Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011D0382

    2011/382/UE: Decizia Comisiei din 24 iunie 2011 de stabilire a criteriilor ecologice de acordare a etichetei ecologice a UE pentru detergenții pentru spălarea manuală a vaselor [notificată cu numărul C(2011) 4448] Text cu relevanță pentru SEE

    JO L 169, 29.6.2011, p. 40–51 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 25/06/2017; abrogat prin 32017D1214

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2011/382/oj

    29.6.2011   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 169/40


    DECIZIA COMISIEI

    din 24 iunie 2011

    de stabilire a criteriilor ecologice de acordare a etichetei ecologice a UE pentru detergenții pentru spălarea manuală a vaselor

    [notificată cu numărul C(2011) 4448]

    (Text cu relevanță pentru SEE)

    (2011/382/UE)

    COMISIA EUROPEANĂ,

    având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 66/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind eticheta UE ecologică (1), în special articolul 8 alineatul (2),

    după consultarea Comitetului pentru etichetare ecologică al Uniunii Europene,

    întrucât:

    (1)

    În temeiul Regulamentului (CE) nr. 66/2010, eticheta ecologică a UE poate fi acordată produselor care au un impact redus asupra mediului pe durata întregului lor ciclu de viață.

    (2)

    Regulamentul (CE) nr. 66/2010 prevede stabilirea unor criterii specifice de acordare a etichetei ecologice a UE în funcție de categoriile de produse.

    (3)

    Prin Decizia 2005/342/CE a Comisiei (2) s-au stabilit criteriile ecologice, precum și cerințele de evaluare și de verificare aferente pentru detergenții pentru spălarea manuală a vaselor.

    (4)

    Criteriile respective au făcut obiectul unei revizuiri suplimentare în lumina evoluțiilor tehnologice. Noile criterii, precum și cerințele de evaluare și de verificare aferente trebuie să fie valabile o perioadă de patru ani de la data adoptării prezentei decizii.

    (5)

    Din motive de claritate, Decizia 2005/342/CE trebuie înlocuită.

    (6)

    Trebuie să se acorde o perioadă de tranziție producătorilor ale căror produse au primit eticheta ecologică pentru detergenți pentru spălarea manuală a vaselor pe baza criteriilor stabilite în Decizia 2005/342/CE, astfel încât aceștia să aibă suficient timp să își adapteze produsele în vederea respectării criteriilor și cerințelor revizuite. De asemenea, producătorilor trebuie să li se permită să depună cereri pe baza criteriilor stabilite în Decizia 2005/342/CE sau pe baza criteriilor stabilite în prezenta decizie până la sfârșitul perioadei de valabilitate a deciziei respective.

    (7)

    Măsurile prevăzute de prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului înființat în temeiul articolului 16 din Regulamentul (CE) nr. 66/2010,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Categoria de produse „detergenți pentru spălarea manuală a vaselor” cuprinde toți detergenții destinați folosirii la spălarea manuală a vaselor, a farfuriilor, a tacâmurilor, a oalelor, a tigăilor, a ustensilelor de bucătărie etc.

    Categoria de produse include atât produsele de uz personal, cât și cele de uz profesional. Produsele sunt amestecuri de substanțe chimice și nu trebuie să conțină microorganisme care au fost adăugate intenționat de către producător.

    Articolul 2

    În sensul prezentei decizii, se aplică următoarele definiții:

    1.

    „substanță” înseamnă un element chimic și compușii acestuia, în stare naturală sau obținuți prin orice proces de producție, inclusiv orice aditiv necesar pentru a menține stabilitatea produsului și orice impuritate rezultată din procesul utilizat, cu excepția oricărui solvent, care poate fi separat fără a influența stabilitatea substanței sau fără a schimba compoziția acesteia;

    2.

    „produs” (sau „amestec”) înseamnă un amestec sau o soluție de două sau mai multe substanțe, care nu intră în reacție.

    Articolul 3

    Pentru ca eticheta ecologică a UE instituită în temeiul Regulamentului (CE) nr. 66/2010 să se acorde unui detergent pentru spălarea manuală a vaselor, acesta trebuie să se încadreze în categoria de produse „detergenți pentru spălarea manuală a vaselor” definită la articolul 1 din prezenta decizie și trebuie să respecte criteriile, precum și cerințele de evaluare și de verificare aferente, stabilite în anexa la prezenta decizie.

    Articolul 4

    Criteriile pentru categoria de produse „detergenți pentru spălarea manuală a vaselor”, precum și cerințele de evaluare și de verificare aferente sunt valabile o perioadă de patru ani de la data adoptării prezentei decizii.

    Articolul 5

    În scopuri administrative, numărul de cod atribuit categoriei de produse „detergenți pentru spălarea manuală a vaselor” este „019”.

    Articolul 6

    Decizia 2005/342/CE se abrogă.

    Articolul 7

    (1)   Prin derogare de la articolul 6, cererile de acordare a etichetei ecologice a UE pentru produsele care se încadrează în categoria de produse „detergenți pentru spălarea manuală a vaselor” depuse înainte de data adoptării prezentei decizii se evaluează în conformitate cu condițiile stabilite în Decizia 2005/342/CE.

    (2)   Cererile de acordare a etichetei ecologice a UE pentru produsele care se încadrează în categoria de produse „detergenți pentru spălarea manuală a vaselor” depuse începând cu data adoptării prezentei decizii, dar până la 30 iunie 2011 cel târziu se pot baza fie pe criteriile stabilite în Decizia 2005/342/CE, fie pe criteriile stabilite în prezenta decizie. Cererile respective sunt evaluate în funcție de criteriile pe baza cărora au fost depuse.

    (3)   În cazul în care eticheta ecologică a UE se acordă pe baza unei cereri evaluate în conformitate cu criteriile stabilite în Decizia 2005/342/CE, eticheta ecologică respectivă poate fi utilizată timp de 12 luni de la data adoptării prezentei decizii.

    Articolul 8

    Prezenta decizie se adresează statelor membre.

    Adoptată la Bruxelles, 24 iunie 2011.

    Pentru Comisie

    Janez POTOČNIK

    Membru al Comisiei


    (1)  JO L 27, 30.1.2010, p. 1.

    (2)  JO L 115, 4.5.2005, p. 9.


    ANEXĂ

    CADRU

    Scopurile criteriilor

    Scopurile criteriilor sunt, în special, promovarea produselor în cazul cărora evacuările de substanțe toxice sau poluante în mediul acvatic sunt reduse, reducerea sau prevenirea riscurilor pentru sănătate sau mediu legate de utilizarea de substanțe periculoase, reducerea la minimum a deșeurilor de ambalaje, furnizarea de informații care să permită consumatorului să folosească produsul în mod eficient și cu impact minim asupra mediului.

    CRITERII

    1.

    Toxicitatea pentru organismele acvatice

    2.

    Biodegradabilitatea surfactanților

    3.

    Substanțe și amestecuri excluse sau limitate

    4.

    Parfumuri

    5.

    Proprietăți corozive

    6.

    Cerințe de ambalare

    7.

    Adecvarea pentru utilizare

    8.

    Instrucțiuni de utilizare

    9.

    Informații care figurează pe eticheta ecologică a UE

    Cerințe de evaluare și de verificare

    (a)   Cerințe

    Cerințele specifice de evaluare și de verificare sunt indicate în cadrul fiecărui criteriu.

    În cazul în care solicitantul trebuie să furnizeze declarații, documente, analize, rapoarte de testare sau alte dovezi care să ateste respectarea criteriilor, se înțelege că acestea pot proveni de la solicitant și/sau de la furnizorul/furnizorii săi și/sau de la furnizorul/furnizorii acestora etc., după caz.

    În măsura posibilului, testările trebuie să se efectueze de laboratoare care îndeplinesc cerințele generale ale standardului EN ISO 17025 sau cerințe echivalente.

    Acolo unde este cazul, pot fi folosite și alte metode de testare decât cele indicate pentru fiecare criteriu, dacă echivalența lor este acceptată de organismul competent care evaluează cererea.

    Apendicele I face referire la baza de date a ingredientelor pentru detergenți (lista DID), care conține ingredientele cel mai des folosite la prepararea detergenților. Lista se folosește pentru obținerea datelor pentru calcularea volumului critic de diluare (VCD) și pentru evaluarea biodegradabilității ingredientelor. Pentru substanțele care nu apar pe lista DID, se oferă indicații referitoare la modalitatea de calcul sau de extrapolare a datelor pertinente. Cea mai recentă versiune a listei DID poate fi accesată de pe site-ul dedicat etichetei ecologice a UE sau prin intermediul site-urilor organismelor competente individuale.

    Dacă este cazul, organismele competente pot solicita documente justificative și pot efectua verificări independente.

    (b)   Praguri de măsurare

    Toate substanțele conținute de produs, inclusiv aditivii (de exemplu, conservanții sau stabilizatorii) din ingrediente, a căror concentrație este mai mare de 0,010 % în greutate din preparatul final trebuie să respecte criteriile de acordare a etichetei ecologice a UE, cu excepția criteriului 1, unde trebuie să fie inclusă fiecare substanță adăugată în mod intenționat, indiferent de greutatea acesteia. Impuritățile rezultate din producția ingredientelor, prezente în concentrații de peste 0,010 % în greutate din preparatul final, trebuie de asemenea să respecte criteriile.

    (c)   Doză de referință

    Pentru detergenții pentru spălarea manuală a vaselor, se consideră că doza de produs, în grame, recomandată de producător pentru pregătirea unui litru de apă de spălat vasele pentru curățarea unor vase cu un grad normal de murdărire este doza de referință pentru calculele efectuate pentru a demonstra că sunt respectate criteriile de acordare a etichetei ecologice a UE și pentru a testa puterea de curățare.

    CRITERIILE DE ACORDARE A ETICHETEI ECOLOGICE A UE

    Criteriul 1 –   Toxicitatea pentru organismele acvatice

    Volumul critic de diluare (VCDcronică) se calculează pentru fiecare substanță (i) folosind următoarea ecuație:

    Formula

    unde greutatea(i) este greutatea substanței (în grame) conținută în doza recomandată de producător pentru un litru de apă de spălat vasele. FD(i) reprezintă factorul de degradare, iar FTcronică(i) reprezintă factorul de toxicitate a substanței (exprimat în miligrame/litru).

    Valorile parametrilor FD și FT cronică sunt cele menționate în partea A din lista DID (apendicele I). În cazul în care substanța în cauză nu este inclusă în partea A din lista DID, solicitantul estimează valorile urmând metoda descrisă în partea B din apendicele I. VCDcronică este însumat pentru fiecare substanță, rezultând VCDcronică al produsului.

    VCDcronică se calculează pe baza dozei de produs, în grame, recomandată de producător pentru pregătirea unui litru de apă de spălat vasele pentru curățarea unor vase cu un grad normal de murdărire. VCDcronică pentru doza recomandată, exprimat pentru un litru de apă de spălat vasele, nu trebuie să depășească 3 800 de litri.

    Evaluare și verificare: formula exactă a produsului trebuie comunicată organismului competent, însoțită de detalii despre calculele VCDcronică care să demonstreze respectarea prezentului criteriu.

    Criteriul 2 –   Biodegradabilitatea surfactanților

    (a)   Biodegradabilitatea ușoară (aerobă)

    Fiecare surfactant care intră în compoziția produsului trebuie să fie ușor biodegradabil.

    Evaluare și verificare: atât formula exactă a produsului, cât și descrierea funcției fiecărei substanțe trebuie să fie furnizate organismului competent. Partea A din lista DID (apendicele I) indică dacă un anumit surfactant este biodegradabil aerob sau nu (surfactanții care au un „R” în coloana referitoare la biodegradabilitatea aerobă sunt ușor biodegradabili). Pentru surfactanții care nu sunt incluși în partea A din lista DID, trebuie furnizate informații relevante din literatura de specialitate sau din alte surse sau rezultatele unor teste corespunzătoare care să arate că sunt biodegradabili aerob. Testele pentru biodegradabilitatea ușoară sunt cele menționate în Regulamentul (CE) nr. 648/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 31 martie 2004 privind detergenții (1). Surfactanții sunt considerați ușor biodegradabili dacă nivelul de biodegradabilitate (mineralizare) măsurat în conformitate cu unul dintre următoarele cinci teste este de cel puțin 60 % în termen de douăzeci și opt de zile: degajarea dioxidului de carbon (CO2) (OCDE 310), test de evoluție a dioxidului de carbon (CO2) – testul modificat Sturm [OECD 301 B; metoda C.4-C din Regulamentul (CE) nr. 440/2008 al Consiliului (2)]; testul cu vas închis [OCDE 301D; metoda C.4-E din Regulamentul (CE) nr. 440/2008], respirometria manometrică [OCDE 301F; metoda C.4-D din Regulamentul (CE) nr. 440/2008]; testul MITI (I) [OCDE 301C; metoda C.4-F din Regulamentul (CE) nr. 440/2008] sau testele ISO echivalente. În funcție de caracteristicile fizice ale surfactantului, se poate utiliza unul dintre următoarele teste pentru a se confirma biodegradabilitatea ușoară, dacă nivelul de biodegradabilitate este de cel puțin 70 % în 28 de zile: epuizarea carbonului organic dizolvat (COD) [OCDE 301A; metoda C.4-A din Regulamentul (CE) nr. 440/2008] sau testul de screening OCDE modificat – epuizarea COD [OCDE 301E; metoda C.4-B din Regulamentul (CE) nr. 440/2008] sau testele ISO echivalente. Aplicabilitatea metodelor de testare bazate pe determinarea carbonului organic dizolvat trebuie justificată corespunzător, deoarece aceste metode pot da rezultate privind eliminarea, și nu biodegradabilitatea. Nu se recurge la preadaptare pentru testele de biodegradabilitate ușoară aerobă. Principiul ferestrei de 10 zile nu se aplică.

    (b)   Biodegradabilitatea anaerobă

    Surfactanții care nu sunt biodegradabili în condiții anaerobe pot fi folosiți în produs cu condiția să nu fie clasificați ca H400/R50 (Foarte toxic pentru mediul acvatic), în limita specificată în continuare.

    Greutatea totală a surfactanților nebiodegradabili anaerob respectivi nu trebuie să depășească 0,20 g din doza recomandată pentru un litru de apă de spălat vasele.

    Evaluare și verificare: atât formula exactă a produsului, cât și descrierea funcției fiecărei substanțe trebuie să fie furnizate organismului competent. Partea A din lista DID (apendicele I) indică dacă un anumit surfactant este biodegradabil anaerob sau nu (cei care au un „Y” în coloana referitoare la biodegradabilitatea anaerobă sunt biodegradabili în condiții anaerobe). Pentru surfactanții care nu sunt incluși în partea A din lista DID (JO L 115, 4.5.2005, p. 18), trebuie furnizate informații relevante din literatura de specialitate sau din alte surse sau rezultatele unor teste corespunzătoare care să arate că sunt biodegradabili anaerob. Testul de referință pentru degradarea biologică anaerobă este OCDE 311, ISO 11734, ECETOC nr. 28 (iunie 1988) sau o metodă de testare echivalentă, cu o cerință de degradabilitate finală anaerobă de cel puțin 60 %. Pentru a confirma că degradabilitatea finală de 60 % a fost obținută în condiții anaerobe, se pot folosi și metodele de testare care simulează condițiile dintr-un mediu anaerob relevant (vezi apendicele II).

    Criteriul 3 –   Substanțe și amestecuri excluse sau limitate

    Cerințele enunțate la literele (a), (b) și (c) se aplică fiecărei substanțe sau amestec, inclusiv biocidelor, coloranților și parfumurilor, care depășește 0,010 % în greutate din produsul final. Acest lucru se aplică, de asemenea, fiecărei substanțe din orice amestec folosit în preparat, care depășește 0,010 % în greutate din produsul final. Nanoformele adăugate intenționat în produs trebuie să respecte criteriul 3 litera (c), indiferent de concentrație.

    (a)   Substanțe excluse în mod expres

    Următoarele substanțe nu trebuie incluse în produs, nici ca parte din preparat, nici ca parte a oricărui amestec inclus în preparat:

    alchil fenol etoxilați (APEO) și derivați

    EDTA (acid etilendiaminotetraacetic) și sărurile acestuia

    5-bromo-5-nitro-1,3-dioxan

    2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol

    diazolinidiluree

    formaldehidă

    hidroximetilglicinat de sodiu

    nitromoscuri și moscuri policiclice, inclusiv, de exemplu:

    xilen de mosc: 5-terț-butil-2,4,6-trinitro-m-xilen

    ambră de mosc: 4-terț-butil-3-metoxi-2,6-dinitrotoluen

    moscat: 1,1,3,3,5-pentametil-4,6-dinitroindan

    mosc tibetin: 1-terț-butil-3,4,5-trimetil-2,6-dinitrobenzen

    cetonă de mosc: 4′-terț-butil-2′,6′-dimetil-3′,5′-dinitroacetafenon

    HHCB (1,3,4,6,7,8-hexahidro-4,6,6,7,8,8-hexametilciclopenta(g)-2-benzopiran)

    AHTN (6-acetil-1,1,2,4,4,7-hexametiltetralin).

    Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o declarație susținută de declarații de la producători, după caz, confirmând că substanțele enumerate nu au fost incluse în produs.

    (b)   Sărurile cuaternare de amoniu care nu sunt ușor biodegradabile nu se utilizează nici ca parte a preparatului, nici ca parte a vreunui amestec inclus în preparat.

    Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte documente care să dovedească biodegradabilitatea tuturor sărurilor cuaternare de amoniu folosite.

    (c)   Substanțe și amestecuri periculoase

    Conform articolului 6 alineatul (6) din Regulamentul (CE) nr. 66/2010 privind eticheta UE ecologică, produsul și părțile acestuia nu trebuie să conțină substanțe (indiferent în ce formă, inclusiv nanoforme) care respectă criteriile de atribuire a uneia sau mai multor fraze de pericol sau fraze de risc specificate în continuare, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (3) sau cu Directiva 67/548/CEE a Consiliului (4), și nici substanțe menționate la articolul 57 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului (5). Următoarele fraze de risc se referă, în general, la substanțe. Pentru amestecuri de enzime și parfumuri însă, în cazul în care nu pot fi obținute informații în legătură cu substanțele, trebuie aplicate normele de clasificare pentru amestecuri.

    Lista frazelor de pericol și a frazelor de risc:

    Frază de pericol (6)

    Frază de risc (7)

    H300 Mortal în caz de înghițire

    R28

    H301 Toxic în caz de înghițire

    R25

    H304 Poate fi mortal în caz de înghițire și de pătrundere în căile respiratorii

    R65

    H310 Mortal în contact cu pielea

    R27

    H311 Toxic în contact cu pielea

    R24

    H330 Mortal în caz de inhalare

    R23; R26

    H331 Toxic în caz de inhalare

    R23

    H340 Poate provoca anomalii genetice

    R46

    H341 Susceptibil de a provoca anomalii genetice

    R68

    H350 Poate provoca cancer

    R45

    H350i Poate provoca cancer, în cazul inhalării

    R49

    H351 Susceptibil de a provoca cancer

    R40

    H360F Poate dăuna fertilității

    R60

    H360D Poate dăuna fătului

    R61

    H360FD Poate dăuna fertilității. Poate dăuna fătului

    R60-61

    H360Fd Poate dăuna fertilității. Susceptibil de a dăuna fătului

    R60-63

    H360Df Poate dăuna fătului. Susceptibil de a dăuna fertilității

    R61-62

    H361f Susceptibil de a dăuna fertilității

    R62

    H361d Susceptibil de a dăuna fătului

    R63

    H361fd Susceptibil de a dăuna fertilității. Susceptibil de a dăuna fătului

    R62-63

    H362 Poate dăuna copiilor alăptați la sân

    R64

    H370 Provoacă leziuni ale organelor

    R39/23; R39/24; R39/25; R39/26; R39/27; R39/28

    H371 Poate provoca leziuni ale organelor

    R68/20; R68/21; R68/22

    H372 Provoacă leziuni ale organelor în caz de expunere prelungită sau repetată

    R48/25; R48/24; R48/23

    H373 Poate provoca leziuni ale organelor în caz de expunere prelungită sau repetată

    R48/20; R48/21; R48/22

    H400 Foarte toxic pentru mediul acvatic

    R50

    H410 Foarte toxic pentru mediul acvatic, cu efecte pe termen lung

    R50-53

    H411 Toxic pentru mediul acvatic, cu efecte pe termen lung

    R51-53

    H412 Nociv pentru mediul acvatic, cu efecte pe termen lung

    R52-53

    H413 Poate avea efecte nocive pe termen lung asupra mediului acvatic

    R53

    EUH059 Periculos pentru stratul de ozon

    R59

    EUH029 În contact cu apa, degajă un gaz toxic

    R29

    EUH031 În contact cu acizi degajă un gaz toxic

    R31

    EUH032 În contact cu acizi degajă un gaz foarte toxic

    R32

    EUH070 Toxic în caz de contact cu ochii

    R39-41

    Substanțe sensibilizante

    H334: Poate provoca simptome de alergie ori astm sau dificultăți de respirație în caz de inhalare

    R42

    H317: Poate provoca o reacție alergică a pielii

    R43

    Substanțele sau amestecurile ale căror proprietăți se schimbă în urma prelucrării (de exemplu, nu mai sunt biodisponibile sau suferă modificări chimice), astfel încât pericolul identificat dispare, sunt exceptate de la cerința de mai sus.

    Derogări: următoarele substanțe sau amestecuri beneficiază de o derogare specială de la această cerință:

    Surfactanți

    În concentrații < 25 % din produs (8)

    H400 Foarte toxic pentru mediul acvatic

    R50

    Parfumuri

    H412 Nociv pentru mediul acvatic, cu efecte pe termen lung

    R52-53

    Enzime (9)

    H334: Poate provoca simptome de alergie sau astm sau dificultăți de respirație în caz de inhalare

    R42

    Enzime (9)

    H317: Poate provoca o reacție alergică a pielii

    R43

    NTA sub formă de impuritate în MGDA și GLDA (10)

    H351 Susceptibil de a provoca cancer

    R40

    Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte organismului competent formula exactă a produsului, demonstrând că a respectat prezentul criteriu pentru substanțele din compoziția produsului, cu ajutorul unor documente care conțin cel puțin informațiile menționate în anexa VII la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006. Informațiile respective trebuie să se refere la forma specifică, inclusiv la nanoforme, sub care se prezintă substanța folosită în compoziția produsului. În acest scop, solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate cu prezentul criteriu, însoțită de o listă a ingredientelor și de fișele cu date de securitate aferente în conformitate cu anexa II la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006, pentru produs, precum și pentru toate substanțele incluse în formulă/formule. Limitele de concentrație trebuie specificate în fișele cu date de securitate conform articolului 31 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006.

    (d)   Substanțe incluse în lista prevăzută la articolul 59 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006

    Nu se poate acorda nicio derogare de la excluderea prevăzută la articolul 6 alineatul (6) din Regulamentul (CE) nr. 66/2010 pentru substanțele identificate ca fiind substanțe care prezintă motive de îngrijorare deosebită și incluse în lista prevăzută la articolul 59 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006, prezente în amestecuri în concentrații de peste 0,010 %.

    Evaluare și verificare: lista substanțelor identificate ca fiind substanțe ce prezintă motive de îngrijorare deosebită și sunt incluse în lista substanțelor candidate în conformitate cu articolul 59 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 poate fi găsită la adresa:

    http://echa.europa.eu/chem_data/authorisation_process/candidate_list_table_en.asp

    La data depunerii cererii, se va face trimitere la această listă.

    Limitele de concentrație trebuie specificate în fișele cu date de securitate conform articolului 31 din Regulamentul (CE) nr. 1907/2006.

    (e)   Biocide

    (i)

    Produsul poate conține biocide numai în scopul conservării produsului și numai în doza corespunzătoare doar acestui scop. Această prevedere nu se referă la surfactanți, care pot avea și proprietăți biocide.

    Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte câte un exemplar al fișelor tehnice de securitate pentru orice conservanți adăugați, însoțite de informații cu privire la concentrația exactă a acestora în produs. Producătorul sau furnizorul conservanților trebuie să prezinte informații cu privire la doza necesară conservării produsului.

    (ii)

    Este interzis să se afirme sau să se sugereze pe ambalaj sau prin orice alt mijloc de comunicare că produsul are o acțiune antimicrobiană.

    Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte organismului competent textele și machetele folosite pentru fiecare tip de ambalaj și/sau o mostră din fiecare dintre diferitele tipuri de ambalaj.

    (iii)

    Sunt permise, fie ca parte a preparatului, fie ca parte a oricărui amestec inclus în preparat, biocidele care sunt folosite pentru conservarea produsului și sunt clasificate în categoriile H410/R50-53 sau H411/R51-53 în conformitate cu Directiva 67/548/CEE, cu Directiva 1999/45/CE a Parlamentului European și a Consiliului (11) sau cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, numai cu condiția ca potențialele de bioacumulare ale acestora să fie caracterizate de valori log Pow (coeficient de partiție octanol/apă) < 3,0 sau de un factor de bioconcentrare determinat experimental (BCF) ≤ 100.

    Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte câte un exemplar al fișelor cu date despre siguranța materialelor pentru toate biocidele, însoțit de o documentație cu privire la concentrația de biocide în produsul final.

    Criteriul 4 –   Parfumuri

    (a)

    Produsul nu trebuie să conțină parfumuri cu conținut de nitromoscuri sau moscuri policiclice [în conformitate cu criteriul 3 litera (a)].

    (b)

    Substanțele adăugate produsului ca parfum trebuie să fi fost produse și/sau manipulate în conformitate cu codul de bune practici al Asociației Internaționale pentru Parfumuri. Acest cod poate fi consultat pe site-ul IFRA: http://www.ifraorg.org.

    (c)

    Substanțele de parfumare care fac obiectul obligației de declarare prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 648/2004 privind detergenții (anexa VII) și care nu sunt deja excluse în temeiul criteriului 3 litera (c), precum și (alte) substanțe de parfumare clasificate în categoriile H317/R43 („Poate provoca o reacție alergică a pielii”) și/sau H334/R42 („Prin inhalare poate provoca simptome alergice ori astm sau dificultăți de respirație”) nu trebuie să fie prezente în cantități ≥ 0,010 % (≥ 100 ppm) per substanță.

    (d)

    Parfumurile nu trebuie folosite în compoziția detergenților pentru spălarea manuală a vaselor, de uz industrial.

    Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate cu fiecare literă (a), (b) și (d) a prezentului criteriu, iar pentru litera (c), o declarație de conformitate semnată care să indice cantitatea de parfumuri din produs. Solicitantul trebuie să prezinte de asemenea o declarație a producătorului de parfumuri care să precizeze cantitățile, conținute de parfumuri, din fiecare dintre substanțele enumerate în anexa III partea I la Directiva 76/768/CEE a Consiliului (12), precum și conținutul de (alte) substanțe cărora li s-au atribuit frazele de risc R43/H317 și/sau R42/H334.

    Criteriul 5 –   Proprietăți corozive

    Produsul nu trebuie să fie clasificat ca fiind un amestec „corosiv” (C) de categoria R34 sau R35 în conformitate cu Directiva 1999/45/CE sau ca amestec figurând la rubrica „Corodarea pielii, categoria 1” în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008.

    Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte organismului competent concentrațiile exacte ale tuturor substanțelor utilizate în produs, fie ca parte a preparatului, fie ca parte a oricărui amestec inclus în preparat, care sunt clasificate ca amestec „corosiv” (C) de categoria R34 sau R35 în conformitate cu Directiva 1999/45/CE sau ca amestec figurând la rubrica „Corodarea pielii, categoria 1” în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008, însoțite de câte un exemplar al fișelor cu date despre siguranța materialelor.

    Criteriul 6 –   Cerințe de ambalare

    (a)

    Masele plastice folosite pentru recipientul principal trebuie marcate în conformitate cu Directiva 94/62/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 decembrie 1994 privind ambalajele și deșeurile de ambalaje (13) sau cu standardul DIN 6120 părțile 1 și 2 coroborat cu DIN 7728 partea 1.

    (b)

    Dacă ambalajul primar este fabricat din material reciclat, orice indicare a acestui fapt pe ambalaj trebuie să fie conformă cu standardul ISO 14021 „Etichete și declarații de mediu – Declarații de mediu pe proprie răspundere (Ecoetichetare de tipul II)”.

    (c)

    În ambalajul din plastic se pot utiliza numai ftalații care, la momentul depunerii cererii, au făcut obiectul unei evaluări a riscurilor și nu au fost clasificați în temeiul criteriului 3 litera (c).

    (d)

    Raportul greutate/utilitate (WUR) al ambalajului primar nu trebuie să depășească valorile următoare:

    Tipul de produs

    WUR

    Detergenți pentru spălarea manuală a vaselor care sunt dizolvați în apă înainte de folosire

    1,20 grame de ambalaj per litru de soluție pregătită pentru folosire (apă de spălat vase)

    WUR se calculează numai pentru ambalajul primar (inclusiv capace, dopuri și pompe manuale/pulverizatoare) cu ajutorul următoarei formule:

    Formula,

    unde

    Wi

    =

    greutatea (g) a ambalajului primar (i) inclusiv eticheta, dacă este cazul.

    Ui

    =

    greutatea (g) a materialului nereciclat (virgin) din ambalajul primar (i). Dacă proporția de material reciclat din ambalajul primar este 0 %, atunci Ui = Wi.

    Di

    =

    numărul de doze funcționale (= numărul de doze, în volum, recomandat de producător pentru un litru de apă de spălat) din ambalajul primar (i).

    ri

    =

    valoarea de reciclare, adică de câte ori este utilizat ambalajul primar (i) în același scop, în cadrul unui sistem de retur sau de reutilizare (ri = 1, dacă ambalajul nu este reutilizat în același scop). Dacă ambalajul este reutilizat, ri este stabilit la 1, cu excepția cazului în care solicitantul poate prezenta documente justificative pentru un număr mai mare.

    Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte organismului competent un calcul al WUR al produsului, însoțit de o declarație de conformitate cu fiecare literă a prezentului criteriu. Pentru litera (c) a criteriului, solicitantul trebuie să prezinte o declarație de conformitate completată și semnată.

    Criteriul 7 –   Adecvarea pentru utilizare

    Produsul trebuie să fie adecvat pentru utilizare și să răspundă nevoilor consumatorilor.

    Puterea de curățare și capacitatea de spălare trebuie să fie echivalente cu cele ale detergentului generic de referință menționat în continuare sau mai bune decât ale acestuia.

    Evaluare și verificare: puterea de curățare și capacitatea de spălare trebuie testate prin intermediul unei testări de laborator a performanței, adecvate și bine justificate, efectuată și descrisă în cadrul unor parametri specifici menționați în cadrul prezentat în documentul intitulat „Framework for testing the performance of hand dishwashing detergents” (Cadru pentru testarea performanței pentru spălarea manuală a vaselor), care poate fi consultat la adresa:

    http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/ecolabelled_products/categories/hand_dishwashing_detergents_en.htm.

    Detergentul generic de referință este cel prevăzut de testul de performanță IKW „Recommendation for the quality assessment of the cleaning performance of hand dishwashing detergents” (Recomandări pentru evaluarea calității detergenților pentru spălarea manuală a vaselor) (SÖFW-Journal, 128, 5, p. 11-15, 2002), cu următoarea adaptare: doza aplicată în testul de performanță este stabilită la 2,5 mililitri din detergentul de referință la cinci litri de apă.

    Se poate aplica metoda de testare a performanței IKW „Recommendation for the quality assessment of the cleaning performance of hand dishwashing detergents” (SÖFW-Journal, 128, 5, p. 11-15, 2002), cu adaptarea menționată; metoda poate fi descărcată de la adresa: http://www.ikw.org/pdf/broschueren/EQ_Handgeschirr_e.pdf.

    Criteriul 8 –   Instrucțiuni de utilizare

    Pe ambalajul produsului trebuie să figureze următoarele informații:

    (a)

    „Nu spălați vasele ținând robinetul deschis, ci scufundați-le în apă și folosiți dozele recomandate” (sau un text echivalent);

    (b)

    informațiile privind dozele recomandate trebuie să figureze pe ambalaj cu caractere suficient de mari, conturate pe un fond vizibil. Informațiile trebuie furnizate în mililitri (și lingurițe) de produs la cinci litri de apă pentru spălarea manuală a vaselor, adaptate pentru vase „murdare” și „puțin murdare”;

    (c)

    furnizarea unei indicații a numărului aproximativ de spălări pe care le poate efectua consumatorul cu o singură sticlă este recomandată, dar aceasta este facultativă.

    Acest număr se calculează împărțind volumul produsului la dozajul recomandat, pentru vase murdare, pentru cinci litri de apă de spălat.

    Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte organismului competent o mostră din ambalajul produsului, inclusiv eticheta, însoțită de o declarație de conformitate cu fiecare literă a prezentului criteriu.

    Criteriul 9 –   Informații care figurează pe eticheta ecologică a UE

    Eticheta facultativă prevăzută cu spațiu pentru text trebuie să conțină următorul text:

    „—

    impact redus asupra mediului acvatic;

    utilizare redusă a substanțelor periculoase;

    deșeuri reduse de ambalaje;

    instrucțiuni de utilizare clare.”

    Orientările privind utilizarea etichetei facultative prevăzute cu spațiu pentru text pot fi găsite în „Guidelines for the use of the EU Ecolabel logo” (Orientări pentru utilizarea etichetei ecologice a UE), la adresa: http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/promo/logos_en.htm

    Evaluare și verificare: solicitantul trebuie să prezinte o mostră de etichetă, însoțită de o declarație de conformitate cu prezentul criteriu.


    (1)  JO L 104, 8.4.2004, p. 1.

    (2)  JO L 142, 31.5.2008, p. 1.

    (3)  JO L 353, 31.12.2008, p. 1.

    (4)  JO 196, 16.8.1967, p. 1.

    (5)  JO L 396, 30.12.2006, p. 1.

    (6)  Astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1272/2008.

    (7)  Astfel cum sunt prevăzute în Directiva 67/548/CEE.

    (8)  Procentajul trebuie împărțit la factorul M stablit în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1272/2008.

    (9)  Inclusiv stabilizatori și alte substanțe auxiliare din preparate.

    (10)  În concentrații mai mici de 1,0 % din materia primă, atât timp cât concentrația totală în produsul final este mai mică de 0,10 %.

    (11)  JO L 200, 30.7.1999, p. 1.

    (12)  JO L 262, 27.9.1976, p. 169.

    (13)  JO L 365, 31.12.1994, p. 10.

    Apendicele I

    Baza de date a ingredientelor pentru detergenți (Lista DID – Detergents Ingredients Database)

    Lista DID (partea A) este o listă care conține informații cu privire la toxicitatea și biodegradabilitatea în mediul acvatic a ingredientelor folosite în mod obișnuit la prepararea detergenților. Lista cuprinde informații cu privire la toxicitatea și biodegradabilitatea unei serii de substanțe folosite în produsele de spălare și curățare. Lista DID nu este exhaustivă, însă, în partea B a acesteia, se oferă indicații cu privire la determinarea parametrilor de calcul pertinenți pentru substanțele care nu figurează în listă [de exemplu factorul de toxicitate (FT) și factorul de degradare (FD), parametri utilizați pentru calculul volumului critic de diluare]. Lista DID este o sursă generică de informații, iar substanțele care figurează în această listă nu sunt aprobate automat pentru a fi utilizate în produsele etichetate cu eticheta ecologică a UE. Lista DID (părțile A și B) se poate consulta pe site-ul dedicat etichetei ecologice a UE: http://ec.europa.eu/environment/ecolabel/ecolabelled_products/categories/did_list_en.htm

    Pentru a evalua valorile FT și FD ale substanțelor despre a căror toxicitate și biodegradabilitate în mediul acvatic nu sunt disponibile informații, se pot utiliza analogii structurale cu substanțe similare. Aceste analogii structurale trebuie aprobate de organismul competent care acordă licența de utilizare a etichetei ecologice a UE. În mod alternativ, se aplică o abordare bazată pe ipoteza cea mai pesimistă, cu ajutorul următorilor parametri:

    Abordare bazată pe ipoteza cea mai pesimistă:

     

    Toxicitate acută

    Toxicitate cronică

    Degradare

    Ingredient

    LC50/EC50

    FS(acută)

    FT(acută)

    NOEC (1)

    FS(cronică)  (1)

    FT(cronică)

    FD

    Aerobă

    Anaerobă

    „Nume”

    1 mg/l

    10 000

    0,0001

     

     

    0,0001

    1

    P

    N

    Demonstrarea biodegradabilității ușoare

    Pentru biodegradabilitatea ușoară se folosesc următoarele metode de testare:

    1.

    Până la 1 decembrie 2010 și pe parcursul perioadei de tranziție cuprinsă între 1 decembrie 2010 și 1 decembrie 2015:

    metodele de testare pentru biodegradabilitatea ușoară prevăzute de Directiva 67/548/CEE, în special metodele detaliate în partea C4 din anexa V la această directivă, sau metodele de testare OCDE 301 A-F echivalente sau testele ISO echivalente.

    În cazul surfactanților nu se aplică principiul ferestrei de 10 zile. Limitele de admisibilitate trebuie să fie de 70 % pentru testele menționate în metodele C.4-A și C.4-B din Regulamentul (CE) nr. 440/2008 (și testele echivalente OCDE 301 A și E și testele echivalente ISO) și de 60 % pentru metodele C.4-C, D, E și F (și testele echivalente OCDE 301 B, C, D și F și testele echivalente ISO).

    2.

    După 1 decembrie 2015 și pe parcursul perioadei de tranziție cuprinsă între 1 decembrie 2010 și 1 decembrie 2015:

    metodele de testare prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 1272/2008.

    Demonstrarea biodegradabilității anaerobe

    Testul de referință pentru degradabilitatea anaerobă este EN ISO 11734, ECETOC nr. 28 (iunie 1988), OCDE 311 sau o altă metodă echivalentă, cu condiția atingerii unei degradabilități finale de 60 % în condiții anaerobe. Se pot utiliza, de asemenea, metodele de testare care simulează condițiile dintr-un mediu anaerob relevant pentru a demonstra că s-a atins o degradabilitate finală de 60 % în condiții anaerobe.

    Extrapolare pentru substanțele care nu sunt cuprinse în lista DID

    Dacă ingredientele nu sunt cuprinse în lista DID, se poate utiliza metoda descrisă în continuare pentru a prezenta documentația necesară cu privire la biodegradabilitatea anaerobă.

    1.

    Aplicarea unei extrapolări rezonabile. Pentru a extrapola degradabilitatea finală anaerobă a surfactanților înrudiți din punct de vedere structural, se folosesc rezultatele testelor obținute folosind o materie primă. Dacă, pentru un surfactant (sau pentru un grup de produse omologe), biodegradabilitatea anaerobă a fost confirmată în conformitate cu lista DID, se poate presupune că un tip similar de surfactant este, de asemenea, biodegradabil anaerob [de exemplu, C12-15 A 1-3 etoxisulfat (nr. 8 în lista DID) este biodegradabil anaerob și se poate presupune o biodegradabilitate anaerobă similară în cazul C12-15 A 6 etoxisulfat]. În cazurile în care biodegradabilitatea anaerobă a fost confirmată pentru un surfactant prin utilizarea unei metode de testare corespunzătoare, se poate presupune că un tip similar de surfactant este, de asemenea, biodegradabil anaerob (de exemplu, datele din literatura de specialitate care confirmă biodegradabilitatea anaerobă a surfactanților din grupa sărurilor de amoniu alchilesterice pot fi folosite pentru a demonstra biodegradabilitatea anaerobă analogă a altor săruri de amoniu cuaternare care conțin legături esterice în lanțul sau lanțurile de alchili).

    2.

    Efectuarea testului de screening pentru degradabilitatea anaerobă. Dacă sunt necesare noi testări, se efectuează un test de screening utilizând metoda EN ISO 11734, ECETOC nr. 28 (iunie 1988), OCDE 311 sau o metodă echivalentă.

    3.

    Efectuarea testului de degradabilitate la dozare redusă. Dacă este necesară o nouă testare și în cazul problemelor experimentale legate de testul de screening (de exemplu, inhibiție provocată de toxicitatea substanței testate), se repetă testarea utilizând o doză redusă de surfactant și se monitorizează degradarea prin măsurări C-14 sau prin analize chimice. Testările cu doze mici se pot efectua cu ajutorul metodei OCDE 308 (august 2000) sau al unei metode echivalente.


    (1)  Dacă nu se găsesc date acceptabile privind toxicitatea cronică, aceste coloane rămân necompletate. În acel caz, FT(cronic) se definește ca fiind egal cu FT(acut).


    Top