului în care necesitățile specifice de funcționare ale EIT o impun și cu acordul prealabil al Comisiei. Se acordă o atenție specială Ö cuvenită Õ necesității unei flexibilități operaționale adecvate pentru a permite EIT să-și realizeze obiectivele, să atragă și să păstreze parteneri din sectorul privat.
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 17 litera (a)
ð nou
(21a)
Contribuția financiară la EIT ð din partea programului-cadru al Uniunii de sprijinire a cercetării și inovării și din partea altor programe ale Uniunii ï este pusă în aplicare în conformitate cu ð normele respectivelor programe ï Regulamentul (UE) nr. 1290/2013 și cu Regulamentul (UE) nr. 1291/2013.
ê 294/2008
(32)
Directorul execută bugetul EIT.
(43)
Conturile EIT sunt consolidate cu cele ale Comisiei.
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 17 litera (b)
(4)
La recomandarea Consiliului, Parlamentul European, acordă, înaintea datei de 15 mai a anului N + 2, descărcarea de gestiune directorului în ceea ce privește executarea bugetului EIT pentru anul N.
ê 294/2008 (adaptat)
ð nou
Articolul 2322
Protecția intereselor financiare ale Comunității Ö Uniunii Õ
(1)
În vederea combaterii fraudei, a corupției și a altor acte ilegale, Ö în cazul EIT Õ se aplică în întregime dispozițiile Regulamentului (CE) nr. 1073/1999 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 mai 1999 privind investigațiile efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF)
Regulamentului (UE, Euratom) nr. 883/2013 al Parlamentului European și al Consiliului
.
(2)
EIT aderă la Acordul interinstituțional din 25 mai 1999 dintre Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Comunităților Europene privind investigațiile interne efectuate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF). Consiliul de conducere oficializează această aderare și adoptă măsurile necesare pentru a susține OLAF să-și desfășoare investigațiile interne.
(3)
Toate deciziile adoptate și contractele ð acordurile-cadru de parteneriat și acordurile de grant ï încheiate de EIT prevăd în mod explicit că OLAF și Curtea de Conturi pot desfășura inspecții la fața locului ale documentelor tuturor contractanților și subcontractanților care au primit fonduri comunitare Ö din partea Uniunii Õ , inclusiv la sediul beneficiarilor finali.
ê 1292/2013 articolul 1 punctul 19
ð nou
Articolul 2422a
Lichidarea EIT
În cazul încetării activității EIT, lichidarea sa intervine sub supravegherea Comisiei, în conformitate cu legislația aplicabilă. Acordurile ð -cadru de parteneriat și acordurile de grant ï cu CCI-urile și documentul de înființare a Fundației EIT menționează dispozițiile corespunzătoare unei astfel de situații.
ê 294/2008
ð nou
Articolul 2523
Statut
Se adoptă sStatutul EIT , astfel cum este prevăzut în anexă.
ò nou
Articolul 26
Abrogarea
Regulamentul (CE) nr. 294/2008 se abrogă.
Trimiterile la regulamentul abrogat se interpretează ca trimiteri la prezentul regulament și se citesc în conformitate cu tabelul de corespondență din anexa III.
ê 294/2008
Articolul 2724
Intrarea în vigoare
Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.
Adoptat la Bruxelles,
Pentru Parlamentul European,
Pentru Consiliu,
Președintele
Președintele
FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ
1.
CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI
1.1.
Titlul propunerii/inițiativei
1.2.
Domeniul (domeniile) de politică în cauză (clusterul de programe)
1.3.
Obiectul propunerii/inițiativei:
1.4.
Motivele propunerii/inițiativei
1.4.1.
Cerința (cerințele) care trebuie îndeplinită (îndeplinite) pe termen scurt sau lung, inclusiv un calendar detaliat pentru punerea în aplicare a inițiativei
1.4.2.
Valoarea adăugată a intervenției Uniunii (aceasta poate rezulta din diferiți factori, de exemplu mai buna coordonare, securitatea juridică, o mai mare eficacitate sau complementaritate). În sensul prezentului punct, „valoarea adăugată a intervenției Uniunii” este valoarea ce rezultă din intervenția Uniunii care depășește valoarea ce ar fi fost obținută dacă ar fi acționat doar statele membre.
1.4.3.
Învățăminte desprinse din experiențele anterioare similare
1.4.4.
Compatibilitatea și posibila sinergie cu alte instrumente corespunzătoare
1.5.
Durata și impactul financiar
1.6.
Modul (modurile) de gestiune preconizat(e)
1.7.
Modul (modurile) de gestiune preconizat(e)
2.
MĂSURI DE GESTIUNE
2.1.
Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare
2.2.
Sistemul (sistemele) de gestiune și de control
2.2.1.
Justificarea modului (modurilor) de gestiune, a mecanismului (mecanismelor) de punere în aplicare a finanțării, a modalităților de plată și a strategiei de control propuse
2.2.2.
Informații privind riscurile identificate și sistemul (sistemele) de control intern instituit(e) pentru atenuarea lor
2.2.3.
Estimarea și justificarea raportului cost-eficacitate al controalelor (raportul dintre costurile controalelor și valoarea fondurilor aferente gestionate) și evaluarea nivelurilor preconizate ale riscurilor de eroare (la plată și la închidere)
2.3.
Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor
3.
IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI
3.1.
Rubrica din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli propusă (propuse)
3.2.
Impactul estimat asupra cheltuielilor
3.2.1.
Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor
3.2.2.
Sinteza impactului estimat asupra creditelor cu caracter administrativ
3.2.3.
Contribuțiile terților
3.3.
Impactul estimat asupra veniturilor
FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ
1.
CADRUL PROPUNERII/INIȚIATIVEI
1.1.
Titlul propunerii/inițiativei
Modificarea Regulamentului Parlamentului European și al Consiliului de înființare a Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT) și
Decizia Parlamentului European și a Consiliului de instituire a unei Agende strategice de inovare a Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT) pentru perioada 2021-2027
1.2.
Domeniul (domeniile) de politică în cauză (clusterul de programe)
Orizont Europa, Programul-cadru pentru cercetare și inovare (2021-2027)
1.3.
Obiectul propunerii/inițiativei:
◻ o acțiune nouă
◻ o acțiune nouă întreprinsă ca urmare a unui proiect-pilot/a unei acțiuni pregătitoare
X prelungirea unei acțiuni existente
◻ o fuziune sau o redirecționare a uneia sau mai multor acțiuni către o altă/o nouă acțiune
1.4.
Motivele propunerii/inițiativei
1.4.1.
Cerința (cerințele) care trebuie îndeplinită (îndeplinite) pe termen scurt sau lung, inclusiv un calendar detaliat pentru punerea în aplicare a inițiativei
Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) face parte integrantă din propunerea Comisiei privind programul Orizont Europa (2021-2027) în cadrul pilonului Europa inovatoare, dar are un temei juridic separat (Regulamentul EIT).
Propunerea privind programul Orizont Europa a confirmat importanța și contribuția EIT și a CCI-urilor sale la realizarea priorităților strategice ale UE în domeniul inovării. Aceasta propune bugetul EIT pentru perioada 2021-2027, sfera, valoarea adăugată și principalele domenii de activitate ale acestuia, indicând totodată un rol revizuit al EIT în vederea consolidării contribuției sale la obiectivele programului Orizont Europa.
Inițiativa urmărește ca Regulamentul EIT să devină compatibil cu programul Orizont Europa și să îmbunătățească funcționarea EIT, ținând seama de lecțiile învățate în ultimii ani. Aceasta vizează, de asemenea, să propună o nouă agendă strategică de inovare (ASI), care stabilește strategia și prioritățile EIT pentru perioada 2021-2027 și îi definește obiectivele, acțiunile-cheie, rezultatele preconizate și resursele necesare.
Misiunea globală a EIT pentru perioada 2021-2027 este de a contribui la o creștere economică durabilă și la o competitivitate sustenabilă a Europei, prin consolidarea capacității de inovare a statelor membre și a Uniunii. EIT își îndeplinește misiunea promovând și integrând educația, inovarea și cercetarea la cele mai înalte standarde.
El va continua să funcționeze în principal prin intermediul comunităților sale de cunoaștere și inovare (CCI) care sunt parteneriate europene la scară largă care abordează provocări societale specifice. El va continua să consolideze ecosistemele de inovare din jurul lor prin promovarea integrării celor trei laturi ale triunghiului cunoașterii. Fiecare CCI își va menține structura organizatorică, bazată pe „centre de colocație”, și anume centre geografice care reunesc actorii triunghiului cunoașterii și care permit proximitatea geografică și o colaborare mai strânsă.
EIT va pune în aplicare activități care vizează:
(1) consolidarea ecosistemelor de inovare sustenabile în întreaga Europă;
(2) încurajarea dezvoltării de competențe antreprenoriale și de inovare din perspectiva învățării pe tot parcursul vieții și sprijinirea transformării antreprenoriale a instituțiilor de învățământ superior din UE;
(3) aducerea pe piață a unor noi soluții pentru provocările globale.
În procesul de realizare a activităților sale, EIT va crea sinergii și va aduce valoare adăugată în cadrul programului Orizont Europa. Punerea în aplicare va avea loc prin sprijinul acordat CCI-urilor și prin activitățile coordonate de EIT.
Sprijin pentru CCI-uri:
EIT va consolida cele opt CCI-uri existente, stimulând creșterea și impactul acestora și le va însoți în tranziția către viabilitatea financiară. Mai exact, sprijinul va viza primul val de trei CCI-uri lansate în 2009 (EIT Climate, EIT Digital și EIT InnoEnergy) ale căror acorduri-cadru de parteneriat se vor încheia după 2024.
EIT va lansa, de asemenea, două noi CCI-uri în domenii tematice specifice pentru a face față viitoarelor provocări și nevoi societale globale emergente (cereri de propuneri prevăzute pentru 2021 și 2024).
EIT va oferi sprijin CCI-urilor care au portofolii de activități ale triunghiului cunoașterii prin:
1- Activități de educație și formare cu componente antreprenoriale solide pentru formarea generației următoare de talente, inclusiv conceperea și punerea în aplicare a programelor cu eticheta EIT, în special la nivel de masterat și de doctorat (eticheta EIT);
2- Activități de sprijinire a inovării în vederea dezvoltării de produse și servicii care abordează o oportunitate specifică de afaceri;
3- Activități de creare și de sprijinire a întreprinderilor, cum ar fi programele accelerate care să îi ajute pe antreprenori să își transforme ideile în afaceri de succes și să își accelereze procesul de dezvoltare.
Activități coordonate de EIT:
EIT va urmări să sprijine instituțiile de învățământ superior să se integreze mai bine în lanțurile valorice și în ecosistemele de inovare. EIT va pune în aplicare, prin intermediul CCI-urilor sale, o acțiune de sprijin care va reuni în cadrul unor proiecte instituții de învățământ superior și alți actori-cheie din sfera inovării, cum ar fi întreprinderile, pentru a lucra pe domenii strategice de dezvoltare a capacităților. Partenerii vor împărtăși obiective comune și vor lucra împreună pentru obținerea unor rezultate reciproc avantajoase. Acțiunea va asigura o abordare favorabilă incluziunii pentru a atrage și alte instituții de învățământ superior decât cele partenere ale CCI-urilor, o abordare interdisciplinară și intersectorială și o legătură cu strategia de specializare inteligentă a Comisiei Europene, cu platformele tematice relevante și cu SIR a EIT.
Prin intermediul Mecanismului de inovare regională și al noilor activități coordonate de EIT, institutul își va spori raza de acțiune a inovării la nivel regional și impactul aferent.
1.4.2.
Valoarea adăugată a intervenției Uniunii (aceasta poate rezulta din diferiți factori, de exemplu mai buna coordonare, securitatea juridică, o mai mare eficacitate sau complementaritate). În sensul prezentului punct, „valoarea adăugată a intervenției Uniunii” este valoarea ce rezultă din intervenția Uniunii care depășește valoarea ce ar fi fost obținută dacă ar fi acționat doar statele membre.
Motivele acțiunii la nivel european (ex ante)
Natura și amploarea provocărilor din domeniul inovării impun mobilizarea actorilor și a resurselor la scară europeană, prin promovarea colaborării transfrontaliere. Este necesar să se elimine barierele existente între discipline și de-a lungul lanțurilor valorice și să se stimuleze crearea unui mediu favorabil pentru un schimb eficace de cunoștințe și de expertiză, precum și pentru dezvoltarea și atragerea talentelor antreprenoriale.
Evaluarea impactului programului Orizont Europa a identificat deficiențe structurale specifice ale capacității de inovare a UE care trebuie abordate la nivelul UE și pe care urmează să se concentreze contribuțiile EIT. Mai exact, instituțiile europene de învățământ superior trebuie să stimuleze spiritul antreprenorial, să depășească granițele disciplinare și să instituționalizeze colaborări intense, fără caracter disciplinar la nivelul UE între mediul universitar și industrie. Accesul la antreprenori talentați, alături de accesul la servicii profesionale, la capital și la piețe la nivelul UE, precum și reunirea actorilor-cheie din domeniul inovării în jurul unui obiectiv comun reprezintă principalele ingrediente necesare pentru dezvoltarea unui ecosistem de inovare. Este necesară coordonarea eforturilor din întreaga UE, pentru a crea o masă critică de clustere și ecosisteme antreprenoriale interconectate la nivelul UE. Acest nivel de intensitate și amploare a intervenției depășește ceea ce pot face singure statele membre și necesită o intervenție la nivelul UE.
Valoarea adăugată pe care se preconizează că o va avea intervenția Uniunii (ex post)
Se preconizează că EIT își va îndeplini obiectivele pentru perioada 2021-2027, astfel cum se subliniază în propunerea privind programul Orizont Europa. Beneficiile specifice ale investițiilor UE în EIT vor avea drept rezultat:
- crearea de noi medii favorabile colaborării și inovării;
- capacități de inovare mai puternice ale mediului universitar și ale sectorului cercetării;
- o nouă generație de persoane cu spirit antreprenorial;
- crearea și dezvoltarea de întreprinderi inovatoare;
- o mai mare deschidere la nivel regional a activităților de inovare ale EIT.
1.4.3.
Învățăminte desprinse din experiențele anterioare similare
EIT a fost înființat în 2008 pentru a aborda principalele provocări societale prin îmbunătățirea capacității și a performanței UE în materie de inovare. În 2017, evaluarea intermediară a EIT a concluzionat că EIT continuă să fie foarte relevant și că are o valoare adăugată evidentă la nivelul UE. Nu există niciun alt instrument care să construiască rețele de inovare la nivelul UE pentru educație, cercetare, întreprinderi și alte părți interesate.
EIT a creat un ecosistem de inovare în Europa, cu peste 1 200 de parteneri din mediul de afaceri, cercetare și educație, organizat în 8 comunități de cunoaștere și inovare (CCI-uri), răsfirate în peste 40 de centre de colocație. Peste 50 % din partenerii din mediul de afaceri (industria, IMM-urile și start-upurile) demonstrează că acest instrument este apropiat de piață. Comunitatea EIT obține rezultate: peste 600 de noi produse și servicii lansate pe piață, peste 1 250 de start-upuri și întreprinderi inovatoare care au beneficiat de sprijin, investiții externe în valoare de peste 890 de milioane EUR și peste 6 000 de locuri de muncă create. Primele cohorte de aproximativ 1 700 de absolvenți de cursuri de master cu eticheta EIT intră acum pe piața forței de muncă.
Faptul că EIT a fost conceput să fie un organism independent îi permite să fie flexibil, autonom, orientat spre afaceri și agil în procesul de luare a deciziilor. Timpul de obținere a unui grant este de 4 luni, pe când media este de 6 luni în cadrul programului Orizont 2020. Normele privind finanțarea competitivă, viabilitatea financiară și simplificarea stimulează inovarea în cadrul CCI-urilor. Costurile administrative ale EIT sunt foarte scăzute, reprezentând mai puțin de 2 % din bugetul total, comparativ cu media de 4,6 % raportată pentru programul Orizont 2020.
Pe perioada 2021-2027, principalele îmbunătățiri aduse EIT vor viza în special:
- simplificarea suplimentară a procedurilor pentru gestionarea eficientă a CCI-urilor (de exemplu, prin introducerea unui nou mecanism de cofinanțare, a granturilor multianuale etc.);
- sprijinirea unei mai bune integrări a instituțiilor de învățământ superior în lanțurile valorice și în ecosistemele de inovare;
- abordarea provocărilor mai globale prin lansarea a două noi CCI-uri;
- consolidarea deschiderii și a transparenței CCI-urilor și alinierea acestora la abordarea propusă pentru parteneriatele europene din cadrul programului Orizont Europa;
- creșterea impactului EIT la nivel regional și local și în special în țările cu o performanță mai scăzută în materie de inovare;
- creșterea vizibilității acțiunii EIT în statele membre și în afara lor;
- intensificarea sinergiilor și a complementarităților cu alte instrumente ale programului Orizont Europa și cu alte instrumente ale UE și ale statelor membre.
1.4.4.
Compatibilitatea și posibila sinergie cu alte instrumente corespunzătoare
Bazându-se pe domeniul său vast de acțiune și pe rolul său specific, EIT este bine plasat pentru a crea sinergii și a oferi complementarități cu alte programe sau instrumente ale UE, inclusiv prin consolidarea sprijinului acordat CCI-urilor în cadrul activităților lor de planificare și de implementare. Lista neexhaustivă de mai jos oferă exemple concrete de cazuri în care EIT va contribui la sinergii pe termen mediu și lung în cadrul programului Orizont Europa și în afara acestuia.
Programul Orizont Europa: Se anticipează sinergii puternice între EIT și întregul program Orizont Europa. Mai exact, sinergiile cu EIC vor fi esențiale pentru impactul pilonului Europa inovatoare, precum și pentru sprijinul acordat ecosistemelor.
În cadrul pilonului [Provocări globale și competitivitate industrială], prin intermediul CCI-urilor sale, EIT poate colabora cu parteneriatele europene, poate contribui la misiuni, poate sprijini măsurile referitoare la cerere și poate furniza servicii de exploatare pentru a stimula transferul de tehnologie și pentru a accelera comercializarea rezultatelor obținute de clusterele tematice sau de alte parteneriate europene.
Programul Erasmus: Erasmus și EIT vor crea sinergii între comunitățile fiecăruia dintre ele. Cooperarea va fi orientată către asigurarea accesului pentru cursanții Erasmus care participă în cadrul instituțiilor de educație și formare partenere ale CCI-urilor la școlile de vară ale CCI-urilor sau la alte activități de formare relevante (de exemplu, pe tema spiritului antreprenorial și a gestionării inovării) și către stabilirea de contacte cu rețeaua absolvenților CCI-urilor.
Vor fi asigurate sinergii, acolo unde este posibil, cu inițiativa privind universitățile europene care ar putea contribui la integrarea activităților educaționale și de formare ale EIT în vederea obținerii unui impact sistemic.
Programul Europa digitală (DEP - Digital Europe Programme): Centrele de colocație ale CCI-urilor vor colabora cu centrele europene de inovare digitală pentru a sprijini transformarea digitală a industriei și a organizațiilor din sectorul public.
Fondurile politicii de coeziune (în special FEDR și fondurile ESI+): Prin centrele lor de colocație, CCI-urile EIT vor promova cooperarea regională și interregională între actorii triunghiului cunoașterii (educație, cercetare, întreprinderi) și autoritățile de management, în sinergie cu activitatea Comisiei Europene în materie de cooperare interregională și de investiții în prioritățile conexe de specializare inteligentă.
Programul InvestEU: CCI-urile EIT vor urmări să colaboreze cu Platforma de consiliere InvestEU pentru a oferi sprijin tehnic și asistență întreprinderilor susținute de CCI-uri în ceea ce privește pregătirea, dezvoltarea și punerea în aplicare a proiectelor.
Programul Europa Creativă: Programul va fi deosebit de relevant pentru activitățile unei viitoare CCI consacrate industriilor culturale și creative. Se vor crea sinergii și complementarități puternice cu acest program în domenii precum competențele creative, locurile de muncă și modelele de afaceri.
1.5.
Durata și impactul financiar
X durată limitată
X
în vigoare de la [1/1]2021 până la [31/12]2027
X
impact financiar din 2021 până în 2027 pentru creditele de angajament și din 2021 până în 2029 pentru creditele de plată.
◻ durată nelimitată
punere în aplicare cu o perioadă de creștere în intensitate din AAAA până în AAAA,
urmată de o perioadă de funcționare la capacitate maximă.
1.6.
Modul (modurile) de gestiune preconizat(e)
◻ Gestiune directă asigurată de Comisie
◻ prin intermediul departamentelor sale, inclusiv al personalului din delegațiile Uniunii;
◻
prin intermediul agențiilor executive
◻ Gestiune partajată cu statele membre
X Gestiune indirectă, cu delegarea sarcinilor de execuție bugetară:
◻ țărilor terțe sau organismelor pe care le-au desemnat acestea;
◻ organizațiilor internaționale și agențiilor acestora (a se preciza);
◻ BEI și Fondului european de investiții;
X organismelor menționate la articolele 70 și 71 din Regulamentul financiar;
◻ organismelor de drept public;
◻ organismelor de drept privat cu misiune de serviciu public, cu condiția să prezinte garanții financiare adecvate;
◻ organismelor de drept privat dintr-un stat membru care sunt responsabile cu punerea în aplicare a unui parteneriat public-privat și care prezintă garanții financiare adecvate;
◻ persoanelor cărora li se încredințează executarea unor acțiuni specifice în cadrul PESC, în temeiul titlului V din TUE, și care sunt identificate în actul de bază relevant.
Dacă se indică mai multe moduri de gestiune, a se furniza detalii suplimentare în secțiunea „Observații”.
2.
MĂSURI DE GESTIUNE
2.1.
Dispoziții în materie de monitorizare și de raportare
A se preciza frecvența și condițiile aferente monitorizării și raportării.
EIT va aplica un cadru de evaluare și de monitorizare care permite flexibilitatea la toate nivelurile relevante și asigură coerența cu obiectivele generale ale programului Orizont Europa și cu impactul urmărit. În speță, se vor asigura legături de feedback între Comisie, EIT și CCI-uri pentru ca obiectivele să fie abordate într-un mod consecvent, coerent și eficient.
MONITORIZARE
Monitorizarea EIT va fi instituită pe următoarele niveluri:
1. Monitorizarea execuției bugetului său operațional, în principal prin CCI-uri, va fi una dintre sarcinile principale ale EIT. Comisia va lua parte la un proces comun de proiectare a tuturor instrumentelor relevante de analiză a impactului și de monitorizare elaborate sau aplicate de EIT pentru a asigura compatibilitatea și coerența cu sistemul global de monitorizare al programului Orizont Europa, inclusiv principalele căi de impact, cadrul de criterii pentru parteneriatele europene și procesul de planificare strategică.
EIT va avea responsabilitatea de a monitoriza cu regularitate performanța operațională și rezultatele CCI-urilor și de a-și adapta în mod continuu sistemele de monitorizare. Rezultatele acestei monitorizări vor fi luate în considerare în procesele de planificare a activităților CCI-urilor și în procesul decizional al EIT cu privire la alocarea bugetului și la pregătirea acordurilor-cadru de parteneriat și a acordurilor de grant specifice cu CCI-urile în calitate de beneficiari.
2. Monitorizarea activităților proprii ale EIT (realizări, rezultate și impactul activităților) va combina indicatori cantitativi și calitativi într-o perspectivă pe termen mediu. În urma acordării unei autonomii financiare depline EIT în ianuarie 2018, a fost semnat un memorandum de înțelegere între EIT și Comisie (DG EAC). Acest memorandum de înțelegere definește modalitățile de cooperare între acestea și modalitățile detaliate de asigurare a contribuției financiare de la bugetul general al Uniunii Europene către EIT.
Monitorizarea activităților EIT va urmări gradul de realizare a ASI și a documentului unic de programare prin analiza indicatorilor săi. De asemenea, va măsura, de exemplu, performanța EIT în ceea ce privește furnizarea de sprijin CCI-urilor, gestionarea proiectelor legate de activitățile coordonate de EIT, intensitatea și acoperirea activității de sensibilizare și de informare (numărul de ateliere și de evenimente pe tema celor mai bune practici), diseminarea și activitățile internaționale și impactul EIT asupra agendelor de politici europene mai ample în materie de inovare, cercetare și educație.
3.
Evaluările periodice ale activităților EIT, inclusiv ale celor gestionate prin intermediul CCI-urilor, vor fi efectuate de către Comisie în 2023 și 2026, în conformitate cu Regulamentul EIT și cu Regulamentul privind programul Orizont Europa. Aceste evaluări vor analiza eficacitatea, eficiența, relevanța, coerența și valoarea adăugată europeană a activităților EIT. Ele se vor baza pe evaluări externe independente și vor fi luate în considerare în evaluările intermediare și ex post ale întregului program Orizont Europa, în vederea asigurării unor sinergii între EIT și alte părți ale programului. În plus, Comisia poate în orice moment să efectueze evaluări suplimentare pe teme sau subiecte de importanță strategică. Sinergiile activităților planificate ale EIT cu alte programe ale UE ar trebui să fie asigurate prin evaluarea de către Comisie a documentului unic de programare al EIT.
RAPORTARE
EIT este un organism al Uniunii care primește o subvenție de la bugetul Uniunii Europene. Din perspectiva gestiunii financiare și a controlului financiar, EIT va fi tratat ca alte organisme instituite în temeiul tratatului. Acest lucru înseamnă că în cazul EIT se aplică Acordul interinstituțional dintre Parlamentul European, Consiliu și Comisie privind disciplina bugetară, cooperarea în chestiuni bugetare și buna gestiune financiară.
În ceea ce privește raportarea privind punerea în aplicare a sistemului de monitorizare:
• Documentul unic de programare al EIT adoptat anual conține un program de lucru multianual (n+3) și un program de lucru anual (n+1). Aceste programe de lucru stabilesc programarea strategică globală de la exercițiul financiar n+1 până la exercițiul financiar n+3, inclusiv obiectivele, rezultatele preconizate și indicatorii de performanță pentru a monitoriza îndeplinirea obiectivelor și rezultatele. În plus, documentul unic de programare va conține, printre altele, o estimare a veniturilor și cheltuielilor sale; un document de programare a resurselor; informații privind politica sa imobiliară; strategia de obținere a unei eficiente sporite și a sinergiilor; strategia privind sistemele de gestiune organizațională și de control intern, inclusiv strategia antifraudă a acestora, astfel cum a fost actualizată ultima dată, și o mențiune a măsurilor de prevenire a reapariției cazurilor de conflict de interese, de nereguli și de fraudă.
• Raportul anual de activitate pentru anul precedent (n-1) va include rezultatele procesului de monitorizare pentru n-1 și va descrie modul și măsura în care au fost atinse obiectivele. Raportul anual de activitate trebuie să țină seama de rapoartele privind costurile și performanța CCI-urilor aferente anului anterior (n-1) al activității lor.
Condițiile de raportare ale CCI-urilor au fost stabilite în temeiul acordului-cadru de parteneriat și al acordurilor de grant (raportare privind performanța și costurile). Pentru a spori eficiența și raportul cost-eficacitate și pe baza experienței dobândite de EIT în timpul punerii în aplicare a acordurilor de grant de către CCI-uri, în procesul de gestionare a granturilor se vor implementa o serie de măsuri de simplificare care vor avea drept obiective principale reducerea volumului de muncă administrativă pentru CCI-uri și creșterea calității datelor colectate.
2.2.
Sistemul (sistemele) de gestiune și de control
2.2.1.
Justificarea modului (modurilor) de gestiune, a mecanismului (mecanismelor) de punere în aplicare a finanțării, a modalităților de plată și a strategiei de control propuse
Ca organism integrat pe deplin în programul Orizont Europa, mecanismele de executare a fondurilor, modalitățile de plată și strategia de control propuse sunt aliniate la cele ale programului Orizont Europa pentru a se asigura că beneficiarii și părțile interesate au o abordare coerentă în ceea ce privește normele de eligibilitate și buna gestiune financiară.
Cu o rată de eroare aflată în mod constant sub 2 %, performanța EIT în perioada 2014-2020 este una dintre cele mai bune în familia cercetării și, datorită proiectării specifice, combină ratele de eroare scăzute cu o abordare în materie de control care, prin utilizarea atentă a externalizării, păstrează costurile controlului la un nivel scăzut, menținând în același timp eficacitatea și eficiența.
2.2.2.
Informații privind riscurile identificate și sistemul (sistemele) de control intern instituit(e) pentru atenuarea lor
Ținând seama de necesitatea clară de a gestiona bugetul european într-un mod eficient și eficace și de a asigura o bună gestiune financiară, EIT dispune de un sistem de control intern pentru a oferi o asigurare rezonabilă că, pe parcursul perioadei multianuale de cheltuieli, eroarea este în limitele și chiar sub limitele propuse în programul Orizont Europa. Cadrul de control intern al EIT se va baza, de asemenea, pe: standardele de control intern ale Comisiei, procedurile proprii ale EIT, verificarea ex ante a 100 % din cheltuielile declarate ale CCI-urilor finanțate de EIT, certificatele de audit, certificarea ex ante a metodologiilor de declarare a costurilor, auditurile ex post pe un eșantion de cereri de plată, rezultatele proiectelor și evaluarea externă.
EIT a instituit structura organizațională și sistemele și procedurile interne de gestiune și de control adecvate pentru îndeplinirea sarcinilor EIT. Acest lucru a fost realizat în conformitate cu standardele adoptate de consiliul de conducere pe baza unor standarde echivalente stabilite de Comisie și ținând seama în mod corespunzător de riscurile asociate mediului de gestionare și de natura acțiunii finanțate.
Exercițiul de gestionare a riscurilor este efectuat în fiecare an pentru a atenua orice risc legat de punerea în aplicare a tuturor activităților EIT. În acest context, EIT ar trebui să țină seama, la stabilirea cadrului de control intern, de riscurile aferente activităților puse în aplicare, de caracteristicile specifice ale populației și de recurența beneficiarilor, de frecvența granturilor acordate și de dimensiunea tranzacțiilor, precum și de evitarea oricărei suprapuneri a finanțării.
O serie de măsuri de simplificare puse în aplicare începând cu 2014 au condus la reducerea ratelor de eroare. Rata de eroare detectată care rezultă din verificarea ex post a granturilor EIT se situează cu mult sub pragul de semnificație de 2 %.
Sistemul de control instituit de EIT oferă o asigurare rezonabilă cu privire la realizarea unei gestionări adecvate a riscurilor legate de eficacitatea și eficiența operațiunilor, asigurând legalitatea și regularitatea tranzacțiilor subiacente și atingând un echilibru între încredere și control. Parte integrantă a sistemului de control pus în aplicare de EIT, strategia de audit se bazează pe auditul financiar al unui eșantion reprezentativ de cheltuieli din întregul buget al EIT, în special prin intermediul granturilor anuale acordate CCI-urilor în fiecare an. Acest eșantion reprezentativ poate fi completat de o selecție bazată pe o evaluare a riscurilor asociate cheltuielilor în timpul verificării ex ante a 100 % dintre cererile de plată, iar experiența dobândită va fi utilizată în cadrul evaluării cadrului de control al evaluării riscurilor pentru execuția granturilor. Auditurile cheltuielilor vor continua să se facă coerent, în conformitate cu principiile economisirii, eficienței și eficacității.
În ceea ce privește cadrul său de control intern, EIT a creat o strategie globală, inclusiv o structură de supraveghere, privind punerea în aplicare a proceselor de control intern care sprijină întregul ciclu de viață al cheltuielilor. Conducerea sa superioară se asigură că această strategie globală este acceptată în mod oficial de consiliul de conducere și că este implementată. Principalele elemente ale acestei strategii sunt exercițiul de planificare și de raportare care respectă standardele Comisiei și care este legat de abordarea gestionării riscurilor. În plus, EIT a elaborat și o serie de proceduri standard de operare (PSO). PSO sunt instrucțiuni detaliate, scrise, menite să asigure uniformitatea performanței unui proces specific; instrucțiunile acoperă de obicei mai multe sarcini sau domenii din cadrul EIT, al unei unități, al unei secțiuni sau al echipelor.
Certificatele de audit privind situațiile financiare sunt furnizate de CCI-uri și de diferiți parteneri, iar, prin intermediul lor, auditorii independenți subcontractați de EIT certifică legalitatea și conformitatea sumelor declarate în rapoartele financiare.
2.2.3.
Estimarea și justificarea raportului cost-eficacitate al controalelor (raportul dintre costurile controalelor și valoarea fondurilor aferente gestionate) și evaluarea nivelurilor preconizate ale riscurilor de eroare (la plată și la închidere)
Pe baza celei mai recente estimări, costul controalelor EIT este sub 3 % din fondurile gestionate, cu un risc de eroare de 1 %. Măsurile corective sunt aplicate în mod normal prin intermediul certificatelor privind situațiile financiare și al auditurilor ex post. Combinația dintre dimensiunea redusă și eficacitatea și eficiența externalizării permite menținerea costurilor aferente controalelor la un nivel scăzut și obținerea unui nivel de asigurare suficient, astfel cum o demonstrează recentele declarații de asigurare ale Curții de Conturi Europene.
2.3.
Măsuri de prevenire a fraudelor și a neregulilor
A se preciza măsurile de prevenire și de protecție existente sau preconizate, de exemplu din strategia antifraudă.
EIT ia măsurile corespunzătoare pentru a se asigura că interesele financiare ale Uniunii sunt protejate.
EIT este hotărât să lupte împotriva fraudei în toate etapele procesului de gestionare a granturilor și ale altor activități puse în aplicare. Toate deciziile adoptate și contractele încheiate de EIT prevăd în mod explicit că Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și Curtea de Conturi pot desfășura inspecții la fața locului ale documentelor tuturor contractanților și subcontractanților care au primit fonduri din partea Uniunii, inclusiv la sediul beneficiarilor finali.
Din 2015 EIT are o strategie antifraudă în conformitate cu cea a Comisiei și își îmbunătățește în mod continuu măsurile de prevenire și de detectare a fraudei.
3.
IMPACTUL FINANCIAR ESTIMAT AL PROPUNERII/INIȚIATIVEI
3.1.
Rubrica din cadrul financiar multianual și linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli propusă (propuse)
|
Linia bugetară
|
Tipul de
cheltuieli
|
Contribuție
|
|
01.010101 Cheltuieli legate de funcționarii și agenții temporari care pun în aplicare programe de cercetare și inovare – Orizont Europa
01.010102 Personal extern care pune în aplicare programe de cercetare și inovare – Orizont Europa
01.010103 Alte cheltuieli de gestiune pentru programele de cercetare și inovare – Orizont Europa
Rubrica I. Piața unică, inovare și sectorul digital
|
Nedif.
|
din partea țărilor AELS
|
din partea țărilor candidate
|
din partea țărilor terțe
|
în sensul articolului 21 alineatul (2) litera (b) din Regulamentul financiar
|
|
01.02.03.XX Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT)
|
Dif.
|
DA
|
DA
|
DA
|
NU
|
3.2.
Impactul estimat asupra cheltuielilor
3.2.1.
Sinteza impactului estimat asupra cheltuielilor
milioane EUR (cu trei zecimale)
Rubrica din cadrul financiar
multianual
|
I
|
Rubrica I. Piața unică, inovare și sectorul digital
|
|
2021
|
2022
|
2023
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
După 2027
|
TOTAL
|
Titlul I Bugetul EIT (cheltuieli cu personalul)
|
Angajamente = Plăți
|
(1)
|
5,413
|
5,588
|
5,768
|
5,954
|
6,147
|
6,346
|
6,551
|
|
41,767
|
Titlul II Bugetul EIT (cheltuieli de infrastructură și de funcționare)
|
Angajamente = Plăți
|
(2)
|
1,309
|
1,335
|
1,362
|
1,389
|
1,417
|
1,445
|
1,474
|
|
9,732
|
Titlul III Bugetul EIT (cheltuieli de funcționare). Credite operaționale (repartizate în funcție de liniile bugetare enumerate la punctul 3.1)
|
Angajamente
|
(3)
|
386,423
|
394,190
|
402,088
|
410,155
|
418,460
|
426,790
|
435,394
|
|
2 873,500
|
|
Plăți
|
(4)
|
270,496
|
391,860
|
399,719
|
407,735
|
415,969
|
424,291
|
432,813
|
130,618
|
2 873,500
|
01.02.03.XX Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) – Credite operaționale
|
Angajamente
|
(5)=(1)+ (2) +(3)
|
393,145
|
401,113
|
409,218
|
417,499
|
426,024
|
434,581
|
443,419
|
|
2 925,000
|
|
Plăți
|
(6)=(1)+(2)+(4)
|
277,218
|
398,783
|
406,849
|
415,079
|
423,533
|
432,082
|
440,838
|
130,618
|
2 925,000
|
01.010101 Cheltuieli legate de funcționarii și agenții temporari care pun în aplicare programe de cercetare și inovare – Orizont Europa
|
Angajamente = Plăți
|
(7)
|
0,527
|
0,545
|
0,565
|
0,584
|
0,605
|
0,626
|
0,648
|
|
4,100
|
01.010102 Personal extern care pune în aplicare programe de cercetare și inovare – Orizont Europa
|
Angajamente = Plăți
|
(8)
|
0,108
|
0,110
|
0,113
|
0,115
|
0,117
|
0,119
|
0,122
|
|
0,804
|
01.010103 Alte cheltuieli de gestiune pentru programele de cercetare și inovare – Orizont Europa
|
Angajamente = Plăți
|
(9)
|
9,445
|
9,629
|
9,816
|
10,006
|
10,202
|
10,398
|
10,600
|
|
70,096
|
Credite cu caracter administrativ finanțate din bugetul programului
|
Angajamente = Plăți
|
(10)=(7)+ (8) +(9)
|
10,081
|
10,285
|
10,493
|
10,705
|
10,924
|
11,143
|
11,370
|
|
75,000
|
TOTAL credite la RUBRICA 1 din cadrul financiar multianual pentru EIT
|
Angajamente
|
(11) =(5)+(10)
|
403,226
|
411,398
|
419,711
|
428,204
|
436,948
|
445,724
|
454,789
|
|
3 000,000
|
|
Plăți
|
(12)=(6)+(10)
|
287,299
|
409,068
|
417,342
|
425,784
|
434,456
|
443,225
|
452,208
|
130,618
|
3 000,000
|
Rubrica din cadrul financiar
multianual
|
7
|
„Cheltuieli administrative”
|
Această secțiune ar trebui completată utilizând „datele din buget care au caracter administrativ” care trebuie introduse mai întâi în
anexa la fișă financiară legislativă
, încărcată în DECIDE pentru consultarea interservicii.
milioane EUR (cu trei zecimale)
Comisia Europeană
|
2021
|
2022
|
2023
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
După 2027
|
TOTAL
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TOTAL credite la RUBRICA 7 din cadrul financiar multianual pentru EIT
|
(Total angajamente = Total plăți)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
milioane EUR (cu trei zecimale)
|
|
|
2021
|
2022
|
2023
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
După 2027
|
TOTAL
|
TOTAL credite
de la RUBRICILE
din cadrul financiar multianual pentru EIT
|
Angajamente
|
403,226
|
411,398
|
419,711
|
428,204
|
436,948
|
445,724
|
454,789
|
|
3 000,000
|
|
Plăți
|
287,299
|
409,068
|
417,342
|
425,784
|
434,456
|
443,225
|
452,208
|
130,618
|
3 000,000
|
3.2.2.
Sinteza impactului estimat asupra creditelor cu caracter administrativ
◻
Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de credite cu caracter administrativ
X
Propunerea/inițiativa implică utilizarea de credite cu caracter administrativ, conform explicațiilor de mai jos:
milioane EUR (cu trei zecimale)
Ani
|
2021
|
2022
|
2023
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
TOTAL
|
RUBRICA 7
din cadrul financiar multianual
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Resurse umane
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Alte cheltuieli administrative
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Subtotal RUBRICA 7
din cadrul financiar multianual
|
|
|
|
|
|
|
|
|
În afara RUBRICII 7
din cadrul financiar multianual
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Resurse umane. Linia 01.010101 Funcționari și agenți temporari care pun în aplicare programe de cercetare și inovare – Orizont Europa
|
0,527
|
0,545
|
0,565
|
0,584
|
0,605
|
0,626
|
0,648
|
4,100
|
Resurse umane. Linia 01.010102 Personal extern care pune în aplicare programe de cercetare și inovare – Orizont Europa
|
0,108
|
0,110
|
0,113
|
0,115
|
0,117
|
0,119
|
0,122
|
0,804
|
Linia 01.010103 Alte cheltuieli de gestiune pentru programele de cercetare și inovare –Orizont Europa
|
9,445
|
9,629
|
9,816
|
10,006
|
10,202
|
10,398
|
10,600
|
70,096
|
Subtotal
în afara RUBRICII 7
din cadrul financiar multianual
|
10,081
|
10,285
|
10,493
|
10,705
|
10,924
|
11,143
|
11,370
|
75,000
|
TOTAL
|
10,081
|
10,285
|
10,493
|
10,705
|
10,924
|
11,143
|
11,370
|
75,000
|
Necesarul de credite pentru resursele umane și pentru alte cheltuieli cu caracter administrativ va fi acoperit de creditele direcției generale (DG) respective care sunt deja alocate pentru gestionarea acțiunii și/sau au fost redistribuite intern în cadrul DG-ului respectiv, completate, după caz, cu resurse suplimentare care ar putea fi alocate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii anuale de alocare și ținând seama de constrângerile bugetare.
3.2.2.1
Necesarul de resurse umane estimat
◻
Propunerea/inițiativa nu implică utilizarea de resurse umane.
X
Propunerea/inițiativa implică utilizarea de resurse umane, conform explicațiilor de mai jos:
Estimări în echivalent normă întreagă
Ani
|
2021
|
2022
|
2023
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
•Posturi din schema de personal (funcționari și agenți temporari)
|
La sediu și în reprezentanțele Comisiei
|
4
|
4
|
4
|
4
|
4
|
4
|
4
|
În delegații
|
|
|
|
|
|
|
|
Cercetare
|
|
|
|
|
|
|
|
•Personal extern (în echivalent normă întreagă: ENI) - AC, AL, END, INT și JED
Rubrica 7
|
Finanțare de la RUBRICA 7 din cadrul financiar multianual
|
- la sediu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- în delegații
|
|
|
|
|
|
|
|
Finanțare din pachetul financiar al programului
|
- la sediu
|
2
|
2
|
2
|
2
|
2
|
2
|
2
|
|
- în delegații
|
|
|
|
|
|
|
|
Cercetare
|
|
|
|
|
|
|
|
Altele (a se preciza)
|
|
|
|
|
|
|
|
TOTAL
|
6
|
6
|
6
|
6
|
6
|
6
|
6
|
Necesarul de resurse umane va fi asigurat din efectivele de personal ale DG-ului în cauză alocate deja pentru gestionarea acțiunii și/sau redistribuite intern în cadrul DG-ului, completate, după caz, cu resurse suplimentare ce ar putea fi acordate DG-ului care gestionează acțiunea în cadrul procedurii anuale de alocare și ținând seama de constrângerile bugetare.
Descrierea sarcinilor care trebuie efectuate:
Funcționari și personal temporar
|
- Pregătirea avizului Comisiei cu privire la documentul unic de programare;
- Pregătirea poziției observatorului Comisiei la reuniunile consiliului de conducere al EIT;
- Pregătirea deciziei Comisiei de numire a membrilor consiliului de conducere al EIT;
- Coordonarea generală cu alte servicii ale Comisiei și coordonarea și alinierea la alte inițiative ale UE, în special la programul Orizont Europa;
- Pregătirea poziției Comisiei în cadrul platformei părților interesate ale EIT;
- Pregătirea poziției Comisiei în cadrul „grupului de reprezentanți ai statelor membre”;
- Organizarea reuniunilor anuale între CCI-urile EIT și serviciile Comisiei;
- Acțiuni întreprinse ca urmare a cererilor de propuneri pentru noi CCI-uri;
- Monitorizarea și evaluarea EIT;
- Asigurarea conformității diplomelor cu eticheta EIT cu acțiunile întreprinse în contextul Spațiului învățământului superior;
- Sarcini legate de pregătirea proceselor Comisiei referitoare la ciclul de planificare strategică și de programare (RAA ...) și la gestionarea bugetului;
- Acțiuni întreprinse ca urmare a auditurilor efectuate de Structura de Audit Intern (IAC) și de Serviciul de Audit Intern (IAS), precum și de Curtea de Conturi Europeană (CCE).
|
Personal extern
|
- Contribuție la pregătirea avizului Comisiei cu privire la documentul unic de programare;
- Contribuția la coordonarea generală cu alte servicii ale Comisiei și coordonarea și alinierea la alte inițiative ale UE, în special la programul Orizont Europa;
- Contribuția poziției Comisiei în cadrul platformei părților interesate ale EIT;
- Contribuția poziției Comisiei în cadrul „grupului de reprezentanți ai statelor membre”;
- Contribuția la organizarea reuniunilor anuale între CCI-urile EIT și serviciile Comisiei;
- Acțiuni întreprinse ca urmare a cererilor de propuneri pentru noi CCI-uri;
- Contribuția la asigurarea conformității diplomelor cu eticheta EIT cu acțiunile întreprinse în contextul Spațiului învățământului superior;
- Contribuția la pregătirea proceselor Comisiei referitoare la ciclul de planificare strategică și de programare (RAA) și la buget;
- Contribuția la acțiunile întreprinse ca urmare a auditurilor (IAC, IAS și CCE).
|
3.2.2.2
Cerințe privind necesarul estimat de resurse umane în Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT)
Estimări în echivalent normă întreagă
EIT (la Budapesta)
|
2021
|
2022
|
2023
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
Funcționari ai Comisiei
|
|
|
|
|
|
|
|
din care AD
|
|
|
|
|
|
|
|
din care AST
|
|
|
|
|
|
|
|
din care AST-SC
|
|
|
|
|
|
|
|
Agenți temporari
|
|
|
|
|
|
|
|
din care AD
|
40
|
40
|
40
|
40
|
40
|
40
|
40
|
din care AST
|
5
|
5
|
5
|
5
|
5
|
5
|
5
|
din care AST-SC
|
|
|
|
|
|
|
|
Agenți contractuali
|
23
|
23
|
23
|
23
|
23
|
23
|
23
|
Experți naționali detașați
|
2
|
2
|
2
|
2
|
2
|
2
|
2
|
Total
|
70
|
70
|
70
|
70
|
70
|
70
|
70
|
Descrierea sarcinilor care trebuie efectuate:
Funcționari și personal temporar
|
- Bugetul EIT, planificare și raportare;
- Agenda de simplificare a EIT;
- Pregătirea noilor valuri de desemnare și selectare a CCI-urilor;
- Coordonarea și alinierea la alte inițiative ale UE, în special la programul Orizont Europa;
- Platforma părților interesate ale EIT;
- „Grupul de reprezentanți ai statelor membre”;
- Pregătirea reuniunilor consiliului de conducere al EIT și ale comitetului executiv al EIT;
- Organizarea de reuniuni și audieri între EIT și CCI-uri;
- Consolidarea CCI-urilor existente;
- Monitorizarea și evaluarea CCI-urilor și a activităților coordonate de EIT;
- Impactul EIT prin schimb de cunoștințe, diseminare, comunicare și expunere internațională;
- Conceperea și gestionarea activităților coordonate de EIT;
- Promovarea cooperării și a sinergiilor între CCI-uri;
- Conceperea și coordonarea activităților de învățământ întreprinse de CCI-uri;
- Implementarea comunicării EIT;
- Lansarea și monitorizarea cererilor de propuneri pentru CCI-uri;
- Gestionarea auditurilor (serviciul de audit intern, structura de audit intern și Curtea de Conturi Europeană).
|
Personal extern
|
- Contribuția la pregătirea noilor valuri de desemnare și selectare a unor noi CCI-uri;
- Contribuția la agenda antreprenorială și de educație a EIT;
- Contribuția la platforma părților interesate ale EIT;
- Contribuția la „grupul de reprezentanți ai statelor membre”;
- Contribuția la pregătirea reuniunilor consiliului de conducere al EIT și ale comitetului executiv al EIT;
- Contribuția la asigurarea conformității diplomelor cu eticheta EIT cu acțiunile întreprinse în contextul Spațiului învățământului superior;
- Contribuția la implementarea comunicării EIT;- Contribuția la gestionarea activităților coordonate de EIT;
- Contribuția la monitorizarea și evaluarea CCI-urilor și a activităților coordonate de EIT.
|
3.2.3.
Contribuțiile terților
Propunerea/inițiativa:
◻
nu prevede cofinanțare din partea terților
X prevede cofinanțare din partea terților, estimată mai jos:
Credite în milioane EUR (cu trei zecimale)
Ani
|
2021
|
2022
|
2023
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
TOTAL
|
A se preciza organismul care asigură cofinanțarea
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TOTAL credite cofinanțate
|
p.m.
|
p.m.
|
p.m.
|
p.m.
|
p.m.
|
p.m.
|
p.m.
|
p.m.
|
3.3.
Impactul estimat asupra veniturilor
◻
Propunerea/inițiativa nu are impact financiar asupra veniturilor.
X
Propunerea/inițiativa are următorul impact financiar:
◻
asupra resurselor proprii
X
asupra altor venituri
vă rugăm să precizați dacă veniturile sunt alocate unor linii de cheltuieli ◻
milioane EUR (cu trei zecimale)
Linia bugetară pentru venituri:
|
Impactul propunerii/inițiativei
|
|
2021
|
2022
|
2023
|
2024
|
2025
|
2026
|
2027
|
Postul 6013
|
p.m.
|
p.m.
|
p.m.
|
p.m.
|
p.m.
|
p.m.
|
p.m.
|
Pentru veniturile alocate, a se preciza linia (liniile) bugetară (bugetare) de cheltuieli afectată (afectate).
01.02XX Credite care provin din contribuții ale unor terți
Alte observații (de exemplu, metoda/formula utilizată pentru calcularea impactului asupra veniturilor sau orice alte informații).
Țările terțe pot contribui la program prin intermediul unor acorduri de asociere. Condițiile care determină nivelul contribuției financiare vor fi stabilite în acordurile de asociere încheiate cu fiecare țară și vor asigura o corecție automată a oricărui dezechilibru semnificativ comparativ cu suma pe care entitățile stabilite în țara asociată o primesc prin participarea la program, ținând seama de costurile de gestionare a programului.