Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015D0144

    Decizia de punere în aplicare (UE) 2015/144 a Comisiei din 28 ianuarie 2015 de stabilire a procedurilor privind transmiterea cererilor de granturi și a cererilor de plată și informațiile referitoare la acestea, în ceea ce privește măsurile de urgență pentru combaterea bolilor animalelor la care se face referire în Regulamentul (UE) nr. 652/2014 al Parlamentului European și al Consiliului [notificată cu numărul C(2015) 250]

    JO L 24, 30.1.2015, p. 17–29 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 17/11/2015

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2015/144/oj

    30.1.2015   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 24/17


    DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2015/144 A COMISIEI

    din 28 ianuarie 2015

    de stabilire a procedurilor privind transmiterea cererilor de granturi și a cererilor de plată și informațiile referitoare la acestea, în ceea ce privește măsurile de urgență pentru combaterea bolilor animalelor la care se face referire în Regulamentul (UE) nr. 652/2014 al Parlamentului European și al Consiliului

    [notificată cu numărul C(2015) 250]

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (UE) nr. 652/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 mai 2014 de stabilire a unor dispoziții pentru gestionarea cheltuielilor privind lanțul alimentar, sănătatea și bunăstarea animalelor, precum și sănătatea plantelor și materialul de reproducere a plantelor, de modificare a Directivelor 98/56/CE, 2000/29/CE și 2008/90/CE ale Consiliului, a Regulamentelor (CE) nr. 178/2002, (CE) nr. 882/2004 și (CE) nr. 396/2005 ale Parlamentului European și ale Consiliului, a Directivei 2009/128/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1107/2009 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Deciziilor 66/399/CEE, 76/894/CEE și 2009/470/CE ale Consiliului (1), în special articolul 36 alineatul (5),

    întrucât:

    (1)

    În conformitate cu articolul 6 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 652/2014, se pot acorda granturi statelor membre pentru măsuri de urgență luate ca urmare a confirmării apariției uneia dintre bolile animalelor enumerate în anexa I la respectivul regulament.

    (2)

    În scopul asigurării unei bune gestiuni financiare și pentru a dispune de informare rapidă cu privire la gestionarea bolilor, este necesar să se stabilească datele până la care statele membre trebuie să își transmită cererile de granturi și cererile de plată și să se precizeze informațiile care trebuie furnizate. În special, ar trebui să fie furnizate estimări inițiale și estimări actualizate privind cheltuielile suportate de statele membre.

    (3)

    Este necesar să se precizeze rata care urmează să se aplice pentru conversia estimărilor și a cererilor de plată transmise de către statele membre care nu folosesc moneda euro ca monedă națională.

    (4)

    Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare și hrană pentru animale,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Informații preliminare

    În termen de 30 de zile de la data confirmării oficiale a apariției uneia dintre bolile enumerate în anexa I la regulamentul respectiv statele membre transmit informații prealabile cu privire la categoriile de animale și de produse în cauză și valorile de piață pentru fiecare dintre categoriile respective, utilizând un fișier în format electronic, în conformitate cu modelul prevăzut în anexa I la prezenta decizie.

    În același timp, statele membre furnizează o descriere a acțiunilor planificate și în derulare și legislația pentru determinarea valorilor animale și produse care urmează să fie compensate.

    Articolul 2

    Informații privind costurile estimate

    Cel târziu în termen de două luni de la confirmarea oficială a apariției bolii, statele membre transmit Comisiei o cerere de grant în temeiul articolului 6 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 652/2014 Comisia prin intermediul unui fișier în format electronic în conformitate cu modelul „buget preliminar” stabilit în anexa II cu privire la următoarele aspecte:

    (a)

    costurile estimate de despăgubire a proprietarilor, astfel cum se menționează la articolul 8 alineatul (1) literele (a) și (c) din Regulamentul (UE) nr. 652/2014;

    (b)

    costurile operaționale estimate menționate la articolul 8 alineatul (1) literele (b) și (d) — (g) din Regulamentul (UE) nr. 652/2014;

    (c)

    dacă este cazul, celelalte costuri esențiale estimate pentru eradicarea bolii, astfel cum se menționează la articolul 8 alineatul (1) litera (h) din Regulamentul (UE) nr. 652/2014, anexând o justificare adecvată.

    Descrierea acțiunilor menționate la articolul 1 sunt considerate a face parte din cererea de grant.

    O dată la două luni după transmiterea informațiilor menționate la primul alineat, statele membre prezintă informații actualizate cu privire la costurile menționate la alineatul respectiv.

    Articolul 3

    Cereri de plată

    În termen de șase luni de la termenul limită stabilit în decizia de finanțare sau confirmarea de eradicare a bolii, oricare dintre aceste date este mai apropiată, statele membre prezintă Comisiei:

    (a)

    cererea de plată pentru costurile eligibile suportate, utilizând un fișier în format electronic, în conformitate cu modelul prevăzut în anexa III la prezenta decizie;

    (b)

    costurile detaliate în sprijinul cererii de plată, cu informații detaliate privind costurile realizate și plătite pentru diferitele categorii de cheltuieli eligibile, prin intermediul unui fișier în format electronic, în conformitate cu modelul prevăzut în anexa IV la prezenta decizie;

    (c)

    un raport tehnic în conformitate cu anexa V la prezenta decizie.

    Articolul 4

    Rata de conversie

    În cazurile în care sumele reprezentând costurile estimate sau cheltuielile efectuate de un stat membru sunt într-o altă monedă decât euro, statul membru în cauză le convertește în euro prin aplicarea celui mai recent curs de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană înainte de prima zi a lunii în care cererea de grant este prezentată de către statul membru.

    Articolul 5

    Destinatari

    Prezenta decizie de punere în aplicare se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 28 ianuarie 2015.

    Pentru Comisie

    Vytenis ANDRIUKAITIS

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 189, 27.6.2014, p. 1.


    ANEXA I

    INFORMAȚII PRELIMINARE PRIVIND CATEGORIILE DE ANIMALE SAU PRODUSE ASTFEL CUM SUNT MENȚIONATE LA ARTICOLUL 1

    Image 1

    Textul imaginii

    ANEXA II

    BUGET PRELIMINAR, ASTFEL CUM SE MENȚIONEAZĂ LA ARTICOLUL 2

    Image 2

    Textul imaginii

    Image 3

    Textul imaginii

    ANEXA III

    CERERE DE PLATĂ, ASTFEL CUM SE MENȚIONEAZĂ LA ARTICOLUL 3 LITERA (a)

    Image 4

    Textul imaginii

    Image 5

    Textul imaginii

    ANEXA IV

    INFORMAȚII DETALIATE CU PRIVIRE LA COSTURI, ASTFEL CUM SE MENȚIONEAZĂ LA ARTICOLUL 3 LITERA (b)

    Image 6

    Textul imaginii

    Image 7

    Textul imaginii

    Image 8

    Textul imaginii

    Image 9

    Textul imaginii

    Image 10

    Textul imaginii

    ANEXA V

    CONȚINUTUL RAPORTULUI TEHNIC, ASTFEL CUM SE MENȚIONEAZĂ LA ARTICOLUL 3 LITERA (c)

    Raportul tehnic final trebuie să conțină cel puțin următoarele informații:

    1.

    datele inițiale și finale de punere în aplicare a măsurilor;

    2.

    o descriere a măsurilor tehnice puse în aplicare, cu cifre cheie;

    3.

    hărți epidemiologice;

    4.

    gradul de realizare a obiectivelor și dificultăți tehnice;

    5.

    rezultatele anchetelor epidemiologice;

    6.

    alte informații epidemiologice relevante: mortalitate, morbiditate, distribuția pe vârste a animalelor moarte și a animalelor pozitive, leziunile găsite, prezența vectorilor etc.


    Top