EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R2480

Regulamentul (UE) 2022/2480 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 decembrie 2022 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1025/2012 în ceea ce privește deciziile organizațiilor de standardizare europene privind standardele europene și documentele de standardizare europeană (Text cu relevanță pentru SEE)

PE/58/2022/REV/1

JO L 323, 19.12.2022, p. 1–3 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2022/2480/oj

19.12.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 323/1


REGULAMENTUL (UE) 2022/2480 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

din 14 decembrie 2022

de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1025/2012 în ceea ce privește deciziile organizațiilor de standardizare europene privind standardele europene și documentele de standardizare europeană

(Text cu relevanță pentru SEE)

PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 114,

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (1),

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (2),

întrucât:

(1)

Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 al Parlamentului European și al Consiliului (3) stabilește norme referitoare la elaborarea de standarde europene și de documente de standardizare europeană pentru produse și pentru servicii, în sprijinul legislației și politicilor Uniunii.

(2)

În conformitate cu articolul 10 din Regulamentul (UE) nr. 1025/2012, Comisia poate solicita uneia sau mai multor organizații de standardizare europene să elaboreze un standard european sau un document de standardizare europeană.

(3)

Standardele europene și documentele de standardizare europeană joacă un rol important pe piața internă și pentru protecția consumatorilor. Standardele nu numai că determină aspectele tehnice ale produselor și serviciilor, dar au și un rol important pentru lucrători, consumatori și mediu. De exemplu, standardele armonizate pot fi utilizate pentru a conferi prezumția că produsele care urmează să fie puse la dispoziție pe piață sunt în conformitate cu cerințele esențiale prevăzute în legislația relevantă de armonizare a Uniunii pentru produsele respective, asigurând în același timp calitatea și siguranța produselor și serviciilor pentru consumatori și protejând mediul.

(4)

În trecut, practicile organizațiilor de standardizare europene s-au schimbat în ceea ce privește guvernanța internă și procedurile decizionale ale acestora. Ca urmare a acestor schimbări, organizațiile de standardizare europene și-au intensificat cooperarea cu părțile interesate de la nivel internațional și european. O astfel de cooperare este binevenită, deoarece contribuie la un proces de standardizare transparent, deschis, imparțial și bazat pe consens. Cu toate acestea, atunci când organizațiile de standardizare europene execută cereri de standardizare în sprijinul legislației și politicilor Uniunii, este esențial ca deciziile lor interne să țină seama de interesele, obiectivele de politică și valorile Uniunii, precum și de interesele publice în general.

(5)

În conformitate cu articolele 5 și 6 din Regulamentul (UE) nr. 1025/2012, sunt esențiale și ar trebui, așadar, asigurate proceduri solide, precum și o reprezentare echilibrată a intereselor părților interesate relevante, inclusiv a părților interesate care reprezintă, printre altele, IMM-urile și interesele de mediu, sociale și ale consumatorilor. În cadrul organizațiilor de standardizare europene ar trebui să fie luate în considerare opiniile și contribuțiile tuturor părților interesate relevante. În plus, opiniile exprimate pe parcursul consultărilor naționale desfășurate de organismele de standardizare naționale ar trebui luate în considerare atunci când se iau decizii privind standardele europene și documentele de standardizare europeană solicitate în temeiul articolului 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1025/2012.

(6)

Organismele de standardizare naționale joacă un rol esențial în sistemul de standardizare, atât la nivelul Uniunii, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1025/2012, cât și la nivelul statelor membre. Prin urmare, organismele de standardizare naționale sunt cele mai în măsură să se asigure că interesele, obiectivele de politică și valorile Uniunii, precum și interesele publice în general sunt luate în considerare în mod corespunzător în cadrul organizațiilor de standardizare europene. Așadar, este necesar să se consolideze rolul lor în cadrul organismelor decizionale ale organizațiilor de standardizare europene atunci când organismele respective iau decizii privind standardele europene și documentele de standardizare europeană solicitate de Comisie în temeiul articolului 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1025/2012, fără a aduce atingere rolului important pe care îl joacă baza mai largă de părți interesate în pregătirea unor standarde eficace care să răspundă interesului public și nevoilor pieței.

(7)

Organismele decizionale ale organizațiilor de standardizare europene sunt deschise nu numai participării organismelor de standardizare naționale, ci și, printre altele, a organizațiilor de standardizare naționale din țările în curs de aderare, din țările candidate și din alte țări care au devenit în mod oficial membre ale organizațiilor de standardizare europene în cauză și au încheiat un acord cu Uniunea pentru a asigura convergența în materie de reglementare. Pentru a evita ca organizațiile respective să fie excluse de la participarea la lucrările organismelor decizionale în cauză, este necesar doar să se prevadă ca deciziile organismelor respective privind standardele europene și documentele de standardizare europeană solicitate în temeiul articolului 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 să fie luate exclusiv de reprezentanți ai organismelor de standardizare naționale, fără a impune vreo altă cerință privind activitatea organismelor decizionale ale organizațiilor de standardizare europene. Participarea organizațiilor de standardizare naționale din țări terțe la activitatea organizațiilor de standardizare europene nu ar trebui să împiedice adoptarea niciunei decizii privind standardele europene și documentele de standardizare europeană solicitate de Comisie atunci când o astfel de decizie este susținută numai de organismele de standardizare naționale din statele membre și din țările SEE.

(8)

Pentru a asigura eficacitatea cerinței ca deciziile organismelor decizionale ale organizațiilor de standardizare europene privind standardele europene și documentele de standardizare europeană solicitate de Comisie în temeiul articolului 10 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 să fie luate exclusiv de reprezentanți ai organismelor de standardizare naționale, este necesar să se prevadă că astfel de cereri ar trebui adresate de către Comisie numai unei organizații de standardizare europene care respectă cerința respectivă.

(9)

Procedurile de standardizare implică decizii ce necesită fluxuri de lucru specifice, care ar trebui să fie considerate drept teme de lucru separate. Astfel de teme de lucru sunt inițiate fie pentru a elabora un nou standard, fie pentru a revizui, a fuziona, a modifica sau a corecta un standard european existent sau un document existent de standardizare europeană.

(10)

Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 ar trebui modificat în consecință.

(11)

Pentru a permite organizațiilor de standardizare europene să își adapteze, dacă este necesar, regulamentul intern de procedură pentru a respecta cerințele prezentului regulament, aplicarea acestuia ar trebui amânată,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Articolul 10 din Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 se modifică după cum urmează:

1.

Alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   În limita competențelor stabilite în tratate, Comisia poate solicita uneia sau mai multor organizații de standardizare europene elaborarea unui standard european sau a unui document de standardizare europeană în cadrul unui termen stabilit, cu condiția ca organizația de standardizare europeană în cauză să respecte alineatul (2a). Standardele europene și documentele de standardizare europeană sunt orientate către piață, iau în considerare interesul public, precum și obiectivele de politică specificate clar în solicitarea Comisiei și sunt bazate pe consens. Comisia stabilește cerințele referitoare la conținut care trebuie îndeplinite de documentul solicitat și un termen pentru adoptarea acestuia.”

2.

Se introduce următorul alineat:

„(2a)   Fără a aduce atingere altor avize consultative, fiecare organizație de standardizare europeană se asigură că următoarele decizii privind standardele europene și documentele de standardizare europeană menționate la alineatul (1) sunt luate exclusiv de reprezentanți ai organismelor de standardizare naționale din cadrul organismului decizional competent al organizației respective:

(a)

deciziile privind acceptarea și refuzul cererilor de standardizare;

(b)

deciziile privind acceptarea noilor teme de lucru care sunt necesare pentru îndeplinirea cererii de standardizare; și

(c)

deciziile privind adoptarea, revizuirea și anularea standardelor europene sau a documentelor de standardizare europeană.”

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 9 iulie 2023.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Strasbourg, 14 decembrie 2022.

Pentru Parlamentul European

Președinta

R. METSOLA

Pentru Consiliu

Președintele

M. BEK


(1)  JO C 323, 26.8.2022, p. 43.

(2)  Poziția Parlamentului European din 22 noiembrie 2022 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 8 decembrie 2022.

(3)  Regulamentul (UE) nr. 1025/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 privind standardizarea europeană, de modificare a Directivelor 89/686/CEE și 93/15/CEE ale Consiliului și a Directivelor 94/9/CE, 94/25/CE, 95/16/CE, 97/23/CE, 98/34/CE, 2004/22/CE, 2007/23/CE, 2009/23/CE și 2009/105/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului și de abrogare a Deciziei 87/95/CEE a Consiliului și a Deciziei nr. 1673/2006/CE a Parlamentului European și a Consiliului (JO L 316, 14.11.2012, p. 12).


Top