Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R2400

    Regulamentul (UE) 2022/2400 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 noiembrie 2022 de modificare a anexelor IV și V la Regulamentul (UE) 2019/1021 privind poluanții organici persistenți (Text cu relevanță pentru SEE)

    PE/39/2022/REV/1

    JO L 317, 9.12.2022, p. 24–31 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2022/2400/oj

    9.12.2022   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 317/24


    REGULAMENTUL (UE) 2022/2400 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI

    din 23 noiembrie 2022

    de modificare a anexelor IV și V la Regulamentul (UE) 2019/1021 privind poluanții organici persistenți

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 192 alineatul (1),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

    având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European (1),

    după consultarea Comitetului Regiunilor,

    hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară (2),

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (UE) 2019/1021 al Parlamentului European și al Consiliului (3) privind poluanții organici persistenți transpune la nivelul Uniunii angajamentele stabilite în Convenția de la Stockholm privind poluanții organici persistenți (denumită în continuare „convenția”), aprobată în numele Comunității prin Decizia 2006/507/CE (4) a Consiliului, precum și în Protocolul la Convenția din 1979 privind poluarea atmosferică transfrontalieră pe distanțe lungi, referitor la poluanții organici persistenți, aprobat în numele Comunității prin Decizia 2004/259/CE a Consiliului (5).

    (2)

    La cea de a șaptea reuniune a Conferinței părților la convenție, desfășurată în perioada 4-15 mai 2015, s-a convenit adăugarea substanței pentaclorfenol și a sărurilor și a esterilor acesteia („pentaclorfenol”) în anexa A la convenție. În cadrul celei de a noua reuniuni a Conferinței părților la Convenție, care a avut loc în perioada 29 aprilie-10 mai 2019, s-a convenit includerea dicofolului, precum și a acidului perfluorooctanoic (PFOA), a sărurilor acestuia și a compușilor înrudiți cu acesta în anexa A la convenție. În cadrul celei de-a zecea reuniuni a Conferinței părților la convenție, care a avut loc în perioada 6-17 iunie 2022, s-a convenit includerea acidului perfluorohexan sulfonic (PFHxS), a sărurilor acestuia și compușilor înrudiți cu PFHxS în anexa A la convenție. Având în vedere aceste modificări ale convenției și pentru a se asigura că deșeurile care conțin substanțele respective sunt gestionate în conformitate cu dispozițiile convenției, este necesar, de asemenea, să se modifice anexele IV și V la Regulamentul (UE) 2019/1021 prin includerea pentaclorfenolului, a dicofolului și a PFOA, a sărurilor acestuia și a compușilor înrudiți cu acesta, precum și a PFHxS, a sărurilor acestuia și a compușilor înrudiți cu PFHxS în anexe și indicarea limitelor de concentrație corespunzătoare ale acestora.

    (3)

    Pentaclorfenolul fusese inclus anterior în anexele IV și V la Regulamentul (CE) nr. 850/2004 al Parlamentului European și al Consiliului (6) prin Regulamentul (UE) 2019/636 al Comisiei (7), cu o valoare din anexa IV de 100 mg/kg și o valoare din anexa V de 1 000 mg/kg. Regulamentul (UE) 2019/1021, care a abrogat Regulamentul (CE) nr. 850/2004, a omis în mod neintenționat pentaclorfenolul. Prin urmare, este necesar să se modifice anexele IV și V la Regulamentul (UE) 2019/1021 pentru a include pentaclorfenolul.

    (4)

    Anexele IV și V la Regulamentul (UE) 2019/1021 conțin deja limite de concentrație pentru următoarele substanțe sau grupe de substanțe: (a) suma concentrațiilor de tetrabromodifenileter, pentabromodifenileter, hexabromodifenileter și heptabromodifenileter și decabromdifenileter (cu excepția acestuia din urmă, care nu este inclus în anexa V la regulamentul respectiv); (b) hexabromociclododecan; (c) cloroalcani C10-C13 (parafine clorurate cu catenă scurtă) (PCCS-uri); și (d) Dibenzo-b-dioxine policlorurate și dibenzofurani policlorurați (PCDD/PCDF). În temeiul articolului 15 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/1021, este oportun să se modifice limitele de concentrație din anexa IV pentru substanțele respective în vederea adaptării valorilor-limită la progresul științific și tehnic. Pentru a fi în concordanță cu lista de difenileteri polibromurați (PBDE-uri) prevăzută în anexa IV la Regulamentul (UE) 2019/1021, substanța decabromdifenileter ar trebui inclusă printre PBDE-urile înscrise în coloana a treia din anexa V la regulamentul respectiv.

    (5)

    Pentru a permite statelor membre să colecteze date privind cantitatea reală de PCDD/PCDF și de bifenili policlorurați de tipul dioxinelor (dl-PCB-uri) în cenușă și funingine din gospodării private, precum și în cenușa zburătoare din unitățile pe bază de biomasă pentru producerea de energie termică și electrică, și pentru a acorda statelor membre suficient timp pentru a lua măsurile necesare pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/1021, limita de concentrație modificată pentru suma de PCDD/PCDF și dl-PCB-uri ar trebui să se aplice, în ceea ce privește cenușa și funinginea provenite de la gospodăriile private și cenușa zburătoare din unitățile de biomasă, într-o etapă ulterioară intrării în vigoare a prezentului regulament. Pentru a permite elaborarea unor politici adecvate pentru colectarea și tratarea cenușii și a funinginii respective și pentru a sprijini revizuirea menționată în anexa IV și monitorizarea punerii în aplicare în temeiul articolului 13 din Regulamentul (UE) 2019/1021, statele membre ar trebui să colecteze informații cu privire la prezența PCDD/PCDF și a dl-PCB-urilor în cenușă și funingine din gospodării private și în cenușa zburătoare din unitățile de biomasă pentru producerea de energie termică și electrică. Informațiile respective ar trebui să fie puse la dispoziție până cel târziu la 1 iulie 2026.

    (6)

    În ceea ce privește PBDE-urile enumerate în Regulamentul (UE) 2019/1021, limita de concentrație pentru suma acestor substanțe în deșeuri ar trebui stabilită la 500 mg/kg. Ținând seama în mod corespunzător de scăderea concentrațiilor de PBDE în anumite deșeuri, care rezultă din limitările existente privind introducerea pe piață și utilizarea PBDE-urilor și având în vedere posibila evoluție a metodelor de sortare și analitice relevante, valoarea-limită ar trebui redusă la 350 mg/kg după trei ani de la intrarea în vigoare a prezentului regulament și la 200 mg/kg după cinci ani de la intrarea sa în vigoare.

    (7)

    Având în vedere că un subgrup de 12 congeneri ai PCB, și anume PCB-77, PCB-81, PCB-105, PCB-114, PCB-118, PCB-123, PCB-126, PCB-156, PCB-157, PCB-167, PCB-169 și PCB 189, cunoscuți sub denumirea de dl-PCB-uri, au proprietăți toxicologice foarte asemănătoare cu cele ale PCDD/PCDF și pentru a se ține seama de efectul cumulat al tuturor compușilor de tipul dioxinelor enumerați în Regulamentul (UE) 2019/1021, este oportun să se includă dl-PCB-urile în rubrica existentă pentru PCDD/PCDF din anexele IV și V la Regulamentul (UE) 2019/1021. Lista valorilor factorilor de echivalență toxică din partea 2 a anexei V la regulamentul respectiv ar trebui, de asemenea, modificată pentru a introduce valorile corespunzătoare pentru congenerii individuali ai dl-PCB.

    (8)

    Limitele de concentrație propuse în anexele IV și V la Regulamentul (UE) 2019/1021 au fost stabilite aplicând aceeași metodologie utilizată pentru stabilirea limitelor de concentrație în modificările anterioare ale anexelor IV și V la Regulamentul (CE) nr. 850/2004. Limitele de concentrație propuse ar trebui să se bazeze pe principiul precauției, astfel cum este prevăzut în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, și ar trebui să vizeze eliminarea, acolo unde este fezabil, a eliberării de poluanți organici persistenți în mediu, pentru a atinge obiectivul unui nivel ridicat de protecție a sănătății umane și a mediului asociat distrugerii sau transformării ireversibile a substanțelor în cauză. Aceste limite ar trebui, de asemenea, să ia în considerare obiectivul de politică mai amplu care constă în realizarea ambiției de reducere a poluării la zero pentru un mediu fără substanțe toxice, creșterea gradului de reciclare, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dezvoltarea unor cicluri de materiale netoxice, precum și realizarea unei economii circulare netoxice, obiectiv consacrat în Comunicarea din 11 decembrie 2019 a Comisiei intitulată „Pactul verde european”.

    (9)

    Limitele de concentrație specificate în anexele IV și V la Regulamentul (UE) 2019/1021 ar trebui să fie coerente și să contribuie la punerea în aplicare a Comunicării Comisiei din 14 octombrie 2020 intitulate „Strategia pentru promovarea sustenabilității în domeniul substanțelor chimice – Către un mediu fără substanțe toxice”.

    (10)

    Pentru a asigura o mai bună trasabilitate și un tratament eficace al deșeurilor care conțin poluanți organici persistenți și pentru a evita incoerențe în legislația Uniunii, este necesar să se asigure coerența între dispozițiile privind deșeurile care conțin poluanți organici persistenți prevăzute inițial în Regulamentul (CE) nr. 850/2004, în prezent abrogat prin Regulamentul (UE) 2019/1021, și cele care au fost prevăzute ulterior. Prin urmare, Comisia ar trebui să evalueze dacă este oportun să recunoască că deșeurile care conțin poluanți organici persistenți care depășesc limitele de concentrație specificate în anexa IV la Regulamentul (UE) 2019/1021 trebuie clasificate ca periculoase și să prezinte, dacă este cazul, o propunere legislativă de modificare a Directivei 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului (8) sau o propunere de modificare a Deciziei 2000/532/CE a Comisiei (9) sau a ambelor, în consecință.

    (11)

    În conformitate cu obiectivele Strategiei privind produsele textile, stabilite în Comunicarea Comisiei din 30 martie 2022 intitulată „Strategia UE pentru textile durabile și circulare”, produsele textile introduse pe piața Uniunii ar trebui să fie fabricate în mare măsură din fibre reciclate care nu conțin substanțe periculoase. Pentru a se asigura că textilele reciclate nu conțin substanțe chimice periculoase, cum ar fi PFOA încă de la început, este necesar să se consolideze valorile-limită pentru PFOA, sărurile acestuia și compușii înrudiți cu PFOA în deșeuri, deoarece prezența lor ar putea avea un impact asupra colectării și tratării deșeurilor textile. Prin urmare, Comisia ar trebui să revizuiască limita de concentrație în vederea reducerii valorii, în cazul în care o astfel de reducere este fezabilă din perspectiva progresului științific și tehnic.

    (12)

    Prin urmare, Regulamentul (UE) 2019/1021 ar trebui să fie modificat în consecință.

    (13)

    Este necesar să se prevadă o perioadă de timp suficientă pentru a permite întreprinderilor și autorităților competente să se adapteze la noile cerințe.

    (14)

    Întrucât obiectivul prezentului regulament, și anume protejarea mediului și a sănătății umane împotriva poluanților organici persistenți, nu poate fi realizat în mod satisfăcător de către statele membre datorită efectelor transfrontaliere ale poluanților în cauză, dar poate fi realizat mai bine la nivelul Uniunii, aceasta poate adopta măsuri, în conformitate cu principiul subsidiarității, astfel cum este prevăzut la articolul 5 din Tratatul privind Uniunea Europeană. În conformitate cu principiul proporționalității, astfel cum este prevăzut la articolul respectiv, prezentul regulament nu depășește ceea ce este necesar pentru realizarea obiectivului respectiv,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Regulamentul (UE) 2019/1021 se modifică după cum urmează:

    1.

    Se introduce următorul articol:

    „Articolul 21a

    Dispoziție tranzitorie

    (1)   O valoare de 10 μg/kg se aplică cenușii zburătoare din unitățile de biomasă pentru producerea de energie termică și electrică care conțin sau sunt contaminate cu dibenzo-p-dioxine și dibenzofurani policlorurați (PCDD/PCDF) și bifenili policlorurați de tipul dioxinelor (dl-PCB-uri), astfel cum sunt enumerate în anexa IV, până la 30 decembrie 2023. Valoarea de 5 μg/kg prevăzută în anexa IV se aplică cenușii zburătoare din unitățile de biomasă pentru producerea de energie termică și electrică de la 31 decembrie 2023.

    (2)   O valoare de 15 μg/kg se aplică în continuare cenușii și funinginii din gospodării private care conțin sau sunt contaminate cu dibenzo-p-dioxine și dibenzofurani policlorurați (PCDD/PCDF), astfel cum sunt enumerate în anexa IV, până la 31 decembrie 2024. Pentru cenușa și funinginea din gospodării private care conțin sau sunt contaminate cu dibenzo-p-dioxine și dibenzofurani policlorurați (PCDD/PCDF) și bifenili policlorurați de tipul dioxinelor (dl-PCB-uri), valoarea de 5 μg/kg prevăzută în anexa IV se aplică de la 1 ianuarie 2025.”

    2.

    Anexele IV și V se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

    Articolul 2

    Comisia evaluează dacă ar fi oportun să se modifice Directiva 2008/98/CE sau Decizia 2000/532/CE sau ambele, pentru a recunoaște că deșeurile care conțin orice fel de poluanți organici persistenți care depășesc limitele de concentrație prevăzute în anexa IV la Regulamentul (UE) 2019/1021 trebuie clasificate ca periculoase și, dacă este cazul, pe baza respectivei evaluări și nu mai târziu de 36 luni de la intrarea în vigoare a prezentului regulament, prezintă o propunere legislativă de modificare a Directivei 2008/98/CE sau o propunere de modificare a Deciziei 2000/532/CE sau a ambelor, în consecință.

    Articolul 3

    Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Se aplică de la 10 iunie 2023.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Strasbourg, 23 noiembrie 2022.

    Pentru Parlamentul European

    Președinta

    R. METSOLA

    Pentru Consiliu

    Președintele

    M. BEK


    (1)  JO C 152, 6.4.2022, p. 197.

    (2)  Poziția Parlamentului European din 4 octombrie 2022 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial) și Decizia Consiliului din 24 octombrie 2022 (nepublicată încă în Jurnalul Oficial).

    (3)  Regulamentul (UE) 2019/1021 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019 privind poluanții organici persistenți (JO L 169, 25.6.2019, p. 45).

    (4)  Decizia 2006/507/CE a Consiliului din 14 octombrie 2004 privind încheierea, în numele Comunității Europene, a Convenției de la Stockholm privind poluanții organici persistenți (JO L 209, 31.7.2006, p. 1).

    (5)  Decizia 2004/259/CE a Consiliului din 19 februarie 2004 privind încheierea, în numele Comunității Europene, a Protocolului la Convenția din 1979 privind poluarea atmosferică transfrontalieră pe distanțe lungi, referitor la poluanții organici persistenți (JO L 81, 19.3.2004, p. 35).

    (6)  Regulamentul (CE) nr. 850/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind poluanții organici persistenți și de modificare a Directivei 79/117/CEE (JO L 158, 30.4.2004, p. 7).

    (7)  Regulamentul (UE) 2019/636 al Comisiei din 23 aprilie 2019 de modificare a anexelor IV și V la Regulamentul (CE) nr. 850/2004 al Parlamentului European și al Consiliului privind poluanții organici persistenți (JO L 109, 24.4.2019, p. 6).

    (8)  Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deșeurile și de abrogare a anumitor directive (JO L 312, 22.11.2008, p. 3).

    (9)  Decizia 2000/532/CE a Comisiei din 3 mai 2000 de înlocuire a Deciziei 94/3/CE de stabilire a unei liste de deșeuri în temeiul articolului 1 litera (a) din Directiva 75/442/CEE a Consiliului privind deșeurile și a Directivei 94/904/CE a Consiliului de stabilire a unei liste de deșeuri periculoase în temeiul articolului 1 alineatul (4) din Directiva 91/689/CEE a Consiliului privind deșeurile periculoase (JO L 226, 6.9.2000, p. 3).


    ANEXĂ

    Anexele IV și V se modifică după cum urmează:

    1.

    Anexa IV se modifică după cum urmează:

    (a)

    în tabel se adaugă următoarele rânduri:

    „Pentaclorfenol, sărurile și esterii acestuia

    87-86-5 și altele

    201-778-6 și altele

    100 mg/kg

    Dicofol

    115-32-2

    204-082-0

    50 mg/kg

    Acid perfluorooctanoic (PFOA), sărurile acestuia și compușii înrudiți cu acesta, astfel cum sunt prevăzute în anexa I

    335-67-1 și altele

    206-397-9 și altele

    1 mg/kg

    (PFOA și sărurile acestuia),

    40 mg/kg

    (suma compușilor înrudiți cu PFOA)

    Comisia revizuiește această limită de concentrație și, după caz, adoptă o propunere legislativă pentru a reduce această valoare, în cazul în care o astfel de reducere este fezabilă din perspectiva progresului științific și tehnic, până cel târziu la 30 decembrie 2027.

    Acid perfluorohexan sulfonic (PFHxS), sărurile acestuia și compușii înrudiți cu PFHxS:

    355-46-4 și altele

    355-46-4 și altele

    1 mg/kg

    (PFHxS și sărurile acestuia), 40 mg/kg

    (suma compușilor înrudiți cu PFHxS)

    Comisia revizuiește această limită de concentrație și adoptă, după caz, o propunere legislativă pentru a reduce această valoare, în cazul în care o astfel de reducere este fezabilă din perspectiva progresului științific și tehnic, până cel târziu la 30 decembrie 2027.”;

    (b)

    rândul corespunzător substanțelor cloroalcani C10-C13 (parafine clorurate cu catenă scurtă) (PCCS-uri) se înlocuiește cu următorul:

    „Cloroalcani C10-C13 (parafine clorurate cu catenă scurtă) (PCCS-uri)

    85535-84-8

    287-476-5

    1 500 mg/kg

    Comisia revizuiește această limită de concentrație și adoptă, după caz, o propunere legislativă pentru a reduce această valoare până cel târziu la 30 decembrie 2027.”;

    (c)

    rândurile corespunzătoare substanțelor tetrabromodifenileter C12H6Br4O, pentabromodifenileter C12H5Br5O, pexabromodifenileter C12H4Br6O, heptabromodifenileter C12H3Br7O și decabromdifenileter C12Br10O se înlocuiesc cu următoarele:

    „Tetrabromodifenileter C12H6Br4O

    40088-47-9

    și altele

    254-787-2

    și altele

    Suma concentrațiilor de tetrabromodifenileter C12H6Br4O, pentabromodifenileter C12H5Br5O, hexabromodifenileter C12H4Br6O, heptabromodifenileter C12H3Br7O și decabromdifenileter C12Br10O:

    (a)

    până la 29 decembrie 2027, 500 mg/kg;

    (b)

    de la 30 decembrie 2025 până 28 decembrie 2027, 350 mg/kg sau, dacă este mai mare, suma concentrațiilor acestor substanțe în cazul în care acestea sunt prezente în amestecuri sau articole, astfel cum se prevede în anexa I punctul 2 coloana a patra, pentru substanțele tetrabromodifenileter, pentabromodifenileter, hexabromodifenileter, heptabromodifenileter și decabromdifenileter;

    (c)

    de la 30 decembrie 2027, 200 mg/kg sau, dacă este mai mare, suma concentrațiilor acestor substanțe în cazul în care acestea sunt prezente în amestecuri sau articole, astfel cum se prevede în anexa I punctul 2 coloana a patra pentru substanțele tetrabromodifenileter, pentabromodifenileter, hexabromodifenileter, heptabromodifenileter și decabromdifenileter.”;

    Pentabromodifenileter C12H5Br5O

    32534-81-9

    și altele

    251-084-2

    și altele

    Hexabromodifenileter C12H4Br6O

    36483-60-0

    și altele

    253-058-6

    și altele

    Heptabromodifenileter C12H3Br7O

    68928-80-3

    și altele

    273-031-2

    și altele

    Bis(pentabromfenil) eter (decabromdifenil eter; decaBDE) C12Br10O

    1163-19-5

    și altele

    214-604-9

    și altele

    (d)

    rândul corespunzător substanțelor Dibenzo-b-dioxine policlorurate și dibenzofurani policlorurați (PCDD/PCDF) se înlocuiește cu următorul text:

    „Dibenzo-b-dioxine policlorurate și dibenzofurani policlorurați (PCDD/PCDF) și bifenili policlorurați de tipul dioxinelor (dl-PCB-uri)

     

     

    5 μg/kg (1)

    Comisia revizuiește această limită de concentrație și adoptă, după caz, o propunere legislativă pentru a reduce această valoare, în cazul în care o astfel de reducere este fezabilă din perspectiva progresului științific și tehnic, până cel târziu la 30 decembrie 2027.

    (e)

    rândul corespunzător substanței hexabromociclododecan se înlocuiește cu următorul text:

    „Hexabromociclododecan (2)

    25637-99-4, 3194-55-6, 134237-50-6, 134237-51-7, 134237-52-8

    247-148-4 221-695-9

    500 mg/kg

    Comisia revizuiește această limită de concentrație și adoptă, după caz, o propunere legislativă pentru a reduce această valoare la cel mult 200 mg/kg cel târziu la 30 decembrie 2027.

    2.

    Partea 2 din anexa V se modifică după cum urmează:

    (a)

    la al doilea paragraf, prima coloană din tabel, intitulată „Deșeuri, astfel cum sunt clasificate în Decizia 2000/532/CE”, se modifică după cum urmează:

    (i)

    după „10 01 Deșeuri provenite de la centrale electrice și alte instalații de combustie (cu excepția celor de la secțiunea 19)” se introduce următorul text:

    „10 01 03: Cenușă zburătoare de la arderea turbei și a lemnului netratat”;

    (ii)

    după „17 05 03 * Pământ și pietre cu conținut de substanțe periculoase” se introduce următorul text:

    „17 05 04: Pământ și pietre, altele decât cele menționate la 17 05 03”;

    (iii)

    după „19 04 03 * Fază solidă nevitrificată” se introduce următorul text:

    „20 DEȘEURI MUNICIPALE (DEȘEURI MENAJERE ȘI DEȘEURI ASIMILABILE, PROVENITE DIN COMERȚ, INDUSTRIE ȘI INSTITUȚII), INCLUSIV FRACȚIUNI COLECTATE SEPARAT

    20 01: Fracțiuni colectate separat (cu excepția celor de la secțiunea 15 01)

    20 01 41: Deșeuri de la curățatul coșurilor”;

    (b)

    la al doilea paragraf, a doua coloană din tabel, intitulată „Concentrații-limită maxime ale substanțelor prevăzute în anexa IV”, se modifică după cum urmează:

    (i)

    textul „Dibenzo-p-dioxine policlorurate și dibenzofurani policlorurați: 5 mg/kg;” se înlocuiește cu următorul text:

    „Dibenzo-p-dioxine policlorurate și dibenzofurani policlorurați și bifenili policlorurați de tipul dioxinelor (dl-PCB-uri): 5 mg/kg;”;

    (ii)

    textul „Suma concentrațiilor de tetrabromodifenileter C12H6Br4O), pentabromodifenileter (C12H5Br5O), hexabromodifenileter (C12H4Br6O) și heptabromodifenileter (C12H3Br7O): 10 000 mg/kg;” se înlocuiește cu următorul text:

    „Suma concentrațiilor de tetrabromodifenileter (C12H6Br4O), pentabromodifenileter (C12H5Br5O), hexabromodifenileter (C12H4Br6O), heptabromodifenileter (C12H3Br7O) și decabromdifenileter (C12Br10O): 10 000 mg/kg;”;

    (iii)

    după „Toxafen 5 000 mg/kg” se introduce următorul text:

    „Pentaclorfenol, sărurile și esterii acestuia: 1 000 mg/kg;

    Dicofol: 5 000 mg/kg;

    Acid perfluorooctanoic (PFOA), sărurile acestuia și compușii înrudiți cu acesta: 50 mg/kg (PFOA și sărurile acestuia), 2 000 mg/kg (compușii înrudiți cu PFOA);

    Acid perfluorohexan sulfonic (PFHxS), sărurile acestuia și compușii înrudiți cu acesta:

    50 mg/kg (PFHxS și sărurile acestuia), 2 000 mg/kg (compușii înrudiți cu PFHxS).”;

    (c)

    al treilea paragraf se înlocuiește cu următorul text:

    „Concentrația-limită maximă pentru dibenzo-p-dioxine policlorurate și dibenzofurani policlorurați (PCDD și PCDF) și bifenili policlorurați de tipul dioxinelor (dl-PCB-uri) se calculează în conformitate cu următorii factori de echivalență toxică (TEF):

    Factori de echivalență a toxicității (TEF) pentru PCDD, PCDF și dl-PCB-uri

    PCDD

    TEF

    2,3,7,8-TeCDD

    1

    1,2,3,7,8-PeCDD

    1

    1,2,3,4,7,8-HxCDD

    0,1

    1,2,3,6,7,8-HxCDD

    0,1

    1,2,3,7,8,9-HxCDD

    0,1

    1,2,3,4,6,7,8-HpCDD

    0,01

    OCDD

    0,0003

    PCDF

    TEF

    2,3,7,8-TeCDF

    0,1

    1,2,3,7,8-PeCDF

    0,03

    2,3,4,7,8-PeCDF

    0,3

    1,2,3,4,7,8-HxCDF

    0,1

    1,2,3,6,7,8-HxCDF

    0,1

    1,2,3,7,8,9-HxCDF

    0,1

    2,3,4,6,7,8-HxCDF

    0,1

    1,2,3,4,6,7,8-HpCDF

    0,01

    1,2,3,4,7,8,9-HpCDF

    0,01

    OCDF

    0,0003

    dl-PCB-uri

    TEF

    PCB 77

    0,0001

    PCB 81

    0,0003

    PCB 105

    0,00003

    PCB 114

    0,00003

    PCB 118

    0,00003

    PCB 123

    0,00003

    PCB 126

    0,1

    PCB 169

    0,03

    PCB 156

    0,00003

    PCB 157

    0,00003

    PCB 167

    0,00003

    PCB 189

    0,00003 ”


    (1)  Limita se calculează ca suma dintre PCDD, PCDF și dl-PCB-uri în conformitate cu factorii de echivalență toxică (TEF) prevăzuți în anexa V partea 2, al treilea paragraf, în tabel.”;

    (2)  «Hexabromociclododecan» înseamnă hexabromociclododecan, 1,2,5,6,9,10-hexabromociclododecan și principalii săi diastereoizomeri: alfa-hexabromociclododecan, beta-hexabromociclododecan și gama-hexabromociclododecan.”


    Top