Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32019D0654

Decizia (UE) 2019/654 a Consiliului din 15 aprilie 2019 de modificare a Protocolului nr. 5 privind Statutul Băncii Europene de Investiții

ST/6518/2019/INIT

JO L 110, 25.4.2019, p. 36–38 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2019/654/oj

25.4.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 110/36


DECIZIA (UE) 2019/654 A CONSILIULUI

din 15 aprilie 2019

de modificare a Protocolului nr. 5 privind Statutul Băncii Europene de Investiții

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 308,

având în vedere cererea din partea Băncii Europene de Investiții,

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

având în vedere avizul Parlamentului European (1),

având în vedere avizul Comisiei Europene (2),

hotărând în conformitate cu o procedură legislativă specială,

întrucât:

(1)

La 29 martie 2017, Regatul Unit a notificat Consiliului European intenția sa de a se retrage din Uniune în temeiul articolului 50 din Tratatul privind Uniunea Europeană. Tratatele vor înceta să se aplice Regatului Unit de la data intrării în vigoare a acordului de retragere sau, în absența unui astfel de acord, după doi ani de la notificarea menționată, adică de la 30 martie 2019, cu excepția cazului în care Consiliul European, în acord cu Regatul Unit, hotărăște în unanimitate să proroge acest termen.

(2)

În conformitate cu articolul 308 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, membrii Băncii Europene de Investiții (denumită în continuare „banca”) sunt statele membre.

(3)

Retragerea Regatului Unit din Uniune va duce la încetarea statutului de membru al Regatului Unit în cadrul băncii, a participării la capitalul subscris de acesta în bancă, a dreptului acestuia de a desemna membri și supleanți în Consiliul de administrație, precum și a mandatului membrilor și al supleanților Consiliului de administrație desemnați de Regatul Unit.

(4)

Menținerea capitalului băncii impune o majorare a capitalului subscris de către statele membre rămase.

(5)

Majorarea capitalului subscris de către statele membre rămase ar trebui să se facă în paralel cu continuarea procesului de consolidare a guvernanței băncii.

(6)

Funcțiile Consiliului de administrație ar trebui consolidate prin autorizarea desemnării unui număr suplimentar de supleanți, iar supleanții Consiliului de administrație și experții fără drept de vot ar trebui utilizați în mod mai eficace pentru a spori rolul acestora în ceea ce privește sprijinirea procesului decizional în cadrul Consiliului de administrație, îndeosebi în ceea ce privește analiza propunerilor de finanțare.

(7)

Utilizarea votului cu majoritate calificată de către Consiliul de administrație și Consiliul guvernatorilor ar trebui să fie extinsă la domenii cruciale precum decizia privind planul operațional al băncii, numirea membrilor Comitetului de direcție și aprobarea Regulamentului de procedură.

(8)

Pentru a spori eficacitatea reformelor specificate în prezenta decizie, banca ar trebui să adopte inițiative suplimentare pentru a reflecta, în conformitate cu cele mai bune practici bancare, principiile celor „trei linii de apărare” la toate nivelurile relevante ale băncii, inclusiv în cadrul Comitetului de direcție.

(9)

De asemenea, în conformitate cu așteptările statelor membre, este necesar ca volumele creditelor să fie menținute la un nivel sustenabil și să se dezvolte în continuare un cadru pentru determinarea nivelurilor de creditare sustenabile, iar funcțiile Comitetului de audit ar trebui să fie consolidate prin asigurarea faptului că în cadrul Comitetului există membri cunoscători ai chestiunilor legate de supraveghere. În special, ar trebui să se asigure faptul că în Comitetul de audit există întotdeauna membri care provin dintr-o autoritate de supraveghere bancară, atât din interiorul, cât și din afara zonei euro.

(10)

Statutul Băncii Europene de Investiții ar trebui, prin urmare, să fie modificat în mod corespunzător,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Protocolul nr. 5 privind Statutul Băncii Europene de Investiții, anexat la Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, se modifică după cum urmează:

1.

La articolul 4 alineatul (1), primul paragraf se modifică după cum urmează:

(a)

partea introductivă se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Banca dispune de un capital de 204 089 132 500 EUR, subscris de statele membre până la concurența următoarelor valori:”;

(b)

următorul rând din listă se elimină:

„Regatul Unit

39 195 022 000 ”.

2.

La articolul 7 alineatul (3), litera (h) se înlocuiește cu următorul text:

„(h)

aprobă, cu majoritate calificată, Regulamentul de procedură al Băncii.”

3.

La articolul 9 alineatul (1) primul paragraf, se adaugă următoarea teză:

„Decide, cu majoritate calificată, planul operațional al Băncii.”

4.

Articolul 9 alineatul (2) se modifică după cum urmează:

(a)

primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„(2)   Consiliul de administrație este format din 28 de administratori și 31 de administratori supleanți, desemnați în conformitate cu prezentul alineat.”;

(b)

paragraful al treilea se înlocuiește cu următorul text:

„Administratorii supleanți sunt numiți de Consiliul guvernatorilor pe o perioadă de cinci ani, după cum urmează:

doi supleanți desemnați de Republica Federală Germania;

doi supleanți desemnați de Republica Franceză;

doi supleanți desemnați de Republica Italiană;

doi supleanți desemnați de comun acord de Regatul Spaniei și Republica Portugheză;

trei supleanți desemnați de comun acord de Regatul Belgiei, Marele Ducat al Luxemburgului și Regatul Țărilor de Jos;

patru supleanți desemnați de comun acord de Regatul Danemarcei, Republica Elenă, Irlanda și România;

șase supleanți desemnați de comun acord de Republica Estonia, Republica Letonia, Republica Lituania, Republica Austria, Republica Finlanda și Regatul Suediei;

nouă supleanți desemnați de comun acord de Republica Bulgaria, Republica Cehă, Republica Croația, Republica Cipru, Ungaria, Republica Malta, Republica Polonă, Republica Slovenia și Republica Slovacă;

un supleant desemnat de Comisie.”

5.

La articolul 11 alineatul (1), primul paragraf se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Comitetul de direcție este format dintr-un președinte și din opt vicepreședinți numiți pe o perioadă de șase ani de Consiliul guvernatorilor, care hotărăște cu majoritate calificată, pe baza unei propuneri din partea Consiliului de administrație, care hotărăște cu majoritate calificată.”

Articolul 2

(1)   Prezenta decizie se aplică din ziua următoare datei de la care tratatele încetează să se aplice Regatului Unit.

(2)   Punctul 1 litera (a) de la articolul 1 se aplică de la data menționată la alineatul (1) din prezentul articol, cu excepția cazului în care o decizie de majorare a capitalului băncii este adoptată cu efect de la data respectivă sau anterior datei respective.

Adoptată la Luxemburg, 15 aprilie 2019.

Pentru Consiliu

Președintele

P. DAEA


(1)  Avizul din 15 ianuarie 2019 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).

(2)  Avizul din 31 ianuarie 2019 (nepublicat încă în Jurnalul Oficial).


Top