Atlasiet eksperimentālās funkcijas, kuras vēlaties izmēģināt!

Šis dokuments ir izvilkums no tīmekļa vietnes EUR-Lex.

Dokuments 32020D1561

Decizia de punere în aplicare (UE) 2020/1561 a Consiliului din 23 octombrie 2020 privind acordarea unui sprijin temporar Ungariei în temeiul Regulamentului (UE) 2020/672 pentru atenuarea riscurilor de șomaj în situația de urgență generată de epidemia de COVID-19

JO L 357, 27.10.2020., 24./28. lpp. (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Dokumenta juridiskais statuss Spēkā: Šis tiesību akts ticis izmainīts. Pašreizējā konsolidētā versija: 26/01/2022

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2020/1561/oj

27.10.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 357/24


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2020/1561 A CONSILIULUI

din 23 octombrie 2020

privind acordarea unui sprijin temporar Ungariei în temeiul Regulamentului (UE) 2020/672 pentru atenuarea riscurilor de șomaj în situația de urgență generată de epidemia de COVID-19

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2020/672 al Consiliului din 19 mai 2020 privind instituirea unui instrument european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj într-o situație de urgență (SURE) ca urmare a epidemiei de COVID-19 (1), în special articolul 6 alineatul (1),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

întrucât:

(1)

La 6 august 2020, Ungaria a solicitat asistență financiară din partea Uniunii în vederea completării eforturilor sale naționale de abordare a impactului epidemiei de COVID‐19 și pentru a răspunde la consecințele socioeconomice ale epidemiei resimțite de lucrători și de persoanele care desfășoară o activitate independentă.

(2)

Se preconizează că epidemia de COVID-19 și măsurile extraordinare puse în aplicare de Ungaria pentru a limita epidemia și impactul său socioeconomic și asupra sănătății vor avea un impact dramatic asupra finanțelor publice. Previziunile Comisiei din primăvara anului 2020 preconizau că Ungaria urma să înregistreze un deficit public de 5,2 % și o datorie publică de 75,0 % din produsul intern brut (PIB) până la sfârșitul anului 2020. Conform previziunilor intermediare ale Comisiei din vara anului 2020, se estimează că PIB-ul Ungariei va scădea cu 7,0 % în 2020.

(3)

Epidemia de COVID-19 a imobilizat o parte substanțială a forței de muncă din Ungaria. Acest lucru a dus la o creștere neprevăzută și semnificativă a cheltuielilor publice ale Ungariei în ceea ce privește măsuri similare schemelor de șomaj tehnic și măsurilor legate de sănătate, după cum se arată în considerentele 4-14.

(4)

„Rezoluția guvernamentală 2080/2020 privind dezvoltarea națională a facilităților de cazare”, la care se face referire în solicitarea Ungariei din 6 august 2020, a introdus un sprijin temporar pentru modernizarea facilităților de cazare (transformare, extindere, renovare, achiziționarea de echipamente) din destinațiile turistice pentru a păstra forța de muncă existentă. Cererea se referă numai la partea din cheltuieli legată de sprijinirea persoanelor care desfășoară o activitate independentă și a întreprinderilor unipersonale. Măsura poate fi considerată o măsură similară celei privind schemele de șomaj tehnic, astfel cum se menționează în Regulamentul (UE) 2020/672, întrucât urmărește să protejeze persoanele care desfășoară o activitate independentă sau categoriile similare de lucrători împotriva reducerii sau a pierderii de venituri.

(5)

„Decretul Ministerului Agriculturii nr. 25/2020. (VI. 22.)” (2), „Decretul Ministerului Agriculturii nr. 26/2020. (VI. 22.)” (3) și „Decretul Ministerului Agriculturii nr. 30/2020. (VI. 22.)” (4), astfel cum sunt menționate în solicitarea Ungariei din 6 august 2020, au introdus un sprijin unic sub formă de grant pentru societățile de prelucrare a alimentelor, societățile horticole din sectorul culturilor nepermanente și al înmulțirii plantelor și, respectiv, pentru întreprinderile piscicole. Sprijinul este condiționat de menținerea de către entitate a angajaților săi până în decembrie 2020. În ceea ce privește partea de cheltuieli legată de sprijinirea persoanelor care desfășoară o activitate independentă și a întreprinderilor unipersonale, măsura poate fi considerată o măsură similară celei privind schemele de șomaj tehnic, astfel cum se menționează în Regulamentul (UE) 2020/672, întrucât urmărește să protejeze persoanele care desfășoară o activitate independentă sau categoriile similare de lucrători împotriva reducerii sau a pierderii de venituri.

(6)

„Decretul guvernamental nr. 59/2020. (III. 23.)” (5) și „Legea LVIII din 2020” (6), astfel cum sunt menționate în solicitarea Ungariei din 6 august 2020, prelungirea prestațiilor pentru îngrijirea copilului acordate salariaților și persoanelor care desfășoară o activitate independentă, care ar fi expirat din cauza restricțiilor de vârstă între 11 martie 2020 și 30 iunie 2020, care a fost perioada stării de alertă. Aceste prestații pentru îngrijirea copiilor pot fi considerate măsuri similare schemelor de șomaj tehnic, în sensul Regulamentului (UE) 2020/672, deoarece oferă angajaților și persoanelor care desfășoară o activitate independentă un sprijin pentru venit care va contribui la acoperirea costurilor de îngrijire a copiilor pe durata închiderii școlilor și îi va ajuta astfel pe părinți să își continue activitatea, evitând punerea în pericol a raportului de muncă.

(7)

Pe baza „Decretului guvernamental nr. 47/2020. (III. 18.)” (7) (astfel cum a fost modificat), astfel cum este menționat în solicitarea Ungariei din 6 august 2020, autoritățile au introdus o serie de măsuri de natură fiscală. Întrucât aceste măsuri reprezintă venituri nepercepute pentru guvern, acestea pot fi considerate echivalente cheltuielilor publice.

(8)

În cazul sectoarelor celor mai afectate de pandemie, autoritățile au introdus o scutire de la contribuțiile la asigurările sociale și de la contribuțiile pentru formare ale angajatorilor pentru perioada martie-decembrie 2020, precum și o reducere a impozitului pe contribuții pentru reabilitare al angajatorilor pentru perioada cuprinsă între martie și iunie 2020. A fost solicitată numai partea de cheltuieli legată de întreprinderile care reduc sau suspendă timpul de lucru sau în cadrul cărora angajații și-au păstrat fără întrerupere locul de muncă până la cele mai recente date disponibile privind rezultatul economic.

(9)

Pentru micii contribuabili din cadrul a 26 de activități a fost introdusă o scutire de la regimul fiscal forfetar al întreprinderilor mici („KATA”) pentru perioada martie-iunie 2020. Cererea se referă numai la partea din cheltuieli legată de sprijinirea persoanelor care desfășoară o activitate independentă și a întreprinderilor unipersonale. Măsura poate fi considerată o măsură similară celei privind schemele de șomaj tehnic, astfel cum se menționează în Regulamentul (UE) 2020/672, întrucât urmărește să protejeze persoanele care desfășoară o activitate independentă sau categoriile similare de lucrători împotriva reducerii sau a pierderii de venituri.

(10)

În cele din urmă, în ceea ce privește măsurile de natură fiscală, în sectoarele cele mai afectate de pandemie, autoritățile au exclus costurile cu personalul din baza de impozitare a impozitului pe întreprinderile mici („KIVA”), pentru perioada martie-iunie 2020. A fost solicitată numai partea de cheltuieli legată de întreprinderile care reduc sau suspendă timpul de lucru sau în cadrul cărora angajații și-au păstrat fără întrerupere locul de muncă până la cele mai recente date disponibile privind rezultatul economic.

(11)

Pentru a aborda epidemia de COVID-19, Ungaria a introdus, de asemenea, o serie de măsuri legate de sănătate. „Decretul guvernamental nr. 275/2020. (VI. 12.)” (8), astfel cum este menționat în solicitarea Ungariei din 6 august 2020, a introdus o sumă forfetară unică de 500 000 HUF pe persoană pentru lucrătorii din domeniul asistenței medicale, ca o recunoaștere a activității lor suplimentare în timpul pandemiei.

(12)

Întreprinderile de stat, ale căror costuri sunt suportate de stat, au introdus măsuri speciale cu costuri corespunzătoare pentru combaterea pandemiei. Astfel de măsuri legate de sănătate includ curățarea și furnizarea de echipamente de protecție.

(13)

Pe baza „Decretului guvernamental nr. 250/2014 (X. 2.) privind Direcția Generală Achiziții Publice și Aprovizionare (KEF)” (9), astfel cum este menționat în solicitarea Ungariei din 6 august 2020, măsurile speciale de combatere a pandemiei (cum ar fi serviciile zilnice de dezinfecție și curățarea multiplă a sistemelor de ventilație și a ascensoarelor) și protejarea sănătății personale a funcționarilor publici cu ajutorul dezinfectanților și a instrumentelor de protecție au dus la o creștere a costurilor. Astfel de măsuri au fost introduse de KEF pentru a asigura funcționarea continuă a organismelor bugetare publice.

(14)

În cele din urmă, „Rezoluția nr. 1012/2020 a Guvernului. (I. 31.) privind stabilirea personalului operațional” (10), astfel cum este menționată în solicitarea Ungariei din 6 august 2020, a introdus măsuri referitoare la infrastructuri și investiții în spitale, pentru a permite un nivel ridicat de protecție a lucrătorilor din domeniul asistenței medicale și a pacienților. Printre aceste măsuri se numără săli speciale de examinare medicală și secții COVID izolate. În plus, costurile directe legate de instrumentele și echipamentele de protecție personală (măști, halate, scut facial din plastic, mănuși, dezinfectanți de unică folosință etc.) în spitale și în alte instituții sanitare au crescut pentru a permite un nivel ridicat de protecție a lucrătorilor din domeniul asistenței medicale.

(15)

Ungaria îndeplinește condițiile pentru a solicita asistența financiară prevăzută la articolul 3 din Regulamentul (UE) 2020/672. Ungaria a furnizat Comisiei dovezi corespunzătoare conform cărora cheltuielile publice efective și planificate crescuseră cu 639 500 000 EUR de la 1 februarie 2020 din cauza măsurilor naționale luate pentru contracararea efectelor socioeconomice ale epidemiei de COVID-19. Suma majorată direct legată de măsurile de mai sus care sunt similare schemelor de șomaj tehnic constituie o creștere neprevăzută și semnificativă, deoarece este legată atât de măsuri noi, cât și de o prelungire a măsurilor existente, care acoperă împreună o proporție semnificativă a întreprinderilor și a forței de muncă din Ungaria. Ungaria intenționează să finanțeze 113 740 000 EUR din cuantumul majorat al cheltuielilor cu ajutorul fondurilor din partea Uniunii.

(16)

Comisia a consultat Ungaria și a verificat creșterea neprevăzută și semnificativă a cheltuielilor publice efective și planificate legate direct de scheme de șomaj tehnic și de măsuri similare, precum și aplicarea de măsuri corespunzătoare legate de sănătate în contextul epidemiei de COVID-19, menționate în cererea din 6 august 2020, în conformitate cu articolul 6 din Regulamentul (UE) 2020/672.

(17)

Măsurile legate de sănătate, solicitate de Ungaria și menționate în considerentele 11-14, se ridică la 268 550 000 EUR. Această sumă reprezintă mai mult de jumătate din valoarea totală a sprijinului financiar solicitat. Având în vedere necesitatea de a asigura caracterul auxiliar al acestei categorii de măsuri, valoarea asistenței financiare în sprijinul măsurilor legate de sănătate trebuie să fie limitată la 247 124 000 EUR, astfel încât suma să reprezinte mai puțin de jumătate din asistența financiară totală.

(18)

Prin urmare, trebuie acordată asistență financiară pentru a ajuta Ungaria să contracareze efectele socioeconomice ale perturbării economice importante cauzate de epidemia de COVID-19. Comisia ar trebui să adopte decizii privind scadențele, cu privire la valoarea și deblocarea ratelor și a tranșelor în strânsă cooperare cu autoritățile naționale.

(19)

Prezenta decizie ar trebui să nu aducă atingere rezultatelor niciuneia dintre procedurile legate de denaturarea funcționării pieței interne care este posibil să fie întreprinse, în special în temeiul articolelor 107 și 108 din tratat. Aceasta nu încalcă cerința ca statele membre să notifice Comisiei potențialele ajutoare de stat în temeiul articolului 108 din tratat.

(20)

Ungaria trebuie să informeze periodic Comisia cu privire la execuția cheltuielilor publice planificate, pentru a permite Comisiei să evalueze măsura în care Ungaria a executat cheltuielile respective.

(21)

Decizia de a acorda asistență financiară a fost luată ținând seama de nevoile existente și preconizate ale Ungariei, precum și de cererile de asistență financiară în temeiul Regulamentului (UE) 2020/672 deja înaintate sau prevăzute a fi înaintate de alte state membre, aplicând în același timp principiile egalității de tratament, solidarității, proporționalității și transparenței,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Ungaria îndeplinește condițiile stabilite la articolul 3 din Regulamentul (UE) 2020/672.

Articolul 2

(1)   Uniunea pune la dispoziția Ungariei un împrumut de maximum 504 330 000 EUR. Împrumutul are o scadență medie de maximum 15 ani.

(2)   Perioada de disponibilitate a asistenței financiare acordate prin prezenta decizie este de 18 luni începând din prima zi după intrarea în vigoare a prezentei decizii.

(3)   Comisia pune la dispoziția Ungariei asistența financiară din partea Uniunii în maximum opt rate. O rată poate fi plătită în una sau mai multe tranșe. Scadențele tranșelor acordate în cadrul primei rate pot fi mai lungi decât scadența medie maximă menționată la alineatul (1). În acest caz, scadențele tranșelor ulterioare se stabilesc astfel încât scadența medie maximă menționată la alineatul (1) să fie respectată odată ce au fost deblocate toate ratele.

(4)   Plata primei rate se face sub rezerva intrării în vigoare a acordului de împrumut prevăzut la articolul 8 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2020/672.

(5)   Ungaria suportă costurile de finanțare ale Uniunii menționate la articolul 4 din Regulamentul (UE) 2020/672 pentru fiecare rată, plus orice comisioane, costuri și cheltuieli ale Uniunii care rezultă din orice finanțare legată de împrumutul acordat în temeiul alineatului (1) de la prezentul articol.

(6)   Comisia decide cu privire la dimensiunea ratelor și la punerea la dispoziție a acestora, precum și cu privire la mărimea tranșelor.

Articolul 3

Ungaria poate finanța următoarele măsuri:

(a)

sprijin temporar pentru modernizarea facilităților de cazare în destinațiile turistice, pentru a menține forța de muncă existentă, astfel cum se prevede în „Rezoluția nr. 2080/2020 a Guvernului privind dezvoltarea națională a facilităților de cazare”, pentru partea de cheltuieli legată de sprijinirea persoanelor care desfășoară o activitate independentă și a întreprinderilor unipersonale;

(b)

sprijin temporar pentru societățile de prelucrare a alimentelor, prevăzut de „Decretul Ministerului Agriculturii nr. 25/2020. (VI. 22.)”, pentru partea de cheltuieli legată de sprijinirea persoanelor care desfășoară o activitate independentă și a întreprinderilor unipersonale;

(c)

sprijin temporar acordat societăților horticole din sectorul culturilor nepermanente și al înmulțirii plantelor, astfel cum se prevede în „Decretul Ministerului Agriculturii nr. 26/2020. (VI. 22.)”, pentru partea de cheltuieli legată de sprijinirea persoanelor care desfășoară o activitate independentă și a întreprinderilor unipersonale;

(d)

sprijin temporar pentru întreprinderile piscicole, astfel cum se prevede în „Decretul Ministerului Agriculturii nr. 30/2020. (VI. 22.)”, pentru partea de cheltuieli legată de sprijinirea persoanelor care desfășoară o activitate independentă și a întreprinderilor unipersonale;

(e)

prelungirea, până la 30 iunie 2020, a acelor prestații pentru îngrijirea copilului care au expirat în perioada stării de alertă, astfel cum prevede „Decretul guvernamental nr. 59/2020. (III. 23.)” și articolul 71 din „Legea LVIII din 2020”;

(f)

suspendarea contribuției la asigurările sociale plătite de angajatori în anumite sectoare pentru perioada martie-decembrie 2020, astfel cum se prevede la articolul 4 litera (a) din „Decretul guvernamental nr. 47/2020. (III. 18.)” (astfel cum a fost modificat), pentru partea de cheltuieli referitoare la societăți care reduc sau suspendă timpul de lucru sau în cadrul cărora angajații și-au păstrat fără întrerupere locul de muncă;

(g)

scutiri de la contribuțiile pentru formare plătite de angajatori în anumite sectoare, pentru perioada martie-decembrie 2020, astfel cum se prevede la articolul 4 litera (a) din „Decretul guvernamental nr. 47/2020. (III. 18.)” (astfel cum a fost modificat), pentru partea de cheltuieli referitoare la societățile care reduc sau suspendă timpul de lucru sau în cadrul cărora angajații și-au păstrat fără întrerupere locul de muncă;

(h)

reducerea impozitului pe contribuții pentru reabilitare al angajatorilor din anumite sectoare, pentru perioada martie-iunie 2020, astfel cum se prevede la articolul 4 litera (a) din „Decretul guvernamental nr. 47/2020. (III. 18.)” (astfel cum a fost modificat), pentru partea de cheltuieli referitoare la societăți care reduc sau suspendă timpul de lucru sau în cadrul cărora angajații și-au păstrat fără întrerupere locul de muncă;

(i)

o scutire fiscală pentru micii contribuabili de la regimul fiscal forfetar al întreprinderilor mici („KATA”) din cadrul a 26 de activități, pentru perioada martie-iunie 2020, astfel cum se prevede la articolul 5 din „Decretul guvernamental nr. 47/2020. (III. 18.)” (astfel cum a fost modificat), pentru partea de cheltuieli legată de sprijinirea persoanelor care desfășoară o activitate independentă și a întreprinderilor unipersonale;

(j)

excluderea costurilor cu personalul din baza de impozitare a impozitului pe întreprinderile mici („KIVA”) în anumite sectoare, pentru perioada martie-iunie 2020, astfel cum se prevede în „Decretul guvernamental nr. 47/2020. (III. 18.)” (astfel cum a fost modificat), pentru partea de cheltuieli referitoare la societăți care reduc sau suspendă timpul de lucru sau în cadrul cărora angajații și-au păstrat fără întrerupere locul de muncă;

(k)

o sumă forfetară pentru lucrătorii din domeniul medical ca recunoaștere a activității lor suplimentare în timpul pandemiei, conform prevederilor „Decretului guvernamental nr. 275/2020. (VI. 12.)”;

(l)

costurile legate de măsurile speciale de combatere a pandemiei introduse în întreprinderile de stat;

(m)

costurile aferente măsurilor speciale de combatere a pandemiei și de protecție a sănătății personale a funcționarilor publici, astfel cum se prevede în „Decretul guvernamental nr. 250/2014 (X. 2.) privind Direcția Generală pentru Achiziții Publice și Aprovizionare (KEF)”;

(n)

costurile legate de infrastructură și investiții în spitale pentru un nivel ridicat de protecție a lucrătorilor din domeniul asistenței medicale și a pacienților, astfel cum se prevede în „Rezoluția guvernamentală nr. 1012/2020 (I. 31.) privind stabilirea personalului operațional”;

(o)

costurile directe ale instrumentelor și echipamentelor de protecție personală în spitale și alte instituții de asistență medicală pentru un nivel ridicat de protecție a lucrătorilor din domeniul asistenței medicale, astfel cum se prevede în „Rezoluția guvernamentală nr. 1012/2020 (I. 31.) privind stabilirea personalului operațional”.

Articolul 4

Ungaria informează Comisia până la 28 aprilie 2021 și, ulterior, la fiecare șase luni, cu privire la execuția cheltuielilor publice planificate, până în momentul în care cheltuielile publice planificate respective au fost executate integral.

Articolul 5

Prezenta decizie se adresează Ungariei.

Prezenta decizie intră în vigoare la data notificării sale destinatarului.

Articolul 6

Prezenta decizie se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 23 octombrie 2020.

Pentru Consiliu

Președintele

M. ROTH


(1)   JO L 159, 20.5.2020, p. 1.

(2)  Publicat în Monitorul Oficial al Ungariei la 22 iunie 2020 (nr. 148), p. 3872.

(3)  Publicat în Monitorul Oficial al Ungariei la 22 iunie 2020 (nr. 148), p. 3875.

(4)  Publicat în Monitorul Oficial al Ungariei la 22 iunie 2020 (nr. 148), p. 3889.

(5)  Publicat în Monitorul Oficial al Ungariei la 23 martie 2020 (nr. 51), p. 1558.

(6)  Publicat în Monitorul Oficial al Ungariei la 17 iunie 2020 (nr. 144), p. 3652.

(7)  Publicat în Monitorul Oficial al Ungariei la 18 martie 2020 (nr. 47), p. 1462.

(8)  Publicat în Monitorul Oficial al Ungariei la 12 iunie 2020 (nr. 141), p. 3585.

(9)  Publicat în Monitorul Oficial al Ungariei la 2 octombrie 2014 (nr. 136), p. 13839.

(10)  Publicat în Monitorul Oficial al Ungariei la 31 ianuarie 2020 (nr. 16), p. 288.


Augša