Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32018D1493

    Decizia de punere în aplicare (UE) 2018/1493 a Consiliului din 2 octombrie 2018 de autorizare a Ungariei să introducă o măsură specială de derogare de la articolul 26 alineatul (1) litera (a) și de la articolele 168 și 168a din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată

    ST/11895/2018/INIT

    JO L 252, 8.10.2018, p. 44–46 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 11/10/2021

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2018/1493/oj

    8.10.2018   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 252/44


    DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2018/1493 A CONSILIULUI

    din 2 octombrie 2018

    de autorizare a Ungariei să introducă o măsură specială de derogare de la articolul 26 alineatul (1) litera (a) și de la articolele 168 și 168a din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată

    CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată (1), în special articolul 395 alineatul (1),

    având în vedere propunerea Comisiei Europene,

    întrucât:

    (1)

    Prin scrisoarea înregistrată la Comisie la 6 februarie 2018, Ungaria a solicitat autorizarea în conformitate cu articolul 395 alineatul (2) din Directiva 2006/112/CE de a introduce o măsură specială de derogare de la articolul 26 alineatul (1) litera (a) și de la articolele 168 și 168a din Directiva 2006/112/CE care reglementează dreptul de deducere a taxei în amonte în ceea ce privește leasingul autoturismelor (denumită in continuare „măsura specială”).

    (2)

    Prin scrisoarea din 8 iunie 2018, Comisia a transmis cererea înaintată de Ungaria celorlalte state membre, în conformitate cu articolul 395 alineatul (2) din Directiva 2006/112/CE. Prin scrisoarea din 11 iunie 2018, Comisia a informat Ungaria că dispune de toate informațiile necesare pentru a analiza cererea.

    (3)

    Articolele 168 și 168a din Directiva 2006/112/CE stabilesc dreptul unei persoane impozabile de a deduce taxa pe valoarea adăugată (TVA) achitată pentru livrările de bunuri și prestările de servicii furnizate persoanei impozabile în scopul operațiunilor sale taxabile. Articolul 26 alineatul (1) litera (a) din Directiva 2006/112/CE prevede obligația de a declara TVA atunci când un activ folosit în cadrul unei activități economice este utilizat în folos personal de către o persoană impozabilă sau de către personalul acesteia sau, mai general, este utilizat în alte scopuri decât pentru desfășurarea activității sale economice.

    (4)

    În Ungaria, persoanele impozabile pot să deducă în prezent TVA la leasingul de autoturisme în măsura în care autoturismul este utilizat pentru activitatea economică taxabilă a persoanei impozabile. Pentru a putea beneficia de deducerea TVA, persoanele impozabile trebuie să demonstreze în ce măsură își folosesc autoturismele în interesul activității economice.

    (5)

    Ungaria susține că acest sistem este dificil de aplicat. Utilizarea în alte scopuri decât în interesul activității economice este adesea dificil de determinat cu exactitate și, chiar atunci când acest lucru este posibil, mecanismul este adesea greoi.

    (6)

    Ungaria a solicitat așadar o măsură specială prin care cuantumul TVA aferent cheltuielilor deductibile pentru autoturismele în leasing care nu sunt utilizate exclusiv în interesul activității economice ar trebui să fie stabilit sub formă de rată procentuală fixă. Pe baza propriilor estimări, Ungaria concluzionează că este adecvat să aplice o limitare a deducerii de 50 %. În același timp, obligativitatea de a declara TVA pentru utilizarea autoturismelor în alte scopuri decât în interesul activității economice ar trebui suspendată în cazul în care respectivele autoturisme au făcut deja obiectul unei limitări a deducerii de 50 %.

    (7)

    Limitarea dreptului de deducere în temeiul autorizării solicitate ar trebui să se aplice TVA achitată la leasingul de autoturisme destinate transportului a maximum nouă persoane, cu o masă totală maximă de cinci tone. Vehiculele proiectate pentru transportul mărfurilor, vehiculele speciale (respectiv platformele cu macara, mașinile de pompieri, betonierele), vehiculele care sunt proiectate pentru transportul a 10 sau mai mult de 10 persoane, precum și tractoarele și remorcile sunt excluse de la limitarea dreptului de deducere a TVA.

    (8)

    Persoanele impozabile care nu doresc să aplice limita de deducere de 50 % și care doresc să solicite deducerea de TVA până la proporția utilizării efective în interesul activității economice ar trebui să poată face acest lucru pe baza unor evidențe detaliate referitoare la utilizarea în interesul activității economice.

    (9)

    Măsura solicitată elimină necesitatea de a ține evidențe cu privire la utilizarea în interes personal a autoturismelor în leasing ale întreprinderii și, în același timp, previne evaziunea fiscală generată prin ținerea incorectă a contabilității. Prin urmare, este oportun să se acorde Ungariei autorizația de a aplica măsura solicitată.

    (10)

    Măsura specială ar trebui să fie limitată în timp, pentru a permite o reexaminare a necesității și a eficacității măsurii speciale și a procentajului repartizării între utilizarea în interesul activității economice și cea în interes personal.

    (11)

    În cazul în care consideră că este necesară o prelungire a autorizării după anul 2021, Ungaria ar trebui să transmită Comisiei, cel târziu la 31 martie 2021, un raport care să cuprindă o reexaminare a limitei procentuale aplicate, împreună cu o cerere de prelungire.

    (12)

    Măsura specială va avea doar un efect neglijabil asupra valorii globale a încasărilor din impozite colectate în etapa de consum final și nu va avea efecte negative asupra resurselor proprii ale Uniunii care provin din TVA,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Prin derogare de la articolele 168 și 168a din Directiva 2006/112/CE, Ungaria este autorizată să limiteze la 50 % dreptul de a deduce TVA pentru cheltuielile legate de autoturisme care nu sunt utilizate exclusiv în interesul activității economice.

    Articolul 2

    Prin derogare de la articolul 26 alineatul (1) litera (a) din Directiva 2006/112/CE, Ungaria nu asimilează unei prestări de servicii cu titlu oneros utilizarea în alte scopuri decât în interesul activității economice a unui autoturism care face parte din activele activității economice ale unei persoane impozabile, în cazul în care autoturismul a făcut obiectul unei limitări autorizate în temeiul articolului 1 din prezenta decizie.

    Articolul 3

    Articolele 1 și 2 se aplică numai autoturismelor proiectate pentru transportul a maximum nouă persoane, cu o masă totală maximă de cinci tone.

    Articolul 4

    Articolele 1 și 2 nu se aplică următoarelor categorii de autoturisme:

    vehiculelor proiectate pentru transportul mărfurilor;

    vehiculelor speciale (respectiv platformele cu macara, mașinile de pompieri, betonierele);

    vehiculelor care sunt proiectate pentru transportul a zece sau mai mult de 10 persoane;

    tractoarelor;

    remorcilor.

    Articolul 5

    Prezenta decizie produce efecte de la data notificării acesteia.

    Prezenta decizie se aplică de la 1 ianuarie 2019 și expiră la 31 decembrie 2021.

    Orice cerere de prelungire a autorizării prevăzute în prezenta decizie se transmite Comisiei până la 31 martie 2021 și este însoțită de un raport care cuprinde o reexaminare a procentajului prevăzut la articolul 1.

    Articolul 6

    Prezenta decizie se adresează Ungariei.

    Adoptată la Luxemburg, 2 octombrie 2018.

    Pentru Consiliu

    Președintele

    H. LÖGER


    (1)  JO L 347, 11.12.2006, p. 1.


    Top