Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017R1479

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2017/1479 al Comisiei din 16 august 2017 de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2016/1240 în ceea ce privește desfacerea stocurilor de intervenție pentru programul de distribuire a alimentelor către cele mai defavorizate persoane

    C/2017/5635

    JO L 211, 17.8.2017, p. 10–13 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2017/1479/oj

    17.8.2017   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 211/10


    REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2017/1479 AL COMISIEI

    din 16 august 2017

    de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2016/1240 în ceea ce privește desfacerea stocurilor de intervenție pentru programul de distribuire a alimentelor către cele mai defavorizate persoane

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 17 decembrie 2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole și de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79, (CE) nr. 1037/2001 și (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului (1), în special articolul 20 litera (i),

    întrucât:

    (1)

    În conformitate cu articolul 16 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, produsele achiziționate în cadrul intervenției publice („produsele de intervenție”) pot fi desfăcute prin punerea lor la dispoziție pentru programul de distribuire a alimentelor către cele mai defavorizate persoane din Uniune („programul”), conform celor stabilite în actele legislative relevante ale Uniunii.

    (2)

    Articolul 23 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 223/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (2) prevede că alimentele care urmează să fie distribuite către cele mai defavorizate persoane din Uniune pot fi obținute prin utilizarea, prelucrarea sau vânzarea de produse de intervenție, cu condiția ca această opțiune să fie cea mai favorabilă din punct de vedere economic și să nu întârzie în mod nejustificat furnizarea alimentelor.

    (3)

    Deși Regulamentul delegat (UE) 2016/1238 al Comisiei (3) cuprinde dispoziții referitoare la constituirea unei garanții pentru depunerea unei oferte privind desfacerea de produse de intervenție în cadrul programului, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/1240 al Comisiei (4) nu conține norme detailate privind procedurile legate de produsele puse la dispoziția programului.

    (4)

    Atunci când există produse de intervenție și condițiile de piață predominante permit desfacerea acestor produse, Comisia ar trebui să dispună de posibilitatea de a decide să pună produsele respective la dispoziția programului. În acest scop, Comisia ar trebui să fixeze cantitatea care să fie pusă la dispoziție, iar statele membre care doresc să primească o parte din cantitatea pusă la dispoziție ar trebui să depună o cerere.

    (5)

    În cazul în care cantitatea totală solicitată depășește cantitatea totală disponibilă, produsele ar trebui alocate în mod proporțional cu cantitățile solicitate. Apoi, repartizarea loturilor disponibile între statele membre ar trebui să se realizeze în conformitate cu criterii care urmează să fie definite de Comisie, în legătură cu localizarea produselor.

    (6)

    Deoarece este posibil ca produsele de intervenție să fie de tip diferit și să prezinte caracteristici diferite, cea mai adecvată și mai eficientă modalitate de desfacere în scopurile programului poate fi de asemenea diferită. Prin urmare, este necesar să se stabilească normele procedurale relevante, inclusiv anumite termene.

    (7)

    Pe lângă utilizarea sau prelucrarea produselor de intervenție, o posibilă opțiune eficientă este vânzarea prin licitații organizate de statele membre cărora le-a fost alocată o parte din cantitatea pusă la dispoziția programului. Ar trebui stabilite norme specifice privind vânzarea prin astfel de licitații. Pentru evitarea riscului de perturbare a piețelor relevante atunci când se realizează vânzarea prin licitații, este oportun să se stabilească un preț minim sub care nu poate fi admisă nicio ofertă.

    (8)

    Prin urmare, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/1240 ar trebui modificat în consecință.

    (9)

    Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole,

    ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

    Articolul 1

    Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/1240 se modifică după cum urmează:

    1.

    în titlul II, se adaugă următorul capitol IV:

    „CAPITOLUL IV

    Desfacerea de produse de intervenție pentru programul de distribuire a alimentelor către cele mai defavorizate persoane din Uniune

    Articolul 38a

    Punerea produselor de intervenție la dispoziția programului

    (1)   Prin intermediul unui regulament de punere în aplicare adoptat în conformitate cu procedura menționată la articolul 229 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, Comisia poate pune produse de intervenție la dispoziția programului de distribuire a alimentelor către cele mai defavorizate persoane din Uniune, menționat la articolul 16 alineatul (2) din regulamentul respectiv («programul»).

    (2)   Regulamentul de punere în aplicare menționat la alineatul (1) conține în special următoarele informații:

    (a)

    tipul și cantitatea produselor care sunt puse la dispoziția programului;

    (b)

    localizarea produselor puse la dispoziția programului și criteriile de repartizare a loturilor disponibile între statele membre vizate, pe baza localizării acestora;

    (c)

    modul în care trebuie desfăcute produsele, în conformitate cu articolul 23 alineatul (4) al doilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 223/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (*1) (utilizare directă, prelucrare sau vânzare), pentru a le pune la dispoziția programului într-un mod care este cea mai favorabilă opțiune din punct de vedere economic, ținând seama de tipul și de caracteristicile produselor;

    (d)

    în cazul în care produsele urmează să fie vândute în conformitate cu articolul 38b din prezentul regulament, nivelul garanției care trebuie constituită în conformitate cu articolul 4 litera (a) din Regulamentul delegat (UE) 2016/1238 și prețul sub care produsele nu se vând.

    (3)   Statele membre care doresc să le fie alocată o parte din sau toată cantitatea menționată la alineatul (2) litera (a) adresează Comisiei o cerere în termen de 10 zile lucrătoare de la publicarea regulamentului de punere în aplicare menționat la alineatul (1). Cererea respectivă precizează tipul și cantitatea (exprimată în tone) produsului solicitat. Cantitatea solicitată de un stat membru nu depășește cantitatea menționată la alineatul (2) litera (a).

    (4)   În termen de 20 de zile lucrătoare de la publicarea regulamentului de punere în aplicare menționat la alineatul (1), Comisia adoptă un regulament de punere în aplicare, fără a aplica procedura menționată la articolul 229 alineatul (2) sau (3) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, prin care:

    (a)

    alocă o cantitate fiecărui stat membru care a depus o cerere;

    (b)

    precizează localizarea loturilor disponibile repartizate statelor membre în cauză în conformitate cu criteriile menționate la alineatul (2) litera (b).

    În scopul primului paragraf litera (a), atunci când cantitatea totală solicitată de statele membre depășește cantitatea menționată la alineatul (2) litera (a), statelor membre în cauză li se alocă o cantitate proporțională cu cantitatea pe care au solicitat-o.

    (5)   În cazul în care cantitatea alocată unui stat membru este cu 50 % mai mică decât cantitatea solicitată, statul membru respectiv poate renunța la cantitatea care i-a fost alocată, informând Comisia cu privire la decizia sa în termen de 10 zile lucrătoare de la publicarea regulamentului de punere în aplicare prin care s-au alocat produsele. Produsele în cauză nu mai sunt la dispoziția programului în temeiul regulamentului de punere în aplicare respectiv.

    Articolul 38b

    Vânzarea de produse de intervenție puse la dispoziția programului

    (1)   În cazul în care regulamentul de punere în aplicare menționat la articolul 38a alineatul (1) prevede că produsele puse la dispoziția programului trebuie desfăcute prin vânzare, se aplică alineatele (2)-(7) din prezentul articol.

    (2)   În termen de 40 de zile lucrătoare de la publicarea regulamentului de punere în aplicare prin care s-au alocat produsele, agenția de plăți a statului membru căruia i-au fost alocate produse în conformitate cu articolul 38a alineatul (4) deschide o procedură de licitație pentru vânzarea produselor.

    În cazul în care unui stat membru i-au fost alocate produse deținute de agenția de plăți a altui stat membru, agenția de plăți care deține produsele transmite agenției de plăți care vinde produsele informațiile menționate la articolul 29 alineatul (2) literele (d)-(g), în termen de 10 zile lucrătoare de la publicarea regulamentului de punere în aplicare prin care s-au alocat produsele.

    (3)   În cazul în care agenția de plăți a unui stat membru căruia i-au fost alocate produse deținute de agenția de plăți a altui stat membru vinde o parte din sau toate produsele respective, agenția de plăți care vinde produsele plătește agenției de plăți care le deține la valoarea contabilă menționată la articolul 16 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013. Această plată se efectuează în termen de 4 zile lucrătoare de la primirea din partea unui operator a plății sumei corespunzătoare ofertei acestuia. Agenția de plăți care deține produsele emite ordinul de scoatere din depozitare menționat la articolul 37 din prezentul regulament în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea plății de la agenția de plăți care vinde produsele.

    (4)   În termen de 10 zile lucrătoare de la primirea din partea unui operator a plății sumei corespunzătoare ofertei acestuia, agenția de plăți care vinde produsele transferă diferența dintre prețul de vânzare și valoarea contabilă a produselor, înmulțită cu cantitatea vândută, organismului către care Comisia efectuează plăți în temeiul Regulamentului (UE) nr. 223/2014. Această sumă transferată este utilizată pentru a finanța achiziționarea și distribuirea de alimente către cele mai defavorizate persoane, pe lângă resursele deja disponibile în cadrul programului operațional.

    (5)   Orice costuri administrative legate de vânzarea produselor sunt suportate de agenția de plăți care vinde produsele.

    (6)   Unei proceduri de licitație deschise de o agenție de plăți în conformitate cu alineatul (2) din prezentul articol i se aplică capitolul II din Regulamentul delegat (UE) 2016/1238 și titlul II capitolul III din prezentul regulament, cu excepția articolului 28 alineatul (2), a articolului 29 alineatul (2) litera (b), a articolului 30 alineatul (1) literele (a) și (e), a articolului 31, a articolului 32 alineatul (2), a articolului 33 alineatul (2) al doilea paragraf și a articolului 36 din prezentul regulament. Articolul 32 alineatul (1) și articolul 33 alineatul (3) se aplică mutatis mutandis unei decizii de acest gen a unui stat membru. În sensul articolului 30 alineatul (1) litera (g), valoarea garanției prevăzute în regulamentul de punere în aplicare care deschide vânzarea se înțelege ca fiind valoarea garanției prevăzute în regulamentul de punere în aplicare menționat la articolul 38a alineatul (1).

    (7)   În cazul în care o parte din sau toate produsele alocate unui stat membru nu au fost vândute în termen de 5 luni de la publicarea regulamentului de punere în aplicare prin care s-au alocat produsele, respectivele produse nu mai sunt disponibile în temeiul regulamentului de punere în aplicare în cauză.

    (*1)  Regulamentul (UE) nr. 223/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 privind Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (JO L 72, 12.3.2014, p. 1).”;"

    2.

    la articolul 65 alineatul (1) litera (d), punctul (ii) se înlocuiește cu următorul text:

    „(ii)

    informații referitoare la desfacerile pentru programul de distribuire a alimentelor către cele mai defavorizate persoane, inclusiv suma în cauză (diferența dintre prețul de vânzare și valoarea contabilă) și momentul în care respectiva sumă este transferată organismului către care Comisia efectuează plăți în temeiul Regulamentului (UE) nr. 223/2014, în conformitate cu articolul 38b alineatul (4) din prezentul regulament.”

    Articolul 2

    Prezentul regulament intră în vigoare în a șaptea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

    Adoptat la Bruxelles, 16 august 2017.

    Pentru Comisie

    Președintele

    Jean-Claude JUNCKER


    (1)  JO L 347, 20.12.2013, p. 671.

    (2)  Regulamentul (UE) nr. 223/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 martie 2014 privind Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (JO L 72, 12.3.2014, p. 1).

    (3)  Regulamentul delegat (UE) 2016/1238 al Comisiei din 18 mai 2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește intervenția publică și ajutoarele pentru depozitarea privată (JO L 206, 30.7.2016, p. 15).

    (4)  Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2016/1240 al Comisiei din 18 mai 2016 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește intervenția publică și ajutorul pentru depozitarea privată (JO L 206, 30.7.2016, p. 71).


    Top