EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012R0848

Regulamentul (UE) nr. 848/2012 al Comisiei din 19 septembrie 2012 de modificare a anexei XVII la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH), în ceea ce privește compușii fenilmercurului Text cu relevanță pentru SEE

JO L 253, 20.9.2012, p. 5–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2012/848/oj

20.9.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 253/5


REGULAMENTUL (UE) NR. 848/2012 AL COMISIEI

din 19 septembrie 2012

de modificare a anexei XVII la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH), în ceea ce privește compușii fenilmercurului

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH), de înființare a Agenției Europene pentru Produse Chimice, de modificare a Directivei 1999/45/CE și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1488/94 al Comisiei, precum și a Directivei 76/769/CEE a Consiliului și a Directivelor 91/155/CEE, 93/67/CEE, 93/105/CE și 2000/21/CE ale Comisiei (1), în special articolul 68 alineatul (1),

întrucât:

(1)

În comunicarea sa către Consiliu și Parlamentul European „Strategia comunitară privind mercurul” (2), Comisia a subliniat că este necesar să se reducă nivelurile de mercur din mediu și expunerea umană și a propus ca obiective, printre altele, reducerea nivelului de mercur pus în circulație în societate, prin reducerea cererii și ofertei, reducerea emisiilor de mercur și protecția împotriva emisiilor de mercur. Această comunicare a fost revizuită în 2010 (3).

(2)

Consiliul și-a reafirmat în repetate rânduri angajamentul privind îndeplinirea obiectivului general de protejare a sănătății umane și a mediului împotriva emisiilor de mercur și de compuși ai acestuia, prin reducerea și, în final, eliminarea, în cazul în care este posibil, a emisiilor globale antropice de mercur în aer, apă și sol. În acest context, Consiliul a subliniat că produsele cu adaos de mercur, pentru care există alternative viabile, ar trebui eliminate cât mai rapid și mai complet posibil, obiectivul final fiind eliminarea tuturor produselor cu adaos de mercur, ținând cont de circumstanțele tehnice și economice și de nevoile cercetării și dezvoltării științifice (4).

(3)

Mercurul și compușii săi sunt foarte toxici pentru oameni, ecosisteme, fauna și flora sălbatică. Dozele mari pot fi fatale pentru oameni, dar chiar și dozele relativ mici pot avea efecte negative grave asupra dezvoltării sistemului nervos, putând genera, de asemenea, posibile efecte dăunătoare asupra sistemului cardiovascular, imunitar și reproductiv. Mercurul este considerat un poluant global persistent, care circulă în diferite forme în aer, apă, sedimente, sol și biocenoză și se poate transforma în mediu în metilmercur, cea mai toxică formă a sa.

(4)

Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 prevede că, dacă un stat membru consideră că producerea, introducerea pe piață sau utilizarea unei substanțe ca atare, în amestec sau într-un articol prezintă un risc pentru sănătatea umană sau pentru mediu, risc care nu este controlat în mod adecvat și trebuie soluționat, statul membru trebuie să pregătească un dosar, după ce a comunicat intenția sa Agenției Europene pentru Produse Chimice (denumită în continuare „agenția”).

(5)

În conformitate cu Decizia nr. 25/2008 a Comitetului mixt al SEE din 14 martie 2008 de modificare a anexei II (Reglementări tehnice, standarde, încercări și certificare) la Acordul SEE (5), Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 a fost inclus în Acordul privind Spațiul Economic European.

(6)

Norvegia a pregătit un dosar privind cinci compuși ai fenilmercurului, și anume acetat de fenilmercur, propionat de fenilmercur, 2-etilhexanoat de fenilmercur, octanoat de fenilmercur și neodecanoat de fenilmercur, care demonstrează necesitatea unei acțiuni la nivelul Uniunii pentru a preveni riscurile pentru sănătatea umană și mediu pe care le prezintă producerea, utilizarea și introducerea pe piață a substanțelor respective, ca atare, în amestecuri și articole. Dosarul respectiv a fost prezentat agenției în vederea inițierii procesului de restricționare.

(7)

Cei cinci compuși ai fenilmercurului sunt utilizați în special drept catalizatori în sisteme poliuretanice folosite pentru straturi de acoperire, adezivi, materiale de etanșare și aplicații ale elastomerilor. Catalizatorii pe bază de mercur sunt incluși în structura polimerului și rămân în articolul finit, din care compușii mercurului sau ai fenilmercurului nu sunt eliberați în mod intenționat. Evaluarea efectuată în cadrul dosarului nu include și alți compuși ai fenilmercurului deoarece aceștia nu sunt cunoscuți pentru utilizarea lor drept catalizatori în sistemele poliuretanice.

(8)

Ciclul de viață al compușilor fenilmercurului duce la eliberări semnificative de mercur în mediu și contribuie la creșterea emisiilor globale de mercur. În special, compușii fenilmercurului se degradează în mediul înconjurător și dau naștere unor produse de degradare, inclusiv metilmercur, provocând același nivel de îngrijorare ca substanțele persistente, bioacumulative și toxice (PBT). Interconversia metaboliților compușilor fenilmercurului face posibilă răspândirea pe distanțe mari. Prin urmare, dat fiind că se generează produse de degradare/transformare cu proprietăți PBT, compușii fenilmercurului în sine trebuie tratați ca substanțe PBT în ceea ce privește emisiile și controlul expunerii. În acest scop, ar trebui să se reducă cât mai mult posibil expunerea oamenilor și emisiile în mediu.

(9)

Principala expunere a oamenilor prin mediu poate avea loc prin alimente care pot conține produse de degradare ai compușilor fenilmercurului, inclusiv metilmercur. Metilmercurul se acumulează în organisme în special în lanțul trofic acvatic, ceea ce face ca oamenii și animalele care consumă cantități mari de pește și fructe de mare să fie deosebit de vulnerabili. Metilmercurul trece ușor atât de bariera placentară, cât și de bariera sânge-creier, inhibând dezvoltarea mentală chiar și înainte de naștere, ceea ce sporește îngrijorarea cu privire la expunerea femeilor aflate la vârsta procreării și a copiilor.

(10)

La 10 iunie 2011, Comitetul pentru evaluarea riscurilor (CER) din cadrul agenției a adoptat un aviz cu privire la restricția propusă, luând în considerare eficacitatea sa privind reducerea riscurilor pentru sănătatea umană și mediul înconjurător. În plus, CER a semnalat că pot fi folosiți și alți compuși organomercurici drept catalizatori pentru producerea de polimeri. Totuși, aceste substanțe nu au fost incluse în evaluarea realizată în cadrul dosarului.

(11)

La 15 septembrie 2011, Comitetul pentru analiză socio-economică al agenției a adoptat un aviz cu privire la restricția propusă, luând în considerare eficacitatea sa pentru soluționarea riscurilor identificate, ținând cont de raportul dintre beneficiile sale socio-economice și costurile sale socio-economice.

(12)

Agenția a prezentat Comisiei avizele Comitetului pentru evaluarea riscurilor și a Comitetului pentru analiză socio-economică.

(13)

Este adecvat să se stabilească un termen rezonabil care să permită părților interesate în cauză să adopte eventualele măsuri necesare pentru a se conforma măsurilor stabilite în prezentul regulament.

(14)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului înființat în temeiul articolului 133 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Anexa XVII la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 10 octombrie 2017.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 19 septembrie 2012.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 396, 30.12.2006, p. 1.

(2)  COM(2005) 20 final.

(3)  COM(2010) 723 final.

(4)  Concluziile Consiliului din 15 martie 2011„Evaluarea strategiei comunitare privind mercurul”, din 4 decembrie 2008„Abordarea provocărilor globale privind mercurul” și din 24 iunie 2005 cu privire la „Strategia comunitară privind mercurul”.

(5)  JO L 182, 10.7.2008, p. 11.


ANEXĂ

În anexa XVII la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006, se adaugă următoarea secțiune 62:

„62.

(a)

Acetat de fenilmercur

 

Nr. CE: 200-532-5

 

Nr. CAS: 62-38-4

(b)

Propionat de fenilmercur

 

Nr. CE: 203-094-3

 

Nr. CAS: 103-27-5

(c)

2-etilhexanoat de fenilmercur

 

Nr. CE: 236-326-7

 

Nr. CAS: 13302-00-6

(d)

Octanoat de fenilmercur

 

Nr. CE: -

 

Nr. CAS: 13864-38-5

(e)

Neodecanoat de fenilmercur

 

Nr. CE: 247-783-7

 

Nr. CAS: 26545-49-3

1.

Se interzice producerea, introducerea pe piață sau utilizarea, ca substanțe sau în amestecuri, după data de 10 octombrie 2017, dacă concentrația de mercur din amestecuri este mai mare sau egală cu 0,01 % din greutate.

2.

Se interzice introducerea pe piață a articolelor sau părților acestora care conțin una sau mai multe dintre aceste substanțe, după data de 10 octombrie 2017, dacă concentrația de mercur din articole sau părți ale acestora este mai mare sau egală cu 0,01 % din greutate.”


Top