EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010R0395

Regulamentul (UE) nr. 395/2010 al Comisiei din 7 mai 2010 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1010/2009 în privința acordurilor administrative referitoare la certificatele de captură

JO L 115, 8.5.2010, p. 1–24 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2010/395/oj

8.5.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 115/1


REGULAMENTUL (UE) NR. 395/2010 AL COMISIEI

din 7 mai 2010

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1010/2009 în privința acordurilor administrative referitoare la certificatele de captură

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1005/2008 al Consiliului (1) din 29 septembrie 2008 de instituire a unui sistem comunitar pentru prevenirea, descurajarea și eliminarea pescuitului ilegal, nedeclarat și nereglementat, în special articolul 12 alineatul (4), articolul 14 alineatul (3), articolul 20 alineatul (4) și articolul 52,

întrucât:

(1)

Acordurile administrative prin care certificatele de captură sunt instituite, validate sau prezentate prin mijloace electronice sau sunt înlocuite prin sisteme de trasabilitate electronică care asigură același nivel de control de către autorități trebuie să figureze în anexa IX la Regulamentul (CE) nr. 1010/2009 al Comisiei din 22 octombrie 2009 de stabilire a normelor de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1005/2008 (2). Întrucât au fost stabilite noi acorduri administrative cu privire la certificatele de captură, respectiva anexă trebuie actualizată.

(2)

Regulamentul (CE) nr. 1010/2009 trebuie modificat în consecință.

(3)

Acordurile administrative referitoare la certificatele de captură stabilite în anexă se bazează pe sistemele de trasabilitate electronică instituite înaintea intrării în vigoare a Regulamentului (CE) nr. 1005/2008. Prin urmare, prezentul regulament trebuie să se aplice de la 1 ianuarie 2010.

(4)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului de gestionare a sectorului pescuitului și acvaculturii,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (CE) nr. 1010/2009 se modifică după cum urmează:

Anexa IX se modifică în conformitate cu anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a șaptea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2010.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 7 mai 2010.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 286, 29.10.2008, p. 1.

(2)  JO L 280, 27.10.2009, p. 5.


ANEXĂ

În anexa IX la Regulamentul (CE) nr. 1010/2009 se adaugă secțiunile 4, 5 și 6 după cum urmează:

„Secțiunea 4

ISLANDA

REGIMUL DE CERTIFICARE A CAPTURILOR

În conformitate cu articolul 12 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 1005/2008, de la 1 ianuarie 2010, certificatul de captură prevăzut la articolul 12 și în anexa II la respectivul regulament va fi înlocuit – pentru produsele pescărești obținute din capturi efectuate de navele de pescuit aflate sub pavilionul Islandei – de un certificat de captură islandez bazat pe sistemul islandez de cântărire și înregistrare a capturilor, care este un sistem de trasabilitate electronic controlat de autoritățile islandeze și care asigură același nivel de control de către autorități ca cel impus de regimul UE de certificare a capturii.

În apendice este prezentat un specimen de certificat de captură islandez.

Documentele menționate la articolul 14 alineatele (1) și (2) din Regulamentul (CE) nr. 1005/2008 pot fi comunicate pe cale electronică.

Islanda solicită un certificat de captură pentru debarcările și importurile pe teritoriul său de capturi efectuate de către navele de pescuit aflate sub pavilionul unui stat membru al Uniunii Europene.

ASISTENȚA RECIPROCĂ

Conform articolului 51 din Regulamentul (CE) nr. 1005/2008, se instituie un sistem de asistență reciprocă pentru a facilita schimbul de informații și asistența între autoritățile competente din Islanda și din statele membre ale Uniunii Europene, pe baza normelor în materie de asistență reciprocă prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 1010/2009 al Comisiei.

Apendice

Image

Image

Secțiunea 5

CANADA

REGIMUL DE CERTIFICARE A CAPTURILOR

În conformitate cu articolul 12 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 1005/2008 al Consiliului, certificatul de captură prevăzut la articolul 12 și în anexa II la respectivul regulament va fi înlocuit – pentru produsele pescărești obținute din capturi efectuate de navele de pescuit aflate sub pavilionul Canadei – de un certificat de captură canadian bazat pe sistemul canadian de certificare a pescuitului (FCS) (descris în apendicele 3), care este un sistem de trasabilitate electronic controlat de autoritățile canadiene și care asigură același nivel de control de către autorități ca cel impus de regimul UE de certificare a capturii.

În apendicele 1 și 2 sunt prezentate specimene de certificate canadiene de captură care vor înlocui de la 1 ianuarie 2010 certificatul de captură și certificatul de reexport al Comunității Europene.

Capturile efectuate cu tehnici de pescuit autohtone sau de către navele de pescuit definite la articolul 6 din Regulamentul (CE) nr. 1010/2009 al Comisiei trebuie să fie însoțite de un certificat de captură canadian simplificat, al cărui model figurează în anexa 2.

Documentele menționate la articolul 14 alineatele (1) și (2) din Regulamentul (CE) nr. 1005/2008 pot fi comunicate pe cale electronică.

ASISTENȚA RECIPROCĂ

Conform articolului 51 din Regulamentul (CE) nr. 1005/2008, se instituie un sistem de asistență reciprocă pentru a facilita schimbul de informații și cooperarea administrativă dintre autoritățile competente din Canada și din statele membre ale Uniunii Europene, pe baza normelor în materie de asistență reciprocă prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 1010/2009 al Comisiei.

Apendicele 1

Image

Image

Image

Image

Image

Apendicele 2

Image

Image

Image

Image

Image

Apendicele 3

Sistemul canadian de certificare a pescuitului (FCS) este conceput pentru a elibera certificate de captură standard și simplificate.

FCS va fi utilizat pentru emiterea și validarea certificatelor de captură pentru exporturile de produse pescărești convenționale, inclusiv pește viu, proaspăt, congelat, sărat, în conservă și/sau afumat și uscat, efectuate de Canada către Uniunea Europeană, utilizând materii prime provenind din pescuitul realizat fără nave de pescuit, pescuitul autohton sau de la nave de pescuit mici și mari și/sau al căror proces de producție este constituit din mai multe etape.

Pentru a maximiza eficiența, pe certificatele simplificate Canada va grupa anumite nave. FSC va păstra însă toate informațiile referitoare la navele care fac obiectul acestor grupări, informațiile de acordare a licenței și înregistrare, precum și informațiile referitoare la capturile declarate pe certificat.

Gruparea navelor va fi utilizată pentru anumite forme de produse și, în special, pentru pescuitul care utilizează nave colectoare, care cumpără de la mai multe nave de pescuit și emit note de vânzare pe mare, pentru pescuitul fără nave de pescuit, cum ar fi pescuitul cu plase pe plajă, culegerea de moluște pe plajă, pescuitul pe gheață, pentru unele activități de pescuit de coastă și pentru pescuitul autohton, care se practică uneori la nivelul unei comunități. Grupările vor fi specifice fiecărei societăți de export și vor fi modificate pentru fiecare transport în funcție de necesități.

Gruparea navelor va permite Canadei emiterea unui singur certificat per transport, ținând în același timp la dispoziție în baza de date toate informațiile aferente certificatului (licența/înregistrarea navelor).

Informațiile vor fi disponibile autorităților din statele membre UE în țările importatoare pe site-ul nostru Internet sau prin linie telefonică directă la biroul de certificare.

Țările terțe pot, de asemenea, contacta biroul de certificare pentru a obține informații referitoare la exporturile indirecte.

Secțiunea 6

Insulele Feroe

REGIMUL DE CERTIFICARE A CAPTURILOR

În conformitate cu articolul 12 alineatul (4) din Regulamentul (CE) nr. 1005/2008, certificatul de captură prevăzut la articolul 12 și în anexa II la respectivul regulament va fi înlocuit – pentru produsele pescărești obținute din capturi efectuate de navele de pescuit aflate sub pavilionul feroez – de un certificat de captură feroez bazat pe sistemul feroez de note de vânzare și jurnale de bord, care este un sistem de trasabilitate controlat de autoritățile feroeze și care asigură același nivel de control de către autorități ca cel impus de regimul UE de certificare a capturii.

În apendice este prezentat un specimen de certificat de captură feroez, care va înlocui de la 1 ianuarie 2010 certificatul de captură și certificatul de reexport al Comunității Europene.

Documentele menționate la articolul 14 alineatele (1) și (2) din Regulamentul (CE) nr. 1005/2008 pot fi comunicate pe cale electronică.

ASISTENȚA RECIPROCĂ

Conform articolului 51 din Regulamentul (CE) nr. 1005/2008, se instituie un sistem de asistență reciprocă pentru a facilita schimbul de informații și asistența între autoritățile competente din Insulele Feroe și din statele membre ale Uniunii Europene, pe baza normelor în materie de asistență reciprocă prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 1010/2009 al Comisiei.

Apendice

Image

Image


Top