Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011PC0720

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează a fi adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul instanțelor competente ale Organizației Mondiale a Comerțului privind aderarea Federației Ruse la Organizația Mondială a Comerțului

/* COM/2011/0720 final - 2011/0320 (NLE) */

52011PC0720

Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind poziția care urmează a fi adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul instanțelor competente ale Organizației Mondiale a Comerțului privind aderarea Federației Ruse la Organizația Mondială a Comerțului /* COM/2011/0720 final - 2011/0320 (NLE) */


EXPUNERE DE MOTIVE

1. CONTEXTUL PROPUNERII

Prezentare generală a condițiilor de aderare a Federației Ruse la OMC

I. INTRODUCERE

Membrii Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) și Federația Rusă au ajuns în etapa finală a negocierii unui acord privind condițiile de aderare a Federației Ruse la OMC. Acest lucru survine după 18 ani de negocieri lansate odată cu înaintarea de către Federația Rusă a cererii sale de aderare la OMC, în 1993. Acum, Consiliul trebuie să ia o decizie de aprobare a condițiilor de aderare a Federației Ruse pentru ca UE să poată susține oficial aderarea Federației Ruse la OMC.

Rezumatul condițiilor de aderare este prezentat mai jos.

II. REZUMATUL CONDIȚIILOR DE ADERARE A FEDERAȚIEI RUSE LA OMC PE SECTOARE

Taxele de import

Nivelul mediu general al taxei vamale consolidate finale ( final bound rate – FBR) al Federație Ruse este de 7,6%.

În ceea ce privește produsele industriale, nivelul mediu al FBR este de 7,9%, dar în diferite sectoare acesta variază, fiind stabilit la nivelul zero pentru produsele reglementate de Acordul privind tehnologia informației (ITA), niveluri medii scăzute pentru echipamente farmaceutice și medicale (4,3%), echipamente agricole (4,6%), încălțăminte (5%), substanțe chimice și echipamente de construcții (5,2%) și terminând cu nivelurile medii cele mai ridicate pentru sticlă (11,1%) și ceramică (12,2%).

Statisticile comerciale pentru 2010 arată că substanțele chimice, mașinile și autovehiculele sunt principalele trei sectoare industriale care au reprezentat peste 60% din totalul exporturilor UE către Rusia. În aceste trei sectoare, nivelul mediu al FBR variază între 5,3% pentru substanțele chimice, 6,5% pentru mașini și aparate și 9,2% pentru autovehicule și părți ale acestora.

În ceea ce privește produsele agricole, nivelul mediu estimat al FBR este de 11,5%, cel mai mare fiind pentru orez (20%), produse lactate (14,6%) și uleiuri vegetale (11,4%).

Din 11 327 de linii tarifare din lista de produse a Federației Ruse, 6 992 nu vor atinge nivelul FBR în momentul aderării și, prin urmare, vor avea o perioadă de punere în aplicare. În ceea ce privește data aderării Federației Ruse la OMC, cele mai lungi perioade de punere în aplicare sunt prevăzute pentru autovehicule (7 ani) și anumite substanțe chimice și piese de mobilier (6 ani).

Aceste niveluri medii ale FBR sunt foarte rezonabile, în special în comparație cu actualul nivel mediu al taxei vamale consolidate sau chiar cu ratele practicate de celelalte țări BRIC. De exemplu, nivelul FBR al Chinei pentru produsele industriale este de 10% (rata medie aplicată – 8,7%), al Braziliei – 31,4% (rata medie aplicată – 14,1%) și al Indiei – 48,5% (rata medie aplicată – 10,1%). În agricultură, China practică o rată medie estimată de 15,6% și India – 31,8%.

Taxele la export

Lista de produse a Federației Ruse include concesii și angajamente obligatorii privind taxele la export în ceea ce privește o gamă largă de produse, în principal materii prime, inclusiv pește și fructe de mare, semințe, minerale și produse chimice, produse petroliere și pe bază de gaz, minereuri și deșeuri de metale, materiale plastice, piei, lemn, pastă de hârtie, hârtie, pietre prețioase și semiprețioase.

Servicii

Lista cu angajamente specifice în domeniul serviciilor a Federației Ruse este foarte satisfăcătoare și asigură furnizorilor europeni de servicii oportunități comerciale considerabile. Rusia își va asuma angajamente de acces pe piață și tratament național pentru o gamă largă de sectoare din domeniul serviciilor, inclusiv servicii profesionale, servicii informatice și alte servicii comerciale, construcții, servicii de poștă și curierat, de telecomunicații, de agenții de presă, de transport, de distribuție, de mediu, financiare (asigurări, servicii bancare și de gestionare a valorilor mobiliare), de turism și de organizare a călătoriilor. Rusia și-a asumat, de asemenea, un angajament privind detașările în cadrul grupurilor de persoane fizice care furnizează servicii și privind vizitatorii în deplasare de afaceri, inclusiv cei care înființează o reprezentanță comercială.

Angajamente luate în cadrul protocolului de aderare

În etapa finală și multilaterală a procesului de aderare, membrii OMC au căutat împreună să asigure o compatibilitate elementară între legislația, reglementările, procedurile administrative și instituțiile Federației Ruse și ale uniunii vamale între Federația Rusă, Republica Kazahstan și Republica Belarus în domeniile în care Rusia și-a transferat către uniunea vamală competențele naționale de reglementare, cu regulile și acordurile OMC, incluzând angajamentele corespunzătoare în protocolul de aderare și în raportul grupului de lucru. Următoarele chestiuni prezintă un interes special pentru Uniunea Europeană:

Drepturi comerciale

Rusia s-a angajat să aplice toate legile, reglementările și alte măsuri care au impact asupra importurilor sau exporturilor de bunuri în conformitate cu dispozițiile relevante ale Acordului OMC, inclusiv ale Acordului privind procedurile pentru licențele de import și cu dispozițiile relevante ale GATT. În ceea ce privește reglementarea importului de băuturi alcoolice, produse farmaceutice și produse care folosesc tehnologia de criptare, Rusia a fost de acord să nu solicite licențe de import sau de activitate pentru procedurile de declarare în vamă. De asemenea, cerințele privind permisele, autorizațiile prealabile și licențele care n-ar putea fi justificate conform dispozițiilor Acordului OMC se elimină și nu se aplică începând cu data aderării Rusiei la OMC.

Politicile de stabilire a prețurilor

Rusia s-a angajat să aplice controalele existente sau viitoare ale prețurilor la produse și servicii în conformitate cu Acordul OMC și a confirmat că măsurile de control al prețurilor nu vor fi utilizate în scopul protejării producției naționale de bunuri sau pentru a compromite executarea angajamentelor Rusiei în materie de servicii. În ceea ce privește aplicarea taxelor pentru transportul feroviar, Rusia s-a angajat să acorde importurilor și exporturilor, cel târziu la 1 iulie 2013, un tratament nu mai puțin favorabil decât cel acordat produselor similare, direct concurențiale și substituibile transportate în cadrul teritoriului național. În ceea ce privește gazele naturale, Rusia a fost de acord să se asigure că producătorii și distribuitorii de gaze naturale din Federația Rusă operează pe bază de considerații comerciale normale, iar în livrările lor către utilizatorii industriali practică prețuri care să le permită să-și recupereze costurile, inclusiv costurile de investiții și transport, și să realizeze un profit.

Procedurile și taxele vamale

În privința stabilirii valorii în vamă, Rusia s-a angajat să își aplice legile, reglementările și practicile în conformitate cu regulile OMC. În special, Rusia renunță la utilizarea oricăror forme de valoare minimă, de exemplu prețurile de referință, sau o listă de valori fixe pentru stabilirea valorii produselor în vamă. În ceea ce privește indicarea unor puncte de control vamal specifice pentru declararea, intrarea sau ieșirea anumitor bunuri, Rusia a pus la dispoziție o listă exhaustivă de astfel de măsuri și s-a angajat să le elimine începând cu data aderării dacă acestea nu respectă dispozițiile Acordului OMC. Rusia și-a asumat obligația de a se asigura că nivelul taxelor vamale, inclusiv al taxei de vămuire, nu depășește costul serviciului furnizat. În sfârșit, referitor la procedurile de tranzit, Rusia aplică toate legile, reglementările și alte măsuri care vizează tranzitul de produse (inclusiv energie), cum sunt cele care reglementează impunerile pentru transportul rutier, feroviar și aerian de produse în tranzit și orice alte impuneri și taxe vamale stabilite în legătură cu tranzitul, în conformitate cu Acordul OMC.

Barierele tehnice în calea comerțului (BTC)

Rusia s-a angajat să se asigure că toate reglementările tehnice, standardele și procedurile de evaluare a conformității aplicate pe teritoriul Federației Ruse respectă principiile Acordului OMC BTC, inclusiv cele privind transparența, nediscriminarea și tratamentul național. Toate măsurile BTC aplicate în Rusia, inclusiv cele adoptate de organismele competente ale Comunității Economice Eurasiatice și ale uniunii vamale, sunt în conformitate cu Acordul OMC.

Măsuri sanitare și fitosanitare (SPS)

Rusia s-a angajat să dezvolte și să aplice toate măsurile SPS în conformitate cu Acordul OMC începând cu data aderării sale la OMC. În special, măsurile SPS se aplică numai în măsura necesară pentru protejarea vieții sau sănătății oamenilor, a animalelor sau a plantelor; se bazează pe principii științifice și pe evaluarea riscurilor și, acolo unde există, pe standarde, orientări și recomandări internaționale; nu sunt mai restrictive din punctul de vedere al comerțului decât este necesar pentru a se obține nivelul adecvat de protecție aplicat în Federația Rusă; țin seama în totalitate de principiul echivalenței.

Aspectele legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală (TRIPS)

Rusia s-a angajat să aplice în totalitate dispozițiile Acordului OMC TRIPS începând de la data aderării la OMC, inclusiv dispozițiile privind asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală, fără stabilirea unei perioade de tranziție.

III. RECOMANDARE

Prezentând Consiliului, spre aprobare, condițiile de aderare a Federației Ruse la OMC, Comisia consideră că acestea constituie un pachet echilibrat și ambițios de angajamente de deschidere a pieței și angajamente de reglementare, care va aduce beneficii substanțiale Uniunii Europene, Federației Ruse, precum și partenerilor săi comerciali din OMC.

2011/0320 (NLE)

Propunere de

DECIZIE A CONSILIULUI

privind poziția care urmează a fi adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul instanțelor competente ale Organizației Mondiale a Comerțului privind aderarea Federației Ruse la Organizația Mondială a Comerțului

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 91, articolul 100 alineatul (2) și articolul 207 alineatul (4) primul paragraf, coroborate cu articolul 218 alineatul (9),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1) În iunie 1993, guvernul Federației Ruse a depus o cerere de aderare la Acordul de instituire a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), în temeiul articolului XII din respectivul acord.

(2) La 16-17 iunie 1993 a fost creat un grup de lucru privind aderarea Federației Ruse pentru a se ajunge la un acord cu privire la condițiile de aderare acceptabile pentru Federația Rusă și pentru toți membrii OMC.

(3) Comisia, în numele Uniunii Europene, a negociat o serie cuprinzătoare de angajamente de deschidere a pieței și alte angajamente de reglementare din partea Federației Ruse, care îndeplinesc cerințele și obiectivele Uniunii și corespund nivelului de dezvoltare al Federației Ruse.

(4) Aceste angajamente sunt incluse în prezent în Protocolul de aderare a Federației Ruse la OMC.

(5) Aderarea la OMC ar trebui să aibă o contribuție pozitivă și de durată la procesul de reformă economică și de dezvoltare durabilă din Federația Rusă.

(6) În consecință, Protocolul de aderare ar trebui aprobat.

(7) Conform articolului XII din Acordul de instituire a OMC, condițiile de aderare trebuie convenite între membrul aderent și OMC, iar Conferința Ministerială a OMC aprobă condițiile de aderare din partea OMC. Articolul IV.2 din Acordul de instituire a OMC prevede că, în intervalele dintre reuniunile Conferinței Ministeriale, funcțiile acesteia sunt preluate de Consiliul General.

(8) Prin urmare, este necesar să se stabilească poziția care urmează a fi adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul instanțelor competente ale OMC, fie că este vorba de Conferința Ministerială sau de Consiliul General al OMC,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articol unic

1. Poziția care urmează a fi adoptată în numele Uniunii Europene în cadrul instanțelor competente ale OMC cu privire la aderarea Federației Ruse la OMC este în favoarea aprobării aderării.

2. Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării sale.

Adoptată la […].

Pentru Consiliu,

Preşedintele

Top