Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009AE0341

    Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de regulament al Consiliului privind protecția animalelor în momentul uciderii

    JO C 218, 11.9.2009, p. 65–68 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    11.9.2009   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 218/65


    Avizul Comitetului Economic și Social European privind propunerea de regulament al Consiliului privind protecția animalelor în momentul uciderii

    COM(2008) 553 final – 2008/0180 (CNS)

    2009/C 218/14

    La 19 noiembrie 2008, în conformitate cu articolul 37 din Tratatul de instituire a Comunității Europene, Consiliul a hotărât să consulte Comitetul Economic și Social European cu privire la

    „Propunerea de regulament al Consiliului privind protecția animalelor în momentul uciderii”

    Secțiunea pentru agricultură, dezvoltare rurală și protecția mediului, însărcinată cu pregătirea lucrărilor Comitetului pe această temă, și-a adoptat avizul la data de 28 ianuarie 2009. Raportor: dl Frank ALLEN.

    În cea de-a 451-a sesiune plenară, care a avut loc la 25 și 26 februarie 2009 (ședința din 25 februarie), Comitetul Economic și Social European a adoptat prezentul aviz cu 161 voturi pentru, 5 voturi împotrivă și 8 abțineri.

    1.   Concluzii

    1.1

    CESE salută propunerea Comisiei. Aceasta constituie un pas important în direcția bună și are capacitatea de a ameliora bunăstarea animalelor în momentul uciderii.

    1.2

    Comitetul salută propunerea ca operatorii din abatoare să aibă întreaga responsabilitate pentru bunăstarea animalelor în momentul sacrificării, cu condiția introducerii unor proceduri standard de operare și a unor certificate de competență și a numirii unor responsabili cu bunăstarea animalelor.

    1.3

    Comitetul subliniază faptul că veterinarul oficial trebuie să aibă rolul de supraveghere cel mai important, pentru a putea asigura aplicarea pe deplin a procedurilor corecte menite să garanteze bunăstarea animalelor în momentul sacrificării. Veterinarul oficial ar trebui informat imediat cu privire la orice modificare a procedurilor standard de operare.

    1.4

    Veterinarul oficial ar trebui să aibă în special responsabilitatea controalelor regulate prin care să se asigure că monitorizarea procedurilor de sacrificare se aplică în mod corect.

    1.5

    Propunerea de a permite derogări în cazul uciderii rituale a animalelor este în totală neconcordanță cu obiectivele de bunăstare a animalelor în momentul uciderii prevăzute în prezentul regulament.

    1.6

    Comitetul este cu totul de acord cu noile proceduri privind depopularea și uciderea de urgență. Cea mai importantă este cerința de elaborare a unui plan de acțiune care să asigure respectarea normelor cuprinse în prezentul regulament înainte de începerea operației. Publicarea unui raport de evaluare în termen de un an de la sfârșitul depopulării este o propunere cât se poate de binevenită.

    2.   Introducere

    2.1

    Grija pentru bunăstarea animalelor a căpătat o importanță crescută în UE și acest lucru este semnificativ într-o societate care se pretinde a fi avansată și civilizată.

    2.2

    În 2004 și 2006, două avize științifice aparținând Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) au sugerat revizuirea Directivei 93/119/CE, aflată în vigoare.

    2.3

    Au fost identificate probleme specifice în legislația UE, cum ar fi lipsa unei metodologii armonizate privind noile metode de asomare, de asemenea, lipsa unor responsabilități clare ale operatorilor și șefilor abatoarelor. Este nevoie și de o instruire specifică a personalului implicat în sacrificarea animalelor.

    2.4

    Se constată o nevoie de claritate cu privire la condițiile care se aplică animalelor sacrificate în scopul ținerii sub control al bolilor. În cazul uciderii animalelor într-o situație de urgență, ar trebui aplicate, pe cât posibil, regulile de bunăstare, pentru a se evita prelungirea suferinței inutile a animalului.

    2.5

    Este necesară o mai bună înțelegere și integrare a considerentului bunăstării animalului în pregătirea și manipularea animalelor înainte de sacrificare.

    2.6

    Directiva 93/119/CE va fi abrogată și înlocuită cu regulamentul propus, dar sfera de aplicare a legislației va rămâne neschimbată.

    2.7

    Prin trecerea de la o directivă la un regulament, se asigură o aplicare uniformă și simultană în întreaga UE, în conformitate cu piața unică.

    3.   Propunerea Comisiei

    3.1

    Regulamentul stabilește norme privind uciderea animalelor în scopul producerii de alimente, lână, piele, blană sau de alte produse, precum și privind operațiile aferente.

    3.2

    Se acordă o derogare în cazul unei ucideri de urgență pentru prevenirea durerii și suferinței inutile a animalului sau dacă respectarea dispozițiilor respective ar determina un risc imediat și serios pentru sănătatea sau siguranța umană.

    3.3

    Prezentul regulament nu se aplică atunci când animalele sunt ucise:

    a)

    în cadrul unor experimente științifice autorizate,

    b)

    în cadrul activităților de vânătoare,

    c)

    în cadrul manifestărilor culturale sau sportive,

    d)

    de către un veterinar, în contextul practicii sale medicale,

    e)

    în cazul păsărilor de crescătorie și al iepurilor de câmp și de casă, sacrificați de către proprietarul lor pentru consumul personal.

    3.4

    În timpul uciderii animalelor și al operațiunilor aferente, acestea trebuie ferite de orice durere, chin sau suferință evitabile. Operatorii trebuie să adopte toate măsurile necesare pentru a se asigura că animalele sunt îngrijite cum se cuvine și manipulate cu minimum de disconfort înainte de sacrificare.

    3.5

    Potrivit articolului 4 alineatul (1), animalele sunt ucise numai folosind o metodă care asigură moartea imediată sau după asomare.

    3.6

    Se poate acorda o derogare, pentru ca animalele să poată fi ucise fără asomare prealabilă, dacă astfel de metode sunt prevăzute de ritualuri religioase, cu condiția ca uciderea să aibă loc într-un abator. Cu toate acestea, statele membre pot decide să nu aplice derogarea.

    3.7

    Lista metodelor de asomare și o descriere detaliată a specificațiilor tehnice este inclusă în anexa 1; asomarea trebuie efectuată în conformitate cu metodele specificate. Verificarea eficienței asomării trebuie efectuată pe un eșantion suficient de reprezentativ de animale pentru asigurarea funcționării corecte și consecvente a procesului.

    3.8

    Codurile comunitare de bune practici privind metodele de asomare prevăzute în anexa 1 pot fi adoptate în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 22 alineatul (2). Această procedură a fost stabilită printr-o decizie a Consiliului din 1999, care a instituit procedura prin care Comisia își exercită competențele privind punerea în aplicare a legislației prin intermediul unui comitet de reglementare. Fiecare stat membru va avea câte un reprezentant în cadrul comitetului, care va fi prezidat de un reprezentat al Comisiei.

    3.9

    Operatorii concep și pun în aplicare proceduri standard de operare (PSO) pentru a garanta că uciderea și operațiile aferente se desfășoară în conformitate cu articolul 3 alineatul (1). Aceste PSO vor fi puse la dispoziția autorității competente, la cerere. Cu privire la asomare, PSO vor lua în considerare recomandările și instrucțiunile producătorilor pentru folosirea echipamentului. Mai mult, trebuie să fie disponibilă o instalație alternativă de urgență în eventualitatea apariției unei probleme la echipamentul de asomare.

    3.10

    Va fi necesar un certificat de competență pentru cei implicați în ucidere și în operațiile aferente din abator:

    a)

    manipularea și îngrijirea animalelor înainte de imobilizare;

    b)

    imobilizarea animalelor în vederea asomării și uciderii;

    c)

    asomarea animalelor;

    d)

    evaluarea eficacității asomării;

    e)

    imobilizarea și suspendarea animalelor vii;

    f)

    sângerarea animalelor vii;

    g)

    uciderea animalelor pentru blană.

    3.11

    Produsele introduse pe piață ca echipament de imobilizare sau asomare trebuie să fie însoțite de instrucțiuni privind utilizarea și întreținerea acestora, în așa fel încât să asigure bunăstarea animalului la cel mai înalt nivel, cu referire specială la categoriile și greutățile animalelor, precum și de o metodă potrivită pentru monitorizarea eficienței echipamentului.

    3.12

    Anexa II stabilește cu claritate cerințele privind construcția, amplasarea și echiparea abatoarelor. În sensul prezentului regulament, autoritatea competentă din statul membru [prevăzută la articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 853/2004] va autoriza fiecare abator care îndeplinește criteriile relevante.

    3.13

    Operatorii se asigură că normele de operare pentru abatoare prevăzute în anexa 3 sunt respectate. Fără a aduce atingere articolului 3 alineatul (1), sunt interzise următoarele metode de imobilizare:

    a)

    suspendarea sau ridicarea animalelor de labe sau picioare;

    b)

    fixarea mecanică a picioarelor sau labelor animalelor;

    c)

    ruperea picioarelor, tăierea tendoanelor picioarelor sau orbirea animalelor;

    d)

    secționarea măduvei spinării, de exemplu cu ajutorul unui stilet sau pumnal;

    e)

    utilizarea curentului electric la intensități care nu asomează sau ucid animalele în circumstanțe controlate, în special orice aplicare a curentului electric care nu înconjoară creierul.

    Cu toate acestea, literele (a) și (b) nu se aplică dispozitivelor de suspendare utilizate pentru păsările de crescătorie.

    3.14

    Operatorii pun în aplicare o procedură de monitorizare a metodei de sacrificare pentru a verifica și a confirma că animalele destinate sacrificării sunt efectiv asomate în intervalul de timp între procesul de asomare și confirmarea morții, iar aceasta trebuie să includă numele persoanei responsabile. O procedură separată de monitorizare trebuie pusă în aplicare pentru fiecare linie de sacrificare la care se folosesc echipamente de asomare diferite.

    3.15

    Operatorii desemnează un responsabil cu bunăstarea animalelor pentru fiecare abator, care are răspunderea de a se asigura de aplicarea corectă a prevederilor prezentului regulament. Se acordă o derogare pentru abatoarele care sacrifică mai puțin de 1 000 de capete sau 150 000 de păsări pe an.

    3.16

    Propunerea are ca scop să facă autoritățile competente pentru uciderile în vederea controlului anumitor boli (de tipul gripei aviare sau al febrei catarale ovine) mai responsabile în fața publicului în ceea ce privește bunăstarea animalelor sacrificate. Propunerea va impune, în special, o mai bună planificare, supraveghere și raportare.

    3.17

    În cazul uciderii de urgență, persoana care se ocupă de animalele în cauză ia toate măsurile necesare pentru uciderea animalului în cel mai scurt timp.

    3.18

    Fiecare stat membru înființează un centru național de referință, ale cărui atribuții vor include asigurarea unui sprijin competent și permanent inspectorilor oficiali și oferta de expertiză tehnică și științifică.

    4.   Considerații specifice

    4.1

    Derogările pentru abatoarele mici prevăzute la articolul 14 sunt adecvate și necesare pentru a garanta faptul că acestea pot continua să funcționeze și să deservească piețele locale.

    4.2

    Rolul veterinarilor oficiali trebuie extins, astfel încât aceștia să aibă atribuții de supraveghere cu privire la normele de protecție a animalelor cuprinse în prezentul regulament, cu referire specială la supravegherea rolului responsabilului cu bunăstarea animalelor. Orice modificări aduse PSO trebuie notificate imediat veterinarului oficial.

    4.3

    Ar trebui constituit un grup de experți care să studieze și să elaboreze coduri de bune practici pentru metodele de asomare cuprinse în anexa 1.

    4.4

    Propunerea de la articolul 4 alineatul (2) de a acorda o derogare pentru uciderile rituale nu corespunde obiectivului general al regulamentului, care este acela de a îmbunătăți protecția animalelor în abatoare. Tehnologiile inovatoare, cum ar fi sistemul de monitorizare a asomării, permit acelora care doresc să sacrifice animale prin asomare electrică prealabilă, conform regulilor halal, să monitorizeze exact cantitatea de impuls electric aplicată animalului. Acest lucru garantează că este asomat corect, dar că se află încă în viață înaintea sacrificării. Sistemul înregistrează fiecare asomare efectuată, precum și tensiunea aplicată animalului. Acesta reprezintă o reală contribuție la bunăstarea animalului. Mai mult, introducerea unui sistem de etichetare care să indice metoda de sacrificare ar încuraja folosirea sistemului de monitorizare a asomării. Este important ca Comisia să sprijine activ căutarea unor sisteme de asomare care să fie acceptate de grupurile religioase și care să protejeze bunăstarea animalelor în abator.

    4.5

    Codurile de bune practici trebuie alcătuite în acord cu diferitele părți implicate și supuse aprobării comisiei.

    4.6

    Abatoarele de mici dimensiuni au realizat recent cheltuieli semnificative pentru modernizări, pentru a respecta prevederile pachetului privind igiena. Pentru a nu pune sub amenințare însăși viabilitatea acestora, ar trebui să le fie puse la dispoziție fonduri destinate acoperirii cheltuielilor suportate pentru respectarea acestor dispoziții.

    4.7

    Înființarea de centre de referință trebuie să fie compatibilă cu structurile științifice și de cercetare existente în statele membre și să se facă în cadrul acestora. Este important să nu aibă loc nicio suprapunere și să fie asigurate resursele financiare adecvate pentru a garanta funcționarea efectivă a sistemului. Programele de formare ar trebui să fie armonizate la nivelul UE.

    4.8

    La elaborarea codurilor de bune practici privind manipularea și îngrijirea animalelor, trebuie avute în vedere opiniile persoanelor care au o experiență practică de cel puțin cinci ani neîntrerupți în manipularea și îngrijirea animalelor, împreună cu punctul de vedere academic despre cum trebuie manipulate și îngrijite animalele. Cursurile pentru obținerea certificatelor de competență în acest domeniu trebuie, de asemenea, să țină seama de acest punct de vedere.

    4.9

    Până la 31 decembrie 2014, statele membre ar trebui să emită certificate de competență fără examinare oficială persoanelor care demonstrează că au cinci ani de experiență neîntreruptă și care primesc o evaluare pozitivă din partea veterinarului oficial.

    4.10

    Comisia salută în special articolul 4 alineatul (1) ca fiind cel mai important. Acest articol prevede ca animalele să fie ucise numai folosind o metodă care asigură moartea imediată sau după asomare.

    4.11

    Comisia salută propunerea de la articolul 8, care prevede ca echipamentul de asomare să nu fie introdus pe piață fără instrucțiunile necesare cu privire la utilizarea și întreținerea sa, într-o manieră care să asigure condiții optime pentru bunăstarea animalelor. Ar trebui efectuate cercetări în vederea asigurării disponibilității unui sistem de monitorizare automată. Regulamentul nu specifică ce tip de autorizație se aplică pentru a se garanta că echipamentul de asomare introdus pe piață este verificat în mod independent, pentru a confirma declarațiile producătorilor.

    4.12

    Comisia este de părere că importurile din țări terțe trebuie să îndeplinească standarde echivalente, pentru a nu denatura concurența. Această chestiune este menționată la articolul 10, dar ea trebuie subliniată și clarificată. De asemenea, trebuie să existe o declarație de intenție cu privire la punerea în aplicare a unei astfel de politici.

    4.13

    Comitetul salută principiile de bază ale regulamentului propus.

    Bruxelles, 25 februarie 2009.

    Președintele

    Comitetului Economic și Social European

    Mario SEPI


    Top