Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018PC0746

    Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1388/2013 privind deschiderea și modul de gestionare a unor contingente tarifare autonome ale Uniunii pentru anumite produse agricole și industriale

    COM/2018/746 final

    Bruxelles, 15.11.2018

    COM(2018) 746 final

    2018/0386(NLE)

    Propunere de

    REGULAMENT AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1388/2013 privind deschiderea și modul de gestionare a unor contingente tarifare autonome ale Uniunii pentru anumite produse agricole și industriale


    EXPUNERE DE MOTIVE

    1.CONTEXTUL PROPUNERII

    Motivele și obiectivele propunerii

    Este necesar să se fixeze contingente tarifare autonome pentru anumite produse atunci când producția în Uniune nu este suficientă pentru a satisface necesitățile industriei utilizatoare. Ar trebui deschise contingente tarifare ale Uniunii cu un nivel redus sau zero al taxelor vamale pentru volumele corespunzătoare, fără a cauza o perturbare a piețelor acestor produse.

    La 17 decembrie 2013, Consiliul Uniunii Europene a adoptat Regulamentul (UE) nr. 1388/2013 privind deschiderea și modul de gestionare a unor contingente tarifare autonome ale Uniunii pentru anumite produse agricole și industriale, pentru a satisface în cele mai bune condiții cererea Uniunii pentru produsele în cauză.

    Regulamentul este actualizat din șase în șase luni pentru a răspunde necesităților industriei din Uniune. Comisia, asistată de Grupul pentru economie tarifară, a analizat toate cererile de contingente tarifare autonome prezentate de statele membre.

    În urma acestei analize, Comisia consideră că deschiderea de contingente tarifare autonome este justificată pentru anumite produse noi, care nu sunt incluse în prezent în anexa la Regulamentul (UE) nr. 1388/2013 al Consiliului. În ceea ce privește alte produse, fie este necesar să se modifice textul descrierii, să se atribuie noi coduri TARIC sau să fie adăugată o dată-limită, fie a devenit necesară o majorare a volumului contingentului inițial. Ar trebui retrase produsele pentru care menținerea unui contingent tarifar nu mai este în interesul economic al Uniunii.

    Din motive de claritate, se recomandă să se publice o versiune consolidată a anexei la Regulamentul (UE) nr. 1388/2013 al Consiliului, care va înlocui în întregime anexa anterioară.

    Coerența cu dispozițiile existente în domeniul de politică

    Prezenta propunere nu are efecte asupra țărilor care au un acord comercial preferențial cu Uniunea, nici asupra țărilor candidate sau a țărilor potențial candidate pentru acorduri preferențiale cu Uniunea (de exemplu, sistemul generalizat de preferințe, regimul comercial al grupului statelor din Africa, zona Caraibilor și Pacific, acordurile de liber schimb).

    Coerența cu alte politici ale Uniunii

    Propunerea este conformă cu politicile Uniunii în domeniul agriculturii, al comerțului, al întreprinderilor, al dezvoltării, al mediului și al relațiilor externe.

    2.TEMEI JURIDIC, SUBSIDIARITATE ȘI PROPORȚIONALITATE

    Temei juridic

    Temeiul juridic al prezentei propuneri este articolul 31 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE).

    Subsidiaritate (în cazul competenței neexclusive)

    Propunerea intră în sfera competenței exclusive a Uniunii. În consecință, principiul subsidiarității nu se aplică.

    Proporționalitate

    Propunerea respectă principiul proporționalității. Măsurile propuse sunt conforme cu principiile instituite în scopul simplificării procedurilor pentru operatorii care desfășoară activități de comerț exterior, astfel cum se menționează în Comunicarea Comisiei privind suspendările și contingentele tarifare autonome 1 . Prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea obiectivelor urmărite, în conformitate cu articolul 5 alineatul (4) din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE).

    Alegerea instrumentului

    În temeiul articolului 31 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), „taxele prevăzute de Tariful Vamal Comun se stabilesc de către Consiliu, la propunerea Comisiei”. Prin urmare, instrumentul adecvat este un regulament.

    3.REZULTATE ALE EVALUĂRILOR EX-POST, ALE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRILOR IMPACTULUI

    Evaluări ex-post/verificări ale adecvării legislației existente

    Sistemul de contingente tarifare autonome a făcut obiectul unui studiu de evaluare privind suspendările tarifare autonome efectuat în 2013 2 .

    Motivul a fost asemănarea dintre cele două măsuri, cu excepția faptului că contingentele tarifare limitează volumele importurilor. Concluzia evaluării a fost că motivația esențială care stă la baza acestui sistem rămâne valabilă. Economiile de costuri pentru întreprinderile din Uniune care importă mărfuri în cadrul sistemului pot fi semnificative. La rândul lor, în funcție de produs, de întreprindere și de sector, aceste economii pot avea beneficii mai ample, precum stimularea competitivității, eficientizarea metodelor de producție, crearea sau menținerea de locuri de muncă în Uniune. Fișa financiară legislativă anexată conține detalii privind economiile aferente prezentului regulament.

    Consultări cu părțile interesate

    Grupul pentru economie tarifară, care este compus din delegații din toate statele membre, plus Turcia, a oferit asistență Comisiei pentru evaluarea prezentei propuneri. Grupul s-a reunit de trei ori înainte de a conveni cu privire la modificările aduse prin prezenta propunere.

    Grupul a evaluat cu atenție fiecare cerere (nouă sau de modificare). Acesta a examinat fiecare caz în special pentru a se asigura că nu se aduc prejudicii producătorilor din Uniune și competitivitatea producției Uniunii este întărită. Evaluarea a fost efectuată prin discuții în cadrul Grupului pentru economie tarifară și prin consultarea, de către statele membre, a industriilor, a asociațiilor, a camerelor de comerț și a altor părți interesate implicate.

    Toate contingentele tarifare enumerate reflectă acordurile sau compromisurile la care s-a ajuns în urma discuțiilor care au avut loc în cadrul Grupului pentru economie tarifară. Nu s-a menționat existența niciunui risc potențial grav cu consecințe ireversibile.

    Evaluarea impactului

    Modificarea propusă este de natură pur tehnică și vizează doar domeniul de aplicare al contingentelor tarifare enumerate în anexa la Regulamentul (UE) nr. 1388/2013. Prin urmare, nu s-a efectuat nicio evaluare a impactului pentru prezenta propunere.

    Drepturi fundamentale

    Propunerea nu are consecințe asupra drepturilor fundamentale.

    4.IMPLICAȚII BUGETARE

    Prezenta propunere nu are implicații financiare asupra cheltuielilor, dar are implicații financiare asupra veniturilor. Taxele vamale nepercepute se ridică în total la aproximativ 44,7 milioane EUR pe an. Efectul asupra resurselor proprii tradiționale este de 35,8 milioane EUR pe an (și anume 80 % din total). Fișa financiară legislativă prezintă în mai mare detaliu implicațiile bugetare ale propunerii.

    Pierderea de venituri din resursele proprii tradiționale se compensează din contribuțiile statelor membre din resurse proprii vărsate pe baza venitului național brut (PIB).

    5.ALTE ELEMENTE

    Planuri de punere în aplicare și măsuri de monitorizare, evaluare și raportare

    Măsurile propuse sunt gestionate în cadrul Tarifului Integrat al Uniunii Europene (TARIC) și sunt aplicate de administrațiile vamale ale statelor membre.

    2018/0386 (NLE)

    Propunere de

    REGULAMENT AL CONSILIULUI

    de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1388/2013 privind deschiderea și modul de gestionare a unor contingente tarifare autonome ale Uniunii pentru anumite produse agricole și industriale

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 31,

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)Pentru a se asigura furnizarea suficientă și neîntreruptă a anumitor produse agricole și industriale care sunt fabricate în cantități insuficiente în Uniune și pentru a se evita astfel perturbarea pieței produselor respective, au fost deschise contingente tarifare autonome prin Regulamentul (UE) nr. 1388/2013 al Consiliului 3 . În cadrul acestor contingente tarifare, produsele pot fi importate în Uniune cu un nivel redus sau zero al taxelor.

    (2)Întrucât este în interesul Uniunii să asigure furnizarea adecvată a anumitor produse agricole, chimice și industriale și având în vedere faptul că nu sunt fabricate produse identice, echivalente sau de substituție în cantități suficiente în Uniune, este necesar să se deschidă șase contingente tarifare noi cu numerele de ordine 09.2600, 09.2617, 09.2720, 09.2738, 09.2740 și 09.2742 având un nivel zero al taxelor pentru cantități corespunzătoare din aceste produse. Este de asemenea în interesul Uniunii să se deschidă contingentele tarifare cu numerele de ordine 09.2740 și 09.2742 numai în scopul utilizării produselor respective pentru fabricarea unor mărfuri specifice produse în Uniune. Aplicarea acestor contingente ar trebui, prin urmare, să fie condiționată de utilizarea specifică a produselor în conformitate cu articolul 254 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului 4 .

    (3)În cazul contingentelor tarifare cu numerele de ordine 09.2684, 09.2686, 09.2723 și 09.2864, volumele contingentelor ar trebui majorate deoarece este în interesul Uniunii să se aplice o majorare.

    (4)Pentru contingentul tarifar cu numărul de ordine 09.2850, ar trebui adaptată clasificarea în Nomenclatura combinată (NC) a produselor cărora li se aplică aceste contingente.

    (5)A fost clarificată clasificarea în NC a produselor cărora li s-a aplicat anterior contingentul cu numărul de ordine 09.2844. Din considerente de claritate și securitate juridică, acest contingent cu numărul de ordine 09.2844 ar trebui înlocuit cu un contingent cu un număr de ordine nou, 09.2820, indicând codul NC aplicabil.

    (6)În cazul contingentelor tarifare cu numerele de ordine 09.2684, 09.2728, 09.2730, 09.2734 și 09.2736, perioada contingentară ar trebui prelungită deoarece contingentele tarifare au fost deschise doar pentru o perioadă de șase luni, iar menținerea acestor contingente tarifare continuă să fie în interesul Uniunii.

    (7)Deoarece sfera vizată de contingentele tarifare cu numerele de ordine 09.2620, 09.2668, 09.2736, 09.2850 și 09.2908 a devenit necorespunzătoare pentru satisfacerea necesităților operatorilor economici din Uniune, ar trebui modificată descrierea produselor cărora li se aplică aceste contingente. Este în interesul Uniunii să se mențină contingentele tarifare cu numerele de ordine 09.2668 și 09.2850 numai în scopul includerii produselor respective în mărfuri specifice produse în Uniune. Aplicarea acestor contingente ar trebui, prin urmare, să fie condiționată de utilizarea specifică a produselor în conformitate cu articolul 254 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013.

    (8)Întrucât nu mai este în interesul Uniunii să se mențină contingentele tarifare cu numerele de ordine 09.2695, 09.2726, 09.2732, 09.2818, 09.2836, 09.2838 și 09.2886, acestea ar trebui închise.

    (9)Ținând seama de modificările care trebuie aduse și în scopul clarității, anexa la Regulamentul (UE) nr. 1388/2013 ar trebui înlocuită.

    (10)Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 1388/2013 ar trebui modificat în consecință.

    (11)Pentru a se evita orice întrerupere în aplicarea sistemului de contingente tarifare și a se respecta orientările stabilite prin Comunicarea Comisiei privind suspendările și contingentele tarifare autonome, modificările prevăzute în prezentul regulament referitoare la contingentele tarifare pentru produsele în cauză trebuie să se aplice de la 1 ianuarie 2019. Prin urmare, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în regim de urgență,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Anexa la Regulamentul (UE) nr. 1388/2013 se înlocuiește cu textul din anexa la prezentul regulament.

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament se aplică de la 1 ianuarie 2019.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles,

       Pentru Consiliu

       Președintele

    FIȘĂ FINANCIARĂ LEGISLATIVĂ

    1.    TITLUL PROPUNERII:

    Regulament al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1388/2013 privind deschiderea și modul de gestionare a unor contingente tarifare autonome ale Uniunii pentru anumite produse agricole și industriale

    2.    LINII BUGETARE

    Capitolul și articolul:
    Capitolul 12 și articolul 120 – Taxe vamale și alte taxe menționate la articolul 2 alineatul (1) litera (a) din Decizia 2014/335/UE, Euratom;

    Suma înscrisă în buget pentru exercițiul financiar 2019 (21 471 164 786 EUR)

    3.    IMPLICAȚII FINANCIARE

       Propunerea nu are implicații financiare

    X    Propunerea nu are implicații financiare asupra cheltuielilor, dar are implicații financiare asupra veniturilor. Efectul este următorul:

    (milioane EUR cu o zecimală)

    Linia bugetară

    Venituri 5

    perioadă de 12 luni începând cu

    [Anul: 2019]

    Articolul 120

    Implicații asupra resurselor proprii

    1.1.2019

    - 35,8

    Anexa conține șase produse noi. Taxele vamale nepercepute corespunzătoare acestor contingente tarifare, calculate pe baza previziunilor statului membru solicitant pentru anul 2019, se ridică la 46 183 227 de milioane EUR pe an.

    Ca rezultat al reintroducerii taxelor vamale, din anexa la prezentul regulament au fost retrase șapte produse. Aceasta reprezintă o creștere cu 1 472 831 EUR pe an a sumelor obținute din perceperea taxelor.

    Pe baza celor de mai sus, implicațiile asupra pierderii de venituri pentru bugetul UE care rezultă din prezentul regulament sunt estimate la 46 183 227 EUR-1 472 831 EUR=44,7 milioane EUR (cuantum brut, incluzând costuri de colectare) x 0,8=35,8 milioane EUR pe an (cuantum net).

    4.    MĂSURI ANTIFRAUDĂ

    Controalele privind destinația finală a anumitor produse care fac obiectul prezentului regulament al Consiliului se vor efectua în conformitate cu articolul 254 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii.

    (1)    JO C 363, 13.12.2011, p. 6.
    (2)     http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/publications/studies/index_en.htm
    (3)    Regulamentul (UE) nr. 1388/2013 al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind deschiderea și modul de gestionare a unor contingente tarifare autonome ale Uniunii pentru anumite produse agricole și industriale și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 7/2010 (JO L 354, 28.12.2013, p. 319).
    (4)    Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii (JO L 269, 10.10.2013, p. 1).
    (5)    În cazul resurselor proprii tradiționale (taxe vamale, cotizații pentru zahăr), sumele indicate trebuie să fie sume nete, și anume sume brute după deducerea a 20 % reprezentând costuri de colectare.
    Top

    Bruxelles, 15.11.2018

    COM(2018) 746 final

    ANEXĂ

    la

    Propunerea de Regulament al Consiliului

    de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1388/2013 privind deschiderea și modul de gestionare a unor contingente tarifare autonome ale Uniunii pentru anumite produse agricole și industriale


    ANEXĂ

    Nr. de ordine

    Codul NC

    TARIC

    Descrierea

    Perioada de contingentare

    Volumul contingentului

    Taxa vamală contingentară (%)

    09.2637

    ex 0710 40 00

    ex 2005 80 00

    20

    30

    Porumb de pe știuleți de porumb (Zea Mays Saccharata) cu un diametru de minimum 10 mm dar de maximum 20 mm, pentru utilizare la fabricarea de produse în industria alimentară pentru operațiuni altele decât simpla reambalare (1)(2)

    1.1-31.12

    550 de tone

    0 % (3)

    09.2849

    ex 0710 80 69

    10

    Ciuperci din specia Auricularia polytricha, (nefierte sau fierte în apă sau în abur), congelate, pentru fabricarea mâncărurilor preparate (1)(2)

    1.1-31.12

    700 de tone

    0 %

    09.2664

    ex 2008 60 39

    30

    Cireșe care conțin alcool adăugat, cu un conținut de zahăr în proporție de maximum 9 % din greutate, având un diametru de maximum 19,9 mm cu sâmbure, utilizate la fabricarea produselor din ciocolată (2)

    1.1-31.12

    1 000 de tone

    10 %

    09.2740

    ex 2309 90 06

    97

    Concentrat de proteine de soia conținând în greutate:

    destinat utilizării la fabricarea de produse pentru hrana animalelor (2)

    1.1-31.12

    30 000 de tone

    0 %

    09.2913

    ex 2401 10 35

    ex 2401 10 70

    ex 2401 10 95

    ex 2401 10 95

    ex 2401 10 95

    ex 2401 20 35

    ex 2401 20 70

    ex 2401 20 95

    ex 2401 20 95

    ex 2401 20 95

    91

    10

    11

    21

    91

    91

    10

    11

    21

    91

    Tutun brut sau neprelucrat, tăiat sau nu la dimensiune normală, având o valoare în vamă de minimum 450 euro per 100 kg net, destinat a fi utilizat ca liant sau ca înveliș la fabricarea produselor clasificate la Subpoziția tarifară 2402 10 00 (2)

    1.1-31.12

    6 000 de tone

    0 %

    09.2828

    2712 20 90

    Ceară de parafină care conține în greutate sub 0,75 % ulei

    1.1-31.12

    120 000 de tone

    0 %

    09.2600

    ex 2712 90 39

    10

    Slack wax) (CAS RN 64742-61-6)

    1.1-31.12

    100 000 de tone

    0 %

    09.2928

    ex 2811 22 00

    40

    Material de umplutură din dioxid de siliciu sub formă de granule, cu o puritate de minimum 97 %

    1.1-31.12

    1 700 de tone

    0 %

    09.2806

    ex 2825 90 40

    30

    Trioxid de wolfram, inclusiv oxid de wolfram albastru (CAS RN 1314-35-8 sau CAS RN 39318-18-8)

    1.1-31.12

    12 000 de tone

    0 %

    09.2872

    ex 2833 29 80

    40

    Sulfat de cesiu (CAS RN 10294-54-9) în stare solidă sau ca soluție apoasă conținând, în greutate, peste 48 %, dar nu mai mult de 52 % sulfat de cesiu

    1.1-31.12

    160 de tone

    0 %

    09.2929

    2903 22 00

    Tricloretilenă (CAS RN 79-01-6)

    1.1-31.12

    15 000 de tone

    0 %

    09.2837

    ex 2903 79 30

    20

    Bromclormetan (CAS RN 74-97-5)

    1.1-31.12

    600 de tone

    0 %

    09.2933

    ex 2903 99 80

    30

    1,3-diclorbenzen (CAS RN 541-73-1)

    1.1-31.12

    2 600 de tone

    0 %

    09.2700

    ex 2905 12 00

    10

    Propan-1-ol (alcool propilic) (CAS RN 71-23-8)

    1.1-31.12

    15 000 de tone

    0 %

    09.2830

    ex 2906 19 00

    40

    Ciclopropilmetanol (CAS RN 2516-33-8)

    1.1-31.12

    20 de tone

    0 %

    09.2851

    ex 2907 12 00

    10

    O-crezol (CAS RN 95-48-7), cu o puritate mai mare de 98,5 %

    1.1-31.12

    20 000 de tone

    0 %

    09.2704

    ex 2909 49 80

    20

    2,2,2’, 2’-tetrakis(hidroximetil)-3,3′-oxidipropan-1-ol (CAS RN 126-58-9)

    1.1-31.12

    500 de tone

    0 %

    09.2624

    2912 42 00

    Etilvanilina (3-etoxi-4-hidroxibenzaldehidă) (CAS RN 121-32-4)

    1.1-31.12

    1 950 de tone

    0 %

    09.2683

    ex 2914 19 90

    50

    Acetilacetonat de calciu (CAS RN 19372-44-2) pentru utilizarea la fabricarea de sisteme de stabilizare sub formă de tablete (2)

    1.1-31.12

    150 de tone

    0 %

    09.2852

    ex 2914 29 00

    60

    Ciclopropil cetonă metil (CAS RN 765-43-5)

    1.1-31.12

    300 de tone

    0 %

    09.2638

    ex 2915 21 00

    10

    Acid acetic cu puritatea de minimum 99 % in greutate (CAS RN 64-19-7)

    1.1-31.12

    1 000 000 de tone

    0 %

    09.2972

    2915 24 00

    Anhidridă acetică (CAS RN 108-24-7)

    1.1-31.12

    50 000 de tone

    0 %

    09.2679

    2915 32 00

    Acetat de vinil (CAS RN 108-05-4)

    1.1-31.12

    350 000 de tone

    0 %

    09.2728

    ex 2915 90 70

    85

    Trifluoroacetat de etil (CAS RN 383-63-1)

    1.1-31.12

    400 de tone

    0 %

    09.2665

    ex 2916 19 95

    30

    (E,E)-Hexa-2,4-dienoat de potasiu (CAS RN 24634-61-5)

    1.1-31.12

    8 250 de tone

    0 %

    09.2684

    ex 2916 39 90

    28

    Clorură de 2,5-dimetilfenilacetil (CAS RN 55312-97-5)

    1.1-31.12

    400 de tone

    0 %

    09.2769

    ex 2917 13 90

    10

    Sebacat de dimetil (CAS RN 106-79-6)

    1.1-31.12

    1 000 de tone

    0 %

    09.2634

    ex 2917 19 80

    40

    Acid dodecandioic (CAS RN 693-23-2), cu o puritate peste 98,5 % din greutate

    1.1-31.12

    4 600 de tone

    0 %

    09.2808

    ex 2918 22 00

    10

    Acid o-acetilsalicilic (CAS RN 50-78-2)

    1.1-31.12

    120 de tone

    0 %

    09.2646

    ex 2918 29 00

    75

    Propionat de 3-(3,5-di-terț-butil-4-hidroxifenil) octadecil (CAS RN 2082-79-3) cu

    destinat a fi utilizat la fabricarea de PVC ca stabilizator de tip one-pack pe bază de amestecuri de pulberi (pulberi sau granule) (2)

    1.1-31.12

    380 de tone

    0 %

    09.2647

    ex 2918 29 00

    80

    Pentaeritritol tetrakis(3-(3,5-di-terț-butil-4-hidroxifenil)-propionat) (CAS RN 6683-19-8)

    destinat utilizării la fabricarea de stabilizatori de tip one-pack, pe bază de amestecuri de pulberi (pulberi sau granule presate), pentru prelucrarea PVC-ului (2)

    1.1-31.12

    140 de tone

    0 %

    09.2975

    ex 2918 30 00

    10

    Dianhidrid benzofenon-3,3’,4,4’-tetracarboxilica (CAS RN 2421-28-5)

    1.1-31.12

    1 000 de tone

    0 %

    09.2688

    ex 2920 29 00

    70

    Fosfit de tris(2,4-di-terț-butilfenil) (CAS RN 31570-04-4)

    1.1-31.12

    6 000 de tone

    0 %

    09.2648

    ex 2920 90 10

    70

    Sulfat de dimetil (CASRN77-78-1)

    1.1-31.12

    18 000 de tone

    0 %

    09.2649

    ex 2921 29 00

    60

    Bis(2-dimetilaminoetil)(metil)amină (CASRN3030-47-5)

    1.1-31.12

    1 700 de tone

    0 %

    09.2682

    ex 2921 41 00

    10

    Anilină (CAS RN 62-53-3) cu o puritate de minimum 99 % în greutate

    1.1-31.12

    150 000 de tone

    0 %

    09.2617

    ex 2921 42 00

    89

    4-Fluoro-N-(1-metiletil)benzenamină (CAS RN 70441-63-3)

    1.1-31.12

    500 de tone

    0 %

    09.2602

    ex 2921 51 19

    10

    o-Fenilendiamina (CAS RN 95-54-5)

    1.1-31.12

    1 800 de tone

    0 %

    09.2730

    ex 2921 59 90

    80

    4,4'-Metandiildianilină (CAS RN 101-77-9) sub formă de granule, utilizată la fabricarea prepolimerilor (2)

    1.1-31.12

    200 de tone

    0 %

    09.2854

    ex 2924 19 00

    85

    3-Iodoprop-2-inil N-butilcarbamat (CAS RN 55406-53-6)

    1.1-31.12

    250 de tone

    0 %

    09.2874

    ex 2924 29 70

    87

    Paracetamol (INN) (CAS RN 103-90-2)

    1.1-31.12

    20 000 de tone

    0 %

    09.2742

    ex 2926 10 00

    10

    Acrilonitril (CAS RN 107-13-1), utilizat la fabricarea mărfurilor din capitolul 55 și de la poziția 6815 (2)

    1.1-31.12

    50 000 de tone

    0 %

    09.2856

    ex 2926 90 70

    84

    2-Nitro-4-(trifluormetil)benzonitril (CAS RN 778-94-9)

    1.1-31.12

    900 de tone

    0 %

    09.2708

    ex 2928 00 90

    15

    Monometilhidrazină (CAS 60-34-4) sub formă de soluție apoasă, cu un conținut de monometilhidrazină de 40 (± 5) % în greutate

    1.1-31.12

    900 de tone

    0 %

    09.2685

    ex 2929 90 00

    30

    Nitroguanidină (CAS RN 556-88-7)

    1.1-31.12

    6 500 de tone

    0 %

    09.2842

    2932 12 00

    2-Furaldehidă (furfuraldehidă, furfural)

    1.1-31.12

    10 000 de tone

    0 %

    09.2955

    ex 2932 19 00

    60

    Flurtamona (ISO) (CAS RN 96525-23-4)

    1.1-31.12

    300 de tone

    0 %

    09.2696

    ex 2932 20 90

    25

    Decan-5-olidă (CAS RN 705-86-2)

    1.1-31.12

    6 000 kg

    0 %

    09.2697

    ex 2932 20 90

    30

    Dodecan-5-olidă (CAS RN 713-95-1)

    1.1-31.12

    6 000 kg

    0 %

    09.2812

    ex 2932 20 90

    77

    6 Hexanolactonă (CAS RN 502-44-3)

    1.1-31.12

    4 000 de tone

    0 %

    09.2858

    2932 93 00

    Piperonal (CAS RN 120-57-0)

    1.1-31.12

    220 de tone

    0 %

    09.2878

    ex 2933 29 90

    85

    Enzalutamidă INN (CAS RN 915087-33-1)

    1.1-31.12

    1 000 kg

    0 %

    09.2673

    ex 2933 39 99

    43

    2,2,6,6-tetrametilpiperidin-4-ol (CAS RN 2403-88-5)

    1.1-31.12

    1 000 de tone

    0 %

    09.2674

    ex 2933 39 99

    44

    Clorpirifos (ISO) (CAS RN 2921-88-2)

    1.1-31.12

    9 000 de tone

    0 %

    09.2880

    ex 2933 59 95

    39

    Ibrutinib (INN) (CAS RN 936563-96-1)

    1.1-31.12

    5 de tone

    0 %

    09.2860

    ex 2933 69 80

    30

    1,3,5-Tris[3-(dimetilamino)propil]hexahidro-1,3,5-triazină (CAS RN 15875-13-5)

    1.1-31.12

    600 de tone

    0 %

    09.2658

    ex 2933 99 80

    73

    5-(Acetoacetilamino)benzimidazolonă (CAS RN 26576-46-5)

    1.1-31.12

    400 de tone

    0 %

    09.2675

    ex 2935 90 90

    79

    Clorură de 4-[[(2-metoxibenzoil)amino]sulfonil]benzoil (CAS RN 816431-72-8) 

    1.1-31.12

    1 000 de tone

    0 %

    09.2710

    ex 2935 90 90

    91

    2,4,4-Trimetilpentan-2-aminiu (3R,5S,(E)-7-[4-(4-fluorofenil)-6-isopropil-2-(N-metilmetilsulfonamido)pirimidin-5-il)-3,5-dihidroxihept-6-enoat (CAS RN 917805-85-7)

    1.1-31.12

    5 000 kg

    0 %

    09.2945

    ex 2940 00 00

    20

    D-xiloza (CAS RN 58-86-6)

    1.1-31.12

    400 de tone

    0 %

    09.2686

    ex 3204 11 00

    75

    Colorant C.I. Disperse Yellow 54 (CAS RN 7576-65-0 ) și preparate pe baza acestui colorant al căror conținut de colorant C.I. Disperse Yellow 54 este minimum 99 % în greutate 

    1.1-31.12

    250 de tone

    0 %

    09.2676

    ex 3204 17 00

    14

    Preparate pe bază de colorant C.I. Pigment Red 48:2 (CAS RN 7023-61-2) cu un conținut de minimum 60 % și maximum 85 % în greutate de astfel de colorant

    1.1-31.12

    50 de tone

    0 %

    09.2698

    ex 3204 17 00

    30

    Colorant C.I. Pigment Red 4 (CAS RN 2814-77-9) și preparate pe baza acestui colorant al căror conținut de colorant C.I. Pigment Red 4 este mai mare sau egal cu 60 % în greutate

    1.1-31.12

    150 de tone

    0 %

    09.2659

    ex 3802 90 00

    19

    Diatomit calcinat cu flux de sodă

    1.1-31.12

    35 000 de tone

    0 %

    09.2908

    ex 3804 00 00

    10

    Lignosulfonat de sodiu (CAS RN 8061-51-6)

    1.1-31.12

    40 000 de tone

    0 %

    09.2889

    3805 10 90

    Esențe de celuloză sulfatată rezultată din industria hârtiei (sulfat turpentina)

    1.1-31.12

    25 000 de tone

    0 %

    09.2935

    ex 3806 10 00

    10

    Colofoniu și acizi rezinici obținut din oleorăşini proaspete

    1.1-31.12

    280 000 de tone

    0 %

    09.2832

    ex 3808 92 90

    40

    Preparat care conține minimum 38 %, dar maximum 50 % în greutate de zinc piritionă (DCI) (CAS RN 13463-41-7) în dispersie apoasă

    1.1-31.12

    500 de tone

    0 %

    09.2876

    ex 3811 29 00

    55

    Aditivi constând în produși de reacție ai difenilaminei cu nonene ramificate având: 

    folosiți la fabricarea uleiurilor lubrifiante (2)

    1.1-31.12

    900 de tone

    0 %

    09.2814

    ex 3815 90 90

    76

    Catalizator compus din dioxid de titan și trioxid de wolfram

    1.1-31.12

    3 000 de tone

    0 %

    09.2820

    ex 3824 79 00

    10

    Amestecuri conținând în greutate:

    1.1-31.12

    6 000 de tone

    0 %

    09.2644

    ex 3824 99 92

    77

    Preparat care conține în greutate:

    1.1-31.12

    10 000 de tone

    0 %

    09.2681

    ex 3824 99 92

    85

    Amestec de sulfuri de bis[3-(trietoxisilil)propil] (CAS RN 211519-85-6)

    1.1-31.12

    9 000 de tone

    0 %

    09.2650

    ex 3824 99 92

    87

    Acetofenonă (CAS RN 98-86-2), cu o puritate de minimum 60 % din greutate dar de maximum 90 %

    1.1-31.12

    2 000 de tone

    0 %

    09.2888

    ex 3824 99 92

    89

    Amestec de amine terțiare de alchildimetil conținând în greutate:

    1.1-31.12

    16 000 de tone

    0 %

    09.2829

    ex 3824 99 93

    43

    Extract solid al reziduului insolubil în solvenți alifatici, obținut în timpul extracției colofoniului din lemn, având următoarele caracteristici:

    și

    1.1-31.12

    1 600 de tone

    0 %

    09.2907

    ex 3824 99 93

    67

    Amestec de fitosteroli, sub formă de pudră, conținând în greutate:

    utilizat la fabricarea stanolilor/sterolilor sau a esterilor de stanoli/steroli (2)

    1.1-31.12

    2 500 de tone

    0 %

    09.2639

    3905 30 00

    Poli(vinil alcool), care conține sau nu grupări acetat nehidrolizate

    1.1-31.12

    15 000 de tone

    0 %

    09.2671

    ex 3905 99 90

    81

    Poli(vinil butiral) (CAS RN 63148-65-2):

    1.1-31.12

    12 500 de tone

    0 %

    09.2846

    ex 3907 40 00

    25

    Amestec polimeric policarbonat și de poli(metacrilat de metil), cu un conținut de policarbonat de minimum 98,5 % în greutate, sub formă de pelete sau de granule, prezentând o transmisie a luminii de minimum 88,5 %, măsurată pe o epruvetă de 4,0 mm grosime la o lungime de undă λ = 400 nm (conform standardului ISO 13468-2)

    1.1-31.12

    2 000 de tone

    0 %

    09.2723

    ex 3911 90 19

    10

    Poli(oxi-1,4-fenilensulfonil-1,4-fenilenoxi-4,4’-bifenilena)

    1.1-31.12

    5 000 de tone

    0 %

    09.2816

    ex 3912 11 00

    20

    Fulgi de acetat de celuloză

    1.1-31.12

    75 000 de tone

    0 %

    09.2864

    ex 3913 10 00

    10

    Alginat de sodiu, extras din alge brune (CAS RN 9005-38-3)

    1.1-31.12

    10 000 de tone

    0 %

    09.2641

    ex 3913 90 00

    87

    Hialuronat de sodiu, nesteril, cu:

    1.1-31.12

    200 kg

    0 %

    09.2661

    ex 3920 51 00

    50

    Foi de poli(metacrilat de metil) conform standardelor:

    1.1-31.12

    100 de tone

    0 %

    09.2645

    ex 3921 14 00

    20

    Bloc alveolar din celuloză regenerată, impregnat cu apă care conține clorură de magneziu și compuși de amoniu cuaternar, cu dimensiunile 100 cm (± 10 cm) x 100 cm (± 10 cm) x 40 cm (± 5 cm)

    1.1-31.12

    1 700 de tone

    0 %

    09.2848

    ex 5505 10 10

    10

    Deșeuri din fibre sintetice (inclusiv pieptănătură, deșeuri de fire și destrămătură) din nailon sau alte poliamide (PA6 și PA66)

    1.1-31.12

    10 000 de tone

    0 %

    09.2721

    ex 5906 99 90

    20

    Material textil cauciucat țesut și stratificat, cu următoarele caracteristici:

    utilizat la fabricarea acoperișului retractabil al autovehiculelor (2)

    1.1-31.12

    375 000 m²

    0 %

    09.2866

    ex 7019 12 00

    ex 7019 12 00

    06

    26

    Semitorturi (rovings) din sticlă S:

    pentru utilizarea la fabricarea de produse aeronautice (2)

    1.1-31.12

    1 000 de tone

    0 %

    09.2870

    ex 7019 40 00

    ex 7019 52 00

    70

    30

    Țesături din fibră de sticlă de tip E:

    destinate utilizării exclusive la fabricarea de preimpregnate și de laminate placate cu cupru (2)

    1.1-30.6

    3 000 000 m

    0 %

    09.2628

    ex 7019 52 00

    10

    Plasă din sticlă, țesută din fibre de sticlă acoperite cu plastic, cu o greutate de 120 g/m² (± 10 g/m²), de tipul celor utilizate la fabricarea paravanelor împotriva insectelor, sub formă de rulouri sau rame

    1.1-31.12

    3 000 000 m²

    0 %

    09.2799

    ex 7202 49 90

    10

    Ferocom cu un conținut de carbon de minimum 1,5 %, dar maximum 4 % și cu un conținut de crom de maximum 70 % din greutate

    1.1-31.12

    50 000 de tone

    0 %

    09.2652

    ex 7409 11 00

    ex 7410 11 00

    20

    30

    Folii și benzi subțiri din cupru rafinat acoperite electrolitic

    1.1-31.12

    1 020 de tone

    0 %

    09.2734

    ex 7409 19 00

    20

    Plăci sau foi alcătuite

    1.1-31.12

    7 000 000 bucăți

    0 %

    09.2662

    ex 7410 21 00

    55

    Plăci:

    1.1-31.12

    80 000 m²

    0 %

    09.2834

    ex 7604 29 10

    20

    Bare din aliaj de aluminiu, cu un diametru de minimum 200 mm, dar de maximum 300 mm

    1.1-31.12

    2 000 de tone

    0 %

    09.2835

    ex 7604 29 10

    30

    Bare din aliaj de aluminiu, cu un diametru de 300,1 mm sau mai mult, dar de maximum 533,4 mm

    1.1-31.12

    1 000 de tone

    0 %

    09.2736

    ex 7607 11 90

    83

    Bandă sau folie din aliaj de aluminiu și de magneziu:

    destinată utilizării la fabricarea lamelelor pentru storuri (2)

    1.1-31.12

    600 de tone

    0 %

    09.2906

    ex 7609 00 00

    20

    Accesorii de țevărie din aluminiu care se montează pe radiatoarele pentru motociclete

     (2)

    1.1-31.12

    3 000 000 bucăți

    0 %

    09.2722

    8104 11 00

    Magneziu sub formă brută, cu un conținut de magneziu de minimum 99,8 % din greutate

    1.1-31.12

    80 000 de tone

    0 %

    09.2840

    ex 8104 30 00

    20

    Pudră de magneziu:

    1.1-31.12

    2 000 de tone

    0 %

    09.2629

    ex 8302 49 00

    91

    Mânere telescopice din aluminiu, pentru fabricarea valizelor (2)

    1.1-31.12

    1 500 000 bucăți

    0 %

    09.2720

    ex 8413 91 00

    50

    Cap de pompă pentru pompă de înaltă presiune cu doi cilindri, fabricat din oțel forjat, cu:

    de tipul celor utilizate în sistemele de injecție diesel

    1.1-31.12

    65 000 bucăți

    0 %

    09.2850

    ex 8414 90 00

    70

    Roată de compresor din aliaj de aluminiu cu:

    pentru utilizarea la asamblarea turbocompresoarelor fără altă prelucrare (2)

    1.1-31.12

    5 900 000 bucăți

    0 %

    09.2909

    ex 8481 80 85

    40

    Supapă de evacuare utilizată la fabricarea sistemelor de evacuare a gazelor de eșapament pentru motociclete (2)

    1.1-31.12

    1 000 000 bucăți

    0 %

    09.2738

    ex 8482 99 00

    20

    Colivii din alamă

    de tipul celor utilizate pentru fabricarea rulmenților cu bile

    35 000 bucăți

    0 %

    09.2690

    ex 8483 30 80

    20

    Cuzinet axial de alunecare din oțel de calitate FeP01 (conform standardului EN 10130-1991), cu un strat de alunecare din bronz poros sinterizat și din politetrafloroetilenă (PTFI), destinat utilizării în elemente componente ale suspensiei motocicletelor

    1.1-31.12

    1 500 000 bucăți

    0 %

    09.2763

    ex 8501 40 20

    ex 8501 40 80

    40

    30

    Motor electric de curent alternativ, cu colector, monofazat, cu o putere utilă mai mare sau egală cu 250 W, o putere absorbită mai mare sau egală cu 700 W, dar mai mică de 2 700 W, cu un diametru extern de peste 120 mm (± 0,2 mm), dar mai mic de 135 mm (± 0,2 mm), cu o viteză nominală de peste 30 000 rpm, dar mai mică de 50 000 rpm, echipat cu un ventilator cu inducție de aer, destinat fabricării de aspiratoare (2)

    1.1-31.12

    2 000 000 bucăți

    0 %

    09.2633

    ex 8504 40 82

    20

    Redresor electric cu o putere care nu depășește 1 kVA, utilizat la producerea aparatelor care se încadrează la pozițiile 8509 80 și 8510 (2)

    1.1-31.12

    4 500 000 bucăți

    0 %

    09.2643

    ex 8504 40 82

    30

    Plăci de alimentare utilizate la fabricarea produselor de la pozițiile 8521 și 8528 (2)

    1.1-31.12

    15 000 000 bucăți

    0 %

    09.2620

    ex 8526 91 20

    20

    Ansamblu pentru sisteme GPS, cu funcție de determinare a poziției, fără afișaj, cu o greutate de maximum 2 500 g, încorporat sau nu într-o carcasă

    1.1-30.6

    1 500 000 bucăți

    0 %

    09.2672

    ex 8529 90 92

    ex 9405 40 39

    75

    70

    Placă de circuit imprimat echipată cu diode electroluminiscente (LED):

    pentru fabricarea unităților de retroiluminare pentru mărfurile de la poziția 8528 (2)

    1.1-31.12

    115 000 000 bucăți

    0 %

    09.2003

    ex 8543 70 90

    63

    Generator de frecvență cu comanda prin tensiune, alcătuit din elemente active și pasive montate pe un circuit imprimat, încorporat într-o carcasă cu dimensiuni de maximum 30 mm x 30 mm

    1.1-31.12

    1 400 000 bucăți

    0 %

    09.2910

    ex 8708 99 97

    75

    Suport din aliaj de aluminiu, cu găuri de prindere, cu sau fără piulițe de fixare, pentru conectarea indirectă a cutiei de viteze la caroseria automobilului pentru utilizare la fabricarea mărfurilor de la capitolul 87 (2)

    1.1-31.12

    200 000 bucăți

    0 %

    09.2694

    ex 8714 10 90

    30

    Bride pentru osii, carcase, poduri de furcă și piese de strângere, din aliaj de aluminiu de tipul celui utilizat pentru motociclete

    1.1-31.12

    1 000 000 bucăți

    0 %

    09.2868

    ex 8714 10 90

    60

    Pistoane pentru sisteme de suspensie, cu un diametru de maximum 55 mm, din oțel sinterizat

    1.1-31.12

    2 000 000 bucăți

    0 %

    09.2668

    ex 8714 91 10

    ex 8714 91 10

    ex 8714 91 10

    21

    31

    75

    Cadru de bicicletă construit din fibre de carbon și rășină artificială, utilizat la fabricarea bicicletelor (inclusiv biciclete electrice) (2)

    1.1-31.12

    350 000 bucăți

    0 %

    09.2631

    ex 9001 90 00

    80

    Lentile de sticlă nemontate, prisme și elemente asamblate, destinate fabricării sau reparării produselor de la codurile NC 9002, 9005, 9013 10 și 9015 (2)

    1.1-31.12

    5 000 000 bucăți

    0 %

    09.2932

    ex 9027 10 90

    20

    Senzori Lambda pentru încorporare permanentă în sistemele de evacuare a gazelor de eșapament pentru motociclete (2)

    1.1-31.12

    1 000 000 bucăți

    0 %

    (1)

    Cu toate acestea, suspendarea taxelor vamale nu se aplică în cazurile în care prelucrarea este efectuată de întreprinderi de comerț cu amănuntul sau care desfășoară activități de catering.

    (2)

    Suspendarea taxelor face obiectul supravegherii vamale cu privire la destinația finală în conformitate cu articolul 254 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului vamal al Uniunii (JO L 269, 10.10.2013, p. 1).

    (3)

    Se suspendă numai taxa ad valorem. Taxa specifică se aplică în continuare.

    Top