Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012L0031

    Directiva de punere în aplicare 2012/31/UE a Comisiei din 25 octombrie 2012 de modificare a anexei IV la Directiva 2006/88/CE a Consiliului în ceea ce privește lista speciilor de pești sensibili la septicemie hemoragică virală și eliminarea rubricii referitoare la sindromul ulceros epizootic Text cu relevanță pentru SEE

    JO L 297, 26.10.2012, p. 26–28 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/04/2021; abrogare implicită prin 32016R0429

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir_impl/2012/31/oj

    26.10.2012   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 297/26


    DIRECTIVA DE PUNERE ÎN APLICARE 2012/31/UE A COMISIEI

    din 25 octombrie 2012

    de modificare a anexei IV la Directiva 2006/88/CE a Consiliului în ceea ce privește lista speciilor de pești sensibili la septicemie hemoragică virală și eliminarea rubricii referitoare la sindromul ulceros epizootic

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Directiva 2006/88/CE a Consiliului din 24 octombrie 2006 privind cerințele de sănătate animală pentru animale și produse de acvacultură și privind prevenirea și controlul anumitor boli la animalele de acvacultură (1), în special articolul 61 alineatul (2),

    întrucât:

    (1)

    Directiva 2006/88/CE prevede, printre altele, anumite norme de sănătate animală care se aplică animalelor și produselor de acvacultură, inclusiv dispoziții specifice privind bolile exotice și neexotice și speciile sensibile la acestea, menționate în partea II din anexa IV la directiva menționată.

    (2)

    Sindromul ulceros epizootic (SUE) figurează în lista bolilor exotice din partea II a anexei IV la Directiva 2006/88/CE.

    (3)

    Partea I din anexa IV la Directiva 2006/88/CE stabilește criteriile pentru întocmirea listei bolilor exotice și neexotice prevăzute în partea II din anexa respectivă. În conformitate cu criteriile menționate, în cazul în care sunt introduse în Uniune, bolile exotice pot avea consecințe economice importante, sub forma pierderilor înregistrate de producția de acvacultură în Uniune sau a restricțiilor în comerțul cu animale și produse de acvacultură. Altfel, în cazul în care sunt introduse în Uniune, bolile exotice pot să aibă un impact negativ asupra mediului pentru populațiile de animale acvatice sălbatice din specii care reprezintă un bun care trebuie protejat prin dreptul Uniunii sau legi internaționale.

    (4)

    La 15 septembrie 2011, Grupul științific pentru sănătatea și bunăstarea animalelor al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a adoptat un aviz științific privind sindromul ulceros epizootic (2) (denumit în continuare „avizul EFSA”). În avizul respectiv, EFSA a concluzionat că impactul SUE asupra acvaculturii Uniunii ar fi inexistent sau scăzut.

    (5)

    De asemenea, potrivit avizului EFSA, este probabil ca SUE să fi fost introdus în mod repetat în Uniune prin importuri de pești ornamentali din țări terțe și că acești pești ar fi putut să ajungă în apele Uniunii. În aceste circumstanțe și având în vedere faptul că nu au fost raportate focare de SUE în Uniune, nu există dovezi care să sugereze că SUE poate să aibă un impact negativ asupra mediului.

    (6)

    Având în vedere concluziile EFSA și datele științifice disponibile, SUE nu mai îndeplinește criteriile stabilite în partea I din anexa IV la Directiva 2006/88/CE pentru a figura în lista din partea II a anexei menționate.

    (7)

    Prin urmare, este necesară eliminarea rubricii referitoare la sindromul ulceros epizootic din lista bolilor exotice din partea II a anexei IV la Directiva 2006/88/CE.

    (8)

    În plus, partea II a anexei IV la Directiva 2006/88/CE conține o listă a speciilor considerate a fi sensibile la septicemia hemoragică virală.

    (9)

    Specia Paralichthys olivaceus este sensibilă la boala neexotică a peștilor, septicemie hemoragică virală. Focare clinice ale acestei boli au fost confirmate în anumite regiuni ale Asiei.

    (10)

    Prin urmare, este necesar să se includă specia Paralichthys olivaceus în lista speciilor sensibile la septicemia hemoragică virală prevăzută în partea II a anexei IV la Directiva 2006/88/CE.

    (11)

    Prin urmare, anexa IV la Directiva 2006/88/CE ar trebui modificată în consecință.

    (12)

    Măsurile prevăzute de prezenta directivă sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

    ADOPTĂ PREZENTA DIRECTIVĂ:

    Articolul 1

    Anexa IV la Directiva 2006/88/CE se modifică în conformitate cu anexa la prezenta directivă.

    Articolul 2

    (1)   Statele membre adoptă și publică, până la 1 ianuarie 2013, actele cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma prezentei directive. Statele membre comunică Comisiei textul acestor acte.

    (2)   Statele membre aplică aceste acte începând cu 1 ianuarie 2013.

    (3)   Atunci când statele membre adoptă aceste acte, ele cuprind o trimitere la prezenta directivă sau sunt însoțite de o astfel de trimitere la data publicării lor oficiale. Statele membre stabilesc modalitatea de efectuare a acestei trimiteri.

    (4)   Statele membre comunică Comisiei textul principalelor dispoziții de drept intern pe care le adoptă în domeniul reglementat de prezenta directivă.

    Articolul 3

    Prezenta directivă intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Articolul 4

    Prezenta directivă se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 25 octombrie 2012.

    Pentru Comisie

    Președintele

    José Manuel BARROSO


    (1)  JO L 328, 24.11.2006, p. 14.

    (2)  EFSA Journal 2011: 9(10):2387.


    ANEXĂ

    Partea II din anexa IV la Directiva 2006/88/CE se înlocuiește cu textul următor:

    „PARTEA II

    Lista bolilor

    Boli exotice

     

    Boala

    Specii sensibile

    Pești

    Necroză hematopoietică epizootică

    Păstrăv-curcubeu (Oncorhynchus mykiss) și biban (Perca fluviatilis)

    Moluște

    Infecție cu Bonamia exitiosa

    Stridie plată australiană (Ostrea angasi) și stridie plată de Chile (O. chilensis)

    Infecție cu Perkinsus marinus

    Stridie japoneză (Crassostrea gigas) și stridie de Atlantic (C. virginica)

    Infecție cu Microcytos mackini

    Stridie japoneză (Crassostrea gigas), stridie de Atlantic (C. virginica), stridie plată de Pacific (Ostrea conchaphila) și stridie plată (O. edulis)

    Crustacee

    Sindromul Taura

    Penaeus setiferus (Penaeus setiferus), crevete albastru (P. stylirostris) și crevete cu picioare albe de Pacific (P. vannamei)

    Boala cap galben

    Crevete brun (Penaeus aztecus), crevete roz (P. duorarum), crevete kuruma (P. japonicus), crevete tigrat brun (P. monodon), Penaeus setiferus (Penaeus setiferus), crevete albastru (P. stylirostris) și crevete cu picioare albe de Pacific (P. vannamei)


    Boli neexotice

     

    Boli

    Specii sensibile

    Pești

    Septicemia hemoragică virală (SHV)

    Hering (Clupea spp.), coregon (Coregonus sp.), știucă nordică (Esox lucius), eglefin (Gadus aeglefinus), cod de Pacific (G. macrocephalus), cod (G. morhua), somon de Pacific (Oncorhynchus spp.), păstrăv-curcubeu (O. mykiss), Onos mustelus (Onos mustelus), păstrăv brun (Salmo truta), calcan (Scophthalmus maximus), șprot (Sprattus sprattus), lipan comun (Thymallus thymallus) și Paralichthys olivaceus

    Necroza hematopoietică infecțioasă (NHI)

    Somon de Pacific (Oncorhynchus keta), somon argintiu (O. kisutch), somon japonez (O. masou), păstrăv-curcubeu (O. mykiss), somon sockeye (O. nerka), păstrăv biwamasou (O. rhodurus), somon chinook (O. tshawytscha) și somon de Atlantic (Salmo salar)

    Boala provocată de virusul herpetic al crapului koi (KHV)

    Crap (Cyprinus carpio)

    Anemia infecțioasă a somonului (AIS)

    Păstrăv-curcubeu (Oncorhynchus mykiss), somon de Atlantic (Salmo salar) și păstrăv de mare (S. trutta)

    Moluște

    Infecția cu Marteilia refringens

    Stridie plată australiană (Ostrea angasi), stridie plată de Chile (O. chilensis), stridie plată (O. edulis), stridie plată de Argentina (O. puelchana), midie (Mytilus edulis) și midie mediteraneană (M. galloprovincialis)

    Infecție cu Bonamia ostreae

    Stridie plată australiană (Ostrea angasi), stridie plată de Chile (O. chilensis), stridie plată de Pacific (O. conchaphila), stridie asiatică (O. denselammellosa), stridie plată (O. edulis) și stridie plată de Argentina (O. puelchana)

    Crustacee

    Boala petelor albe

    Toate crustaceele decapode (ordinul Decapoda)”


    Top