EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019PC0331

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (omarbejdning)

COM/2019/331 final

Bruxelles, den 11.7.2019

COM(2019) 331 final

2019/0151(COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

om Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (omarbejdning)

(EØS-relevant tekst)

{SEC(2019) 275 final} - {SWD(2019) 330 final} - {SWD(2019) 331 final}


BEGRUNDELSE

BAGGRUND FOR FORSLAGET

Forslagets begrundelse og formål

Ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning om oprettelse af Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (EIT-forordningen 1 ), der blev vedtaget i 2008, fastlægges instituttets mission og opgaver samt rammerne for dets funktionsmåde. Forordningen blev ændret i 2013 2 , bl.a. for at tilpasse den til Horisont 2020 3 .

Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (EIT) har overordnet til mission at fremme bæredygtig økonomisk vækst og konkurrenceevnen i Europa gennem styrkelse af medlemsstaternes og Unionens innovationskapacitet. EIT styrker bl.a. Unionens innovationskapacitet og imødegår samfundsudfordringer gennem integrering af videntrekanten, dvs. videregående uddannelse, forskning og innovation. EIT arbejder på grundlag af videns- og innovationsfællesskaber (VIF'er): europæiske partnerskaber i stor skala, der imødegår specifikke samfundsudfordringer ved at samle uddannelse, forskning og erhvervsorganisationer. EIT yder tilskud til VIF'er, overvåger deres aktiviteter, støtter VIF'ernes samarbejde med hinanden og formidler resultater og god praksis.

Den eksterne evaluering af EIT, der blev foretaget i 2017, bekræfter, at der ligger et velbegrundet rationale bag dets oprettelse, og at dets model for innovationsbaseret integrering af videntrekanten fortsat er relevant.

I perioden 2021-2027 finansieres EIT gennem EU-programmet Horisont Europa. EIT er derfor en integreret del af Kommissionens forslag om oprettelse af Horisont Europa og er en af de tre komponenter i dets søjle "Et innovativt Europa". I forslaget om Horisont Europa fastsættes budgettet for EIT for den næste FFR og dets rationale, merværdi og indsatsområder samt hovedlinjerne for aktiviteterne. Selve forslaget om Horisont Europa udgør dog ikke retsgrundlaget for videreførelse af EIT's drift fra og med 2021. Retsgrundlaget for EIT er fortsat EIT-forordningen.

I henhold til artikel 17 i EIT-forordningen skal Kommissionen desuden hvert syvende år forelægge Europa-Parlamentet og Rådet et forslag til en strategisk innovationsdagsorden (SID), der fastlægger EIT's strategiske prioriteringer på lang sigt og dets finansieringsbehov, og som skal være i overensstemmelse med det gældende EU-rammeprogram til støtte for forskning og innovation 4 .

EIT-forordningen er i princippet ikke tidsbunden, i modsætning til SID. Eftersom en række bestemmelser i EIT-forordningen henviser direkte til det nuværende Horisont 2020-program for perioden 2014-2020, bør disse bestemmelser imidlertid ændres for at gøre dem forenelige med de næste EU-rammeprogrammer til støtte for forskning og innovation.

Det foreslås derfor at gøre den nye EIT-forordning tidsneutral, således at det i slutningen af hver FFR i princippet ikke vil være nødvendigt med ændringer - eller kun vil være nødvendigt med minimale ændringer - af forordningen. Videreførelsen af EIT's drift under hver ny FFR vil være betinget af passende finansiering i form af et bidrag fra Unionen. Bidraget fra Unionen kan ydes i form af et finansielt bidrag fra EU-rammeprogrammet til støtte for forskning og innovation samt andre EU-programmer.

EIT's SID skal sikre overensstemmelse med målene for det relevante EU-rammeprogram til støtte for forskning og innovation, den strategiske flerårige plan, overvågningskravene og andre krav i det pågældende program samt fremme synergi med andre relevante programmer under hver ny FFR.

Eftersom EIT-forordningen allerede blev ændret væsentligt i 2013, og det nuværende forslag indeholder yderligere indholdsmæssige ændringer af EIT-forordningen, foreslås det at ændre EIT-forordningen ved hjælp af omarbejdning som lovgivningsteknik for at sikre større juridisk klarhed og bedre læsbarhed. Det, at den omarbejdede forordning vil være tidsneutral, vil desuden gøre det muligt at fokusere på hovedprincipperne for EIT's/VIF'ernes funktionsmåde. Dette, kombineret med den større rolle, SID vil spille i forbindelse med tilpasningen af EIT til finansieringsprogrammet under hver FFR, vil forbedre den overordnede sammenhæng i EIT's lovgivningsmæssige ramme, lette anvendelsen af bestemmelserne og gøre lovgivningsprocessen lettere i en syvårig periode.

Sammenhæng med de gældende regler på samme område

EIT's formål, rationale, EU-merværdi og budget samt hovedlinjerne for aktiviteterne og performanceindikatorerne er for perioden 2014-2020 fastsat i forordningen om Horisont 2020. Ved EIT-forordningen fastlægges parallelt hermed EIT's mission og opgaver samt rammerne for dets funktionsmåde. EIT's strategiske prioriterede områder på lang sigt og dets finansieringsbehov for hver syvårige periode er fastlagt i SID 5 .

Forslaget om Horisont Europa bekræftede EIT's og VIF'ernes betydning og bidrag, når det drejer sig om at gennemføre EU's strategiske prioriteringer på innovationsområdet. Heri forelægges EIT's budget for 2021-2027, dets anvendelsesområde, merværdi og vigtigste aktivitetsområder, samtidig med at der peges på en revideret rolle for EIT med henblik på at styrke dets bidrag til Horisont Europas målsætninger.

EIT er integreret i Horisont Europa som en del af søjle III ("Et innovativt Europa"). Der vil dog blive skabt synergi og komplementaritet med programmets øvrige komponenter. EIT vil gennem sine VIF'er også bidrage til at imødegå de globale udfordringer under søjle II ("Globale udfordringer og europæisk industriel konkurrenceevne") og søjle I ("Videnskabelig topkvalitet").

VIF'erne betragtes i henhold til forslaget om Horisont Europa som institutionaliserede europæiske partnerskaber. VIF'ernes bidrag til andre relevante aktiviteter under rammeprogrammet Horisont Europa vil blive understøttet af den flerårige strategiske planlægningsproces, der vil integrere tværfaglige og tværsektorielle perspektiver og sikre, at alle aktiviteter under Horisont Europa koordineres på effektiv vis. Derudover understreges det i forslaget om Horisont Europa, at forslag til EIT's VIF i overensstemmelse med EIT-forordningen vil blive angivet i EIT's strategiske innovationsdagsorden, og udfaldet af den strategiske planlægningsproces samt prioriteterne under søjlen Globale udfordringer og europæisk industriel konkurrenceevne vil blive taget i betragtning.

For at opfylde Horisont Europas målsætninger vil det også være vigtigt med et tæt samarbejde, især med Det Europæiske Innovationsråd (EIC), for at sikre synergi og større gennemslagskraft. EIT og EIC supplerer hinanden: EIC vil indkredse, udvikle og udbrede banebrydende innovationer og støtte hurtig opskalering af innovative virksomheder, der gennemfører markedsskabende innovationer på europæisk og internationalt plan, mens EIT vil bidrage til udviklingen af innovationskapacitet på europæisk plan og medlemsstatsplan gennem integrering af videntrekanten og støtte til innovationsøkosystemer. EIT's særlige fokus vil være på menneskelig kapital, iværksætteruddannelse, en stærkere regional rækkevidde og støtte til virksomhedsetablering og -udvikling inden for specifikke tematiske områder.

Sammenhæng med Unionens politik på andre områder

Som beskrevet ovenfor lægges der i Kommissionens forslag om en omarbejdning af EIT-forordningen vægt på SID's rolle, når det drejer sig om at fremme synergi, ikke blot med EU-rammeprogrammet til støtte for forskning og innovation, men også med andre relevante EU-programmer under den respektive FFR. SID skal som det vigtigste skabe hensigtsmæssig synergi og komplementaritet mellem EIT's aktiviteter og andre EU-initiativer, -politikker og -instrumenter. EIT's aktiviteter vil være udformet med dette for øje. Forslaget styrker endvidere den rolle, gruppen af medlemsstaternes repræsentanter spiller, hvilket vil medvirke til at sikre synergi og komplementaritet mellem EIT's og VIF'ers aktiviteter og nationale programmer og initiativer.

RETSGRUNDLAG, NÆRHEDSPRINCIPPET OG PROPORTIONALITETSPRINCIPPET

Retsgrundlag

EU har delt kompetence inden for industripolitik baseret på artikel 173 i TEUF (afsnit XVII). I henhold til artikel 173, stk. 1, sørger Unionen og medlemsstaterne for, at de nødvendige betingelser for udviklingen af EU-industriens konkurrenceevne er til stede. Med henblik herpå tager deres indsats i overensstemmelse med et åbent og konkurrencepræget markedssystem sigte på at fremme en bedre udnyttelse af det industrielle potentiale i politikkerne for innovation, forskning og teknologisk udvikling. I henhold til artikel 173, stk. 3, kan Europa-Parlamentet og Rådet efter den almindelige lovgivningsprocedure som omhandlet i artikel 294 træffe afgørelse om specifikke foranstaltninger til støtte for medlemsstaternes aktioner med henblik på virkeliggørelse af det nævnte mål, uden at der er tale om nogen form for harmonisering af medlemsstaternes love og administrative bestemmelser. Denne bestemmelse er retsgrundlaget for den nuværende EIT-forordning og SID i perioden 2014-2020.

Den foreslåede styrkelse af EIT's aktiviteter, bl.a. inden for områderne uddannelse og den regionale dimension, er innovationsdrevet og har til formål at opfylde målet i artikel 173 i TEUF.

Nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet

Forslaget om en omarbejdning af EIT-forordningen overholder nærheds- og proportionalitetsprincippet. Det går ikke videre, end hvad der er nødvendigt for at nå Unionens mål, og giver en klar EUmerværdi med hensyn til stordriftsfordele, omfanget og hastigheden af investeringer inden for forsknings- og innovationsområder sammenlignet med nationale og regionale initiativer og løsninger. Desuden vil en EU-indsats ikke gribe ind i rent nationale scenarier eller kræve harmonisering af medlemsstaternes love og administrative bestemmelser.

EIT har en enestående evne til at opbygge EU-dækkende innovationsøkosystemer inden for uddannelse, forskning, erhvervsliv og andre berørte områder 6 . De samarbejdsaktiviteter, der støttes af EIT, fører til øget kvalitet i indsatsen, øget innovation og internationalisering af VIF-partnere og -organisationer, skabelse af grænseoverskridende tværfaglige netværk, mere samarbejde på tværs af sektorer og større geografisk rækkevidde.

EIT er desuden det eneste instrument inden for rammerne af Horisont Europa med et særligt fokus på uddannelse som en central drivkraft for innovation, vækst og konkurrenceevne.

RESULTATER AF EFTERFØLGENDE EVALUERINGER, HØRINGER AF INTERESSEREDE PARTER OG KONSEKVENSANALYSER

Ekstern evaluering

Forslaget bygger på den eksterne evaluering af EIT, der blev foretaget i 2017, og som bekræfter, at der ligger et velbegrundet rationale bag oprettelsen af EIT, og at dets model for innovationsbaseret integrering af videntrekanten fortsat er relevant. EIT-modellen er målrettet mod strukturelle svagheder i innovationskapaciteten i EU (på centrale tematiske områder) såsom begrænset iværksætterkultur, ringe grad af samarbejde mellem den akademiske verden og industrien og utilstrækkelig udvikling af det menneskelige potentiale, og den har til formål at bidrage til at lukke innovationskløften mellem EU og dets største konkurrenter.

Åben offentlig høring

I forslaget tages der hensyn til resultaterne af den åbne offentlige høring, der blev afholdt som en del af Europa-Kommissionens konsekvensanalyse til støtte for dens forslag til revision af EIT-forordningen og til en ny strategisk innovationsdagsorden for EIT (2021-2027). Formålet med den åbne offentlige høring var at indhente oplysninger, meninger og synspunkter fra en lang række interessenter om 1) udfordringer og muligheder i det europæiske rum for forskning og innovation, 2) EIT's politiske mål og 3) politiske løsninger til håndtering af udfordringerne.

Konsekvensanalyse

Dette forslag støttes af en konsekvensanalyse, som både omfatter forslagene om en ændring af EIT-forordningen (omarbejdning) og til en SID for EIT for perioden 2021-2027.

Nævnte konsekvensanalyse bygger på den konsekvensanalyse, der er foretaget for Horisont Europa. Udvalget for Forskriftskontrol afgav en positiv udtalelse den 5. april 2019.

I konsekvensanalysen, der ledsager dette forslag, blev følgende løsninger indkredset: et referencescenarie og to forskellige løsninger på de problemer og tekniske spørgsmål, som fremhæves i konsekvensanalysen.

Referencescenarie 1 består i at videreføre EIT's aktiviteter i deres nuværende form og kun foretage de justeringer, der er nødvendige med henblik på tilpasning til forslaget om Horisont Europa. Løsning 2 bygger på referencescenariet. Derudover indebærer denne løsning, at der vedtages en række tekniske foranstaltninger for at styrke EIT's funktionsmåde, ligesom der foreslås en ny foranstaltning for at fremme iværksætteruddannelser i hele Europa. Løsning 3 adskiller sig fra løsning 2 ved at oprette et EIT-knudepunkt i hver medlemsstat for at øge indvirkningen af EIT's aktiviteter i hele Europa.

Løsning 2 blev udpeget som den foretrukne løsning, da den skaber den bedste balance, når det gælder om at nå initiativets målsætninger under hensyntagen til de tilgængelige ressourcer og samtidig opnå de største økonomiske og samfundsmæssige virkninger. Løsningen vil desuden føre til væsentlige forbedringer af EIT i den næste programmeringsperiode.

Grundlæggende rettigheder

I Kommissionens forslag overholdes de grundlæggende rettigheder og principperne i EU's charter om grundlæggende rettigheder.

VIRKNINGER FOR BUDGETTET

I finansieringsoversigten 7 redegøres der nærmere for de budgetmæssige virkninger af forslaget samt de krævede menneskelige og administrative ressourcer.

ANDRE FORHOLD

Planer for gennemførelsen og foranstaltninger til overvågning, evaluering og rapportering

Overvågning og evaluering er grundlæggende redskaber, når det drejer sig om at måle EIT's virkninger, og de vil blive styrket yderligere og forbedret løbende i den næste programmeringsperiode. I betragtning af karakteren af modellen for integrering af videntrekanten vil det være vigtigt at anvende en overvågningsramme, der giver mulighed for fleksibilitet på alle relevante niveauer og sikrer sammenhæng med de generelle målsætninger for Horisont Europa og de tilstræbte virkninger.

Overvågning

Alle input, output, resultater og virkninger, der indkredses i den konsekvensanalyse, der ledsager dette forslag, vil blive overvåget ved hjælp af indikatorer. Sådanne indikatorer findes allerede og anvendes af EIT. Når sådanne ikke findes, vil der blive udviklet nye indikatorer for at sætte EIT i stand til at overvåge gennemførelsen af sine mål.

Der vil parallelt hermed og i fuld overensstemmelse med eksisterende overvågningsredskaber blive tilstræbt tæt sammenhæng mellem overvågningsbestemmelserne for EIT og de bestemmelser, der er indført for Horisont Europa. EIT vil f.eks. bringe sine overvågningsredskaber i overensstemmelse med Horisont Europas virkningsveje, der skal bevirke, at behovet for indikatorer til måling af videnskabelige, økonomiske og samfundsmæssige virkninger imødegås mere omfattende. Det vil være EIT's ansvar at overvåge VIF'ernes driftsmæssige resultater regelmæssigt og tilpasse sine overvågnings- og rapporteringssystemer løbende. Resultaterne af en sådan overvågning vil indgå i VIF'ernes forretningsplanlægningsprocesser og EIT's beslutningstagning vedrørende budgettildeling og forberedelse af rammepartnerskabsaftalerne med VIF'erne som modtagere. Overvågningsresultaterne bør til stadighed indgå i processen for politikudformning.

Evaluering

Evalueringen af EIT's resultater vil blive foretaget af Kommissionen i overensstemmelse med kravene i den ændrede EIT-forordning og vil indgå i den overordnede evaluering af Horisont Europa-programmet, der vil blive foretaget midtvejs og efterfølgende. Dette vil omfatte en vurdering af EIT's synergi med de øvrige instrumenter i programmet.

Hvad angår VIF'erne, vil der blive anvendt en særlig indikatorramme til at vurdere VIF'ernes resultater i den næste programmeringsperiode (beskrevet i forslaget til en ny SID). Denne ramme bygger på nuværende og tidligere indikatorer og udfylder konstaterede huller og mangler i det nuværende resultatmålingssystem. Rammen er også tilpasset indikatorrammen for Horisont Europa.

Redegørelse for de vigtigste ændringer i de enkelte bestemmelser i forslaget

Artikel 5 EIT's organer - forslaget styrker forretningsudvalgets rolle som et særligt EIT-organ, fremhæver direktørens ansvar over for bestyrelsen og styrker den interne revisionsfunktions uafhængighed.

Artikel 6 Opgaver - forslaget indeholder flere præciseringer af EIT's nuværende opgaver og understreger betydningen af EIT's opgave med at sikre en passende koordination og fremme kommunikation og tematisk samarbejde mellem VIF'erne. Med forslaget vil EIT som noget nyt få til at opgave at udpege og koordinere støtteforanstaltninger, som VIF'erne iværksætter til udvikling af videregående uddannelsesinstitutioners iværksætter- og innovationskapacitet og integrering af disse i innovationsøkosystemer.

Artikel 10 Principper for evaluering og overvågning af VIF'er - med forslaget ajourføres henvisningen til EU-rammeprogrammet til støtte for forskning og innovation for så vidt angår indikatorerne til løbende overvågning og periodiske uafhængige evalueringer af VIF'erne.

Artikel 11 Varighed, opretholdelse og opløsning af et VIF - forslaget styrker den omfattende midtvejsevaluering af hver enkelt VIF inden udløbet af den indledende rammepartnerskabsaftale og indfører begrebet "samarbejdsmemorandum" som et fakultativt middel til at sikre forbindelsen mellem EIT og VIF'erne efter slutdatoen for rammepartnerskabsaftalen.

Artikel 17 Finansiering af VIF'erne – med forslaget flyttes det første afsnit i den nuværende artikel 14 om EIT's finansielle ressourcer til det ændrede første afsnit i artikel 20 om EIT's budget, ledsaget af nogle få ændringer. I artiklen fastsættes princippet for EIT's reviderede finansieringsmodel, hvorefter det kun er i de indledende faser af VIF-livscyklussen, at EIT's bidrag til VIF'erne kan dække op til 100 % af de samlede udgifter i forbindelse med merværdiskabende VIF-aktiviteter. Et sådant bidrag mindskes gradvis med tiden i overensstemmelse med de medfinansieringssatser, der er fastsat i SID. I artiklen understreges desuden vigtigheden af, at VIF'erne er finansielt bæredygtige inden for EIT's konkurrencebaserede tildelingsmekanisme.

Artikel 20 EIT's budget - forslaget fastlægger EIT's finansiering og kilden til EIT's finansielle bidrag til VIF'erne.

Bilag I EIT's vedtægter - foreslåede ændringer af EIT's vedtægter med det formål at præcisere bestyrelsens, forretningsudvalgets og direktørens rolle, at styrke bestyrelsens rolle i forbindelse med overvågning, kontrol og styring af VIF'er og at præcisere Kommissionens rolle i forhold til EIT for at afspejle dens forpligtelser med hensyn til overvågning og forsvarlig økonomisk forvaltning. Forslaget indeholder et nyt krav om Kommissionens samtykke i et begrænset antal strategiske spørgsmål, som afgøres af bestyrelsen (f.eks. principper om overvågning og finansiel tildeling). Endelig fjernes i forslaget henvisningen til "tidsbegrænsede kontrakter" for EIT's personale for at sikre den faglige kontinuitet og en udvikling, der er sammenlignelig med den ordning, der finder anvendelse på EU-agenturerne.

ê 294/2008 (tilpasset)

ð ny

2019/0151 (COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

om oprettelse af Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (omarbejdning)

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Ö Den Europæiske Unions funktionsmåde Õ oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 157, stk. 3 Ö 173, stk. 3 Õ,

under henvisning til forslag fra Ö Europa-Kommissionen Õ Kommissionen,

ð efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter, ï

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg 8 ,

under henvisning til udtalelse fra Regionsudvalget 9 ,

efter proceduren i traktatens artikel 251 Ö den almindelige lovgivningsprocedure Õ, og

ud fra følgende betragtninger:

ò ny

(1)Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 294/2008 10  er blevet ændret væsentligt 11 . Da der skal foretages yderligere ændringer, bør forordningen af klarhedshensyn omarbejdes.

ê 294/2008 betragtning 1 (tilpasset)

I Lissabonstrategien for vækst og beskæftigelse understreges behovet for at udvikle forhold, som tiltrækker investeringer i viden og innovation i Europa, med henblik på at styrke konkurrenceevnen, væksten og beskæftigelsen i EU.

ê 294/2008 betragtning 2 (tilpasset)

(2)Medlemsstaterne bærer hovedansvaret for at opretholde et solidt europæisk industri-, konkurrence- og innovationsgrundlag. Karakteren og omfanget af udfordringen på innovationsområdet i Den Europæiske Union Ö Unionen Õ gør det dog også nødvendigt, at der gøres en indsats på fællesskabsplan Ö EU-plan Õ.

ê 294/2008 betragtning 3 (tilpasset)

Fællesskabet bør støtte fremme af innovation, navnlig gennem det syvende rammeprogram for forskning, teknologisk udvikling og demonstration, rammeprogrammet for konkurrenceevne og innovation, programmet for livslang uddannelse og strukturfondene.

ê 294/2008 betragtning 4 (tilpasset)

(3)Der bør oprettes et nyt fællesskabsinitiativ, Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (i det følgende benævnt "EIT") bør oprettes for at supplere eksisterende politikker og initiativer på fællesskabsplan Ö EU-plan Õ og på nationalt plan gennem fremme af Ö integreringen Õ af de tre elementer, som vidensamfundet skal bygge på — videregående uddannelse, forskning og innovation — i hele EU Ö Unionen Õ.

ê 294/2008 betragtning 5 (tilpasset)

På Det Europæiske Råds møde den 15. og 16. juni 2006 blev Kommissionen opfordret til at udarbejde et formelt forslag til oprettelse af EIT med henblik på forelæggelse i efteråret 2006.

ê 294/2008 betragtning 6 (tilpasset)

EIT bør primært have til formål at bidrage til udviklingen af Fællesskabets og medlemsstaternes innovationskapacitet ved at inddrage aktiviteter inden for videregående uddannelse, forskning og innovation på højeste niveau. I den forbindelse bør EIT lette og forbedre netværk og samarbejde og skabe synergieffekter mellem innovationsmiljøer i Europa.

ò ny

(4)EIT bør primært via sine videns- og innovationsfællesskaber ("VIF'er") tage sigte på at styrke innovationsøkosystemer, der tackler globale udfordringer. EIT bør primært have til formål at bidrage til udviklingen af Unionens og medlemsstaternes innovationskapacitet på højeste niveau. For at nå dette mål bør EIT lette og forbedre netværk og samarbejde og skabe synergi mellem forskellige innovationsfællesskaber i Europa.

ê 294/2008 betragtning 22 (tilpasset)

ð ny

(5)EIT's strategiske prioriterede områder på lang sigt og dets finansieringsbehov bør fastlægges for en syvårig periode ð , dækkende den respektive flerårige finansielle ramme ("FFR"), ï  i en strategisk innovationsdagsorden (i det følgende benævnt "SID"). ð SID bør sikre sammenhæng med EU-rammeprogrammet til støtte for forskning og innovation og fremme synergi med andre relevante EU-programmer under FFR samt andre EU-initiativer, -politikker og -instrumenter, navnlig dem, der støtter uddannelse og regionaludvikling. ï Da SID er vigtig for Fællesskabets Ö Unionens Õ innovationspolitik, og dens socioøkonomiske konsekvenser for Fællesskabet Ö Unionen Õ derfor har stor politisk betydning, bør SID vedtages af Europa-Parlamentet og Rådet på grundlag af et forslag fra Kommissionen, der er udarbejdet på basis af et udkast ð baseret på et bidrag ï  fra EIT.

ê 294/2008 betragtning 7

ð ny

(6)EIT's aktiviteter bør ð i overensstemmelse med EU-rammeprogrammet til støtte for forskning og innovation ï rettes mod strategiske langsigtede udfordringer for innovation i Europa, navnlig inden for tværfaglige områder, herunder også dem, der allerede er blevet udpeget på europæisk plan. I den forbindelse bør EIT fremme en regelmæssig dialog med civilsamfundet.

ê 294/2008 betragtning 8

(7)EIT bør prioritere overførsel af sine aktiviteter inden for videregående uddannelse, forskning og innovation til en erhvervsmæssig kontekst og en kommerciel anvendelse af resultaterne såvel som støtte til oprettelse af nye virksomheder, spin-offs og små og mellemstore virksomheder (SMV'er).

ê 294/2008 betragtning 9 (tilpasset)

ð ny

(8)EIT bør primært arbejde på grundlag af ekspertisebaserede, Ö og Õ autonome ð europæiske ï partnerskaber ð i stor skala ï mellem videregående uddannelsesinstitutioner, forskningsorganisationer, virksomheder og andre interessenter i form af bæredygtige, og på længere sigt selvfinansierende, strategiske netværk inden for innovationsprocessen. Disse partnerskaber udvælges af EIT's bestyrelse på grundlag af en gennemsigtig og ekspertisebaseret proces ð og i overensstemmelse med de kriterier, der er fastsat for udvælgelse af europæiske partnerskaber i EU-rammeprogrammet til støtte for forskning og innovation, ï og udpeges til videns- og innovationsfællesskaber (i det følgende benævnt "VIF'er").

ò ny

(9)Under hensyntagen til VIF'ernes særlige karakter er det nødvendigt at fastsætte særlige minimumsbetingelser for at oprette et VIF for så vidt angår undtagelse fra reglerne for deltagelse og formidling i EU-rammeprogrammet til støtte for forskning og innovation. Der kan også være behov for specifikke regler for ejerskab, adgangsrettigheder, udnyttelse og formidling i forbindelse med merværdiskabende VIF-aktiviteter. 

ê 294/2008 betragtning 9

ð ny

(10)Bestyrelsen bør også lede EIT's aktiviteter ð og koordinere rapporteringen, overvågningen og evalueringen af ï og evaluere VIF'ernes aktiviteter ð i overensstemmelse med bestemmelserne i EU-rammeprogrammet til støtte for forskning og innovation ï . Bestyrelsens sammensætning bør sikre en passende fordeling af medlemmer fra erhvervslivet og de videregående uddannelser og/eller forskningssektoren samt innovationssektoren.

ê 294/2008 betragtning 10

(11)For at bidrage til forbedring af konkurrenceevnen og styrke den europæiske økonomis tiltrækningskraft på internationalt plan og dens innovationskapacitet bør EIT og VIF'erne kunne tiltrække partnerorganisationer, forskere og studerende fra hele verden, bl.a. ved at stimulere deres mobilitet, samt samarbejde med organisationer i tredjelande.

ê 294/2008 betragtning 11

ð ny

(12)Forbindelser mellem EIT og VIF'erne bør baseres på aftaler ð rammepartnerskabsaftaler og tilskudsaftaler ï , som fastsætter VIF'ernes rettigheder og forpligtelser, sikrer et tilstrækkeligt koordinationsniveau og beskriver ordningerne for overvågning og evaluering af VIF'ernes aktiviteter og resultater. ð Rammepartnerskabsaftalen bør sikre kontinuitet i EIT's finansielle bidrag til et VIF ud over den respektive FFR. Uanset Europa-Parlaments og Rådets forordning (EU, Euratom) 2018/1046 12 ("finansforordningen") bør EIT have mulighed for at indgå en sådan rammepartnerskabsaftale for en indledende periode på syv år og forlænge den ud over denne periode med en ny periode på højst syv år.  ï

ê 294/2008 betragtning 12 (tilpasset)

ð ny

(13)Der er behov for at støtte videregående uddannelse som et integreret element, som dog ofte mangler i dag, af en omfattende innovationsstrategi. ð Rammepartnerskabsaftalerne eller tilskudsaftalerne ï Aftalen mellem EIT og VIF'erne bør indeholde bestemmelser om, at de grader og eksamensbeviser, der erhverves gennem VIF'erne, tildeles af de deltagende videregående uddannelsesinstitutioner, der bør tilskyndes til også at betegne dem som EIT-grader og -eksamensbeviser. ð Derudover bør EIT styrke og udvide anvendelsesområdet for EIT-mærkede grader og eksamensbeviser for at øge deres anerkendelse uden for EIT-fællesskabet. ï Gennem sine aktiviteter og sit arbejde bør EIT være med til at fremme mobiliteten ð for studerende, forskere og personale ï inden for det europæiske område for forskning og videregående uddannelse og tilskynde til, at tilskud til forskere og studerende i forbindelse VIF'erne kan overføres. Alle disse aktiviteter bør gennemføres uden indskrænkelse af bestemmelserne i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/36/EF af 7. september 2005 om anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer 13 .

ê 294/2008 betragtning 13

EIT bør fastlægge klare og gennemsigtige retningslinjer for forvaltning af intellektuelle ejendomsrettigheder, som fremmer brugen af intellektuelle ejendomsrettigheder under passende forhold. Disse retningslinjer bør udformes således, at der tages behørigt hensyn til de bidrag, der skal komme fra VIF'ernes forskellige partnerorganisationer, uanset deres størrelse. Reglerne for Fællesskabets rammeprogrammer for forskning og udvikling bør finde anvendelse på de aktiviteter, som modtager støtte under disse programmer.

ê 294/2008 betragtning 14 (tilpasset)

(14)Der bør fastsættes passende bestemmelser med henblik på at garantere EIT's pålidelighed og gennemsigtighed. Der bør fastsættes passende regler for EIT's Ö forvaltning og Õ drift i dets vedtægter.

ê 294/2008 betragtning 15 (tilpasset)

ð ny

(15)EIT bør have status som juridisk person, og for at sikre dets driftsmæssige uafhængighed og selvstændighed ð i forhold til nationale myndigheder og eksternt pres ï bør det selv administrere sit budget, og indtægterne bør omfatte et bidrag fra Ö Unionen Õ Fællesskabet.

ê 294/2008 betragtning 16 (tilpasset)

ð ny

(16)EIT bør søge at tilvejebringe stigende finansielle bidrag fra den private sektor og fra indtægter fra egne aktiviteter. Det forventes derfor, at erhvervslivet Ö industrien Õ og finans- og servicesektoren vil bidrage i betydeligt omfang til EIT's budget og navnlig til VIF'ernes budget. VIF'erne bør tilstræbe at maksimere andelen af bidrag fra den private sektor ð og opnå finansiel bæredygtighed ï . VIF'erne og deres partnerorganisationer bør offentligt tilkendegive, at de udøver deres aktiviteter i EIT-regi, og at de modtager et finansielt bidrag fra Den Europæiske Unions Ö Unionens Õ almindelige budget.

ê 294/2008 betragtning 17

Fællesskabets bidrag til EIT bør finansiere omkostningerne i forbindelse EIT's og VIF'ernes etablerings-, administrations- og koordineringsaktiviteter. For at undgå dobbelt finansiering bør disse aktiviteter ikke samtidig få bidrag fra andre fællesskabsprogrammer som f.eks. rammeprogrammet for forskning, teknologisk udvikling og demonstration, rammeprogrammet for konkurrenceevne og innovation, programmet for livslang uddannelse eller fra strukturfondene. Hvis et VIF eller dets partnerorganisationer ansøger direkte om fællesskabsstøtte fra disse programmer eller fonde, bør sådanne ansøgninger endvidere behandles uden nogen form for præference i forhold til andre ansøgninger.

ê 294/2008 betragtning 18 (tilpasset)

(17)Fællesskabets Ö Unionens Õ budgetprocedure bør gælde for så vidt angår EF-tilskuddet og enhver støtte Ö Unionens finansielle bidrag Õ, som ydes over Den Europæiske Unions Ö Unionens Õ almindelige budget. Revision af regnskaberne bør foretages af Revisionsretten i overensstemmelse med Ö finansforordningen Õ Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002 af 25. juni 2002 om finansforordningen vedrørende De Europæiske Fællesskabers almindelige budget 14 .

ê 294/2008 betragtning 19

I denne forordning fastlægges der for perioden 2008-2013 en finansieringsramme, der udgør det primære referencegrundlag for budgetmyndigheden jf. punkt 37 i den interinstitutionelle aftale af 17. maj 2006 mellem Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen om budgetdisciplin og forsvarlig økonomisk forvaltning 15 .

ê 294/2008 betragtning 20 (tilpasset)

(18)EIT er et fællesskabsorgan Ö EU-organ Õ, som omhandlet i artikel 70185, stk. 1, i forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002 Ö finansforordningen Õ , og det bør fastsætte sine finansielle bestemmelser i overensstemmelse hermed. Kommissionens Ö delegerede forordning (EU) 2019/715 af 18. december 2018 om rammefinansforordningen for de organer, der er nedsat i henhold til TEUF og Euratomtraktaten og omhandlet i artikel 70 i finansforordningen 16 Õ forordning (EF, Euratom) nr. 2343/2002 af 19. november 2002 om rammefinansforordning for de organer, der er omhandlet i artikel 185 i Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002 17 bør derfor finde anvendelse på EIT.

ê 294/2008 betragtning 21 (tilpasset)

ð ny

(19)EIT bør udarbejde en årsrapport ð konsolideret  ï Ö årlig aktivitetsrapport Õ med en redegørelse for aktiviteterne ð og resultaterne af operationerne ï i det foregående kalenderår og et løbende treårigt arbejdsprogram ð . EIT bør også udarbejde et enhedsprogrammeringsdokument ï med en redegørelse for de planlagte aktiviteter Ö initiativer Õ ð , hvad angår årlig og flerårlig programmering ï , som desuden giver EIT mulighed for at reagere på interne og eksterne udviklinger inden for videnskab, teknologi, videregående uddannelse, innovation og andre relevante områder. Disse dokumenter bør sendes til Europa-Parlamentet, Rådet, Kommissionen, Revisionsretten, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget til orientering. Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen bør kunne afgive en udtalelse om udkastet til EIT's første treårige arbejdsprogram.

ê 294/2008 betragtning 23 (tilpasset)

ð ny

(20)Det vil være hensigtsmæssigt, at Kommissionen iværksætter en uafhængig ekstern evaluering Ö uafhængige eksterne evalueringer Õ af EIT's virksomhed, ð herunder VIF'ernes virksomhed, ï navnlig med henblik på udarbejdelsen af SID. ð Disse evalueringer bør omfatte en undersøgelse af, hvordan EIT udfører sine opgaver, dække alle EIT's og VIF'ers aktiviteter og vurdere deres relevans, måleffektivitet, omkostningseffektivitet, europæiske merværdi og sammenhæng. Disse evalueringer bør indgå i Kommissionens programevalueringer som omhandlet i EU-rammeprogrammet til støtte for forskning og innovation. ï Om nødvendigt bør Kommissionen udarbejde forslag til ændring af denne forordning.

ê 294/2008 betragtning 24 (tilpasset)

Det vil være hensigtsmæssigt at foretage en gradvis, trinvis gennemførelse af EIT med henblik på dets udvikling på længere sigt. En indledende fase med et begrænset antal VIF'er er nødvendig for at kunne vurdere EIT's og VIF'ernes arbejde korrekt og om nødvendigt indføre forbedringer. Inden for en periode på 18 måneder fra sin nedsættelse bør bestyrelsen udvælge to eller tre VIF'er på områder, der kan hjælpe Den Europæiske Union med at imødegå de nuværende og kommende udfordringer, og som kan omfatte områder som klimaændringer, vedvarende energikilder og næste generation af informations- og kommunikationsteknologier. Udvælgelsen og udpegelsen af yderligere VIF'er bør kunne ske efter vedtagelse af den første SID, som også bør omfatte udførlige retningslinjer for EIT's virksomhed, så det langsigtede perspektiv tilgodeses.

ê 294/2008 betragtning 25 (tilpasset)

(21)Målet Ö Målene Õ for Ö denne forordning Õ den påtænkte handling, nemlig at oprette EIT, kan ikke i tilstrækkelig grad opfyldes af medlemsstaterne og Ö , men Õ kan derfor på grund af handlingens omfang og tværnationale element bedre nås på fællesskabsplan Ö EU-plan Õ; Fællesskabet Ö Unionen Õ kan derfor træffe foranstaltninger i overensstemmelse med subsidiaritetsprincippet, jf. traktatens artikel 5 Ö i traktaten om Den Europæiske Union Õ . I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. nævnte artikel, går denne forordning ikke ud over, hvad der er nødvendigt for at nå Ö disse mål Õ dette mål —

ê 294/2008 (tilpasset)

Ö VEDTAGET DENNE Õ UDSTEDT FØLGENDE FORORDNING:

Artikel 1

Ö Genstand Õ Emne

Herved oprettes Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (i det følgende benævnt "EIT") Ö oprettes Õ.

Artikel 2

Definitioner

Ö I denne forordning forstås ved Õ Ved anvendelsen af denne forordning gælder følgende definitioner:

ê 1292/2013 art. 1, stk. 1, litra a)

1)"innovation": den proces, inklusive resultatet heraf, hvorved nye idéer udvikles som reaktion på samfundsmæssige eller økonomiske behov og krav og skaber nye produkter, tjenester eller forretnings- og organisationsmodeller, som på vellykket vis indføres på et eksisterende marked eller er i stand til at skabe nye markeder, og som skaber værdi for samfundet

ê 1292/2013 art. 1, stk. 1, litra b)

ð ny

2)"videns- og innovationsfællesskab" (VIF): et autonomt ð europæisk ï partnerskab ð i stor skala ï  mellem videregående uddannelsesinstitutioner, forskningsorganisationer, virksomheder og andre interessenter i innovationsprocessen i form af et strategisk netværk, uanset dettes konkrete retlige form, baseret på en fælles innovationsplanlægning på mellemlang til lang sigt med henblik på at opfylde EIT's mål og bidrage til at nå målene fastsat i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1291/2013 18 ("Horisont 2020") ð EU-rammeprogrammet til støtte for forskning og innovation ï 

ê 1292/2013 art. 1, stk. 1, litra c)

3)"samlokaliseringscenter": et geografisk område, hvor de vigtigste partnere i videntrekanten er placeret, og hvor de let kan interagere for således at udgøre knudepunktet for VIF'ernes aktivitet på dette område

ê 1292/2013 art. 1, stk. 1, litra e)

ð ny

3)5)"partnerorganisation": en organisation ð juridisk enhed ï , som indgår i et VIF, og som navnlig kan omfatte videregående uddannelsesinstitutioner, ð erhvervsuddannelsesudbydere, ï forskningsorganisationer, offentlige eller private virksomheder, finansielle institutioner, regionale og lokale myndigheder, fonde samt nonprofitorganisationer

ê 294/2008

ð ny

4)6)"forskningsorganisation": en offentlig eller privat juridisk enhed, som har forskning eller teknologisk udvikling som en af sine hovedmålsætninger

5)7)"videregående uddannelsesinstitution": et universitet eller enhver type videregående uddannelsesinstitution, som i henhold til national ret eller praksis udbyder grader eller eksamensbeviser ð især ï på master- eller ph.d.-niveau uanset den nationale betegnelse

ò ny

6)"EIT-fællesskab": EIT og det aktive fællesskab af alle enkeltpersoner og juridiske enheder, som har nydt godt af eller nyder godt af EIT's finansielle bidrag og støtte

ê 294/2008

8)"grader og eksamensbeviser": kvalifikationer, der resulterer i master- eller ph.d.-grader, der tildeles af deltagende videregående uddannelsesinstitutioner i forbindelse med videregående uddannelsesaktiviteter inden for et VIF

ê 1292/2013 art. 1, stk. 1, litra f)

ð ny

7)9)"strategisk innovationsdagsorden" ("SID"): et politikdokument, der redegør for EIT's prioriterede områder og langsigtede strategi for fremtidige initiativer, ð dets evne til at skabe den størst mulige merværdi på innovationsområdet, ï  og som bl.a. omfatter en oversigt over de planlagte aktiviteter inden for videregående uddannelse, forskning og innovation i en periode på syv år ð dækkende den respektive FFRï

ê 1292/2013 art. 1, stk. 1, litra g) (tilpasset)

8)9a)"regional innovationsordning" (RIO Ö "RIS" Õ): en opsøgende ordning, som har til formål at etablere partnerskaber mellem videregående uddannelsesinstitutioner, forskningsorganisationer, virksomheder og andre interessenter for at fremme innovation i hele Unionen

ê 1292/2013 art. 1, stk. 1, litra h)

ð ny

9)10) "interessentforum": en platform, der er åben for repræsentanter for ð EU-institutionerne, ï nationale, regionale og lokale myndigheder, organiserede interessegrupper og individuelle enheder fra erhvervslivet, videregående uddannelser, forskning, foreninger, civilsamfundet og klyngeorganisationer samt andre interesserede parter i videntrekanten

ò ny

10) "VIF-forretningsplan": et dokument, hvori beskrives målene og de planlagte merværdiskabende VIF-aktiviteter

ê 1292/2013 art. 1, stk. 1, litra h) (tilpasset)

ð ny

11) "aktiviteter, der tilfører VIF'erne merværdi Ö merværdiskabende VIF-aktiviteter Õ": aktiviteter, der udføres af ð VIF-partnerorganisationer ï partnerorganisationer eller, i givet fald, juridiske VIF-enheder ð i overensstemmelse med VIF-forretningsplanen ï , og som bidrager til integrering af videntrekanten, dvs. videregående uddannelse, forskning og innovation, herunder aktiviteter vedrørende oprettelse, administration og koordinering af VIF'erne, og til EIT's overordnede mål.

ò ny

12) "samarbejdsmemorandum": en aftale mellem EIT og et VIF, der har til formål at beholde et VIF som aktivt medlem af EIT-fællesskabet efter rammepartnerskabsaftalens slutdato, uden finansielt bidrag fra EIT

13) "finansiel bæredygtighed": et VIF's evne til uafhængigt at finansiere sine videntrekantaktiviteter efter rammepartnerskabsaftalens slutdato.

ê 1292/2013 art. 1, stk. 2 (tilpasset)

ð ny

Artikel 3

Mission og mål

EIT's mission er at bidrage til bæredygtig økonomisk vækst og fremme konkurrenceevnen i Europa Ö Unionen Õ gennem styrkelse af medlemsstaternes og Unionens innovationskapacitet med henblik på at imødegå de store udfordringer, som det europæiske samfund Ö samfundet Õ står over for. Dette skal ske ved at fremme synergi og samarbejde mellem, og integrere, videregående uddannelse, forskning og innovation på højeste niveau, herunder ved at fremme iværksætteri.

 De generelle og specifikke mål samt resultatindikatorer for EIT for perioden fra 2014 til 2020 er fastsat i Horisont 2020.

ò ny

EIT bidrager til opfyldelse af de generelle og specifikke mål, der er fastsat i EU-rammeprogrammet til støtte for forskning og innovation. 

ê 294/2008

Artikel 417

SID

1.    Senest den 30. juni 2011 og derefter hvert syvende år udarbejder EIT et udkast til en syvårig SID og forelægger den for Kommissionen.

ê 1292/2013 art. 1, stk. 14, litra a) (tilpasset)

ð ny

12.    SID fastlægger EIT's prioriterede områder og langtidsstrategi ð for den pågældende syvårige periode under hensyntagen til EU-rammeprogrammet til støtte for forskning og innovation ï , inklusive en vurdering af strategiens socioøkonomiske konsekvenser og dens evne til at skabe den størst mulige merværdi på innovationsområdet. SID tager hensyn til resultaterne af den overvågning og evaluering af EIT, der er omhandlet i artikel 1916.

ê 1292/2013 art. 1, stk. 14, litra b)

ð ny

2a.    SID skal indeholde en analyse af potentiel og ð være i overensstemmelse med de mål, der er fastsat for EU-rammeprogrammet til støtte for forskning og innovation, den strategiske flerårige plan, krav til rapportering, overvågning og evaluering samt andre krav i nævnte program og skal fremme synergi med andre relevante EU-programmer under den respektive FFR, navnlig dem, der støtter uddannelse og regionaludvikling. SID skaber også  ï  hensigtsmæssig synergi og komplementaritet mellem EIT's aktiviteter og andre EU-initiativer ð , -politikker og ï, -instrumenter og -programmer.

ê 294/2008 (tilpasset)

3.    SID omfatter et overslag over de finansielle behov og kilder med henblik på EIT's fremtidige drift, udvikling på lang sigt og finansiering. SID indeholder også en vejledende finansieringsplan for finansieringsrammens Ö den respektive FFR's Õ periode.

ò ny

4. EIT forelægger sit bidrag til Kommissionens forslag til SID.

ê 1292/2013 art. 1, stk. 14, litra c) (tilpasset)

54.    SID vedtages i overensstemmelse med artikel 173, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde af Europa-Parlamentet og Rådet på grundlag af et forslag Ö forslaget Õ fra Kommissionen.

ê 294/2008

Artikel 54

EIT's organer

1.    EIT har følgende organer:

ê 1292/2013 art. 1, stk. 3, litra a) (tilpasset)

ð ny

a)en bestyrelse bestående af medlemmer på højt plan med erfaring inden for videregående uddannelse, forskning, innovation og erhvervsliv. Bestyrelsen har ansvaret for at lede EIT's aktiviteter, for udvælgelse, udpegelse ð , overvågning ï.og evaluering af VIF'erne og for alle andre strategiske beslutninger.

 b)Bestyrelsen bistås af et forretningsudvalg ð bestående af udvalgte medlemmer og formanden for bestyrelsen. ï Ö Forretningsudvalget bistår bestyrelsen i udførelsen af dens opgaver Õ ð og forbereder bestyrelsesmøderne i samarbejde med direktøren ï

ê 1292/2013 art. 1, stk. 3, litra c) (tilpasset)

ð ny

c)en direktør, udpeget af bestyrelsen, som over for bestyrelsen er ansvarlig for den administrative og finansielle forvaltning af EIT og er EIT's repræsentant i retlig henseende Ö , og som varetager driften og den daglige ledelse af EIT. Õ ð Direktøren er ansvarlig over for bestyrelsen og aflægger løbende rapport til denne om udviklingen inden for EIT og alle aktiviteter, der henhører under vedkommendes ansvar ï

ê 294/2008

ð ny

d)en intern revisionsfunktion, ð som virker i fuld uafhængighed og i overensstemmelse med de relevante internationale standarder, og ï som rådgiver bestyrelsen og direktøren om EIT's finansielle og administrative forvaltning og kontrolstrukturer, om organiseringen af de finansielle forbindelser med VIF'erne og om andre emner, som bestyrelsen måtte udbede sig rådgivning om.

2.    Kommissionen kan udpege observatører, der skal deltage i bestyrelsens møder.

23.    De nærmere regler vedrørende EIT's organer fremgår af EIT's vedtægter, jf. bilaget til denne forordning.

Artikel 65

Opgaver

   For at nå sit mål skal EIT ð navnlig ï :

ê 1292/2013 art. 1, stk. 4, litra a)

a)i overensstemmelse med SID fastlægge sine hovedprioriteringer og hovedaktiviteter

ê 294/2008

b)øge kendskabet til EIT blandt potentielle partnerorganisationer og tilskynde dem til deltagelse i sine aktiviteter

ê 1292/2013 art. 1, stk. 4, litra b) (tilpasset)

ð ny

c)udvælge og udpege VIF'er inden for de prioriterede områder i overensstemmelse med artikel 97 og fastlægge deres rettigheder og forpligtelser i ð rammepartnerskabsaftaler og tilskudsaftaler ï en aftale , give dem støtte af et passende omfang, anvende passende foranstaltninger til kvalitetskontrol, Ö og Õ løbende overvåge og med jævne mellemrum evaluere deres aktiviteter

d) sikre en passende koordination mellem dem og fremme kommunikation og tematisk samarbejde mellem VIF'erne ð og iværksætte indkaldelser af forslag til tværgående VIF-aktiviteter og delte tjenester ï

ê 294/2008 (tilpasset)

ð ny

d)mobilisere midler fra offentlige og private kilder og anvende sine ressourcer i overensstemmelse med denne forordning. EIT skal navnlig søge at tilvejebringe en betydelig og stigende andel af midlerne på sit budget fra private kilder og fra indtægter fra egne aktiviteter

e)Fremme Ö styrke Õ anerkendelse ð uden for EIT-fællesskabet ï i medlemsstaterne af grader og eksamensbeviser, der tildeles af Ö deltagende Õ videregående uddannelsesinstitutioner, der er partnerorganisationer, og som kan betegnes som EIT-grader og -eksamensbeviser ð , og udvide dem til at omfatte programmer for livslang læring  ï

ê 1292/2013 art. 1, stk. 4, litra c) (tilpasset)

f)fremme formidling af bedste praksis med hensyn til integrering af videntrekanten, herunder blandt VIF'er, så der kan udvikles en fælles innovations- og videnoverførselskultur, og tilskynde til deltagelse i opsøgende aktiviteter, herunder i Ö RIS Õ RIO

ê 294/2008 (tilpasset)

ð ny

g)søge at blive et organ i verdensklasse, der repræsenterer ð fremme ï ekspertise inden for videregående uddannelser, forskning og innovation ð , navnlig ï Ö ved at fremme VIF'erne som partnere for topkvalitetsinnovation Õ

ê 1292/2013 art. 1, stk. 4, litra d)

h)fremme tværfaglige tilgange til innovation, herunder integreringen af teknologiske, sociale og ikke-teknologiske løsninger, organisatoriske tilgange og nye forretningsmodeller

ê 1292/2013 art. 1, stk. 4, litra e) (tilpasset)

ð ny

i)sikre komplementaritet og synergi mellem EIT's aktiviteter og andre relevante EU-programmer

j)fremme VIF'erne som partnere for topkvalitetsinnovation både inden og uden for Unionen

jk) etablere Ö arrangere regelmæssige møder i Õ  et interessentforum tilfor at informere om EIT's aktiviteter samt om dets erfaringer, bedste praksis og bidrag til Unionens politikker og mål for innovation, forskning og uddannelse og til for at give interessenter mulighed for at give deres mening til kende. Interessentforummet indkaldes til møde mindst én gang årligt.

k)Ö arrangere møder i en Õ ð gruppe af ï mMedlemsstaternes repræsentanter ð mindst to gange om året, uafhængigt af ï mødes i en særlig sammensætning i Ö møderne i Õ interessentforummet , for at sikre passende kommunikation og passende informationsudveksling med EIT og for at modtage oplysninger om resultater og rådgive og udveksle erfaringer med EIT og VIF'erne. Den særlige sammensætning af ð Gruppen af ï medlemsstaternes repræsentanter i interessentforummet skal desuden sikre passende synergi og komplementaritet mellem EIT- og VIF-aktiviteter og nationale programmer og initiativer, herunder den potentielle nationale medfinansiering af VIF-aktiviteter.

ò ny

l)udpege og koordinere støtteforanstaltninger, som VIF'erne iværksætter til udvikling af videregående uddannelsesinstitutioners iværksætter- og innovationskapacitet og integrering af disse i innovationsøkosystemer.

ê 294/2008

ð ny

2.    EIT bemyndiges til at oprette en fond (i det følgende benævnt "EIT-fonden") med det specifikke formål at fremme og støtte EIT's aktiviteter.

Artikel 76

VIF

1.    VIF'er skal navnlig gennemføre:

a)innovationsaktiviteter og investeringer med europæisk merværdi, ð herunder støtte til oprettelse og udvikling af innovative virksomheder, ï der fuldt ud integrerer dimensionerne videregående uddannelse og forskning med henblik på at opnå en kritisk masse og fremmer formidling og udnyttelse af resultaterne

ê 1292/2013 art. 1, stk. 5, litra a) (tilpasset)

ð ny

b)innovationsbaseret frontlinjeforskning ð eksperimenteren, prototyping og demonstration ï inden for områder af særlig økonomisk og samfundsmæssig interesse, der bygger på resultaterne af den europæiske og den nationale forskning Ö forskningen på EU-plan og nationalt plan Õ, og som potentielt kan styrke Europas Ö Unionens Õ konkurrenceevne på internationalt plan og finde løsninger på de store udfordringer, som det europæiske samfund står over for

ê 1292/2013 art. 1, stk. 5, litra a)

ð ny

c)uddannelsesaktiviteter, ð især ï på kandidat- og ph.d.-niveau, samt faglige kurser i fag med potentiale til at opfylde fremtidige europæiske socioøkonomiske behov, og som udvider Unionens talentgrundlag og fremmer udviklingen af innovationsrelaterede kvalifikationer, forbedringen af ledelses- og iværksætterkvalifikationer, forskeres og studerendes mobilitet samt videndeling, mentorordninger og netværksaktiviteter mellem modtagere af EIT-mærkede grader og kurser

ê 1292/2013 art. 1, stk. 5, litra a)

d)opsøgende aktiviteter og formidling af bedste praksis inden for innovationssektoren med fokus på udvikling af samarbejde mellem videregående uddannelsesinstitutioner, forskningssektoren og erhvervslivet, herunder service- og finanssektoren

ê 1292/2013 art. 1, stk. 5, litra a)

e)foranstaltninger med henblik på at skabe synergi og komplementaritet mellem EIT's aktiviteter og eksisterende relevante EU-programmer, nationale og regionale programmer.

ê 1292/2013 art. 1, stk. 5, litra b) (tilpasset)

ð ny

2.    ð Uden at det berører de rammepartnerskabsaftaler og tilskudsaftaler, der er indgået mellem EIT og VIF'erne, ï skal VIF'erne have betydelig frihed til at fastlægge deres interne organisation og sammensætning samt med hensyn til detaljerne vedrørende deres dagsorden og arbejdsmetoder. VIF'erne skal navnlig:

a)indføre ð interne ï forvaltningsordninger, der afspejler videntrekanten af videregående uddannelse, forskning og innovation

b)tilstræbe at være Ö sikre, at de er Õ åbne for nye medlemmer, når disse tilfører partnerskabet merværdi

c)fungere på åben og gennemsigtig vis i overensstemmelse med deres interne regler

d)opstille Ö og gennemføre Õ forretningsplaner med mål og resultatindikatorer

e)udarbejde Ö fastsætte og gennemføre Õ strategier for finansiel bæredygtighed.

ê 294/2008

ð ny

3.    Forholdet mellem EIT og det enkelte VIF baseres på en aftale ð rammepartnerskabsaftaler og tilskudsaftaler ï .

ò ny

Artikel 8

Regler for deltagelse og formidling

Reglerne for deltagelse og formidling, der er fastsat i EU-rammeprogrammet til støtte for forskning og innovation, finder anvendelse. Som en undtagelse fra disse regler gælder følgende:

a)minimumsbetingelserne for at oprette et VIF er fastsat i denne forordnings artikel 9, stk. 3 og 4

b)specifikke regler for ejerskab, adgangsrettigheder, udnyttelse og formidling kan gælde for merværdiskabende VIF-aktiviteter.

ê 294/2008

Artikel 97

Udvælgelse af VIF'er

ê 1292/2013 art. 1, stk. 6, litra a) (tilpasset)

ð ny

1.    Et partnerskab udvælges og udpeges af EIT til at være et VIF på grundlag af en konkurrencebaseret, åben og gennemsigtig procedure. EIT vedtager og offentliggør detaljerede Ö De Õ kriterier ð , der er fastsat ï  for udvælgelsen af VIF'erne ð europæiske partnerskaber i EU-rammeprogrammet til støtte for forskning og innovation, finder anvendelse. EIT's bestyrelse kan yderligere præcisere disse kriterier ved at vedtage og offentliggøre kriterier for udvælgelsen af VIF'er ï baseret på principperne om ekspertise og innovationsrelevans. Eksterne uafhængige eksperter medvirker i udvælgelsesprocessen.

ê 1292/2013 art. 1, stk. 6, litra b)

21a.    EIT igangsætter udvælgelsen og udpegelsen af VIF'er i overensstemmelse med de prioriterede områder og den tidsplan, der er fastsat i SID.

ê 1292/2013 art. 1, stk. 6, litra c)

2.    I overensstemmelse med principperne i stk. 1 skal kriterierne for udvælgelsen af et VIF blandt andet omfatte:

a)partnerskabets nuværende og potentielle innovationskapacitet, herunder iværksætteri, samt dets ekspertise inden for videregående uddannelse, forskning og innovation

b)partnerskabets evne til at nå målene i SID og dermed bidrage til opfyldelsen af det generelle mål for og prioriteringerne i Horisont 2020

c)den tværfaglige tilgang til innovation, herunder integreringen af teknologiske, sociale og ikke-teknologiske løsninger

d)partnerskabets evne til at sikre bæredygtig selvfinansiering på længere sigt, herunder et betydeligt og stadig større bidrag fra den private sektor, erhvervslivet og servicesektoren

e)en hensigtsmæssigt afbalanceret deltagelse i partnerskabet af organisationer, der er aktive i videntrekanten af videregående uddannelse, forskning og innovation

f)dokumentation for en plan for forvaltning af de intellektuelle ejendomsrettigheder, som er hensigtsmæssig for den pågældende sektor, herunder for hvordan der er taget hensyn til bidrag fra de forskellige partnerorganisationer

g)foranstaltninger til støtte for inddragelse af og samarbejde med den private sektor, herunder den finansielle sektor og navnlig SMV'er, samt oprettelse af nye virksomheder, spin-offs og SMV'er med henblik på kommerciel udnyttelse af resultaterne fra VIF'ernes aktiviteter

h)beredvillighed til at træffe konkrete foranstaltninger med henblik på interaktion og samarbejde med den offentlige og tertiære sektorer, hvis det er relevant

i)beredvillighed til at interagere med andre organisationer og netværk uden for VIF'erne med henblik på at dele bedste praksis og ekspertise

j)beredvillighed til at udarbejde konkrete forslag med henblik på synergi med EU-initiativer og andre relevante initiativer.

ê 1292/2013 art. 1, stk. 6, litra d)

ð ny

3.    Minimumsbetingelsen for at oprette et VIF er deltagelse af mindst tre ð uafhængige ï partnerorganisationer, der skal være etableret i mindst tre forskellige medlemsstater. Alle sådanne partnerorganisationer skal være indbyrdes uafhængige, jf. artikel 8 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1290/2013 19 .

ê 1292/2013 art. 1, stk. 6, litra e)

ð ny

4.    Ud over den i stk. 3 fastsatte betingelse skal mindst to tredjedele af de partnerorganisationer, der danner et VIF, være etableret i medlemsstaterne. I hvert enkelt VIF skal der indgå mindst én videregående uddannelsesinstitution ð , én forskningsorganisation ï og én privat virksomhed.

ê 1292/2013 art. 1, stk. 6, litra f)

ð ny

5.    Kriterierne og procedurerne for finansiering, overvågning og evaluering af VIF'ernes aktiviteter vedtages og offentliggøres af EIT, inden VIF-udvælgelsesproceduren indledes. Den særlige sammensætning ð Gruppen ï af medlemsstaternes repræsentanter ð , der er omhandlet i artikel 6, litra k), ï i interessentforummet underrettes straks herom.

ê 1292/2013 art. 1, stk. 7 (tilpasset)

ð ny

Artikel 107a

Principper for evaluering og overvågning af VIF'er

EIT tilrettelægger på baggrund af væsentlige resultat indikatorer, der er fastsat i bl.a. forordning (EU) nr. 1291/2013 ð EU-rammeprogrammet til støtte for forskning og innovation ï  og i SID, og i ð tæt ï samarbejde med Kommissionen løbende overvågning og periodiske uafhængige evalueringer af hvert enkelt VIF's resultater og virkninger. Resultaterne af disse overvågninger og evalueringer meddeles Europa-Parlamentet og Rådet og offentliggøres.

Artikel 117b

Varighed, opretholdelse og opløsning af et VIF

1.    Alt afhængigt af resultaterne af den løbende overvågning og de periodiske evalueringer og de særlige forhold inden for bestemte områder består et VIF normalt i en periode på syv til femten år.

ê 1292/2013 art. 1, stk. 7 (tilpasset)

ð ny

2 1.    ð Uanset artikel 130, stk. 4, litra c), i finansforordningen ï kan EIT kan indgå en rammepartnerskabsaftale med et VIF i en indledende periode på syv år.

3 2.    ð Alt afhængigt af resultaterne af en omfattende midtvejsevaluering før udløbet af den indledende periode på syv år ï  kan bestyrelsen kan beslutte at forlænge den Ö indledende Õ periode, der oprindeligt er fastsat for rammepartnerskabsaftalen med et VIF, ð  med en ny periode på højst syv år eller at annullere EIT's finansielle bidrag og ikke forlænge rammepartnerskabsaftalen. Bestyrelsen tager navnlig hensyn til det niveau af finansiel bæredygtighed, som et VIF har opnået, dets evne til at sikre, at det er åbent for nye medlemmer, samt ï inden for den finansieringsramme Ö loftet for EU's finansielle Õ ð bidrag ï , der er omhandlet i artikel 2019, hvis det er den mest hensigtsmæssige måde at opnå ð , og relevans med hensyn til ï EIT's mål .

4 3.    Hvis der i forbindelse med evalueringerne af et givet VIF konstateres utilfredsstillende resultater ð eller manglende europæisk merværdi ï , træffer bestyrelsen passende foranstaltninger, herunder reduktion, ændring eller bortfald af Ö EIT's Õ  den økonomiske støtte Ö finansielle bidrag Õ eller opsigelse af Ö rammepartnerskabsaftalen Õ  aftalen.

ò ny

4.    Alt afhængigt af resultaterne af en endelig evaluering før udløbet af rammepartnerskabsaftalens fjortende år kan EIT indgå et samarbejdsmemorandum med et VIF.

ê 294/2008 (tilpasset)

ð ny

Artikel 128

Grader og eksamensbeviser

1.    Grader og eksamensbeviser, som vedrører de videregående uddannelsesaktiviteter, der er omhandlet i artikel 76, stk. 1, litra c), tildeles af de deltagende videregående uddannelsesinstitutioner i henhold til nationale regler og akkrediteringsprocedurer. Aftalen ð Rammepartnerskabsaftalerne og tilskudsaftalerne ï mellem EIT og VIF'erne fastsætter, at disse grader og eksamensbeviser også kan betegnes som EIT-grader og -eksamensbeviser.

2.    EIT opfordrer de deltagende videregående uddannelsesinstitutioner til:

a)at tildele fælles eller multiple grader og udstede eksamensbeviser, som afspejler VIF'ernes integrerede karakter. De kan dog også tildeles eller udstedes af en enkelt videregående uddannelsesinstitution

ê 1292/2013 art. 1, stk. 8

baa)at formidle bedste praksis vedrørende horisontale spørgsmål

ê 294/2008 (tilpasset)

cb)at tage hensyn til:

i)fællesskabsforanstaltninger Ö EU-foranstaltninger Õ iværksat i henhold til traktatens artikel 149 Ö 165 Õ  og 150 Ö 166 Õ

ii)foranstaltninger iværksat i forbindelse med det europæiske område for videregående uddannelse.

Artikel 139

EIT's Ö driftsmæssige Õ uafhængighed og overensstemmelse med foranstaltninger, der gennemføres af Ö Unionen Õ Fællesskabet eller en medlemsstat eller på mellemstatsligt plan

1.    EIT gennemfører sine aktiviteter uafhængigt af nationale myndigheder og eksternt pres.

2.    EIT's aktiviteter skal være i overensstemmelse med andre foranstaltninger og instrumenter, der skal implementeres på fællesskabsplan Ö EU-plan Õ, navnlig inden for videregående uddannelse, forskning og innovation.

3.    EIT tager endvidere passende hensyn til politikker og initiativer på regionalt, nationalt og mellemstatsligt plan med henblik på at anvende bedste praksis, veletablerede koncepter og eksisterende ressourcer.

ê 294/2008 (tilpasset)

ð ny

Artikel 1411

Retlig status

1.    EIT er et fællesskabsorgan Ö EU-organ Õ og har status som juridisk person. Det har i hver medlemsstat den mest vidtgående rets- og handleevne, som den nationale lovgivning tillægger juridiske personer. Det kan i særdeleshed erhverve og afhænde løsøre og fast ejendom og optræde som part i retssager.

2.    Protokollen Protokol Ö nr. 7 Õ vedrørende De Europæiske Fællesskabers Ö Den Europæiske Unions Õ privilegier og immuniteter gælder for EIT.

Artikel 1512

Ansvar

1.    EIT har eneansvaret for at opfylde sine forpligtelser.

2.    For EIT's ansvar i kontraktforhold gælder de relevante aftaleretlige bestemmelser og den lovgivning, der finder anvendelse på den pågældende kontrakt. Domstolen har kompetence til at træffe afgørelse i henhold til en voldgiftsbestemmelse, der indgår i en af EIT indgået kontrakt.

3.    For så vidt angår ansvar uden for kontrakt skal EIT i overensstemmelse med de almindelige retsprincipper, der er fælles for medlemsstaternes retssystemer, erstatte skader forvoldt af EIT eller af dets ansatte under udøvelsen af deres hverv.

Domstolen har kompetence til at træffe afgørelse i tvister vedrørende sådanne skadeserstatninger.

4.    EIT's udbetalinger som følge af et erstatningsansvar som omhandlet i stk. 2 og 3 samt omkostninger og udgifter i denne forbindelse anses for udgifter for EIT og dækkes af EIT's ressourcer.

5.    Domstolen har kompetence til at træffe afgørelse i sager anlagt mod EIT på de betingelser, der er fastsat i traktatens artikel 230 Ö 263 Õ og 232 Ö 265 Õ.

Artikel 1613

Åbenhed og aktindsigt

1.    EIT ð og VIF'erne ï  påser, at der er en høj grad af åbenhed omkring udførelsen af dets Ö deres Õ aktiviteter. EIT ð og VIF'erne ï skal bl.a. oprette et tilgængeligt, gratis websted med oplysninger om EIT's og de enkelte VIF'ers Ö deres Õ aktiviteter.

ê 1292/2013 art. 1, stk. 10

2.    EIT offentliggør sin forretningsorden, sine specifikke finansielle bestemmelser, der er omhandlet i artikel 221, stk. 1, og de detaljerede kriterier for udvælgelsen af VIF'erne, der er omhandlet i artikel 97, inden udsendelse af indkaldelserne af forslag i forbindelse med udvælgelsen af VIF'erne.

ê 294/2008 (tilpasset)

ð ny

3.    EIT offentliggør snarest sit løbende treårige arbejdsprogram ð enhedsprogrammeringsdokument ï og sin ð konsoliderede ï årlige aktivitetsrapport, jf. artikel 1815.

4.    Når EIT modtager fortrolige oplysninger med en velbegrundet anmodning om fortrolig behandling, videregiver det ikke sådanne oplysninger til tredjemand, jf. dog stk. 5 og 6.

5.    Medlemmerne af EIT's organer er underlagt den tavshedspligt, der er omhandlet i traktatens artikel 287 Ö 339 Õ.

De oplysninger, som EIT indsamler i overensstemmelse med denne forordning, er omfattet af bestemmelserne i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1725 20 Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 45/2001 af 18. december 2000 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger i fællesskabsinstitutionerne og -organerne og om fri udveksling af sådanne oplysninger 21 .

6.    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1049/2001 af 30. maj 2001 om aktindsigt i Europa-Parlamentets, Rådets og Kommissionens dokumenter 22 finder anvendelse på dokumenter i EIT's besiddelse. Bestyrelsen vedtager senest seks måneder efter EIT's oprettelse nærmere bestemmelser vedrørende nævnte forordnings gennemførelse.

7.    EIT's officielle dokumenter og publikationer oversættes i overensstemmelse med Ö Rådets Õ forordning nr. 1 af 15. april 1958 om den ordning, der skal gælde for Det Europæiske Økonomiske Fællesskab på det sproglige område 23  ð finder anvendelse på EIT ï . De oversættelsesopgaver, der er påkrævet Ö i forbindelse med EIT's virksomhed Õ, udføres af Oversættelsescentret for Den Europæiske Unions Organer oprettet ved Rådets forordning (EF) nr. 2965/1994 24 .

Artikel 1714



Finansielle ressourcer Ö Finansiering af VIF'erne Õ 

1.    EIT finansieres ved hjælp af et bidrag fra Den Europæiske Unions almindelige budget inden for den finansieringsramme, der er fastsat i artikel 19, og andre private og offentlige kilder.

ê 1292/2013 art. 1, stk. 11, litra a) (tilpasset)

ð ny

12.    VIF'erne finansieres navnlig via følgende kilder:

a)bidrag fra partnerorganisationer, der udgør en betydelig finansieringskilde

b)frivillige bidrag fra medlemsstater, Ö associerede lande eller Õ tredjelande eller disses offentlige myndigheder

c)bidrag fra internationale organer eller institutioner

d)indtægter fra VIF'ernes egne aktiver og aktiviteter og royalties fra intellektuelle ejendomsrettigheder

e)kapitaltilskud, herunder kapitaltilskud, der forvaltes af EIT-fonden

f)testamentariske gaver, donationer og bidrag fra enkeltpersoner, institutioner, fonde eller andre nationale organer Ö oprettet i henhold til national ret Õ 

g)Ö det finansielle Õ bidraget fra EIT

h)finansielle instrumenter, herunder finansielle instrumenter finansieret via Unionens almindelige budget.

Bidrag kan omfatte bidrag i naturalier.

ê 294/2008

23.    Retningslinjerne for adgang til finansiering fra EIT fastsættes i de finansielle bestemmelser for EIT, jf. artikel  221, stk. 1.

ò ny

3. Budgetmæssige forpligtelser for aktioner, der løber over mere end et regnskabsår, kan opdeles på flere år i årlige trancher med forbehold af passende overvågning af VIF'ernes anslåede finansielle behov, der fastslås på årsbasis.

ê 1292/2013 art. 1, stk. 11, litra b) (tilpasset)

ð ny

4.    EIT's Ö finansielle Õ bidrag til VIF'erne kan ð i de indledende faser af VIF-livscyklussen ï dække op til 100 % af de samlede ð støtteberettigede ï udgifter i forbindelse med merværdiskabende VIF-aktiviteter. ð Et sådant bidrag mindskes gradvis med tiden i overensstemmelse med de medfinansieringssatser, der er fastsat i SID. ï

ê 294/2008 (tilpasset)

ð ny

5.    VIF'erne eller deres partnerorganisationer kan ansøge om Ö et finansielt bidrag fra Unionen Õ støtte fra Fællesskabet, navnlig inden for rammerne af fællesskabsprogrammer Ö EU-programmer Õ og -finansiering i henhold til deres respektive regler og på lige fod med andre ansøgninger. Der gives ikke fællesskabsstøtte til aktiviteter Ö Bidraget dækker i så fald ikke de samme omkostninger Õ, der allerede finansieres over Fællesskabets almindelige budget Ö under et andet EU-program Õ .

ê 1292/2013 art. 1, stk. 11, litra c)

6.    EIT's bidrag må i gennemsnit ikke være højere end 25 % af den samlede støtte til et VIF.

ò ny

6.    Bidrag fra partnerorganisationer til finansieringen af VIF'erne fastsættes i overensstemmelse med de medfinansieringssatser, der er omhandlet i denne artikels stk. 4, og afspejler VIF'ernes strategi for finansiel bæredygtighed.

ê 1292/2013 art. 1, stk. 11, litra c) (tilpasset)

ð ny

7.    EIT etablerer en konkurrencebaseret evalueringsmekanisme Ö tildelingsmekanisme Õ med henblik på tildelingen af Ö at yde Õ en passende andel af sit finansielle bidrag til VIF'erne. Mekanismen omfatter en vurdering af VIF'ernes forretningsplaner og resultater som målt ved hjælp af løbende overvågning ð , navnlig de fremskridt, de har gjort med hensyn til at opnå finansiel bæredygtighed ï .

ê 1292/2013 art. 1, stk. 12 (tilpasset)

ð ny

Artikel 1815

Programmering og rapportering

1.    EIT vedtager et ð enhedsprogrammeringsdokument ï løbende treårigt arbejdsprogram på grundlag af SID ð og i overensstemmelse med sine finansielle bestemmelser ï , når denne er vedtaget, med Ö , og dette dokument skal indeholde følgende: Õ 

a) en redegørelse for EIT's og VIF'ernes vigtigste prioriterede områder og planlagte initiativer,

b)herunder et skøn over finansieringsbehovet og -kilderne.

c) Arbejdsprogrammet skal endvidere indeholde relevante indikatorer for overvågning af VIF- og EIT-aktiviteter Ö ved hjælp af Õ , og der skal anlægges en resultatorienteret Ö virkningsorienteret Õ tilgang. EIT fremlægger det foreløbige løbende treårige arbejdsprogram til Kommissionen senest den 31. december det år, der ender to år før det pågældende treårige arbejdsprograms ikrafttræden (år N - 2). 

ò ny

d) andre komponenter som fastsat i dets finansielle bestemmelser. 

ê 1292/2013 art. 1, stk. 12 (tilpasset)

ð ny

Senest tre måneder efter fremlæggelsen af arbejdsprogrammet fremsætter Kommissionen en udtalelse om EIT's specifikke mål, som defineret i Horisont 2020, samt for programmets komplementaritet med Unionens politikker og instrumenter. EIT tager passende hensyn til Kommissionens udtalelse, og begrunder i tilfælde af uoverensstemmelser sin holdning. EIT sender det endelige arbejdsprogram til Europa-Parlamentet, Rådet, Kommissionen, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget til orientering. Direktøren forelægger efter anmodning Europa-Parlamentets kompetente udvalg det endelige arbejdsprogram.

2.    EIT vedtager en ð konsolideret ï årsrapport Ö årlig aktivitetsrapport Õ senest den 30. juni hvert år. Rapporten Ö , der Õ skal indeholde Ö omfattende oplysninger om Õ en redegørelse for de aktiviteter, EIT og VIF'erne har gennemført i det foregående kalenderår, ð og om EIT's bidrag til de mål, der er fastsat i EU-rammeprogrammet til støtte for forskning og innovation, og ï  Ö til EU's politikker og mål på innovations-, forsknings- og uddannelsesområdet. Rapporten skal også indeholde Õ  en vurdering af resultaterne i forhold til målsætningerne, indikatorerne og tidsplanen samt en redegørelse for risiciene ved de gennemførte foranstaltninger og for EIT's anvendelse af ressourcerne og dets generelle drift. ð Den konsoliderede årlige aktivitetsrapport skal indeholde yderligere omfattende oplysninger i overensstemmelse med EIT's finansielle bestemmelser. ï EIT fremsender årsrapporten til Europa-Parlamentet og Rådet og underretter dem mindst en gang om året om EIT's aktiviteter, sit bidrag til Horisont 2020 og til Unionens innovations-, forsknings- og uddannelsespolitikker og -mål.

ê 294/2008 (tilpasset)

ð ny

Artikel 1916

Overvågning og evaluering af EIT

1.    EIT sikrer, at dets aktiviteter, herunder de aktiviteter, der forvaltes af VIF'erne, underkastes løbende og systematisk overvågning og regelmæssig uafhængig evaluering ð i overensstemmelse med dets finansielle bestemmelser ï for at sikre resultater af højeste kvalitet, videnskabelig topkvalitet og den mest effektive udnyttelse af ressourcerne. Resultaterne af evalueringen offentliggøres.

2.    Senest i juni 2011 og hvert tredje år efter en ny finansiel rammes ikrafttræden forestår Kommissionen forestår ð med bistand fra uafhængige eksperter, der udvælges på grundlag af en gennemsigtig procedure i overensstemmelse med dets finansielle bestemmelser, ï en evaluering Ö evalueringer Õ af EIT . Denne baseres på en uafhængig ekstern evaluering og omfatter Ö Disse evalueringer skal omfatte Õ en undersøgelse af, hvordan EIT udfører sine opgaver,. Den dækker dække alle EIT's og VIF'ernes aktiviteter og vurderervurdere ð den europæiske ï merværdien ved EIT, indvirkningen, måleffektiviteten, bæredygtigheden, omkostningseffektiviteten og relevansen af de aktiviteter, der gennemføres, og af disses sammenhæng og/eller komplementaritet med ð relevante ï eksisterende nationale politikker og med Fællesskabets Ö EU's Õ politikker ð , herunder synergi med andre dele af EU-rammeprogrammet til støtte for forskning og innovation ï til støtte for videregående uddannelse, forskning og innovation. I evalueringen Ö evalueringerne Õ tages der hensyn til de synspunkter, som de berørte aktører på både europæisk og nationalt plan har tilkendegivet ð , og disse evalueringer indgår i Kommissionens programevalueringer som fastsat i EU-rammeprogrammet til støtte for forskning og innovation ï .

ê 1292/2013 art. 1, stk. 13, litra b) (tilpasset)

ð ny

32a.    Kommissionen kan foretage yderligere evalueringer af strategisk relevante områder eller emner, med bistand fra uafhængige eksperter, ð der udvælges på grundlag af en gennemsigtig procedure, ï for at vurdere EIT's fremskridt hen imod de opstillede mål, identificere de faktorer, der bidrager til gennemførelsen af aktiviteterne, og kortlægge bedste praksis. I den forbindelse Ö Ved udførelsen af disse yderligere evalueringer Õ tager Kommissionen fuldt ud hensyn til de administrative virkninger for EIT og VIF'erne.

ê 294/2008 (tilpasset)

43.    Kommissionen fremsender Ö meddeler Õ resultaterne af Ö evalueringerne Õ evalueringen sammen med sin egen udtalelse og, hvor det er relevant, eventuelle forslag til ændring af denne forordning Ö ledsaget af sine bemærkninger Õ  til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget. Bestyrelsen tager i forbindelse med EIT's programmer og aktiviteter Ö operationer Õ et passende hensyn til resultaterne af evalueringerne.

ê 294/2008 (tilpasset)

Artikel 18

Indledende fase

1.    Bestyrelsen forelægger udkastet til det første løbende treårige arbejdsprogram, jf. artikel 15, litra a), for Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen senest 12 måneder efter sin nedsættelse. Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen kan hver især rette en udtalelse til bestyrelsen om ethvert emne, der er omhandlet i udkastet inden for tre måneder fra den dato, hvor de har modtaget arbejdsprogrammet. Hvis en sådan udtalelse rettes til bestyrelsen, svarer bestyrelsen inden for en frist på tre måneder, idet den anfører eventuelle tilpasninger af sine prioriteringer og planlagte aktiviteter.

2.    Inden for en frist på 18 måneder efter datoen for nedsættelsen af bestyrelsen udvælger og udpeger EIT to eller tre VIF'er i overensstemmelse med kriterierne og procedurerne i artikel 7.

3.    Kommissionen forelægger forslaget til den første SID, udarbejdet på grundlag af udkastet fra EIT, for Europa-Parlamentet og Rådet inden udgangen af 2011.

Ud over det i artikel 17 omhandlede indhold, skal den første SID omfatte:

a)detaljerede specifikationer og kommissorium for EIT's virksomhed

b)retningslinjerne for samarbejdet mellem bestyrelsen og VIF'erne

c)de nærmere regler for finansieringen af VIF'erne.

4.    Efter vedtagelsen af den første SID i henhold til artikel 17, stk. 4, kan bestyrelsen udvælge og udpege yderligere VIF'er, jf. artikel 6 og 7.

ê 1292/2013 art. 1, stk. 15 (tilpasset)

ð ny

Artikel 2019

Budgetmæssige forpligtelser Ö EIT's budget Õ

1.    Finansieringsrammen fra Horisont 2020 for gennemførelsen af denne forordning i perioden fra den 1. januar 2014 til den 31. december 2020 fastsættes til 2 711,4 mio. EUR i løbende priser.

ò ny

1.    EIT's indtægter består af et bidrag fra Unionen. EIT's indtægter kan også omfatte et bidrag fra andre private og offentlige kilder.  

Bidraget fra Unionen kan ydes i form af et finansielt bidrag fra EU-rammeprogrammet til støtte for forskning og innovation samt andre EU-programmer, uden at det berører de beløb, der fastlægges i den respektive FFR. 

ê 1292/2013 art. 1, stk. 15

ð ny

2.    Dette beløb udgør det primære referencebeløb for Europa-Parlamentet og Rådet under den årlige budgetprocedure, jf. punkt 17 i den interinstitutionelle aftale af 2. december 2013 mellem Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen om budgetdisciplin, om samarbejde på budgetområdet og om forsvarlig økonomisk forvaltning 25 .

23.    De årlige bevillinger godkendes af Europa-Parlamentet og Rådet inden for den finansielle ramme. Det finansielle bidrag fra EIT til VIF'erne kommer fra denne finansieringsramme ð det EU-bidrag, der er omhandlet i stk. 1 ï .

ê 294/2008

ð ny

Artikel 2120

Udarbejdelse og vedtagelse af årsbudgettet

1.    ð EIT-budgettets indhold og struktur fastlægges i overensstemmelse med dets finansielle bestemmelser. ï EIT's udgifter omfatter udgifter til personale, administration, infrastruktur og drift. Administrationsudgifterne holdes på et minimum.

2.    Regnskabsåret svarer til kalenderåret.

23.    Direktøren udarbejder et overslag over EIT's indtægter og udgifter for det følgende regnskabsår og forelægger det for bestyrelsen.

4.    Indtægter og udgifter skal balancere.

ê 1292/2013 art. 1, stk. 16, litra a)

ð ny

35.    Bestyrelsen vedtager udkastet til overslaget ð over EIT's indtægter og udgifter ï samt et udkast til stillingsfortegnelse og det foreløbige løbende treårige arbejdsprogram og fremsender disse ð som en del af enhedsprogrammeringsdokumentet ï til ð Europa-Parlamentet, Rådet og ï Kommissionen senest den ð dato, der er fastsat i EIT's finansielle bestemmelser ï 31. december i år N - 2.

ê 1292/2013 art. 1, stk. 16, litra b)

6.    På grundlag af overslaget anfører Kommissionen i forslaget til Unionens almindelige budget de overslag, som den finder nødvendige i forbindelse med de tilskud, der skal ydes over det almindelige budget.

ê 294/2008 (tilpasset)

7.    Budgetmyndigheden fastsætter bevillingerne i form af tilskud til EIT.

48.    Bestyrelsen vedtager EIT's budget, som bliver endeligt, når Den Europæiske Unions almindelige budget er endeligt vedtaget. Om nødvendigt tilpasses det i overensstemmelse hermed.

59.    Bestyrelsen underretter hurtigst muligt budgetmyndigheden om alle projekter, som den agter at gennemføre, og som kan få betydelige finansielle følgevirkninger for finansieringen af EIT's budget, navnlig projekter vedrørende fast ejendom, såsom leje eller erhvervelse af ejendomme. Bestyrelsen underretter Kommissionen herom.

610.    Enhver betydelig ændring af budgettet foretages efter samme procedure.

Artikel 2221

Gennemførelse af og kontrol med budgettet

1.    EIT vedtager sine finansielle bestemmelser i overensstemmelse med artikel 185, stk. 1, 70, stk. 3, i Ö finansforordningen Õ  forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002. De må kun afvige fra forordning (EF, Euratom) nr. 2343/2002, hvis det er nødvendigt på grund af særlige forhold, der karakteriserer EIT's drift, og Kommissionen på forhånd giver sit samtykke. Der tages passende Ö behørigt Õ hensyn til behovet for tilstrækkelig driftsmæssig fleksibilitet til at sætte EIT i stand til at nå sine mål og tiltrække og fastholde partnere fra den private sektor.

ê 1292/2013 art. 1, stk. 17, litra a)

ð ny

21a.    Det finansielle bidrag til EIT ð fra EU-rammeprogrammet til støtte for forskning og innovation samt andre EU-programmerï vil blive gennemført i overensstemmelse med ð reglerne for disse programmer ï forordning (EU) nr. 1290/2013 og med forordning (EU) nr. 1291/2013.

ê 294/2008

32.    Direktøren gennemfører EIT's budget.

43.    EIT's årsregnskab konsolideres med Kommissionens årsregnskab.

ê 1292/2013 art. 1, stk. 17, litra b)

4.    Europa-Parlamentet meddeler efter henstilling fra Rådet senest den 15. maj i år N + 2 direktøren decharge for gennemførelsen af EIT's budget for år N.

ê 294/2008 (tilpasset)

ð ny

Artikel 2322

Beskyttelse af Fællesskabets Ö Unionens Õ finansielle interesser

1.    Med henblik på at bekæmpe svig, korruption og andre ulovlige aktiviteter finder Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1073/1999 af 25. maj 1999 om undersøgelser, der foretages af Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) 26 , Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 883/2013 27 fuldt ud anvendelse på EIT.

2.    EIT tiltræder den interinstitutionelle aftale af 25. maj 1999 mellem Europa-Parlamentet, Rådet for Den Europæiske Union og Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber om de interne undersøgelser, der foretages af Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) 28 . Bestyrelsen formaliserer denne tiltrædelse og vedtager de bestemmelser, der er nødvendige for at lette gennemførelsen af OLAF's interne undersøgelser.

3.    Alle EIT's afgørelser og alle kontrakter ð rammepartnerskabsaftaler eller tilskudsaftaler ï , det indgår, fastsætter udtrykkelig, at OLAF og Revisionsretten kan foretage undersøgelser på stedet af dokumenter hos alle kontrahenter og underkontrahenter, der har modtaget midler fra Fællesskabet Ö Unionen Õ, også i de endelige modtageres lokaler.

ê 1292/2013 art. 1, stk. 19

ð ny

Artikel 2422a

Nedlæggelse af EIT

Hvis EIT nedlægges, sker afviklingen under Kommissionens tilsyn i overensstemmelse med gældende lovgivning. Aftalerne ð Rammepartnerskabsaftalerne eller tilskudsaftalerne ï med VIF'erne og retsakten om oprettelse af EIT-fonden skal indeholde passende bestemmelser om en sådan situation.

ê 294/2008 (tilpasset)

ð ny

Artikel 2523

Vedtægter

EIT's vedtægter ð er fastlagt ï Ö i bilag Õ I , jf. bilaget, vedtages hermed.

ò ny

Artikel 26

Ophævelse

Forordning (EF) nr. 294/2008 ophæves.

Henvisninger til den ophævede forordning gælder som henvisninger til nærværende forordning og læses efter sammenligningstabellen i bilag III.

ê 294/2008

Artikel 2724

Ikrafttræden

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den […].

På Europa-Parlamentets vegne    På Rådets vegne

Formand    Formand


FINANSIERINGSOVERSIGT

1.    FORSLAGETS/INITIATIVETS RAMME

1.1.    Forslagets/initiativets betegnelse

1.2.    Berørt(e) politikområde(r) (programklynge)

1.3.    Forslaget/initiativet vedrører:

1.4.    Forslagets/initiativets begrundelse

1.4.1.    Behov, der skal opfyldes på kort eller lang sigt, herunder en detaljeret tidsplan for iværksættelsen af initiativet

1.4.2.    Merværdien ved en indsats fra EU's side (f.eks. koordineringsfordele, retssikkerhed, større effektivitet eller komplementaritet). Ved "merværdien ved en indsats fra EU's side" forstås her merværdien af EU's intervention i forhold til den værdi, som medlemsstaterne ville have skabt enkeltvis.

1.4.3.    Erfaringer fra lignende foranstaltninger

1.4.4.    Sammenhæng med andre relevante instrumenter og eventuel synergivirkning

1.5.    Varighed og finansielle virkninger

1.6.    Påtænkt(e) forvaltningsmetode(r)

1.7.    Påtænkt(e) forvaltningsmetode(r)

2.    FORVALTNINGSFORANSTALTNINGER

   2.1.    Bestemmelser om kontrol og rapportering

   2.2.    Forvaltnings- og kontrolsystem(er)

   2.2.1.    Begrundelse for den/de påtænkte forvaltningsmetode(r), finansieringsmekanisme(r), betalingsvilkår og kontrolstrategi

   2.2.2.    Oplysninger om de udpegede risici og det/de interne kontrolsystem(er), der etableres for at afbøde dem

   2.2.3.    Vurdering af og begrundelse for kontrolforanstaltningernes omkostningseffektivitet (forholdet mellem kontrolomkostningerne og værdien af de forvaltede midler) samt vurdering af den forventede risiko for fejl (ved betaling og ved afslutning)

   2.3.    Foranstaltninger til forebyggelse af svig og uregelmæssigheder

3.    FORSLAGETS/INITIATIVETS ANSLÅEDE FINANSIELLE VIRKNINGER

   3.1.    Udgiftsområde(r) i den flerårige finansielle ramme og foreslået(ede) ny(e) udgiftspost(er) på budgettet

   3.2.    Anslåede virkninger for udgifterne

   3.2.1.    Sammenfatning af de anslåede virkninger for udgifterne

   3.2.2.    Sammenfatning af de anslåede virkninger for administrationsbevillingerne

   3.2.3.    Tredjemands bidrag til finansieringen

   3.3.    Anslåede virkninger for indtægterne

FINANSIERINGSOVERSIGT

1.    FORSLAGETS/INITIATIVETS RAMME

1.1.    Forslagets/initiativets betegnelse

Ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning om oprettelse af Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (EIT) og

Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om fastsættelse af en strategisk innovationsdagsorden for Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (EIT) 2021-2027

1.2.    Berørt(e) politikområde(r) (programklynge)

Horisont Europa – Rammeprogrammet for forskning og innovation (2021-2027)

1.3.    Forslaget/initiativet vedrører:

 en ny foranstaltning 

 en ny foranstaltning som opfølgning på et pilotprojekt/en forberedende foranstaltning 29  

X en forlængelse af en eksisterende foranstaltning 

 en sammenlægning eller en omlægning af en eller flere foranstaltninger til en anden/en ny foranstaltning 

1.4.    Forslagets/initiativets begrundelse

1.4.1.    Behov, der skal opfyldes på kort eller lang sigt, herunder en detaljeret tidsplan for iværksættelsen af initiativet

Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (EIT) er en integreret del af Kommissionens forslag til Horisont Europa (2021-2027) under søjlen "Åben innovation", men har et særskilt retsgrundlag (EIT-forordningen).

Forslaget om Horisont Europa 30 bekræftede EIT's og VIF'ernes betydning og bidrag, når det drejer sig om at gennemføre EU's strategiske prioriteringer på innovationsområdet. Heri forelægges EIT's budget for 2021-2027 31 , dets anvendelsesområde, merværdi og vigtigste aktivitetsområder, samtidig med at der peges på en revideret rolle for EIT med henblik på at styrke dets bidrag til Horisont Europas målsætninger.

Initiativet har til formål at gøre EIT-forordningen forenelig med Horisont Europa og forbedre EIT's funktionsmåde under hensyntagen til de seneste års erfaringer. Det har også til formål at foreslå en ny strategisk innovationsdagsorden (SID), som fastlægger EIT's strategi og prioriteter for perioden 2021-2027 og definerer dets målsætninger, nøgleaktioner, forventede resultater og de nødvendige ressourcer.

EIT's overordnede mission for perioden 2021-2027 er at bidrage til bæredygtig økonomisk vækst og konkurrenceevnen i Europa gennem styrkelse af medlemsstaternes og Unionens innovationskapacitet. Dette skal ske ved at fremme og integrere uddannelse, forskning og innovation på højeste niveau.

EIT vil stadig primært arbejde på grundlag af sine videns- og innovationsfællesskaber (VIF'er), som er europæiske partnerskaber i stor skala, der beskæftiger sig med specifikke samfundsudfordringer. EIT vil fortsat styrke innovationsøkosystemerne omkring dem ved at fremme integreringen af videntrekantens tre sider. Hvert enkelt VIF bevarer sin organisationsstruktur baseret på "samlokaliseringscentre", som er de geografiske centre, der samler aktørerne i videntrekanten og giver mulighed for geografisk nærhed og tættere samarbejde.

EIT vil gennemføre aktiviteter, der har til formål:

1) at styrke bæredygtige innovationsøkosystemer i hele Europa

2) at fremme udviklingen af iværksætter- og innovationsfærdigheder i et livslangt læringsperspektiv og støtte omstillingen af EU's videregående uddannelsesinstitutioner for at fremme iværksætterkultur

3) at indføre nye løsninger på globale udfordringer på markedet.

EIT vil i forbindelse med gennemførelsen af sine aktiviteter udvikle synergi og skabe merværdi inden for Horisont Europa. Gennemførelsen vil finde sted via støtte til VIF'er og gennem EIT-koordinerede aktiviteter.

Støtte til VIF'er:

EIT vil konsolidere de otte eksisterende VIF'er og fremme deres vækst og virkninger og følge deres overgang til finansiel bæredygtighed. Dette vil navnlig vedrøre den første bølge af tre VIF'er, der blev iværksat i 2009 (EIT Climate, EIT Digital og EIT InnoEnergy), hvis partnerskabsrammeaftaler udløber efter 2024.

EIT vil også iværksætte to nye VIF'er inden for specifikke tematiske områder for at tackle fremtidige, nye globale samfundsmæssige udfordringer og behov (forslagsindkaldelser planlagt i 2021 og 2024).

EIT vil yde støtte til VIF'er, der arbejder med porteføljer af aktiviteter inden for videntrekanten, gennem:

1- Uddannelsesaktiviteter med stærke iværksætterkomponenter med henblik på at uddanne den næste generation af talenter, herunder udformning og gennemførelse af EIT-mærkede programmer, navnlig på kandidat- og ph.d.-niveau (EIT-mærket)

2- Aktiviteter til støtte for innovation med henblik på at udvikle produkter og tjenester, der imødekommer en specifik forretningsmulighed

3- Virksomhedsetablering og -støtteaktiviteter såsom acceleratorordninger for at hjælpe iværksættere med at omsætte deres idéer til vellykkede projekter og sætte skub i væksten.

EIT-koordinerede aktiviteter:

EIT vil sigte mod at støtte videregående uddannelsesinstitutioner, så de bliver bedre integreret i innovationsværdikæder og -økosystemer. EIT vil gennem sine VIF'er iværksætte en støtteforanstaltning, der skal bringe videregående uddannelsesinstitutioner og andre centrale innovationsaktører, såsom virksomheder, sammen i projekter med henblik på at arbejde på strategiske kapacitetsudviklingsområder. Partnerne vil have fælles mål og sammen arbejde mod resultater, der er til gensidig fordel. Foranstaltningen vil sikre en inklusiv tilgang med henblik på at tiltrække videregående uddannelsesinstitutioner ud over VIF-partnere, en tværfaglig og tværsektoriel tilgang; og en forbindelse til Europa-Kommissionens strategi for intelligent specialisering, relevante tematiske platforme og EIT-RIS-enheder.

Gennem den regionale innovationsordning og de nye EIT-koordinerede aktiviteter vil EIT øge sin regionale rækkevidde og den dertil knyttede virkning.

1.4.2.    Merværdien ved en indsats fra EU's side (f.eks. koordineringsfordele, retssikkerhed, større effektivitet eller komplementaritet). Ved "merværdien ved en indsats fra EU's side" forstås her merværdien af EU's intervention i forhold til den værdi, som medlemsstaterne ville have skabt enkeltvis.

Begrundelse for en indsats på EU-plan (forudgående)

Innovationsudfordringernes karakter og omfang kræver, at aktører og ressourcer på europæisk plan mobiliseres gennem grænseoverskridende samarbejde. Der er brug for at nedbryde siloerne mellem fagområder og langs værdikæder og fremme etableringen af et gunstigt miljø, hvor der kan foretages en effektiv udveksling af viden og ekspertise, og hvor iværksættertalenter kan udvikles og tiltrækkes.

I konsekvensanalysen vedrørende Horisont Europa peges der på specifikke strukturelle svagheder i EU's innovationskapacitet, som skal afhjælpes på EU-plan, og som vil være i fokus for EIT's bidrag. Især de europæiske videregående uddannelsesinstitutioner skal fremme iværksætteri, overvinde faggrænser og institutionalisere et stærkt, ikke-disciplinært samarbejde i EU mellem den akademiske verden og industrien. Adgang til iværksættertalent er sammen med adgangen til professionelle tjenester, kapital og markeder på EU-plan og samling af de vigtigste innovationsaktører om et fælles mål de vigtigste forudsætninger, når det handler om at pleje et innovationsøkosystem. Det er nødvendigt at koordinere indsatsen på EU-plan for at skabe en kritisk masse af indbyrdes forbundne iværksætterklynger og -økosystemer i hele EU. Interventionens størrelse og omfang går ud over, hvad medlemsstaterne kan gøre alene, og kræver en indsats på EU-plan.

Forventet merværdi på EU-plan (efterfølgende)

EIT forventes at nå sine mål for perioden 2021-2027 som beskrevet i forslaget om Horisont Europa. De specifikke fordele ved EU's investeringer i EIT vil resultere i:

- skabelse af nye miljøer, der er fremmende for samarbejde og innovation

- styrkelse af den akademiske verdens og forskningssektorens innovationskapacitet

- en ny generation af iværksættere

- skabelse og udvikling af innovative projekter

- større regional rækkevidde af EIT's innovationsaktiviteter.

1.4.3.    Erfaringer fra lignende foranstaltninger

EIT blev oprettet i 2008 med det formål at imødegå store samfundsudfordringer gennem forbedring af EU's innovationskapacitet og -resultater. I 2017 blev det i midtvejsevalueringen af EIT konkluderet, at EIT fortsat er særdeles relevant og bidrager med en klar EU-merværdi. Der findes ikke andre instrumenter til opbygning af EU-dækkende innovationsnetværk inden for uddannelse, forskning, erhvervsliv og andre berørte områder.

EIT har skabt et innovationsøkosystem i Europa med mere end 1 200 partnere fra erhvervslivet og forsknings- og uddannelsesmiljøet, som er organiseret i 8 videns- og innovationsfællesskaber (VIF'er) og omfatter over 40 samlokaliseringscentre. Mere end 50 % af partnerne fra erhvervssektoren (industrien, SMV'er og nye virksomheder) viser, at instrumentet er tæt på markedet. EIT-fællesskabet giver resultater: over 600 nye produkter og tjenester lanceret på markedet, støtte til over 1 250 nye virksomheder og innovative projekter, eksterne investeringer til en værdi af over 890 mio. EUR og over 6 000 skabte job. Den første gruppe på ca. 1 700 dimittender fra EIT-mærkede masteruddannelser er nu på vej ind på arbejdsmarkedet.

EIT er udformet som et uafhængigt organ, hvilket gør det fleksibelt, selvstændigt, erhvervsdrevet og smidigt i beslutningsprocessen. Tiden til bevilling af tilskud er 4 måneder sammenlignet med et gennemsnit på 6 måneder under Horisont 2020. Bestemmelserne om konkurrencebaseret finansiering, finansiel bæredygtighed og forenkling fremmer innovation i VIF'erne. EIT's administrationsomkostninger er meget lave og udgør mindre end 2 % af det samlede budget sammenlignet med det gennemsnit på 4,6 %, der er angivet for Horisont 2020.

For 2021-2027 vil de vigtigste forbedringer af EIT især være rettet mod:

- yderligere forenkling af procedurerne for effektiv forvaltning af VIF'er (f.eks. med indførelse af en ny samfinansieringsordning, flerårige tilskud osv.)

- støtte til bedre integrering af videregående uddannelsesinstitutioner i innovationsværdikæder og -økosystemer

- imødegåelse af mere globale udfordringer gennem lancering af 2 nye VIF'er

- styrkelse af åbenheden og gennemsigtigheden i VIF'erne og deres tilpasning til den foreslåede tilgang for europæiske partnerskaber under Horisont Europa

- forbedring af EIT's virkninger på regionalt og lokalt plan og navnlig i lande med lavere innovationsresultater

- øget synliggørelse af EIT's indsats i og uden for medlemsstaterne

- øget synergi og komplementaritet med andre instrumenter under Horisont Europa og andre EU- og medlemsstatsinstrumenter.

1.4.4.    Sammenhæng med andre relevante instrumenter og eventuel synergivirkning

EIT's brede indsatsområde og særlige rolle giver det gode forudsætninger for at skabe synergi og sikre komplementaritet med andre EU-programmer eller -instrumenter, bl.a. ved at øge sin støtte til VIF'erne i deres planlægnings- og gennemførelsesaktiviteter. Nedenstående ikke-udtømmende liste indeholder konkrete eksempler på, at EIT vil bidrage til synergi på mellemlang og lang sigt inden for og uden for Horisont Europa.

Horisont Europa: Der forventes stærk synergi mellem EIT og hele Horisont Europa-programmet. Synergi med EIC vil især være afgørende for virkningen af søjlen "Åben innovation" samt støtten til økosystemer.

Under søjlen [Globale udfordringer og industriel konkurrenceevne] kan EIT gennem sine VIF'er samarbejde med europæiske partnerskaber, bidrage til missioner, støtte foranstaltninger på efterspørgselssiden og levere udnyttelsesmuligheder med henblik på at fremme teknologioverførsel og fremskynde markedsføringen af de resultater, der opnås gennem tematiske klynger eller andre europæiske partnerskaber.

Erasmus: Erasmus og EIT vil skabe synergi mellem deres respektive fællesskaber. Samarbejdet vil være rettet mod at sikre Erasmus-studerende, der deltager i VIF-partneruddannelsesinstitutioner, adgang til VIF'ernes sommerskoler eller andre relevante uddannelsesaktiviteter (f.eks. om iværksætteri og innovationsstyring), og skabe kontakt med VIF'ernes netværk af tidligere studerende.

Der vil, hvor det er muligt, blive sikret synergi med initiativet Europauniversiteter, som kan bidrage til at strømline EIT's uddannelsesaktiviteter med henblik på at opnå en systemisk virkning.

Programmet for et digitalt Europa: VIF'ernes samlokaliseringscentre vil samarbejde med de europæiske digitale innovationsknudepunkter for at støtte den digitale omstilling af industrien og organisationerne i den offentlige sektor.

Midler under samhørighedspolitikken (navnlig EFRU og ESIF+): Gennem deres samlokaliseringscentre vil EIT's VIF'er fremme regionalt og tværregionalt samarbejde mellem videntrekantens aktører (uddannelse, forskning, erhvervsliv) og forvaltningsmyndigheder i synergi med Europa-Kommissionens arbejde med interregionalt samarbejde og investeringer i relaterede prioriteter for intelligent specialisering.

InvestEU: EIT's VIF'er vil søge muligheder for samarbejde med InvestEU-rådgivningsplatformen for at yde teknisk støtte og bistand til VIF'ernes støttede projekter i forbindelse med forberedelse, udvikling og gennemførelse af projekter.

Et Kreativt Europa: Programmet vil være særlig relevant for aktiviteterne i et fremtidigt VIF for de kulturelle og kreative industrier. Der vil blive udviklet stærk synergi og tilstræbt komplementaritet med programmet på områder som kreative færdigheder, job og forretningsmodeller.


1.5.    Varighed og finansielle virkninger

X begrænset varighed

X    gældende fra [1.1.]2021 til [31.12.]2027

X    Finansielle virkninger fra 2021 til 2027 for forpligtelsesbevillinger og fra 2021 til 2029 for betalingsbevillinger.

 ubegrænset varighed

Iværksættelse med en indkøringsperiode fra ÅÅÅÅ til ÅÅÅÅ,

derefter gennemførelse i fuldt omfang.

1.6.    Påtænkt(e) forvaltningsmetode(r) 32  

 Direkte forvaltning ved Kommissionen

◻ i dens tjenestegrene, herunder ved dens personale i EU's delegationer

   i gennemførelsesorganer

 Delt forvaltning i samarbejde med medlemsstaterne

X Indirekte forvaltning ved at overlade budgetgennemførelsesopgaver til:

◻ tredjelande eller organer, som tredjelande har udpeget

◻ internationale organisationer og deres organer (angives nærmere)

◻ Den Europæiske Investeringsbank og Den Europæiske Investeringsfond

X de organer, der er omhandlet i finansforordningens artikel 70 og 71

◻ offentligretlige organer

◻ privatretlige organer, der har fået overdraget samfundsopgaver, forudsat at de stiller tilstrækkelige finansielle garantier

◻ privatretlige organer, undergivet lovgivningen i en medlemsstat, som har fået overdraget gennemførelsen af et offentlig-privat partnerskab, og som stiller tilstrækkelige finansielle garantier

◻ personer, der har fået overdraget gennemførelsen af specifikke aktioner i den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik i henhold til afsnit V i traktaten om Den Europæiske Union, og som er udpeget i den relevante basisretsakt.

Hvis der angives flere forvaltningsmetoder, gives der en nærmere forklaring i afsnittet "Bemærkninger".

2.    FORVALTNINGSFORANSTALTNINGER

2.1.    Bestemmelser om kontrol og rapportering 

Angiv hyppighed og betingelser.

EIT vil anvende en evaluerings- og overvågningsramme, der giver mulighed for fleksibilitet på alle relevante niveauer og sikrer sammenhæng med de generelle målsætninger for Horisont Europa og de tilstræbte virkninger. Der vil navnlig blive sørget for feedbacksløjfer mellem Kommissionen, EIT og VIF'erne for at fremme målsætningerne på en konsekvent, sammenhængende og effektiv måde.

OVERVÅGNING

Overvågningen af EIT vil blive indført i overensstemmelse med nedenstående trin:

1. Overvågningen af gennemførelsen af EIT's driftsbudget, navnlig gennem VIF'er, vil være en af instituttets hovedopgaver. Kommissionen vil deltage i den fælles udformning af alle relevante virknings- og overvågningsredskaber, som udvikles eller anvendes af EIT for at sikre overensstemmelse og sammenhæng med det overordnede overvågningssystem for Horisont Europa, herunder de vigtigste virkningsveje, rammen af kriterier for europæiske partnerskaber og den strategiske planlægningsproces.

Det vil være EIT's ansvar at overvåge VIF'ernes driftsmæssige resultater regelmæssigt og tilpasse sine overvågningssystemer løbende. Resultaterne af en sådan overvågning vil indgå i VIF'ernes forretningsplanlægningsprocesser og EIT's beslutningstagning om budgettildelingen og forberedelsen af rammepartnerskabsaftaler og specifikke tilskudsaftaler med VIF'erne som modtagere.

2. Overvågningen af EIT's egne aktiviteter (output, resultater og virkninger af aktiviteterne) vil kombinere kvantitative og kvalitative indikatorer på mellemlang sigt. Efter at EIT fik fuld finansiel autonomi i januar 2018, blev der undertegnet et aftalememorandum (MoU) mellem EIT og Kommissionen (GD EAC). I aftalememorandummet fastlægges vilkårene for samarbejdet mellem dem og de nærmere regler for ydelsen af det finansielle bidrag til EIT fra Den Europæiske Unions almindelige budget.

Gennem overvågningen af EIT's aktiviteter undersøges gennemførelsesgraden for SID og enhedsprogrammeringsdokumentet gennem analysen af indikatorerne. Systemet skal også f.eks. måle EIT's støtte til VIF'erne, forvaltningen af projekter, der er knyttet til EIT's koordinerede aktiviteter, intensiteten og omfanget af bevidstgørelsesaktiviteter og opsøgende aktiviteter (antallet af workshopper og bedste praksis-arrangementer), formidling og internationale aktiviteter samt EIT's indvirkning på EU's bredere politiske dagsordener for innovation, forskning og uddannelse.

3.

De periodiske evalueringer af EIT's aktiviteter, herunder de aktiviteter, der forvaltes af VIF'erne, vil blive foretaget af Kommissionen i 2023 og 2026 i overensstemmelse med EIT-forordningen og Horisont Europa-forordningen. I disse evalueringer vurderes måleffektiviteten, omkostningseffektiviteten, relevansen, sammenhængen og EU-merværdien af EIT's aktiviteter. De vil være baseret på uafhængige eksterne evalueringer og indgå i midtvejsevalueringer og de efterfølgende evalueringer af det overordnede Horisont Europa-program med henblik på at sikre synergi mellem EIT og andre dele af programmet. Kommissionen kan desuden til enhver tid foretage yderligere evalueringer af temaer eller emner af strategisk relevans. Det bør sikres, at EIT's planlagte aktiviteter skaber synergi med andre EU-programmer gennem Kommissionens vurdering af EIT's enhedsprogrammeringsdokument.

RAPPORTERING

EIT er et EU-organ, der modtager støtte fra Den Europæiske Unions budget. Hvad angår økonomisk forvaltning og kontrol, vil EIT blive behandlet som alle andre organer, der er oprettet i medfør af traktaten. Det betyder, at den interinstitutionelle aftale 33 mellem Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen om budgetdisciplin, om samarbejde på budgetområdet og om forsvarlig økonomisk forvaltning finder anvendelse på EIT.

. Følgende gælder for rapporteringen om gennemførelsen af overvågningssystemet:

Enhedsprogrammeringsdokumentet (SPD) for EIT, der vedtages hvert år, indeholder et flerårigt arbejdsprogram (n+3) og et årligt arbejdsprogram (n+1). Disse arbejdsprogrammer skal indeholde den samlede strategiske programmering for årene n+1 til n+3, herunder mål, forventede resultater og performanceindikatorer til overvågning af opnåelsen af mål og resultater. Derudover vil enhedsprogrammeringsdokumentet bl.a. indeholde et overslag over EIT's indtægter og udgifter, en ressourceplan, oplysninger om dets ejendomspolitik, strategien for opnåelse af effektivitetsgevinster og synergi, strategien for systemerne for organisatorisk styring og intern kontrol, herunder den seneste version af strategien til bekæmpelse af svig og en angivelse af, hvilke foranstaltninger der er truffet for at forhindre gentagelse af interessekonflikter, uregelmæssigheder og svig.

• Den årlige aktivitetsrapport for det foregående år (n-1) vil indeholde resultaterne af overvågningsprocessen for n-1 og beskrive, hvordan og i hvilket omfang målene er opfyldt. Den årlige aktivitetsrapport bør tage højde for VIF'ernes omkostnings- og performancerapporter for det foregående driftsår (n-1).

Betingelserne for VIF'ernes rapportering er fastsat i rammepartnerskabsaftalen og tilskudsaftalerne (rapportering om resultater og omkostninger). For at øge effektiviteten og omkostningseffektiviteten og på grundlag af EIT's erfaringer med gennemførelsen af VIF'ernes tilskudsaftaler vil der i tilskudsforvaltningsprocessen blive gennemført en række forenklingsforanstaltninger, som primært har til formål at mindske den administrative arbejdsbyrde for VIF'erne og øge kvaliteten af de indsamlede data.

2.2.    Forvaltnings- og kontrolsystem(er)

2.2.1.    Begrundelse for den/de påtænkte forvaltningsmetode(r), finansieringsmekanisme(r), betalingsvilkår og kontrolstrategi

Da det drejer sig om et organ, som er fuldt integreret i Horisont Europa-programmet, er de foreslåede finansieringsmekanismer, betalingsvilkår og kontrolstrategier tilpasset Horisont Europa for at sikre modtagerne og interessenterne en konsekvent tilgang for så vidt angår støtteberettigelsesregler og forsvarlig økonomisk forvaltning.

EIT's resultater for perioden 2014-2020 er med en fejlprocent, der konsekvent ligger under 2 %, blandt de bedste i forskningsfamilien, og EIT kombinerer takket været sin skræddersyede udformning lave fejlprocenter med en kontrolmetode, der med omhyggelig brug af outsourcing fører til lave kontrolomkostninger, samtidig med at effektiviteten bevares.

2.2.2.    Oplysninger om de udpegede risici og det/de interne kontrolsystem(er), der etableres for at afbøde dem 

På grund af det indlysende behov for at forvalte EU-budgettet på en effektiv måde og sikre en forsvarlig økonomisk forvaltning har EIT indført et internt kontrolsystem, som kan give en rimelig sikkerhed for, at fejlprocenten i løbet af den flerårige udgiftsperiode ligger inden for og faktisk er lavere end de grænser, som er foreslået under Horisont Europa. EIT's rammer for intern kontrol vil også være baseret på: Kommissionens interne kontrolstandarder, EIT's egne procedurer, forudgående kontrol af alle udgifter, der anmeldes af VIF'erne, og som er finansieret af EIT, revisionsattester, forudgående certificering af metoder til omkostningserklæringer, efterfølgende revision af udvalgte krav, projektresultater og ekstern evaluering.

EIT har indført en organisatorisk struktur samt interne forvaltnings- og kontrolsystemer og -procedurer, der er tilpasset udførelsen af EIT's opgaver. Dette er sket i overensstemmelse med de standarder, som bestyrelsen har vedtaget på grundlag af tilsvarende standarder fastsat af Kommissionen, og under hensyn til de risici, der er forbundet med forvaltningsmiljøet og arten af de finansierede foranstaltninger.

Risikostyringsøvelsen udføres årligt for at afhjælpe risici i forbindelse med gennemførelsen af alle EIT's aktiviteter. EIT skal i forbindelse med indførelsen af rammerne for intern kontrol tage højde for de risici, der er forbundet med de gennemførte aktiviteter, befolkningens særlige karakteristika og et sammenfald af modtagere, hyppigheden af de tildelte tilskud og transaktionernes størrelse samt forhindre overlapning af finansieringen.

En række af de forenklingsforanstaltninger, der blev indført i 2014, har resulteret i en nedbringelse af fejlprocenterne. Den konstaterede fejlprocent ifølge den efterfølgende kontrol af EIT's tilskud ligger langt under væsentlighedstærsklen på 2 %.

Det kontrolsystem, som EIT indfører, giver en rimelig sikkerhed for, at der kan opnås en tilfredsstillende styring af risiciene i forbindelse med operationernes effektivitet, sikrer de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed og skaber balance mellem tillid og kontrol. Som led i det kontrolsystem, som EIT gennemfører, er revisionsstrategien baseret på den finansielle revision af en repræsentativ stikprøve af udgifter i EIT-budgettet, navnlig via de årlige tilskud til VIF'er. Denne repræsentative stikprøve kan suppleres af en udvælgelse foretaget på basis af en vurdering af risiciene i forbindelse med de forudgående kontroller med alle krav. Resultaterne heraf vil indgå i vurderingen af rammerne for kontrol af risikovurdering i forbindelse med gennemførelsen af tilskud. Revision af udgifter vil fortsat blive foretaget på en konsekvent måde i overensstemmelse med principperne om sparsommelighed, produktivitet og effektivitet.

Hvad angår EIT's rammer for intern kontrol, har EIT udviklet en samlet strategi, inklusive en tilsynsstruktur, for gennemførelsen af interne kontrolprocesser, som understøtter hele livscyklussen for udgifter. Den øverste ledelse sikrer, at denne samlede strategi formelt godkendes af bestyrelsen og gennemføres. De vigtigste elementer i denne strategi er planlægning og rapportering i overensstemmelse med Kommissionens standarder og i sammenhæng med risikostyringsmetoden. EIT har desuden udviklet en række operative standardprocedurer (SOP). SOP er detaljerede, skriftlige instrukser, der skal sikre en ensartet udførelse af en specifik proces. Instrukserne dækker normalt mere end én opgave eller ét område inden for EIT, enheden, afdelingen eller grupper.

VIF'erne og de forskellige partnere fremlægger revisionsattester i forbindelse med årsregnskaberne, hvorved det af uafhængige revisorer, med hvem EIT har indgået kontrakt, attesteres, at de beløb, der er anført i regnskaberne, er lovlige og i overensstemmelse med gældende regler.

2.2.3.    Vurdering af og begrundelse for kontrolforanstaltningernes omkostningseffektivitet (forholdet mellem kontrolomkostningerne og værdien af de forvaltede midler) samt vurdering af den forventede risiko for fejl (ved betaling og ved afslutning)

Baseret på det seneste skøn ligger kontrolomkostningerne for EIT på under 3 % af de forvaltede midler kombineret med en fejlrisiko på 1 %. Der anvendes rutinemæssigt afhjælpende foranstaltninger via revisionsattester i forbindelse med årsregnskaberne og efterfølgende revision. En beskeden størrelse kombineret med en effektiv tilgang til outsourcing gør det muligt at holde kontrolomkostningerne nede og sikre en tilstrækkelig grad af sikkerhed, således som det fremgår af Den Europæiske Revisionsrets seneste revisionserklæringer.

2.3.    Foranstaltninger til forebyggelse af svig og uregelmæssigheder 

Angiv eksisterende eller påtænkte forebyggelses- og beskyttelsesforanstaltninger, f.eks. fra strategien til bekæmpelse af svig.

EIT træffer de nødvendige foranstaltninger for at beskytte Unionens finansielle interesser.

EIT er fast besluttet på at bekæmpe svig på alle trin af tilskudsforvaltningsprocessen og i forbindelse med de øvrige gennemførte aktiviteter. Alle EIT's afgørelser og alle kontrakter, det indgår, fastsætter udtrykkeligt, at Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) og Revisionsretten kan foretage undersøgelser på stedet af dokumenter hos alle kontrahenter og underkontrahenter, der har modtaget EU-midler, også i de endelige modtageres lokaler.

EIT har siden 2015 haft en strategi for bekæmpelse af svig, der er i overensstemmelse med Kommissionens strategi, og forbedrer løbende sine foranstaltninger til forebyggelse og afsløring af svig.

3.    FORSLAGETS/INITIATIVETS ANSLÅEDE FINANSIELLE VIRKNINGER 

3.1.    Udgiftsområde(r) i den flerårige finansielle ramme og foreslået(ede) ny(e) udgiftspost(er) på budgettet 

Budgetpost

Udgiftens
art

Bidrag

01.010101 Udgifter vedrørende tjenestemænd og midlertidigt ansatte, der gennemfører programmer for forskning og innovation under Horisont Europa

01.010102 Eksternt personale, der gennemfører programmer for forskning og innovation under Horisont Europa

01.010103 Andre administrationsudgifter i forbindelse med programmer for forskning og innovation under Horisont Europa

Udgiftsområde I — Det indre marked, innovation og det digitale område

IOB 34 .

fra EFTA-lande 35

fra kandidatlande 36

fra tredjelande

iht. finansforordningens artikel [21, stk. 2, litra b)]

01.02.03.XX Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (EIT)

OB

JA

JA

JA

NEJ

3.2.    Anslåede virkninger for udgifterne 

3.2.1.    Sammenfatning af de anslåede virkninger for udgifterne

i mio. EUR (tre decimaler)

Udgiftsområde i den flerårige finansielle
ramme

I

Udgiftsområde I — Det indre marked, innovation og det digitale område

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Efter 2027

I ALT

Afsnit I i EIT's budget (personaleudgifter) 37

Forpligtelser = betalinger

(1)

5,413

5,588

5,768

5,954

6,147

6,346

6,551

41,767

Afsnit II i EIT's budget (infrastruktur og driftsudgifter)

Forpligtelser = betalinger

(2)

1,309

1,335

1,362

1,389

1,417

1,445

1,474

9,732

Afsnit III i EIT's budget (driftsudgifter) Aktionsbevillinger (opdelt efter de under afsnit 3.1 anførte budgetposter)

Forpligtelser

(3)

386,423

394,190

402,088

410,155

418,460

426,790

435,394

2 873,500

Betalinger

(4)

270,496

391,860

399,719

407,735

415,969

424,291

432,813

130,618

2 873,500

01.02.03.XX Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (EIT) – Aktionsbevillinger

Forpligtelser

(5)=(1)+ (2) +(3)

393,145

401,113

409,218

417,499

426,024

434,581

443,419

2 925,000

Betalinger

(6)=(1)+(2)+(4)

277,218

398,783

406,849

415,079

423,533

432,082

440,838

130,618

2 925,000

01.010101 Udgifter vedrørende tjenestemænd og midlertidigt ansatte, der gennemfører programmer for forskning og innovation under Horisont Europa

Forpligtelser = betalinger

(7)

0,527

0,545

0,565

0,584

0,605

0,626

0,648

4,100

01.010102 Eksternt personale, der gennemfører programmer for forskning og innovation under Horisont Europa

Forpligtelser = betalinger

(8)

0,108

0,110

0,113

0,115

0,117

0,119

0,122

0,804

01.010103 Andre administrationsudgifter i forbindelse med programmer for forskning og innovation under Horisont Europa

Forpligtelser = betalinger

(9)

9,445

9,629

9,816

10,006

10,202

10,398

10,600

70,096

Administrationsbevillinger finansieret over bevillingsrammen for programmet 38

Forpligtelser = betalinger

(10)=(7)+ (8) +(9)

10,081

10,285

10,493

10,705

10,924

11,143

11,370

 

75,000

Bevillinger I ALT under UDGIFTSOMRÅDE 1 i den flerårige finansielle ramme for EIT

Forpligtelser

(11) =(5)+(10)

403,226

411,398

419,711

428,204

436,948

445,724

454,789

3 000,000

Betalinger

(12)=(6)+(10)

287,299

409,068

417,342

425,784

434,456

443,225

452,208

130,618

3 000,000



Udgiftsområde i den flerårige finansielle
ramme

7

"Administrationsudgifter"

Dette afsnit skal udfyldes ved hjælp af de "administrative budgetoplysninger", der først skal indføres i bilaget til finansieringsoversigten , som uploades til DECIDE med henblik på høring af andre tjenestegrene.



i mio. EUR (tre decimaler)

Europa-Kommissionen

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Efter 2027

I ALT

Bevillinger I ALT under UDGIFTSOMRÅDE 7 i den flerårige finansielle ramme for EIT

(Forpligtelser i alt = betalinger i alt)

i mio. EUR (tre decimaler)

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Efter 2027

I ALT

Bevillinger I ALT
under samtlige UDGIFTSOMRÅDER
i den flerårige finansielle ramme for EIT

Forpligtelser

403,226

411,398

419,711

428,204

436,948

445,724

454,789

3 000,000

Betalinger

287,299

409,068

417,342

425,784

434,456

443,225

452,208

130,618

3 000,000

3.2.2.    Sammenfatning af de anslåede virkninger for administrationsbevillingerne

   Forslaget/initiativet medfører ikke anvendelse af administrationsbevillinger

X    Forslaget/initiativet medfører anvendelse af administrationsbevillinger som anført herunder:

i mio. EUR (tre decimaler)

År

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

I ALT

UDGIFTSOMRÅDE 7
i den flerårige finansielle ramme

Menneskelige ressourcer

Andre administrationsudgifter

Subtotal UDGIFTSOMRÅDE 7
i den flerårige finansielle ramme

Uden for UDGIFTSOMRÅDE 7
i den flerårige finansielle ramme

Menneskelige ressourcer. 01.010101 Udgifter vedrørende tjenestemænd og midlertidigt ansatte, der gennemfører programmer for forskning og innovation under Horisont Europa

0,527

0,545

0,565

0,584

0,605

0,626

0,648

4,100

Menneskelige ressourcer. 01.010102 Eksternt personale, der gennemfører programmer for forskning og innovation under Horisont Europa

0,108

0,110

0,113

0,115

0,117

0,119

0,122

0,804

01.010103 Andre administrationsudgifter i forbindelse med programmer for forskning og innovation under Horisont Europa

9,445

9,629

9,816

10,006

10,202

10,398

10,600

70,096

Subtotal
uden for UDGIFTSOMRÅDE 7
i den flerårige finansielle ramme

10,081

10,285

10,493

10,705

10,924

11,143

11,370

75,000

I ALT

10,081

10,285

10,493

10,705

10,924

11,143

11,370

75,000

Bevillingerne til menneskelige ressourcer og andre administrationsudgifter vil blive dækket ved hjælp af de bevillinger, der i forvejen er afsat til generaldirektoratets forvaltning af aktionen, og/eller ved intern omfordeling i generaldirektoratet, eventuelt suppleret med yderligere bevillinger, som tildeles det ansvarlige generaldirektorat i forbindelse med den årlige tildelingsprocedure under hensyntagen til de budgetmæssige begrænsninger.



3.2.2.1    Anslået behov for menneskelige ressourcer 39

   Forslaget/initiativet medfører ikke anvendelse af menneskelige ressourcer

X    Forslaget/initiativet medfører anvendelse af menneskelige ressourcer som anført herunder:

Overslag angives i årsværk

År

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

• Stillinger i stillingsfortegnelsen (tjenestemænd og midlertidigt ansatte)

I hovedsædet og i Kommissionens repræsentationskontorer

4

4

4

4

4

4

4

Delegationer

Forskning

Eksternt personale (i årsværk) - KA, LA, UNE, V og JED  40

Udgiftsområde 7

Finansieret over UDGIFTSOMRÅDE 7 i den flerårige finansielle ramme 

- i hovedsædet

- i delegationer

Finansieret over bevillingsrammen for programmet  41

- i hovedsædet

2

2

2

2

2

2

2

- i delegationer

Forskning

Andet (skal angives)

I ALT

6

6

6

6

6

6

6

Personalebehovet vil blive dækket ved hjælp af det personale, som generaldirektoratet allerede har afsat til aktionen, og/eller interne rokader i generaldirektoratet, eventuelt suppleret med yderligere bevillinger, som tildeles det ansvarlige generaldirektorat i forbindelse med den årlige tildelingsprocedure under hensyntagen til de budgetmæssige begrænsninger.

Opgavebeskrivelse:

Tjenestemænd og midlertidigt ansatte

- udarbejdelse af Kommissionens udtalelse om enhedsprogrammeringsdokumentet (SPD)

- udarbejdelse af udtalelse fra Kommissionens observatør på EIT's bestyrelsesmøder

- udarbejdelse af Kommissionens afgørelse om udnævnelse af medlemmer til EIT's bestyrelse

- generel koordinering med andre af Kommissionens tjenestegrene og koordinering med og tilpasning til andre EU-initiativer, navnlig Horisont Europa

- udarbejdelse af Kommissionens holdning på EIT's interessentplatform

- udarbejdelse af Kommissionens holdning i gruppen af medlemsstaternes repræsentanter

- tilrettelæggelse af de årlige møder mellem EIT-VIF'er og Kommissionens tjenestegrene

- opfølgning på indkaldelser af forslag til nye VIF'er

- overvågning og evaluering af EIT

- tilsagn om overensstemmelse mellem EIT-mærkede kandidat- og ph.d.-grader og de foranstaltninger, der træffes i forbindelse med området for videregående uddannelse

- opgaver vedrørende forberedelsen af Kommissionens procedurer i forbindelse med den strategiske planlægnings- og programmeringscyklus (den årlige aktivitetsrapport...) og budgetforvaltning

- opfølgning på de revisioner, der forestås af den interne revisionsfunktion (IAC) og Den Interne Revisionstjeneste (IAS) samt Den Europæiske Revisionsret (ECA).

Eksternt personale

- bidrag til udarbejdelsen af Kommissionens udtalelse om SPD

- bidrag til den generelle koordinering med andre af Kommissionens tjenestegrene og koordinering med og tilpasning til andre EU-initiativer, navnlig Horisont Europa

- bidrag til Kommissionens holdning på EIT's interessentplatform

- bidrag til Kommissionens holdning i gruppen af medlemsstaternes repræsentanter

- bidrag til tilrettelæggelsen af de årlige møder mellem EIT-VIF'er og Kommissionens tjenestegrene

- opfølgning på indkaldelserne af forslag til nye VIF'er

- bidrag til tilsagn om overensstemmelse mellem EIT-mærkede kandidat- og ph.d.-grader og de foranstaltninger, der træffes i forbindelse med området for videregående uddannelse

- bidrag til forberedelsen af Kommissionens procedurer i forbindelse med den strategiske planlægnings- og programmeringscyklus (den årlige aktivitetsrapport...) i forbindelse med budgettet

- bidrag til opfølgning på revisioner (den interne revisionsfunktion (IAC), Den Interne Revisionstjeneste (IAS) og Revisionsretten).

3.2.2.2    Anslået behov for menneskelige ressourcer i Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (EIT)

Overslag angives i årsværk

EIT (i Budapest)

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Kommissionens tjenestemænd

Heraf AD

Heraf AST

Heraf AST-SC

Midlertidigt ansatte

Heraf AD

40

40

40

40

40

40

40

Heraf AST

5

5

5

5

5

5

5

Heraf AST-SC

Kontraktansatte

23

23

23

23

23

23

23

UNE'er

2

2

2

2

2

2

2

I alt

70

70

70

70

70

70

70

Opgavebeskrivelse:

Tjenestemænd og midlertidigt ansatte

- EIT's budget, planlægning og rapportering

- EIT's dagsorden for forenkling

- forberedelse af de nye bølger af udpegning og udvælgelse af VIF'er

- koordinering med og tilpasning til andre EU-initiativer, navnlig Horisont Europa

- EIT's interessentplatform

- "gruppen af medlemsstaternes repræsentanter"

- forberedelse af møderne i EIT's bestyrelse og forretningsudvalg

- tilrettelæggelse af møder og høringer mellem EIT og VIF'er

- konsolidering af eksisterende VIF'er

- overvågning og evaluering af VIF'erne og EIT's koordinerede aktiviteter

- EIT's indvirkning via vidensdeling, formidling, opsøgende aktiviteter og international eksponering

- udformning og forvaltning af EIT's koordinerede aktiviteter

- fremme af samarbejde og synergi mellem VIF'er

- udformning og koordinering af VIF'ernes uddannelsesaktiviteter

- gennemførelse af EIT's kommunikation

- iværksættelse og opfølgning på indkaldelser af forslag til VIF'er

- revisionsforvaltning (Den Interne Revisionstjeneste , den interne revisionsfunktion og Den Europæiske Revisionsret).

Eksternt personale

- bidrag til forberedelsen af de nye bølger af udpegning og udvælgelse af nye VIF'er

- bidrag til udarbejdelsen af EIT's dagsorden for iværksætteri og uddannelse

- bidrag til EIT's interessentplatform

- bidrag til gruppen af medlemsstaternes repræsentanter

- bidrag til forberedelsen af møderne i EIT's bestyrelse og forretningsudvalg

- bidrag til tilsagn om overensstemmelse mellem EIT-mærkede kandidat- og ph.d.-grader og de foranstaltninger, der træffes i forbindelse med området for videregående uddannelse

- bidrag til gennemførelsen af EIT's kommunikation - bidrag til forvaltningen af EIT's koordinerede aktiviteter

- bidrag til overvågning og opfølgning på VIF'erne og EIT's koordinerede aktiviteter.

3.2.3.    Tredjemands bidrag til finansieringen 

Forslaget/initiativet:

   indeholder ikke bestemmelser om samfinansiering med tredjemand

X indeholder bestemmelser om samfinansiering med tredjemand, jf. følgende overslag:

Bevillinger i mio. EUR (tre decimaler)

År

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

I ALT

Angiv organ, som deltager i samfinansieringen 

Samfinansierede bevillinger I ALT 42  

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

3.3.    Anslåede virkninger for indtægterne 

   Forslaget/initiativet har ingen finansielle virkninger for indtægterne

X    Forslaget/initiativet har følgende finansielle virkninger:

   for egne indtægter

X    for andre indtægter

Angiv, om indtægterne er formålsbestemte    

i mio. EUR (tre decimaler)

Indtægtspost på budgettet

Forslagets/initiativets virkninger

2021

2022

2023

2024

2025

2026

2027

Konto 6013

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

p.m.

For indtægter, der er formålsbestemte, angives det, hvilke af budgettets udgiftsposter der påvirkes.

01.02XX Bevillinger hidrørende fra tredjeparters deltagelse

Andre bemærkninger (f.eks. om hvilken metode der er benyttet til at beregne virkningerne for indtægterne).

Tredjelande kan bidrage til finansiering af programmet via associeringsaftaler. I betingelserne for fastlæggelse af den finansielle støttes omfang, som vil blive fastsat i associeringsaftaler med hvert land, sikres det, at eventuelle betydelige skævheder automatisk korrigeres i forhold til det beløb, som enheder etableret i associerede lande modtager i kraft af deres deltagelse i programmet, idet der tages hensyn til omkostningerne i forbindelse med programmets forvaltning.

(1)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 294/2008 af 11. marts 2008 om oprettelse af Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (EUT L 97 af 9.4.2008, s. 1).
(2)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1292/2013 af 11. december 2013 om ændring af forordning (EF) nr. 294/2008 om oprettelse af Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (EUT L 347 af 11.12.2013, s. 174).
(3)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1291/2013 af 11. december 2013 om Horisont 2020 – rammeprogram for forskning og innovation (2014-2020) og om ophævelse af afgørelse nr. 1982/2006/EF (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 104).
(4)    Den nuværende SID dækker perioden 2014-2020.
(5)    Europa-Parlaments og Rådets afgørelse nr. 1312/2013/EU af 11. december 2013 om den strategiske innovationsdagsorden for Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (EIT): EIT's bidrag til et mere innovativt Europa (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 892).
(6)    ICF (2017), Evaluation, s. 36.
(7)    Finansieringsoversigt til forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (omarbejdning) og til forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om den strategiske innovationsdagsorden for Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (EIT) 2021-2027: Styrke Europas innovationstalent og -kapacitet.
(8)    EUT C […] af […], s. […].
(9)    EUT C […] af […], s. […].
(10)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 294/2008 af 11. marts 2008 om oprettelse af Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (EUT L 97 af 9.4.2008, s. 1).
(11)    Jf. bilag II.
(12)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) 2018/1046 af 18. juli om de finansielle regler vedrørende Unionens almindelige budget, om ændring af forordning (EU) nr. 1296/2013, (EU) nr. 1301/2013, (EU) nr. 1303/2013, (EU) nr. 1304/2013, (EU) nr. 1309/2013, (EU) nr. 1316/2013, (EU) nr. 223/2014, (EU) nr. 283/2014 og afgørelse nr. 541/2014/EU og om ophævelse af forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 (EUT L 193 af 30.7.2018, s. 1).
(13)    Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/36/EF af 7. september 2005 om anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer (EUT L 255 af 30.9.2005, s. 22). Senest ændret ved Kommissionens forordning (EF) nr. 1430/2007 (EUT L 320 af 6.12.2007, s. 3).
(14)    EFT L 248 af 16.9.2002, s. 1. Senest ændret ved forordning (EF) nr. 1525/2007 (EUT L 343 af 27.12.2007, s. 9).
(15)    EUT C 139 af 14.6.2006, s. 1. Ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse 2008/29/EF (EUT L 6 af 10.1.2008, s. 7).
(16)    Kommissionens delegerede forordning (EU) 2019/715 af 18. december 2018 om rammefinansforordningen for de organer, der er nedsat i henhold til TEUF og Euratomtraktaten og omhandlet i artikel 70 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) 2018/1046 (EUT L 122 af 10.5.2019, s. 1).
(17)    EFT L 357 af 31.12.2002, s. 72.
(18)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1291/2013 af 11. december 2013 om Horisont 2020 – rammeprogram for forskning og innovation (2014-2020) og om ophævelse af afgørelse nr. 1982/2006/EF (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 104).
(19)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1290/2013 af 11. december 2013 om reglerne for deltagelse og formidling i "Horisont 2020" - rammeprogrammet for forskning og innovation (2014-2020) og om ophævelse af forordning (EF) nr. 1906/2006 (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 81).
(20)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1725 af 23. oktober 2018 om beskyttelse af fysiske personer i forbindelse med behandling af personoplysninger i Unionens institutioner, organer, kontorer og agenturer og om fri udveksling af sådanne oplysninger og om ophævelse af forordning (EF) nr. 45/2001 og afgørelse nr. 1247/2002/EF (EUT L 295 af 21.11.2018, s. 39).
(21)    EFT L 8 af 12.1.2001, s. 1.
(22)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1049/2001 af 30. maj 2001 om aktindsigt i Europa-Parlamentets, Rådets og Kommissionens dokumenter (EFT L 145 af 31.5.2001, s. 43).
(23)    Rådets forordning nr. 1 af 15. april 1958 om den ordning, der skal gælde for Det Europæiske Økonomiske Fællesskab på det sproglige område (EFT 17 af 6.10.1958, s. 385/58). Senest ændret ved forordning (EF) nr. 1791/2006 (EUT L 363 af 20.12.2006, s. 1).
(24)    Rådets forordning (EF) nr. 2965/1994 af 28. november 1994 om oprettelse af et oversættelsescenter for Den Europæiske Unions organer (EFT L 314 af 7.12.1994, s. 1). Senest ændret ved forordning (EF) nr. 1645/2003 (EUT L 245 af 29.9.2003, s. 13).
(25)    EUT C 373 af 20.12.2013, s. 1.
(26)    EFT L 136 af 31.5.1999, s. 1.
(27)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 883/2013 af 11. september 2013 om undersøgelser, der foretages af Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1073/1999 og Rådets forordning (Euratom) nr. 1074/1999 (EUT L 248 af 18.9.2013, s. 1).
(28)    EFT L 136 af 31.5.1999, s. 15.
(29)    Jf. finansforordningens artikel 58, stk. 2, litra a) hhv. b).
(30)    COM(2018) 435 final.
(31)    Artikel 9, stk. 2, litra c), nr. 2.
(32)    Forklaringer vedrørende forvaltningsmetoder og henvisninger til finansforordningen findes på webstedet BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx  
(33)    COM(2018) 323 final af 2.5.2018.
(34)    OB = opdelte bevillinger/IOB = ikke-opdelte bevillinger.
(35)    EFTA: Den Europæiske Frihandelssammenslutning.
(36)    Kandidatlande og, efter omstændighederne, potentielle kandidatlande på Vestbalkan.
(37)    Omkostningerne vedrørende EIT's personale og afsnit II er beregnet ved hjælp af justeringskoefficienten for HU (71,9), som anført på side 16, tabel 5, i https://ec.europa.eu/eurostat/documents/6939681/7070380/Annualreport2018.pdf/97053a94-29eb-4e93-8883-e826426e3d55 . 
(38)    Teknisk og/eller administrativ bistand og udgifter til støtte for gennemførelsen af EU's programmer og/eller aktioner (tidligere BA-poster), indirekte forskning, direkte forskning. Det er den maksimale andel af det beløb, der er tildelt EIT fra programmet, der kan afsættes til Kommissionens administrationsudgifter.
(39)    Disse tal er i overensstemmelse med den generelle finansieringsoversigt for Horisont Europa, som kun omfatter autoriserede ansatte i generaldirektoraterne i 2020, men ikke foregriber de eventuelle specifikke behov, som personale, der arbejder med EIT, måtte have, for perioden 2021-2027.
(40)    KA: kontraktansatte, LA: lokalt ansatte, UNE: udstationerede nationale eksperter, V: vikarer, JED: junioreksperter ved delegationerne.
(41)    Delloft for eksternt personale under aktionsbevillingerne (tidligere BA-poster).
(42)    De bilaterale associeringsaftaler ligger ikke fast endnu. Bidrag fra associerede lande vil komme oven i de beløb, der fremgår af denne finansieringsoversigt.
Top

Bruxelles, den 11.7.2019

COM(2019) 331 final

BILAG

til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

om Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (omarbejdning)

{SEC(2019) 275 final} - {SWD(2019) 330 final} - {SWD(2019) 331 final}


ê 1292/2013 art. 2 og bilag (tilpasset)

ð ny

BILAG I

Vedtægter for Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi

AFDELING 1

BESTYRELSENS SAMMENSÆTNING

1.    Bestyrelsen består både af udnævnte og af repræsentative medlemmer.

12.    Der er Ö Bestyrelsen Õ Ö sammensættes af Õ 12 ð 15 ï udnævnte medlemmer, der udnævnes af Kommissionen under hensyntagen til en ligelig fordeling af personer med erfaring fra erhvervslivet, videregående uddannelse og forskning. De udnævnes for en periode på fire år, der ikke kan forlænges Ö Bestyrelsesmedlemmernes mandatperiode er fire år Õ . ð Kommissionen kan på forslag af bestyrelsen forlænge mandatperioden med to år én gang ï.

Bestyrelsen skal, når det er nødvendigt, fremsende ð en endelig liste over kandidater ï et forslag til Kommissionen om ð med henblik på ï udnævnelse af et nyt medlem/ Ö eller Õ nye medlemmer. Kandidaten/kandidaterne Ö Kandidaterne Õ ð på den endelige liste ï udvælges på grundlag af resultatet af en gennemsigtig og åben procedure, der ð indledes af EIT ï omfatter høring af interessenter.

Kommissionen tager hensyn til fordelingen mellem medlemmer med erfaring fra videregående uddannelse, forskning, innovation og erhvervslivet, samt kønsfordelingen og den geografiske fordeling og en vurdering af miljøerne inden for videregående uddannelse, forskning og innovation i hele Unionen.

Kommissionen udnævner medlemmet/ Ö eller Õ medlemmerne og underretter Europa-Parlamentet og Rådet om udvælgelsesprocessen og om den endelige udnævnelse af de udnævnte medlemmer af bestyrelsen.

Hvis et udnævnt medlem ikke er i stand til at fuldføre sin mandatperiode, udnævnes en suppleant til fuldførelse af mandatperioden på grundlag af samme procedure som det medlem, der er blevet ude af stand til at fuldføre sin mandatperiode. En suppleant, der har været medlem i mindre end to år, kan på bestyrelsens anmodning genudnævnes af Kommissionen for en yderligere periode på fire år.

I en overgangsperiode, fuldfører bestyrelsesmedlemmer, som oprindeligt er udnævnt for en periode på seks år, deres mandatperiode. Indtil da er der 18 udnævnte medlemmer. Senest seks måneder efter denne forordnings ikrafttræden vælger bestyrelsen med Kommissionens godkendelse en tredjedel af 12 medlemmer, udnævnt i 2012, for en periode på to år, en tredjedel for en periode på fire år og en tredjedel for en periode på seks år.

ò ny

Kommissionen udnævner senest atten måneder efter denne forordnings ikrafttræden tre yderligere medlemmer af bestyrelsen, der dermed når op på 15 medlemmer. Bestyrelsesmedlemmer, som er udnævnt inden denne forordnings ikrafttræden, fuldfører deres mandatperiode, der ikke kan forlænges.

ê 1292/2013 art. 2 og bilag (tilpasset)

ð ny

Med henblik på ð især ï at bevare bestyrelsens integritet kan Kommissionen i usædvanlige og behørigt begrundede tilfælde på eget initiativ bringe et bestyrelsesmedlems mandatperiode til ophør.

3.    VIF'erne vælger tre repræsentative medlemmer blandt deres partnerorganisationer. De vælges for en periode på to år, der kan forlænges en gang. Deres mandatperiode ophører, hvis de forlader et VIF.

Bestyrelsen godkender vilkårene og procedurerne for valg og erstatning af de repræsentative medlemmer på grundlag af en indstilling fra direktøren. Denne mekanisme sikrer en passende repræsentation af mangfoldigheden og tager hensyn til VIF'ernes udvikling.

I en overgangsperiode fuldfører repræsentative medlemmer, som oprindeligt er udnævnt for en periode på seks år, deres mandatperiode. Indtil da er der fire repræsentative medlemmer.

24.    Medlemmerne af bestyrelsen varetager EIT's interesser, idet de fremmer instituttets mål og opgaver og sikrer dets identitet, autonomi og den overordnede sammenhæng på uafhængig og gennemsigtig vis.

AFDELING 2

BESTYRELSENS ANSVAR

1.     Bestyrelsen skal ð i forbindelse med udøvelsen af sit ansvar for at lede EIT's aktiviteter ï navnlig:

a)vedtage ð EIT's bidrag til Kommissionens forslag vedrørende ï EIT's udkast til en strategiske innovationsdagsorden (SID),

b) Ö vedtage Õ EIT's ð enhedsprogrammeringsdokument ï det løbende treårige arbejdsprogram, budgettet, årsregnskabet og resultatopgørelsen samt den ð konsoliderede ï årlige aktivitetsrapport, på grundlag af et forslag fra direktøren

cb)vedtage kriterierne og procedurerne for finansiering, overvågning og evaluering af VIF'ernes aktiviteter, ð herunder den maksimale tildeling af EIT-midler hertil ï på grundlag af et forslag fra direktøren

dc)vedtage udvælgelsesproceduren for VIF'erne

ed)udvælge og udnævne et partnerskab til et VIF eller om nødvendigt trække udnævnelsen tilbage

e)sikre den løbende evaluering af VIF'ernes aktiviteter

ò ny

f) bemyndige direktøren til at forberede, forhandle og indgå rammepartnerskabsaftaler, tilskudsaftaler og samarbejdsmemoranda med VIF'erne

g) bemyndige direktøren til at forlænge den periode, der oprindeligt er fastsat for rammepartnerskabsaftaler med VIF'erne

h) bemyndige direktøren til at forberede, forhandle og indgå tilskudsaftaler med andre juridiske enheder

i) vedtage effektive overvågnings- og evalueringsprocedurer vedrørende EIT's og VIF'ernes resultater i overensstemmelse med artikel 19 og føre tilsyn med direktørens gennemførelse heraf

j) træffe passende foranstaltninger, herunder reduktion, ændring eller bortfald af EIT's finansielle bidrag til VIF'erne eller opsigelse af rammepartnerskabsaftalerne med dem

k) promovere EIT på verdensplan med henblik på at øge dets tiltrækningskraft og i den forbindelse bemyndige direktøren til at undertegne aftalememoranda med medlemsstater, associerede lande eller tredjelande

l) træffe afgørelse om udformning og koordinering af støtteforanstaltninger, som VIF'erne iværksætter til udvikling af videregående uddannelsesinstitutioners iværksætter- og innovationskapacitet og til integrering af disse uddannelsesinstitutioner i innovationsøkosystemer.

2.    Bestyrelsen træffer andre proceduremæssige og driftsmæssige beslutninger, der er nødvendige for udførelsen af dens opgaver og EIT's aktiviteter, herunder:

ê 1292/2013 art. 2 og bilag (tilpasset)

ð ny

af)vedtage sin egen forretningsorden, herunder forretningsudvalgets forretningsorden samt EIT's specifikke finansielle bestemmelser

bg)med Kommissionens samtykke fastsætte passende honorarer for bestyrelsens , og forretningsudvalgets og revisionsudvalgets medlemmer,; disse honorarer Ö som Õ fastsættes på grundlag af tilsvarende godtgørelser i medlemsstaterne

ch)vedtage en procedure for udvælgelse af forretningsudvalget samt af direktøren

di)udnævne Ö direktøren Õ og om nødvendigt ð forlænge direktørens ansættelsesperiode ï Ö eller Õ afskedige direktøren , og udøve disciplinærmyndighed i forhold til direktøren ð i overensstemmelse med afdeling 5 ï

ej)udnævne regnskabsføreren og forretningsudvalgets medlemmer

fk)vedtage en adfærdskodeks vedrørende interessekonflikter

gl)om nødvendigt nedsætte rådgivningsgrupper, eventuelt i en på forhånd fastlagt periode

hm)oprette en intern revisionsfunktion i overensstemmelse med ð EIT's finansielle bestemmelser ï Kommissionens forordning (EF, Euratom) nr. 2343/2002 1 ;

n)bemyndiges til at oprette en fond med det specifikke formål at fremme og støtte EIT's aktiviteter

io)træffe beslutning om EIT's ð arbejdssprog ï sprogordning, idet der tages hensyn til de gældende principper om flersprogethed og de praktiske krav i forbindelse med aktiviteterne

p)promovere EIT på verdensplan med henblik på at øge dets tiltrækningskraft og gøre det til et organ i verdensklasse, der repræsenterer ekspertisen inden for videregående uddannelse, forskning og innovation.

ò ny

j) indkalde til et årligt møde på højt niveau med VIF'erne.

3. Bestyrelsen træffer i overensstemmelse med vedtægten for tjenestemænd og ansættelsesvilkårene for Den Europæiske Unions øvrige ansatte, som fastlagt i Rådets forordning (EØF, Euratom, EKSF) nr. 259/68 2 , afgørelser vedrørende EIT's personale og dets ansættelsesvilkår, navnlig:

a) vedtage foranstaltninger til gennemførelse af personalevedtægten og ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte i overensstemmelse med artikel 110, stk. 2, i personalevedtægten

b) i overensstemmelse med litra c), udøve de beføjelser, som personalevedtægten tillægger ansættelsesmyndigheden, og som ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte tillægger den myndighed, der har kompetence til at indgå ansættelseskontrakter ("ansættelsesmyndighedsbeføjelser")

c) i overensstemmelse med artikel 110, stk. 2, i personalevedtægten, vedtage en afgørelse baseret på artikel 2, stk. 1, i personalevedtægten og artikel 6 i ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte, der tillægger direktøren de relevante ansættelsesmyndighedsbeføjelser og definerer de vilkår, under hvilke denne delegering af beføjelser kan suspenderes. Direktøren bemyndiges til at videredelegere disse beføjelser

d) under helt særlige omstændigheder vedtage en afgørelse om midlertidigt at suspendere de ansættelsesmyndighedsbeføjelser, der er delegeret til direktøren, og de beføjelser, denne måtte have videredelegeret, og selv udøve dem eller delegere dem til et af sine medlemmer eller en anden ansat end direktøren.

ê 1292/2013 art. 2 og bilag

ð ny

AFDELING 3

BESTYRELSENS ARBEJDE

1.    Bestyrelsen vælger sin formand blandt de udnævnte ð sine ï medlemmer. Formandens mandatperiode er på to år og kan forlænges én gang.

ò ny

2.    Kommissionens repræsentant deltager i bestyrelsens møder uden stemmeret, men vedkommendes samtykke kræves i overensstemmelse med stk. 5. Kommissionens repræsentant har ret til at foreslå punkter til bestyrelsens dagsorden.

3.    Direktøren deltager i bestyrelsens møder uden stemmeret.

ê 1292/2013 art. 2 og bilag (tilpasset)

ð ny

42.    Med forbehold af punkt 3 træffer Bbestyrelsen træffer beslutninger ved almindeligt flertal blandt de stemmeberettigede medlemmer.

Beslutninger, der vedrører afdeling 2, stk. 1, litra a), b), c), d) ð og l),  ï og afdeling 2, stk. 2, litra di) og io), og Ö samt Õ nærværende afdelings punkt Ö stk. Õ 1, kræver dog et flertal på to tredjedele af de af dens medlemmer, der har stemmeret.

3.    De repræsentative medlemmer kan ikke stemme om afgørelser, der vedrører afdeling 2, litra b), c), d), e), f), g) i), j), k), o) og p).

ò ny

5.    Beslutninger, der træffes af bestyrelsen som omhandlet i afdeling 2, stk. 1, litra c), g), i) og k), afdeling 2, stk. 2, litra b), og afdeling 2, stk. 3, litra a), kræver Kommissionens samtykke, der meddeles af Kommissionens repræsentant i bestyrelsen.

ê 1292/2013 art. 2 og bilag

ð ny

64.    Bestyrelsen holder ordinært møde mindst tre ð fire ï gange om året, og derudover kan formanden indkalde til ekstraordinært møde på eget initiativ, eller hvis mindst en tredjedel af alle dens medlemmer ð eller Kommissionens repræsentant ï begærer et møde.

ê 1292/2013 art. 2 og bilag (tilpasset)

ð ny

AFDELING 4

Ö FORRETNINGSUDVALGET Õ

15.    Bestyrelsen bistås af Fforretningsudvalget Ö bistår bestyrelsen i udførelsen af dennes opgaver Õ .

2.    Forretningsudvalget består af tre udnævnte ð fire ï medlemmer og bestyrelsesformanden, som også er formand for forretningsudvalget. De tre ð fire ï øvrige medlemmer udvælges af bestyrelsen blandt de udnævnte bestyrelsens medlemmer ð under hensyntagen til en ligelig fordeling af personer med erfaring fra erhvervslivet, videregående uddannelse og forskning ï . ð Mandatperioden for medlemmerne af forretningsudvalget er på to år og kan forlænges én gang. ï

ò ny

3.    Forretningsudvalget forbereder bestyrelsens møder i samarbejde med direktøren.

ê 1292/2013 art. 2 og bilag

4. Bestyrelsen kan uddelegere specifikke opgaver til forretningsudvalget.

ò ny

5.    Bestyrelsen kan anmode forretningsudvalget om at føre tilsyn med og overvåge gennemførelsen af bestyrelsens beslutninger og anbefalinger.

6.    Forretningsudvalget høres om udkastet til EIT's bidrag til Kommissionens forslag vedrørende SID, udkastet til enhedsprogrammeringsdokumentet, udkastet til den konsoliderede årlige aktivitetsrapport, udkastet til det årlige budget og udkast til årsregnskabet og resultatopgørelsen, inden disse forelægges bestyrelsen.

7.    Forretningsudvalget vedtager sine beslutninger med et flertal af de tilstedeværende medlemmer. Hvert medlem har én stemme.

8.    Kommissionens repræsentant deltager i forretningsudvalgets møder uden stemmeret. Kommissionens repræsentant har ret til at foreslå punkter til forretningsudvalgets dagsorden.

9.    Direktøren deltager i forretningsudvalgets møder uden stemmeret.

10.    Medlemmerne af forretningsudvalget varetager EIT's interesser, idet de fremmer instituttets mål og opgaver og sikrer dets identitet, autonomi og den overordnede sammenhæng på uafhængig og gennemsigtig vis. De aflægger regelmæssigt rapport til bestyrelsen om de vedtagne beslutninger og de opgaver, der pålægges dem af bestyrelsen.

ê 1292/2013 art. 2 og bilag (tilpasset)

ð ny

AFDELING 54

DIREKTØREN

1.    Direktøren skal have ekspertise og et godt omdømme inden for de områder, som EIT beskæftiger sig med. ð Direktøren er en del af EIT's personale og ansættes i en stilling som midlertidigt ansat i henhold til artikel 2, litra a), i ansættelsesvilkårene for de øvrige ansatte. ï 

2. Direktøren udnævnes af bestyrelsen ð på grundlag af en liste over kandidater, som Kommissionen foreslår, efter en åben og gennemsigtig udvælgelsesprocedure. Ved indgåelsen af kontrakten med direktøren repræsenteres EIT af formanden for bestyrelsen. ï 

Ö 3.  Direktørens Õ for en mandatperiode Ö er Õ på fire år. Bestyrelsen kan ð på grundlag af et forslag fra Kommissionen, hvori dens evaluering af direktørens resultater og EIT's fremtidige opgaver og udfordringer indgår, ï forlænge mandatperioden med Ö for Õ fire år ð en periode på op til to år ï én gang , hvis den anser det for at være i EIT's interesse. ð En direktør, hvis mandatperiode er blevet forlænget, må ikke deltage i en anden udvælgelsesprocedure til samme stilling. ï 

ò ny

4. Direktøren kan kun afskediges ved en afgørelse truffet af bestyrelsen på forslag af Kommissionen.

ê 1292/2013 art. 2 og bilag

ð ny

52.    Direktøren varetager driften og den daglige ledelse af EIT og repræsenterer instituttet i retlig henseende. Direktøren er ansvarlig over for bestyrelsen og aflægger løbende rapport til denne om udviklingen inden for EIT's aktiviteter ð og alle aktiviteter, der henhører under vedkommendes ansvarsområde ï .

63.    Direktøren skal navnlig:

a)tilrettelægge og forvalte EIT's aktiviteter

b)støtte bestyrelsen og forretningsudvalget i deres arbejde og sørge for sekretariatsbistand i forbindelse med deres møder samt forsyne dem med alle de oplysninger, som er nødvendige for udførelsen af deres arbejde

ò ny

c)støtte bestyrelsen i dens arbejde med at udarbejde EIT's bidrag til Kommissionens forslag vedrørende SID

ê 1292/2013 art. 2 og bilag (tilpasset)

ð ny

dc)udarbejde et udkast til SID, ð  et udkast til enhedsprogrammeringsdokumentet ï et udkast til det løbende treårige arbejdsprogram, ð den konsoliderede ï årlige årsrapporten Ö aktivitetsrapport Õ  og det årlige budget, som skal forelægges bestyrelsen

ed)forberede og forvalte VIF's udvælgelsesproces og sikre, at processens forskellige faser er præget af gennemsigtighed og objektivitet ð , under bestyrelsens tilsyn ï 

fe)ð med bestyrelsens samtykke, ï forberede, forhandle og indgå ð rammepartnerskabsaftaler, tilskudsaftaler og samarbejdsmemoranda ï aftaler med VIF'er

ò ny

g)med bestyrelsens samtykke, forberede, forhandle og indgå tilskudsaftaler med andre juridiske enheder

ê 1292/2013 art. 2 og bilag (tilpasset)

ð ny

hf)tilrettelægge ð møderne i ï interessentforummet, herunder Ö og Õ den særlige sammensætning ð gruppen ï af medlemsstaternes repræsentanter ð under bestyrelsens tilsyn ï 

ò ny

i)med bestyrelsens samtykke, undertegne aftalememoranda med medlemsstaterne, associerede lande eller tredjelande med det formål at promovere EIT på verdensplan

ê 1292/2013 art. 2 og bilag (tilpasset)

ð ny

jg)sikre gennemførelsen af effektive overvågnings- og evalueringsprocedurer knyttet til EIT's resultater i overensstemmelse med nærværende forordnings artikel 1916 ð under bestyrelsens tilsyn  ï

kh)ð i overensstemmelse med princippet om forsvarlig økonomisk forvaltning, ï være ansvarlig for administrative og finansielle spørgsmål, herunder gennemførelsen af EIT's budget, under hensyntagen til rådgivningen fra den interne revisionsfunktion

i)være ansvarlig for alle personalespørgsmål

lj)forelægge den interne revisionsfunktion et udkast til et årsregnskab og en resultatopgørelse, som via forretningsudvalget efterfølgende forelægges bestyrelsen

mk)sikre, at EIT's forpligtelser i henhold til kontrakter og aftaler, som det har indgået, overholdes ð , under bestyrelsens tilsyn ï 

nl)sikre effektiv kommunikation med Unionens institutioner ð  under bestyrelsens tilsyn ï 

om)varetage EIT's interesser ved at fremme instituttets mål og opgaver og sikre dets identitet, autonomi og den overordnede sammenhæng på uafhængig og gennemsigtig vis.

ò ny

7.    Direktøren varetager alle andre opgaver, der tildeles vedkommende af bestyrelsen, og som henhører under vedkommendes ansvarsområde.

ê 1292/2013 art. 2 og bilag (tilpasset)

ð ny

AFDELING 65

EIT'S PERSONALE Ö OG UDSTATIONEREDE NATIONALE EKSPERTER Õ

1.    EIT's personale ansættes direkte af EIT på tidsbegrænsede kontrakter. ð Personalevedtægten, ï aAnsættelsesvilkårene for øvrige ansatte ð og de regler, som EU-institutionerne i fællesskab har vedtaget for anvendelsen af disse, ï i Den Europæiske Union finder anvendelse på direktøren og EIT's personale.

2.    Ö Nationale Õ eEksperter kan udstationeres hos EIT i en begrænset periode. Bestyrelsen vedtager bestemmelser, som sætter udstationerede Ö nationale Õ eksperter i stand til at arbejde for EIT, og fastlægger deres rettigheder og forpligtelser.

3.    EIT udøver i forhold til sit personale de beføjelser, som er tildelt den myndighed, der har beføjelse til at indgå kontrakter med dets personale.

4.    Det kan af ethvert medlem af personalet kræves, at dette helt eller delvis godtgør en skade, som EIT har lidt på grund af alvorlige personlige fejl, som han eller hun måtte have begået ved udøvelsen eller i forbindelse med udøvelsen af sin funktion.

BILAG II

Ophævet forordning med ændringer

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 294/2008

(EUT L 97 af 9.4.2008, s. 1)

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1292/2013

(EUT L 347 af 20.12.2013, s. 174)

_____________


BILAG III

Sammenligningstabel

Forordning (EF) nr. 294/2008

Nærværende forordning

Artikel 1

Artikel 1

Artikel 2, stk. 1

Artikel 2, stk. 1

Artikel 2, stk. 2

Artikel 2, stk. 2

Artikel 2, stk. 3

-

Artikel 2, stk. 5

Artikel 2, stk. 3

Artikel 2, stk. 6

Artikel 2, stk. 4

Artikel 2, stk. 7

Artikel 2, stk. 5

-

Artikel 2, stk. 6

Artikel 2, stk. 8

-

Artikel 2, stk. 9

Artikel 2, stk. 7

Artikel 2, stk. 9a

Artikel 2, stk. 8

Artikel 2, stk. 10

Artikel 2, stk. 9

-

Artikel 2, stk. 10

Artikel 2, stk. 11

Artikel 2, stk. 11

-

Artikel 2, stk. 12

-

Artikel 2, stk. 13

Artikel 3

Artikel 3

Artikel 4, stk. 1, litra a)

Artikel 5, stk. 1, litra a) og b)

Artikel 4, stk. 1, litra c)

Artikel 5, stk. 1, litra c)

Artikel 4, stk. 1, litra d)

Artikel 5, stk. 1, litra d)

Artikel 4, stk. 2

-

Artikel 4, stk. 3

Artikel 5, stk. 2

Artikel 5, stk. 1, litra a)-c)

Artikel 6, litra a)-d)

Artikel 5, stk. 1, litra d)

-

Artikel 5, stk. 1, litra e)-i)

Artikel 6, litra e)-i)

Artikel 5, stk. 1, litra j)

-

Artikel 5, stk. 1, litra k)

Artikel 6, litra j) og k)

-

Artikel 6, stk. 1

Artikel 5, stk. 2

-

Artikel 6, stk. 1, litra a)-e)

Artikel 7, stk. 1, litra a)-e)

Artikel 6, stk. 2, litra a)-e)

Artikel 7, stk. 2, litra a)-e)

Artikel 6, stk. 3

Artikel 7, stk. 3

-

Artikel 8

Artikel 7, stk. 1

Artikel 9, stk. 1

Artikel 7, stk. 1a)

Artikel 9, stk. 2

Artikel 7, stk. 2

-

Artikel 7, stk. 3

Artikel 9, stk. 3

Artikel 7, stk. 4

Artikel 9, stk. 4

Artikel 7, stk. 5

Artikel 9, stk. 5

Artikel 7a

Artikel 10

Artikel 7b, stk. 1

-

Artikel 7b, stk. 2

Artikel 11, stk. 1

Artikel 7b, stk. 3

Artikel 11, stk. 2

Artikel 7b, stk. 4

Artikel 11, stk. 3

-

Artikel 11, stk. 4

Artikel 8

Artikel 12

Artikel 9

Artikel 13

Artikel 11

Artikel 14

Artikel 12

Artikel 15

Artikel 13

Artikel 16

Artikel 14, stk. 1

-

Artikel 14, stk. 2

Artikel 17, stk. 1

Artikel 14, stk. 3

Artikel 17, stk. 2

-

Artikel 17, stk. 3

Artikel 14, stk. 4

Artikel 17, stk. 4

Artikel 14, stk. 5

Artikel 17, stk. 5

Artikel 14, stk. 6

-

-

Artikel 17, stk. 6

Artikel 14, stk. 7

Artikel 17, stk. 7

Artikel 15, stk. 1

Artikel 18, stk. 1

Artikel 15, stk. 2

Artikel 18, stk. 2

Artikel 16, stk. 1

Artikel 19, stk. 1

Artikel 16, stk. 2

Artikel 19, stk. 2

Artikel 16, stk. 2a

Artikel 19, stk. 3

Artikel 16, stk. 3

Artikel 19, stk. 4

Artikel 17, stk. 1

Artikel 4, stk. 4

Artikel 17, stk. 2

Artikel 4, stk. 1

Artikel 17, stk. 2a

Artikel 4, stk. 2

Artikel 17, stk. 3

Artikel 4, stk. 3

Artikel 17, stk. 4

Artikel 4, stk. 5

Artikel 18

-

Artikel 19, stk. 1

-

-

Artikel 20, stk. 1

Artikel 19, stk. 2

-

Artikel 19, stk. 3

Artikel 20, stk. 2

Artikel 20, stk. 1

Artikel 21, stk. 1

Artikel 20, stk. 2

-

Artikel 20, stk. 3

Artikel 21, stk. 2

Artikel 20, stk. 4

-

Artikel 20, stk. 5

Artikel 21, stk. 3

Artikel 20, stk. 6

-

Artikel 20, stk. 7

-

Artikel 20, stk. 8

Artikel 21, stk. 4

Artikel 20, stk. 9

Artikel 21, stk. 5

Artikel 20, stk. 10

Artikel 21, stk. 6

Artikel 21, stk. 1

Artikel 22, stk. 1

Artikel 21, stk. 1a

Artikel 22, stk. 2

Artikel 21, stk. 2

Artikel 22, stk. 3

Artikel 21, stk. 3

Artikel 22, stk. 4

Artikel 21, stk. 4

-

Artikel 22

Artikel 23

Artikel 22a

Artikel 24

Artikel 23

Artikel 25

-

Artikel 26

Artikel 24

Artikel 27

Bilag

Bilag I

-

Bilag II

-

Bilag III

(1)    Kommissionens forordning (EF, Euratom) nr. 2343/2002 af 23. december 2002 om rammefinansforordning for de organer, der er omhandlet i artikel 185 i Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002 om finansforordningen vedrørende De Europæiske Fællesskabers almindelige budget (EFT L 357 af 31.12.2002, s. 72).
(2)    EFT L 56 af 4.3.1968, s. 1.
Top