Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R0862

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/862 al Comisiei din 1 iunie 2022 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 474/2006 în ceea ce privește lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare sau sunt supuși unor restricții operaționale pe teritoriul Uniunii (Text cu relevanță pentru SEE)

    C/2022/3658

    JO L 151, 2.6.2022, p. 45–61 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2022/862/oj

    2.6.2022   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 151/45


    REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2022/862 AL COMISIEI

    din 1 iunie 2022

    de modificare a Regulamentului (CE) nr. 474/2006 în ceea ce privește lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare sau sunt supuși unor restricții operaționale pe teritoriul Uniunii

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 decembrie 2005 de stabilire a unei liste comunitare a transportatorilor aerieni care se supun unei interdicții de exploatare pe teritoriul Comunității și de informare a pasagerilor transportului aerian cu privire la identitatea transportatorului aerian efectiv și de abrogare a articolului 9 din Directiva 2004/36/CE (1), în special articolul 4 alineatul (2),

    întrucât:

    (1)

    Regulamentul (CE) nr. 474/2006 al Comisiei (2) stabilește lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii.

    (2)

    În temeiul articolului 4 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, anumite state membre și Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației (denumită în continuare „agenția”) au comunicat Comisiei informații care sunt relevante în scopul actualizării listei respective. Țări terțe și organizații internaționale au furnizat, de asemenea, informații relevante. Pe baza informațiilor primite, este necesar ca lista să fie actualizată.

    (3)

    Comisia a informat toți transportatorii aerieni în cauză, fie direct, fie prin intermediul autorităților responsabile cu supravegherea reglementară a acestora, cu privire la principalele fapte și considerente care ar urma să stea la baza unei decizii de impunere, în ceea ce îi privește, a unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii sau a unei decizii de modificare a condițiilor unei interdicții de exploatare impuse unui transportator aerian inclus în lista care figurează în anexa A sau B la Regulamentul (CE) nr. 474/2006.

    (4)

    Comisia a oferit transportatorilor aerieni în cauză posibilitatea să consulte toate documentele relevante, să prezinte comentarii scrise și să susțină o prezentare orală în fața Comisiei și a comitetului înființat prin articolul 15 din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 (denumit în continuare „Comitetul de Siguranță Aeriană al UE”).

    (5)

    Comisia a informat Comitetul de Siguranță Aeriană al UE cu privire la consultările comune aflate în curs, în cadrul Regulamentului (CE) nr. 2111/2005 și al Regulamentului (CE) nr. 473/2006 al Comisiei (3), cu autoritățile competente și cu transportatorii aerieni din Armenia, Irak, Kazahstan, Moldova, Pakistan, Rusia și Sudanul de Sud. Totodată, Comisia a informat Comitetul de Siguranță Aeriană al UE cu privire la situația siguranței aviației din Congo Brazzaville, Guineea Ecuatorială, Madagascar și Suriname.

    (6)

    Agenția a informat Comisia și Comitetul de Siguranță Aeriană al UE cu privire la evaluările tehnice efectuate pentru evaluarea inițială și monitorizarea continuă a autorizațiilor de operator dintr-o țară terță (Third Country Operator, „TCO”) eliberate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 452/2014 al Comisiei (4).

    (7)

    De asemenea, agenția a informat Comisia și Comitetul de Siguranță Aeriană al UE cu privire la rezultatele analizei inspecțiilor la platformă efectuate în cadrul Programului de evaluare a siguranței aeronavelor străine („SAFA”), în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 965/2012 al Comisiei (5).

    (8)

    De asemenea, agenția a informat Comisia și Comitetul de Siguranță Aeriană al UE cu privire la proiectele de asistență tehnică desfășurate în țările terțe vizate de o interdicție de exploatare în temeiul Regulamentului (CE) nr. 474/2006. În plus, agenția a furnizat informații în legătură cu planurile și solicitările de continuare a asistenței și cooperării tehnice în scopul dezvoltării capacității administrative și tehnice a autorităților aeronautice civile din țările terțe, pentru a le ajuta să soluționeze neconformitățile cu standardele internaționale aplicabile în materie de siguranță a aviației civile. Statele membre au fost invitate să răspundă acestor solicitări pe bază bilaterală, în coordonare cu Comisia și cu agenția. În această privință, Comisia a reiterat utilitatea informării comunității aeronautice internaționale, în special prin intermediul instrumentului parteneriatului de asistență în ceea ce privește punerea în aplicare a siguranței aviației al Organizației Aviației Civile Internaționale („OACI”), cu privire la asistența tehnică acordată țărilor terțe de Uniune și de statele membre pentru îmbunătățirea siguranței aviației la nivel mondial.

    (9)

    Eurocontrol a furnizat Comisiei și Comitetului de Siguranță Aeriană al UE informații actualizate privind statutul funcțiilor de alertă SAFA și TCO, precum și statistici privind mesajele de alertă referitoare la transportatorii aerieni care fac obiectul unei interdicții.

    Transportatori aerieni din Uniune

    (10)

    Ca urmare a analizării de către agenție a informațiilor obținute în urma inspecțiilor la platformă efectuate în ceea ce privește aeronavele transportatorilor aerieni din Uniune, precum și în urma inspecțiilor de standardizare efectuate de agenție, completate inclusiv de informațiile rezultate din inspecțiile și auditurile specifice efectuate de autoritățile aeronautice naționale, mai multe state membre și agenția, acționând în calitate de autorități competente, au luat anumite măsuri corective și de asigurare a respectării legislației și au informat Comisia și Comitetul de Siguranță Aeriană al UE cu privire la măsurile respective.

    (11)

    Statele membre și agenția, acționând în calitate de autorități competente, au reiterat că sunt gata să acționeze în mod corespunzător în cazul în care informații pertinente privind siguranța ar indica existența unor riscuri iminente la adresa siguranței rezultând din nerespectarea de către transportatorii aerieni din Uniune a standardelor de siguranță relevante.

    Transportatori aerieni din Armenia

    (12)

    În iunie 2020, transportatorii aerieni certificați din Armenia au fost incluși în anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006, prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/736 al Comisiei (6).

    (13)

    La 29 aprilie 2022, Comisia, agenția, statele membre și Comitetul Aeronautic Civil din Armenia („CAC”) au organizat o reuniune tehnică în cadrul căreia CAC a furnizat informații actualizate cu privire la măsurile luate după reuniunea tehnică din 3 noiembrie 2021 pentru a remedia deficiențele identificate în materie de siguranță. Principalele măsuri sunt modificarea legislației sale și a regulamentelor de sprijin din domeniul aviației civile, îmbunătățirile legate de structura și personalul CAC, precum și actualizarea sistemului CAC de gestionare a calificării și formării inspectorilor săi, inclusiv o formare inițială, periodică și la locul de muncă suplimentară. În plus, CAC a explicat că a creat proceduri de supraveghere și liste de verificare suplimentare în diferite domenii, și că a elaborat planul național de siguranță a aviației și regulamentul privind raportarea evenimentelor de siguranță, ambele urmând să fie adoptate în 2022. Toate aceste materiale vor fi examinate cu atenție de Comisie și de agenție.

    (14)

    CAC a prezentat o actualizare a măsurilor luate în ceea ce privește planul său de măsuri corective („PMC”) pentru a răspunde observațiilor formulate în cursul vizitei de evaluare la fața locului, efectuată de Uniune în 2020. Aceste măsuri au inclus actualizări ale proceselor de planificare și formare a resurselor umane, ale mai multor proceduri și liste de verificare în vederea îmbunătățirii activităților sale de supraveghere a siguranței, implementarea unei baze de date electronice în sprijinul activităților sale de supraveghere, precum și dezvoltarea sistemului său de raportare a evenimentelor de siguranță.

    (15)

    În plus, ca parte a eforturilor Uniunii de a sprijini CAC în abordarea nevoilor sale de îmbunătățire a siguranței aviației, în martie 2022, agenția a lansat un proiect tehnic specific care vizează consolidarea supravegherii siguranței desfășurate de CAC în domeniul operațiunilor aeriene și al navigabilității.

    (16)

    Pe baza tuturor informațiilor disponibile, se consideră că CAC a adus unele îmbunătățiri notabile capacității sale de supraveghere a siguranței. De asemenea, se recunoaște faptul că CAC pare angajată să-și continue eforturile de dezvoltare pe mai departe a capacităților sale de supraveghere și de soluționare a problemelor de siguranță identificate. În pofida acestor evoluții pozitive, nu există în prezent suficiente dovezi întemeiate că CAC ar fi remediat efectiv toate deficiențele identificate în cursul vizitei de evaluare la fața locului din februarie 2020, care a condus la decizia de a impune o interdicție de exploatare în temeiul Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2020/736. Informațiile furnizate cu privire la îmbunătățirile potențiale necesită mai multe verificări prin reuniuni tehnice suplimentare și, eventual, prin confirmarea la fața locului.

    (17)

    Conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, Comisia consideră că, în prezent, nu există motive pentru modificarea listei transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii, în ceea ce privește transportatorii aerieni din Armenia.

    (18)

    Este necesar ca statele membre să verifice în continuare conformarea efectivă a transportatorilor aerieni certificați în Armenia cu standardele internaționale de siguranță relevante, acordând prioritate efectuării de inspecții la platformă la toți transportatorii aerieni respectivi, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 965/2012.

    Transportatori aerieni din Irak

    (19)

    În decembrie 2015, transportatorul aerian Iraqi Airways a fost inclus în anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006, prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2322 al Comisiei (7).

    (20)

    În februarie 2022, Autoritatea Aeronautică Civilă irakiană (denumită în continuare „ICAA”) și Iraqi Airways au prezentat Comisiei informații cu privire la acțiunile și măsurile luate pentru îmbunătățirea sistemelor și capacităților lor de supraveghere și management al siguranței. Pe baza informațiilor primite, Comisia constată că s-au înregistrat unele progrese în ceea ce privește abordarea preocupărilor identificate în materie de siguranță. Cu toate acestea, au fost identificate anumite deficiențe, inclusiv în ceea ce privește calitatea listelor de verificare utilizate de inspectorii ICAA deopotrivă pentru procesul de certificare și cel de supraveghere, precum și planul de formare al ICAA și implementarea acestuia. Evaluarea rezultatelor supravegherii ICAA a evidențiat mai multe deficiențe, în special în ceea ce privește modul în care sunt redactate constatările activității de supraveghere și în care este asigurată urmărirea lor. În această privință, s-a observat, de asemenea, că inspectorii ICAA nu au luat măsuri adecvate de asigurare a respectării legislației atunci când a fost necesar.

    (21)

    Evaluarea informațiilor furnizate de Iraqi Airways a demonstrat că transportatorul aerian a înregistrat progrese semnificative în diferite domenii. S-a observat că transportatorul aerian a angajat serviciile unui consultant extern în scopul auditării transportatorului aerian și al dezvoltării unui PMC care este în curs de punere în aplicare.

    (22)

    A fost inițiat un program de monitorizare a datelor de zbor pentru a spori în continuare volumul de date analizate și utilizate la elaborarea măsurilor de îmbunătățire a siguranței. În plus, a fost instituit un sistem intern de raportare, au fost lansate reuniuni privind siguranța la diferite niveluri strategice, iar unele dintre manualele organizației au fost revizuite.

    (23)

    În pofida progreselor menționate anterior, persistă o serie de provocări, inclusiv faptul că mai multe aplicații software dedicate întreținerii, operațiunilor de zbor și gestionării documentelor trebuie încă instalate. Transportatorul aerian trebuie, de asemenea, să își îmbunătățească funcțiile și procedurile legate de abordarea constatărilor în materie de supraveghere formulate de ICAA. În plus, deși Iraqi Airways a dezvoltat un sistem de management al calității („SMC”), se pare că aceasta nu este în măsură să efectueze urmărirea corespunzătoare a tuturor constatărilor formulate în cadrul acestui sistem.

    (24)

    La 14 decembrie 2021 și la 4 mai 2022, la cererea Irakului și ca parte a activităților de monitorizare continuă ale Comisiei, Comisia, agenția, statele membre, ICAA și Iraqi Airways au organizat două reuniuni tehnice. Cu ambele ocazii, ICAA a prezentat progresele înregistrate în abordarea preocupărilor în materie de siguranță legate de capacitatea sa de a asigura o supraveghere eficace a siguranței în țară, în special în ceea ce privește supravegherea Iraqi Airways. Iraqi Airways a prezentat atât progresele înregistrate în remedierea deficiențelor în materie de siguranță identificate anterior, care conduseseră în final la decizia agenției de neacordare a autorizației de TCO, cât și alte îmbunătățiri conexe în materie de siguranță.

    (25)

    ICAA și Iraqi Airways au demonstrat o viziune și ambiție clare de a-și îmbunătăți conformitatea cu reglementările și performanța în materie de siguranță. Cu toate acestea, sunt încă necesare îmbunătățiri suplimentare. Comisia va continua să colaboreze cu ICAA și cu Iraqi Airways pentru a monitoriza și a contribui la eforturile acestora de consolidare a capacităților lor de supraveghere și management al siguranței. În acest context, s-a menționat faptul că agenția va lansa un proiect de asistență tehnică în cursul anului 2022, pentru a sprijini ICAA în eforturile sale de îmbunătățire a supravegherii siguranței aviației în Irak.

    (26)

    Conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, Comisia consideră că, în prezent, nu există motive pentru modificarea listei transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii, în ceea ce privește transportatorii aerieni din Irak.

    (27)

    Este necesar ca statele membre să verifice în continuare conformarea efectivă a transportatorilor aerieni certificați în Irak cu standardele internaționale de siguranță relevante, acordând prioritate efectuării de inspecții la platformă la toți transportatorii aerieni respectivi, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 965/2012.

    (28)

    În cazurile în care există informații relevante privind siguranța care indică riscuri iminente la adresa siguranței din cauza nerespectării standardelor internaționale de siguranță relevante, ar putea fi necesară luarea unor măsuri suplimentare de către Comisie, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2111/2005.

    Transportatori aerieni din Kazahstan

    (29)

    În decembrie 2016, transportatorii aerieni certificați în Kazahstan au fost eliminați din anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006, prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/2214 al Comisiei (8), cu excepția Air Astana, care fusese eliminat din anexa B în 2015 prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2322 al Comisiei.

    (30)

    În octombrie 2021, în cadrul monitorizării continue de către Comisie a sistemului de supraveghere a siguranței din Kazahstan, experți din partea Comisiei, a agenției și a statelor membre (denumiți în continuare „echipa de evaluare”) au efectuat o vizită a Uniunii de evaluare la fața locului în Kazahstan, la birourile Comitetul Aeronautic Civil din Kazahstan („CAC KZ”) și ale societății pe acțiuni Administrația Aeronautică a Kazahstanului („AAK”), precum și la sediile a trei transportatori aerieni certificați în Kazahstan, și anume Air Astana, Jupiter Jet și Qazaq Air.

    (31)

    La 2 februarie 2022, AAK a prezentat Comisiei un PMC menit să remedieze deficiențele constatate și raportate de echipa de evaluare. Comisia, împreună cu agenția, a evaluat PMC-ul și a comunicat CAC KZ și AAK observațiile sale și modificările sugerate.

    (32)

    La 27 și 28 aprilie 2022, Comisia, agenția, statele membre și reprezentanții CAC KZ și AAK au organizat o reuniune tehnică. Scopul acestei reuniuni a fost de a examina dezvoltarea și implementarea PMC de către CAC KZ și AAK, precum și acțiunile conexe întreprinse de acestea pentru a asigura conformitatea efectivă a sistemului lor de supraveghere a siguranței cu standardele internaționale de siguranță relevante.

    (33)

    Pe baza PMC-ului prezentat și a discuțiilor și dovezilor furnizate în cursul reuniunii tehnice, s-a constatat că s-au înregistrat progrese în ceea ce privește abordarea observațiilor formulate în cursul vizitei de evaluare la fața locului. Este evident că toate observațiile au fost abordate într-o anumită măsură și că unele dintre ele pot fi considerate închise.

    (34)

    Reuniunea a scos la lumină faptul că CAC KZ și AAK trebuie în continuare să furnizeze Comisiei clarificări și dovezi suplimentare cu privire la unele dintre acțiunile și măsurile întreprinse. De asemenea, Comisia a solicitat CAC KZ și AAK să revizuiască PMC – prin dezvoltarea în continuare a analizei cauzelor profunde ale deficiențelor de siguranță identificate în cursul vizitei de evaluare la fața locului efectuate de Uniune – cu scopul de a-l discuta în cadrul următoarei reuniuni tehnice.

    (35)

    Ca o continuare a deliberărilor Comitetului de Siguranță Aeriană al UE din noiembrie 2021, fapt confirmat și în cursul reuniunii tehnice din aprilie 2022, Comisia a invitat CAC KZ, AAK și transportatorul aerian Air Astana la o audiere în fața Comitetului de Siguranță Aeriană al UE la 17 mai 2022.

    (36)

    În cursul audierii, CAC KZ și AAK au furnizat Comisiei și Comitetului de Siguranță Aeriană al UE o prezentare generală a sistemului instituit pentru a asigura supravegherea în materie de siguranță a transportatorilor aerieni certificați în Kazahstan. Aceștia au explicat planul național kazah de dezvoltare a siguranței, care include măsuri de îmbunătățire a eficacității transportului aerian kazah, inclusiv implementarea efectivă a standardelor internaționale de siguranță relevante. În plus, AAK a raportat cele mai recente evoluții în ceea ce privește structura sa organizațională, dimensiunea industriei aviatice din Kazahstan, precum și rezultatele misiunii coordonate de validare a OACI desfășurate în august 2021.

    (37)

    Subliniind angajamentul lor în favoarea unei îmbunătățiri continue, CAC KZ și AAK au furnizat Comisiei și Comitetului de Siguranță Aeriană al UE o prezentare cuprinzătoare și detaliată a implementării PMC, elaborată pe baza rezultatelor vizitei de evaluare la fața locului efectuate de Uniune în octombrie 2021. Acesta includea obiective strategice definite pentru viitor, cum ar fi modificările aduse cadrului juridic kazah, manualelor și procedurilor AAK, continuarea îmbunătățirilor aduse SMC și continuarea implementării efective a standardelor internaționale de siguranță relevante.

    (38)

    În cursul audierii, CAC KZ și AAK s-au angajat să informeze Comisia cu privire la măsurile viitoare pe care le vor lua cu privire la restul observațiilor formulate în cursul vizitei de evaluare la fața locului efectuate de Uniune în 2021. În plus, ele s-au angajat să întrețină un dialog continuu pe tema siguranței, inclusiv prin furnizarea de informații relevante în materie de siguranță și prin participarea la reuniuni suplimentare, cel puțin de două ori pe an și ori de câte ori Comisia consideră necesar.

    (39)

    Dovezile indică faptul că măsurile întreprinse de CAC KZ și AAK contribuie deja la consolidarea capacităților acestora de a supraveghea activitățile aviatice din Kazahstan. Cu toate acestea, sunt necesare îmbunătățiri suplimentare în ceea ce privește capacitatea lor de a supraveghea faptul că operațiunile transportatorilor aerieni certificați în Kazahstan se desfășoară în conformitate cu standardele internaționale de siguranță relevante, inclusiv prin asigurarea resurselor adecvate pentru astfel de activități de supraveghere a siguranței.

    (40)

    Pe baza informațiilor prezentate, se pare că, din octombrie 2021, CAC KZ și AAK au înregistrat progrese notabile în ceea ce privește implementarea standardelor internaționale de siguranță relevante. Comisia și agenția și-au subliniat intenția de a sprijini în continuare CAC KZ și AAK în eforturile acestora de consolidare pe mai departe a sistemului de siguranță a aviației din Kazahstan.

    (41)

    În cursul audierii, transportatorul aerian Air Astana a făcut o prezentare generală a flotei sale actuale și a resurselor și facilităților disponibile. Acesta a descris sistemele sale solide și bine dezvoltate de management al siguranței („SMS”) și management al calității („SMC”). Transportatorul aerian a precizat că utilizează un set de instrumente software pentru a integra datele privind siguranța, calitatea și managementul riscurilor, inclusiv sistemul de management al riscului de oboseală.

    (42)

    La solicitarea Comitetului de Siguranță Aeriană al UE, transportatorul aerian a informat, de asemenea, cu privire la activitățile de supraveghere pe care AAK le-a efectuat în ceea ce privește Air Astana în perioada 2021-2022 și a confirmat îmbunătățirea interacțiunilor sale cu CAC KZ și AAK.

    (43)

    Pe baza deliberărilor sale, Comitetul de Siguranță Aeriană al UE a ajuns la concluzia că ar trebui acordată o atenție deosebită monitorizării continue a situației și evoluțiilor în materie de siguranță din Kazahstan, inclusiv printr-o raportare periodică a progreselor înregistrate de CAC KZ și AAK și prin posibilitatea de a le invita la o nouă audiere în cadrul unei reuniuni viitoare a Comitetului de Siguranță Aeriană al UE.

    (44)

    Conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, Comisia consideră că, în prezent, nu există motive pentru modificarea listei transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii în ceea ce privește transportatorii aerieni din Kazahstan.

    (45)

    Este necesar ca statele membre să verifice în continuare conformarea efectivă a transportatorilor aerieni certificați în Kazahstan cu standardele internaționale de siguranță relevante, acordând prioritate efectuării de inspecții la platformă la toți transportatorii aerieni respectivi, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 965/2012.

    (46)

    În cazurile în care există informații relevante privind siguranța care indică riscuri iminente la adresa siguranței din cauza nerespectării standardelor internaționale de siguranță relevante, ar putea fi necesară luarea unor măsuri suplimentare de către Comisie, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2111/2005.

    Transportatori aerieni din Moldova

    (47)

    În noiembrie 2021, transportatorii aerieni din Moldova au fost eliminați din anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006, prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/2070 al Comisiei (9), cu excepția Air Moldova, Aerotranscargo și Fly One, care nu au fost niciodată incluși nici în anexa A, nici în anexa B.

    (48)

    Prin scrisoarea din 31 martie 2022, Autoritatea Aeronautică Civilă din Moldova („CAAM”) a furnizat informații și o actualizare privind activitățile de supraveghere a siguranței pentru perioada noiembrie 2021-martie 2022. Pe lângă actualizarea PMC, elaborată pe baza vizitei de evaluare la fața locului efectuate de Uniune în septembrie 2021, informațiile furnizate de CAAM au inclus, de asemenea, actualizări cu privire la cele mai recente modificări aduse cadrului legislativ național al Republicii Moldova în domeniul aviației.

    (49)

    În urma examinării informațiilor și a documentației primite, Comisia consideră că observațiile rămase deschise, rezultate în urma vizitei de evaluare la fața locului din septembrie 2021, au fost abordate cu succes și pot fi închise. Având în vedere progresele înregistrate, Comisia consideră că este suficient ca CAAM să trimită o actualizare anuală, până în momentul în care se va lua o eventuală decizie contrară.

    (50)

    Conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, Comisia consideră că, în prezent, nu există motive pentru modificarea listei transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii în ceea ce privește transportatorii aerieni din Moldova.

    (51)

    Este necesar ca statele membre să verifice în continuare conformarea efectivă a transportatorilor aerieni certificați în Moldova cu standardele internaționale de siguranță relevante, acordând prioritate efectuării de inspecții la platformă la toți transportatorii aerieni respectivi, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 965/2012.

    (52)

    În cazurile în care există informații relevante privind siguranța care indică riscuri iminente la adresa siguranței din cauza nerespectării standardelor internaționale de siguranță relevante, ar putea fi necesară luarea unor măsuri suplimentare de către Comisie, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2111/2005.

    Transportatori aerieni din Pakistan

    (53)

    În martie 2007, Pakistan International Airlines a fost inclusă în anexa B la Regulamentul (CE) nr. 474/2006 prin Regulamentul (CE) nr. 235/2007 al Comisiei (10) și ulterior eliminată în noiembrie 2007 prin Regulamentul (CE) nr. 1400/2007 al Comisiei (11).

    (54)

    La 24 iunie 2020, o declarație a ministrului federal al aviației din Pakistan a arătat că un număr important de licențe de pilot eliberate de Autoritatea Aeronautică Civilă din Pakistan (denumită în continuare „PCAA”), au fost obținute prin mijloace frauduloase.

    (55)

    Evenimentul respectiv și aparenta lipsă a unei supravegheri eficace a siguranței din partea PCAA au determinat agenția să suspende autorizațiile de TCO deținute de Pakistan International Airlines și de Vision Air, cu efect de la 1 iulie 2020.

    (56)

    La 1 iulie 2020, Comisia a deschis consultări cu PCAA, în temeiul articolului 3 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 473/2006. În acest context, Comisia, în cooperare cu agenția și cu statele membre, a organizat o serie de reuniuni tehnice cu PCAA la 9 iulie și 25 septembrie 2020, la 15 și 16 martie 2021, la 15 octombrie 2021 și la 16 martie 2022.

    (57)

    În cursul acestor reuniuni au fost discutate diferite aspecte, în special supravegherea transportatorilor aerieni certificați în Pakistan, inclusiv a SMS-urilor acestora. Comisia a solicitat informații și dovezi pentru a verifica dacă o situație similară nu este predominantă și în alte domenii cum ar fi acordarea de licențe echipajului de cabină, acordarea de licențe inginerilor de întreținere sau certificarea transportatorilor aerieni.

    (58)

    Informațiile schimbate cu PCAA la 16 martie 2022 s-au axat pe rezultatul recentei vizite efectuate în cadrul Programului universal de auditare a supravegherii siguranței (Universal Safety Oversight Audit Programme, USOAP) al OACI. Comisia a subliniat că va acorda atenția cuvenită conținutului raportului de audit pentru a stabili următoarele etape ale procesului său de consultare privind lista transportatorilor aerieni care nu îndeplinesc standardele de siguranță. În cursul reuniunii, PCAA a oferit o imagine de ansamblu a principalelor aspecte ale raportului și s-a angajat să transmită raportul Comisiei atunci când va fi finalizat.

    (59)

    La primirea raportului, Comisia a constatat că acesta nu conține nicio indicație cu privire la domeniile care necesită măsuri corective imediate. Cu toate acestea, deși raportul indică faptul că majoritatea elementelor necesare pentru îndeplinirea responsabilităților PCAA sunt prezente, acesta subliniază necesitatea ca PCAA să modifice, să completeze sau să îmbunătățească orientările și procedurile, în special în domeniul acordării licențelor de pilot. În plus, raportul indică necesitatea îmbunătățirii legislației naționale a Pakistanului prin încorporarea unor dispoziții privind politica de asigurare a aplicării legii și accesul nerestricționat al personalului de inspecție, pentru a asigura o supraveghere eficace.

    (60)

    Pe baza informațiilor disponibile și a schimburilor cu PCAA, Comisia recunoaște eforturile PCAA de a adopta un PMC pentru a remedia deficiențele identificate în materie de siguranță. Comisia, cu sprijinul agenției și al statelor membre, ia act de faptul că, după vizita USOAP a OACI, Pakistanul s-a angajat într-un proces major de dezvoltare care include modificări ale legislației sale primare în domeniul aviației.

    (61)

    Pe această bază, pentru a stabili dacă sunt necesare măsuri suplimentare în temeiul Regulamentului (CE) nr. 2111/2005, Comisia va continua să colaboreze cu PCAA și să monitorizeze progresele înregistrate în abordarea situației supravegherii siguranței în Pakistan. Prin aceste activități de monitorizare continuă se va stabili o dată pentru efectuarea unei vizite a Uniunii de evaluare la fața locului.

    (62)

    Conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, Comisia consideră că, în prezent, nu există motive pentru modificarea listei transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii în ceea ce privește transportatorii aerieni din Pakistan.

    (63)

    Este necesar ca statele membre să verifice în continuare conformarea efectivă a transportatorilor aerieni certificați în Pakistan cu standardele internaționale de siguranță relevante, acordând prioritate efectuării de inspecții la platformă la toți transportatorii aerieni respectivi, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 965/2012.

    (64)

    În cazurile în care există informații relevante privind siguranța care indică riscuri iminente la adresa siguranței din cauza nerespectării standardelor internaționale de siguranță relevante, ar putea fi necesară luarea unor măsuri suplimentare de către Comisie, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2111/2005.

    Transportatori aerieni din Rusia

    (65)

    La 8 aprilie 2022, transportatorii aerieni din Rusia care operaseră una sau mai multe dintre aeronavele menționate la considerentul 4 sau 5 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/594 al Comisiei (12) au fost incluși în anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006, prin Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/594.

    (66)

    La 28 aprilie 2022, Agenția de Transport Aerian a Federației Ruse („FATA”) a informat Comisia că consideră nefondate orice acuzații de încălcare a standardelor internaționale aplicabile în materie de aviație civilă, precum și orice preocupări legate de siguranță menționate în Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/594. Cu toate acestea, FATA nu a furnizat nicio informație în sprijinul declarației sale.

    (67)

    În cadrul activităților sale de monitorizare continuă, Comisia a stabilit că există dovezi că transportatorul aerian I Fly a înscris aeronave menționate la considerentul 5 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/594 în registrul aeronavelor din Rusia și că a operat cu bună știință aceste aeronave, încălcând standardele internaționale de siguranță relevante. Înregistrarea aeronavelor în registrul rus s-a făcut fără consimțământul proprietarilor și fără o colaborare ulterioară în materie de siguranță cu Autoritatea Aeronautică din Irlanda, ca stat de înmatriculare recunoscut al acestor aeronave.

    (68)

    În conformitate cu Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/594 și cu criteriile comune din anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, Comisia consideră că, în ceea ce privește transportatorii aerieni din Rusia, lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii trebuie să fie modificată pentru a include I Fly în anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006.

    (69)

    Este necesar ca statele membre să verifice în continuare conformarea efectivă a transportatorilor aerieni certificați de FATA cu standardele internaționale de siguranță relevante, acordând prioritate efectuării de inspecții la platformă la toți transportatorii aerieni respectivi, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 965/2012.

    Transportatori aerieni din Sudanul de Sud

    (70)

    Transportatorii aerieni certificați în Sudanul de Sud nu au fost incluși niciodată în anexa A sau în anexa B la Regulamentul (CE) nr. 474/2006.

    (71)

    În ultimii patru ani, în Sudanul de Sud au avut loc patru accidente mortale, precum și o serie de alte accidente și incidente grave, care au implicat adesea aeronave cu numere de înmatriculare suspecte.

    (72)

    La 26 martie 2021, Comisia a deschis consultări oficiale cu Autoritatea Aeronautică Civilă din Sudanul de Sud (denumită în continuare „SSCAA”), în temeiul articolului 3 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 473/2006.

    (73)

    În schimbul de corespondență care a urmat, SSCAA a comunicat că certificatul de operator aerian („AOC”) al South Sudan Supreme Airlines, a cărui aeronavă fusese implicată într-un accident mortal, a fost suspendat și că, din cauza unor suspiciuni legate de înmatricularea aeronavei implicate în accidentul respectiv, SSCAA examina toți operatorii de aeronave și toate AOC-urile din țară. De asemenea, SSCAA a comunicat că erau în desfășurare acțiuni de îmbunătățire în domeniul dezvoltării și revizuirii regulamentelor, manualelor și formării. La 5 noiembrie 2021 au fost furnizate documente care includ informații privind programul de inspecție, supraveghere și audit al SSCAA, precum și rapoarte privind inspecțiile efectuate asupra anumitor transportatori aerieni și aeronave înmatriculate în străinătate care operează în Sudanul de Sud.

    (74)

    La 28 martie 2022, SSCAA a comunicat răspunsurile sale la chestionarul trimis de Comisie la 26 martie 2021. Potrivit acestora, SSCAA nu a dezvoltat și nu a implementat încă un sistem de supraveghere eficace. De asemenea, SSCAA menționează că, deși nu a eliberat nicio licență sau AOC și nu există aeronave înmatriculate în țară, SSCAA a eliberat permise de operare aeriană aeronavelor înmatriculate în străinătate astfel încât acestea să poată opera în Sudanul de Sud. Nu există nicio dovadă a unei activități de supraveghere care să conducă la eliberarea unor astfel de permise sau a unei monitorizări continue relevante.

    (75)

    La 22 februarie 2022, Comisia a informat SSCAA cu privire la intenția sa de a pune examinarea situației supravegherii aviației civile din Sudanul de Sud pe ordinea de zi a următoarei reuniuni a Comitetului de Siguranță Aeriană al UE și a invitat SSCAA la o audiere în fața Comitetului de Siguranță Aeriană al UE la 18 mai 2022.

    (76)

    În cadrul audierii, SSCAA a furnizat Comisiei și Comitetului de Siguranță Aeriană al UE o prezentare generală a structurii sale organizatorice, precum și informații privind dimensiunea industriei aviatice din Sudanul de Sud. Aceasta a descris funcțiile diferitelor direcții ale SSCAA și responsabilitățile acestora și a furnizat informații generale cu privire la personalul autorității. SSCAA a explicat că depinde încă în mare măsură de sprijinul acordat de Agenția de Supraveghere a Siguranței și Securității Aviației Civile a Comunității Africii de Est (EAC-CASSOA) pentru stabilirea de reglementări în domeniul aviației civile și pentru dezvoltarea unui proces eficace de supraveghere. În acest sens, SSCAA a remarcat că orice fel asistență și sprijin pentru eforturile sale ar fi binevenite.

    (77)

    SSCAA a confirmat că nu a emis niciun AOC și că nu a creat încă un registru al aeronavelor. Cu toate acestea, SSCAA a informat că, după formarea pe care EAC-CASSOA o va oferi începând cu 23 mai 2022, se așteaptă să atingă obiectivul de creare a unui registru al aeronavelor și de atingere a unei capacități de certificare a transportatorilor aerieni prin procesul de certificare în 5 etape, conform orientărilor OACI.

    (78)

    SSCAA a informat Comisia și Comitetul de Siguranță Aeriană al UE că a eliberat 24 de permise de operare aeriană transportatorilor aerieni străini și că unii dintre acești transportatori aerieni autorizați efectuează zboruri interne în țară. Se pare că aceasta este singura activitate de certificare desfășurată de SSCAA. SSCAA a descris procesul de eliberare a acestor permise, prin intermediul unei validări a AOC-urilor, care cuprinde inspectarea documentației și verificarea fizică a aeronavelor. Totuși, aceste informații au fost furnizate numai în timpul audierii și nu a fost posibil să se verifice modul în care se desfășoară procesul de validare.

    (79)

    În cursul audierii, SSCAA a oferit și un exemplu de măsuri de asigurare a respectării legislației luate împotriva unui transportator aerian străin, prin revocarea permisului de operare atunci când a constatat că AOC-ul transportatorului aerian fusese revocat de autoritatea sa competentă.

    (80)

    Comisia și Comitetul de Siguranță Aeriană al UE au luat act de faptul că nu există niciun transportator aerian pentru care SSCAA să aibă responsabilități de supraveghere reglementară, deoarece aceasta nu a emis niciun AOC, și că toate operațiunile aeriene din țară sunt efectuate de transportatori aerieni ale căror AOC-uri au fost eliberate de autorități străine. În consecință, ținând seama de criteriile comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, nu există niciun transportator aerian certificat de SSCAA care ar putea fi eligibil pentru măsuri la nivelul Uniunii.

    (81)

    În plus, Comisia și Comitetul de Siguranță Aeriană al UE au luat act de indicațiile SSCAA potrivit cărora aceasta nu intenționează să emită niciun AOC înainte de a atinge capacitățile de certificare și de supraveghere, ceea ce i-ar permite să implementeze și să asigure respectarea standardului internațional de siguranță relevant.

    (82)

    Prin urmare, conform criteriilor comune prevăzute în anexa la Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, Comisia consideră că, în ceea ce privește transportatorii aerieni din Sudanul de Sud, nu există motive pentru modificarea listei transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii.

    (83)

    Ca parte a activităților sale de monitorizare continuă, Comisia va continua să urmărească îndeaproape situația în materie de siguranță din Sudanul de Sud. Comitetul de Siguranță Aeriană al UE a ajuns la concluzia că trebuie să se acorde o atenție deosebită situației și evoluțiilor în materie de siguranță din Sudanul de Sud și că este oportun ca SSCAA să fie invitată să prezinte rapoarte periodice cu privire la progresele înregistrate în privința stabilirii de reglementări în domeniul aviației civile, dezvoltării unui proces eficace de supraveghere a siguranței și capacității de a emite AOC-uri. În cazul în care Comisia ia cunoștință de un risc iminent la adresa siguranței care rezultă din nerespectarea standardelor internaționale de siguranță relevante, cum ar fi emiterea unui AOC în absența unei capacități adecvate de certificare și de supraveghere a SSCAA, ar putea deveni necesară luarea de către Comisie a unor măsuri suplimentare, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2111/2005, cum ar fi impunerea unei interdicții de exploatare transportatorilor aerieni în cauză și includerea lor în anexa A la Regulamentul (CE) nr. 474/2006.

    (84)

    Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 474/2006 trebuie să fie modificat în consecință.

    (85)

    Articolele 5 și 6 din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 recunosc necesitatea ca deciziile să fie luate cu rapiditate și, după caz, în regim de urgență, având în vedere implicațiile în materie de siguranță. În consecință, în vederea protejării informațiilor sensibile și a pasagerilor, este esențial ca toate deciziile luate în contextul actualizării listei transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții sau restricții de exploatare pe teritoriul Uniunii să fie publicate și să intre în vigoare imediat după adoptare.

    (86)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului de siguranță aeriană al UE instituit prin articolul 15 din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Regulamentul (CE) nr. 474/2006 se modifică după cum urmează:

    1.

    anexa A se înlocuiește cu textul din anexa I la prezentul regulament;

    2.

    anexa B se înlocuiește cu textul din anexa II la prezentul regulament.

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 1 iunie 2022.

    Pentru Comisie,

    Pentru Președinte,

    Adina VĂLEAN

    Membru al Comisiei


    (1)   JO L 344, 27.12.2005, p. 15.

    (2)  Regulamentul (CE) nr. 474/2006 al Comisiei din 22 martie 2006 de stabilire a listei comunitare a transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Comunității menționate la capitolul II din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 84, 23.3.2006, p. 14).

    (3)  Regulamentul (CE) nr. 473/2006 al Comisiei din 22 martie 2006 de stabilire a normelor de aplicare pentru lista comunitară a transportatorilor aerieni care se supun unei interdicții de exploatare pe teritoriul Comunității menționate la capitolul II din Regulamentul (CE) nr. 2111/2005 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 84, 23.3.2006, p. 8).

    (4)  Regulamentul (UE) nr. 452/2014 al Comisiei din 29 aprilie 2014 de stabilire a cerințelor tehnice și a procedurilor administrative referitoare la operațiunile aeriene ale operatorilor din țări terțe în temeiul Regulamentului (CE) nr. 216/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 133, 6.5.2014, p. 12).

    (5)  Regulamentul (UE) nr. 965/2012 al Comisiei din 5 octombrie 2012 de stabilire a cerințelor tehnice și a procedurilor administrative referitoare la operațiunile aeriene în temeiul Regulamentului (CE) nr. 216/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 296, 25.10.2012, p. 1).

    (6)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2020/736 al Comisiei din 2 iunie 2020 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 474/2006 în ceea ce privește lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare sau sunt supuși unor restricții operaționale pe teritoriul Uniunii (JO L 172, 3.6.2020, p. 7).

    (7)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2015/2322 al Comisiei din 10 decembrie 2015 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 474/2006 de stabilire a listei comunitare a transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Comunității (JO L 328, 12.12.2015, p. 67).

    (8)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/2214 al Comisiei din 8 decembrie 2016 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 474/2006 în ceea ce privește lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Uniunii (JO L 334, 9.12.2016, p. 6).

    (9)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2021/2070 al Comisiei din 25 noiembrie 2021 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 474/2006 în ceea ce privește lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare sau sunt supuși unor restricții operaționale pe teritoriul Uniunii (JO L 421, 26.11.2021, p. 31).

    (10)  Regulamentul (CE) nr. 235/2007 al Comisiei din 5 martie 2007 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 474/2006 de stabilire a listei comunitare a transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Comunității (JO L 66, 6.3.2007, p. 3).

    (11)  Regulamentul (CE) nr. 1400/2007 al Comisiei din 28 noiembrie 2007 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 474/2006 de stabilire a listei comunitare a transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare pe teritoriul Comunității (JO L 311, 29.11.2007, p. 12).

    (12)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/594 al Comisiei din 8 aprilie 2022 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 474/2006 în ceea ce privește lista transportatorilor aerieni care fac obiectul unei interdicții de exploatare sau sunt supuși unor restricții operaționale pe teritoriul Uniunii (JO L 114, 12.4.2022, p. 49).


    ANEXA I

    „ANEXA A

    LISTA TRANSPORTATORILOR AERIENI CARE FAC OBIECTUL UNEI INTERDICȚII DE EXPLOATARE PE TERITORIUL UNIUNII, CU EXCEPȚII  (1)

    Denumirea de persoană juridică a transportatorului aerian, așa cum este indicată pe certificatul AOC al acestuia (și denumirea comercială, dacă este diferită)

    Numărul certificatului de operator aerian (AOC) sau numărul licenței de operare

    Indicativul de trei litere atribuit de OACI

    Statul operatorului

    AVIOR AIRLINES

    ROI-RNR-011

    ROI

    Venezuela

    BLUE WING AIRLINES

    SRBWA-01/2002

    BWI

    Suriname

    IRAN ASEMAN AIRLINES

    FS-102

    IRC

    Iran

    IRAQI AIRWAYS

    001

    IAW

    Irak

    MED-VIEW AIRLINE

    MVA/AOC/10-12/05

    MEV

    Nigeria

    AIR ZIMBABWE (PVT)

    177/04

    AZW

    Zimbabwe

    Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Afganistan, inclusiv:

     

     

    Afganistan

    ARIANA AFGHAN AIRLINES

    AOC 009

    AFG

    Afganistan

    KAM AIR

    AOC 001

    KMF

    Afganistan

    Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Angola, cu excepția TAAG Angola Airlines și Heli Malongo, inclusiv:

     

     

    Angola

    AEROJET

    AO-008/11-07/17 TEJ

    TEJ

    Angola

    GUICANGO

    AO-009/11-06/17 YYY

    Necunoscut

    Angola

    AIR JET

    AO-006/11-08/18 MBC

    MBC

    Angola

    BESTFLYA AIRCRAFT MANAGEMENT

    AO-015/15-06/17YYY

    Necunoscut

    Angola

    HELIANG

    AO 007/11-08/18 YYY

    Necunoscut

    Angola

    SJL

    AO-014/13-08/18YYY

    Necunoscut

    Angola

    SONAIR

    AO-002/11-08/17 SOR

    SOR

    Angola

    Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Armenia, inclusiv:

     

     

    Armenia

    AIRCOMPANY ARMENIA

    AM AOC 065

    NGT

    Armenia

    ARMENIA AIRWAYS

    AM AOC 063

    AMW

    Armenia

    ARMENIAN HELICOPTERS

    AM AOC 067

    KAV

    Armenia

    FLYONE ARMENIA

    AM AOC 074

     

    Armenia

    NOVAIR

    AM AOC 071

    NAI

    Armenia

    SHIRAK AVIA

    AM AOC 072

    SHS

    Armenia

    SKYBALL

    AM AOC 073

    N/A

    Armenia

    Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Congo (Brazzaville), inclusiv:

     

     

    Congo (Brazaville)

    CANADIAN AIRWAYS CONGO

    CG-CTA 006

    TWC

    Congo (Brazaville)

    EQUAFLIGHT SERVICES

    CG-CTA 002

    EKA

    Congo (Brazaville)

    EQUAJET

    RAC06-007

    EKJ

    Congo (Brazaville)

    TRANS AIR CONGO

    CG-CTA 001

    TSG

    Congo (Brazaville)

    SOCIETE NOUVELLE AIR CONGO

    CG-CTA 004

    Necunoscut

    Congo (Brazaville)

    Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Republica Democratică Congo (RDC), inclusiv:

     

     

    Republica Democratică Congo (RDC)

    AIR FAST CONGO

    AAC/DG/OPS-09/03

    Necunoscut

    Republica Democratică Congo (RDC)

    AIR KATANGA

    AAC/DG/OPS-09/08

    Necunoscut

    Republica Democratică Congo (RDC)

    BUSY BEE CONGO

    AAC/DG/OPS-09/04

    Necunoscut

    Republica Democratică Congo (RDC)

    COMPAGNIE AFRICAINE D’AVIATION (CAA)

    AAC/DG/OPS-09/02

    Necunoscut

    Republica Democratică Congo (RDC)

    CONGO AIRWAYS

    AAC/DG/OPS-09/01

    Necunoscut

    Republica Democratică Congo (RDC)

    KIN AVIA

    AAC/DG/OPS-09/10

    Necunoscut

    Republica Democratică Congo (RDC)

    MALU AVIATION

    AAC/DG/OPS-09/05

    Necunoscut

    Republica Democratică Congo (RDC)

    SERVE AIR CARGO

    AAC/DG/OPS-09/07

    Necunoscut

    Republica Democratică Congo (RDC)

    SWALA AVIATION

    AAC/DG/OPS-09/06

    Necunoscut

    Republica Democratică Congo (RDC)

    MWANT JET

    AAC/DG/OPS-09/09

    Necunoscut

    Republica Democratică Congo (RDC)

    Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Djibouti, inclusiv:

     

     

    Djibouti

    DAALLO AIRLINES

    Necunoscut

    DAO

    Djibouti

    Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Guineea Ecuatorială, inclusiv:

     

     

    Guineea Ecuatorială

    CEIBA INTERCONTINENTAL

    2011/0001/MTTCT/DGAC/SOPS

    CEL

    Guineea Ecuatorială

    CRONOS AIRLINES

    2011/0004/MTTCT/DGAC/SOPS

    Necunoscut

    Guineea Ecuatorială

    Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Eritreea, inclusiv:

     

     

    Eritreea

    ERITREAN AIRLINES

    AOC nr. 004

    ERT

    Eritreea

    NASAIR ERITREA

    AOC nr. 005

    NAS

    Eritreea

    Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Kârgâzstan, inclusiv:

     

     

    Kârgâzstan

    AEROSTAN

    08

    BSC

    Kârgâzstan

    AIR COMPANY AIR KG

    50

    Necunoscut

    Kârgâzstan

    AIR MANAS

    17

    MBB

    Kârgâzstan

    AVIA TRAFFIC COMPANY

    23

    AVJ

    Kârgâzstan

    FLYSKY AIRLINES

    53

    FSQ

    Kârgâzstan

    HELI SKY

    47

    HAC

    Kârgâzstan

    KAP.KG AIRCOMPANY

    52

    KGS

    Kârgâzstan

    SKY KG AIRLINES

    41

    KGK

    Kârgâzstan

    TEZ JET

    46

    TEZ

    Kârgâzstan

    VALOR AIR

    07

    VAC

    Kârgâzstan

    Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Liberia.

     

     

    Liberia

    Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Libia, inclusiv:

     

     

    Libia

    AFRIQIYAH AIRWAYS

    007/01

    AAW

    Libia

    AIR LIBYA

    004/01

    TLR

    Libia

    AL MAHA AVIATION

    030/18

    Necunoscut

    Libia

    BERNIQ AIRWAYS

    032/21

    BNL

    Libia

    BURAQ AIR

    002/01

    BRQ

    Libia

    GLOBAL AIR TRANSPORT

    008/05

    GAK

    Libia

    HALA AIRLINES

    033/21

    HTP

    Libia

    LIBIAN AIRLINES

    001/01

    LAA

    Libia

    LIBYAN WINGS AIRLINES

    029/15

    LWA

    Libia

    PETRO AIR

    025/08

    PEO

    Libia

    Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Nepal, inclusiv:

     

     

    Nepal

    AIR DYNASTY HELI. S.

    035/2001

    Necunoscut

    Nepal

    ALTITUDE AIR

    085/2016

    Necunoscut

    Nepal

    BUDDHA AIR

    014/1996

    BHA

    Nepal

    FISHTAIL AIR

    017/2001

    Necunoscut

    Nepal

    SUMMIT AIR

    064/2010

    Necunoscut

    Nepal

    HELI EVEREST

    086/2016

    Necunoscut

    Nepal

    HIMALAYA AIRLINES

    084/2015

    HIM

    Nepal

    KAILASH HELICOPTER SERVICES

    087/2018

    Necunoscut

    Nepal

    MAKALU AIR

    057A/2009

    Necunoscut

    Nepal

    MANANG AIR PVT

    082/2014

    Necunoscut

    Nepal

    MOUNTAIN HELICOPTERS

    055/2009

    Necunoscut

    Nepal

    PRABHU HELICOPTERS

    081/2013

    Necunoscut

    Nepal

    NEPAL AIRLINES CORPORATION

    003/2000

    RNA

    Nepal

    SAURYA AIRLINES

    083/2014

    Necunoscut

    Nepal

    SHREE AIRLINES

    030/2002

    SHA

    Nepal

    SIMRIK AIR

    034/2000

    Necunoscut

    Nepal

    SIMRIK AIRLINES

    052/2009

    RMK

    Nepal

    SITA AIR

    033/2000

    Necunoscut

    Nepal

    TARA AIR

    053/2009

    Necunoscut

    Nepal

    YETI AIRLINES

    037/2004

    NYT

    Nepal

    Următorii transportatori aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Rusia

     

     

    Rusia

    AURORA AIRLINES

    486

    SHU

    Rusia

    AVIACOMPANY «AVIASTAR-TU» CO. LTD

    458

    TUP

    Rusia

    IZHAVIA

    479

    IZA

    Rusia

    JOINT STOCK COMPANY «AIR COMPANY YAKUTIA»

    464

    SYL

    Rusia

    JOINT STOCK COMPANY «RUSJET»

    498

    RSJ

    Rusia

    JOINT STOCK COMPANY «UVT AERO»

    567

    UVT

    Rusia

    JOINT STOCK COMPANY «SIBERIA AIRLINES»

    31

    SBI

    Rusia

    JOINT STOCK COMPANY «SMARTAVIA AIRLINES»

    466

    AUL

    Rusia

    JOINT-STOCK COMPANY «IRAERO» AIRLINES

    480

    IAE

    Rusia

    JOINT-STOCK COMPANY «URAL AIRLINES»

    18

    SVR

    Rusia

    JOINT–STOCK COMPANY «ALROSA AIR COMPANY»

    230

    DRU

    Rusia

    JOINT-STOCK COMPANY «NORDSTAR AIRLINES»

    452

    TYA

    Rusia

    JS AVIATION COMPANY «RUSLINE»

    225

    RLU

    Rusia

    JSC YAMAL AIRLINES

    142

    LLM

    Rusia

    LLC «NORD WIND»

    516

    NWS

    Rusia

    LLC «AIRCOMPANY IKAR»

    36

    KAR

    Rusia

    LTD. I FLY

    533

    RSY

    Rusia

    POBEDA AIRLINES LIMITED LIABILITY COMPANY

    562

    PBD

    Rusia

    PUBLIC JOINT STOCK COMPANY «AEROFLOT – RUSSIAN AIRLINES»

    1

    AFL

    Rusia

    ROSSIYA AIRLINES, JOINT STOCK COMPANY

    2

    SDM

    Rusia

    SKOL AIRLINE LLC

    228

    CDV

    Rusia

    UTAIR AVIATION, JOINT-STOCK COMPANY

    6

    UTA

    Rusia

    Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din SãoTomé și Príncipe, inclusiv:

     

     

    SãoTomé și Príncipe

    AFRICA'S CONNECTION

    10/AOC/2008

    ACH

    SãoTomé și Príncipe

    STP AIRWAYS

    03/AOC/2006

    STP

    SãoTomé și Príncipe

    Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Sierra Leone

     

     

    Sierra Leone

    Toți transportatorii aerieni certificați de autoritățile responsabile cu supravegherea reglementară din Sudan, inclusiv:

     

     

    Sudan

    ALFA AIRLINES SD

    54

    AAJ

    Sudan

    BADR AIRLINES

    35

    BDR

    Sudan

    BLUE BIRD AVIATION

    11

    BLB

    Sudan

    ELDINDER AVIATION

    8

    DND

    Sudan

    GREEN FLAG AVIATION

    17

    GNF

    Sudan

    HELEJETIC AIR

    57

    HJT

    Sudan

    KATA AIR TRANSPORT

    9

    KTV

    Sudan

    KUSH AVIATION CO.

    60

    KUH

    Sudan

    NOVA AIRWAYS

    46

    NOV

    Sudan

    SUDAN AIRWAYS CO.

    1

    SUD

    Sudan

    SUN AIR COMPANY

    51

    SNR

    Sudan

    TARCO AIR

    56

    TRQ

    Sudan


    (1)  Transportatorii aerieni enumerați în anexa A ar putea fi autorizați să exercite drepturi de trafic dacă utilizează aeronave închiriate cu echipaj aparținând unui transportator aerian care nu face obiectul unei interdicții de exploatare, cu condiția respectării standardelor de siguranță relevante.


    ANEXA II

    „ANEXA B

    LISTA TRANSPORTATORILOR AERIENI CARE FAC OBIECTUL UNOR RESTRICȚII OPERAȚIONALE PE TERITORIUL UNIUNII  (1)

    Denumirea de persoană juridică a transportatorului aerian, așa cum este indicată pe certificatul AOC al acestuia (și denumirea comercială, dacă este diferită)

    Numărul certificatului de operator aerian («AOC»)

    Indicativul de trei litere atribuit de OACI

    Statul operatorului

    Tipurile de aeronave restricționate

    Însemnele de înmatriculare și, dacă sunt disponibile, numerele de serie ale aeronavelor restricționate

    Statul de înmatriculare

    IRAN AIR

    FS100

    IRA

    Iran

    Toate aeronavele de tip Fokker F100 și de tip Boeing B747

    Aeronavele de tip Fokker F100, astfel cum se menționează în AOC; aeronavele de tip Boeing B747, astfel cum se menționează în AOC

    Iran

    AIR KORYO

    GAC-AOC/KOR-01

    KOR

    Coreea de Nord

    Toată flota, cu excepția: a 2 aeronave de tip TU-204

    Toată flota, cu excepția: P-632, P-633

    Coreea de Nord


    (1)  Transportatorii aerieni enumerați în anexa B ar putea fi autorizați să exercite drepturi de trafic dacă utilizează aeronave închiriate cu echipaj aparținând unui transportator aerian care nu face obiectul unei interdicții de exploatare, cu condiția respectării standardelor de siguranță relevante.


    Top