EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D1254

Decizia (UE) 2017/1254 a Comisiei din 4 iulie 2017 privind propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Stop TTIP” [notificată cu numărul C(2017) 4725]

C/2017/4725

JO L 179, 12.7.2017, p. 16–17 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2017/1254/oj

12.7.2017   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 179/16


DECIZIA (UE) 2017/1254 A COMISIEI

din 4 iulie 2017

privind propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Stop TTIP”

[notificată cu numărul C(2017) 4725]

(Numai textul în limba engleză este autentic)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 211/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 privind inițiativa cetățenească (1), în special articolul 4,

întrucât:

(1)

Prin Decizia C(2014) 6501 a Comisiei din 10 septembrie 2014 a fost refuzată înregistrarea inițiativei cetățenești intitulate „Stop TTIP”. În hotărârea sa din 10 mai 2017 în cauza T-754/14, Tribunalul Uniunii Europene a anulat această decizie. Comisia trebuie să ia măsurile necesare pentru a se conforma hotărârii Tribunalului, și anume să adopte o nouă decizie cu privire la cererea de înregistrare a propunerii de inițiativă cetățenească.

(2)

Obiectivul propunerii de inițiativă cetățenească intitulată „Stop TTIP” este prezentat după cum urmează: „Invităm Comisia Europeană să recomande Consiliului să anuleze mandatul de negociere a Parteneriatului transatlantic pentru comerț și investiții (TTIP) și să nu încheie Acordul economic și comercial cuprinzător (CETA)”.

(3)

Obiectivele declarate ale propunerii de inițiativă cetățenească sunt următoarele: „Dorim să împiedicăm semnarea TTIP și CETA deoarece aceste acte includ mai multe subiecte critice, precum soluționarea litigiilor dintre investitori și stat și normele privind cooperarea în materie de reglementare, care reprezintă o amenințare la adresa democrației și a statului de drept. Vrem să evităm ca, în urma unor negocieri netransparente, normele în materie de ocupare a forței de muncă, standardele sociale, de mediu, de protecție a vieții private și a consumatorilor să fie afectate negativ, iar serviciile publice (de exemplu, serviciile de furnizare a apei) și bunurile culturale să fie dereglementate. Inițiativa cetățenească europeană sprijină o politică comercială și de investiții alternativă în UE”.

(4)

Deciziile Consiliului de autorizare a începerii negocierilor acordurilor internaționale dintre Uniune și țările terțe, cum ar fi Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții și Acordul economic și comercial cuprinzător dintre Canada, pe de o parte, și Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de altă parte (CETA), precum și deciziile Consiliului de autorizare a semnării sau a încheierii unor astfel de acorduri sunt acte juridice ale Uniunii menite să pună în aplicare tratatele adoptate pe baza unei recomandări sau a unei propuneri a Comisiei. Aceste acte juridice pot, așadar, să facă obiectul unei inițiative cetățenești europene.

(5)

CETA a fost însă semnat la 30 octombrie 2016, după ce a fost adoptată Decizia (UE) 2017/37 a Consiliului (2). Prin urmare, inițiativa cetățenească a rămas fără obiect, în măsura în care viza o propunere a Comisiei privind o decizie a Consiliului de a nu semna acordul CETA.

(6)

Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) consolidează cetățenia Uniunii și îmbunătățește și mai mult funcționarea democratică a Uniunii, prevăzând, printre altele, că fiecare cetățean trebuie să aibă dreptul de a participa la viața democratică a Uniunii prin intermediul unei inițiative cetățenești europene.

(7)

În acest scop, procedurile și condițiile necesare pentru o inițiativă cetățenească ar trebui să fie clare, simple, accesibile și proporționale cu natura inițiativei cetățenești, astfel încât să încurajeze participarea cetățenilor și să mărească accesibilitatea Uniunii.

(8)

Din aceste motive, este adecvat să se considere că propunerea de inițiativă cetățenească nu se află în mod vădit în afara sferei de competență a Comisiei în ceea ce privește prezentarea unei propuneri de act juridic al Uniunii în scopul punerii în aplicare a tratatelor, în conformitate cu articolul 4 alineatul (2) litera (b) din regulament.

(9)

Prin urmare, propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Stop TTIP” ar trebui să fie înregistrată. Cu toate acestea, declarațiile de susținere a inițiativei cetățenești propuse ar trebui să se colecteze numai în măsura în care aceasta vizează propuneri sau recomandări din partea Comisiei pentru acte juridice altele decât o decizie a Consiliului de a nu semna acordul CETA,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   Propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „Stop TTIP” este înregistrată.

(2)   Declarațiile de susținere a acestei propuneri de inițiativă cetățenească pot fi colectate, plecând de la premisa că aceasta vizează propuneri sau recomandări din partea Comisiei pentru acte juridice altele decât o decizie a Consiliului de a nu semna Acordul economic și comercial cuprinzător dintre Canada, pe de o parte, și Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de altă parte (CETA).

Articolul 2

Prezenta decizie intră în vigoare la 10 iulie 2017.

Articolul 3

Prezenta decizie se adresează organizatorilor (membrii comitetului cetățenilor) propunerii de inițiativă cetățenească intitulată „Stop TTIP”, reprezentați de domnul Michael EFLER și de [date cu caracter personal șterse în urma unor discuții cu organizatorii], care acționează în calitate de persoane de contact.

Adoptată la Strasbourg, 4 iulie 2017.

Pentru Comisie

Frans TIMMERMANS

Prim-vicepreședinte


(1)  JO L 65, 11.3.2011, p. 1.

(2)  Decizia (UE) 2017/37 a Consiliului din 28 octombrie 2016 privind semnarea, în numele Uniunii Europene, a Acordului economic și comercial cuprinzător (CETA) dintre Canada, pe de o parte, și Uniunea Europeană și statele sale membre, pe de altă parte (JO L 11, 14.1.2017, p. 1).


Top