Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010R0105

Regulamentul (UE) nr. 105/2010 al Comisiei din 5 februarie 2010 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare, în ceea ce privește ochratoxina A (Text cu relevanță pentru SEE)

JO L 35, 6.2.2010, p. 7–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 24/05/2023; abrogare implicită prin 32023R0915

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2010/105(1)/oj

6.2.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 35/7


REGULAMENTUL (UE) NR. 105/2010 AL COMISIEI

din 5 februarie 2010

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare, în ceea ce privește ochratoxina A

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CEE) nr. 315/93 al Consiliului din 8 februarie 1993 de stabilire a procedurilor comunitare privind contaminanții din alimente (1), în special articolul 2 alineatul (3),

întrucât:

(1)

Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 al Comisiei (2) stabilește nivelurile maxime pentru anumiți contaminanți din produsele alimentare.

(2)

În urma unei solicitări din partea Comisiei, Grupul științific pentru contaminanții din lanțul alimentar al Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară (AESA) a adoptat, în data de 4 aprilie 2006, un aviz științific actualizat cu privire la ochratoxina A (OTA) din produsele alimentare (3), luând în considerare noile informații științifice, și a stabilit o doză săptămânală tolerabilă (DST) de 120 ng/kg greutate corporală.

(3)

În Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 se prevede că oportunitatea stabilirii unui nivel maxim de OTA pentru produse alimentare precum fructele uscate, altele decât stafidele, cacao și produsele pe bază de cacao, mirodeniile, produsele din carne, cafeaua verde, berea și lemnul-dulce, precum și a revizuirii nivelurilor maxime actuale, în special pentru OTA în stafide și suc de struguri, trebuie analizată pe baza recentului aviz științific al AESA.

(4)

Pe baza avizului adoptat de AESA, reiese că nivelurile maxime actuale sunt corespunzătoare pentru garantarea protecției sănătății publice și trebuie reținute. În ceea ce privește alimentele care nu intră încă sub incidența Regulamentului (CE) nr. 1881/2006, s-a considerat necesar și adecvat pentru protecția sănătății publice să se stabilească niveluri maxime pentru ochratoxina A în acele alimente care contribuie în mod semnificativ la expunerea la OTA (pentru întreaga populație sau pentru un grup vulnerabil al populației ori pentru o mare parte a populației) sau în acele alimente care nu contribuie neapărat în mod semnificativ la expunerea la OTA, dar în cazul cărora există dovezi că pot avea un nivel foarte ridicat de OTA. În aceste cazuri, este adecvată stabilirea unui nivel maxim pentru a evita intrarea în lanțul alimentar a acelor produse care au un grad foarte ridicat de contaminare.

(5)

Pe baza informațiilor disponibile, nu se consideră necesară stabilirea, în scopul protecției sănătății publice, a unui nivel maxim al OTA în fructele uscate altele decât stafidele, în cacao și produsele pe bază de cacao, în produsele din carne, inclusiv organele comestibile și produsele din sânge, precum și în vinurile licoroase, întrucât acestea nu aduc o contribuție semnificativă la expunerea la OTA, iar niveluri foarte ridicate de OTA au fost depistate rar în aceste produse. În cazul cafelei verzi și al berii, prezența OTA este deja controlată într-o altă etapă, mai adecvată, a lanțului de producție (respectiv cafea prăjită și malț).

(6)

În repetate rânduri, s-a constatat existența unor niveluri ridicate de OTA în mirodenii și în lemnul dulce. Prin urmare, este adecvată stabilirea unui nivel maxim în cazul mirodeniilor și al lemnului dulce.

(7)

Recent, s-a ajuns la concluzia că în unele dintre principalele țări producătoare de mirodenii care exportă în Uniune nu se iau măsuri de prevenire și nu există controale oficiale pentru a verifica dacă ochratoxina A este prezentă în mirodenii. În scopul protecției sănătății publice, este adecvată stabilirea imediată a unui nivel maxim de ochratoxină A în mirodenii. Pentru a permite țărilor producătoare să instituie măsuri de prevenire și pentru a nu stânjeni schimburile comerciale până la un nivel inacceptabil, un nivel maxim mai ridicat, aplicabil într-un termen scurt, se stabilește pentru o perioadă limitată, înainte de aplicarea nivelului maxim care să reflecte nivelul realizabil prin aplicarea bunelor practici. Anterior aplicării nivelurilor mai stricte, este adecvat să se efectueze o evaluare a capacității de a atinge nivelurile de ochratoxină A, prin aplicarea bunelor practici, în diferitele regiuni producătoare din lume.

(8)

Este adecvată continuarea monitorizării OTA din produsele alimentare pentru care nu a fost stabilit un nivel maxim; în cazul constatării prezenței, în mod regulat, a unor niveluri neobișnuit de ridicate de OTA în produsele alimentare respective, ar putea fi considerată adecvată stabilirea unui nivel maxim al OTA în acestea.

(9)

Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 ar trebui modificat în consecință.

(10)

Măsurile prevăzute în prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Anexa la Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 se modifică după cum urmează:

1.

Punctul 2.2.11 se înlocuiește cu următoarele puncte:

„2.2.11.

Mirodenii

 

Capsicum spp. (fructe uscate derivate, întregi sau măcinate, inclusiv ardei iute, pudră de ardei iute, ardei Cayenne și boia de ardei)

 

Piper spp. (fructe derivate, inclusiv piper alb și negru)

 

Myristica fragans (nucșoară)

 

Zingiber officinale (ghimbir)

 

Curcuma longa (șofran de India)

Amestecuri de mirodenii care conțin una sau mai multe mirodenii din cele menționate mai sus

30 μg/kg de la 1.7.2010 până la 30.6.2012

15 μg/kg începând cu 1.7.2012

2.2.12.

Lemn dulce (Glycyrrhiza glabra, Glycyrrhiza inflate și alte specii)

 

2.2.12.1.

Lemn dulce, ingredient pentru infuzii de plante

20 μg/kg

2.2.12.2.

Extracte de lemn dulce (42), pentru utilizarea în alimente, în special în băuturi și produse de cofetărie

80 μg/kg”

2.

Se adaugă următoarea notă de subsol:

„(42)

Nivelul maxim se aplică extractului pur și nediluat; 1 kg de extract pur și nediluat se obține din 3-4 kg de lemn dulce).”

Articolul 2

Părțile interesate comunică Comisiei rezultatele anchetelor efectuate, inclusiv datele privind cazurile constatate și progresele înregistrate în privința aplicării măsurilor de prevenire pentru evitarea contaminării mirodeniilor cu ochratoxină A.

Statele membre transmit Comisiei periodic concluziile privind ochratoxina A din mirodenii.

Anterior aplicării nivelului mai strict, Comisia va pune aceste informații la dispoziția statelor membre, în vederea unei evaluări a posibilității atingerii, în diferitele regiuni producătoare din lume, a nivelului mai strict de ochratoxină A în mirodenii prin aplicarea bunelor practici.

Articolul 3

Prezentul regulament nu se aplică produselor care au fost introduse pe piață la o dată anterioară datei de 1 iulie 2010 în conformitate cu dispozițiile aplicabile la data respectivă.

Nivelul maxim pentru ochratoxina A stabilit la punctul 2.2.11 din anexă, care este aplicabil de la 1 iulie 2012, nu se aplică produselor introduse pe piață la o dată anterioară datei de 1 iulie 2012 în conformitate cu dispozițiile aplicabile la data respectivă.

Prezentarea dovezii privind data introducerii pe piață a produselor cade în sarcina operatorului din sectorul alimentar.

Articolul 4

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament se aplică de la 1 iulie 2010.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 5 februarie 2010.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  JO L 37, 13.2.1993, p. 1.

(2)  JO L 364, 20.12.2006, p. 5.

(3)  http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/doc/contam_op_ej365_ochratoxin_a_food_en.pdf


Top