EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D1256

Decizia de punere în aplicare (UE) 2017/1256 a Comisiei din 11 iulie 2017 privind modelele și procedurile necesare pentru schimbul de informații la nivelul Uniunii referitoare la programele naționale de lucru ale rețelei EURES (Text cu relevanță pentru SEE. )

C/2017/4676

JO L 179, 12.7.2017, p. 24–31 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2017/1256/oj

12.7.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 179/24


DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2017/1256 A COMISIEI

din 11 iulie 2017

privind modelele și procedurile necesare pentru schimbul de informații la nivelul Uniunii referitoare la programele naționale de lucru ale rețelei EURES

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2016/589 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 aprilie 2016 privind o rețea europeană de servicii de ocupare a forței de muncă (EURES), accesul lucrătorilor la servicii de mobilitate și integrarea mai bună a piețelor forței de muncă și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 492/2011 și (UE) nr. 1296/2013 (1), în special articolul 31 alineatul (5),

după consultarea Comitetului EURES,

întrucât:

(1)

În Regulamentul (UE) 2016/589 se solicită Comisiei și statelor membre să creeze, la nivelul Uniunii, un sistem eficient de schimb de informații referitoare la oferta și cererea de forță de muncă la nivel național, regional și sectorial, care să fie utilizat de statele membre ca bază pentru consolidarea cooperării practice în cadrul rețelei EURES.

(2)

Articolul 30 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/589 prevede obligația statelor membre de a colecta și analiza informații defalcate în funcție de gen privind deficitele și surplusurile de forță de muncă pe piețele forței de muncă naționale și sectoriale, acordând o atenție deosebită grupurilor celor mai vulnerabile de pe piața forței de muncă și regiunilor celor mai afectate de șomaj, și activitățile EURES la nivel național și, după caz, la nivel transfrontalier.

(3)

Articolul 31 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2016/589 prevede ca birourile naționale de coordonare să elaboreze programe naționale de lucru pentru activitățile rețelei EURES în statele lor membre. Schimbul de programe naționale de lucru între statele membre în cadrul unui ciclul de programare ar trebui să permită birourilor naționale de coordonare să direcționeze resursele rețelei EURES către acțiuni și proiecte adecvate și, în felul acesta, să ghideze dezvoltarea rețelei ca instrument mai orientat spre rezultate, receptiv la nevoile lucrătorilor și ale angajatorilor în funcție de dinamica piețelor forței de muncă.

(4)

Schimburile de informații dintre birourile naționale de coordonare și Biroul european de coordonare cu privire la programele lor de lucru și o analiză comună a proiectelor ar îmbunătăți funcționarea rețelei, ar spori transparența și ar consolida oportunitățile de cooperare în cadrul rețelei.

(5)

Pentru a transpune practic articolul 31 din Regulamentul (UE) 2016/589, birourile naționale de coordonare ar trebui să colecteze și să analizeze informațiile disponibile la nivel național menționate la această dispoziție, ca parte din elaborarea programului național de lucru și sunt invitate să ia în considerare orice rapoarte și documente relevante disponibile la nivelul Uniunii.

(6)

În conformitate cu articolul 31 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2016/589, programele naționale de lucru întocmite de birourile naționale de coordonare ar trebui să fie elaborate pe o bază anuală și ar trebui să precizeze activitățile principale care urmează să fie desfășurate în cadrul rețelei EURES, resursele umane și financiare globale alocate pentru punerea lor în aplicare, precum și modalitățile de monitorizare și de evaluare a activităților planificate.

(7)

Comisia Europeană instituie un model comun pentru programele naționale de lucru, a cărui structură reflectă obiectivul general al Regulamentului (UE) 2016/589, pentru a se asigura că toate statele membre identifică principalele activități desfășurate în ceea ce privește serviciile de asistență pentru lucrători și angajatori menționate la articolele 21-28 din Regulamentul (UE) 2016/589.

(8)

Este oportună stabilirea unui calendar comun pentru pregătirea programelor naționale de lucru, care să țină cont de experiențele acumulate prin cooperarea în ceea ce privește programarea în comun între birourile naționale de coordonare în temeiul Deciziei de punere în aplicare 2012/733/UE a Comisiei (2) și care să fie suficient de flexibil pentru a se adapta diferitelor structuri naționale.

(9)

Toate sinergiile potențiale cu mecanismele și procedurile de colectare și analiză a datelor referitoare la mai multe domenii de activitate ale EURES efectuate la nivel național, în conformitate cu articolul 32 din Regulamentul (UE) 2016/589, ar trebui exploatate, în special astfel încât programele naționale de lucru să utilizeze indicatori care se bazează pe practicile existente în cadrul serviciilor publice de ocupare a forței de muncă, să fie coerente și să contribuie la exercițiul de colectare a datelor la care se face referire în actele de punere în aplicare care urmează să fie adoptate în temeiul articolului 32 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2016/589.

(10)

Personalul EURES al membrilor și partenerilor EURES ar trebui să aibă acces la informațiile relevante ale programelor naționale de lucru pentru a contribui mai bine la realizările rețelei EURES, astfel cum se prevede la articolul 6 din Regulamentul (UE) 2016/589.

(11)

Informațiile colectate în cadrul programelor naționale de lucru privind activitățile și rezultatele pot constitui o contribuție importantă la pregătirea raportului privind activitatea EURES pe care Comisia este invitată să îl prezinte la fiecare doi ani, în temeiul articolului 33 din Regulamentul (UE) 2016/589 Parlamentului European, Consiliului, Comitetului Economic și Social European și Comitetului Regiunilor și este, prin urmare, necesar să se examineze ce părți din programele de lucru pot fi puse la dispoziție în acest scop,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Obiectul

Prezenta decizie stabilește dispozițiile necesare pentru schimbul de informații în cadrul rețelei EURES în ceea ce privește programarea activităților sale.

În acest sens, ea prevede modelul care trebuie utilizat de către birourile naționale de coordonare atunci când își elaborează programele naționale de lucru, în conformitate cu articolul 31 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2016/589, și stabilește procedurile pentru schimbul de informații referitoare la programele naționale de lucru la nivelul Uniunii.

Articolul 2

Organizarea ciclului de programare

(1)   Fiecare birou național de coordonare elaborează, în fiecare an, un program național de lucru pentru activitățile rețelei EURES în statul său membru, în conformitate cu modelul indicat în anexa I.

(2)   Proiectele de programe naționale de lucru sunt puse la dispoziția tuturor birourilor naționale de coordonare, care vor avea posibilitatea să se informeze cu privire la activitățile planificate și să prezinte propuneri de cooperare și de schimb de informații în ceea ce privește activitățile.

(3)   Reprezentanților partenerilor sociali la nivelul Uniunii care participă la grupul de coordonare li se acordă posibilitatea de a formula observații cu privire la proiectele de programe naționale de lucru.

(4)   După expirarea termenului acordat pentru formularea observațiilor, programele naționale de lucru finale se pun la dispoziția tuturor birourilor naționale de coordonare.

(5)   Programele naționale de lucru utilizează, pe cât posibil, indicatorii și obiectivele aplicabile actelor de punere în aplicare care urmează să fie adoptate în temeiul articolului 32 alineatul (3) din Regulamentul (UE) 2016/589.

(6)   Programele naționale de lucru pot utiliza alți indicatori suplimentari.

(7)   Birourile naționale de coordonare elaborează un raport anual cu privire la punerea în aplicare a programelor naționale de lucru, descriind rezultatele activităților planificate.

Articolul 3

Roluri și responsabilități ale birourilor naționale de coordonare

Birourile naționale de coordonare sunt responsabile, în statul lor membru, de:

(a)

colectarea, analizarea și schimbul de informații necesare, în temeiul articolului 30 din Regulamentul (UE) 2016/589, pregătirii proiectului de program național de activitate al acestora;

(b)

elaborarea programului lor național de lucru utilizând modelul din anexa I;

(c)

respectarea termenelor stabilite în anexa II pentru prezentarea proiectelor de programe naționale de lucru;

(d)

punerea la dispoziția rețelei a proiectului lor de program național de lucru prin mijloacele prevăzute de Biroul european de coordonare;

(e)

participarea la exercițiul de evaluare comună a proiectelor de programe naționale de lucru în vederea finalizării acestor programe și a consolidării cooperării practice în ceea ce privește furnizarea de servicii de asistență lucrătorilor și angajatorilor;

(f)

finalizarea programului național de lucru după evaluarea comună;

(g)

actualizarea programelor de lucru naționale de fiecare dată când este necesar și punerea la dispoziția rețelei a actualizărilor prin mijloacele prevăzute de Biroul european de coordonare;

(h)

raportarea cu privire la punerea în aplicare a activităților prevăzute în programul de lucru național, cu respectarea termenelor stabilite în anexa II.

Articolul 4

Roluri și responsabilități ale Biroului european de coordonare

Biroul european de coordonare este responsabil pentru sprijinirea schimbului de informații între statele membre cu privire la programele naționale de lucru și exercițiul de evaluare comună, în special prin:

(a)

schimbul de informații relevante pentru articolul 30 din Regulamentul (UE) 2016/589 care sunt disponibile la nivelul Uniunii cu birourile naționale de coordonare pentru a le sprijini în pregătirea proiectelor de programe naționale de lucru;

(b)

dezvoltarea și menținerea unui instrument pe extranetul portalului EURES prin care să se pună la dispoziția birourilor naționale de coordonare modelul menționat la articolul 7, precum și orice informații conexe privind modul în care trebuie completat și depus, și care să ofere birourilor naționale de coordonare ocazia de a revizui și de a face observații în mod reciproc privind proiectele de programe de lucru naționale;

(c)

supravegherea respectării termenelor stabilite în anexa II pentru prezentarea proiectelor de programe naționale de lucru, pentru exercițiul de evaluare în comun și pentru raportarea cu privire la punerea în aplicare a programelor de lucru naționale;

(d)

furnizarea oricăror alte instrumente, a formării și a sprijinului necesare pentru a facilita schimbul de informații și învățarea reciprocă privind ciclul de programare;

(e)

punerea la dispoziția întregii rețele EURES printr-o secțiune specială pe extranetul portalului EURES a elementelor relevante ale ciclului de programare, cu scopul de a crește gradul de transparență și de învățare reciprocă;

(f)

încurajarea birourilor naționale de coordonare în ceea ce privește asigurarea coerenței între aplicarea articolelor 31 și 32 din Regulamentul (UE) 2016/589;

(g)

informarea în mod regulat a Grupului de coordonare cu privire la funcționarea ciclului de programare și, dacă este cazul, propunerea de modificări care trebuie aduse modelului și procedurilor.

Articolul 5

Roluri și responsabilități ale membrilor și partenerilor EURES

Membrii și partenerii EURES contribuie la ciclul de programare al EURES prin:

(a)

furnizarea de date cu privire la resursele financiare și umane disponibile și activitățile planificate care vor fi incluse în programul național de lucru;

(b)

punerea în aplicare a activităților relevante din programul național de lucru;

(c)

furnizarea de date cu privire la punerea în aplicare a activităților care vor fi incluse în raportul național de activitate.

Articolul 6

Roluri și responsabilități ale Grupului de coordonare

(1)   Grupul de coordonare monitorizează îndeaproape aplicarea articolului 31 din Regulamentul (UE) 2016/589 și funcționează ca un for pentru schimbul de opinii și de bune practici în vederea îmbunătățirii funcționării ciclului de programare al EURES.

(2)   Grupul de coordonare efectuează o dată pe an o revizuire a aplicării prezentei decizii, ceea ce va constitui contribuția Grupului de coordonare al EURES la rapoartele de activitate și de evaluare ex post ale Comisiei, în conformitate cu articolele 33 și 35 din Regulamentul (UE) 2016/589.

(3)   Grupul de coordonare decide care dintre elementele programelor naționale de lucru și ale rapoartelor naționale de activitate sunt relevante pentru personalul EURES și care ar trebui, prin urmare, să fie accesibile pe extranetul portalului EURES pentru a asigura o punere în aplicare corespunzătoare a ciclului de programare al EURES și realizarea obiectivelor rețelei EURES, astfel cum se prevede la articolul 6 din Regulamentul (UE) 2016/589.

(4)   Grupul de coordonare hotărăște care dintre informațiile care decurg din ciclul de programare al EURES sunt relevante pentru redactarea rapoartelor privind activitatea EURES și pot fi utilizate în acest scop, în conformitate cu articolul 33 din Regulamentul (UE) 2016/589.

Articolul 7

Modelul

(1)   Birourile naționale de coordonare utilizează o versiune electronică a modelului reprodus în anexa I pentru elaborarea programelor naționale de lucru.

(2)   Birourile naționale de coordonare pot include oricâte activități consideră necesar în fiecare secțiune a modelului reprodus în anexa I.

(3)   Dacă instrumentul menționat la articolul 4 litera (b) sau orice informații și documente conexe trebuie adaptate sau modificate, Biroul european de coordonare consultă Grupul de coordonare înainte de a adopta o nouă versiune, în conformitate cu articolul 14 din Regulamentul (UE) 2016/589.

Articolul 8

Procesul

(1)   Birourile naționale de coordonare respectă programul reprodus în anexa II pentru elaborarea programelor naționale de lucru.

(2)   După etapa de adoptare, programele naționale de lucru sau părți ale acestora pot fi puse la dispoziția rețelei EURES pe extranetul portalului EURES.

Articolul 9

Intrarea în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 11 iulie 2017.

Pentru Comisie

Președintele

Jean-Claude JUNCKER


(1)  JO L 107, 22.4.2016, p. 1.

(2)  Decizia de punere în aplicare 2012/733/UE a Comisiei din 26 noiembrie 2012 de punere în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 492/2011 al Parlamentului European și al Consiliului cu privire la compensarea ofertelor și a cererilor de locuri de muncă și reinstituirea EURES (JO L 328, 28.11.2012, p. 21).


ANEXA I

MODELUL CARE TREBUIE UTILIZAT DE CĂTRE BIROURILE NAȚIONALE DE COORDONARE PENTRU ELABORAREA PROGRAMELOR DE LUCRU ANUALE

Versiunea electronică a acestui model și a orice versiuni consolidate și modificate ulterior ale acestuia vor fi puse la dispoziția birourilor naționale de coordonare pe portalul EURES.

Activitățile menționate în continuare în diferitele secțiuni ale modelului sunt orientative și nu sunt exhaustive.

1.   REZUMAT

Această secțiune oferă o prezentare succintă a priorităților și a activităților principale ale programului de lucru pentru perioada de referință.

2.   SERVICII DE SPRIJIN GENERALE

2.1.   Servicii de sprijin pentru lucrători

Această secțiune oferă o prezentare a activităților de sprijin pentru lucrători, cum ar fi:

activități de corelare și de plasare (inclusiv asistență în ceea ce privește redactarea cererilor de locuri de muncă și a CV-urilor);

organizarea de evenimente de recrutare;

furnizarea de informații și orientări generale;

furnizarea de informații și orientări specifice (de exemplu, în ceea ce privește condițiile de lucru și de trai din țara de destinație);

altele, după caz.

2.2.   Servicii de sprijin pentru angajatori

Această secțiune oferă o prezentare a activităților de sprijin pentru angajatori, inclusiv sprijin specific pentru IMM-uri, cum ar fi:

activități de corelare și de plasare (inclusiv asistență în ceea ce privește redactarea fișei postului și a locurilor de muncă vacante);

organizarea de evenimente de recrutare;

furnizarea de informații și orientări generale;

furnizarea de informații cu privire la normele specifice referitoare la recrutarea dintr-un alt stat membru și cu privire la factorii care pot facilita o astfel de recrutare;

altele, după caz.

3.   SERVICII DE SPRIJIN SPECIFICE

3.1.   Sprijin pentru ucenicii și stagii

3.2.   Servicii de sprijin în regiunile transfrontaliere

Această secțiune oferă o prezentare a activităților în sprijinul lucrătorilor frontalieri și a pieței forței de muncă în regiunile de frontieră, cum ar fi:

activități de corelare și de plasare;

furnizarea de informații relevante cu privire la situația specifică a lucrătorilor și angajatorilor frontalieri;

dezvoltarea de soluții de tip ghișeu unic pentru sprijinirea lucrătorilor și a angajatorilor frontalieri;

altele, după caz.

3.3.   Asistență după recrutare

Această secțiune oferă o prezentare a activităților efectuate în scopul de a asigura o mai bună integrare a lucrătorului mobil la noul său loc de muncă, cum ar fi:

activități de informare/sensibilizare generală pentru angajatori cu privire la integrarea lucrătorilor recrutați;

informare cu privire la activitățile de formare disponibile care sunt relevante pentru integrarea lucrătorilor (de exemplu, formare lingvistică);

altele, după caz.

3.4.   Alte activități și contribuții la alte programe

Această secțiune conține informații privind participarea la programe specifice de mobilitate a lucrătorilor sprijinite financiar prin bugetul UE sau surse naționale, participarea la proiecte bilaterale sau multilaterale care abordează mobilitatea lucrătorilor, precum și orice altă activitate care nu se încadrează în categoriile menționate mai sus.

4.   RESURSE ȘI GUVERNANȚĂ

4.1.   Resurse umane

Estimare a numărului total de angajați echivalent normă întreagă care lucrează pentru rețeaua EURES (Biroul național de coordonare, membrii și partenerii EURES)

4.2.   Resurse financiare

Alocarea de resurse estimată în EUR la dispoziția acestor organizații membre cu o defalcare în funcție de sursă: surse naționale, bugetul UE (dacă este cazul) și altele (dacă este cazul).

4.3.   Instrumente și infrastructură informatice

Instrumentele și infrastructura informatice dedicate activităților EURES, precum și accesul la alte instrumente utilizate în comun cu membrii EURES (de exemplu, infrastructura generală a SPOFM) și partenerii EURES.

4.4.   Guvernanță

Această secțiune oferă o prezentare a activităților care sprijină funcționarea rețelei naționale, cum ar fi:

activități de sensibilizare pentru rețeaua națională;

interoperabilitatea și cooperarea între Biroul național de coordonare și membrii și partenerii EURES din rețeaua națională;

punerea în practică a unor noi abordări inovatoare în materie de furnizare de servicii;

cooperare cu alte părți interesate, precum partenerii sociali, alte rețele, serviciile de orientare profesională, camerele de comerț, autoritățile responsabile cu securitatea socială și fiscalitatea etc.

4.5.   Formare profesională

Această secțiune oferă informații cu privire la formarea profesională (inclusiv preformarea) la nivel național, regional și local, precum și, după caz, la orice alte activități de învățare care permit consolidarea competențelor și a cunoștințelor în cadrul rețelei

4.6.   Comunicare

Această secțiune enumeră acțiunile specifice care decurg din planurile naționale de comunicare și/sau strategia de comunicare a EURES și, după caz, alte activități importante de comunicare și sensibilizare care urmează să fie puse în aplicare în perioada de referință și care sunt relevante pentru serviciile de sprijin enumerate în secțiunile 2 și 3 de mai sus.

4.7.   Monitorizare și evaluare a activităților

Această secțiune enumeră instrumentele utilizate pentru a măsura realizările și rezultatele activităților EURES la nivel național.


ANEXA II

CALENDARUL PENTRU ELABORAREA PROGRAMELOR NAȚIONALE DE LUCRU ANUALE

1.   ETAPA DE PREGĂTIRE

Birourile naționale de coordonare se asigură că informațiile privind deficitele și surplusurile de forță de muncă pe piețele forței de muncă naționale și sectoriale sunt colectate, analizate și transmise, acordând o atenție deosebită grupurilor celor mai vulnerabile de pe piața forței de muncă și regiunilor celor mai afectate de șomaj și ținând seama de datele cu privire la fluxurile și modelele de mobilitate.

2.   ETAPA DE REDACTARE

Birourile naționale de coordonare elaborează o primă versiune a programului național de lucru pe baza informațiilor colectate în timpul etapei de pregătire până la data de 31 octombrie a anului N – 1. Proiectele sunt disponibile într-o secțiune specială de pe extranetul portalului EURES.

3.   ETAPA DE REVIZUIRE COMUNĂ

Birourile naționale de coordonare revizuiesc în comun proiectele de programe naționale de lucru anuale până la data de 31 decembrie a anului N – 1.

4.   ETAPA DE ADOPTARE

Birourile naționale de coordonare finalizează programele naționale de lucru ținând cont de feedbackul primit în etapa de revizuire până la data de 31 ianuarie a anului N.

5.   ETAPA DE PUNERE ÎN APLICARE

Punerea în aplicare a programelor de lucru naționale anuale în perioada ianuarie – decembrie a anului N.

6.   ETAPA DE RAPORTARE

Birourile naționale de coordonare colectează informații privind rezultatele și raportează cu privire la punerea în aplicare a programelor naționale de lucru până la data de 31 martie a anului N + 1.


Top